Konkursi

Opštinski kulturni centar iz Apatina

u okviru

  1. 4. FESTIVALA KRATKE FORME

“POTPIS”
raspisuje

Konkurs za kratku priču

i dodelu nagrade “Miodrag Borisavljević”

Uslovi konkursa:

– Jedan autor može poslati samo jednu priču

– Priče se šalju u dva primerka pod šifrom

( rešenje šifre, u posebnoj koverti, dostaviti sa pričama)

– Jedan autor može da učestvuje samo sa jednom šifrom

– Nagrada se dodeljuje samo jednom autoru

– Istom autoru Nagrada se ne može dodeliti drugi put

-Tema je slobodna

– Priče moraju biti neobjavljene, dužine do šest hiljada (6.000) karaktera sa razmacima

– Konkurs je otvoren od 1. marta do 1. maja 2019. godine

– Dodela nagrade (plaketa sa likom M. Borisavljevića i 50.000 dinara) je u septembru 2019. godine

Adresa:
Opštinski kulturni centar Apatin

Festival kratke forme “POTPIS”
za nagradu „Miodrag Borisavljević“
Trg Nikole Tesle br. 12
25260 Apatin

Коntakt telefon: 025/ 773 923

Zlatko Vasić, pisac

KONKURS ZA ZBORNIK ,,RUKOPISI 42”

Dom omladine Pančevo poziva sve zainteresovane mlade autore da pošalju radove na ovogodišnji 42. po redu konkurs za ,,Rukopise“ – Zbornik poezije i kratke proze mladih sa prostora eks-Ju.
Konkurs će biti otvoren do 17. februara 2019. godine, a pravo učešća imaju autori koji pišu na jezicima eks-JU, kao i jezicima nacionalnih manjina, između 15 i 30 godina starosti.
Treba poslati do 3 pesme i / ili 3 kratke priče: pesme dužine do 2, a priče do 3 kucane strane (dakle, do 7 000 karaktera, veličina fonta 12), potpisane punim imenom i prezimenom, godinom rođenja, adresom, mestom stanovanja i državom, brojem telefona i i-mejlom ( Molimo da podatke unesete u sadržaj mejla, kao i u atačment s radovima na vrhu strane) na: zbornikrukopisi@gmail.com ili adresu Doma omladine, ul. Svetog Save 10, 26 000 Pančevo, Srbija (sa naznakom ,,za Rukopise 42”). Nije obavezno slati na obe adrese, već po izboru, običnom poštom ili elektronskom, a prednost je na elektronskoj pošti. Molimo autore da poštuju pravila konkursa i rok za slanje radova! Radovi koji stignu nakon predviđenog roka neće se razmatrati.
,,Rukopisi 42″ izaći će iz štampe početkom maja tekuće godine, a u toku maja planirana je i promocija u Pančevu, odnosno dvodnevni festival. Autorima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore koji ne budu bili u mogućnosti da dođu na promociju Zbornika, primerci će biti poslati poštom. Srećno!

Dom omladine i uredništvo
Pančevo, 09. 01. 2019.

Dušan Vasiljev za 2018. godinu

Grad Kikinda raspisuje konkurs za nagradu Dušan Vasiljev, koja se dodeljuje za najbolju knjigu napisanu na srpskom jeziku objavljenu tokom 2018. godine. U konkurenciji za ovo književno priznanje mogu se naći pesničke i prozne knjige objavljene na teritoriji Republike Srbije. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa.
Izdavači i autori mogu poslati knjige (tri primerka po pojedinačnom naslovu) na sledeću adresu: Narodna biblioteka Jovan Popović, Trg srpskih dobrovoljaca 57, 23300 Kikinda, uz obaveznu napomenu na pošiljci „Za nagradu Dušan Vasiljev“, najkasnije do 8. 2. 2019. godine.
Aktuelni laureat je Radoslav Petković, koji je nagradu dobio za knjigu eseja Kolumbovo jaje.
Nagrada će biti dodeljena 27. 3. 2019. godine, na dan smrti Dušana Vasiljeva, ujedno i Dan kikindske Gimnazije koja nosi ime ovog velikog ekspresionističkog autora.
Dodatne informacije: nagradadvasiljev@gmail.com

Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ Negotin raspisuje konkurse:
– KNjIŽEVNI KONKURS ZA NAGRADU „MIRKO PETKOVIĆ“

Nagrada „Mirko Petković“ dodeljuje se za književno stvaralaštvo: poezija, kratka proza, esej i književni prikaz.
Za nagradu mogu konkurisati punoletna lica koja žive i stvaraju u istočnoj Srbiji.
Konkurs je otvoren do 20. decembra 2018.
Radovi se šalju u tri primerka, sa šifrom i razrešenjem šifre u posebnoj koverti ( ime i prezime, kratka biografija, adresa i telefon).
Adresa: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ Negotin, JNA 2 ( sa naznakom: za književni konkurs „Mirko Petković“).
Telefon za informacije 019/543-390.
Nagrada najuspešnijem autoru biće uručena na Dan biblioteke, 14. januara 2019. godine.

– KNjIŽEVNI KONKURS ZA NAGRADU „ČIKA ANDRA“

Nagrada „Čika Andra“, koja nosi ime po dečijem pesniku Andri Franičeviću iz Jabukovca, ima za cilj podsticaj dečijeg stvaralaštva. Ova nagrada dodeljuje se za pesničko stvaralaštvo.
Za nagradu „Čika Andra“ mogu konkurisati deca uzrasta do 18 godina, koja žive i stvaraju u Negotinskoj Krajini.
Konkurs je otvoren do 20. decembra 2018.
Radovi se šalju u tri primerka, potpisani šifrom, sa razrešenjem šifre u posebnoj koverti (ime i prezime, adresa, telefon i naziv škole).
Adresa: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ Negotin, JNA 2
( sa naznakom: za književni konkurs „Čika Andra“).
Telefon za informacije 019/543-390
Nagrada najuspešnijem autoru biće dodeljena na Dan biblioteke, 14. januara 2019. godine.

RESAVSKA BIBLIOTEKA U SVILAJNACU

obeležavajući 150-godišnjicu svoga rada, raspisuje 9. književni konkurs „Andra Gavrilović 2018“ za negovanje proznog stvaralaštva na srpskom jeziku. Konkursom su obuhvaćena dva žanra: pripovetka i književna kritika (osvrti, prikazi, eseji, a odnose se na dela objavljena od 2000. godine do danas). Uslovi konkursa su sledeći:
– Na konkurs slati radove koji nisu objavljivani (ni u elektronskoj formi);
– Učesnici šalju 1 (jedan) rad otkucan ćirilicom dužine oko 15 stranica;
– Rad se obavezno potpisuje šifrom;
Ukoliko autor šalje i pripovetku i kritiku oba rada potpisuje istom šifrom;
U drugom, odvojenom „pismu“-dokumentu potrebno je napisati šifru, a i njeno razrešenje : ime i prezime autora, adresu stanovanja, broj telefona – fiksnog i mobilnog i e-mail;
Adresa za slanje radova je andragavrilovic@gmail.com.
Konkurs je otvoren do 25.12.2018. g.
Objavljen je na blogu književne nagrade andragavrilovic.wordpress. com
Žiri u sastavu Gojko Božović, Mirko Demić i Olivera Mijailović odabraće pobednike i sačiniti izbor najuspešnijih radova koji će biti štampani u Zborniku.
Rezultati konkursa biće saopšteni javnosti početkom februara 2019. godine. Dobitnicima će biti svečano uručene nagrade na književnom susretu, na kome će biti promovisan Zbornik „Crte i reze 9“, u Svilajncu sredinom marta 2019.
Nagrada „Andra Gavrilović“ dodeljuje se ravnopravno u obe kategorije, a sastoji se od povelje i novčanog iznosa i objavljivanja rada u Zborniku „Crte i reze “ 9.
Za informacije i potrebna obaveštenja obratiti se Resavskoj biblioteci 035/321-531 ili e-mail: andragavrilovic@gmail.com.

Konkurs

Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru raspisuju konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina. Konkurs je namenjen autorima sa jednim izdanjem iza sebe, a cilj je da pomogne piscima mlađe generacije da prevaziđu tzv. problem druge knjige. Pravo da konkurišu imaju autori mlađi od 35 godina sa jednom objavljenom knjigom. Jedan autor može poslati više od jednog rukopisa. Konkurs je otvoren do 31. januara 2019. godine. Žiri u sastavu Branislav Živanović, Dragan Babić i Tamara Babić objaviće rezultate najkasnije do 1. marta 2019. godine. Nagrada, koja se sastoji iz povelje i štampanja nagrađenog rukopisa, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala u maju 2019. godine. Autor izabranog rukopisa biće lično obavešten. Ime pobednika konkursa biće objavljeno na sajtu Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i u relevantnim štampanim i elektronskim medijima.

Uputstvo za slanje rukopisa:
• U razmatranje za nagradu ulaze rukopisi bez obzira na žanrovsku određenost (proza, poezija, drama, esej, kritika, književnost za decu, poližanrovska dela).
• Rukopise treba poslati elektronski na adresu somborkf@gmail.com do 31. januara 2019. godine.
• Potrebno je poslati dva dokumenta: rukopis potpisan šifrom i razrešenje šifre.
• U razrešenje šifre je potrebno uključiti sledeće podatke: ime i prezime autora, kraću biografiju, kontakt autora, kratak opis, kritiku ili recenziju prve knjige.
• Rukopis koji se šalje na konkurs mora biti potpisan šifrom i predstavljati originalno autorsko delo na srpskom jeziku, dok delovi rukopisa mogu biti ranije objavljeni.

Žiri neće uzeti u razmatranje rukopise koji ne budu ispunili uslove konkursa.