KONCERTI

Crnometalna svečanost sredinom oktobra u Zappa Bazi: stižu Ellende i Groza!

Zappa Baza će 15. oktobra (utorak) ugostiti black metalce germanskog porekla u kojem se svi članovi hedlajnera predstavljaju isključivo kroz inicijale: austrijanski Ellende kojem će to biti premijerni nastup u Srbiji i nemačka Groza koju je beogradska publika upoznala na sjajnom koncertu u Atomu u decembru 2022. Veče će otvoriti takođe nemački Servant. Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 2400 dinara mogu da se kupe putem Gigstix-a. Na dan će koštati 2800 dinara.

Ellende je crnometalni solo projekat nastao 2011. u Grazu, a iza njega stoji L.G. Godinu kasnije okupio je session/live muzičare oko sebe. “Elend” bi u davnini u nekim delovima Nemačke značilo otprilike “izopćen” u smislu ostrakizma, a danas se može prevesti kao “jadan” ili “mizeran”. Bend je dosad izdao četiri albuma, a najaktuelniji od njih “Ellenbogengesellschaft” iz 2022. promovisaće ovom prilikom u Zappa Bazi. A što se tiče inicijala i članova benda, evo i njih: P.F. (live/studijski bubanj), L.B. (live gitara), D.B. (live gitara), S.L. (live bas) i L.G. (sve ostalo uključujući i dizajn).

FB: https://www.facebook.com/ellende.official/

YT: https://www.youtube.com/watch?v=oPkPqRyc6zs

IG: https://www.instagram.com/ellende.official

SP: https://open.spotify.com/artist/1iLdVM2KFAHUbpaC5wpMbO

Groza je nastala 2016. u bavarskom gradiću Mühldorf am Innu kao solo projekat. Bolji poznavaoci black metal prilika i sveta odmah će povezati ovo ime s Mglinim prvim studijskim albumom iz 2008., a osnivač P.G. ne krije veliki uticaj ovih Poljaka na njegov muzički izraz. Nakon dve godine P.G. je okupio bend oko sebe i ubrzo nakon toga je svetlo dana ugledao njihov album prvenac “Unified in Void” kojeg je izdao AOP Records. Tri godine kasnije za istu izdavačku kuću izdaju album “The Redemptive End”. Ljubitelji bendova kao što su već pomenuta Mgla, UADA, Kanonenfieber ili Gaerea, sigurno će simpatizirati i ove Nemce koji polako, ali sigurno grade svoje ime u svetu black metala, a to je pokazao i njihov prvi nastup u Atomu koji je bio baš, baš dobar, ali i iznenađujuće dobro posećen.

Članovi benda su P.G. na vokalu i gitari, kao i njegov kolega U.A., dok za bubnjevima udara T.H.Z.

FB: https://www.facebook.com/grozaband

IG: https://www.instagram.com/groza_blackmetal/?hl=en

YT: https://www.youtube.com/watch?v=ibjM5RTF9d0

SP: https://open.spotify.com/artist/5PC1B9qDXhyin3ZgyRcio7

Servant je nastao 2021. u Donjoj Saksoniji. Sviraju crni metal po uzoru na braću iz Skandinavije, uz naravno solidnu količinu ličnog “tača”. Već su izdali dva studijska albuma: “Blessed by the Light of a Thousand Stars” iz 2021. i “Aetas Ascensus” iz 2023. Ovo će im biti prvi nastup u Srbiji. Isti će bendovi takođe u organizaciji Hengtajma nastupiti dan ranije u zagrebačkoj Močvari.

FB: https://www.facebook.com/ServantMagick

YT: https://www.youtube.com/watch?v=jFIJs9QsZyo

IG: https://www.instagram.com/servantmagick

SP: https://open.spotify.com/artist/49t1kAPqYOFmSz1gc5ZKjL

Fb event: https://www.facebook.com/events/319274124404537

Ostali Hengtajm metal koncerti u 2024.:

28.7. Cradle of Filth @KST Bašta

30.7. Suffocation @KST Bašta

24.9. Nytt Land @Zappa Barka

3.12. Evergrey, Klogr @Dorćol Platz

Švedske metal legende Evergrey nakon 16 godina u Beogradu!

Nakon dugih 16 godina, legende progressive metal scene Evergrey vraćaju se u Beograd, tačnije u Dorćol Platz. Ovom prilikom će promovisati svoj 14. studijski album, „Theories of Emptiness“ sa 11 novih pesama, koji će svetlo dana ugledati 7. juna. Na turneji će im se pridružiti italijansko-američki progresivci Klogr, dok će ime poslednjeg benda koji će zaokružiti line-up biti objavljeno uskoro. Datum ove izuzetne metal svečanosti, koja se ne sme propustiti, je 3. decembar. Early bird ulaznice po ceni od 2900 dinara mogu se kupiti putem Gigstix-a, dok će im pretprodajna cena biti 3500 dinara. Na ulazu će koštati 3900 dinara, a ulaznice će od iduće sedmice biti dostupne i u Comics and Manga Caffe-u Katakombe (Venizelosova 62).

Evergrey je nastao 1993. godine u verovatno najmetalskijem gradu na svetu, Geteborgu. Tri godine nakon osnivanja i nakon što su oformili stabilnu postavu, izdali su svoj prvi album „The Dark Discovery“. U svom specifičnom, mračnijem progressive/power izrazu bave se temama kao što su paranoja, kultovi, zlostavljanje, otmice i slično, a albumi su im često konceptualnog karaktera. U decembru prošle godine su izdali kompilaciju „From Dark Discoveries To Heartless Portraits“ kojom su obeležili 30 godina rada. Najnoviji album, koji će izaći za Napalm Records, producirali su osnivač benda Tom S. Englund i bivši bubnjar Jonas Ekdahl, miksao ga je Adam „Nolly“ Getgood (ex-Periphery), dok je za master zaslužan Thomas „Plec“ Johansson, poznat po radu sa bendovima kao što su Soilwork i Onslaught. Kao gosta na pesmi “Cold Dreams” svakako vredi istaknuti i gostovanje Jonasa Renksea, vokala iz Katatonije.
Članovi: Tom S. Englund – vokal, gitara Henrik Danhage – gitara, bek vokal Rikard Zander – klavijature, bek vokal Simen Sandnes – bubnjevi Johan Niemann – bas, bek vokal
http://www.evergrey.net
https://www.facebook.com/Evergrey/
https://www.instagram.com/evergreyofficial
https://www.youtube.com/user/evergreyofficial

Klogr je četvoročlani bend nastao 2011. u italijanskom gradu Karpi. Njihov stil može se opisati kao alternativni metal sa progresivnim elementima, a ime benda je posveta Weber-Fechnerovom zakonu u oblasti osećajne psihologije i percepcij kojem je formula S=KlogR, što se čita kao „Key-Log-Are“. Bili su na turnejama sa bendovima kao što su Prong, Infected Rain i Butcher Babies, a vredi istaknuti i njihovu saradnju sa ekološkom organizacijom Sea Shepherd, baš kao što to čine i njihovi kolege iz benda Gojira. Poznati su po ultraenergičnim i žestokim nastupima uživo, pa tu reputaciju svakako vredi proveriti 3. decembra u Dorćol Platzu. Dan kasnije bendovi će nastupiti u zagrebačkoj Močvari, takođe u organizaciji Hengtajma.
https://www.klogr.net/home/
https://www.facebook.com/klogr
https://www.instagram.com/klogr_official/
https://www.youtube.com/user/klogrmusic

Ostali Hengtajm metal koncerti u 2024.:
28.7. Cradle of Filth @KST Bašta
30.7. Suffocation @KST Bašta
24.9. Nytt Land @Zappa Barka
15.10. Ellende, Groza, Servant @Zappa Baza

Fb event: https://www.facebook.com/events/420035567509075

Turski psihodelični trio Lalalar početkom oktobra u Zappa Bazi!


Nakon malo više od dve godine turski psihodelični trio Lalalar vraća se u Beograd da napravi još jedan koncert za pamćenje! Datum za upisati u pametne telefone ili mentalne mape je 3. oktobar, a mesto održavanja ove izuzetno plesne žurke je Zappa Baza. Ako volite bendove kao što su Gaye Su Akyol, Altın Gün ili YinYin, onda Lalalar naprosto ne smete da propustite. Early bird ulaznice po ceni od 1.900
dinara mogu da se kupe putem Gigstix-a, a nakon toga će im pretprodajna cena biti 2.400 dinara. Na dan će koštati 2800 dinara.
ULAZNICE: https://shorturl.at/CebBz
Lalalar je osnovan 2019. u Istanbulu i može se reći da im je život i svakodnevnica u tom
megalopolisu, pogotovo u Erdoganovo doba, glavni izvor inspiracije. U svom neobičnom
muzičkom izrazu nude nostalgiju iz budućnosti kroz zarazne bas linije, višeslojnu
elektroniku, koketne gitare i vešto probrane motive iz bogatog arhiva rodne im Anatolije.
Njihova muzika je glasna, ideološka i puna energije, savršena za plesni podijum.
Drugim rečima, “stvaraju muziku koja vas tera na razmišljanje dok plešete.” U svojih pet
godina postojanja, osim što su poznati po intenzivnim turnejama, izbacili su dva albuma,
oba za švajcarski underground label Les Disques Bongo Joe. Poslednji od njih, “En
Kötü Iyi Olur”, svetlost dana je ugledao u septembru prošle godine i ovom će prilikom
biti promovisan u Zappa Bazi. Dan ranije bend će takođe u organizaciji Hengtajma
nastupiti u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.
YT: https://www.youtube.com/watch?v=Z5BrfwUveq4
FB: https://www.facebook.com/lalalarspor
SP: https://open.spotify.com/artist/6CWQ7KWveleaeFagKCz26T
IG: https://www.instagram.com/lalalarspor/
Facebook event: https://www.facebook.com/events/424193903735512

Paganska folk atrakcija Nytt Land u septembru u Beogradu, early bird karte skoro rasprodate!

Nordijski folk pagan duo Nytt Land premijerno dolazi u Beograd, a datum za zabeležiti je 24. septembar. Tom prilikom će promovisati svoj sedmi album „Torem“ koji je svetlo dana ugledao u oktobru prošle godine. Ljubitelji bendova kao što su Heilung, Wardruna, Danheim i SKÁLD ne smeju da propuste ovaj koncert! Eary bird karte po ceni od 1800 dinara mogu da se kupe preko Gigstix-a, a nakon toga će im pretprodajna cena biti 2200 dinara. Na dan će ako ih ostane koštati 2500 dinara.

Nytt Land je nastao 2013. u 4500+ kilometara od Beograda udaljenom gradu Kalachinsku (Omska oblast), a celu priču započeo je bračni par, Natalija i Anatolij Pakhalenko. Uz mračni neopaganski ambijent koji stvaraju, odlikuje ih i grleno pevanje, sviranje na ručno izrađenim tradicionalnim instrumentima kao što su kantele i talharpa što je svakako dodatni mamac zašto vredi pristustvovati ovoj neobičnoj ceremoniji. Bend kaže da ih inspirišu zvukovi sibirskog krajolika, a koriste i snimljene zvukove gavranova i druge zvukove šume pa nije ni čudo da neki njihovu muziku opisuju kao „halucinogenu šetnju tundrom“. Tekstualno su vezani za nordijsku mitologiju, posebno na zbirku od 38 poema „Starija (Poetska) Edda“ na staronordijskom jeziku (severnogermanski jezik kojim su govorili stanovnici Skandinavskog poluostrva i njihove komšije u vikinško doba, sve do oko 1300. godine). Njihov poslednji album „Torem“ otpevan je na hantijskom (područje zapadnog Sibira uz reku Ob) i staroislandskom, a samo ime znači „Veliko nebo“ i ima veliki značaj za duhovnost naroda iz tih krajeva. Čeka nas jedno veoma zanimljivo iskustvo 24. septembra u Zappa Barci, greota je propustiti ga. Takođe u organizaciji Hengtajma isti bend će nastupiti dan kasnije u zagrebačkoj Močvari.
Facebook: https://web.facebook.com/nyttland
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=43hbop0WKYs
Instagram: https://www.instagram.com/nyttland_official/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6NQ701XGEJodDZ5lqVtrBp

Fb event: https://www.facebook.com/events/1204331897199475

Pioniri grungea Mudhoney sredinom septembra u Dorćol Platzu!


Nakon više od devet godina legendarni grungeri Mudhoney vraćaju se u Beograd! Ovom
prilikom u Dorćol Platz dolaze na krilima svog poslednjeg albuma „Plastic Eternity“ koji
je svetlo dana ugledao prošle godine. Datum za upisati u pametne telefone ili crne notese je

 1. septembra. Early bird ulaznice po ceni od 2900 dinara mogu se kupiti preko Gigstix-a ,
  dok će im pretprodajna cena biti 3300 dinara. Na ulazu će, ako ih ostane, koštati 3700
  dinara.
  Mudhoney jedan je od onih bendova čiju biografiju treba poznavati kako bi se bolje shvatio
  kontekst jedne epohe. Osnivači benda Mark Arm i Steve Turner u predgrađu Seattlea svoj,
  uslovno rečeno muzički put započinju 1978. s „najgorim bendom ikad“, kako su ih predstavili na
  lokalnom radiju, a ime Mr. Epp and the Calculations dali su po učiteljici matematike iz srednje
  škole. Istini za volju, sami počeci više su bili zezancija nego stvaran bend pa su prvi pravi nastup
  imali tek tri godine kasnije – momci zapravo i nisu baš znali svirati. I tu dolazimo do jednog od
  onih opštih, popkulturnih mesta kad je u pitanju Mudhoney – Mark Arm koji je, opisujući svoj
  tadašnji bend, prvi upotrebio reč grunge: „I hate Mr. Epp and the Calculations! Pure grunge!
  Pure noise! Pure shit!”. On uskoro s Turnerom ulazi u ponešto ozbiljniju fazu pa 1984. osnivaju
  kultni Green River, bend čiji se prvi EP “Come on Down” smatra prvim grunge izdanjem uopšte.
  Zanimljivo da su s njima u tom bendu bili i basista Jeff Ament i gitarista Stone Gossard koji su
  par godina kasnije osnovali Pearl Jam.
  Iako su se Arm i Turner razišli u ovoj fazi zbog neslaganja kako bi Green River trebao zvučati,
  ponovno ujedinjuju snage krajem 1987. i tad konačno nastaje Mudhoney koji je ime dobio po
  istoimenom filmu karakterističnog američkog reditelja Russa Meyera. Na basu im se tad
  pridružuje Matt Lukin koji je taman izašao iz kultnih Melvinsa. Za legendarni label Sub Pop
  uskoro izdaju svoj debitantski EP “Superfuzz Bigmuff”, jednog od omiljenih albuma Kurt
  Cobaina. Tu je i njihov prvi singl „Touch Me I’m Sick“ s kojim su postigli popriličnu vidljivost i
  popularnost u SAD-u. Sonic Youth ih uskoro zove na turneju po Velikoj Britaniji, dok 1989.
  izdaju svoj prvi album “Mudhoney”. Od tada su nanizali još 10 zvaničnih izdanja i zacementirali
  svoj kultni status na globalnom nivou. Uz spomenute Arma i Turnera u bendu je i dalje jedan od
  osnivača, bubnjar Dan Peters, dok je na basu od 2001. Australijanac Guy Maddison.
  Drugi koncert Mudhoneyja u Beogradu prosto se ne sme propustiti, vidimo se 17. septembra u
  Dorćol Platzu! Pre Beograda Mudhoney će da nastupi u Zagrebu i Rijeci, takođe u organizaciji
  Hengtajma.
  FB: https://www.facebook.com/MudhoneyOfficial
  YT: https://www.youtube.com/watch?v=nGsT_qFMBs SP: https://open.spotify.com/artist/7LuYiSXiWs86rwWJjEEgB9 IG: https://www.instagram.com/mudhoney/
  Fb event: https://www.facebook.com/events/297649956712355

Death metal pioniri Suffocation krajem jula u Bašti KST-a!

Nakon dugih 17 godina death metal legende Suffocation vraćaju se u Srbiju u okviru velike letnje, europske turneje “Bow To None”. Datum koji treba zabeležiti u beležnicu ili mentalnu mapu je 30. jula (utorak), a mesto je KST BAŠTA. Early bird ulaznice po ceni od 2500 dinara su u prodaji putem Gigstix-a! Ulaznice po pretprodajnoj ceni koštaće 2900 dinara.

Suffocation su pioniri death metala osnovani pre 36 godina u Centereachu, saveznoj državi Njujork. Skrenuli su pažnju na sebe 1991. godine debi albumom „Effigy of the Forgotten“ koji je odmah postao klasik žanra. Nakon toga su objavili još osam studijskih albuma, od kojih je najnoviji „Hymns from the Apocrypha” svetlo dana ugledao u novembru, a koji će da promovišu ovom priliku. S tog albuma su izbacili i spot “Seraphim Enslavement.” Vredi istaknuti i da se na pesmi “Ignorant Deprivation” dogodila lepa saradnja: vokal je Frank Mullen, jedan od osnivača benda, a stihove je napisao Mike Smith, bivši bubnjar.

Za svoje uzore u ranoj fazi benda naveli su Napalm Death i Sepulturu, dok se njihov svirački zaštitni znak, breakdownovi, smatraju jednim od temelja celokupnog novog podžanra: deathcorea. Članovi benda su Terens Hobbs na vodećoj gitari, Derek Bojer na basu, Čarli Erijo na ritam gitari, Erik Moroti na bubnjevima i Riči Majers kao vokal, koji je stalni član benda od 2019., a inače je vokal u američkom death metal bendu Disgorge.

Dan pre Hengtajm organizira koncert i u zagrebačkoj Močvari. Sve u svemu, sprema se lepa žurka u KST BAŠTI, vidimo se 30. jula!


Facebook: https://www.facebook.com/suffocation/
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ba8VAT8ivPE
Instagram: https://www.instagram.com/suffocationofficial/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/4ItRDIouodpnW6nm4TYDk1

Fb event:  https://web.facebook.com/events/1836744436842582

Ostali Hengtajm metal koncerti:

19.04. Grima i Ultar, Dorćol Platz

20.04. Grima i Ultar, Crna kuća, Novi Sad

28.07. Cradle of Filth, KST Bašta

15.10. Ellende, Groza i Servant, Zappa Baza

Najveći beogradski koncert Bajage i Instruktora do sad: „Samo nam je ljubav potrebna“ – Hipodrom

Od danas su u prodaji karte za koncert Bajage i Instruktora, u subotu, 31. avgusta, na beogradskom Hipodromu

Biće to najveći koncert benda u Beogradu do sad.

“Samo nam je ljubav potrebna” je više od turneje – to je ljubavno pismo brojnim generacijama obožavatelja širom sveta, kojim bend proslavlja 40 godina postojanja.

U okviru te turneje, beogradski Hipodrom sprema se za nezaboravno veče i veličanstveni letnji koncert povodom velikog jubileja.

Fenomenalno ozvučenje, brojni gosti i set-lista puna iznenađenja, sastavljena od numera sa 13 studijskih albuma benda!

Bend će izvesti pesme koje nikada do sada nije svirao uživo, zatim one koje retko svira na koncertima, ali i sve one pesme koje je nemoguće izostaviti, nezamenjive himne koje su Bajagu i Instruktore učinile omiljenim bendom generacija.

Koncert počinje od 18 časova, s obzirom na veliki broj gostiju, dugu listu pesama, ali i sve ono što je planirano za ovu neponovoljivu veče i koncert drugačiji od svih dosadašnjih.

Karte u prodaji od 12. marta 2024. godine, preko efinity.rs i tickets.rs servisa.

Cene karata kreću se od 2.000 dinara do 6.000,00 dinara, u zavisnosti od pozicija.

Cradle of Filth krajem jula u Beogradu, već rasprodate early bird ulaznice!

Legende ekstremnog metala Cradle of Filth vraćaju se u Beograd nakon dugih 15 godina! U notese i pametne telefone treba upisati 28. jul, a mesto održavanja ove mnogo nezgodne manifestacije je Bašta KST-a. Early bird ulanice već su rasprodate, cena ulaznice u pretprodaji je 3.600 dinara i može da se kupi putem Gistix-a.

Cradle of Filth je nastao u engleskom gradu Suffolku 1991. godine. Rane dane je u nekoj meri obeležio zvuk crnog metala, međutim s vremenom su u svoj muzički izraz dodali uticaje gothica i sympha pa kako to već biva kad se pristupa vrlo eklektično – stavi se u fioku “ekstremni metal”. Istini za volju ni sami članovi benda, a posebno osnivač Dani Filth nisu baš bili naročito odlučni po tom pitanju tokom cele karijere. Cradle of Filth svoju inspiraciju je oduvek crpio iz gotičke literature, poezije, mitologije i horor filmova. Bend je oduvijek privlačio ponešto kontroverze oko sebe, dok roditelji i rodbina nisu bili nužno najsretniji ako ste nosili COF majice tamo sredinom 00-ih što je jedan značajan broj metalaca tad činio. Tri godine nakon osnivanja izdaju kultni The Principle of Evil Made Flesh, kojeg je časopis Metal Hammer svrstao u “top 10 najznačajnijih black metal albuma u zadnjih 20 godina.”. Četiri godine kasnije izdaju verovatno svoje najpoznatije izdanje, “Cruelty and The Beast”, konceptualni album koji je posvećen mađarskoj baronici dosta nezgodnog karaktera, Báthori Erzsébet. Bend uskoro dolazi na vrhunac popularnosti, redovno izazivaju kontroverze širom sveta, BBC radi dokumentarac o njima, Dani Filth ima glavnu ulogu u filmu “Cradle of Fear”…

Dosad su izdali 13 albuma, a poslednji od njih je “Existence is Futile” koji je jako dobro prihvaćen i od kritike, kao i globalnih fanova pa će se ponešto s tog izdanja moći čuti i ovom prilikom u Beogradu.
Članovi benda su: Dani Filth – vokal, Donny Burbage – gitara, Ashok – gitara, Daniel Firth – bas, Martin Skaroupka – bubnjevi, Zoe Marie Federoff – live vokal i klavijature.

Dan ranije Cradle of Filth će nastupiti u Zagrebu, takođe u organizaciji Hangtime Agencyja.

FB: https://web.facebook.com/cradleoffilth
YT: https://www.youtube.com/watch?v=6dW6aNAZGTM
SP: https://open.spotify.com/artist/0NTSMFFapnyZfvmCwzcYPd
IG: https://www.instagram.com/cradleoffilth/

Fb event: https://www.facebook.com/events/914627826920744

MM Concerts i Serbian Hellbangers u saradnji sa SKC Novi Sad predstavljaju

TESTAMENT premijerno u Novom Sadu!

Thrash metal legende se konačno vraćaju u Srbiju.

Testament je američki thrash metal sastav osnovan 1983. godine pod imenom Legacy.
Grupa se često opisuje kao jedan od najpopularnijih i najuticajnijih bendova scene, kao i jedan od vodećih sastava drugog thrash metal talasa. Takođe su spominjani kao jedan od „velikih osam“ thrash metala, zajedno s grupama MetallicaMegadethSlayerAnthraxExodusOverkill i Death Angel.

Nakon što su 1986. potpisali za Megaforce Records i promenili ime iz Legacy u Testament, izdaju svoj debitantski album „The Legacy„, a u američki mejnstrim ušli sa svojim sledećim albumom „The New Order“ iz 1988. godine. Naredna četiri studijska albuma „Practice What You Preach„, „Souls of Black„, „The Ritual“ i „Low“ takođe su bili uspešni, kao i dva iz prošle dekade – „Dark Roots of Earth“ i „Brotherhood of the Snake“ – koja su ušla među 20 najboljih Billboard 200 liste. Svoj poslednji, dvanaesti studijski uradak „Titans of Creation“ objavili su 2020. godine, a sve ukupno su do sada prodali preko 14 miliona primeraka svojih izdanja širom sveta. Trenutno rade na novom albumu.

Aktuelnu postavu benda čine gitaristi Eric Peterson i Alex Skolnick, pevač Chuck Billy, basista Steve Di Giorgio i bubnjar Chris Dovas.

Svima je jasno da ćeSKCNS Fabrika definitivno biti premala da primi sve iskrene fanove benda. Požurite sa kupovinom ulaznica, koncert neće biti premešten u veći prostor!

Najavni tekst: Darko Živković, SMP.

Ulaznice su u prodaji na svim Gigstix prodajnim mestima:

4.000rsd – early bird

5.000rsd – pretprodaja

6.000rsd – na dan koncerta

WRLDArts Festival stiže u Beograd – Doživite globalnu fuziju umetnosti i kulture!