Konkursi

konkursi prozaonline

Konkurs za objavljivanje književnih radova u 21. broju časopisa “Avlija“

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme ”Avlija” iz Rožaja uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore raspisala je međunarodni konkurs/natječaj za objavljivanje radova sa slobodnom temom za 21. broj časopisa ”Avlija”: poezijaprozaaforizam, esej, putopis, reportaža, književna kritika, prikaz novog književnog djela, (h)istorija, karikatura, fotografija.

Konkurs je otvoren od 10. 3. do 10. 4. 2020. godine.

Izabrani radovi biće objavljeni u 21. broju časopisa ”Avlija”.

Konkurs se raspisuje za autore koji pišu na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku, ćirilicom ili latinicom, ekavicom ili ijekavicom bez obzira gdje žive. Ukoliko autori pišu na albanskom, goranskom, romskom, makedonskom, slovenačkom ili nekom drugom jeziku potrebno je da uz original pošalju i prevod na jedan od četiiri spomenuta jezika. Ne postoji starosno ograničenje autora.

Radovi se šalju na e-mail: avlija.casopis@gmail.com.

K O N K U R S

ZA MEĐUNARODNI FESTIVAL POEZIJE

„KNJIŽEVNE  ISKRE 2020” – GOSTIVAR

• Pravo učešća imaju pesnici iz Makedonije i balkanskih zemalja. Konkurs se raspisuje za dve starosne grupe – do 18 godina i iznad 18 godina.

• Svaki učesnik dostavlja tri neobjavljene pesme, ne duže od 32 reda, na njihovom maternjem jeziku. Učesnici kojima makedonski nije maternji jezik obavezno šalju prevod na makedonski ili engleski jezik.

• Tema je slobodna

• Lektorisane pesme dostaviti u WORD dokumentu, Times new roman font, veličina 12.

• Potrebno je dostaviti sledeće podatke: ime i prezime, adresu i mesto boravka, starost i telefonski broj za kontakt

• Radovi se šalju na e-mail adresu festivala: literaturniiskri@yahoo.com

• Radovi se šalju do 31. marta 2020. godine.

• Tročlani žiri će odlučiti o nagradama i selektovaće autore koji će biti zastupljeni u zajedničkom almanahu

Napomena: Autori koji ne ispunjavaju sve navedene uslove biće diskvalifikovani.

Festival „Književne iskre” će se organizovati u Gostivaru, Makedonija, šesti put povodom 24. maja, dana slovenskih prosvetitelja Sv. Kirila i Metodija.

Opštinski kulturni centar iz Apatina

u okviru

5. FESTIVALA KRATKE FORME

“POTPIS”
raspisuje


Konkurs za kratku priču

i dodelu nagrade “Miodrag Borisavljević”

Uslovi konkursa:

– Jedan autor može poslati samo jednu priču


– Priče se šalju u dva primerka pod šifrom

( rešenje šifre, u posebnoj koverti, dostaviti sa pričama)


– Jedan autor može da učestvuje samo sa jednom šifrom

– Nagrada se dodeljuje samo jednom autoru

– Istom autoru Nagrada se ne može dodeliti drugi put


-Tema je slobodna


– Priče moraju biti neobjavljene, dužine do šest hiljada (6.000) karaktera sa razmacima

– Konkurs je otvoren od 15. februara do 15. aprila 2020. godine


– Dodela nagrade (plaketa sa likom M. Borisavljevića i 50.000 dinara) je u novembru 2020. godine

Adresa:
Opštinski kulturni centar Apatin

Festival kratke forme “POTPIS”
za nagradu „Miodrag Borisavljević“
Trg Nikole Tesle br. 12
25260 Apatin

Коntakt telefon: 025/ 773 923

Zlatko Vasić, pisac

Međunarodni kustoski program “Šta kustosiranje može/treba da bude” (WCSCD)

Otvoren poziv za novi ciklus programa za mlade kustose i umetnike

Ponedeljak, 3. februar, Beograd

Poziv za učešće u trećem ciklusu Međunarodnog kustoskog programa „Šta kustosiranje može/treba da bude?” (WCSCD) koji će se održati od 1. avgusta do 29. oktobra 2020. u  Beogradu, otvoren je 3. februara, a zainteresovani umetnici i kustosi mogu se prijaviti do 8. marta 2020. u 17.00 sati.   

Kustoski program WCSCD nastavlja da naglašava kustoske prakse koje su aktivne na marginama mejnstrim umetničkog sistema, ali doprinose globalnom, što se i dalje može posmatrati kao stalni pokušaj dekolonizacije umetnosti i njenog diskursa.

Među vodećim mentorima ovogodišnjeg ciklusa međunarodnog kustoskog kursa WCSCD naći će se Ekaterina Degot (direktorka i glavna kustoskinja festival “Štajerska jesen”), Liza Rozendal (vanredni profesor izložbenih studija na Nacionalnoj akademiji umetnosti u Oslu i kustos GIBCA – Međunarodnog geteborškog bijenala savremene umetnosti za 2019. i 2021), Čus Martinez (šefica Umetničkog instituta FHNW Akademije umetnosti i dizajna u Bazelu), Suzana Milevska (kustoskinja i teoretičarka vizuelne kulture), Dr. Zairong Ksijang (stipendista), Jelena Vesić (nezavisna kustoskinja, kritičarka i predavačica iz Beograda), Luka Lo Pinto (direktor MACRO Muzeja u Rimu), Nataša Petrešin – Bašle (nezavisna kustoskinja, umetnica i pisateljka) i „ruangrupa“ (umetnički direktori Documenta 15).

Program WCSCD 2020 biće fokusiran na bavljenje ženama kustosima ili direktorima institucija u nekadašnjem Jugoslovenskom kulturnom polju od sedamdesetih godina prošlog veka koji su dovodili u pitanje postojeće načine razmišljanja i rada oko umetnosti.

Učesnici programa vodiće intervjue, arhivske prakse istovremeno razmišljajući o načinima arhiviranja i govoreći o nekadašnjim kuratorskim praksama. Istraživane prakse biće deljene i kontekstualizovane kroz različite javne momente tokom trajanja programa.

Tokom trogodišnjeg trajanja WCSCD programa, primećeno je da učesnike većim delom čine žene, a da tek 20% polaznika čine muškarci. Slični umetničko – edukativni programi širom sveta dele isto iskustvo, a tako je i u univerzitetskim okvirima – žene nadmašuju muškarce u proučavanju istorije umetnosti. To postavlja važno pitanje o vezi između roda i kustoskih praksi i njihovim položajima unutar umetničkih institucija. Revizijom ovih istorijskih trenutaka želeli bismo da kontekstualizujemo i ukažemo na trenutnu situaciju unutar konteksta našeg rada.

U poslednje dve godine, Međunarodni pokret MeToo zahvaljujući brojnim hrabrim profesionalcima izneo je u javnost različite pojmove nasilja, i to danas predstavlja javni domen. Međutim, rodna neravnoteža u različitim aspektima rada unutar umetničkog sistema je i danas veoma prisutna. Ove i mnoge druge činjenice dovele su do toga da projekat WCSCD bude prilagođen tako što će pojam kuratorstva posmatrati kroz rodnu perspektivu u kontekstu eks-jugoslovenskog kulturnog polja.

Uslovi i način prijave na konkurs

  • podnosioci prijave moraju biti do 35 godina starosti
  • završene studije istorije umetnosti nisu obavezne
  • troškovi kursa su srednja mesečna zarada u državi u kojoj je izdat pasoš podnosioca prijave (koristimo online bazu najnovijih podataka o prosečnoj plati uspešno prijavljenih)
  • Naknada ne uključuje smeštaj i putne troškove
  • međunarodnim učesnicima će biti obezbeđena pomoć u nalaženju smeštaja u Beogradu (cena smeštaja iznosi približno 180 evra mesečno). Standardni troškovi kursa takođe ne pokrivaju prevoz i smeštaj na istraživačkim putovanjima. Polaznici kursa bi trebalo da pripreme oko 300 evra da pokriju dodatne troškove.

Kako se prijaviti:

  • Prijave bi trebalo poslati kao jedan Word ili PDF document na email what.could.curating.do@gmail.com (u Subjectu mejla staviti Kustoski Kurs WCSCD 2020) do 8. Marta u 17.00
  • CV / Portfolio
  • Motivaciono pismo o interesovanjima u istraživanju (u maksimalno 500 reči opisati vaše interesovanje za kustoske prakse)
  • Opis (maksimum 300 reči o radnoj metodologiji koju predlažete oko projekta – razmišljanje o arhivi, načinima arhiviranja i testiranje nove metodologije koja bi se mogla primeniti, istraživanje koje se odnosi na rod)

Od ove godine, WCSCD program moguće je pohađati i online. Učešće u online mentorskoj sesiji iznosi 400 evra, a za više informacija o mogućnosti prijave pišite na  what.could.curating.do@gmail.com (Subject – WCSCD online)

Na osnovu kvaliteta poslatih prijava, biće izabrano 15 kandidata koji će pohađati program. Izabrani kandidati bi trebalo da planiraju dolazak u Beograd najkasnije 1. avgusta 2020. godine.

Konačni spisak učesnika biće objavljen u prvoj nedelji aprila 2020. Finalni kurikulum programa biće potvrđen u maju 2020. godine kada će biti podeljen sa kustosima koji su prisutni u to vreme.

WCSCD sa ponosom najavljuje savetodavnu grupu koja će pomoći u oblikovanju programa: Matt Packer, direktor Eva Internationala, Ares Športa, direktor Fondacije Lumbardi i Andrea Palasti, novosadska umetnica.

Program WCSCD je dugoročni projekat koji je pokrenula kustoskinja Biljana Ćirić, uz podršku i saradnju sledećih partnerskih institucija: Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Irskog bijenala savremene umetnosti “Eva International”, Muzeja Zepter, između ostalih. Projekat se realizuje uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ambasade Švedske u Beogradu i Hestia – biroa za umetnost i geopolitička ukrštanja, između ostalih.

Više informacija o programu i mentorima: http://wcscd.com/

Конкурс „Ђура Ђуканов“ 2020.

Народна библиотека „Јован Поповић“ из Кикинде је шеснаести пут расписала наградни литерарни конкурс „Ђура Ђуканов“. Награда се, по пропозицијама, додељује за најбољу збирку прича аутора млађег од тридесет пет година писану на српском језику, под условом да рукопис претходно није био објављиван у целости или у деловима.
Награда подразумева штампање књиге џепног формата, у тврдом повезу и тиражу од 350 примерака.

Рок за достављање рукописа је 31. мај 2020. године. Рукописе достављати искључиво у електронском формату на следећу адресу: konkurs_djukanov@hotmail.com  с назнаком  „За литерарни конкурс Ђура Ђуканов“.

Рукописи морају да буду потписани пуним именом и презименом, те да садрже информације о години рођења, адреси становања, броју телефона и и-мејл адреси.

Рукописи који не садрже све неопходне податке или су послати у неодговарајућем формату неће бити уврштени у конкуренцију.

У жирију за доделу награде „Ђура Ђуканов“ налазе се Огњенка Лакићевић, Угљеша Шајтинац и Младен Весковић.

            Досадашњи добитници награде „Ђура Ђуканов“ су: Бранко Ћурчић из Сомбора (2005), Марица Пушкаш из Новог Сада (2006), Биљана Ћућко из Батајнице (2007), Драгана Дукић из Кикинде (2008), Ивица Миларић из Новог Сада (2009), Душан Вејновић из Новог Сада (2010), Драгослава Барзут из Врбаса (2011), Бојан Кривокапић из Новог Сада (2012), Дејана Савић из Крагујевца (2013), Далибор Пејић из Београда (2014), Јелена Маринков из Кикинде (2015), Аљоша Љубојевић из Бијељине (2016) и Милана Грбић из Кикинде (2017) и Ана Милош(2019).

            Одлуку о победнику жири ће донети најкасније до 1. 9. 2020. године.

            Награда ће лауреату бити званично уручена у Народној библиотеци „Јован Поповић“ у Кикинди 19. 1. 2021. године, на дан рођења Ђуре Ђуканова, значајног банатског писца, годину дана по расписивању конкурса.

KONKURS ZA ZBORNIK ,,RUKOPISI 43”

Dom omladine Pančevo raspisuje 43. po redu konkurs za Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju – „Rukopisi 43“. Pravo učešća imaju svi autori između 15 i 30 godina starosti koji pišu na ex-jugoslovenskim jezicima, kao i jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Konkurs će biti otvoren do 21. februara 2020. godine.

Na konkursu se može učestvovati sa poezijom i/ili kratkom prozom. Treba poslati do 3 pesme i/ili 3 kratke priče: pesme dužine do 2, a priče do 3 kucane strane (za priče do 7 000 karaktera, veličina fonta 12), potpisane punim imenom i prezimenom, godinom rođenja, adresom stanovanja (državljanstvom u slučaju da autor živi u inostranstvu), brojem telefona i i-mejlom. Molimo autore da lične podatke ostave i u ,,telu“ mejla i na početku fajla s radovima, takođe da pesme odnosno priče budu u jednom Word dokumentu, da se ne šalju kompresovano (ZIP, RAR itd.) i bez eksternih linkova. Najzad, da poštuju dijakritičke znake (slova č, ć, đ, š, dž) i pravopisna pravila. Mejl adresa na koju treba slati radove je: zbornikrukopisi@gmail.com.

Dom omladine Pančevo preporučuje slanje radova putem elektronske pošte, a običnom poštom samo u slučaju da autori nisu u mogućnosti da pošalju radove drugačije. U tom slučaju adresa je: Dom omladine Pančevo, Svetog Save 10, 26 000 Pančevo, Srbija (sa naznakom ,,za Rukopise 43”).

 Molimo autore da poštuju pravila konkursa i rok za slanje radova!

,,Rukopisi 43″ će izaći iz štampe početkom maja tekuće godine, a u toku maja meseca planirana je i promocija u Pančevu, odnosno trodnevni festival. Autorima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore koji ne budu bili u mogućnosti da dođu na promociju Zbornika, autorski primerci će biti poslati poštom.

Konkurs za nagradu Dušan Vasiljev za 2019. godinu

            Grad Kikinda raspisuje konkurs za nagradu Dušan Vasiljev, koja se dodeljuje za najbolju knjigu napisanu na srpskom jeziku objavljenu tokom 2019. godine. U konkurenciji za ovo književno priznanje mogu se naći pesničke i prozne knjige objavljene na teritoriji Republike Srbije. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.

            Izdavači i autori mogu poslati knjige (tri primerka po pojedinačnom naslovu) na sledeću adresu: Narodna biblioteka Jovan Popović, Trg srpskih dobrovoljaca 57, 23300 Kikinda, uz obaveznu napomenu na pošiljci „Za nagradu Dušan Vasiljev“, najkasnije do 7. 2. 2020. godine.

            Aktuelni laureat je Mića Vujičić, koji je nagradu dobio za roman Unutrašnjost.

            Nagrada će biti dodeljena 27. 3. 2020. godine, na dan smrti Dušana Vasiljeva, ujedno i Dan kikindske Gimnazije koja nosi ime ovog velikog ekspresionističkog autora.

            Dodatne informacije: nagradadvasiljev@gmail.com

Конкурс за награду „Биљана Јовановић“
Српско књижевно друштво расписује конкурс за награду „Биљана Јовановић“ за прозна, песничка и драмска дела први пут објављена 2019. године у штампаном издању.Књиге (шест примерака, са назнаком: „за награду Биљана Јовановић“) треба послати најкасније до 28. 01. 2020. године на адресу: Српско књижевно друштво, Београд, Француска 7.

Жири ће радити у саставу: Снежана Божић, Весна Тријић (председница), Катарина Пантовић, Ђорђе Писарев, Александар Костадиновић.

Награда „Биљана Јовановић“ установљена је 2005. године. Додељује се уз континуирану финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и уз финансијску подршку Секретаријата за културу Београда.

Досадашњи добитници су: Срђан Ваљаревић за књигу „Дневник друге зиме“ (за 2005. годину), Даница Вукићевић за књигу поезије „Лук и стрела“ и Ибрахим Хаџић за песничку књигу „Непрочитане и нове песме“ (за 2006. годину), Немања Митровић за књигу „Бајке са Венере“ и Угљеша Шајтинац за књигу „Вок он!“ (за 2007. годину), Јелена Ленголд за књигу прича „Вашарски мађионичар“ (за 2008. годину), Милена Марковић за књигу песама „Птичије око на тараби“ и Слободан Тишма за роман „Quatro stagioni“ (за 2009. годину), Владислава Војновић за књигу поезије „PeeMeSme“ (за 2010. годину), Срђан Срдић за збирку прича „Espirando“ (за 2011. годину), Иванчица Ђерић за роман „Несрећа и стварне потребе“ (за 2012. годину), Звонко Карановић за књигу „Кавези“ (за 2013. годину), Ото Хорват за роман „Сабо је стао“ (за 2014. годину), Светислав Басара за роман „Анђео атентата“ (за 2015. годину), Жарко Радаковић за роман „Кафана“ (за 2016. годину), Мирјана Митровић за роман „Хелена или о немиру“ (за 2017. годину), Зоран Пешић Сигма за књигу поезије „Биће све у реду“.

Додатне информације на-srpskoknjizevno@gmail.com