Na 12. izdanju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE, koji se održava u Leskovcu od 18. do 22. septembra, uz glavni filmski program će se održati i nekoliko atraktivnih pratećih programa. U holu na prvom spratu Leskovačkog kulturnog centra biće predstavljene tri nove knjige sa temama iz sveta filma, dok će posetioci festivala moći da pogledaju i četiri izložbe, u različitim prostorima LKC-a. Novitet na ovogodišnjem izdanju LIFFE festivala je predstavljanje novih serija iz domaće i regionalne produkcije, a publika će biti u prilici da dobije informacije i o snimanju nastavka bioskopskog hita Južni vetar. Uz atraktivan tribinski program “U krupnom planu”, u kome će glumačke zvezde razgovarati o svojim karijerama, prateći program će zaključiti Konferencija reditelja.

U četvrtak, 19. septembra u 17h, u Holu Leskovačkog kulturnog centra na prvom spratu, biće predstavljena monografija našeg proslavljenog glumca Nebojše Glogovca, koju je priredila Tatjana Nježić. Veliki doprinos knjizi dale su Nebojšine kolege i prijatelji, koji su u autorskim tekstovima na osoben način osvetlili njegov lik i delo. Čitaoci u ovoj knjizi imaju priliku da pročitaju i autorizovane beleške velikog glumca, nastale u martu 1999. godine. Narednog dana na istom mestu, od 17h će se govoriti o knjizi “Sjaj crnog“ Veljka Radosavljevića.  Ovo delo nije samo nov doprinos sagledavanju fenomena crnog talasa u srpskoj kinematografiji, nego, između ostalog, i svojevrsni kritički dijalog sa delima prethodnika. U subotu, 21. septembra u 17h biće predstavljena i knjiga Bora Draškovića “Rečnik reditelja”.

U izložbenom programu, u četvrtak 19. septembra će biti otvorena izložba “Nebojša Glogovac” koju je priredila Maja Medić, a narednog dana u Velikom holu Leskovačkog kulturnog centra u fokusu je izložba “Živojin Žika Pavlović – crteži i slike” autorke Dr. Zoje Bojić. Za subotu 21. Septembar zakazana je izložba “Portreti glumaca” Nebojše Jakšića, u Holu na prvom spratu LKC-a, dok će u nedelju 22. septembra, u Holu na drugom spratu, biti postavljena izložba “Godine LIFFE-a” Dragana Jovića i Darka Zloporubovića.

Tokom LIFFE festivala biće predstavljeno i nekoliko domaćih i regionalnih serija. Pilot epizoda serije “Grupa” reditelja Uroša Tomića biće prikazana van takmičarske konkurencije u petak, 20. septembra u 17h u Narodnom pozorištu, a o ovom ostvarenju će se govoriti i na tribinskom programu istog dana u 12:30 popodne, u holu na prvom spratu Leskovačkog kulturnog centra. Pilot epizoda Srpsko-crnogorske serije reditelja Gorana Gajića “Dug moru” na repertoaru će biti u subotu 21. septembra, takođe od 17h u Narodnom pozorištu, dok će se od 12:30 o seriji govoriti u holu na 1. spratu LKC-a.

Pilot epizoda druge sezone serije “Biser Bojane” reditelja Mime Karadžića na repertoaru je u nedelju 22. septembra u Narodnom pozorištu od 17h, dok će prva epizoda druge sezone “Senki nad Balkanom”, u režiji Dragan Bjelogrlića, biti prikazana u 21h na zatvaranju festivala u Narodnom pozorištu. Tribinski program, na kome će razgovarati o ove dve serije, počeće istog dana u 12:30 popodne u holu Leskovačkog kulturnog centra na prvom spratu. Takođe, u ovom prostoru će u četvrtak 19. septembra od 12:30 biti predstavljen film “Južni vetar 2”, kao i četvrta sezona serije “Ubice moga oca”.

U Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra biće prikazani studentski filmovi iz Bosne i Hercegovine i Slovenije (19. septembar od 23h), Crne Gore i Hrvatske (20. septembar od 23h) i Severne Makedonije i Srbije, (20. septembar od 23h).

Tribinski program “U krupnom planu” ugostiće u bioskopu LKC-a proslavljene domaće i regionalne glumce Miloša Bikovića (18. septembar u 17h), Gorana Bogdana (19. septembar, 18h) i Bogdana Diklića (20. septembar, 18h). Prateći program će kompletirati konferencija reditelja, koja će se odigrati u Foto klubu LKC-a, u subotu 21. septembra u 13:30.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *