Periodika

OBJAVLJEN DVOBROJ ČASOPISA ENHEDUANA

Udruženje „Alia Mundi“ objavilo je novi broj elektronskog književnog časopisa „Enheduana“. Kako su prva dva broja za 2020. kasnila zbog izbijanja pandemije koronavirusa, uredništvo je donelo odluku da objavi dvobroj časopisa (4. i 5. broj) za januar-avgust 2020.

U rubrici „Stihotvorenja“ objavljujemo poeziju: Simona Simonovića, Vlaste Mladenovića, Mirjane Bulatović, Vladimira D. Jankovića, Gordane Boranijašević, Vesne V. Maksimović, Stefana Višekrune, Anđele Stanisavljević i Milana Draškovića. U rubrici „Pripovedanja“ objavljujemo priče / odlomke iz romana Srđana Markovića, Jagode Kljaić, Dušana Dojčinovića, Alekse Đukanovića, Ivana Dinića, Ivana Miloševića, Stojane Magdelinić i Emine Vildić. U novoustanovljenoj rubirci „Razgovaranja“ objavljujemo razgovor sa Davidom Šamićem, mladim režiserom i umetnikom koji živi u Parizu. U rubrici „Putopisanja“ objavljujemo putopise Srđana Markovića i Ane Stjelje.

U rubrici „Prevodionica“ objavljujemo prevod poezije indijskog  pesnika Kabira, poezije portugalskog književnika Ž. L. B. Gimaraeša, turskog pesnika Metina Džengiza, izraelske pesnikinje Tali Koen Šaptai, egipatskog pesnika Šejh Sulejmana el Džemzurija, indonežanskog pesnika Separdija Đoka Damona, omanskog pesnika Hasana el Matrušija i priču azerbejdžanske književnice Sare Nazirli.

U rubrici „Prikazivanja“ donosimo prikaze knjiga beloruskih narodnih bajki  iz pera mr Dajane Lazarević, zatim prikaz romana Gorana Gocića koji potpisuje Jelena Nedeljković, osvrt na delo Desanke Maksimović u svetlu njenog kratkotrajnog izbacivanja iz školskog programa, iz pera Jelena Zagorac, prikaz romana „Norveška šuma“ Harukija Murakamija koji potpisuje Ana Galić, prikaz knjige „Šarkamenski stvaralački dani“ iz pera Vedrana Mladenovića, prikaz najnovije knjige Jagode Kljaić „Pogled ispod Pogledića“ koji potpisuje Ana Stjelja, prikaz zbirke poezije Jasmine Hanjalić „Otpusti noja i druge ptice“  iz pera Ljiljane Vujić Tomljanović i prikaz poezije indijskog pesnika Kabira koji potpisuje Hamza Halitović.

U rubrici „Traganja“ govorimo o prvoj srpskoj feministkinji i pesnikinji Dragi Dimitrijević Dejanović kojoj se ove godine obeležava jubilej – 180 godina od rođenja.

U rubrici „Knjigoljubljenja“ skrećemo pažnju na dva izdanja Udruženja „Alia Mundi“, elektronski regionalni zbornik „Ko su bile naše heroine“ o znamenitim ženama regiona, te reizdanju knjige „Poslednji prorok“, prvoj srpskoj biografiji proroka Muhameda. Skrećemo pažnju i na novi roman Dejana Tiaga Stankovića „Zamalek“, zatim prenosimo impresije sa dodele prve pesničke nagrade „Milan Dunđerski“ u Srbobranu. Skrećemo pažnju na dva značajna festivala, beranski festival „I literatura ima žensko lice“ koji je održan u martu ove godine, kao i „Festival Nade“ (Festival of Hope), virtuelni pesnički festival koji je za vreme korone organizovao časopis „Versopolis“. Predstavljamo i aktivnosti Udruženja „Adligat“: izložbu pisama kralja Milana koja menjaju istoriju, kao i poklon rukopis pesme „Vera Pavladoljska“ koji je Matija Bećković darovao Muzeju srpske književnosti. Skrećemo pažnju na nagradu koju je naša saradnica Marija Juračić dobila za komediju „Legalisti“, obavljujemo sve dobitnike književne nagrade „Naji Naaman“ istoimene fondacije iz Libana. Najavljujemo novu ediciju koju je pokrenula IK Presing pod nazivom „YUGO_LIT“. Donosimo i vest o održanoj onlajn dodeli nagrade „Biljana Bosnić Ognjenović“ za najbolji putopis koji je organizovao ambasador Egipta Amr Alguvejli.

Naslovne korice časopisa krasi kolažni rad „Desanki u čast“ ( nastalog povodom jubileja – 100 godina od pojavljivanja na srpskoj književnoj sceni) čiji je autor Ljiljana Stjelja, ujedno i likovni urednik časopisa. Za ilustracije u ovom dvobroju časopisa „Enheduana“ zaslužna je Dragica Ohaši koja živi i stvara u Japanu.

Časopis se može čitati OVDE

Књижевни магазин бр /219-222/

септембар-децембар 2019. године

Садржај

ПОЕЗИЈА

Мирослав Максимовић /2/

Дејан Алексић /6/

Оливера Недељковић /6/

Дорђе Деспић /7/

Слађан Милошевић /8/

Бранислав Живановић /8/

Енес Халиловић /15/

Томислав Маринковић /15/

Матија Бећковић /16/

Дорђо Сладоје /16/

Дејана Николић /20/

Дорђе Кубурић /20/

Марија Васић Каначки /20/

Никола Живановић /20/

Моника Херцег /21/

Бранислав Матић /21/

Никола Вујчић /21/

Радмила Лазић /30/

Мирјана Стефановић /31/

Даница Вукићевић /31/

Миодраг Раичевић /34/

ПРОЗА

Раде Танасијевић /4/

Васа Павковић /12/

Жарко Радаковић /27/

ОСВЕТЉЕЊА

Јана Алексић /9/

Иван Ловреновић /13/

Роберт Ходел /17/

Кирил Константинович Мартинов /22/

Слободан Зубановић /32/

Ласло Блашковић /36/

ЧИТАЊА

Стеван Јовићевић /38/

Драган Бабић /41/

Марија Јефтимијевић Михајловић /43/ Александар Дунђерин /44/

Жарко Миленковић /46-47/

Илија Бакић /48/

Дарко Даничић /49/

Далибор Кличковић /50/

ЗАПИС

Драган Јовановић Данилов /52/

БЕСЕДА

Јовица Аћин /53/

Дејан Алексић /54/

СКД

Одлука о додели награде „Биљана Јовановић” за 2018. годину /3/

Конкурс за награду „Биљана Јовановић” /55/ Извештај са осамнаесте редовне скупштине СКД /56/

Електронска верзија на

http://www.skd.rs/km 219-222.pdf

Објављен је  Књижевни магазин број 215–218

мај-август 2019. године

Садржај – ПОЕЗИЈА

Јелена Ленголд, Бранислав Соломун, Живојин Ракочевић, Томислав Домовић, Петар Матовић

ПРОЗА

Михаел Хугентоблер, Срђан Вучинић, Томо Подстеншек, Нарцис Агатић. Ненад Петровић,

ОСВЕТЉЕЊА – Борис Булатовић

Борис Марков

Стеван Јовићевић

Милен Алемпијевић

Јутка Рудаш

Марко Паовица

ЧИТАЊА – Антоније Симић

Милан Анђелковић

Маја Белегишанин

Слободан Рељић

Василиса Цветковић

Дарко Даничић

Славољуб Качаревић

ЗАПИС – Драган Јовановић Данилов

БЕСЕДА – Драган Великић

Примерак броја можете преузети у просторијама СКД-а радним данима од 10 до 14 часова. Електронско издање броја можете преузети са линка:  http://www.skd.rs/KM215-218.pdf

Objavljen je deveti broj magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost.
U ovom broju predstavljamo Udruženje „Most“, društvo prijatelja Srba, Nemaca i Lužičkih Srba. Za ovaj broj magazina „Alia Mundi“ govorio je Muhamed Habib, književnik, prevodilac i društveni aktivista iz Sirije koji živi i radi u Norveškoj. U rubrici Globtroteri govorimo o putovanjima princa Božidara Karađorđevića, zaboravljenu ličnost srpske kulture. U rubrici Kultura Umetnost Religija govorimo o beloruskoj kulturi kroz priču o književnici i botaničarki Zoski Veras, zatim skrećemo pažnju na jedan zanimljivi umetnički koncep inspirisan Beogradom koji se tradicionalno održava svake godine pod naslovom „Beograd–grad u kome stvaram“. U rubrici Religija govorimo o jevrejskim prorocima u Kuranu, sa posebnim naglaskom na proroka Jonu ili Junusa. Kroz rubriku Tragom srpske kulturne baštine našim čitaocima predstavljamo manastir Vujan, zadužbinu kraljice Drage Obrenović. Govorimo i o tzv. „Kladovо transportu“ i stradanju Jevreja na brodu koji ih je vodio u “Obećanu zemlju”, dok u rubrici Globus predstavljamo putopis iz Laosa. U rubrici AM Libris skrećemo pažnju na zbirku poezije portugalske književnice Marije do Sameiro Barozo „Tišina zemlje“. U rubrici magazina AM Životopis predstavljamo biografiju pionira egipatskog folklora Mahmuda Rede čija je trupa ove godine gostovala u Srbiji. U rubrici AM Kaleidoskop govorimo o keltskom pismu ogam, kao jednom od najegzotičnijih vrsta alfabeta. Kroz Kapiju Balkana idemo tragom helenske kulture i govorimo o “grčkom čudu”. U rubrici AM Promo predstavljamo srpski kulturni veb-portal „Čupava keleraba“, koji promoviše kulturu i radi na njenoj afirmaciji. U rubrici Memento podsećamo na jubileje, 30 godina od smrti slavne srpske rediteljke Mire Trailović, kao i 160 godina od rođenja slavnog srpskog slikara Pavla Paje Jovanovića. Predstavljamo i najnovija izdanja Udruženja „Alia Mundi“ i književni časopis „Enheduana“ koji je Udruženje pokrenulo u januaru 2019. godine, kao i veb-portal, „Istočni biser“ posvećen kulturama Istoka. Naslovnicu magazina krasi umetnički rad „Svetovi u nama“ Marka Ignjatijevića.

Magazin se može čitati  na: udruzenjealiamundi.wixsite.com/alia-mundi/am-media

http://aliamundimagazin.wixsite.com/alia-mundi/novi-broj

Objavljen je osmi broj magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost.
U ovom broju predstavljamo „Sedmorečje“, školu praistorijske arheologije koja nastoji da populariše i promoviše arheološko nasleđe Srbije. Za ovaj broj magazina „Alia Mundi“ govorio je Tian Ju, mladi, ali veoma perspektivni pesnik iz Kine koji nam je preneo svoja razmišljanja o poeziji danas, ali i o zanimljivostima iz kineske kulture. U rubrici Globtroteri govorimo o putničkim iskustvima Luiša de Kamoiša, najvećeg i najslavljenijeg pesnika portugalske književnosti koji je pratio Magelana na njegovim putovanjima. U rubrici Kultura Umetnost Religija govorimo o azerbejdžanskoj kulturi i ličnostima koje su je proslavile svojim delom, zatim skrećemo pažnju na Svetislava Ivana Petrovića, “zaboravljenog princa filma”, koji je ostavio traga na srpsku, a posebno na evropsku filmsku scenu prve plovine 20. veka. Skrećemo pažnji i na „Beogradski parimejnik“, dragulj među srpskim rukopisnim knjigama i najstariju sačuvanu knjigu u Narodnoj biblioteci Srbije. Kroz rubriku Tragom srpske kulturne baštine našim čitaocima skrećemo pažnju na jednu duhovnu svetinju iz Rakovice koja je izgrađena u čast svoje dobrotvorke, beograđanke Jelene Radojkić. Govorimo i o Romima u Kladovu, dok u rubrici Globus predstavljamo putopis iz sirijskog manastira Deir Mar Musa. U rubrici AM Libris skrećemo pažnju na zbirku poezije Željka Medića „Dvojeručica“. U rubrici magazina AM Životopis predstavljamo biografiju srbobranskog pesnika Milana Dunđerskog u čiju čast je nedavno ustanovljena i nagrada kako bi se njegovo delo otrglo od zaborava. U rubrici AM Kaleidoskop govorimo o fenomenu Kula tišine u Indiji kao svojevrsnom načinu sahranjivanja Parsa. Kroz Kapiju Balkana vodimo vas do nasleđa tri grada: Atine, Sofije i Beograda. U rubrici AM Promo predstavljamo hrvatski veb-portal „Vox feminae“, koji promoviše rodnu ravnopravnost i skreće pažnju na znamenite žene sveta koje su svojim delovanjem ostavile trag, što u prošlosti, što u modernoj istoriji. U rubrici Memento podsećamo na jubileje, 100 godina od rođenja slavne srpske slikarke Milene Pavlović Barili, kao i 170 godina od rođenja Velimira Teodorovića, jedinog sina i naslednika kneza Mihaila. Naslovne korice krasi umetnički rad „Kosovski vez“ Branka Jovanovića.
Uživajte u čitanu!
Časopis se može čitati na ovom linku: https://aliamundimagazin.wixsite.com/alia-mundi/novi-broj

Књижевни магазин 2017-210-

ПРОЗА
Горан Петровић
Ибрахим Хаџић
Станка Храстељ
Рајко Лукач
Мухарем Баздуљ
Ј. Бернлеф
Мираш Мартиновић
Светлана Поровић Михаиловић
ПОЕЗИЈА – Драган Бошковић
Бошко Сувајџић, Милан Лукић, Никола Живановић, ОСВЕТЉЕЊА – Никола Маринковић
Јелена Журић
Ана и Богдан Цветковић
Соња Вишњић Жижовић

Горан Гоцић
ЧИТАЊА
Стеван Јовићевић
Ана Стевић, Јасмина Врбавац, Жарко Миленковић, Јелена С. Младеновић, Тамара Бабић, Kaja Панчић Миленковић, Милица Кецојевић.Дарко Даничић
БЕСЕДА – Стеван Тонтић
Штампано издање Књижевног магазина можете преузети у канцеларији Српског књижевног друштва радним даном од 10 до 14 часова.
Књижевни магазин у електронском облику можете преузети са линка: http://www.skd.rs/wp-content/uploads/2019/07/KM207-210.pdf

Објављен 2. број часописа „Енхедуана“ – електронски часопис за уметност писања и књигољубљења

Удружење за промоцију културне разноликости „Alia Mundi“ објавило је 2. број часописа „Енхедуана“, за мај-август 2019. Овај број је у знаку јубилеја – 65 година од смрти мексичке сликарке Фриде Кало којој је посвећен поетски темат под насловом „Све боје Фриде Кало“. Међу ауторима који су послали своје песме инспирисане ликом и делом Фриде Кало налазе се: Биљана Ковачевић, Јелена Благојевић, Санијела Матковић, Соња Кокотовић, Анђелка Корчуланић, Горан Крапић, Игор Дивковић, Љерка Варга, Оливер Јанковић, Алекса Јаџић, Милан Драшковић, Анамариа Симић-Миловановић, Катарина Сарић, Вања Шкробица и Александра Мишић.
У рубрици Стихотворења часопис представља поезију Јасне Шамић, Сафера Грбића, Марије Браловић, Љиљане Стојадиновић, Весне Мијин; у рубрици Приповедања часопис представља прозу Светлане Секулић, Алме Зорнић, Ивана Динића, Тање Ајтић и Ане Галић; у рубрици Путописања часопис представља путничке записе из Ирака Срђана Марковића, путописну причу из Ријеке Љиљане Стјеље и путничке белешке из Свете земље Десанке Дугалић; у рубрици Преводионица часопис представља преводе новозеландског песника Сема Иствуда, црногорске песникиње Десанке Јауковић у преводу на италијански, превод прозе немачког књижевника Јо Ханса Рослера и превод приче хебрејског писца Етгара Керета; у рубрици Приказивања часопис представља књижевне приказе Јасмина Агића (о роману „У царству сјенки“ Јасне Шамић), проф. др Душана Иванића (о збирци поезије „Са друге стране штреке“ Јагоде Кљаић), као и приказ Надежде Пурић Јовановић која је представила едицију прозе издавачке куће „Пресинг“; у рубрици Трагања часопис скреће пажњу на књижевни траг Чедомиља Мијатовића; у рубрици Књигољубљења часопис доноси прилоге о новом преводу романа „Хазарски речник“ Милорада Павића, затим о завршеном конкурсу часописа „Авлија“, као и зборнику „Нови мостови“, о манифестацији „Дани књиге 2019“ која је протекла у знаку аустријске књижевности, затим часопис скреће пажњу на промоцију зборника „Књижевно стваралаштво Маје Херман Секулић“ која је одржана у Дому Јеврема Грујића, као и на промоцију књиге „Ласло Кaрачоњи и његовo доба“ која је одржана у оквиру манифестације „Ноћ музеја“, као и о новим вестима из „Адлигата“ који је потписао протокол о културној сарадњи са Египтом.
Насловницу часописа краси колажни рад „Сан Фриде Кало“ чији је аутор Љиљана Стјеља, док часопис красе илустрације црногорског академског сликара Горана Ћетковића.
Уживајте у уметности писања и књигољубљења!Часопис се може прочитати ОВДЕ

Objavljen je sedmi broj magazina Alia Mundi za kulturnu raznolikost

Objavljen je sedmi broj magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost, prvi u 2019. godini. Od ovog broja izdavač magazina će biti Udruženje za pro¬mociju kulturne raznolikosti „Alia Mundi“ koje je pokre¬nuto u oktobru 2018. godine. Novina su i dve rubrike AM Libris i AM Životopis.
U ovom broju predstavljamo Arapski kulturni centar koji aktivno radi na promociji arapske kulture u Srbiji. Velika nam je čast što u ovom broju magazi¬na objavljujemo intervju Slavice Garonje sa srpskom književnicom i prevodiocem sa hebrejskog jezika Anom Šomlo. U rubrici Globtroteri prisećamo se gotovo zabo¬ravljenog putopisca, novinara, književnika i filmskog re¬ditelja Stanislava Krakova. U rubrici Kultura Umetnost Religija govorimo o Smederevskoj tvrđavi kao značaj¬nom kulturnom spomeniku Srbije, poetskoj umetnosti najvećeg japanskog haiku pesnika Macua Baša, i Beo¬gradskom Putu suza kao mestu gde su postradali prvi beogradski mučenici Ermil i Stratonik. Tragom srp¬ske kulturne baštine idemo do potpuno zaboravljenog i zapostavljenog manastira Koroglaš koji se nalazi kod Negotina. U rubrici Globus predstavljamo izuzetno zna¬čajan putopis Slavice Garonje koja je obišla Prizren sa okolinom i prenela nam svoje utiske o tome kakva je danas duhovna klima na Kosovu. U novoj rubrici AM Libris predstavljamo veoma zanimljivu poemu Maje Herman Sekulić „Gospa od Vinče“. Kuturni kaleidoskop donosi priču o riječkom Morčiću. U novoj rubrici maga¬zina AM Životopis predstavljamo biografiju slikara Joze Kljakovića Šantića koji je ostavio traga u kulturnom ži¬votu Srbije s kraja 19. i početkom 20. veka. Kroz Kapiju Balkana vodimo vas do tvrđave Fetislam koja je imala veoma zanimljivu istoriju. U rubrici AM Promo pred¬stavljamo projekat „Kakva ženska“, blog o znamenitim ženama Srbije koji je 2018. godine prerastao u istoime¬nu knjigu.
U rubrici Memento imamo novinu oličenu u ide¬ji da se od svakog narednog broja osim jedne znamenite Srpkinje, prisetimo i jednog znamenutog Srbina, u ovom broju su to Milica Tomić i Miloš Marić Mlađi. Naslovne korice krasi umetnički rad „Epimetejeva sjena“ Zorana Hercigonje.

Sedmi broj možete čitati na
https://udruzenjealiamundi.wixsite.com/alia-mundi/am-media
http://aliamundimagazin.wixsite.com/alia-mundi/novi-broj

novi broj Književnog magazina – Објављен је број 199–202 Књижевног магазина. Број можете преузети у канцеларији СКД-а радним даном од 10 до 14 часова
или са линка http://www.skd.rs/wp-content/uploads/2018/12/KM199-202Net.pdf

 

 

 

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.