Vesti

Уручење награде:

„ТРОНОШКИ РОДОСЛОВ“ МИЛИСАВУ САВИЋУ

Четвртак, 13. јуна у 12 часова

Српско књижевно друштво, Француска 7

На церемонији уручења говориће:

Срба Игњатовић,

Слободан Џагић,

представник Епархије шабачке,

Милисав Савић

Уређује и води: Мирјана Митровић

Књижевна награда „Троношки родослов“ биће уручена писцу Милисаву Савићу за роман „Доктора Трубара и сестре му Симонете повест чудноватих догађаја у Србији“.

Жири, којим је председавао књижевни критичар Срба Игњатовић, истакао је „високе уметничке домете овог романа и изузетно постигнуће у модерном, романескном актуелизовању нашег епског митопоетског и запретеног историјског наслеђа“.

Оснивачи ове награде су Подрински културни клуб и Епархија шабачка, а овогодишњи спонзор „ГИТ „ВУК“ из Лозни


ZAVRŠENI 5. MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI SUSRETI PETAR KANAVELIĆI I KORČULA (24-26.5. 2019.)

Hrvatsko književno društvo uz voditeljski tandem hrvatskih pjesnika Srđana Duhovića i Valeria Orlića uspješno predstavili europske i hrvatske znanstvenike i književnike, i tako obilježili 5. godišnjicu održavanja manifestacije Petar Kanavelić i Korčula.Kroz ovu petogodišnu međunarodnu znanstveno-književnu manifestaciju predstavilo se lik i djelo Petra Kanavelića kroz tridesetak znanstvenih radova. Ove godine sudjelovali su znanstvenici i književnici iz Hrvatske i susjednih država; Slavka Klikovac, Boris Jovanović Kastel, mr. Smiljka Vukićević, Dragan Mučibabić, mr. Mirjana Stojanovska, dr. Franko Oreb, Čedna Radinović Lukić, mr. Igor Krajčev, Sašo Milenkovski, Sandra Neshova Krajčev, Anđelka Korčulanić, Damir Trogrlić Was, Aljoša Milat…Manifestacija je pod pokroviteljstvom ministarstva kulture RH i Grada Korčule.Kao i svake godine nagrađeni su najbolji znanstveni radovi domaćih i stranih autora. Za 2019. godinu međunarodnu nagradu Petar Kanavelić dobio je makedonski književnik Igor Krajčev, dok je Aljoši Milatu dodijeljena nagrada za domaćeg autora. Ove godine organizator je odlučio da svakih 5 godina dodijeli prestižnu nagradu za promicanje hrvatske kulture i lika i djela Petra Kanavelića u svijetu. Ovu prestižnu nagradu “ Korkyra melaina“ dodijeljena je bugarskoj književnici dr. Vanji Angelovoj.Hrvatsko književno društvo zahvaljuje se svim sudionicima, pokroviteljima i sponzorima ove značajne manifestacije.Za HKDSrđan Duhović i Valerio Orlić

            Žiri za dodelu književne nagrade Dušan Vasiljev za 2018. godinu proglasio je uži izbor koji obuhvata tri naslova. Na spisku se nalaze romani Unutrašnjost Miće Vujičića (Geopoetika) i Krečenje Žarka Radakovića (Čarobna knjiga), te zbirke eseja Vladimira Kopicla Umetnost i propast  (Futura).

            U konkurenciji za nagradu Dušan Vasiljev za 2018. godinu našlo se 116 dela, a žiri će odluku o laureatu saopštiti u sredu, 27. 3. 2019. godine.   

Aktivnosti u SKD-u

U sklopu aktivnosti novog sastava Upravnog odbora koje su usmerene ka osnaživanju kapaciteta SKD-a, Enes Halilović je uputio poziv svim članovima koji su napustili Društvo da se vrate i daju doprinos daljem radu. Šest članova pozitivno je odgovorilo na ovu inicijatvu: Milo Lompar, Vladislava Gordić Petković, Andrija Matić, Zoran Živković, Radoslav Petković, Sava Damjanov.

Međunarodnu književnu nagradu „Homer“ za 2018. dobio je hrvatski književnik Valerio Orlić iz Rijeke

RIJEČI NOMINACIJE

           „Stremiti, tražiti, pronaći, a ne pokleknuti“.

                                                                                                                             –Alfred Tennison, Ulisses. 1942

Homer je otac evropske i svjetske kulture, a njegova dva velika epa – Iliada i Odiseja – su osnova književnosti, vječna inspiracija za umjetnost i kulturu. Slijepi pjevač je ostavio univerzalnu poruku univerzumu i sagradio spomenike, koje vjekovi nisu izbrisali. Vizije ovog velikog stvaratelja imale su moć plamena i zapalile maštu počevši od antike do današnjice. Stoga, osnovana je velika grupa umjetnika iz cijelog svijeta rujna 2015. godine, u Briselu, i inaugurirala Evropsku medalju za poeziju i umjetnost. Dobitnici ove medalje su umjetnici iz SAD, Belgije, Njemačke, Poljske, Italije, Francuske, Bugarske, Brazila, Maroka, Perua, Japana, Jermenije, Izraela i Kine.

Evropska medalja za poeziju i umjetnost, HOMER, bit će dodijeljena vrhunskim stvarateljima u svijetu književnosti i vizualne umjetnosti. Žiri će nagraditi umjetnike, čiji će radovi bit svojom jednostavnošću i ljepotom univerzalne poruke svijetu, reflektirajući antičke obrasce. Najvažnija kategorija je nivo umjetnosti i moć prenosa, tako da budući pobjednici mogu obogatiti panteon njihovog duhovnog oca, Homera. Pobjednici Homerove medalje su Thomas Venclova (Litvanija – SAD), Jidi Majia (Kina), Tim Lilburn (Kanada), Juan Carlos Mestre (Španija), Sona Van (Jermenija), Vanja Angelova (Bugarska), Zoran Pejkovski (Makedonija).

Vaša nominacija podrazumijeva dodjelu medalje, koja će biti dio Vašeg nasljeđa do kraja Vašeg života. Čestitke sa željama za odlične knjige i dalji uspješan književni rad.

Darius Thomas Lebioda PH. D.

Predsjednik europske medalje za poeziju i umjetnost, Homer

Promocija 4. i 5. broja Književne fantastike u Kući kralja Petra I (30. novembar)

Promocija 4. i 5. broja časopisa Književna fantastika, će se održati u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40, Senjak) u petak, 30. novembra 2018, s početkom u 19 časova.

O časopisu će govoriti brojni učesnici: prof. dr Ljiljana Gavrilović, prof. dr Mileta Prodanović, prof. dr Milan Ćirković, Zoran Stefanović, Adrijan Sarajlija, Nikola Petrović, Danilo Lučić, kao i urednici dr Mladen Jakovljević i Dragoljub Igrošanac. Promociju vodi književnica Laura Barna.

Četvrti i peti broj Književne fantastike, koncipirani kao pregled aktuelnog fantastičnog stvaralaštva u domaćim i svetskim okvirima, simbolično su posvećeni velikanima naučnofantastične književnosti, Filipu Diku i Ursuli Legvin. Uz prozna dela savremenih majstora pisane reči poput Kena Lija, Džordža Sondersa, Milete Prodanovića, Naomi Kricer i Ivana Nešića, ova izdanja časopisa donose eseje, intervjue, te kritičke osvrte na probrana prozna dela iz pera vrsnih proučavalaca fantastike.

Oba broja objavljena su kao plod saradnje sajta Art-Anima.com i renomirane izdavačke kuće Kontrast, u atraktivnom formatu i grafičkoj opremi.

Ulaz na promociju je slobodan.

Tribina: Tržišni karakter
Tribinski ciklus: Lakmus vremena

Tržišni karakter, 22. novembar 2018. u 19 časova
Kulturni centar Beograda, galerija Artget
Organizacija: Udruženje Oksimoron i Kulturni centar Beograda

Uočivši da se nešto suštinski promenilo, Erih From je izdvojio tržišni karakter kao dominantnu osobenost savremenog čoveka, koga određuju tržišni trendovi, ne dogme ili autoriteti.
Kakav je taj tržišni čovek? Čega se boji, čemu se nada, šta želi, čemu stremi?
Da li je bezličan i bezobličan upravo zato da bi mogao biti sve ono što ćudi promenljivog tržišta od njega traže?
Da li je njegov život tek jedan od životnih stilova, koji se na tržištu mogu naći?
Ima li u njemu ičeg osobenog? Ičeg čvrstog?
Učesnici: Tatjana Milivojević, Milanko Govedarica, Lazar Džamić
Moderira: Dejan Simonović

Učesnici

Tatjana Milivojević
Doktor filozofije. Licencirani psihoterapeut, član Saveza društava psihoterapeuta Srbije. Vanredni profesor na Visokoj školi akademskih studija socijalnog rada u Beogradu, prethodno je bila profesor na Fakultetu za kulturu i medije. Predmeti koje predaje, oblasti interesovanja i rada su filozofska i sociokulturna antropologija, specifično odnos između ličnosti, društva i kulture; etika i psihologija ličnosti, interpersonalnih odnosa i komunikacije.

Milanko Govedarica
Prof. dr Milanko Govedarica predaje savremenu filozofiju i filozofiju psihoanalize na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Angažovan je i na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Bio je na studijskom usavršavanju u Americi (Čikago). Obavlja dužnost potpredsednika Srpskog filozofskog društva. Istraživačka težišta njegovih radova tiču se kritičke teorije društva, egzistencijalizma i filozofije duha. Pored velikog broja naučnih članaka, do sada je objavio dve knjige – Filozofska analiza iracionalnosti: izmenjena stanja svesti i slabost volje (2006) i Filozofija psihoanalize (2013).

Lazar Džamić
Predavač na katedri za Digitalni marketing na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu (FMK). Brend i marketing edukator. Bivši šef planiranja u Guglu, sa misijom da ‘pretvara svetlost u toplotu’: ogromne količine Guglovih podataka u nove i duboke uvide za kreiranje boljih brend narativa. Bio je Direktora za strategiju u nekoliko londonskih kreativnih agencija i bio je jedan od prvih digitalnih stratega u Britaniji. Radio je na kampanjama i programima za neke od britanskih najomiljenijih brendova, kao što su Tesco, John Lewis, Waitrose, Virgin Holidays, Nando’s itd. Trener je za digitalnu marketing transformaciju, sarađuje sa nekim od najvećih domaćih i regionalnih klijenata kao što su Telenor, Mercator, Adidas, Erste Banka i drugi. Autor je nekoliko bestseller knjiga u Srbiji.

CIKLUS LAKMUS VREMENA
Organizacija: Udruženje Oksimoron i Kulturni centar Beograda
Mesto: Kulturni centar Beograda, galerija Artget
Vreme, 15, 22 i 29. novembar u 19 časova

Tribinski ciklus Lakmus vremena nudi sagledavanje važnih knjiga i ideja iz bliže i dalјe prošlosti u kontekstu savremenosti budući da su u ovim delima nagovešteni mnogi trendovi i ideje ispred vremena u kome su nastala. Knjiga i ideja koje su ostavile snažan trag i u našoj intelektualnoj sredini, ne samo na globalnom planu.
Koliko u njima prepoznajemo naše doba? Kako ih danas čitamo i doživlјavamo? Da li nas i šta nas u njima dotiče, šta je u njima uobličeno a šta rasvetlјavaju? Kakve uvide i vidike otvaraju?
U razgovorima će učestvovati književnici i teoretičari književnosti, filozofi, sociolozi, psiholozi, antropolozi…

Sledi:

Rodna (ne)odredivost kroz prizmu Virdžnije Vulf, 29. novembar 2018. u 19 časova
Orlando Virdžinije Vulf biva i muško i žensko. Za Virdžiniju, um velikog pisca je androgin, muško-ženski. Kako danas shvatamo i doživljavamo ono muško i ono žensko? Kao izdvojene? Suprotstavljene? Povezane? Nerazlučive? Pretopljene? Kao promenljive ili jednom za svagda date? Kako se snalazimo u rodnom, međurodnom, nadrodnom?
Učestvuju: Biljana Dojčinović, Jelena Nidžović, Milica Stojaković
Moderira: Danica Vukićević


Završen konkurs za najbolje inovatore

PROGLAŠENI POBEDNICI TAKMIČENjA ZA NAGRADE SVETSKE ORGANIZACIJE ZA INTELEKTUALNU SVOJINU
Dodela nagrada 16. novembra na proslavi jubileja Zavoda za intelektualnu svojinu

Povodom obeležavanja 98. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu, a sa ciljem promovisanja značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, sproveden je konkurs za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) u 4 kategorije takmičenja. Nagrade Svetske organizacije za intelektualnu svojinu će biti dodeljene na proslavi jubileja Zavoda za intelektualnu svojinu, 16. novembra 2018. godine.

Pobednik takmičenja u kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent – Nagrada WIPO Medal for Inventors, pripala je dr Jadranu Bandiću, plastičnom hirurgu, i prof. dr Đuri Korugi, pioniru u oblasti nanotehnologija i osnivaču Centra za molekularne mašine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, za pronalazak pod nazivom: „Analitičke metode procene tkiva“, jer je za navedeni pronalazak ostvarena patentna zaštita u oblasti koja doprinosi ranoj dijagnozi melanoma ili njegovoj prevenciji i to na jednom od najvećih tržišta sveta – na teritoriji SAD.

Nagrada u okviru kategorije za pravna lica za registrovani industrijski dizajn – Nagrada WIPO IP Enterprise Trophy pripala je kompaniji SOMA GROUP DOO iz Beograda, koja je nosilac pet međunarodno registrovanih industrijskih dizajna za komadni nameštaj koji se izvozi na tržište Evropske unije i Švajcarske.

Pobednik takmičenja u okviru kategorije za autora za monografsko delo/studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka – Nagrada WIPO Medal for Creativity je dr Gorica Ljubenov, diplomirani arhitekta iz Beograda, za studijsku izložbu i prateću monografiju/katalog koji su posvećeni tradicionalnom graditeljskom znanju i nasleđu na Staroj planini, koje predstavlja prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Pobednik u okviru kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole – Nagrada WIPO Schoolchildren’s Trophy je Sara Milošević, učenica trećeg razreda Gimnazije u Inđiji, za pronalazak pod nazivom „Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena“. Pronalazak Sare Milošević pripada oblasti inženjeringa, a odnosi se na trasformaciju izolatora barijum titanata (BaTiO3) dopiranjem lantanom u poluprovodnički materijal sa konkretnom primenom za merenje vlage i nivoa vodonika u vazduhu.

Osim navedenih nagrada, u saradnji sa Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu, dodeljuje se i nagrada za izuzetno domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova u proteklih godinu dana – nagrada WIPO Users’ Trophy. Ova nagrada je pripala privrednom društvu za proizvodnju, preradu i promet NELLI DOO iz Loznice, koje je tokom proteklih godinu dana u odnosu na sva domaća pravna lica imalo najveći broj podnetih međunarodnih prijava za žig.

Više o nagradama i takmičenju: http://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2147

Na Prvom međunarodnom festivalu pjesnika svijeta „Pod nebom Koprivštice i Plovdiva” koji se održao od 28. do 30. rujna 2018. godine u Koprivštici i Plovdivu u Bugarskoj.
Prestižne nagrade dobili su;
pjesnik Srđan Duhović dobio je počasnu medalju i počasnu diplomu Saveza neovisnih bugarskih književnika za izvanredan doprinos bugarskoj, europskoj i svjetskoj književnosti i kulturi.
Valerio Orlić počasni predsjednik Hrvatskog književnog društva iz Rijeke dobio je nagradu „Radko Radkov“ – Vitez svjetske poezije
Dobitnik nagrade stječe naslov “ The Knight of the World Poetry“. (Vitez svjetske poezije)
Nagradu dodjeljuje Savez neovisnih bugarskih pisaca za izvanredne doprinose u bugarskoj, europskoj i svjetskoj poeziji, kao i kulturi Koprivštice i Republike Bugarske.
Radko Radkov rođen je 1940. godine. Umro je 1. rujna 2009. On je svjetski pjesnik, priznat i poznat kao poetski genije, te je stoga počašćen naslovom – „The Knight of the World Poetry“.

CRTANI FILM “KONDORITO – AVANTURA U SVEMIRU”
Luda akcija puna smeha od 4.10. u bioskopima

Premijera crtanog filma “Kondorito – avantura u svemiru” biće održana u četvrtak, 4. oktobra u 18h u bioskopu Cineplexx Delta City, nakon čega će se naći na redovnom repertoaru bioskopa u našoj zemlji i regionu. Film je sinhronizovan na srpski jezik, a specijalni gosti na premijeri će biti upravo naši glumci koji su podarili glasove ovim živopisnim junacima.

Režiju sinhronizacije potpisuje Dragan Vujić Vujke, dok je za miks zvuka bio zadužen Audio Wizard studio. U glavnoj ulozi samog Kondorita slušaćemo Slobu Stefanovića, a u ulozi Pece Atletika – Sergeja Ćetkovića, koji će biti specijalni gosti premijere. U ostalim ulogama decu i roditelje zabavljaće Nikola Bulatović, Danijel Korsa, Dušan Kaličanin (u urnebesnom izvođenju lika Kondoritove tašte Gromislave), Sofija Juričanin, Dušica Novaković, Marko Marković, Nikola Šurbanović, Zdravko Savić, Ivan Zablaćanski, Duško Radović, Miroljub Turajlija I Slobodan Tešić.

Crtani film Kondorito predstavlja ekranizaciju najpopularnijeg stripa u Latinskoj Americi. Avantura u stilu Indijane Džounsa prati Kondorita i njegove drugare u ludoj akciji punoj smeha, u kojoj stiži i do svemira. U momentu kada Kondorito planira da se skrasi pored svoje devojke Anite, njenu majku koja ne odobrava njihovu vezu, otimaju vanzemaljci. On se sa svojim drugarima udružuje kako bi se izborio za svoju buduću taštu, a ujedno i da spasi planetu od vanzemaljaca.

U prilogu su like naših glumaca sa sinhronizacije crtanog filma Kondorito – avantura u svemiru.

Trejler možete pogledati putem ova dva linka:

Sajt: https://www.famesolutions.rs/movie/condorito/
YT: https://www.youtube.com/watch?v=-kEi7eIVKdY

Izjava Bobana Jevtića, direktora Filmskog centra Srbije, a povodom glasina da Filmski centar Srbije podržava antisrpske filmove

Poštovani/a,
Sa velikim žaljenjem konstatujemo da se zbog teksta u dnevnom listu BLIC od subote, 15. septembra 2018. godine, potpisanog od strane novinarke Bojane Bogosav stvorila prava medijska hajka na Filmski centar Srbije, sa ciljem da se centar predstavi kao nekakav bastion „antisrpstva“. Kako je naš demanti na ovaj tekst koji vrvi od neistina objavljen tek delimično (i pored pozivanja na zakon i novinarsku etiku), u javnosti su klasičnim „spinovanjem“ krenule da kruže glasine o projektima „Teret“ i „Mezimica“. Da budemo jasni, Filmski centar Srbije nikada nije podržao projekat u kome „Srbi vade vitalne organe Albancima“, niti toga ima u filmu „Teret“ , niti u scenariju „Mezimice“ što je vrlo lako proveriti. Između ostalog, ugovor sa producentom projekta „Mezimica“ je sporazumno raskinut, tako da FCS više nema veze sa ovim projektom. Tužno je što se ovako delikatnim temama koje s razlogom ostrašćuju mnoge na ovaj način manipuliše, i što se one koriste za „spinovanje“ i razračunavanje sa institucijom kulture koja je u predhodnom periodu uspela da obnovi srpsku kinematografiju i vrati srpski film na svetku mapu. I najzad, verujemo da iza svega ovoga stoje neki drugi interesi od onih koji se javno proklamuju.

S poštovanjem,
Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije
21.9.2018, Beograd

Festival srpskog filma na Kubi krajem septembra


Na inicijativu Ambasade Republike Srbije na Kubi i uz poseban angažman Jelene Živojinović, drugog sekatara Ambasade, Filmski centar Srbije je tokom proteklih meseci pripremio program filmova koji će biti prikazani u Havani od 26. do 30. septembra ove godine.
Program će biti svečano otvoren u bioskopu „Čarli Čaplin“, 26. sepetmbara, filmom „Krugovi” Srdana Golubovića. Naredenih dana na programu su i filmovi „Mamaroš” Momčila Mrdakovića, „Ustanička ulica” Miroslava Terzića, „Crni bombarder” i „Balkanska pravila” Darka Bajića, a festival zatvaraju dva filma Dragana Bjelogrlića „Montevideo, Bog te video” i „Monteideo, vidimo se”.
Organizatori Festivala srpskog filma na Kubi planiraju da, pored premijera navedenih filmova, na Kubi bude ponovo prikazan film Mile Turajlić „Sinema komunisto”, svojevremeno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Havani.
Namera Ambasade Republike Srbije i Filmskog cenra Srbije je da na Kubi svake godine, početkom jeseni bude prikazan reprezentativan program srpskih filmova po izboru filmskog kritičara Milana D. Špičeka.
Tim povodom selektor programa Milan D. Špiček kaže: „Filmsku delegaciju, koja će prisustvovati Nedelji srpskog filma na Kubi čine Moma Mrdaković, Igor Turčinović, Zoran Janković i ja, koji sam sa Jelenom Živojinović, prvim sekretarom Ambasade Srbije u Havani, sredinom ove godine došao na idju da se naša kinematografija predstavi na Kubi u Havani.Sve bi bilo mrtvo slovo na papiru da direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić i njegovi saradnici Miroljub Vučković i Una Domazetoski, nisu svojski zalegli da se ideja pretvori u događaj. Da bi troškovi bili što manji, odlučeno je da selektor odabere filmove koji već imaju titlove na španskom jeziku i filmove čiji se autori odriču kotizacije, jer para nema, a osim toga, sve kulturne manifestacije na Kubi su – besplatne”.
Domaći producneti filmova ustupili su kopije filmova titlovane na španski (filmovi Darka Bajića i Dragana Bjelogrlića, a filmove Srdana Golubovića, Miroslava Terzića i Momčila Mrdakovića svojevremeno je na španski, uz saglansnost njihovih producenata, titlovao Filmski centar Srbije).
Festival srpskog filma na Kubi, pored Filmskog centra Srbije i Ambasade Republike Srbije organizovan je uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, Ministartsva kulture Repubike Kube, Kubanskog nacioalnog centra za kinematografiju i Kubanske kinoteke.
O planovima za narednu godinu Milan D. Špiček je rekao: „Želja nam je da sledeće godine, uz učešće glumica i glumica, reditelja i scenarista, novinara i kritičara, priredimo veliki festival srpske kinematografije kao dvostruki program”.

Tokom oktobra u gradu Pinar Del Rio biće repriziran program filmova prikazanih u Havani.


Festival poezije Piñero u organizaciji Poezina


Festival poezije Piñero rađa se na temeljima solidarnosti i snalažljivosti ljudi koje ne povezuju rod, nacija ili kapital, već samo spremnost da se baci stih u ustalasanu i veselu publiku.

Festival će se održati 17. juna (nedelja) od 20 h, u klubu Petak u Beogradu u Lominoj 14. Pobednik Festivala će dobiti novčanu nagradu i mogućnost da otputuje u Mađarsku u Budimpeštu na
evropski slem šampionat
 gde će mu sve biti plaćeno od strane mađarske organizacije koja se bavi slem poezijom. Festival je dobio naziv po pesniku koji je obeležio pesničku scenu sedamdesetih godina dvadesetog veka u Njujorku.

Ove godine organizacija iz Srbije „Poezin“ je partner 
Slem asocijaciji Mađarske
koja je dobila novčana sredstva za evropski slem projekat od strane Višegrad


fondacije
.
Pobednik Festivala poezije
 Piñero, takmičiće se na evropskom slem šampionatu u Budimpešti kao predstavnik Srbije. Više o Slem šampionatu Evrope možete saznati na sajtu Poezina. Link:
http://www.slamstudio.org/2018/05/30/euro-slam-2018/
Miguel Piñero
 jedna je od vodećih ikona njujorške umetničke scene sedemdesetih i osnivač uticajnog poetskog kluba, Nuyorican Poets Cafe. Bio je pesnik, glumac i pisac čija su se izražajna, često oštra dela, obraćala direktno nižim klasama i manjinama.
Njegova poezija smatra se prethodnicom repa i hip-hopa. Odrastao je u porodici gde je nasilje bilo uobičajeno. Utehu pronalazi na ulici. Svoj boravak u zatvoru Sing-Sing, pretočio je u dramu „Short Eyes“, za koju je 1974. dobio sedam nagrada.

GRAD VALJEVO
i
Centar za kulturu, Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović”, Muzička skola “Živorad Grbić”, Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića”, Narodni muzej
pozivaju Vas na

II INTERNACIONALNI ART FEST, Valjevo, 31. V – 3. VI 2018.

RPOGRAM

Četvrtak, 31. V 2018.

– 19:30h SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA, Hol Centra za kulturu (Ivan Dobnik, Stojan Špegel (Slovenija), Slavka Klikovac (Crna Gora), Valerio Orlić (Hrvatska), Milena Drpa (BiH), Dušan Stojković (Srbija)…)
Muzički deo programa: Učenici Muzičke škole: Teodora Rafailović, klavir, Luka Simović, harmonika, Vlajko Jovanović, harmonika, Emilija Krunić, violončelo

Petak, 1. VI 2018.

– 11h Odlazak učesnika Festa u Brankovinu

– 11:30h – 16:00h Biblioteka u Brankovini;
Okrugli sto na temu haiku poezije i haiku izdavaštva; učestvuju: Ivan Dobnik, (Slovenija), Slavka Klikovac (Crna Gora), Valerio Orlić (Hrvatska), Milena Drpa (BiH), Dušan Stojković, Dragan J. Ristić, Dejan Bogojević, Jovanka Božić (Srbija)…

– 11:30h – 16:00h Biblioteka u Brankovini;
Slikarski performans: Dragana Grujičić (Beograd), Jovanka Božić (Valjevo), Stojan Špegel (Velenje, Slovenija), Slavka Klikovac (Podgorica, Crna Gora), Slađana Marinković (Valjevo), Danijela Padejski (Valjevo), Marija Jevtić (Beograd)

– 18:00h Muzej zavičajnih pisaca;
Predstavljanje poezije: Ivan Dobnik, Stojan Špegel (Slovenija), Valerio Orlić (Hrvatska), Iskra Peneva (Makedonija); u programu učestvuju pored autora: mr Dušan Stojković, Dejan Bogojević, Radoje Pavlović

– 20:00h Galerija Centra za kulturu Valjevo
Otvaranje internacionalne likovne izložbe: MINIJATURE
Izložbu otvara Dragana Grujičić, akademski slikar
(u programu učestvuju pisci: Blagoje Ranković, Sladjana Malešević, Momčilo Trifunović, Snežana Jakovljević Čkojić…)
Muzički deo: duo VIOLA ROSA: Dunja Bogojević, klavir i Lenka Vuković, viola

Subota, 2. VI 2018.

– 10:00h – 14:00h Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića”

Slikarski performans: Dragana Grujičić (Beograd), Jovanka Božić (Valjevo), Stojan Špegel (Velenje, Slovenija), Slavka Klikovac (Podgorica, Crna Gora), Slađana Marinković (Valjevo), Danijela Padejski (Valjevo), Marija Jevtić (Beograd)

– 18:00h Hol Centra za kulturu Valjevo
Predstavljanje poezije Ane Ilojske Bogić (Makedonija) i promocija njene knjige “Muzej iluzija”

– 19:30h Hol Centra za kulturu Valjevo
Promocija izabranih dela Slavena Radovanovića (mr Dušan Stojković, Slaven Radovanović, Bojan Belić i Dejan Bogojević)

Nedelja, 3. VI 2018.

– 10:00h – 12:00h Obilazak Narodnog muzeja Valjevo, Moderne galerije, Istorijskog arhiva i Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića”
– 12.00 – Završetak II Internacionalnog art festa

————-
Učesnici II internacionalnog art festa su umetnici iz: Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Otvaranje 12. Beogradskog festivala poezije i knjige

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvaranje 12. Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ u četvrtak 17. maja u 18 časova (Narodna biblioteka Srbije, Skerlićeva 1).

Program festivala:

18h – Otvaranje festivala, uvodne reči:

Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije

Jovan Jovanović, savetnik u Sekretarijatu za kulturu grada Beograda

Johannes Irschik, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu

Dejan Matić, direktor festivala

18.15h – Omaž pesniku Aleksandru Ristoviću (1933-1994)

O pesniku govori: Marko Avramović

Prostori Poezije: studenti Nove akademije umetnosti

19h – Koktel

Prijatelji koktela: Moritz Eis i Podrum Radovanović

Muzička podrška: Nisville Jazz Festival: DJ Milan Saitović – Jazzysad

20h – Čitanje poezije: Paskal Peti, Brane Senegačnik, Neva Lukić, Imanuel Mifsud, Lidija Štajnbaher, Jovan Marković, Natalija Jovanović, Tom Šulc, Stevan Bradić, Nuria Martinez-Vernis, Hrvoje Tutek, Jelena Ađelovska, Tuve Merkberg, Stevan Tatalović, Balaš Seleši, Lidija Deduš, Stela Voskaridu, Mili Đukić, Marilena Zakheos, Ognjen Aksentijević, Danijel Čavić, Danilo Lučić, Viktor Radonjić…

Detaljan program možete pogledati na: http://trgnise.blogspot.rs/2018/05/program-12-beogradskog-festivala.html

Vaš Treći Trg

Vek od objavljivanja novele „Amerikanka“ Jelene J. Dimitrijević

U Ediciji „Riznica“, dr Ana Stjelja priredila je i objavila novo reizdanje srpske književnice Jelene J. Dimitrijević (1862 ̶ 1945) ̶ novelu „Amerikanka“ i to povodom jubileja – 100 godina od prvog izdanja koje je objavio Isidor Đ. Đurđević u Sarajevu 1918. godine. Ovo prozno ostvarenje i po formi i po tematici odudaraod celokupnog književnog opusa srpske književnice Jelene J. Dimitrijević (1862-1945). Iako se u nekim elementima ove priče naziru književne preokupacije koje obeležavaju njeno stvaralaštvo, ipak možemo konstatovati da ova priča odražava nešto drugačiju piščevu zamisao. Ona ukida književni monopol njenih tema i uspostavlja nov kulturološki krug. Forma u kojoj je priča ispričana je monološka, a glavni lik je muškarac koji pripoveda svoju ličnu, ljubavnu priču. Centralna tema i ovog Jeleninog proznog dela jeste ljubav i to ona nemoguća, neostvarena ljubav. Nit koju Jelena provlači kroz sva svoja dela i koja predstavlja osnovu od koje gotovo uvek polazi, jesu različitosti. One stvaraju zaplet u priči i boje
je izrazitim tonovima. Posebnu pažnju, pak, treba posvetiti Jeleninoj odluci da svoju priču ispriča u muškom rodu.b Ulaženje u mušku psihu i uranjanje u muški svet nije nepoznato Jeleni J. Dimitrijević. Ona je tom književnom postupku pribegla i u svojim pesmama kada je nastojala da opiše svoju fascinaciju ženom, a takvom postupku je, kao što vidimo, pribegla i u prozi.
Važno je napomenuti da je novela „Amerikanka“ nakon svog prvog izdanja, objavljena i u okviru knjige „Vrt tajni“ (Službeni glasnik, 2016) koja predstavlja antologiju srpske ženske pripovetke do 1950. godine koju je priredila književnica i profesorska FILUM-a Slavica Garonja koja je u svom predgovoru „Raskošna lepeza života“ napomenula da je „Jelena J. Dimitrijević u ovoj antologiji zastupljena u celini sa svojom, možda i najboljom pripovetkom ̕Amerikanka̕ (1918), čije se ponovno pojavljivanje u ovoj antologiji, dešava bezmalo čitav vek od prvog izdanja.“

Preminuo Borislav Radović

U četvrtak, 26. aprila, preminuo je Borislav Radović. Prema pesnikovoj želji, sahrana će biti obavljena u krugu najuže porodice.

Borislav Radović je bio jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, vrstan prevodilac, istančani esejista.

Rođen je 1935. u Beogradu. Završio je studije Opšte književnosti i teorije književnosti. Veći deo radnog veka proveo je kao urednik u izdavačkoj delatnosti.

Objavljena dela

Knjige pesama: Poetičnosti (1956); Ostale poetičnosti (1969); Maina (1964); Bratstvo po nesanici (1960); Opisi, gesla (1970); Izabrane pesme (1979); Pesme 1971–1982 (1983); Izabrane pesme 1954–1984 (1985); Trideset izabranih pesama (1985); Pesme 1971–1991 (1991); Pesme (1994); Pesme (2000), Četrdeset dve izabrane pesme (2007, 2016),

Eseji: Rvanje s anđelom i drugi zapisi (1996); O pesnicima i o poeziji (2001); Neke stvari (2001); Čitajući Vergilija (2004); Još o pesnicima i o poeziji (2007); Ponešto o pesnicima i o poeziji (2011).

Objavljena su, u dve knjige, i Izabrana dela Borislava Radovića: Pesme i neke stvari i Ponešto o pesnicima i o poeziji (2016).

Preveo je s francuskog Morekaze Sen-Džona Persa (1963, novi prevod 2003), jedan izbor pesama Pola Elijara (1971), Pariski splin Šarla Bodlera (1975), ednu knjigu proze, Balzakovog Luja Lambera (1999), Šesnaest cvetova zla Šarla Bodlera (2011).

Nagrade i priznanja: 1957. Brankova nagrada (za Poetičnosti), 1963. Oktobarska nagrada (za prevod Morekaza), 1967. Nolitova nagrada i Zmajeva nagrada (za Bratstvo po nesanici), 1983. Nagrada Branko Miljković (za Pesme 1971–1982), 1984. Nagrada Željezare Sisak, 1985. Nagrada Disovog proleća, 1994. Kruna despota Stefana Lazarevića, 1995. Nagrada Vasko Popa, 1996. Nagrada Ramonda Serbica, 1998. Belodvorska rozeta, 1999. Nagrada Miloš N. Đurić, 2001. Nagrada Desanka Maksimović, 2002. Žička hrisovulja, 2002. Nagrada Đorđe Jovanović (za O pesnicima i o poeziji).

Audio i video zapise sa književne večeri posvećene književnom stvaralaštvu Borislava Radovića, održane u Sprskom književnom društvu 2. juna 2017. godine, možete naći na:

Audio:

[mixcloud https://www.mixcloud.com/SrpskoKnjizevnoDrustvo/књижевно-стваралаштво-борислава-радовића/ width=100% height=120 hide_cover=1]

Video:

ŠIRI IZBOR ZA NAGRADU „BILjANA JOVANOVIĆ” ZA 2017. GODINU

Žiri u sastavu: Slađana Ilić, Vladislava Vojnović i Dragana V. Todoreskov (predsednica) sačinio je širi izbor za nagradu „Biljana Jovanović”, koju Srpsko književno društvo dodeljuje za prozno, dramsko ili pesničko delo objavljeno prvi put. U konkurenciji su bile 124 knjige različitih žanrova i poetičkih polazišta. Nakon čitanja, žiri se opredelio za 28 naslova koje je svrstao u širi izbor. To su, prema azbučnom redu prezimena autora, sledeći naslovi:
1. Jana Aleksić, Upijanje , NB Stefan Prvovenčani, Kraljevo

2. Jovica Aćin, Kroz blato , Službeni glasnik, Beograd

3. Dragoslava Barzut, Papirne disko kugle, Red Box, Beograd

4. Jovana Bojović, S glavom u torbi, JU Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje

5. Marko Vidojković, E baš vam hvala, Laguna, Beograd

6. Nikola Vujčić, Skrivenosti, KCNS

7. Goran Gocić, Poslednja stanica Britanija, Laguna, Beograd

8. Stana Dinić Skočajić, Biće snega, Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad

9. Branislav Živanović, Sidro, Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva

10. Nina Živančević, Ono što se pamti, Kornet, Beograd

11. Bojan Jovanović, Spasonosne nevolje, Gradac, Čačak

12. Marija Knežević, Auto, Agora, Novi Sad – Zrenjanin

13. Bojan Krivokapić, Proleće se na put sprema, Red Box, Beograd

14. Veselin Marković, Prošlost nikad ne prođe, Arhipelag, Beograd

15. Igor Marojević, Prave Beograđanke , Laguna

16. Slađan Milošević, Glib, Kairos, Sremski Karlovci

17. Mirjana Mitrović, Helena ili o nemiru , Laguna, Beograd

18. Živorad Nedeljković, Uspon, Arhipelag, Beograd

19. Oto Oltvanji, Priče misterije i magije, Laguna, Beograd

20. Zoran Penevski, Ponoć u njenim rukama, Laguna, Beograd

21. Ivan Potić, Pričožder, Niški kulturni centar, Niš

22. Bojan Savić Ostojić, Punkt, Metela, Beograd

23. Goran Skrobonja, Kada kažeš da sam tvoj, Laguna, Beograd

24. Maja Solar, Bez začina, KCNS

25. Bojana Stojanović Pantović, U obruču, NB Stefan Prvovenčani, Kraljevo

26. Ivan Tokin, Pas, Aretè, Beograd

27. Vitomirka Trebovac, Sve drveće, sva deca i svi bicikli u meni, LOM, Beograd

28. Enes Halilović, Čudna knjiga 2, Albatros Plus, Beograd

U širi izbor za Nagradu Biljana Jovanović uvrstili smo i dosta mladih stvaralaca, koji ravnopravno sa afirmisanim imenima konkurišu za nagradu.

Uži izbor za nagradu „Biljana Jovanović” biće poznat 18. aprila 2018. godine, a o dobitnici/dobitniku odlučivaće se u poslednjoj sedmici aprila.

Beograd, 11. april 2018.

Slađana Ilić

Vladislava Vojnović

Dragana V. Todoreskov, predsednica

Veče posvećeno Nebojši Glogovcu
11. 4. u 19h, Dvorana Kulturnog centra Pančeva

U sredu, 11. aprila od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva održaće se poseban program Kulturnog centra Pančeva – Veče posvećeno Nebojši Glogovcu.

U programu učestvuju Nebojšini prijatelji i saradnici: glumica i direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković, glumac Vojislav Brajović i filmski reditelji Balša Đogo, Srdan Golubović i Oleg Novković.

Ovom prilikom biće prikazani inserti iz pozorišnih i filmskih ostvarenja u kojima je glumio Nebojša Glogovac, a nastupiće i hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva sa dirigentom Verom Carinom.

Iste večeri u Foajeu Kulturnog centra Pančeva biće otvorena izložba fotografija iz predstava i filmova u kojima je Nebojša Glogovac ostvario najznačajnije uloge. Izložbu je priredila Maja Medić, i biće postavljena do 30. aprila.

Nebojša Glogovac rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju, gde provodi najranije detinjstvo. Njegova porodica se seli kad je imao sedam godina u Vojvodinu, najpre u Opovo. Potom otac Milovan, prota, dobija službu u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, poznatijoj u narodu kao Crkva s dva tornja, te se porodica trajno nastanjuje u Pančevu.

Završio je Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“, a potom Gimnaziju „Uroš Predić“ u Pančevu. Od školskih dana se isticao njegov raskošni talenat, te kao dečak pohađa šest godina glumu kod Mike Aleksića u Radio Beogradu. Kao srednjoškolac postaje član „Ateljea mladih“ pri Domu omladine u Pančevu, koji je tada vodio Milenko Zablaćanski.

Godine 1988. upisuje Psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zablaćanski je krivac što se 1990. godine prebacuje na glumu, jer mu je ulio hrabrost i govorio da ima, izuzev sjajnog talenta, i specifičan odnos s publikom. Studira u klasi Vlade Jevtovića, koji je te godine primio samo provincijalce. U klasi je bio sa Vojinom Ćetkovićem, kasnije mu je venčani i krsni kum, Borisom Pingovićem, Sergejom Trifunovićem, Danijelom Mihajlović, Danijelom Ugrenović, Danijelom Kuzmanović, Karolinom Cimeša i Natašom Ninković.

Na drugoj godini studija ga primećuje profesor Dejan Mijač, te je karijeru započeo ulogom u predstavi „Velika pljačka“, sa Sergejom Trifunovićem. Prva TV uloga mu je bila u seriji „Bolji život“ 1987. godine, gde se pojavio u nekoliko epizoda. Prvi put je zaigrao na filmu „Raj” Petra Zeca. Veliku pažnju publike i kritike skreće filmom „Ubistvo s predumišljajem” 1995, reditelja Gorčina Stojanovića. Igrao je u više od trideset filmova različitih žanrova i mnogobrojnim TV serijama.

Od 1996. godine postaje član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta, te je paralelno s filmskim ulogama ostvario preko dvadeset pozorišnih uloga u  matičnom pozorištu.

Zajedno sa kolegom Goranom Šušljikom osnovao je filmsku producentsku kuću „Eye to Eye” Produkcija, čiji je prvenac bio film „Hadersvild”. Dobitnik je više od 50 filmskih, pozorišnih i televizijskih nagrada.

Navijao je za Crvenu zvezdu i bio stalni gost na utakmicama. Pored toga što se bavio glumom, bio je strastveni ljubitelj jahanja, bekgemona i motorista

Preminuo je 9. februara 2018. godine, nakon kratke i teške bolesti.

65. MARTOVSKI FESTIVAL: FDU – 70 GODINA

Fakultet dramskih umetnosti ove godine obeležava 70 godina od svog osnivanja. Tokom sedam decenija, gradio je svoju prepoznatljivost, autentičnost i kredibilitet, da bi danas mogao da se pohvali reputacijom najuglednije umetničke visoke škole u regionu koja obrazuje širok dijapazon kadrova u oblasti umetnosti, kulture, medija. U okviru programa 65. Martovskog festivala FDU će predstaviti publici reviju filmova povodom 70 godina postojanja, kao i program studiranja.

ČETVRTAK, 29. mart 2018.

19:00 // Klub Doma omladine Beograda

Prezentacija „Metode studiranja na FDU“

Na 65. Martovskom festivalu zainteresovanima će se predstaviti Katedre filmskog i televizijskog smera: režija, produkcija, kamera, montaža, snimanje i dizajn zvuka, dramaturgija i gluma.

Fakultet dramskih umetnosti svojim studentima nudi programe grupisane oblasti dramskih i audio-vizuelnih umetnosti – gluma, filmska i televizijska režija, dramaturgija, montaža, kamera, pozorišna i radio režija, filmska i televizijska produkcija, snimanje i dizajn zvuka, zatim u oblasti menadžmenta i interdisciplinarnog programa menadžment pozorišta, radija i kulture i u oblasti nauke o umetnostima, u okviru programa studije teorije dramskih umetnosti i medija.

Rezultati rada katedara Fakulteta dramskih umetnosti svedoče o raznovrsnosti, savremenosti, prodornosti i prepoznatljivosti umetničkih i naučnih projekata koji su nastali kao deo nastavnog procesa, ali često i kao njegova nadogradnja i produžetak. Upravo je u toj dimenziji i posebno bogatstvo i uspeh Fakulteta dramskih umetnosti – iskorak u stvaran, realan život, izlazak iz učionice sa svim znanjima, kreativnim impulsima i ambicijom da se društvo u kome živimo učini bogatijim, uzbudljivijim i kvalitetnijim.

20:00 // Dom omladine Beograda, sala Amerikana

AVANTURE ZRNA PRAŠINE (2006), režija: Ljubodrag Starovlah, trajanje: 6′

Eksperimentalni film inspirisan intervjuom koji je poznati američki anti-primitivista dao u Beogradu , marta 2005. godine.

BERŠIĆI (2005), režija: Vladimir Šćepanović , trajanje: 10′

Kratki dokumentarni film o Milivoju Jovčiću po svemu neobičnom poštaru iz sela Beršići i njegovoj ljubavi prema motorima.

THE NEXT LETTER (2003), režija: Jovan Todorović, trajanje: 16′

Mali fragmenti naših života utkani u mikrokosmos podzemne železnice Tokija. Lica i ljudi koji se pojavljuju i nestaju kao u snu.

ŽIVAN PUJIĆ JIMMY (2009), režija: Ognjen Glavonjić, trajanje: 20′

Mlad čovek, ljubitelj muzike, u pokušaju da ostvari svoj san. Kamera prati Živana Pujića, entuzijastičnog ali usamljenog đilkoša i autsajdera za vreme njegovog pokušaja da u rodnom  Tomaševcu organizuje muzički/pank festival.

SCENA U SNEGU (2008), režija: Vlada Pavić, trajanje: 1′ 48“

Kako razgovarati sa sobom.

PUKOVNIK KK (1987), režija: Miloš Radović, trajanje: 7′

Jedan kadar, u kome rečenica na početku, neće zvučati isto kao rečenica na kraju.

 

JA VEĆ JESAM ONO ŠTO ŽELIM DA IMAM (2010), režija: Dane Komljen , trajanje: 34′

Danijel je nov dečko u gradu i ne zna šta da radi sa sobom. Posećuje sestru i prijatelje. Buka počinje da nadvladava, kako reći sebi NE.

Priznanje Drugom programu
Radio Beograda za izuzetni medijski doprinos književnosti i kulturi

Povodom 60 godina rada Drugog programa Radio Beograda, Srpsko književnoj društvo ovoj veoma važnoj medijskoj kući, njenim urednicima, zaposlenima i saradnicima, dodeljuje:

PRIZNANjE ZA IZUZETAN MEDIJSKI
DOPRINOS KNjIŽEVNOSTI I KULTURI

Drugi program Radio Beograda u kontinuitetu, na veoma kvalitetan način, uz mnogo obaveštenosti, znanja i entuzijazma, doprinosi da sadržaji iz književnosti i kulture budu predstavljeni slušaocima širom Srbije i tako dopru do onih kojima su namenjeni.
Drugi program Radio Beograda pokazuje da je, i u vreme medijskog srozavanja, moguće visoko držati dostojanstvo profesije.

Srpsko književno društvo
predsednik Upravnog odbora
Slavoljub Marković

U Beogradu, 6. februara 2018. godine

Objavljen zbornik književnih radova „Glasovi Melpomene“ posvećen Jeleni J. Dimitrijević

Objavljen je zbornik književnih radova „Glasovi Melpomene“. Konkurs za zbornik književnih radova „Glasovi Melpomene“ raspisan je početkom 2017. godine sa ciljem da se skrene pažnja na jubilej  ̶  155 godina od rođenja srpske književnice Jelene J. Dimitrijević. Ova, veoma plodna, a skrajnuta srpska književnica čiji su dug životni vek obeležili putovanja, upoznavanje sa različitim kulturama sveta, i posvećenost ženi kao njenoj velikoj književnoj inspiraciji, zaslužila je da se u godini njenog jubileja setimo njenog lika i dela i da kroz ovaj književni zbornik damo skroman doprinos obeležavanju tog jubileja.

U zborniku književnih radova „Glasovi Melpomene“ zastupljeno je 45 autora iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Japana.

Urednički kolegijum u sastavu: Dr Ana Stjelja ̶ glavni urednik, i urednici: Gordana Vlahović, Jasmina Hanjalić, Vlasta Mladenović, Nikola Šimić Tonin i Sande Dodevski doneo je odluku da se u zbornik radova uvrsti 45 autora iz celog regiona. U kategoriji „POEZIJA“ odlučeno je da se nagrade tri rada: pesma „Sin pustinje“ Enese Mahmić iz Kopra, pesma „Crno u crnilu“ Ljiljane Stojadinović Srpkinje iz Pančeva i pesma „Naberi mi stručak bosilja“ Snežane Šolkotović iz Korbova. U kategoriji „PROZA“ odlučeno je da se nagrade tri rada: priča „Svetac i vodeničar“ Nenada Andrića iz Valjeva , priča „Sevda“ Alme Zornić iz Sarajeva i priča „Đavolja molitva“ Mirjane Ranković Matović iz Čačka. U kategoriji „PUTOPISI“ odlučeno je da se nagradi jedan rad i to putopis „Lama Burlat“ Srđana Markovića iz Beograda, dok je u kategoriji „ESEJI“ odlučeno da se nagradi rad „Egiptomanija: uzroci i posledice“ Miloša Todorovića iz Smedereva.

Nagrađeni radovi su na najbolji mogući način odgovorili književnom zadatku, obradivši teme koje je u svojim delima obrađivala Jelena J. Dimitrijević, pre svega: položaj žene u patrijarhalnom društvu, zatim život muslimanskih žena i njihov usud, potom teme koje su u nekim aspektima vezane za Bliski i Daleki istok koji je Jelena pohodila na svojim putovanjima, ali i teme koje su vezane za srpsku narodnu tradiciju i pravoslavlje koje je Jelena obrađivala ponajviše u svojoj poeziji.

S obzirom na to da je zbornik „Glasovi Melpomene“ dobio regionalni karakter, odlučeno je da se objavi na dva pisma, i na ćirilici i na latinici, kako bi se ispoštovala i jezička raznolikost naroda koji žive na prostoru bivše Jugoslavije.

Zbornik se može čitati OVDE

„Satori“ na albanskom

Izdavačka kuća Poeteka iz Tirane objavila je roman Satori Srđana Srdića u prevodu na albanski jezik. Ovo je treći prevod romana Satori, koji je prethodno uspešno preveden na ukrajinski i makedonski jezik. Prevodilac knjige bio je Ben Andoni, poznat po ranijem prevodilačkom radu na delima Milorada Pavića. Prevod romana Satori Srđana Srdića na albanski jezik podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Novi roman Srđana Srdića

Izdavačka kuća Partizanska knjiga objavila je novi roman Srđana Srdića, pod nazivom Srebrna magla pada. U pitanju je treći Srdićev roman, koji urednik Ivan Radosavljević opisuje kao „svedočenje o privremenoj prirodi i finalnoj neodrživosti prisnog, intimnog kontakta, o nemogućnosti autentične komunikacije, o usamljenosti kao neotklonjivom atributu čovekovog stanja“.
Srđan Srdić je rođen u Kikindi 1977. godine i do sada je objavio dva romana, dve knjige priča i zbirku eseja. Dobitnik je književnih nagrada Laza Lazarević, Edo Budiša, Biljana Jovanović, te stipendije Fonda Borislav Pekić. Srdićeve knjige prevedene su na nekoliko evropskih jezika.