Najbolje sa Nišvila 2.decembra u Beogradu!

GIPSY KINGS u Sava Centru!

Čuveni world music sastav iz Francuske GIPSY KINGS predvođeni osnivačem Pacom Baliardom nastupiće u nedelju, 2.decembra u velikoj dvorani Sava Centra od 20h u okviru programa “Decentralizacija kulture – najbolje sa Nišvila”, nastavljajući najbolju tradiciju “flamenco – gipsy jazz” izraza na aktuelnoj svetskoj turneji.

Na prethodnom Nišville festivalu Paco Baliardo je dobio najveću festivalsku nagradu Grand Prix – statuetu Šabana Bajramovića, koja se svake godine dodeljuje najznačajnijim svetskim muzičarima za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima, a GIPSY KINGS su održali koncert za nezaborav pred rekordnim brojem posetilaca.

Inače, Paco Baliardo je najstariji sin čuvenog gitariste i pevača Rikarda Baliarda, poznatog pod umetničkim imenom Manitas De Plata (“Ruke od srebra”), koji je flamenku kao lokalnoj muzičkoj tradiciji otvorio vrata svetske scene i za kojeg je još više od pola veka veliki Pablo Pikaso rekao: “Taj čovek je veći od mene!”

Tokom godina, muzika “Kingsa” je uključila elemente latino i kubanskih stilova, arapsku etno muziku, rege i džez gitarski zvuk koji često podseća na francuskog “Gipsy” virtuoza Djanga Reinhardta. Ipak, kao što se može čuti na njihovom novom albumu, nikad nisu izgubili jaku povezanost sa tradicionalnim flamenko zvukom iz njihovog nasledstva. “Bamboleo”, “Volare”, „Djobi, Djoba“, su najveći hitovi ovog sastava koji su omiljeni kod više generacija publike, a prepoznatljivi su i po originalnoj i vrlo kvalitetnoj obradi velikog hita “Hotel California” grupe The Eagles.

Ono što je i danas interesantno, članovi benda GIPSY KINGS u vreme kada nisu na turnejama ili u studiju, žive sa svojim porodicama na jugu Francuske, u oblasti Montpellier koja je u mnogim segmentima definisala njihov identitet i zvuk. Svaki put, vrativši se u svoju izolovanu enklavu, ponovo prožive iskustvo imigranata koji dolaze u neku novu zemlju.

Pored sastava GIPSY KINGS by Paco Baliardo koji će svirati set u trajanju od 100 minuta, 2.decembra u velikoj dvorani Sava Centra polusatne nastupe imaće i NIŠVILLE BIG BAND sa dirigentom dr Dragoslavom B. Petrovićem i EYOT, najbolji srpski jazz sastav u međunarodnim okvirima. Nišville će za ovu priliku pripremiti i program u foajeu Sava Centra gde će nastupiti mladi niški jazz sastavi NIŠVILLE YOUTH ORCHESTRA i JAYUS JAZZ, a pored koncerata, posetioci će u foajeu Sava centra videti i izložbu slikarskih radova učesnika umetničke kolonizacije niške tvrđave „Art to go jazzy“, kao i ilustracije strip autora ovogodišnje „Striporame“, među kojima i rad Viktora Bogdanoviča, crtača Supermena i Betmena.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Sava Centra i na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim po cenama od 1.800, 2.300, 2.800 i 3.800 dinara.

Prodajna mesta CS Eventim: http://www.eventim.rs/rs/prodajna_mesta/

https://www.facebook.com/events/596951507393532/

http://nisville.com/sr/home/

https://www.facebook.com/NisvilleJazzFestival/




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *