Konkursi

konkursi prozaonline

„Krajinski književni klub“ iz Negotina raspisuje konkurs za dvadeset pete „Pesničke rukoveti“ i to za kratku prozu, poeziju i esej na temu (E)MIGRACIJE.

Uslovi konkursa:

Tekstovi ne smeju biti prethodno objavljeni (ni u štampanom ni u elektronskom obliku);
Tekstovi moraju biti na srpskom jeziku;
Jedna osoba može poslati najviše 2 kratke priče (do 5 stranica A4), 3 pesme (pesma ne sme biti duža od 30 stihova), 1 esej (do 3 stranice A4) na temu.

Radove slati u elektronskoj formi (Word format, font Times New Roman, ćirilica, veličina fonta 12) sa naznakom za konkurs „Pesničke rukoveti“ u dva mejla (prvi mejl treba da bude naslovljen nazivom dela i potpisan šifrom. Drugi mejl treba da bude naslovljen nazivom šifre i da sadrži ime i prezime, adresu, kontakt telefon, mejl i kratku biografiju). Tekstove slati na mejlove: krajinskiknjizevnik@gmail.com i miljan.cann@gmail.com.

Konkurs je otvoren od 20. jula do 21. avgusta 2017. godine.

Rezulatati konkursa biće objavljeni 21. oktobra 2017. godine na sajtu www.konkursiregiona.net. i blogu Krajinski književni klub. Nagrađeni radovi biće objavljeni u časopisu za književnost, umetnost i kulturu Buktinja 2018. godine i na blogu Krajinskog književnog kluba.

Jedan autor može se takmičiti samo u jednoj kategoriji (kratka proza, poezija ili esej).

Za sve dodatne informacije u vezi konkursa, zaintresovani se mogu obratiti na elektronskoj adresi: krajinskiknjizevnik@gmail.com i miljan.cann@gmail.com ili na Facebook stranici odnosno na Twitter profilu.

Upravni odbor Krajinskog književnog kluba.
16.07.2017.

Nagrada „Dositejevo zlatno pero“ –
književni konkurs za mlade autore do 30 godina

Zadužbina „Dositej Obradović“ objavljuje konkurs za nagradu „Dositejevo zlatno pero“ za najbolje neobjavljene radove mladih autora, u okviru književnih vrsta koje je Dositej uveo u srpsku književnost – esej, basna, putopis, kratka priča.
Nagrada „Dositejevo zlatno pero“ namenjena je punoletnim autorima do navršenih 30 godina. Tekstovi se dostavljaju na srpskom jeziku. Autori mogu konkurisati sa najviše tri neobjavljena rada. Dozvoljena dužina putopisa je 20 stranica.
Radove potpisane punim imenom i prezimenom, datumom rođenja, adresom stanovanja i kontakt telefonom potrebno je poslati OBAVEZNO putem pošte u pet primeraka, na adresu Zadužbine „Dositej Obradović“, Kralja Milana 2, Objekat C, drugi sprat, 11000 Beograd, sa naznakom „za Dositejevo zlatno pero“ kao i na e-mail adresu zaduzbinadositej@mts.rs ili info@dositejeva-zaduzbina.rs .
Telefoni za informacije +381 11 3282 240 i +381 11 3282 254.
Rok za dostavljanje radova je 11. septembar 2017. god.
Žiri će izabrati tri najbolja rada koja će biti nagrađena i objavljena u posebnoj publikaciji. Nagrade će biti uručene u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“.
Projekat „Dositejevo zlatno pero“ realizuje se uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda

Natječaj za program 11. Vox Feminae Festivala

Prostor rodne i medijske kulture K-zona poziva autore/ce i kreativne timove, umjetnike/ce i umjetničke kolektive, redateljice i filmske ekipe, te udruge, inicijative i pojedince koji u svojem radu promišljaju rodnu ravnopravnost da se prijave na natječaj za program 11. Vox Feminae Festivala.

Jedanaesti po redu Vox Feminae Festival će se održat će se krajem listopada u Zagrebu (25. – 29.10.2017.), te i ove godine promiče stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni filmski, umjetnički, izlagački te popratni zabavni program.

NATJEČAJ ZA GLAVNI PROGRAM:

Natječaj je otvoren za sve vrste diskusijskih i prezentacijskih formata (tribine, radionice, teorijska izlaganja ili rasprave, …) te umjetničkih područja, polja i grana (od izložbi do performansa). Prijavljeni sadržaj mora se poklapati s jednom od tema koje VFF tradicionalno obrađuje: egalitarizam, prava i status žena u društvu, ljudska prava i prava manjina, rodna ravnopravnost, LGBTIQ teme; ili svojim konceptom promišljati tradicionalne rodne uloge i društvo općenito.

 

Na natječaj jedna osoba može prijaviti najviše dva rada samostalno, te dva u suradnji ili kolektivu.

Na natječaj se mogu prijaviti osobe iz Hrvatske, regije i EU.

Preferiraju se radovi nastali od 2016.; te nove, premijerne produkcije i predstavljanja.

 

Prijava mora sadržavati:

 

  • Ime i prezime umjetnika/ca, kolektiva i/ili organizacije koja se prijavljuje te kontakt podatke (e-mail i broj mobitela) uz kratku biografiju (odnosno opis dosadašnjeg rada za organizacije i kolektive)
  • Opis predloženog festivalskog sadržaja, način realizacije i budžet (produkcijski troškovi, putni troškovi, honorari, smještaj itd.)
  • Fotografije rada (ako postoje)
  • Godina rada

 

Sve navedeno potrebno je poslati najkasnije do 30. lipnja 2017. godine na e-mail adresu festival@voxfeminae.net uz naslov “Za programski natječaj VFF-a”. Na istom mejlu možete potražiti dodatna pitanja vezana za natječaj ili se raspitati o sudjelovanju u programu na drugi način (medijsko praćenje, sponzorstvo, …).

 

Odabrat će se minimalno jedan rad koji će biti uvršten u program Vox Feminae Festivala u listopadu 2017. a konačan broj odabranih radova ovisit će o festivalskom budžetu na raspolaganju te troškovima prijavljenih radova koji uđu u užu selekciju za festivalski program.

 

Prilikom izbora prijavljenih radova K-zona primarno će bodovati inovativnost i posebnost predloženog sadržaja, a potom troškovnik i njegovu povezanost s temama kojima se VFF bavi. Radovi koji služe isključivo individualnoj promociji autora/ica i bez konceptualne povezanosti s temama VFF-a ili misijom K-zone neće biti razmatrani.

 

Naglašavamo kako potičemo različite pristupe festivalskom programu: od stručnih izlaganja, umjetničkih radova i/ili intervencija, interdisciplinarnih i interaktivnih sadržaja, do zabavnog popratnog programa. Ako imate ideju kako VFF učiniti još bogatijim, zabavnijim, sadržajnijim – ovo je natječaj za vas! 🙂

 

POZIV ZA FILMSKI PROGRAM

 

Vox Feminae Festival traži filmove koji istražuju aspekte roda, rodnih uloga i identiteta koji bi bili prikazani u sklopu filmskog segmenta festivala, u listopadu 2017. u Zagrebu. Teme uključuju rodnu ravnopravnost, nestereotipne rodne uloge, odnose, kao feminističke i LGBTIQ teme.

 

Rok za prijavu: 30.06.2017.

 

Uvjeti natječaja:

 

  • VFF prihvaća igrane, dokumentarne, animacije i eksperimentalne filmove i video radove svih dužina i umjetnika/ca svih rodnih identiteta (ženski, muški, transrodni, neodređeni…). Jedini uvjet je da prijavljeni filmovi imaju tematsku, gore opisanu poveznicu.
  • Primaju se filmovi završeni u periodu od 2016. naovamo.
  • Prijave se ispunjavaju isključivo online, putem FilmFreeway sustava, gdje se mogu naći detaljnija pravila i uvjeti poziva. Na Film Freeway profilu dostupne su informacije o filmskom natječaju na engleskom jeziku.
  • Odluke selekcije bit će javljene autori(ca)ma do 15. kolovoza 2015.
  • Sva pitanja možete potražiti na adresi festival@voxfeminae.net, a na istu nam možete javiti i koji biste film voljeli/e vidjeti u ovogodišnjem programu. 🙂

 

Veselimo se vidjeti vaše prijave! #VFF2017

 

Biber – regionalni konkurs za kratku priču

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je po drugi put otvoren regionalni konkurs za kratku priču – Biber. Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, posebno od 1991. godine (odnosno 2001. godine**).

Pozivamo autorke i autore koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku da nam pošalju svoje priče. Poziv se odnosi na afirmisane autorke i autore, kao i na one koji nisu do sada objavljivali.

Konkurs je otvoren do 14. 06. 2017. Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama. Žiri čine Tatjana Gromača, Faruk Šehić i Kim Mehmeti.
Konkurs organizuje Biber tim u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Više informacija o uslovima konkursa i nagradama možete naći na Biberovoj stranici http://biber.nenasilje.org

Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru raspisuju konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina. Konkurs je namenjen autorima sa jednim izdanjem iza sebe, a njegov cilj je da pomogne piscima mlađe generacije da prevaziđu tzv. problem druge knjige.

Uslovi konkursa:
• Pravo da konkurišu imaju autori mlađi od 35 godina sa jednom objavljenom knjigom.
• Jedan autor može poslati više od jednog rukopisa.
Konkurs je otvoren do 15.02.2017.
• Žiri u sastavu Branislav Živanović, Dušan Vejnović i Tamara B. Krstić objaviće rezultate do 15.03.2017.
• Nagrada se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa.
• Nagrada će biti uručena tokom Somborskog književnog festivala u maju 2017.
• Autor izabranog rukopisa biće lično obavešten.
• Ime pobednika konkursa biće objavljeno na sajtu Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i u relevantnim štampanim i elektronskim medijima.

Uputstvo za slanje rukopisa:
• U razmatranje za nagradu ulaze rukopisi bez obzira na žanrovsku određenost (proza, poezija, drama, esej, kritika, književnost za decu, poližanrovska dela).
• Rukopisi se šalju elektronski na adresu somborkf@gmail.com do 15.02.2017.
• Potrebno je poslati dva dokumenta: rukopis potpisan šifrom i razrešenje šifre.
• U razrešenje šifre je potrebno uključiti sledeće podatke:
o Ime i prezime autora
o Kraću biografiju
o Kontakt autora
o Kratak opis, kritiku ili recenziju prve knjige
• Rukopis koji se šalje na konkurs mora biti potpisan šifrom i predstavljati originalno autorsko delo na srpskom jeziku, dok delovi rukopisa mogu biti ranije objavljeni.
• Žiri neće uzeti u razmatranje rukopise koji ne budu ispunili uslove konkursa.

KONKURS ZA ZBORNIK KNJIŽEVNIH RADOVA „GLASOVI MELPOMENE”

Povodom jubileja  ̶ 155 godina od rođenja književnice Jelene J. Dimitrijević

Magazin „Alia Mundi” za kulturnu raznolikost raspisuje konkurs za zbornik književnih radova povodom 155 godina od rođenja srpske književnice Jelene J. Dimitrjević. Ovaj konkurs prvenstveno ima za cilj da podseti na značaj zaboravljene srpske književnice, dobrotvorke i putopisca, jedne od prvih srpskih objavljenih pesnikinja i prve žene u srpskoj književnosti koja se osmelila da napiše i objavi prozno delo. Takođe, konkurs ima za cilj i da promoviše ideju kulturne raznolikosti koju je Jelena J. Dimitrijević obrađivala kroz svoja dela. Zbornik književnih radova nosi naslov „Glasovi Melpomene” kao podsećanje na poslednje napisano delo Jelene J. Dimitrijević, autobiografski roman „Melpomena” koji se čuva u Rukopisnom odeljenju Narodne biblioteke Srbije.
Pozivaju se autori i autorke iz Srbije i regiona da pošalju svoje radove. U obzir će se uzimati svi književni žanrovi koje je u svojim delima negovala Jelena J. Dimitrijević: poezija, proza (pripovetke i epistolarna proza), eseji i putopisi. Autori bi trebalo svoje radove da usmere ka sledećim temama: žena u književnosti / usud žene u orijentalnom i patrijarhalnom društvu, odnos Istoka i Zapada, rodoljublje, odnos prema drugim kulturama i tradicijama.
Radovi treba da budu dostavljeni na ex-YU jezicima, na latinici (font Times New Roman, veličine 12). Uz radove, autori treba da dostave i svoju fotografiju, kao i kratku bio- bibliografiju. Konkurs će biti otvoren tokom 2017. kada se i obeležava jubilej – 155 godina od rođenja književnice. Zbornik književnih radova „Glasovi Melpomene” biće objavljen u elektronskoj formi, (uz mogućnost da preraste i u štampano izdanje) a autori najboljih radova biće nagrađeni knjigama Jelene J. Dimiitrijević i umetničkim delima inspirisanim njenim stvaralaštvom.
Radove slati na e-mail adresu: alia.mundi.magazin@gmail.com

 

 

Šabačka Visoka škola strukovnih studija za vaspitače, raspisuje četvrti po redu
KONKURS ZA ZAVRŠETAK NEDOVRŠENIH PRIPOVEDAKA LAZE K. LAZAREVIĆA

1. Četvrti po redu konkurs, raspisuje se za zavrešetak nedovršene Lazarevićeve pripovetke „Stojan i Ilinka“
2. Konkurs je otvoren od 1.11. 2016. do 21. 3. 2017. god. Nagrada za najuspešnijeg autora sastojaće se od novčane nagrade (30 000 din.) i povelje.
3. Pravo učešća imaju svi autori koji pišu na srpskom jeziku, osim članova stručnog žirija.
4. Deo pripovetke „Stojan i Ilinka“ koji je sačuvan u beleškama Laze K. Lazarevića ne može pri završetku pripovetke biti izmenjen ili skraćen, beć samo dopunjen u skladu sa stilom i jezikom Laze K. Lazarevića. Svi delovi pripovetke koje je autor u svojim beleškama naznačio kao nedovršene moraju biti dopunjeni.
5. Radove pod šifrom slati na adresu Visoka škola strukovnih studija za vaspitače, Dobropoljska 5, 15000 Šabac, sa naznakom ,,Za književni konkurs,, Radove slati u tri primerka , u uobičajenom formatu, sa razrešenjem šifre u posebnoj koverti. Jedan autor može poslati više radova.
6. Stručni žiri objaviće rezultate konkursa , ime autora koji je najuspešnije, u skladu sa stilom, jezikom i poetikom Laze K. Lazarevića, dovršio Lazarevićevu pripovetku ,,Stojan i Ilinka,, do kraja aprila 2017.
7. Organizator konkursa ima isključivo pravo prvog objavljivanja dovršenih pripovedaka, u okviru buduće Zbirke dovršenih pripovedaka Laze K. Lazarevića, prikupljenih na nagradnim književnim konkursima koje realizuje organizator, a koja će se štampati nakon završenih planiranih sedam ciklusa konkursa.

 

KONKURS ZA VAŠARSKE, FESTIVALSKE I KARNEVALSKE FANTASTIČNE PRIČE

 Neformalno nonprofit udruženje ljubitelja vašara, festivala, karnevala i fantastike T2 Iritator priprema žanrovsku elektronsku tematsku zbirku vašarskih, festivalskih i karnevalskih fantastičnih priča pod nazivom „Oči tvoje pilje iz moje tortilje“.
Žanrovski restoran kvalitetne SF/F/HOROR hrane premijerno sprema oštar zalogaj roštiljske tortilje koji zastaje u grlu, i otvoren je za sve autore koji žele da se oprobaju u našoj kuhinji baziranoj na tradicionalnim receptima iz Bredberijevog „Nešto nam se zlo privlači“ kuvara.
Propozicije  literarnog konkursa:
– Priča mora biti iz domena SF/F/Horor žanra
– Tema: vašarski, festivalski i karnevalski praznici, svejedno da li su u pitanju ruralni motivi seoskih vašara i panađura ili moderni/urbani motivi poput Guče, Exita, Beerfest-a, Love parade, Oktoberfest-a, karnevala u Riju itd.
– Svaki autor može poslati neograničen broj priča, a moguće je potpisivanje pseudonimima.
– Rok za slanje: 01.05.2017.
– Priče, zajedno sa ostalim podacima o autoru, slati na e-mail: tortilja2017@yahoo.com
Tematska zbirka  „Oči tvoje pilje iz moje tortilje“ će biti objavljena u formi elektronskog fanzina, a moguće je i štampanje na od tortilje zamašćenom papiru.

KONKURS ZA VAŠARSKE, FESTIVALSKE I KARNEVALSKE FANTASTIČNE PRIČE