Vesti

Na Prvom međunarodnom festivalu pjesnika svijeta „Pod nebom Koprivštice i Plovdiva” koji se održao od 28. do 30. rujna 2018. godine u Koprivštici i Plovdivu u Bugarskoj.
Prestižne nagrade dobili su;
pjesnik Srđan Duhović dobio je počasnu medalju i počasnu diplomu Saveza neovisnih bugarskih književnika za izvanredan doprinos bugarskoj, europskoj i svjetskoj književnosti i kulturi.
Valerio Orlić počasni predsjednik Hrvatskog književnog društva iz Rijeke dobio je nagradu „Radko Radkov“ – Vitez svjetske poezije
Dobitnik nagrade stječe naslov “ The Knight of the World Poetry“. (Vitez svjetske poezije)
Nagradu dodjeljuje Savez neovisnih bugarskih pisaca za izvanredne doprinose u bugarskoj, europskoj i svjetskoj poeziji, kao i kulturi Koprivštice i Republike Bugarske.
Radko Radkov rođen je 1940. godine. Umro je 1. rujna 2009. On je svjetski pjesnik, priznat i poznat kao poetski genije, te je stoga počašćen naslovom – „The Knight of the World Poetry“.

CRTANI FILM “KONDORITO – AVANTURA U SVEMIRU”
Luda akcija puna smeha od 4.10. u bioskopima

Premijera crtanog filma “Kondorito – avantura u svemiru” biće održana u četvrtak, 4. oktobra u 18h u bioskopu Cineplexx Delta City, nakon čega će se naći na redovnom repertoaru bioskopa u našoj zemlji i regionu. Film je sinhronizovan na srpski jezik, a specijalni gosti na premijeri će biti upravo naši glumci koji su podarili glasove ovim živopisnim junacima.

Režiju sinhronizacije potpisuje Dragan Vujić Vujke, dok je za miks zvuka bio zadužen Audio Wizard studio. U glavnoj ulozi samog Kondorita slušaćemo Slobu Stefanovića, a u ulozi Pece Atletika – Sergeja Ćetkovića, koji će biti specijalni gosti premijere. U ostalim ulogama decu i roditelje zabavljaće Nikola Bulatović, Danijel Korsa, Dušan Kaličanin (u urnebesnom izvođenju lika Kondoritove tašte Gromislave), Sofija Juričanin, Dušica Novaković, Marko Marković, Nikola Šurbanović, Zdravko Savić, Ivan Zablaćanski, Duško Radović, Miroljub Turajlija I Slobodan Tešić.

Crtani film Kondorito predstavlja ekranizaciju najpopularnijeg stripa u Latinskoj Americi. Avantura u stilu Indijane Džounsa prati Kondorita i njegove drugare u ludoj akciji punoj smeha, u kojoj stiži i do svemira. U momentu kada Kondorito planira da se skrasi pored svoje devojke Anite, njenu majku koja ne odobrava njihovu vezu, otimaju vanzemaljci. On se sa svojim drugarima udružuje kako bi se izborio za svoju buduću taštu, a ujedno i da spasi planetu od vanzemaljaca.

U prilogu su like naših glumaca sa sinhronizacije crtanog filma Kondorito – avantura u svemiru.

Trejler možete pogledati putem ova dva linka:

Sajt: https://www.famesolutions.rs/movie/condorito/
YT: https://www.youtube.com/watch?v=-kEi7eIVKdY

Izjava Bobana Jevtića, direktora Filmskog centra Srbije, a povodom glasina da Filmski centar Srbije podržava antisrpske filmove

Poštovani/a,
Sa velikim žaljenjem konstatujemo da se zbog teksta u dnevnom listu BLIC od subote, 15. septembra 2018. godine, potpisanog od strane novinarke Bojane Bogosav stvorila prava medijska hajka na Filmski centar Srbije, sa ciljem da se centar predstavi kao nekakav bastion „antisrpstva“. Kako je naš demanti na ovaj tekst koji vrvi od neistina objavljen tek delimično (i pored pozivanja na zakon i novinarsku etiku), u javnosti su klasičnim „spinovanjem“ krenule da kruže glasine o projektima „Teret“ i „Mezimica“. Da budemo jasni, Filmski centar Srbije nikada nije podržao projekat u kome „Srbi vade vitalne organe Albancima“, niti toga ima u filmu „Teret“ , niti u scenariju „Mezimice“ što je vrlo lako proveriti. Između ostalog, ugovor sa producentom projekta „Mezimica“ je sporazumno raskinut, tako da FCS više nema veze sa ovim projektom. Tužno je što se ovako delikatnim temama koje s razlogom ostrašćuju mnoge na ovaj način manipuliše, i što se one koriste za „spinovanje“ i razračunavanje sa institucijom kulture koja je u predhodnom periodu uspela da obnovi srpsku kinematografiju i vrati srpski film na svetku mapu. I najzad, verujemo da iza svega ovoga stoje neki drugi interesi od onih koji se javno proklamuju.

S poštovanjem,
Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije
21.9.2018, Beograd

Festival srpskog filma na Kubi krajem septembra


Na inicijativu Ambasade Republike Srbije na Kubi i uz poseban angažman Jelene Živojinović, drugog sekatara Ambasade, Filmski centar Srbije je tokom proteklih meseci pripremio program filmova koji će biti prikazani u Havani od 26. do 30. septembra ove godine.
Program će biti svečano otvoren u bioskopu „Čarli Čaplin“, 26. sepetmbara, filmom „Krugovi” Srdana Golubovića. Naredenih dana na programu su i filmovi „Mamaroš” Momčila Mrdakovića, „Ustanička ulica” Miroslava Terzića, „Crni bombarder” i „Balkanska pravila” Darka Bajića, a festival zatvaraju dva filma Dragana Bjelogrlića „Montevideo, Bog te video” i „Monteideo, vidimo se”.
Organizatori Festivala srpskog filma na Kubi planiraju da, pored premijera navedenih filmova, na Kubi bude ponovo prikazan film Mile Turajlić „Sinema komunisto”, svojevremeno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Havani.
Namera Ambasade Republike Srbije i Filmskog cenra Srbije je da na Kubi svake godine, početkom jeseni bude prikazan reprezentativan program srpskih filmova po izboru filmskog kritičara Milana D. Špičeka.
Tim povodom selektor programa Milan D. Špiček kaže: „Filmsku delegaciju, koja će prisustvovati Nedelji srpskog filma na Kubi čine Moma Mrdaković, Igor Turčinović, Zoran Janković i ja, koji sam sa Jelenom Živojinović, prvim sekretarom Ambasade Srbije u Havani, sredinom ove godine došao na idju da se naša kinematografija predstavi na Kubi u Havani.Sve bi bilo mrtvo slovo na papiru da direktor Filmskog centra Srbije, Boban Jevtić i njegovi saradnici Miroljub Vučković i Una Domazetoski, nisu svojski zalegli da se ideja pretvori u događaj. Da bi troškovi bili što manji, odlučeno je da selektor odabere filmove koji već imaju titlove na španskom jeziku i filmove čiji se autori odriču kotizacije, jer para nema, a osim toga, sve kulturne manifestacije na Kubi su – besplatne”.
Domaći producneti filmova ustupili su kopije filmova titlovane na španski (filmovi Darka Bajića i Dragana Bjelogrlića, a filmove Srdana Golubovića, Miroslava Terzića i Momčila Mrdakovića svojevremeno je na španski, uz saglansnost njihovih producenata, titlovao Filmski centar Srbije).
Festival srpskog filma na Kubi, pored Filmskog centra Srbije i Ambasade Republike Srbije organizovan je uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, Ministartsva kulture Repubike Kube, Kubanskog nacioalnog centra za kinematografiju i Kubanske kinoteke.
O planovima za narednu godinu Milan D. Špiček je rekao: „Želja nam je da sledeće godine, uz učešće glumica i glumica, reditelja i scenarista, novinara i kritičara, priredimo veliki festival srpske kinematografije kao dvostruki program”.

Tokom oktobra u gradu Pinar Del Rio biće repriziran program filmova prikazanih u Havani.
Festival poezije Piñero u organizaciji Poezina


Festival poezije Piñero rađa se na temeljima solidarnosti i snalažljivosti ljudi koje ne povezuju rod, nacija ili kapital, već samo spremnost da se baci stih u ustalasanu i veselu publiku.

Festival će se održati 17. juna (nedelja) od 20 h, u klubu Petak u Beogradu u Lominoj 14. Pobednik Festivala će dobiti novčanu nagradu i mogućnost da otputuje u Mađarsku u Budimpeštu na
evropski slem šampionat
 gde će mu sve biti plaćeno od strane mađarske organizacije koja se bavi slem poezijom. Festival je dobio naziv po pesniku koji je obeležio pesničku scenu sedamdesetih godina dvadesetog veka u Njujorku.

Ove godine organizacija iz Srbije „Poezin“ je partner 
Slem asocijaciji Mađarske
koja je dobila novčana sredstva za evropski slem projekat od strane Višegrad


fondacije
.
Pobednik Festivala poezije
 Piñero, takmičiće se na evropskom slem šampionatu u Budimpešti kao predstavnik Srbije. Više o Slem šampionatu Evrope možete saznati na sajtu Poezina. Link:
http://www.slamstudio.org/2018/05/30/euro-slam-2018/
Miguel Piñero
 jedna je od vodećih ikona njujorške umetničke scene sedemdesetih i osnivač uticajnog poetskog kluba, Nuyorican Poets Cafe. Bio je pesnik, glumac i pisac čija su se izražajna, često oštra dela, obraćala direktno nižim klasama i manjinama.
Njegova poezija smatra se prethodnicom repa i hip-hopa. Odrastao je u porodici gde je nasilje bilo uobičajeno. Utehu pronalazi na ulici. Svoj boravak u zatvoru Sing-Sing, pretočio je u dramu "Short Eyes", za koju je 1974. dobio sedam nagrada.

GRAD VALJEVO
i
Centar za kulturu, Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović”, Muzička skola “Živorad Grbić”, Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića”, Narodni muzej
pozivaju Vas na

II INTERNACIONALNI ART FEST, Valjevo, 31. V – 3. VI 2018.

RPOGRAM

Četvrtak, 31. V 2018.

– 19:30h SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA, Hol Centra za kulturu (Ivan Dobnik, Stojan Špegel (Slovenija), Slavka Klikovac (Crna Gora), Valerio Orlić (Hrvatska), Milena Drpa (BiH), Dušan Stojković (Srbija)…)
Muzički deo programa: Učenici Muzičke škole: Teodora Rafailović, klavir, Luka Simović, harmonika, Vlajko Jovanović, harmonika, Emilija Krunić, violončelo

Petak, 1. VI 2018.

– 11h Odlazak učesnika Festa u Brankovinu

– 11:30h – 16:00h Biblioteka u Brankovini;
Okrugli sto na temu haiku poezije i haiku izdavaštva; učestvuju: Ivan Dobnik, (Slovenija), Slavka Klikovac (Crna Gora), Valerio Orlić (Hrvatska), Milena Drpa (BiH), Dušan Stojković, Dragan J. Ristić, Dejan Bogojević, Jovanka Božić (Srbija)…

– 11:30h – 16:00h Biblioteka u Brankovini;
Slikarski performans: Dragana Grujičić (Beograd), Jovanka Božić (Valjevo), Stojan Špegel (Velenje, Slovenija), Slavka Klikovac (Podgorica, Crna Gora), Slađana Marinković (Valjevo), Danijela Padejski (Valjevo), Marija Jevtić (Beograd)

– 18:00h Muzej zavičajnih pisaca;
Predstavljanje poezije: Ivan Dobnik, Stojan Špegel (Slovenija), Valerio Orlić (Hrvatska), Iskra Peneva (Makedonija); u programu učestvuju pored autora: mr Dušan Stojković, Dejan Bogojević, Radoje Pavlović

– 20:00h Galerija Centra za kulturu Valjevo
Otvaranje internacionalne likovne izložbe: MINIJATURE
Izložbu otvara Dragana Grujičić, akademski slikar
(u programu učestvuju pisci: Blagoje Ranković, Sladjana Malešević, Momčilo Trifunović, Snežana Jakovljević Čkojić…)
Muzički deo: duo VIOLA ROSA: Dunja Bogojević, klavir i Lenka Vuković, viola

Subota, 2. VI 2018.

– 10:00h – 14:00h Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića”

Slikarski performans: Dragana Grujičić (Beograd), Jovanka Božić (Valjevo), Stojan Špegel (Velenje, Slovenija), Slavka Klikovac (Podgorica, Crna Gora), Slađana Marinković (Valjevo), Danijela Padejski (Valjevo), Marija Jevtić (Beograd)

– 18:00h Hol Centra za kulturu Valjevo
Predstavljanje poezije Ane Ilojske Bogić (Makedonija) i promocija njene knjige “Muzej iluzija”

– 19:30h Hol Centra za kulturu Valjevo
Promocija izabranih dela Slavena Radovanovića (mr Dušan Stojković, Slaven Radovanović, Bojan Belić i Dejan Bogojević)

Nedelja, 3. VI 2018.

– 10:00h – 12:00h Obilazak Narodnog muzeja Valjevo, Moderne galerije, Istorijskog arhiva i Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića”
– 12.00 – Završetak II Internacionalnog art festa

————-
Učesnici II internacionalnog art festa su umetnici iz: Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Otvaranje 12. Beogradskog festivala poezije i knjige

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvaranje 12. Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ u četvrtak 17. maja u 18 časova (Narodna biblioteka Srbije, Skerlićeva 1).

Program festivala:

18h – Otvaranje festivala, uvodne reči:

Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije

Jovan Jovanović, savetnik u Sekretarijatu za kulturu grada Beograda

Johannes Irschik, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu

Dejan Matić, direktor festivala

18.15h – Omaž pesniku Aleksandru Ristoviću (1933-1994)

O pesniku govori: Marko Avramović

Prostori Poezije: studenti Nove akademije umetnosti

19h – Koktel

Prijatelji koktela: Moritz Eis i Podrum Radovanović

Muzička podrška: Nisville Jazz Festival: DJ Milan Saitović – Jazzysad

20h – Čitanje poezije: Paskal Peti, Brane Senegačnik, Neva Lukić, Imanuel Mifsud, Lidija Štajnbaher, Jovan Marković, Natalija Jovanović, Tom Šulc, Stevan Bradić, Nuria Martinez-Vernis, Hrvoje Tutek, Jelena Ađelovska, Tuve Merkberg, Stevan Tatalović, Balaš Seleši, Lidija Deduš, Stela Voskaridu, Mili Đukić, Marilena Zakheos, Ognjen Aksentijević, Danijel Čavić, Danilo Lučić, Viktor Radonjić…

Detaljan program možete pogledati na: http://trgnise.blogspot.rs/2018/05/program-12-beogradskog-festivala.html

Vaš Treći Trg

Vek od objavljivanja novele „Amerikanka“ Jelene J. Dimitrijević

U Ediciji „Riznica“, dr Ana Stjelja priredila je i objavila novo reizdanje srpske književnice Jelene J. Dimitrijević (1862 ̶ 1945) ̶ novelu „Amerikanka“ i to povodom jubileja – 100 godina od prvog izdanja koje je objavio Isidor Đ. Đurđević u Sarajevu 1918. godine. Ovo prozno ostvarenje i po formi i po tematici odudaraod celokupnog književnog opusa srpske književnice Jelene J. Dimitrijević (1862-1945). Iako se u nekim elementima ove priče naziru književne preokupacije koje obeležavaju njeno stvaralaštvo, ipak možemo konstatovati da ova priča odražava nešto drugačiju piščevu zamisao. Ona ukida književni monopol njenih tema i uspostavlja nov kulturološki krug. Forma u kojoj je priča ispričana je monološka, a glavni lik je muškarac koji pripoveda svoju ličnu, ljubavnu priču. Centralna tema i ovog Jeleninog proznog dela jeste ljubav i to ona nemoguća, neostvarena ljubav. Nit koju Jelena provlači kroz sva svoja dela i koja predstavlja osnovu od koje gotovo uvek polazi, jesu različitosti. One stvaraju zaplet u priči i boje
je izrazitim tonovima. Posebnu pažnju, pak, treba posvetiti Jeleninoj odluci da svoju priču ispriča u muškom rodu.b Ulaženje u mušku psihu i uranjanje u muški svet nije nepoznato Jeleni J. Dimitrijević. Ona je tom književnom postupku pribegla i u svojim pesmama kada je nastojala da opiše svoju fascinaciju ženom, a takvom postupku je, kao što vidimo, pribegla i u prozi.
Važno je napomenuti da je novela „Amerikanka“ nakon svog prvog izdanja, objavljena i u okviru knjige „Vrt tajni“ (Službeni glasnik, 2016) koja predstavlja antologiju srpske ženske pripovetke do 1950. godine koju je priredila književnica i profesorska FILUM-a Slavica Garonja koja je u svom predgovoru „Raskošna lepeza života“ napomenula da je „Jelena J. Dimitrijević u ovoj antologiji zastupljena u celini sa svojom, možda i najboljom pripovetkom ̕Amerikanka̕ (1918), čije se ponovno pojavljivanje u ovoj antologiji, dešava bezmalo čitav vek od prvog izdanja.“

Preminuo Borislav Radović

U četvrtak, 26. aprila, preminuo je Borislav Radović. Prema pesnikovoj želji, sahrana će biti obavljena u krugu najuže porodice.

Borislav Radović je bio jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, vrstan prevodilac, istančani esejista.

Rođen je 1935. u Beogradu. Završio je studije Opšte književnosti i teorije književnosti. Veći deo radnog veka proveo je kao urednik u izdavačkoj delatnosti.

Objavljena dela

Knjige pesama: Poetičnosti (1956); Ostale poetičnosti (1969); Maina (1964); Bratstvo po nesanici (1960); Opisi, gesla (1970); Izabrane pesme (1979); Pesme 1971–1982 (1983); Izabrane pesme 1954–1984 (1985); Trideset izabranih pesama (1985); Pesme 1971–1991 (1991); Pesme (1994); Pesme (2000), Četrdeset dve izabrane pesme (2007, 2016),

Eseji: Rvanje s anđelom i drugi zapisi (1996); O pesnicima i o poeziji (2001); Neke stvari (2001); Čitajući Vergilija (2004); Još o pesnicima i o poeziji (2007); Ponešto o pesnicima i o poeziji (2011).

Objavljena su, u dve knjige, i Izabrana dela Borislava Radovića: Pesme i neke stvari i Ponešto o pesnicima i o poeziji (2016).

Preveo je s francuskog Morekaze Sen-Džona Persa (1963, novi prevod 2003), jedan izbor pesama Pola Elijara (1971), Pariski splin Šarla Bodlera (1975), ednu knjigu proze, Balzakovog Luja Lambera (1999), Šesnaest cvetova zla Šarla Bodlera (2011).

Nagrade i priznanja: 1957. Brankova nagrada (za Poetičnosti), 1963. Oktobarska nagrada (za prevod Morekaza), 1967. Nolitova nagrada i Zmajeva nagrada (za Bratstvo po nesanici), 1983. Nagrada Branko Miljković (za Pesme 1971–1982), 1984. Nagrada Željezare Sisak, 1985. Nagrada Disovog proleća, 1994. Kruna despota Stefana Lazarevića, 1995. Nagrada Vasko Popa, 1996. Nagrada Ramonda Serbica, 1998. Belodvorska rozeta, 1999. Nagrada Miloš N. Đurić, 2001. Nagrada Desanka Maksimović, 2002. Žička hrisovulja, 2002. Nagrada Đorđe Jovanović (za O pesnicima i o poeziji).

Audio i video zapise sa književne večeri posvećene književnom stvaralaštvu Borislava Radovića, održane u Sprskom književnom društvu 2. juna 2017. godine, možete naći na:

Audio:

[mixcloud https://www.mixcloud.com/SrpskoKnjizevnoDrustvo/књижевно-стваралаштво-борислава-радовића/ width=100% height=120 hide_cover=1]

Video:

ŠIRI IZBOR ZA NAGRADU „BILjANA JOVANOVIĆ” ZA 2017. GODINU

Žiri u sastavu: Slađana Ilić, Vladislava Vojnović i Dragana V. Todoreskov (predsednica) sačinio je širi izbor za nagradu „Biljana Jovanović”, koju Srpsko književno društvo dodeljuje za prozno, dramsko ili pesničko delo objavljeno prvi put. U konkurenciji su bile 124 knjige različitih žanrova i poetičkih polazišta. Nakon čitanja, žiri se opredelio za 28 naslova koje je svrstao u širi izbor. To su, prema azbučnom redu prezimena autora, sledeći naslovi:
1. Jana Aleksić, Upijanje , NB Stefan Prvovenčani, Kraljevo

2. Jovica Aćin, Kroz blato , Službeni glasnik, Beograd

3. Dragoslava Barzut, Papirne disko kugle, Red Box, Beograd

4. Jovana Bojović, S glavom u torbi, JU Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje

5. Marko Vidojković, E baš vam hvala, Laguna, Beograd

6. Nikola Vujčić, Skrivenosti, KCNS

7. Goran Gocić, Poslednja stanica Britanija, Laguna, Beograd

8. Stana Dinić Skočajić, Biće snega, Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad

9. Branislav Živanović, Sidro, Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva

10. Nina Živančević, Ono što se pamti, Kornet, Beograd

11. Bojan Jovanović, Spasonosne nevolje, Gradac, Čačak

12. Marija Knežević, Auto, Agora, Novi Sad – Zrenjanin

13. Bojan Krivokapić, Proleće se na put sprema, Red Box, Beograd

14. Veselin Marković, Prošlost nikad ne prođe, Arhipelag, Beograd

15. Igor Marojević, Prave Beograđanke , Laguna

16. Slađan Milošević, Glib, Kairos, Sremski Karlovci

17. Mirjana Mitrović, Helena ili o nemiru , Laguna, Beograd

18. Živorad Nedeljković, Uspon, Arhipelag, Beograd

19. Oto Oltvanji, Priče misterije i magije, Laguna, Beograd

20. Zoran Penevski, Ponoć u njenim rukama, Laguna, Beograd

21. Ivan Potić, Pričožder, Niški kulturni centar, Niš

22. Bojan Savić Ostojić, Punkt, Metela, Beograd

23. Goran Skrobonja, Kada kažeš da sam tvoj, Laguna, Beograd

24. Maja Solar, Bez začina, KCNS

25. Bojana Stojanović Pantović, U obruču, NB Stefan Prvovenčani, Kraljevo

26. Ivan Tokin, Pas, Aretè, Beograd

27. Vitomirka Trebovac, Sve drveće, sva deca i svi bicikli u meni, LOM, Beograd

28. Enes Halilović, Čudna knjiga 2, Albatros Plus, Beograd

U širi izbor za Nagradu Biljana Jovanović uvrstili smo i dosta mladih stvaralaca, koji ravnopravno sa afirmisanim imenima konkurišu za nagradu.

Uži izbor za nagradu „Biljana Jovanović” biće poznat 18. aprila 2018. godine, a o dobitnici/dobitniku odlučivaće se u poslednjoj sedmici aprila.

Beograd, 11. april 2018.

Slađana Ilić

Vladislava Vojnović

Dragana V. Todoreskov, predsednica

Veče posvećeno Nebojši Glogovcu
11. 4. u 19h, Dvorana Kulturnog centra Pančeva

U sredu, 11. aprila od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva održaće se poseban program Kulturnog centra Pančeva – Veče posvećeno Nebojši Glogovcu.

U programu učestvuju Nebojšini prijatelji i saradnici: glumica i direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković, glumac Vojislav Brajović i filmski reditelji Balša Đogo, Srdan Golubović i Oleg Novković.

Ovom prilikom biće prikazani inserti iz pozorišnih i filmskih ostvarenja u kojima je glumio Nebojša Glogovac, a nastupiće i hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva sa dirigentom Verom Carinom.

Iste večeri u Foajeu Kulturnog centra Pančeva biće otvorena izložba fotografija iz predstava i filmova u kojima je Nebojša Glogovac ostvario najznačajnije uloge. Izložbu je priredila Maja Medić, i biće postavljena do 30. aprila.

Nebojša Glogovac rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju, gde provodi najranije detinjstvo. Njegova porodica se seli kad je imao sedam godina u Vojvodinu, najpre u Opovo. Potom otac Milovan, prota, dobija službu u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, poznatijoj u narodu kao Crkva s dva tornja, te se porodica trajno nastanjuje u Pančevu.

Završio je Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“, a potom Gimnaziju „Uroš Predić“ u Pančevu. Od školskih dana se isticao njegov raskošni talenat, te kao dečak pohađa šest godina glumu kod Mike Aleksića u Radio Beogradu. Kao srednjoškolac postaje član „Ateljea mladih“ pri Domu omladine u Pančevu, koji je tada vodio Milenko Zablaćanski.

Godine 1988. upisuje Psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Zablaćanski je krivac što se 1990. godine prebacuje na glumu, jer mu je ulio hrabrost i govorio da ima, izuzev sjajnog talenta, i specifičan odnos s publikom. Studira u klasi Vlade Jevtovića, koji je te godine primio samo provincijalce. U klasi je bio sa Vojinom Ćetkovićem, kasnije mu je venčani i krsni kum, Borisom Pingovićem, Sergejom Trifunovićem, Danijelom Mihajlović, Danijelom Ugrenović, Danijelom Kuzmanović, Karolinom Cimeša i Natašom Ninković.

Na drugoj godini studija ga primećuje profesor Dejan Mijač, te je karijeru započeo ulogom u predstavi „Velika pljačka“, sa Sergejom Trifunovićem. Prva TV uloga mu je bila u seriji „Bolji život“ 1987. godine, gde se pojavio u nekoliko epizoda. Prvi put je zaigrao na filmu „Raj” Petra Zeca. Veliku pažnju publike i kritike skreće filmom „Ubistvo s predumišljajem” 1995, reditelja Gorčina Stojanovića. Igrao je u više od trideset filmova različitih žanrova i mnogobrojnim TV serijama.

Od 1996. godine postaje član je Jugoslovenskog dramskog pozorišta, te je paralelno s filmskim ulogama ostvario preko dvadeset pozorišnih uloga u  matičnom pozorištu.

Zajedno sa kolegom Goranom Šušljikom osnovao je filmsku producentsku kuću „Eye to Eye” Produkcija, čiji je prvenac bio film „Hadersvild”. Dobitnik je više od 50 filmskih, pozorišnih i televizijskih nagrada.

Navijao je za Crvenu zvezdu i bio stalni gost na utakmicama. Pored toga što se bavio glumom, bio je strastveni ljubitelj jahanja, bekgemona i motorista

Preminuo je 9. februara 2018. godine, nakon kratke i teške bolesti.

65. MARTOVSKI FESTIVAL: FDU – 70 GODINA

Fakultet dramskih umetnosti ove godine obeležava 70 godina od svog osnivanja. Tokom sedam decenija, gradio je svoju prepoznatljivost, autentičnost i kredibilitet, da bi danas mogao da se pohvali reputacijom najuglednije umetničke visoke škole u regionu koja obrazuje širok dijapazon kadrova u oblasti umetnosti, kulture, medija. U okviru programa 65. Martovskog festivala FDU će predstaviti publici reviju filmova povodom 70 godina postojanja, kao i program studiranja.

ČETVRTAK, 29. mart 2018.

19:00 // Klub Doma omladine Beograda

Prezentacija „Metode studiranja na FDU“

Na 65. Martovskom festivalu zainteresovanima će se predstaviti Katedre filmskog i televizijskog smera: režija, produkcija, kamera, montaža, snimanje i dizajn zvuka, dramaturgija i gluma.

Fakultet dramskih umetnosti svojim studentima nudi programe grupisane oblasti dramskih i audio-vizuelnih umetnosti – gluma, filmska i televizijska režija, dramaturgija, montaža, kamera, pozorišna i radio režija, filmska i televizijska produkcija, snimanje i dizajn zvuka, zatim u oblasti menadžmenta i interdisciplinarnog programa menadžment pozorišta, radija i kulture i u oblasti nauke o umetnostima, u okviru programa studije teorije dramskih umetnosti i medija.

Rezultati rada katedara Fakulteta dramskih umetnosti svedoče o raznovrsnosti, savremenosti, prodornosti i prepoznatljivosti umetničkih i naučnih projekata koji su nastali kao deo nastavnog procesa, ali često i kao njegova nadogradnja i produžetak. Upravo je u toj dimenziji i posebno bogatstvo i uspeh Fakulteta dramskih umetnosti – iskorak u stvaran, realan život, izlazak iz učionice sa svim znanjima, kreativnim impulsima i ambicijom da se društvo u kome živimo učini bogatijim, uzbudljivijim i kvalitetnijim.

20:00 // Dom omladine Beograda, sala Amerikana

AVANTURE ZRNA PRAŠINE (2006), režija: Ljubodrag Starovlah, trajanje: 6′

Eksperimentalni film inspirisan intervjuom koji je poznati američki anti-primitivista dao u Beogradu , marta 2005. godine.

BERŠIĆI (2005), režija: Vladimir Šćepanović , trajanje: 10′

Kratki dokumentarni film o Milivoju Jovčiću po svemu neobičnom poštaru iz sela Beršići i njegovoj ljubavi prema motorima.

THE NEXT LETTER (2003), režija: Jovan Todorović, trajanje: 16′

Mali fragmenti naših života utkani u mikrokosmos podzemne železnice Tokija. Lica i ljudi koji se pojavljuju i nestaju kao u snu.

ŽIVAN PUJIĆ JIMMY (2009), režija: Ognjen Glavonjić, trajanje: 20′

Mlad čovek, ljubitelj muzike, u pokušaju da ostvari svoj san. Kamera prati Živana Pujića, entuzijastičnog ali usamljenog đilkoša i autsajdera za vreme njegovog pokušaja da u rodnom  Tomaševcu organizuje muzički/pank festival.

SCENA U SNEGU (2008), režija: Vlada Pavić, trajanje: 1′ 48“

Kako razgovarati sa sobom.

PUKOVNIK KK (1987), režija: Miloš Radović, trajanje: 7′

Jedan kadar, u kome rečenica na početku, neće zvučati isto kao rečenica na kraju.

 

JA VEĆ JESAM ONO ŠTO ŽELIM DA IMAM (2010), režija: Dane Komljen , trajanje: 34′

Danijel je nov dečko u gradu i ne zna šta da radi sa sobom. Posećuje sestru i prijatelje. Buka počinje da nadvladava, kako reći sebi NE.

Priznanje Drugom programu
Radio Beograda za izuzetni medijski doprinos književnosti i kulturi

Povodom 60 godina rada Drugog programa Radio Beograda, Srpsko književnoj društvo ovoj veoma važnoj medijskoj kući, njenim urednicima, zaposlenima i saradnicima, dodeljuje:

PRIZNANjE ZA IZUZETAN MEDIJSKI
DOPRINOS KNjIŽEVNOSTI I KULTURI

Drugi program Radio Beograda u kontinuitetu, na veoma kvalitetan način, uz mnogo obaveštenosti, znanja i entuzijazma, doprinosi da sadržaji iz književnosti i kulture budu predstavljeni slušaocima širom Srbije i tako dopru do onih kojima su namenjeni.
Drugi program Radio Beograda pokazuje da je, i u vreme medijskog srozavanja, moguće visoko držati dostojanstvo profesije.

Srpsko književno društvo
predsednik Upravnog odbora
Slavoljub Marković

U Beogradu, 6. februara 2018. godine

Objavljen zbornik književnih radova „Glasovi Melpomene“ posvećen Jeleni J. Dimitrijević

Objavljen je zbornik književnih radova „Glasovi Melpomene“. Konkurs za zbornik književnih radova „Glasovi Melpomene“ raspisan je početkom 2017. godine sa ciljem da se skrene pažnja na jubilej  ̶  155 godina od rođenja srpske književnice Jelene J. Dimitrijević. Ova, veoma plodna, a skrajnuta srpska književnica čiji su dug životni vek obeležili putovanja, upoznavanje sa različitim kulturama sveta, i posvećenost ženi kao njenoj velikoj književnoj inspiraciji, zaslužila je da se u godini njenog jubileja setimo njenog lika i dela i da kroz ovaj književni zbornik damo skroman doprinos obeležavanju tog jubileja.

U zborniku književnih radova „Glasovi Melpomene“ zastupljeno je 45 autora iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Japana.

Urednički kolegijum u sastavu: Dr Ana Stjelja ̶ glavni urednik, i urednici: Gordana Vlahović, Jasmina Hanjalić, Vlasta Mladenović, Nikola Šimić Tonin i Sande Dodevski doneo je odluku da se u zbornik radova uvrsti 45 autora iz celog regiona. U kategoriji „POEZIJA“ odlučeno je da se nagrade tri rada: pesma „Sin pustinje“ Enese Mahmić iz Kopra, pesma „Crno u crnilu“ Ljiljane Stojadinović Srpkinje iz Pančeva i pesma „Naberi mi stručak bosilja“ Snežane Šolkotović iz Korbova. U kategoriji „PROZA“ odlučeno je da se nagrade tri rada: priča „Svetac i vodeničar“ Nenada Andrića iz Valjeva , priča „Sevda“ Alme Zornić iz Sarajeva i priča „Đavolja molitva“ Mirjane Ranković Matović iz Čačka. U kategoriji „PUTOPISI“ odlučeno je da se nagradi jedan rad i to putopis „Lama Burlat“ Srđana Markovića iz Beograda, dok je u kategoriji „ESEJI“ odlučeno da se nagradi rad „Egiptomanija: uzroci i posledice“ Miloša Todorovića iz Smedereva.

Nagrađeni radovi su na najbolji mogući način odgovorili književnom zadatku, obradivši teme koje je u svojim delima obrađivala Jelena J. Dimitrijević, pre svega: položaj žene u patrijarhalnom društvu, zatim život muslimanskih žena i njihov usud, potom teme koje su u nekim aspektima vezane za Bliski i Daleki istok koji je Jelena pohodila na svojim putovanjima, ali i teme koje su vezane za srpsku narodnu tradiciju i pravoslavlje koje je Jelena obrađivala ponajviše u svojoj poeziji.

S obzirom na to da je zbornik „Glasovi Melpomene“ dobio regionalni karakter, odlučeno je da se objavi na dva pisma, i na ćirilici i na latinici, kako bi se ispoštovala i jezička raznolikost naroda koji žive na prostoru bivše Jugoslavije.

Zbornik se može čitati OVDE

„Satori“ na albanskom

Izdavačka kuća Poeteka iz Tirane objavila je roman Satori Srđana Srdića u prevodu na albanski jezik. Ovo je treći prevod romana Satori, koji je prethodno uspešno preveden na ukrajinski i makedonski jezik. Prevodilac knjige bio je Ben Andoni, poznat po ranijem prevodilačkom radu na delima Milorada Pavića. Prevod romana Satori Srđana Srdića na albanski jezik podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Novi roman Srđana Srdića

Izdavačka kuća Partizanska knjiga objavila je novi roman Srđana Srdića, pod nazivom Srebrna magla pada. U pitanju je treći Srdićev roman, koji urednik Ivan Radosavljević opisuje kao „svedočenje o privremenoj prirodi i finalnoj neodrživosti prisnog, intimnog kontakta, o nemogućnosti autentične komunikacije, o usamljenosti kao neotklonjivom atributu čovekovog stanja“.
Srđan Srdić je rođen u Kikindi 1977. godine i do sada je objavio dva romana, dve knjige priča i zbirku eseja. Dobitnik je književnih nagrada Laza Lazarević, Edo Budiša, Biljana Jovanović, te stipendije Fonda Borislav Pekić. Srdićeve knjige prevedene su na nekoliko evropskih jezika.

Treći Trg na Niškom sajmu knjiga!
(Od 22. do 29. novembra u Hali Čair)

Velika premijera Trećeg Trga u Nišu na 54. Niškom sajmu knjiga od 22. do 29, novembra u Hali Čair!

sada sam jug, sada sam južnije
Goran Stamenić Sveti magnet
(Biblioteka 12/19, Treći Trg i Čigoja štampa, Beograd, 2016)

Odlična prilika da najpovoljnije nabavite najnovije knjige, upoznate autore, prevodioce, dizajnere, urednike, saradnike… i pitate nas: Zašto Treći Trg?

Programi:

Petak, 24. novembar, Promotivni prostor sajma
16.00č – Projekat Grčka književnost sa Kipra na srpskom jeziku, Biblioteka Sredozemlje i FLEM. Govore: Snežana Andrić, EU info kutak Niš, Dejan Matić, glavni i odgovorni urednik Trećeg Trga, i Aleksandra Milanović, prevodilac i koordinator projekta. Moderator: Milena Mišić Filipović, urednik književnog programa Niškog kulturnog centra.

Subota, 25. novembar, Promotivni prostor sajma
16.00č – Predstavljanje pesničke knjige Psihoslajdovi Gorana Živkovića (Biblioteka 12/19, Treći Trg i Čigoja štampa, Beograd, 2017). Govore: Dejan Matić, glavni i odgovorni urednik Trećeg Trga, Predrag Stamenković, ilustrator knjige, i Goran Živković, autor. Razgovor vodi Milena Mišić Filipović, urednik književnog programa Niškog kulturnog centra.

Nedelja, 26. novembar, Promotivni prostor sajma
16.00č – Novi pesnički glasovi: predstavljanje Biblioteke 12/19 izdavača Treći Trg iz Beograda. Govore: urednik Dejan Matić, Jelena Mladenović, književni kritičar, i autori Srđan Gagić, Stevan Tatalović, Ognjen Aksentijević i Goran Živković.
17.00č – Predstavljanje knjige poezije Ustupanje mesta Stevana Tatalovića (Biblioteka 12/19, Treći Trg i Čigoja štampa, Beograd, 2016), ovogodišnjeg dobitnika „Brankove nagrade“. Govore: Jelena Mladenović, književni kritičar, Srđan Gagić, pesnik, Dejan Matić, urednik, i Stevan Tatalović, autor.

Ričard Ovejn Roberts u Kikindi

Izdavačka kuća Partizanska knjiga organizuje prvo gostovanje velškog pisca Ričarda Ovejna Robertsa (1982) u Srbiji. Roberts će od 20. 11. do 22. 11. održati promocije svoje knjige priča Sva mesta na kojima smo živeli (Partizanska knjiga 2017, prevela Ana Pejović) u Zrenjaninu, Kikindi, Beogradu i Novom Sadu. U ponedeljak, 20. 11. 2017, s početkom u 20h, u Narodnoj biblioteci Jovan Popović, biće upriličena kikindska promocija Robertsove knjige. Na promociji će, pored autora, govoriti urednici Partizanske knjige Dunja Ilić, Vladimir Arsenić i Srđan Srdić. Gostovanje Ričarda Ovejna Robertsa u Srbiji biće snimano za potrebe dokumentarnog filma u nezavisnoj velškoj produkciji.

Debitantska Robertsova knjiga, objavljena 2015. godine, izazvala je veliku pažnju britanske kritike i čitalaca i dovela ovog autora u poziciju jednog od najperspektivnijih pisaca na anglosaksonskom govornom području. Srpsko izdanje knjige Sva mesta na kojima smo živeli predstavlja prvi prevod ove zbirke.

Roll Over Brecht – Izvedba

SRIJEDA 15.11.2017. OD 19.00 h
Filmski Studio Medika (Akc Medika, Pierottijeva 11, Zagreb)
„On živi u Berlinu
i zove se Brecht.
Ako vas to zanima
u umetničkom svetu dobro kotira.
Obožava Marxa, Engelsa i Lenjina.
..“
Dramski tekst „ROLL OVER Brecht“ kroz razgovore protagonista preispituje odnos umjetnika i umjetnosti, umjetnika i okoline te umjetnosti i okoline ukazujući pritom na probleme sa kojima se umjetničko stvaralaštvo suočava, od predrasuda preko cenzure do sukoba taština.
Dijalogom protagonista razvija se kognitivna mapa u kojoj se povezuju razni umjetnici i njihova djela koja u stvarnosti nisu ni u kakvom odnosu, čime se gradi iznimno osobna slika svijeta.
Autor i redatelj – Zoran Ilić
Dramaturg – Natko Jurdana
Glume – Davor Hranjec & Zoran Kelava
Produkcija: SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride

O autoru:

Zoran Ilić — prozni pisac iz Beograda. Svojim pričama prisutan je u srpskoj i ex-YU periodici od 1989. godine. Bio je urednik „Književne reči“ i gostujući urednik „Albuma“ (Sarajevo). Jedno vrijeme bio je zamjenik glavnog i odgovornog urednika online časopisa “Balkanski književni glasnik”. Trenutno uređuje “Prozaonline” – web stranicu književne tematike, a posvećenu autorima sa prostora bivše Jugoslavije.
Na zagrebačkom međunarodnom kazališnom festivalu FAKI 2006. godine izveo je ulični performans koristeći motive iz jedne od svojih priča.
Suradnik je i aktivni sudionik mnogih web stranica posvećenih književnosti.
Dobitnik je „Priznanja Krleža“ u 2009. godini, i “Donat” za književni doprinos, 2016. godine.

* * *

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride projekt je kojeg u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i Udruga Cirkorama unutar AKC Medika. Projekt je neprofitnog karaktera, a za cilj ima afirmiranje i povezivanje avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika/ca iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju. Razvija i promovira eksperimentalne strategije za privlačenje nove publike i uspostavljanje suvremenog umjetničkog diskursa. SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride potiče svaki umjetnički opravdan, radikalan ili suptilan, postupak stvaranja izvedbe. Projekt financijski podržavaju Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, te Zaklada Kultura Nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva koje podržavaju rad AKC. http://attack.hr/subscena/

goran bujic zadar

KNJIŽEVNA NAGRADA GORAN BUJIĆ – KNJIŽEVNICI NOVINARI ZADAR 2017.
NAGRADA DONAT ZA KNJIŽEVNI DOPRINOS i NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO HKD i HKD Og. ZADAR 2017.
Dobitnici nagrada

Hrvatsko književno društvo, Zadarski ogranak, pokrenulo je projekt dodjele nagrade koja nosi ime Gorana Bujića, novinara, pisca, urednika, koji nas je prerano napustio nakon teške bolesti. I nagrade Donat za književni doprinos te Nagrade za životno djelo.
Više o ovom događaju rekao nam je Nikola Šimić Tonin, predsjednik Hrvatskog književnog društva Ogranak Zadar, koji je uz dnevni list „Zadarski list“, organizator dodjele nagrada.
„Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice, Žakline Kutija, zajedno s njom dakako i uz nesebičnu pomoć i podršku Zadarskoga lista, Hrvatskoga književnoga društva, Hrvatskoga književnoga društva Ogranak Zadar kojem sam na čelu, odlučili smo pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: Goran Bujić – Književna nagrada – Književnici novina“, i nagrade „Donat“ za književni doprinos uvidjevši potrebu za istom, te „Nagrade za životno djelo“ ispravljajući i nanesenu nepravdu prema nekim od autora koji su nepravedno zaobilaženi a svojim su radom ostavili neizbrisiv i značajan trag u kulturi, kulturnome životu RH i izvan njenih granica. – kaže Šimić Tonin te dodaje:
„Nagrade će se dodjeljivati godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan, a o nagradama će odlučivati žiri koji će se sastavljati za svaku tekuću godinu.“
Za ovu godinu žiri su činili: Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, Erni Gigante Dešković, Valerio Orlić. Nagrada se sastoji od diplome i umjetničke slike/fotografije, eminentnih zadarskih umjetnika.
Prilikom dodjele nagrade upriličit će se književna večer na kojoj će biti riječi o stvaralaštvu Gorana Bujića te nagrađenih autora, uz bogat kulturno-umjetnički program

O Goranu Bujiću

28. studenoga 1955. u Zadru rođen je Goran Bujić, pjesnik, kritičar, esejist i novinar. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Zadru, a studij komparativne književnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je na istom Sveučilištu magistrirao iz područja filoloških znanosti.
Kao srednjoškolac radio je u Zadarkomercu te kao student u izdavačkoj kući Naprijed u Zagrebu. Još kao apsolvent počeo je objavljivati članke, dobivši kolumnu TV fokus u Večernjem listu 1979. godine. Književnu kritiku objavljuje u svim relevantnijim časopisima i novinama (Republika, Delo, Pitanja, Forum, Dometi, Dubrovnik, Quorum, Revija, Književna reč, Polja, Dubrovnik, Zadarska revija, Zadarski tjednik, itd., više od 360 recenzija).
Uvršten je 1981. u Panoramu mlade hrvatske kritike. Priče objavljuje u više časopisa za književnost: Republika, Pitanja, Dubrovnik, Istra, Revija.
Od prvih ratnih dana surađuje u Zadarskome listu, od pokretanja ove novine, gdje do posljednjeg trenutka biva urednikom kulture i priloga Donat.
Od objavljenih knjiga značajno mu je djelo magistarski rad Život i djelo Josipa Juga Šuljića, a posebnu pozornost na svoj rad privukao je romanom Zlatni šut (Zagreb, 1983.). Izbor iz poezije objavljen mu je u časopisima Dometi (1980.), Zadarska revija (1982.), Rival (1995.), Sokolar (1998.) itd. Svojim prikazima i osvrtima uvršten je u panoramu Mlada hrvatska kritika, a također je uvršten u Guju u njedrima – panoramu novije hrvatske fantastične proze (Rijeka, 1980.) te u desetak drugih knjiga raznih autora.
Goran Bujić preminuo je 5. srpnja 2011. godine.

Književna nagrada – Goran Bujić – Književnici novinari

Draženu Stjepandiću

Dražen Stjepandić rođen  je u Brčkom 1965., a od 1978. živi  u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu, te započeo studije.Pisao je za više od trideset različitih tiskovina (ST, Panorama, Globus, Nacional, Večernji i Jutarnji list, Arena…)  u više njih obavljao je i uredničke poslove (Polet, Imperijal, Zora, Pikado, Harahvati i portal Tjedno).
Radio na radiju (Omladinski radio) i televiziji (HTV-emisija “Dobar dan” urednik Goran Milić, TV Mreža-“Glamour Caffe-urednik Siniša Svilan, na OTV-u je vodio autorsku emisiju ”Kladionica je moja radionica”.
Objavio četiri knjige: kriminalističke  romane “Fine mrtve manekenke”(Polet izdanja, Zagreb, 2006.) i „Skrivači hrvatskog urana“ (Polet izdanja, Zagreb, 2008.),  zbirku pjesama “Legenda u noćnoj vodi” (Meditor, Zagreb, 1996.) i biografiju Ive Pukanića „Puki nacionale“ (V.B.Z., Zagreb, 2010.). Priča “Come on Jura” objavljena u zbirci priča “Živi zid” (V.B.Z., Zagreb, 2009.).
Dugo godina bavio se glazbom, izdao dva samostalna albuma, LP i kasetu “Eine kleine Rock Musik” ( Slušaj najglasnije 1991.)  i  kasetu “Suck me”( Slušaj najglasnije 1994.).
U dva navrata 1991. i 1993. nastupao na “Zagrebfestu”.  Skladbe su mu objavljene na nekoliko kompilacija.Samostalno ili u suradnji s nekolicinom poznatih izvršnih producenata organizirao  brojne estradne priredbe. Pet puta  u Hrvatsku dovodio Cioccolinu, organizirao “Noć smijeha” u prepunoj Tvornici…
Sudionik Domovinskog rata od 1991. Nositelj medalja Spomenica Domovinskog rata i Oluja ’95.
Otac troje djece. Ima unuku Veroniku.

jiževna nagrada Goran Bujić – Književnici Novinari – Kategorija mladi
Branimiru Čakiću

U Zadru je 14. listopada 1974. rođen Branimir Čakić, književnik. U rodnom gradu završio je osnovnu i Srednju pomorsku školu, a potom Visoku učiteljsku školu Sveučilišta u Zadru. Nakon završene pomorske škole nije se posvetio tom zvanju već književnosti, pisanju znanstveno-fantastičnih romana u kojima izmaštava abecedu, brojeni sustav i glazbeni osmišljaj. Talentirani je pisac, a uz to je dobar slikar i glazbenik. Objavio je do sada dva romana o zamišljenoj zemlji Ahviji: Vanian (Mozaik knjiga, Zagreb, 2002.), te Arbov prolaz (Kašmir promet, Zagreb, 2004.). Za njegovo djelo, zamišljeno u sedam knjiga, postoji veliko zanimanje, pa čak i američkih filmskih kuća za snimanje znanstveno-fantastičnih filmova.
S Nikolom Šimićem Toninim objavio veći broj filmskih kritika po raznim časopisima i portalima za film i kulturu.
Bilježi ga izuzetan film: Mali div, nije to samo njegov uradak, uradak je to 100 % zadarski, zadarske ekipe.
Zaposlenik Gradske knjižnice Zadar.

KNJŽEVNA NAGRADA GORAN BUJIĆ – KNJIŽEVNICI NOVINARI IZVAN RH
Dr. sc. Ani Stjelja:

Ana Stjelja rodjena je 1982. godine u Beogradu. Diplomirala je 2005. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu na Katedri za orijentalistiku, smijer turski jezik i književnost. Magistrirala je 2009. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, odbranivši tezu pod naslovom „Ljudsko i božansko u delu Mevlane Dželaledina Rumija i Junusa Emrea”. Doktorirala je 2012. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, odbranivši doktorsku tezu pod naslovom „Elementi tradicionalnog i modernog u delu Jelene J. Dimitrijevic”. Bavi se pisanjem poezije i haiku poezije na srpskom, španskom, turskom, engleskom i portugalskom jeziku, kao i prevodjenjem proze i poezije s engleskog, turskog, španskog i portugalskog jezika. Bavi se i pisanjem kratke proze i eseja iz oblasti književnosti i religije. Pjesme su joj prevodjene na slovenacki, makedonski i persijski jezik i objavljene u domacim i stranim zbornicima. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnih prevodilaca Srbije.
Objavljena djela:
Autorske knjige:
zbirka poezije „Moira” (Narodna knjiga, 2002)
zbirka poezije „Atavi” (Narodna knjiga, 2004)
zbirka poezije i eseja „Eden&Had” (2006)
zbirka haiku poezije „Tri Gejše” (2008)
zbirka decje poezije „Na korak do duge” (2010)
Prevedene knjige:
Prijevod izbora iz poezije Federika Garsija Lorke „Senka moje duše” (2008)
Prijevod izbora iz poezije Pabla Nerude „Zemlja u Tebi” (2008,2010)
prevod izbora iz poezije Junusa Emrea „Slavuj ljubavi” (2010)
priredjene knjige :
Nikola Matic „Srpske pravoslavne škole u BiH pod austrougarskom upravom” (2008)
Jovan Jovanovic Zmaj „Istocni biser” (2011)
Pokrenula časopis za kulturnu raznolikost Alia Mundi.

Nagradu za životno djelo dobio je zadarski pjesnik Slavko Govorćin

GOVORČIN, Slavko, pisac (Mali Iž, 18. X. 1927). Gimnaziju i vojno učilište za vezu završio u Zrenjaninu 1949. Bio je časnik u Skoplju i Šapcu, 1955. umirovljen zbog bolesti. Prve pjesme na iškoj čakavštini objavio je u Zadarskoj reviji 1983. Osim poezije, pisao pripovijetke, satire, humoreske, scenarije, drame. Desetak je pjesama uglazbljeno, a za tekst pjesme Sušna zikva na školju dobio je 1985. prvu nagradu publike na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Scenarij Iška ognjišta prikazan je na zagrebačkoj TV 1986. u okviru obrazovnog programa. Autor je scenarija za film Na kraju stoljeća, koji je na međunarodnome festivalu kratkometražnog filma u Bilbau 1990. dobio prvu nagradu. Njegov rekvijem Prieške lavandiere izvodi KUD »Kanica« iz Preka. Surađivao je u Zadarskoj reviji (1989), Narodnom listu (1991), Zadarskoj smotri (1994–98), zbornicima Suvremena čakavska poezija zadarskoga kruga (1992), Roman Jelić, Pregršć zapisa o Malin Ižu (Zadar 1997). Od 1992. objavljuje u Slobodnoj Dalmaciji čakavsku kolumnu Naporuk z školja. Njegova je poezija ocijenjena najčakavskijom u zadarskome pjesničkom krugu (B. Finka).
DJELA: Uljenica moje matere. Zadar 1984, 19852. — Vazda budi, Ivane Jerin. Zadar 1990.

LIT.: M. Stojević: Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća. Rijeka 1987. — B. Finka: Suvremeno čakavsko pjesništvo zadarskoga kruga. Zadar 1992. — T. Stupin: »Dešperadun« iz Maloga Iža. Narodni list, 45(1994) 25. XI, str. 34. — Ž. Martinović: Životopisni podaci. Zadarska smotra, 46(1997) 1/3, str. 273. — Isti: Jedno od mogućih viđenja pjesme »Smrič« Slavka Govorčina. Ibid., str. 274–275. — J. Lisac: Dijalekatno stanje na otoku Ižu. Marulić, 31(1998) 6, str. 1110–1113.

Josip Lisac (2002)

članak preuzet iz Hrvatskog biografskog leksikona, izdanje 1983. – 2013.

Donat za književni doprinos dobio je Ante Nadomir Tadić Šutra
Ante Nadomir Tadić Šutra: (Ovrlja, Otok kod Sinja, 1963.) je hrvatski književnik i skladatelj, rodom iz Otoka. Od 5. kolovoza 1995. živi i djeluje u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu. Piše pjesme i prozu. Umirovljeni je časnik Hrvatske vojske. Profesor je komunikoloških predmeta. Izabran je u nastavno zvanje predavača u području društvenih znanosti, polje informacijske i komunikacijske znanosti, grana komunikologije.
Rođen je u Otoku na Cetini 16. kolovoza 1963. Diplomirao je na Sveučilištu u Zadru na Odjelu za informatologiju i komunikologiju, a potom je, na istom Sveučilištu završio dodatno pedagoško-psihološko, didaktičko i metodičko obrazovanje, te je osposobljen za obavljanje poslova nastavničkoga predavanja iz skupine komunikoloških predmeta.
Godine 1979. napisao je prvu objavljenu pjesmu Nikolini za rođendan. Poeziju i prozu objavljivao je u dnevnom tisku, tjednom tisku i periodici. Nastupao je na mnogim radijskim i televizijskim postajama. Stalni je sudionik hrvatske pjesničke manifestacije Kijevski književni susreti. Objavio je deset samostalnih knjiga poezije te deset skupnih.
Za svoj znanstveni i kulturni rad dobio je nagrade: Grada Knina, Općine Kijevo, Općine Otok Dalmatinski, Grb Županije Šibensko-kninske te Zlatno pero Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu.
Godine 2008. napisao je mjuzikl Kralj Zvonimir kazališta Knin koji je inicirala i scenografiju napravila Nada Hržić, Tadić Šutra potpisuje tekst, scenarij i režiju te je igrao glavnu ulogu (kralja Zvonimira), a glazbu je skladao Davor Jašek. Premijera je bila 4. listopada 2008. u Kninu.
Predsjednik je Kulturnoga vijeća grada Knina.
Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Društva hrvatskih skladatelja.
Objavio je deset samostalnih knjiga pjesama:
• Antonija sanja avione, Split, 1992. (preveli na njemački jezik Vjera Siebelt, Johana Feest, Dragutin Šantek, Kurt Seinitz)
• Mogao bih te noćas voljeti, Split, 1993.
• Ne daj se Cetino, Trilj, 1994.
• Zazvonite zvona sa svih zvonika, Knin, 1997.
• Molitva na kamenome pragu, Knin, 1999.
• Rađaj, Jelena, Zagreb, 2004. (drugo izdanje, 2006.)
• Hrvatica, Knin, 2007.
• Ratnik i pjesnik (uz knjigu, snimio i CD s vlastitim krasnoslovima), Knin, 2009.
• Lipa moja vilo, Knin, 2012.
• Luč Hrvata, (uz knjigu, snimio i CD s vlastitim krasnoslovima te uglazbljene uspješnice: Ne daj se Cetino, Stina pradidova…), Knin, 2014.
Jedna od uglazbljenih pjesama nalazi se na glazbenom albumu hrvatskih domoljubnih pjesama Jedina domovina 2 iz 1998. Pjesme mu se nalaze u osnovnoškolskim čitankama hrvatskoga jezika.
Zastupljen je u antologijama:
• Krik ranjene duše, koju je priredio fra Mario Jurišić
• Antolgija pjesama 21. stoljeća hrvatskog urbanog pjesništva, koju je priredio Milenko Ćorić-Mika
• Dunav u hrvatskom pjesništvu od srednjovjekovlja do danas, koju su priredili Dubravko Horvatić i Stjepan Sučić
• Hrvatska se srcem brani, antologija hrvatske domoljubne poezije, koju je priredio Mladen Pavković
• Kninski pisci svome gradu
• More vedrine, priredili: Drago Maršić i Mladen Vuković
• Naša velečasna maslina, priredio Mladen Vuković
• Vedri Vidra: pjesme za 500. obljetnicu rođenja Marina Držića Vidre (1508.-1567.), priredio Mladen Vuković
• Ante Bruno Bušić – bard i mučenik hrvatskog državotvorja
• Ponosna Hrvatska
• Epistole, autora Roka Dobre
Napisao je desetak stručno-znanstvenih radova, od kojih se ističu:
• Turistička valorizacija kulturne baštine Pet crikvah na Kosovu (Zadar, 2005.)
• Knin – deset godina kulture (Knin, 2005.)
• Tin poslije Tina (Kijevo, 2006.)
• Kratka povijest Knina od 1813. do 1995. (Knin, 2007.)
• Knin – ključ Hrvatske i vrata Dalmacije (monografija; Knin, 2007.)
• Gotovčev boravak u Kninu (Kijevo, 2007.)
• Percepcija Kaštelanove zavičajne i ljubavne poezije (Kijevo, 2008.)