Konkursi

konkursi prozaonline

Награда „Доситејево златно перо“- књижевни конкурс за младе ауторе до 35 година

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ објављује конкурс за награду
„Доситејево златно перо“ за најбоље објављене радове младих аутора, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност – есеј, басна, путопис, кратка прича.
На конкурсу могу учествовати млади пунолетни аутори и ауторке
(од 18 до навршених 35 година). Конкурише се са највише три објављена рада. Дозвољена дужина путописа је 20 страница.
Радове потписане пуним именом и презименом, датумом рођења, адресом становања, контакт телефоном и податком о месту објављивања рада, потребно је послати ОБАВЕЗНО путем поште у пет примерака, на адресу: Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Краља Милана 2, Објекат Ц, други спрат, 11000 Београд, са назнаком
„за Доситејево златно перо“ као и на e-mail адресу Задужбине
info@dositejeva-zaduzbina.rs .
Телефони за информације +381 11 3282 240 и +381 11 3282 254. Рок за достављање радова је петак, 12. јул 2019. год.
Жири ће изабрати три најбоља рада која ће бити награђена и објављена у посебној публикацији. Награде ће бити уручене у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ који се одржава сваке године у септембру.
Прва награда састоји се од књига, „златног“ пера и новчаног износа. Награда за друго и треће место jе у књигама, а свим награђеним учесницима биће уручене и дипломе.
Пројекат „Доситејево златно перо“ реализује се уз подршку Секретаријата за културу Града Београда.

Otvoren je natječaj za West Herzegowina Fest No.17. koji će se održati od 01. do 03.08.2019. u Širokom Brijegu. Možete prijaviti bend, film, kratku priči ili likovni rad. Natječaj je otvoren do 07.07.2019.

 – Glazbeni dio festivala – potrebno je poslati najmanje tri autorske skladbe
 – Filmski dio festivala – autori filmova radove u trajanju do 8 minuta
 – Književni dio festivala – autori kratkih priča do sada neobjavljenu priču dužine do 6.000 znakova
 – Likovni dio festivala – potrebno je poslati skice slike, skulpture ili instalacije i kratke opise radova

Autorima koje selektori festivala odaberu za program u konkurenciji osiguran je smještaj sva tri dana trajanja festivala. Također su osigurani putni troškovi, besplatan ulaz sve tri festivalske večeri, te sudjelovanje u radionicama i tribinama.

 Međunarodni stručni žiri na kraju festivala proglasit će najbolje autore. Najbolji bend bit će nagrađen snimanjem pjesme i spota, a ocjenjivat će se i najbolji styling. Autori kratkih priča natječu se za novčanu nagradu od 1.000 KM (500 EURA), a bit će nagrađena tri pisaca. Autori filmova natječu se za novčanu nagradu od 1.000,00 KM (500 EURA). Autori likovnih radova natječu se za novčanu nagradu od 1.000,00 KM (500 EURA).

 Više informacija o natječaju i festivalu možete pronaći na www.whfest.com.

Градска библиотека Карло Бијелицки из Сомбора расписује

КОНКУРС

за необјављен рукопис прве књиге за 2019. годину

Едиција Голуб представља поновно установљену едицију Градске библиотеке Карло Бијелицки из Сомбора која подразумева издавање прве књиге аутора до 40 година. Награда се састоји из објављивања књиге, дипломе и организовања промоције награђеног рукописа.

Конкурс је намењен ауторима до 40 година који пишу на српском језику, а у разматрање улазе збирке песама, романи и збирке кратких прича, док делови рукописа могу бити раније објављени. Један аутор може послати један рукопис. Рукописи се шаљу електронски, на адресу: konkursgolub@gmail.com. Потребно је послати два документа: рукопис потписан шифром, и разрешење шифре (документ који садржи име и презиме аутора, контакт и кратку биографију).

Конкурс је отворен од 1. јуна до 1. августа 2019. године. Резултати ће бити објављени до 1. октобра 2019. године на интернет презентацији Градске библиотеке Карло Бијелицки (www.biblioso.org.rs), као и у релевантним медијима. Одлуку о награди доноси трочлани жири у саставу: Бранко Ћурчић, Драган Бабић и Ђорђе Мајсторовић.

Назив едиције Голуб потиче од Илустрованог листа за српску младеж који је покренут 1879. године, а у Сомбору је излазио од 1898. до 1913. У Голубу су, између осталих, своје радове објављивали Јован Дучић, Алекса Шантић, Војислав Илић, Бранислав Нушић, Милош Црњански, и други. Након поновног покретања, едиција Голуб је у протеклим годинама наградила и објавила рукописе Милана Ковачевића, Јасне Димитријевић и Ђорђа Мајсторовића.

Tajnu reka pripoveda

Za reke se vezuju razni događaji iz prošlosti. One su poprišta značajnih bitaka iz naše istorije, na čijim su stranicama zlatnim slovima ispisane mnogobrojne priče. Danas se oko reka sjatilo i staro i mlado da na obalama razgleda okolinu i divi se znamenitostima koje su ovekovečile slavne junake i njihove podvige. Ali, u današnje vreme, na obalama ponekad mirne, nekada uzburkane vode, ispredaju se priče i dešavaju dogodovštine koje će neko od nas ispričati budućim pokolenjima. Otkrijte nam tajnu koja čami duboko u vama i traži pripovedača da bi bila ispričana. Neka junaci vaših priča i pesama budu raznoliki, svaki od njih će u ovom zborniku poezije i proze biti sporedna ličnost, glavni lik biće jedino reka. Svoje prozne i poetske tekstove šaljite na ivanazajic@yahoo.com.
Konkurs je otvoren do 30. 09. 2019.