Periodika

Infinitum no. 4 – jun/jul 2018.

 

Najnoviji broj magazina „Infinitum“ pored obilja  zanimljivosti iz sveta muzike, književnosti,filma, donosi i delove romana „Mi Šlemovi“-deca divljeg semena, autora Petra Bošnjakovskog, kao i odlomak iz romana „Uvod u Pank“, autora Zorana Ilića. Nabavite svoj primerak na vreme i uživajte u čitanju!!!

Treći broj Infinituma!

 

Fanzin INFINITUM No.3 po
ceni od 70,00 din. + PTT možete
ga naručiti na sledeći EMAIL

OBJAVLJEN drugi broj lista za književnost BEOGRADSKi KRUG KREDOM

BEOGRAD, JUN 2018 – „Beogradski krug kredom“ je drugi časopis Društva književnika Beograda. U njemu i časopisu „Beogradske balkanske vertikale“ svi članovi DKB imaju šansu da se iskažu na adekvatan način. Kao krug kredom, svako može da ostavi svoj trag u vremenu.


List BEOGRADSKI KRUG KREDOM  No 2 po ceni od 
70,00
din. + PTT
možete naručiti na sledeći EMAIL

Objavljen je peti broj (maj-avgust 2018) magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost. Magazin je u proteklom periodu, osim brojnih pohvala dobio i nagradu „Goran Bujić“, a kao projekat je bio kandidovan i za Nagradu grada Beograda za 2017. godinu.

U novom broju, magazin predstavlja Udruženje „Adligat“ koje se bavi očuvanjem knjige te negovanjem tradicije čitanja knjiga i putovanja. U ovom broju, magazin donosi intervju Ivana Ninića sa prof. dr Mirjam Rajner koja je doktorirala na stvaralaštvu rusko-francuskog slikara Marka Šagala. U rubrici Globtroteri magazin podseća na zaboravljene putničke avanture Joakima Vujića, ali i na takođe zaboravljeni grad Moskopolje kolevku Cincara. Magazin predstavlja fantastične romane Ivana Drajzla inspirisane vinčanskom kulturom. Magazin u ovom broju posebnu pažnju poklanja izvanrednoj knjizi akademika Vladete Jerotića „Hrišćanstvo i islam“ za koju je nadahnuti predgovor napisao prof. dr Darko Tanasković. Tragom srpske kulturne baštine magazin čitaoce vodi do manastira Sukovo i otkriva tajnu njegovih neobičnih fresaka. Kroz rubriku Globus magazin čitaoce vodi do sirijske Anadolije i osvetljava malo poznati i zaboravljeni manastir Sv. Simeona Stajlita. Kulturni Kaliedoskop čitaoce pak vodi do japanskog ostrva Mikimota i otkriva kako se prave japanski biseri. Kroz Kapiju Balkana odlazimo do Dunava i otkrivamo kako je izgledalo 20 vekova rimskog vladara Trajana i šta nam je sve ostavio u amanet. U rubrici Promo magazin skreće pažnju na veb-portal Rajfajzen banke „Veliki ljudi“ koji je posvećen osvetljavanju života i dela znamenitih ličnosti srpske istorije, kulture i nauke. U rubrici Memento, magazin obeležava 175 godina od smrti prve spisateljice nove srpske književnosti Eustahije Arsić.

Naslovnicu novog broja magazina „Alia Mundi“ krasi umetnički rad arapske (palestinsko-saudijske) umetnice) Dane Awartani pod naslovom Orientalism.

Novi broj magazina možete pročitati OVDE

IZAŠAO fanzin INFINITUM #2

BEOGRAD, April 2018 – U DRUGOM broju fanzina  INFINITUM koji objavljuje PROZAONLINE je i tekst o šabačkom 19. Uskršnjem Rock Marathonu. (Nastupili su – TRESE, LUPA UDARA,  LOVE HUNTERS …)

ZATIM:  Infinitum intervju – S.S. KEPA (ex-Smak)… Odlomak iz romana Zorana Ilića UVOD U PANK.drugi deo… MILOŠ NASTIĆ…
I još mnogo toga…

LINK:
http://infinitum-fanzin.blogspot.rs/

ZADARSKI KNJIŽEVNI LJETOPIS

 

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar 12. veljače (ponedjeljak) s početkom programa u18 sati održat će se promocija prvoga broja časopisa za kulturu i znanost „Zadarski književni ljetopis“.

Ovaj časopis za kulturu i znanost uz podršku HKD i HKD ogranak Zadar pokrenuo je književnik Nikola Šimić Tonin.

Uz poeziju, prozu, osvrte, oglede, kritike, aforizme, haiku objavljivat će  znanstvene radove. Uz književnike i znanstvenike Zadarske regije, Lijepe naše, suradnici su i iz regije i svijeta. Jedan od priloga u ovom je broju i osvrt ugledne znanstvenice sa Sorbonne dr. sc. Milice Marinković, (Plava oaza naslednika mediterana) akademika Vasila Tocinovskog, dr. sc. Adolfa Polegubića, Ružice Soldo, Ive Mije Andrića, Željke Lovrenčić, Ante Kolanovića; Znanstveni rad Chaty – Thereze Kolega; Poezija: Žaklina Glibo, Sanja Kosić, N. Š. T., Barbara Klepić, Hrvoje Bazina, Rajko Glibo, Vlatko Majić, Tomislav Meštrić, Mirko Jamnicki Dojmi, Srđan Duhović, Andreja Malta, Anđelka Korčulanić, Jasmina Hanjalić, Ante Gregov, Jurin, Zorica Antulov, Jozefina Dautbegović Krajinović, Mirjana Majić: Prijevodi: Adolf Polegubić, Valerio Orlić, Nataša Butinar; Prozni Kutak: Petra Parać, Valter Šarović… Aforizmi Abdurahmana Halilović – Ahila; Haiku: Nataša Periša, Ivan Gaćina, Borivoj Bukva, Siniša Matasović, Milan Stančić – Kimi… i mnogi drugih.

Časopis KULT – treći broj časopisa posvećenog temi: ŽENE I NAUKA
Uvodna reč uredništva

Aprila 2017. godine u Matici srpskoj održana je tribina „Imaju li intelektualci budućnost?“, koja je pokrenula važno pitanje od kojeg zavisi opstanak intelektualca i mogućnost njegovog doprinosa društvu. Jedina govornica na tom skupu, izlažući svoje istraživanje o studentskim poimanjima pojma intelektualca, počev od 1960. godine i časopisa Polja, u sličnom kontekstu spomenula je i časopis KULT, ističući ovaj časopis kao primer „mladog intelektualnog podržavanja“ i dijaloga između profesora i studenata koji je, najposle, i kreirao ovakvo stanje kakvo je danas. Ideja o intelektualnom generacijskom udruživanju bila je pokretač za oformljivanje časopisa za Kulturu, Umetnost, Literaturu i Teatar (KULT), sa jasnom svešću da takve publikacije predstavljaju važan, ako ne i presudni faktor za negovanje naučno- istraživačke misli među mladim ljudima, kao i za opstanak i redefinisanje pojma intelektualca, u skladu sa duhom epohe. Od samog osnivanja (april 2016. godine) uredništvo se bori da časopis bude nezavisan u svojim intelektualnim i moralnim resursima, a jedina ideologija koju urednice dele jeste sloboda razmišljanja i poštovanje ljudske ličnosti.

U tom duhu, gotovo dve godine nakon objavljivanja prvih tekstova, objavljen je i treći broj časopisa KULT. Nakon prva dva broja (Tabu u umetnosti, Književno stvaralaštvo Zorana Živkovića), ovaj tematski broj posvećen je jednoj aktuelnoj temi. U vremenu kada se pokreću polemike oko rodno ravnopravnog jezika, kao jasnog pokazatelja odnosa moći i kontrole u jednom društvu, čini se da smo daleko od toga. Broj koji se nalazi pred vama do sada je najobimniji, okuplja univerzitetske profesore i studente različitih studijskih programa iz više univerzitetskih centara i stalne saradnike časopisa KULT. Podsticaj za pokretanje ovog tematskog broja dugo se formirao na osnovu osećaja da je ovakva tema često zaobilažena i povezivana sa f-rečju, čak i onda kada je tumačena van feminističkog diskursa. Stoga, objavljivanje ovog broja mi vidimo kao put šireg i dubljeg samoobrazovanja i osvešćivanja o položaju žene u nauci. Počev od položaja žene u srednjovekovnom periodu, preko renesanse, međuratnog i posleratnog perioda do monografije iz 2017. godine, ovaj broj čini 34 tematski raznolika i temeljna teksta i dva intervjua sa univerzitetskim profesorkama. U želji da otrgnu od zaborava značajne književnice i naučnice, da predstave njihovo delovanje iz perspektive sadašnjeg čitaoca, saradnici KULT-a pokazali su proučavalačku zrelost, osećaj za prošlost, sadašnjost i budućnost. Nadamo se da ćete uživati!

Časopis Priča

Objavljen je novi broj časopisa Priča, broj 38-39, posvećen srpskoj priči XX veka (dvanaesta sveska).
To je časopis za priču i priče o pričama.
Izdaje Književno društvo „Sveti Sava“
Glavni i odgovorni urednik Slavoljub Marković

Prethodne brojeve možete naći na internet adresi: https://issuu.com/dejan.simonovic

Sadržaj broja 38-39:Srpska priča XX veka(Dvanaesta sveska)

Objavljen je četvrti broj magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost, ujedno i prvi broj u  2018. godini.

Magazin je od sada obogaćen jednom novom rubrikom: AM Kulturni kaleidoskop. Takođe, novina je da će od 2018. godine magazin biti štampan i na latinici i na ćirilici čime nastoji da postigne još jednu vrstu raznolikosti.

U novom broju, magazin predstavlja NVU „Starocrnogorski vremeplov“ koji se bavi očuvanjem stare crnogorske tradicije i običaja. U ovom broju, književnica i profesorka fakulteta FILUM iz Kragujevca, Slavica Garonja razgovarala je sa srpskom slikarkom Ljubicom Mrkalj koja živi i stvara u Parizu. U rubrici Globtroteri, magazin predstavlja Srđana Markovića, savremenog srpskog nomada čija su čudesna putovanja oko sveta pretočena u duhovnu potragu za smislom života. Magazin je u ovom broju posebnu pažnju posvetio knjigama kao kulturnom nasleđu, pa tako skreće pažnju na prvi roman svetske književnosti i biser japanske književnosti „Genji Monogatari“, zatim „Rujanskom četvorojevanđelju“, ali i na svojevrsno zaveštanje Despota Stefana Lazarevića oličeno u „Zakonu o rudnicima“. Magazin govori i o egiptomaniji koja je zavladala svetom, zatim podseća na zaboravljeni putopis iz Amerike Aleksandra Deroka, objavljenog u njegovoj čuvenoj autobiografiji „A ondak je letijo jeroplan nad Beogradom“. U novoj rubrici AM Kulturni kaleidoskop, magazin predstavlja prvog turskog pesnika Ahmeda Jesevija i njegovu zbirku „Knjiga mudrosti“ (Divan-ı Hikmet) koja je nedavno prevedena i na srpski jezik. U Kapiji Balkana magazin predstavlja biser sefardske književnosti – knjigu „Sarajevska hagada“, kroz priču o njenom istorijatu i o tome kako je povezala Jevreje i muslimane iz Sarajeva. U rubrici Promo magazin predstavlja časopis „KULT“, dok u rubrici Memento magazin podseća na jubilej – 190 godina od rođenja slovenačke književnice Lujize Pesjakove.

Naslovnicu novog broja magazina „Alia Mundi“ krasi umetnički rad srpskog umetnika Bojana Jevtića pod naslovom Branches of life.

Magazin možete čitati OVDE.

Izašao je četvrti broj broj časopisa za angažovanu književnost „Balkanske vertikale”

„Balkanske vertikale” su časopis za angažovanu književnost, glasilo Društva Književnika Beograda, koje okuplja oko sto članova.
Objavljen je četvrti broj i ono što je za pohvalu, još uvek ne kasnimo sa izdanjima, a znamo da velika većina književnih i naučnih časopisa kasni zbog pomanjkanja finansijskih sredstava.
Prvi broj Balkanskih vertikala je objavljen početkom 2016. godine i izlazi na svaka četiri meseca. Ovaj časopis se bavi pre svega totalnom književnošću, znači književnošću koja barata egzistencijalnim životnim pitanjima, prikazujući stvarnost brutalno iskreno, bez straha i kompromisa. Bavi se položajem književnika u Srbiji, odnosom društva prema njima, književnom i kulturnom birokratijom, društvom u celini.
Glasilo je podeljeno po rubrikama, a na naslovnoj strani najčešće je neki angažovani crtež, slika, karikatura, koja simbolički prikazuje naš položaj u vremenu i prostoru. Ima svoj uvodnik, najčešće neki angažovani tekst o našoj stvarnosti, tu su i zapisi sa interneta, angažovani prozni tekstovi, kratke priče, u svakom broju prikazujemo naše nagrađene članove, dajemo prikaze izdanja Društva književnika Beograda, poeziju naših članova, tu je i tema broja, kao i rubrika „Satira ili stvarnost”.
Koristi se i ćirilićno i latinično pismo, u zavisnosti od želje autora teksta, a objavljujemo autore sa balkanskih prostora i to najviše u satiričarskom delu časopisa, gde su zastupljeni naši najpoznatiji aforističari. Tu su i satirične pesme, priče, koje upozoravaju i ohrabruju, daju nadu u istinu i otkrivaju ono što drugi ne smeju.
To je i najveći kvalitet ovog časopisa. Sve ono o čemu se govori a ne sme biti napisano u drugim književnim časopisima, ovde se nalazi, i naši čitaoci jedva čekaju da vide novi broj. Naše glasilo je imalo promocije na značajnim mestima: u Banskom dvoru u Banja Luci, u Udruženju književnika Srbije, bibliotekama Beograda i šire, u Crnoj Gori i drugim susednim državama.
Balkanske Vertikale su Beograd, Banja Luka, Bijeljina, Berane, Bitola, Beč. Balkanske vertikale su čovek u pravom smislu te reči.

Urednik časopisa „Balkanske vertikale”
Srđan Simeunović Sendan
———————
BALKANSKE VERTIKALE No. 4 PDF

Objavljen drugi broj magazina za kulturnu raznolikost „Alia Mundi“

Objavljen je drugi broj magazina za kulturnu raznolikost „Alia Mundi“. U novom broju koji je objavljen na znatno većem broju strana, čitaoce očekuju nova uzbudljiva putešestvija po raznim kulturama sveta. Ovoga puta, magazin posebnu pažnju posvećuje cincarskom kulturnom nasleđu i to kroz dva teksta, o Srpsko-cincarskom društvu „Lunjina“ iz Beograda, kao baštiniku cincarskog nasleđa u Srbiji, i tekstu o kladovskim Armanima koji su u prošlosti dali značajan doprinos srpskom društvu, privredi i kulturi. Za novi broj magazina „Alia Mundi“ govori bosanska književnica i multimedijalna umetnica Jasna Šamić koja već decenijama živi i radi u Parizu. U razgovoru sa njom, prisećamo se kultnog časopisa „Kulture Istoka“ čiji je bila jedan od urednika, razgovaramo na temu mogućnosti opstanka multikulturalizma u Francuskoj, o sufizmu i sufijskoj poeziji, ocu Midhatu Šamiću i mnogim drugim temama. U rubrici Globtroteri, čitaocima predstavljamo mladu bosansku književnicu i svetsku putnicu Enesu Mahmić koja je do sada obišla više od trideset evropskih zemalja. Zavirili smo u njen itinerar i između ostalog prenosimo njene utiske o Gruziji, Jermeniji, jugoistočnoj Turskoj… o ljudima sa kojima se sretala i običajima koje je imala prilike da upozna na svojim brojnim putovanjima.

Novi broj takođe donosi i priču o nesrećnom usudu iranske umetnice i pesnikinje Forug Farohzad, o njenim usponima i padovima, o njenoj čudesnoj poeziji i nastojanjima da se kao žena u Iranu izbori za svoje mesto u umetnosti. Tragom ideje o poštovanju manjinskih kultura, magazin „Alia Mundi“ u novom broju donosi i tekst o austrijskoj umetnici romskog porekla Celji Stojki koja je preživela holokaust. Život ove Romkinje obeležili su borba za prava Roma i širenje poruke mira što je uspešno sprovodila kao književnica i svetski priznata umetnica. I ovoga puta magazin skreće pažnju na zaboravljene bisere srpske kulturne baštine te tako donosi priču o nekada velelepnom riđičkom Kaštelu koji je u doba svog blistavog izdanja posećivao i čuveni Lajoš Košut, a koji je danas kao kulturno zdanje potpuno oronuo i zapostavljen. Posebnu pažnju skrećemo na tekst posvećen „biserima balkanske lirike“, odnosno poetskom nasleđu Negotinske krajine.

Kroz Kapiju Balkana, magazin Vas vodi u Zadar i predstavlja gotovo magičnu uličnu instalaciju „Pozdrav Suncu“. U ovom dalmatinskom gradu pronalazimo i mladog turističkog vodiča koji je opčinjen Japanom i japanskom kulturom i prenosima njegove utiske o „Zemlji izlazećeg sunca“. Magazin skreće pažnju na značajno kulturno i političko nasleđe Crnogoraca oličeno u testamentu odnosno svojevrsnom amanetu koji je Sveti Petar Cetinjski ostavio Crnogorcima, a koji se danas brižljivo čuva u Narodnoj biblioteci Srbije. Podsećamo i na vrlo zanimljivo književno štivo vladike Nikolaja Velimirovića „Indijska pisma“ kao jedno od značajnijih elemenata kulturnog i književnog mosta između Srbije i Indije.

Kroz rubriku Globus magazin „Alia Mundi“ Vas vodi u Mongoliju i otkriva kakav je život u mongolskim jurtama. U rubrici Promo, magazin predstavlja novoosnovanu „Fondaciju Džimi Nelson“ sa sedištem u Holandiji koja podržava projekte iz oblasti kulturne raznolikosti. U rubrici Memento prisećamo se zaboravljene bosanske književnice Džemile Zekić kao podsećanje da se u 2017. godini proslavlja značajan jubilej ̶ 100 godina od njenog rođenja. Naslovnu stranu novog broja magazina „Alia Mundi“ krasi umetnička slika „Sjeme mladog bora“ bosanskog akademskog slikara Džeka Hodžića.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.