Vesti

SUP: Proglašeni dobitnici nagrade SRPSKA SARMA
SUP (Sindikat Udruženih Pisaca): Saopštenje broj 4

Na osnovnu temeljno sprovedenih istražnih radnji, ostvarivši uvid u brojna dela, izveštaje sa terena i dokumentaciju, izdvojivši pritom fotografiju u prilogu (izvor: Laslo Blašković Gle, 2017, http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:644669-Uspomene-setaca-bez-granica), žiri SRSPKE SARME je, na dan prolećne RAVNOdnevice, jednoglasno odučio da dodeli sledeće nagrade:
1. Vidi Ognjenović nagradu MIŠOMOR za životno delo i delovanje u književnosti, umetnosti i kulturi. Đeneralica Vida (koju neki pogrešno ili u šali nazivaju „gospođom“) decenijama gvozdenom rukom uspešno vodi sopstvenu paravojnu književnu formaciju. Pod odlučnom komandom Đeneralice Vide, ova paravojna formacija je zaposela sva strateška mesta srpske književnosti i sve iole darovite autore proterala u zemlju Nedođiju. Uspeh dostojan divljenja i ovako visokog priznanja.
2. Mihajlu Pantiću nagradu DOBROLjUB za visoka etička postignuća u srpskoj književnosti, umetnosti i kulturi. Vođen visokim etičkim ciljevima, drug Mihajlo je dobar drug onima koji su mu je potrebni a ponajbolji sam sebi. Kao strastan pecaroš (poznat kao Mika Udica-što ne treba brkati sa mitskim mu pretkom iz SANU pod imenom Dobrica!), upecao je nebrojeno funkcija, nagrada i priznanja: pošten kakav jeste, nije ih pojeo nego ih još uvek održava u životu. Spada među naše najuspešnije književne ribolovce, tj. lovce u mutnom.
3. Vladislavu Bajcu nagradu KOTLOKRPA za najosrednjiji književni opus. Ovaj multikulturni poslenik, poznat i kao Mister Emptiness ili Crna Rupa, uspeo je da postigne naizgled nemoguće – da se u toku svoje dugogodišnje karijere (za koju niko nije pomišljao da je „književna“, osim njega lično!) nijednom jedinom rečenicom ne vine iznad najosrednjije osrednjosti. Neponovljiv primer u nas, dostojan da kao takav uđe u sve udžbenike građanskog vaspitana za osnovne škole. Mister Emptiness se takođe istakao izdavačkom i uredničkom delatnošću a njegov nauspešniji uređivački poduhvat, čuveni književni list „Huper“ uveo je izvesne, enigmatske aspekte u našu književnost.
Žiri SRSPKE SARME je radio u sastavu:
– akademik Slobodan Jovanović, potpredsednik
– prof. dr Arhiepiskop Sava (Damjanov?), potpredsednik
– dr Animus Goikovski, balkanski nuncije, visokopoloženi, potpredsednik
– secret savetnik Dejan Simonović pl. Dejanović, potpredsednik
– publisher Božana Gojković, potpredsednica
SRSPKA SARMA se dodeljuje dva puta godišnje na dan prolećne i jesenje ravnodnevice. Nagradni fond iznosi 123.000 evra, kao doprinos samozatajnih pojedinaca, ustanova i preduzeća iz zemlje i inostranstva.
Iznos se ravnopravno raspoređuje na tri nagrade za tri oblasti.
Nagrade će se laureatima uručiti na najradosniji dan, 1. aprila 2017, na svečanoj ceremoniji u beogradskom hotelu „Crown Plaza“ (s početkom u 20h), uz prisustvo Žirija, medija i krkanluka najizvrsnijeg. Svečana toaleta obavezna.

SUP
20. marta 2017. godine

’’Zvezda Beograda’’ za Beogradski festival poezija i knjige ’’Trgni se! Poezija!’’

U sredu, 15. marta, u 12 časova u svečanoj sali Starog dvora, 10. Beogradski festival poezije i knjige ’’Trgni se! Poezija!’’ i udruženje Treći Trg primili su priznjanje ’’Zvezde Beograda 2016.’’ Kancelarije za mlade Grada Beograda, kao jedan od najboljih projekata u 2016. podržanih od Gradske uprave.
Ovo je drugi put da je isto priznanje uručeno festivalu- festival je ’’Zvezdom Beograda’’ nagrađen i 2012. godine.
Podsećamo da je Beogradski festival poezije i knjige ’’Trgni se! Poezija!’’ osnovan 2007. Godine, a da će ove godine biti održan 11. put u organizaciji Trećeg Trga i Biblioteke grada Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Generalni sponzor festivala je Erste banka. Na ovgodišnjem festivalu očekuje se učešće preko 50 pesnika, prevodilaca i drugih umetnika iz 11 zemalja. Ove godine festival sarađuje sa Bibliotekom ’’Vladislav Petković Dis’’ iz Čačka i manifestacijom ’’Disovo proleće’’, kao i sa brojnim donatorima i prijateljima festivala, kao što su Austrijski kulturni forum, , Ambasada Kraljevine Španije u Beogradu, Ambasada Republike Poljske u Beogradu, Ministarstvo prosvete i kulture Republike Kipra, Hoteli Slavija, Podrum Radovanović…

Nagrada „Dušan Vasiljev“ za 2016, uži izbor

Žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev za 2016. godinu proglasio je uži izbor koji obuhvata četiri naslova. Na spisku se nalaze romani  Andrićeva lestvica užasa Svetislava Basare (Laguna) i Kafana Žarka Radakovića (Čarobna knjiga), te zbirke priča Ota Horvata Kao Celanovi ljubavnici (Akademska knjiga) i Spisak senovitih imena Milana Micića (RTS).
U konkurenciji za nagradu Dušan Vasiljev za 2016. godinu našlo se 125 dela, a žiri će odluku o laureatu saopštiti u sredu, 27. 3. 2017. godine.

PROGRAM MANIFESTACIJE „ŠTAMPANA REČ 2016”

Galerija Narodnog muzeja, 9. februar 2017. godine u 19 časova
otvaranje izložbe i uručenje nagrada „Isailo A. Petrović” i „Danica Marković”

Izložbu otvara:
Zorica Zlatić Ivković, istoričar umetnosti

Učestvuju:
dr Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”
Olivera Nedeljković, autor izložbe
Marija Radulović, voditelj
Muzički program: učenici Osnovne muzičke škole „Dr Vojislav Vučković”

Galerija Narodnog muzeja, 14. februar 2017. godine u 12 časova
Predstavljanje Kataloga Legata Milivoja i Božidarke Filipović

Učestvuju:
Nataša Dakić, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Beograd
mr Marijana Matović, koordinator projekta i autor knjige
dr Bogdan Trifunović, urednik izdanja

Galerija Narodnog muzeja, 21. februar 2017. godine u 18, 30 časova
Predstavljanje knjige Emilije Višnjić Ivanjičani u slici i priči

Učestvuju:
Danijela Kovačević Mikić, profesor književnosti
Emilija Višnjić, autor knjige
Milica Baković, voditelj
Odlomke čita: Marijana Lazić

Galerija Narodnog muzeja, 28. februara 2017. godine u 12 časova
Predstavljanje časopisa Glas biblioteke br. 22

Učestvuju:
Milica Stevanović, Narodna biblioteka Kruševac
Danica Otašević, urednik časopisa
dr Bogdan Trifunović, član redakcije časopisa
Tijana Bežanić, voditelj

Zahvaljujemo na saradnji u godini koja će uskoro biti za nama.

Nije bila laka, ni za vas, ni za nas.

Znamo koliko je nezahvalno i frustrirajuće zastupati književnost, i kulturu uopšte, u sve suženijem medijskom prostoru i sve nepovoljnijem društvenom okruženju. I koliko je, istovremeno, izazovno.

Izuzetno cenimo vaše zalaganje, vašu odvažnost, vašu istrajnost.

Na zajedničkom smo zadatku čuvara književnog plamena.

Nastojaćemo da u narednoj godini osmislimo i ostvarimo što kvalitetniji književni i tribinski program. Kao i da vam obezbedimo pravovremenu, što potpuniju i što sadržajniju informaciju. I sve ono što vam može pomoći u obavljanju vašeg, srpskoj književnosti i kulturi neophodnog posla. Nadamo se da ćemo u tome makar donekle uspeti.

Želimo vam srećne praznike i sve najbolje u nastupajućoj 2017. godini!

Dejan Simonović
urednik tribinskog programa
Srpskog književnog društva

Solidarno sa Društvom književnika Vojvodine

Srpsko književno društvo oštro osuđuje odluku Privrednog suda u Novom Sadu da zbog duga koje od njih potražuje JP „Poslovni prostor“, nasilno iseli Društvo književnika Vojvodine iz prostorija koje koriste već 15 godina.
Podsećamo, čelnici grada upoznati su sa situacijom u kojoj se našlo DKV i još početkom godine najavljivali su da će pokušati da pronađu rešenje tog problema na obostrano zadovoljstvo.
Srpsko književno društvo izražava solidarnost sa Društvom književnika Vojvodine i upućuje zahtev nadležnim institucijama da reaguju profesionalno i spreče dalje uništavanje srpske kulture.

Upravni odbor Srpskog književnog društva


Hrvatsko književno društvo, ogranak Zadar, je u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice upriličilo svečanost dodjele književnih nagrada koje nose ime Gorana Bujića, rano preminulog novinara, pisca i urednika kulture i priloga Donat u Zadarskom listu, rođenog 28. studenoga 1955. a preminulog 5. srpnja 2011. godine.
Književnu nagradu Goran Bujić dobio je Miljenko Milko Dujela, redatelj, novinar, putopisac i humanist sa zadarskih Stanova. Književna nagrada, književnici novinari, Goran Bujić u kategoriji Mladi pripala je prof. hrvatskog jezika i književnosti Valentini Mlađen, izvršnoj urednici u Zadarskom listu. 28-godišnja profesorica Valentina Mlađen u četvrtom razredu srednje škole objavljuje svoju prvu, i za sada jedinu zbirku poezije „Štit od stiha“. Kao članica zadarskog ZaPisa objavila je i priču u zajedničkoj zbirci „Samo ti pričaj“. Svoje životne smjernice pronalazi u ljudima koji je okružuju svjesna da je njihovo sudjelovanje u njenom životu najveća inspiracija za pisanje. Književna nagrada Goran Bujić u kategoriji Izvan Hrvatske dodijeljena je dr. med. Jasmini Hanjalić, književnici iz Sarajeva.
Nagrada Donat za životno djelo dodijeljena je bibinjskom pjesniku Anti Sikirići Krivinom, autoru antologijskih pjesama Croatio iz duše te ljubim, Neka ti bude postelja meka, Ne znam što me tebi vuče, Cvita, Što bi moja duša bila, itd.
Dodijeljene su i nagrade Donat za književni doprinos i to: Anti Zirdumu, Žarku Miletiću i Zoranu Iliću.
Uz dodjelu nagrada, predstavila se i knjiga izabranih novinskih kolumni Gorana Bujića: Bez naslova, objavljenih u Zadarskom listu, koju je priredio Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva, ogranak Zadar, koji broji čak 74 članova. Knjigu je predstavio Boris Žura, dok su pjesme čitali Ante Gregov Jurin, Tomislav Meštrić i Marin Fuzul.