VALJEVSKA  ROCK  SCENA – šesti deo

39.  GAŠA & GROUP

                                          Bojan Belić zvani Gaša je pokretač ovog sastava, koji je na startu karijere nosio naziv Syndrom a radi se o 1994. godini. Zaduženja u grupi su bila Dragan Kuzmanović na bas gitari, Vladimir Ružičić klavijaturist, da bi se potom preorijentisao na bubnjeve, Zlatan Branković i izvesni Saša Maća na pozicijama vokalnih solista, uz već Bojana Belića na gitari. Formiranju grupe je prethodilo intenzivno druženje Belića i Ružičića, koji su gotovo istovetnih muzičkih stremljenja, veliki zaljubljenici u hard rock, no promenili su naziv u Gaša & Group. U tom, startnom periodu skidaju stvari grupa Wishbone Ash, Deep Purple, Uriah Heep itd da bi se nakon tog preorijentisali isključivo na skidanje opusa Yngwie Malmsteena te grupe Whitesnake na kojima je insistirao bendlider Bojan Belić. Debi nastup beleže 1994. godine na platou ispred Doma omladine pred više od šest stotina prisutnih (tada se kao predgrupa javio valjevski sastav NLO), a predstavili su se setom skinutih od grupa The Doors, Rainbow, Europe i već Malmsteena. Svirali su  po brojnim prostorima u gradu, a rado ističu svirku u Central Rock Clubu. Dušan Janković klavijaturist se grupi priključuje nešto docnije te se u takvom izdanju javljaju kao predgrupa na koncertima poznatijih, InVAzija, Dolar i Osvajači. Godine 1996. je usledio raspad ove, po svemu izvrsne grupe, a kao razlog imamo odluku svih članova po kojoj, nakon perioda zasićenosti odlučuju posvetiti se individualnom eksperimentisanju vezanom za druge muzičke pravce.

40. GRUPA    UNDERFORCE

Uzevši godinu formiranja (2018) ali i starosnu dob članova ovog, Underforce sastava, imamo sasvim sigurno je, najmladju valjevsku ekipu, urbanih onih, koja je u rokenrol život tek krenula, i to već, na samom startu karijere oficijelnim autoskim izdanjem ‘’ Protiv vremena’’ Diskografske kuće PGP RTS.
Na tom je osam numera koje su delo ovog hard trija, izvrsno produkcijski uradjenih, a što i ne začudjuje znajući da je album snimljen u valjevskom studiju Kebac, Vladimira Ružičića. Ovaj ubitačni hard/hevi trio čine Petar Ružičić za bubnjevima (sin Vladimirov), zatim Danilo Petrović na gitari i kao vokalni solist te Mihailo Milošević na bas gitari i takodje kao vokal. Već kao klinci u osnovnoj školi, Petrović i Milošević su maštali o formiranju grupe hard provenijencije, po ugledu na svoje uzore, grupe AC/DC te Metallica. Pridružuje im se potom i godinu dana mladji Petar Ružičić istovetnih muzičkih stremljenja, te 2018. U sobi pomenutog Petra kreću sa prvim probama, skidanjem opusa grupa AC/DC, Metallica, Nirvana, Guns N Roses, Rage Against The Machine itd, a probama je prethodio dogovor o pokretanju UnderForce grupe u piceriji ZAM (Vuka Karadžića ulica). Danilo Petrović gitarist je pisao tekstove a na sklapanju kompletnog muzičkog hardhevi mozaika su poradili svih trojica. Na tom, debi cd albumu ‘’Protiv vremena’ je osam numera (Ne znam ko sam/Ponoć/To nešto/Strah/Complicated Nation/Return/Rivers & Mountains te zaključna ona, stvar Vreme. Lično, sećam se prvog nastupa, ovih dečaka u Klubu istaživača 05.01.2019. godine kada su nastupili ispred InVAzije, a predstavili su se isključivo skinutim grupa Metallica, AC/DC itd. Potom su u lokalnom Abraš klubu da bi usledila i svirka na Moto skupu valjevskog kluba Sorabi. Nastupaju i na beogradskom BARFu (Beogradski Autorski Rock Festival) 2019. gde su se predstavili autorskim onim, ali sa tektovima na engleskom jeziku (Complicated Nation, Return i Rivers & Mountains). Sviraju i u zemunskom Fast Clubu (Zemun Demo Fest), a odmah potom i na drugom onom, takodje zemunskom Mobile Music Festivalu 2020. godine. Gostuju i na brojnim televizijama (RTS, N1, Nova S, Hepi, Prva, VA Plus i Marš Tv). Beleže nastup na Novoj TV u emisiji 24’ kod Zorana Kesića, uz onaj na Gardošu u Zemunu. Kuriozitet je svakako taj da na svakom svom nastupu odsviraju Killing In The Name grupe Rage Against The Machine. Na BARFU beogradskom su i po drgui put, 2021. godine u prostoru Doma omladine, ali ovog puta, logično je, samo u revijalnom delu. U martu ove, 2022. su nominovani za najbolji i najperspektivniji novi sastav na TV Muzzik. Članovi grupe i dalje vredno rade, prionuli su na pisanje stvari za drugi autorski album, koji možemo očekivati u vremenu ispred.

21.062022.

          

37.  GRUPA  KARMEN

Primereno vremenu odrastanja ondašnjem, kulturološki umnogome značajnijem od današnjeg, i Djurić je u svojim srednjoškolskim danima maštao o formiranju rokenrol grupe u kojoj bi se iskazao kao tekstopisac i gitarist, pa tako, nakon izlaska iz grupe PIK AS  u kojoj nije mogao doći do izražaja, dolazi na ideju o formiranju sopstvenog,  u kom bi vodio glavnu reč, pisao autorske stvari, te tako dolazimo do grupe Karmen, a kao godina formiranja ove se uzima 1978. Grupa je formirana od učenika srednje ekonomske škole a u klubu te su i održavali probe. Interna ona, školska TV je čak u dva navrata emitovala priloge posvećene ovoj grupi, pa su tako išle, na toj, njihove autorske stvari. Karmen su pored Djurića na solo gitari činili i Djura Vinjević na bas gitari, Branko Florijančić za klavijaturama te Nenad Djurović za bubnjevima i kao vokalni solist, da bi na mesto tog, vokalnog soliste ubrzo došao Milomir Miša Mišković (danas vokalni solist najznačajnije valjevske grupe InVAzija). Od autorskih tih, ističem najznačajnije iz tog opusa Beli pas te 11. puk suludog kapetana Džounsa, koje su delo neumornoig i rokenrolu maksimalno posvećenog Djurića. Prvi nastup beleže za Dan škole 1979. godine, a na repertoaru tada su se našle skinute stvari grupa Uriah Heep i Deep Purple. Nakon nekoliko samo nastupa na školskim igrankama tada, Djurić se vraća u grupu Pik As koja menja naziv u Hermes, ali na poziciju bas gitariste. Preostali članovi grupe su se oprobali po drugim, tada aktuelnim valjevskim rock sastavima.

38.  VIS  LUTALICE                                

                      Blagoje Filić dolazi na ideju o formiranju ovog VIS-a, a radi se o 1967. godini. Filić je popularni Kolonac, naime odrastao je u Koloniji preko puta bolnice, izvrsno je svirao gitaru te su večernje sedeljke na šipkama bolničke ograde bez njega bile gotovo nezamislive. Lutalice su pored njega, kao gitariste i Stevan Jekić za bubnjevima te Slobodan Obućina kao bas gitarist. Vežbali su uglavnom u kućnim onim, uslovima svih članova grupe, a repetoar na startu karijere ove je sadržavao skinute, tada, više instrumentalne one, iz opusa grupa Šedouzi i Crveni koralji. Prvi nastup su zabeležili u prostoru MZ Peti Puk i to 1968. godine,  da bi potom svirali  i u sali MZ Nada Purić. Krajem 1981. se privremeno razilaze iz razloga odlaska svih člnaova grupe na odlsuženje vojnog roka u JNA, da bi  po povratku ponovo krenuli sa probama i svirkama po već nezaobilaznim prostorima mesnih zajednica, ali i u Lazarevcu te Lajkovcu. Skidali su stvari hard i prog rock grupa aktuelnih na svetskom nivou poput Deep Purple ali i domaćih pretežno od Yu Grupe. Filić i Stari Kolonci se tako sećaju nastupa u parku Kolonije pred velikim brojem svojih pristalica koji se dogodio 1971. godine. Grupa se raspala1972. a kao razlog se navodi Filićeva preorijetacija na sport, precizniije na karate, koji je tada u SFRJ uzimao zamaha, širio se poput virusa. Članovi grupe svoje penzionerske dane provode u rodnom gradu.