Konkursi

Конкурс за „Сизифову награду“ 2022.

Сизифова награда 2022 

Конкурс траје од 01.05 до 31.08.2022.

Ex часопис Сизиф и град Краљево по други пут организују конкурс и додељују награду за необјављени роман на српском језику. Рукописи се шаљу електронским путем у pdf на: sizif.knjizevni.casopis@gmail.com.

Резултати конкурса биће објављени: 30.09.2022.

Награда је штампање романа.

Први пут конкурс је организован 2021. године а први лауреат Сизифове награде био је Алекса Ђукановић за свој Роман о велтшмерцу (објављен у двоброју 29/30 Часописа Сизиф).

https://sizif.rs/Sizif.html

Установа НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ТИМОЧКЕ КРАЈИНЕ –

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ „Зоран Радмиловић“ Зајечар

расписује

К  О  Н  К  У  Р  С

за учешће на 36. Фестивалу младих песника у Зајечару 2022.

Циклус од десет необјављених песама, потписан шифром,

(решење шифре, у посебној коверти, доставити са пријавом),

умножен у четири примерка, послати на адресу:

Установа Народно позориште Тимочке крајине –

Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар

Ул. Тимочке буне 16, 19000 Зајечар,

са назнаком „за Фестивал младих песника“.

Право учешћа имају песници до 30 година старости

који пишу на српском језику а немају објављену књигу.

Пријаве доставити до 10.05.2022. године.

Песници чије радове одабере Уметнички савет Фестивала

стичу право учешћа на 36. Фестивалу младих песника

који ће се одржати од 26. до 28. 05. 2022. године у Зајечару.

Лауреат Фестивала стиче право на објављивање књиге.

Рукописи се не враћају.

Додатне информације:

тел: 019/425-426

mail: centarzakulturu019@gmail.com

pozoristezajecar@gmail.com

Otvoren poziv za prijavu filmskih projekata na Pitching Forum Vox Feminae Festivala

U sklopu 16. Vox Feminae Festivala otvoren je natječaj za prijavu filmskih projekata na drugo izdanje festivalskog Pitching Foruma. Pitching forum posvećen je financijskoj podršci studentskih i amaterskih kratkometražnih filmskih projekata svih rodova i žanrova, a koji se bave temama rodne ravnopravnosti i društvene pravednosti. Prijave se zaprimaju do 15. svibnja 2021.

Pitching Forum će se održati online putem platform Zoom tijekom 16. Vox Feminae festival,  23. svibnja 2022.

Sedam izabranih finalistkinja/a predstavit će svoje projekte tijekom kratke prezentacije članovima/cama forumske komisije. Forumska komisija će nakon svih prezentacija donijeti odluku o pobjedničkom projektu koji će osvojiti glavnu nagradu u iznosu od 5,000.00 kn.

Tko se može prijaviti:

Prijaviti se mogu amaterski i studentski kratkometražni filmovi svih žanrova, u različitim fazama razvoja i produkcije, iz zemalja Balkanske regije (Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo, Albanija, Bugarska i Rumunjska) koji se bave temama rodne ravnopravnosti i društvene pravednosti. 

Za prijavu je potrebno putem e-maila dostaviti:

  • Kratki sinopsis (do 500 znakova) 
  • Redateljsku koncepciju (do 1500 znakova)
  • Plan razvoja projekta (do 1500 znakova)
  • Scenarij (ako postoji) 
  • Životopis autora/ice i popis autorskog tima (do 1500 znakova) 
  • Ako je projekt u fazi produkcije potrebno je priložiti i vizualne materijale – fotografije, kratke isječke ili trailer (do 4 stranice PDF dokumenta)
  • Projekti koji nisu u fazi produkcije moraju dostaviti Moodboard (do 4 stranice PDF dokumenta)


Prijave za sudjelovanje na Pitching forumu zaprimaju se putem e-mail adrese festival@voxfeminae.net najkasnije do 15. svibnja 2022. godine.

ERASMUS+ RAZMJENA MLADIH U PALERMU – RAZVOJ DIGITALNIH VJEŠTINA

Otvoren je poziv za prijavu sudionika/ca za sudjelovanje na “CommunicAction” Erasmus+ programu razmjene mladih koji će se odvijati u Palermu od 9. do 17. svibnja 2022. godine (9. i 17. svibnja dani putovanja). U razmjeni sudjeluje ukupno 27 mladih iz Italije, Grčke i Hrvatske, odnosno 5 mladih iz Hrvatske.

„CommunicAction“ program razmjene mladih usmjeren je na razvoj digitalnih vještina i kompetencija kod mladih koji djeluju u području produkcije sadržaja za društvene mreže te se žele uključiti u borbu protiv širenja lažnih vijesti na društvenim mrežama.

Sudionici/e razmjene sudjelovat će u aktivnostima koje će ih osvijestiti o njihovoj ulozi aktera društvenih promjena. Dobit će konkretne alate i razviti učinkovite vještine, poput samostalnog video i radio streaminga, radijskog emitiranja, podcastinga i sl. Kombinirajući praktične radionice, neformalne aktivnosti i aktivnosti učenja kroz rad, sudionici/e će otkriti efektne načine angažmana u borbi protiv lažnih vijesti te izražavanju svog mišljenja.

Za sudjelovanje na razmjeni mladih prijaviti se mogu osobe od 18 do 30 godina, koje imaju osnovno znanje engleskog jezika te žele steći bazično znanje, ili usavršiti postojeće znanje iz područja video ili radio produkcije.

Program se održava na engleskom jeziku, a po završetku programa svi sudionici/e dobit će YouthPass potvrdu o sudjelovanju. Sudionicima/ama su osigurani putni troškovi, smještaj i tri obroka po danu. Sudionici/e koji/e budu izabrani za ovaj program obavezni/e su prisustvovati svim aktivnostima tijekom razmjene mladih.

Prijavu s kratkim pismom motivacije i opisom svog iskustva na području rada s mladima te video ili radio produkcije potrebno je poslati najkasnije do 25. travnja 2022. godine na adresu: emina@voxfeminae.net.

Za sva dodatna pitanja o razmjeni mladih možete se javiti na e-mail adresu emina@voxfeminae.net.

Projekt “CommunicAction” u sklopu Erasmus+ programa razmjene mladih provodi udruga Maghweb iz Italije, s partnerskom organizacijom ‘Prostor rodne i medijske kulture K-zona’ iz Hrvatske te organizacijom ‘Cinergies’ iz Grčke.

Raspisan konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2022. godini

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali su konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2022. godinu. U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) od 20. oktobra do 20. decembra 2022. godine, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu (Srbija) u oktobru 2022. godine. Konkurs je otvoren od 6. aprila do 6. maja 2022. u ponoć, a imena dobitnice/dobitnika biće objavljena 1. juna 2022. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Dobitnica/dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, gde će na raspolaganju imati opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije, a projekti koji se razvijaju u toku umetničke rezidencije biće predstavljeni na izložbi u oktobru 2022. godine. Agencija KomunikArt će izabranoj autorki/autoru dodeliti stipendiju u iznosu od 2.500 evra bruto za celokupan boravak u Francuskoj, a za prevoz u oba pravca autorke/autora od mesta boravka do Angulema biće obezbeđen neto iznos od 500 evra.

Kuća autora je integralni deo Međunarodnog centra za strip i ilustraciju, koji u svom sastavu ima i Muzej stripa, izložbene galerije, arhiv, specijalizovanu biblioteku, Centar za dokumentaciju, knjižaru i bioskop. Od svog nastanka 2002. godine do danas Kuća autora ugostila je više od trista mladih talenata ili renomiranih stvaralaca iz Francuske i širom sveta.

Detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su na internet strani: https://www.institutfrancais.rs/ukrstene-umetnicke-rezidencije-iz-oblasti-stripa/

Za dodatne informacije, kandidati/kinje se mogu javiti putem e-mail adrese rezidencije@komunikart.rs (za Srbiju) i maisondesauteurs@citebd.org (za Francusku).

Istovremeno sa konkursom u Srbiji, otvoren je i konkurs u Angulemu za rezidencijalni boravak u Pančevu. Uži krug kandidata/kinja će odabrati stručna komisija u Angulemu, a odluku o rezidentu/kinji će doneti komisija u Srbiji sačinjena od predstavnika partnera na programu – Francuskog instituta u Srbiji, Grada Pančeva i Agencije KomunikArt. Dobitnik/ca stipendije će boraviti u Pančevu tokom mesec dana u oktobru, a svoje radove će izložiti na Nova Festivalu u Pančevu.

Podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje. U 2020. godini je srpska rezidentkinja u Angulemu bila Dragana Radanović sa projektom „Nova slika detinjstva – eksperimenti”, a francuska rezidentkinja u Pančevu bila je Alize de Pen koja je razvijala svoj novi projekat, strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi po scenariju Jean-François Julliarda. Prošle, 2021. godine, srpski rezident u Angulemu bio je Ilija Jakovljević s projektom “Big Rock Energy”, dok je Pančevu na rezidenciji boravila francuska strip autorka Kler Bro, koja je razvijala stripski projekat „La Chiâle“ (Cmizdrenje).

Podsećamo: Peti regionalni konkurs za kratku priču Biber

Podsećamo da je do 1. 06. 2022. otvoren peti po redu konkurs za kratku priču Biber. Kratke priče mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku; afirmisani, kao i oni koji nisu do sada objavljivali.
Tema konkursa
Pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve.
Konkurs je otvoren do 1. 06. 2022.
Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama. Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku.
Žiri čine Lejla Kalamujić, Kalina Maleska i Olja Savičević Ivančević.
Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.
Više informacija o uslovima konkursa i nagradama možete naći na Biberovoj stranici biber.nenasilje.org.
Pišite i šaljite nam svoje priče, raduje nas čitanje,
Tim Biber

Prijava filmova / dramskih serija za programe 28. Sarajevo Film Festivala

Otvorene su online prijave filmova i dramskih serija za programe 28. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 12. do 19. avgusta 2022. godine.

Filmski autori i producenti mogu prijaviti svoja ostvarenja za sledeće programe:

– Takmičarski program – igrani film

– Takmičarski program – dokumentarni film

– Takmičarski program – kratki film

– Takmičarski program – studentski film

– U fokusu

– Pretpremijere – program specijalizovan za dramske serije

– Open Air

– Kinoscope

– Summer Screen

– Evropski kratki

– Dječiji program

– TeenArena

– Suočavanje s prošlošću

– BH Film program

Osim ukoliko drugačije ne bude navedeno, svi neophodni materijali za prijavu filmova za programe: Takmičarski program – igrani film, Takmičarski program – dokumentarni film, Takmičarski program – kratki film, Takmičarski program – studentski film, U fokusu, Pretpremijere, Open Air, Kinoscope, Summer Screen, Evropski kratki, Dječiji program, TeenArena, Suočavanje s prošlošću i BH Film moraju biti dostavljeni do 28. maja 2022.

Naknade za prijavu, osim ako nije drugačije naznačeno na stranici za prijavu filma / dramske serije, su sledeće: Takmičarski program – igrani film – besplatno za prijavu; Takmičarski program – dokumentarni film – besplatno za prijavu; Takmičarski program – kratki film – besplatno za prijavu; Takmičarski program – studentski film – besplatno za prijavu; BH Film – besplatno za prijavu!

Ostali programi otvoreni za prijavljivanje:

Dugometražni film (60 minuta trajanja ili više) – 35 EUR

Kratki film (do 30 minuta, uključujući odjavnu špicu) – 15 EUR

Pravilnik, uslovi i online formulari za prijavu objavljeni su na web stranici Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba.

28. Sarajevo Film Festival biće održan od 12. do 19. avgusta 2022.

Otvorene prijave za Erasmus+ razmjenu mladih na temu razvoja digitalnih vještina

Otvoren je poziv za prijavu sudionika/ca za sudjelovanje na “CommunicAction” Erasmus+ programu razmjene mladih koji rade s mladima, a koji će se odvijati u Ateni od 11. do 18. ožujka 2022. godine (10. i 19. ožujka dani putovanja). U razmjeni sudjeluje ukupno 17 mladih iz Italije, Grčke i Hrvatske, odnosno 5 mladih iz Hrvatske.

„CommunicAction“ program razmjene mladih usmjeren je na razvoj digitalnih vještina i kompetencija među osobama koje rade s mladima u području produkcije sadržaja za društvene mreže te na borbu protiv širenja lažnih vijesti na društvenim mrežama.

Sudionici/e razmjene sudjelovat će u aktivnostima koje će ih osvijestiti o njihovoj ulozi aktera društvenih promjena. Dobit će konkretne alate i razviti učinkovite vještine, poput samostalnog video i radio streaminga, radijskog emitiranja, podcastinga i sl. Kombinirajući praktične radionice, neformalne aktivnosti i aktivnosti učenja kroz rad, sudionici/e će otkriti efektne načine angažmana u borbi protiv lažnih vijesti te izražavanju svog mišljenja.

Za sudjelovanje na razmjeni mladih koji rade s mladima prijaviti se mogu osobe od 18 do 28 godina, koje imaju osnovno znanje engleskog jezika te bazično znanje iz područja video ili radio produkcije.

Program se održava na engleskom jeziku, a po završetku programa svi sudionici/e dobit će YouthPass potvrdu o sudjelovanju. Sudionicima/ama su osigurani putni troškovi, smještaj i tri obroka po danu. Sudionici/e koji/e budu izabrani za ovaj program obavezni/e su prisustvovati svim aktivnostima tijekom razmjene mladih.

Prijavu s kratkim pismom motivacije i opisom svog iskustva na području rada s mladima te video ili radio produkcije potrebno je poslati najkasnije do 28. veljače 2022. godine na adresu: emina@voxfeminae.net. Za sva dodatna pitanja o razmjeni mladih možete se javiti na e-mail adresu emina@voxfeminae.net.

Konkurs za nagradu „Đura Đukanov“

Народна библиотека „Јован Поповић“ из Кикинде је осамнаести пут расписала наградни литерарни конкурс „Ђура Ђуканов“. Награда се, по пропозицијама, додељује за најбољу збирку прича аутора млађег од тридесет пет година писану на српском језику, под условом да рукопис претходно није био објављиван у целости или у деловима. Награда подразумева штампање књиге џепног формата, у тврдом повезу и тиражу од 350 примерака.

Рок за достављање рукописа је 30. јун 2022. године. Рукописе достављати искључиво у електронском формату на следећу адресу: konkurs_djukanov@hotmail.com  с назнаком  „За литерарни конкурс Ђура Ђуканов“.

Рукописи морају да буду потписани пуним именом и презименом, те да садрже информације о години рођења, адреси становања, броју телефона и и-мејл адреси.

Рукописи који не садрже све неопходне податке или су послати у неодговарајућем формату неће бити уврштени у конкуренцију.

У жирију за доделу награде „Ђура Ђуканов“ налазе се Јована Копривица, Слађана Стаменковић и Драган Бабић.

 Досадашњи добитници награде „Ђура Ђуканов“ су: Бранко Ћурчић из Сомбора (2005), Марица Пушкаш из Новог Сада (2006), Биљана Ћућко из Батајнице (2007), Драгана Дукић из Кикинде (2008), Ивица Миларић из Новог Сада (2009), Душан Вејновић из Новог Сада (2010), Драгослава Барзут из Врбаса (2011), Бојан Кривокапић из Новог Сада (2012), Дејана Савић из Крагујевца (2013), Далибор Пејић из Београда (2014), Јелена Маринков из Кикинде (2015), Аљоша Љубојевић из Бијељине (2016) и Милана Грбић из Кикинде (2017), Ана Милош из Београда (2019), Павле Алексић из Београда (2020) и Ивана Миљак Каранфилов из Београда(2021).

  Одлуку о победнику жири ће донети најкасније до 1. 9. 2022. године.

Награда ће лауреату бити званично уручена у Народној библиотеци „Јован Поповић“ у Кикинди 19. 1. 2023. године, на дан рођења Ђуре Ђуканова, значајног банатског писца, годину дана по расписивању конкурса.

Peti regionalni konkurs za kratku priču „Biber“

Na Dan ljudskih prava 2021. godine otvaramo peti konkurs za kratku priču Biber.

Kratke priče mogu da šalju autorke i autori koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku; afirmisani, kao i oni koji nisu do sada objavljivali.
Tema konkursa Pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve.
Konkurs je otvoren do 1. 06. 2022.
Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama:
1. nagrada 800 eura
2. nagrada 600 eura
3. nagrada 400 eura. Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku. Žiri čine Lejla Kalamujić, Kalina Maleska i Olja Savičević Ivančević. Odluka žirija biće objavljena sredinom novembra/studenog 2022. god.
Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd. Ovim konkursom želimo još i da doprinesemo kulturi prijevoda i objavljivanja autora/ki iz najbližeg susjedstva i da podržimo angažovane autore/ke da nastave da utiču na društvenu promjenu. Više informacija o uslovima konkursa i nagradama možete naći na Biberovoj stranici https://biber.nenasilje.org
Pišite i šaljite nam svoje priče, raduje nas čitanje, Tim Biber Ana Bitoljanu, Davorka Turk, Ivana Franović, Katarina Milićević, Qerim Ondozi i Radomir Radević