Konkursi

PRODUŽENE PRIJAVE STUDENTSKIH I AMATERSKIH FILMOVA U NASTANKU ZA PITCHIN FORUM VOX FEMINAE FESTIVALA ??

Prijavite svoj studentski ili amaterski film u nastanku na Pitching forum Vox Feminae Festivala???

Financijska podrška!!!!

Prijave za Pitching forum Vox Feminae Festivala produžene su do 10. travnja 2021. godine.

Vox Feminae Pitching forum svoje prvo izdanje imat će u 2021. godini, a posvećen je razvoju i financijskoj podršci amaterskih i studentskih filmskih projekata svih rodova i žanrova koji se bave temama rodne ravnopravnosti i društvene pravednosti.

Sedam izabranih finalistkinja/a predstavit će svoje projekte tijekom kratke prezentacije članovima/cama forumske komisije. Forumska komisija će nakon svih prezentacija donijeti odluku o pobjedničkom projektu koji će osvojiti glavnu nagradu u iznosu od minimalno 5 000 kn. Pitching Forum će se održati online i uživo tijekom 15. Vox Feminae festivala u svibnju 2021.

Tko se može prijaviti:

Prijaviti se mogu amaterski i studentski filmovi svih žanrova, u različitim fazama razvoja i produkcije, iz zemalja Balkanske regije (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Albanija, Bugarska i Rumunjska) koji se bave temama rodne ravnopravnosti i društvene pravednosti.

Za prijavu je potrebno putem online obrasca poslati:

-Kratki sinopsis ili scenarij predloženog projekta

– Redateljsku koncepciju (do 1 stranice teksta)

– Kratki životopis autora/ce i popis suradnika/ca na projektu

– Operativni plan razvoja projekta

Ukoliko je projekt u fazi produkcije potrebno je priložiti i vizualne materijale (fotografije, kratke isječke ili trailer).

Prijavljeni projekti bit će obaviješteni o rezultatima najkasnije do kraja travnja 2021.

***ENGLISH***

The first edition of Vox Feminae Pitching Forum will be held in 2021., and will be dedicated to the development and financial support of amateur and student film projects of all genres dealing with the topics of gender equality and social justice.

Pitching Forum will be held online and in-person during the 15. Vox Feminae Festival in May 2021.

Applications are accepted until April 10th, 2021.

Seven selected finalists will present their projects to members of the forum commissions during short presentations. After all presentations, the forum commission will make a decision about the winning project that will win the main prize in the amount of $1.000.

Who can apply:

Amateur and student films of all genres, in different stages of development and production, from the countries of the Balkan region (Croatia, Slovenia, Serbia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Northern Macedonia, Kosovo, Albania, Bulgaria and Romania) dealing with topics of gender equality and social justice.

To apply, it is necessary to send following information via the online form:

• A short synopsis or scenario of the proposed project

• Director’s concept (up to 1 page of text)

• Short biography of the author and a list of collaborators on the project

• Operational project development plan

• If the project is in the production phase, it is necessary to enclose visual materials (photos, short clips or trailer).

The submitted projects will be notified of the results by the end of April 2021 at the latest.

Književni klub „Abrašević“
raspisuje
KONKURS

za VI Djurdjevdanske pesnićke susrete koji će se -nadamo se -održati u maju. Pravo učešća imaju svi autori koji pišu na srpskom i ostalim srodnim jezicima.
Kategorije
ANGAŽOVANA POEZIJA – Diploma „Kosta Abrašević“
AUTORI DO 30 godina- Diploma „Marko Stamenković“
SLOBODNA TEMA – Diploma „Djurdjevdanski venac“
POEZIJA ZA DECU – Diploma „Dobrica Erić“
KRAGUJEVAČKI AUTORI – Diploma „Djurdjevdanski venčić“
Autori van teritorije Grada Kragujevca mogu konkurisati sa po jednom pesmom u svakoj kategoriji. Kragujevački autori konkurišu za nagradu „Djurdjevdanski venčić“ a autori mlađi od 30 godina sa teritirije Grada ulaze u žiriranje za diplomu „Marko Stamenković“. Organizator zadržava pravo da neke kriterijume promeni u zavisnosti od količine i kvaliteta prispelih radova.
Potrebno je dostaviti pesme na mail
kkabrasevickg@gmail.com
najkasnije do 15.04.2021.
Radovi treba da budu otkucani u fontu Times New Roman veličina 12, ćirilicom ili srpskom latinicom.
Dodela priznanja i završna manifestacija planirana je za početak maja u okviru proslave Djurdjevdana Dana Grada- ukoliko dozvoli epidemiološka situacija.

Otvoren poziv za slanje fotografija o životu studenata u Studentskom gradu

Dom kulture Studentski grad objavio je poziv za bivše i sadašnje stanare „Studentskog grada“ svih generacija da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom „Oni žive“ o životu studenata u „Studenjaku“.

Dom kulture Studentski grad je, nakon velikog uspeha projekta i izložbe „Portret Studenjaka” (2016), odlučio da u okviru međunarodnog projekta „Oni žive“ – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse, nastavi sa daljim prikupljanjem fotografija o životu studenata u „Studentskom gradu“ u kontekstu svakodnevnog života, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među polovima, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata od kraja Drugog svetskog rata do danas. Osim fotografija, biće započeto i snimanje audio intervjua usmene istorije sa zainteresovanim sadašnjim i bivšim stanovnicima „Studenjaka“.

Fotografije i audio intervjui o životu u „Studentskom gradu“ biće arhivirani u okviru onlajn kolekcije pod nazivom „Oni žive“ (They: Live) na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi Topoteka (https://www.topothek.at/en) i zvaničnom sajtu projekta http://theylive.eu/index.php paralelno sa kolekcijama o životu studenata u studentskim domovima u Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu.

Poziv je otvoren za sve one koji u svojim albumima imaju fotografije „Studentskog grada“ i života u njemu, bez obzira na deceniju u kojoj su nastale. Fotografije se neće zadržavati već će, odmah nakon skeniranja, biti vraćene vlasnicima. U obzir dolaze i već skenirane fotografije, kao i fotografije u digitalnom formatu koje se mogu poslati putem mejla.

Više informacija o načinu slanja, korišćenja materijala i jasnom regulativnom arhiviranju fotografija mogu se dobiti putem mejla belgrade@theylive.eu ili na broju telefona 011 2691 442 i 064 466 76 08.

Fotografije će biti prikupljane u narednih sedam meseci, a krajnji rok za slanje i predaju fotografija je 1. septembar 2021. godine.

Projekat  „Oni žive“ se realizuje od septembra 2020. do kraja februara 2023. godine, u okviru programa za kulturu i medije Evropske Unije „Kreativna Evropa“. Pored  Doma kulture Studentski grad iz Beograda koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja „Ikarus Hrvatska” iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina i Centar za primenjenu istoriju iz Beograda.

Više o projektu na https://www.dksg.rs/cir/medjunarodni-projekat/

Otvoren konkurs za takmičenje za nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu

Povodom obeležavanja 100. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije, ova institucija otvorila je konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2020. godinu u četiri kategorije takmičenja.

Ovo takmičenje, koje se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, održava se pod pokroviteljstvom WIPO-a u kategorijama pronalazača ili grupe pronalazača za patent (WIPO Medal for Inventors), pravnih lica za registrovan industrijski dizajn (WIPO IP Enterprise Trophy), autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity), i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Schoolchildren’s Trophy).

Prijave za konkurs moguće je slati najkasnije do 29. marta 2021. godine, a detaljan opis kriterijuma, formulari i pravila slanja nalaze se na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu (https://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2582).

Ove prestižne nagrade će biti dodeljene 26. aprila 2021. godine, na dan koji je WIPO ustanovila kao Svetski dan intelektualne svojine.

Zaštita intelektualne svojine ima dugu tradiciju u Srbiji. Njeni počeci potiču još od 20. marta 1883. godine, kada je Kraljevina Srbija bila jedna od svega 11 zemalja potpisnica Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih međunarodnih sporazuma u oblasti intelektualne svojine. Danas ova konvencija, kojom administrira WIPO, okuplja 177 država. Potpisivanjem Pariske konvencije Srbija je bila u obavezi da ustanovi posebnu instituciju nadležnu za zaštitu industrijske svojine. To se desilo 15. novembra 1920. godine, kada je doneta Uredba o zaštiti industrijske svojine kojom je osnovana Uprava za zaštitu industrijske svojine, koja je vremenom prerasla u Zavod za intelektualnu svojinu.

Opštinski kulturni centar iz Apatina

u okviru

6. FESTIVALA KRATKE FORME

“POTPIS”
raspisuje

Konkurs za kratku priču i dodelu nagrade “Miodrag Borisavljević”

Uslovi konkursa:

– Jedan autor može poslati samo jednu priču

– Priče se šalju u dva primerka pod šifrom

( rešenje šifre, u posebnoj koverti, dostaviti sa pričama)

– Jedan autor može da učestvuje samo sa jednom šifrom

– Nagrada se dodeljuje samo jednom autoru

– Istom autoru Nagrada se ne može dodeliti drugi put

-Tema je slobodna

– Priče moraju biti neobjavljene, dužine do šest hiljada (6.000) karaktera sa razmacima

– Konkurs je otvoren od 15. februara do 15. aprila 2021. godine

– Dodela nagrade (plaketa sa likom M. Borisavljevića i 50.000 dinara) je u septembru 2021. godine

Adresa:
Opštinski kulturni centar Apatin

Festival kratke forme “POTPIS”
za nagradu „Miodrag Borisavljević“
Trg Nikole Tesle br. 12
25260 Apatin

Коntakt telefon: 025/ 773 923

Konkurs za nagradu „Đura Đukanov“Народна библиотека „Јован Поповић“ из Кикинде је седамнаести пут расписала наградни литерарни конкурс „Ђура Ђуканов“. Награда се, по пропозицијама, додељује за најбољу збирку прича аутора млађег од тридесет пет година писану на српском језику, под условом да рукопис претходно није био објављиван у целости или у деловима. Награда подразумева штампање књиге џепног формата, у тврдом повезу и тиражу од 350 примерака.

Рок за достављање рукописа је 30. јун 2021. године. Рукописе достављати искључиво у електронском формату на следећу адресу: konkurs_djukanov@hotmail.com  с назнаком  „За литерарни конкурс Ђура Ђуканов“.

Рукописи морају да буду потписани пуним именом и презименом, те да садрже информације о години рођења, адреси становања, броју телефона и и-мејл адреси.

Рукописи који не садрже све неопходне податке или су послати у неодговарајућем формату неће бити уврштени у конкуренцију.

У жирију за доделу награде „Ђура Ђуканов“ налазе се Огњенка Лакићевић, Угљеша Шајтинац и Младен Весковић.

 Досадашњи добитници награде „Ђура Ђуканов“ су: Бранко Ћурчић из Сомбора (2005), Марица Пушкаш из Новог Сада (2006), Биљана Ћућко из Батајнице (2007), Драгана Дукић из Кикинде (2008), Ивица Миларић из Новог Сада (2009), Душан Вејновић из Новог Сада (2010), Драгослава Барзут из Врбаса (2011), Бојан Кривокапић из Новог Сада (2012), Дејана Савић из Крагујевца (2013), Далибор Пејић из Београда (2014), Јелена Маринков из Кикинде (2015), Аљоша Љубојевић из Бијељине (2016) и Милана Грбић из Кикинде (2017), Ана Милош из Београда (2019)  и Павле Алексић из Београда (2020).

  Одлуку о победнику жири ће донети најкасније до 1. 9. 2021. године.

Награда ће лауреату бити званично уручена у Народној библиотеци „Јован Поповић“ у Кикинди 19. 1. 2022. године, на дан рођења Ђуре Ђуканова, значајног банатског писца, годину дана по расписивању конкурса.