Periodika

Objavljen je sedmi broj magazina Alia Mundi za kulturnu raznolikost

Objavljen je sedmi broj magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost, prvi u 2019. godini. Od ovog broja izdavač magazina će biti Udruženje za pro¬mociju kulturne raznolikosti „Alia Mundi“ koje je pokre¬nuto u oktobru 2018. godine. Novina su i dve rubrike AM Libris i AM Životopis.
U ovom broju predstavljamo Arapski kulturni centar koji aktivno radi na promociji arapske kulture u Srbiji. Velika nam je čast što u ovom broju magazi¬na objavljujemo intervju Slavice Garonje sa srpskom književnicom i prevodiocem sa hebrejskog jezika Anom Šomlo. U rubrici Globtroteri prisećamo se gotovo zabo¬ravljenog putopisca, novinara, književnika i filmskog re¬ditelja Stanislava Krakova. U rubrici Kultura Umetnost Religija govorimo o Smederevskoj tvrđavi kao značaj¬nom kulturnom spomeniku Srbije, poetskoj umetnosti najvećeg japanskog haiku pesnika Macua Baša, i Beo¬gradskom Putu suza kao mestu gde su postradali prvi beogradski mučenici Ermil i Stratonik. Tragom srp¬ske kulturne baštine idemo do potpuno zaboravljenog i zapostavljenog manastira Koroglaš koji se nalazi kod Negotina. U rubrici Globus predstavljamo izuzetno zna¬čajan putopis Slavice Garonje koja je obišla Prizren sa okolinom i prenela nam svoje utiske o tome kakva je danas duhovna klima na Kosovu. U novoj rubrici AM Libris predstavljamo veoma zanimljivu poemu Maje Herman Sekulić „Gospa od Vinče“. Kuturni kaleidoskop donosi priču o riječkom Morčiću. U novoj rubrici maga¬zina AM Životopis predstavljamo biografiju slikara Joze Kljakovića Šantića koji je ostavio traga u kulturnom ži¬votu Srbije s kraja 19. i početkom 20. veka. Kroz Kapiju Balkana vodimo vas do tvrđave Fetislam koja je imala veoma zanimljivu istoriju. U rubrici AM Promo pred¬stavljamo projekat „Kakva ženska“, blog o znamenitim ženama Srbije koji je 2018. godine prerastao u istoime¬nu knjigu.
U rubrici Memento imamo novinu oličenu u ide¬ji da se od svakog narednog broja osim jedne znamenite Srpkinje, prisetimo i jednog znamenutog Srbina, u ovom broju su to Milica Tomić i Miloš Marić Mlađi. Naslovne korice krasi umetnički rad „Epimetejeva sjena“ Zorana Hercigonje.

Sedmi broj možete čitati na
https://udruzenjealiamundi.wixsite.com/alia-mundi/am-media
http://aliamundimagazin.wixsite.com/alia-mundi/novi-broj

novi broj Književnog magazina

Објављен је број 199–202 Књижевног магазина.

Број можете преузети у канцеларији СКД-а радним даном од 10 до 14 часова
или са линка

http://www.skd.rs/wp-content/uploads/2018/12/KM199-202Net.pdf

Objavljen je šesti broj magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost, ujedno i poslednji broj za 2018. godinu.

U ovom broju predstavljamo Udruženje za očuvanje i negovanje tradicije „VED“ iz Vranja, koje se posebno ističe svojim predanim radom na očuvanju tradicije i starih muzičkih instrumenata. Za ovaj broj magazina „Alia Mundi“ govorio je Edin Urjan Kukavica, nakšibendijski šejh, književnik i kulturni poslenik iz Bosne koji u razgovoru za magazin govori o čoveku, kulturi danas, islamu, istinskim vrednostima. U rubrici Globtroteri podsećamo se nobelovke Perl Bak i njene opčinjenosti Kinom koju je upoznala još kao devojčica. Kulturnu lepezu otvaramo tekstom o čuvenim japanskim samurajima – roninima, jedinstvenim po kodeksu bushido i po tome što su ostali bez gospodara. Posebno se osvrćemo i na nedavno otvaranje renoviranog zdanja Narodnog muzeja kao jedne od najznačajnijih institucija kulture i umetnosti u Srbiji. U rubrici Religija, skrećemo pažnju na veoma značajan i edukativan tekst dr Justina Popovića o svetosavlju te ulozi i misiji Svetog Save u razvoju srpske duhovnosti. Tragom srpske kulturne baštine vodimo vas u Kastel Elizabet koji se nekada nalazio na obalama Dunava kod Ade Kale, a kome danas nema ni traga, već je na njega sačuvano samo sećanja putopisaca koji su ga u prošlosti obišli. Zavrteli smo Globus i krenuli putem čarobne Barselone i njenih brojnih znamenitosti. U rubrici Kulturni kaleidoskop donosimo zanimljivu priču o supruzi španskog diktatora Fransiska Franka, Doni Karmen Polo i skici za priču slučajno pronađenoj u njenoj fioci za escajg. Kroz Kapiju Balkana vas vodi priča o odnosima između Turaka i Crnogoraca, kroz vizuru književnog opusa crnogorskog kralja Nikole.

U rubrici Promo predstavljamo severno-američki časopis „SAN“. U rubrici Memento podsećamo na 60 godina od smrti književnice Isidore Sekulić. Naslovnicu magazina krasi rad srpske slikarke Teodore Stojanović pod naslovom „Pismo“.

 

INFINITUM No. 5

INFINITUM –  Fanzin za umetnost, kulturu i društvena pitanja
broj 5,  avgust-septembar 2018.
Izdavač: Prozaonline, Beograd
Za izdavača: Zoran Ilić
Glavni i odgovorni urednik: Zoran Ilić
Uredništvo: Zoran Ilić, Živko Ivković
Tiraž: 100.
Za objavljivanje u fanzinu kontaktirati članove redakcije i glavnog
urednika: prozaonline@gmail.com
Web sајт: www.infinitum-fanzin.blogspot.rs 

Promocija fanzina „Infinitum“ @ „In Wires

INFINITUM promocija
U sklopu 17. „In Wires“ festivala biće predstavljen i fanzin „Infinitum“.

Nešto više o tome: Fanzin Infinitum su pokrenuli Zoran Ilić (Bg) i Živko Ivković (Ša), uvidevši da na kioscima u svom onom šarenilu od štampe nema ni reči a kamoli nekog magazina vezanog za rokenrol.
Naravno, ima tu i tekstova o džezu, ali ponajviše prikaza za knjige sa rokenrol tematikom. U prvom broju je išao intervju sa Banom Loknerom a u drugom sa Slobodanom Stojanovićem Kepom. Pred nama je peti broj i borba za svaku stranicu fanzina, jer, oni sami finansiraju štampanje i uredjuju svaki broj.
Gost je Živko Ivković

Najnoviji broj magazina „Infinitum“ pored obilja  zanimljivosti iz sveta muzike, književnosti,filma, donosi i delove romana „Mi Šlemovi“-deca divljeg semena, autora Petra Bošnjakovskog, kao i odlomak iz romana „Uvod u Pank“, autora Zorana Ilića. Nabavite svoj primerak na vreme i uživajte u čitanju!!!

Treći broj Infinituma!

Fanzin INFINITUM No.3 po
ceni od 70,00 din. + PTT možete
ga naručiti na sledeći EMAIL

OBJAVLJEN drugi broj lista za književnost BEOGRADSKi KRUG KREDOM

BEOGRAD, JUN 2018 – „Beogradski krug kredom“ je drugi časopis Društva književnika Beograda. U njemu i časopisu „Beogradske balkanske vertikale“ svi članovi DKB imaju šansu da se iskažu na adekvatan način. Kao krug kredom, svako može da ostavi svoj trag u vremenu.

List BEOGRADSKI KRUG KREDOM  No 2 po ceni od 70,00
din. + PTT
možete naručiti na sledeći EMAIL

 

Objavljen je peti broj (maj-avgust 2018) magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost. Magazin je u proteklom periodu, osim brojnih pohvala dobio i nagradu „Goran Bujić“, a kao projekat je bio kandidovan i za Nagradu grada Beograda za 2017. godinu.

U novom broju, magazin predstavlja Udruženje „Adligat“ koje se bavi očuvanjem knjige te negovanjem tradicije čitanja knjiga i putovanja. U ovom broju, magazin donosi intervju Ivana Ninića sa prof. dr Mirjam Rajner koja je doktorirala na stvaralaštvu rusko-francuskog slikara Marka Šagala. U rubrici Globtroteri magazin podseća na zaboravljene putničke avanture Joakima Vujića, ali i na takođe zaboravljeni grad Moskopolje kolevku Cincara. Magazin predstavlja fantastične romane Ivana Drajzla inspirisane vinčanskom kulturom. Magazin u ovom broju posebnu pažnju poklanja izvanrednoj knjizi akademika Vladete Jerotića „Hrišćanstvo i islam“ za koju je nadahnuti predgovor napisao prof. dr Darko Tanasković. Tragom srpske kulturne baštine magazin čitaoce vodi do manastira Sukovo i otkriva tajnu njegovih neobičnih fresaka. Kroz rubriku Globus magazin čitaoce vodi do sirijske Anadolije i osvetljava malo poznati i zaboravljeni manastir Sv. Simeona Stajlita. Kulturni Kaliedoskop čitaoce pak vodi do japanskog ostrva Mikimota i otkriva kako se prave japanski biseri. Kroz Kapiju Balkana odlazimo do Dunava i otkrivamo kako je izgledalo 20 vekova rimskog vladara Trajana i šta nam je sve ostavio u amanet. U rubrici Promo magazin skreće pažnju na veb-portal Rajfajzen banke „Veliki ljudi“ koji je posvećen osvetljavanju života i dela znamenitih ličnosti srpske istorije, kulture i nauke. U rubrici Memento, magazin obeležava 175 godina od smrti prve spisateljice nove srpske književnosti Eustahije Arsić.

Naslovnicu novog broja magazina „Alia Mundi“ krasi umetnički rad arapske (palestinsko-saudijske) umetnice) Dane Awartani pod naslovom Orientalism.

Novi broj magazina možete pročitati OVDE

 

 

ZADARSKI KNJIŽEVNI LJETOPIS

 U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar 12. veljače (ponedjeljak) s početkom programa u18 sati održat će se promocija prvoga broja časopisa za kulturu i znanost „Zadarski književni ljetopis“.

Ovaj časopis za kulturu i znanost uz podršku HKD i HKD ogranak Zadar pokrenuo je književnik Nikola Šimić Tonin.

Uz poeziju, prozu, osvrte, oglede, kritike, aforizme, haiku objavljivat će  znanstvene radove. Uz književnike i znanstvenike Zadarske regije, Lijepe naše, suradnici su i iz regije i svijeta. Jedan od priloga u ovom je broju i osvrt ugledne znanstvenice sa Sorbonne dr. sc. Milice Marinković, (Plava oaza naslednika mediterana) akademika Vasila Tocinovskog, dr. sc. Adolfa Polegubića, Ružice Soldo, Ive Mije Andrića, Željke Lovrenčić, Ante Kolanovića; Znanstveni rad Chaty – Thereze Kolega; Poezija: Žaklina Glibo, Sanja Kosić, N. Š. T., Barbara Klepić, Hrvoje Bazina, Rajko Glibo, Vlatko Majić, Tomislav Meštrić, Mirko Jamnicki Dojmi, Srđan Duhović, Andreja Malta, Anđelka Korčulanić, Jasmina Hanjalić, Ante Gregov, Jurin, Zorica Antulov, Jozefina Dautbegović Krajinović, Mirjana Majić: Prijevodi: Adolf Polegubić, Valerio Orlić, Nataša Butinar; Prozni Kutak: Petra Parać, Valter Šarović… Aforizmi Abdurahmana Halilović – Ahila; Haiku: Nataša Periša, Ivan Gaćina, Borivoj Bukva, Siniša Matasović, Milan Stančić – Kimi… i mnogi drugih.

 

Časopis KULT – treći broj časopisa posvećenog temi: ŽENE I NAUKA
Uvodna reč uredništva — 
Aprila 2017. godine u Matici srpskoj održana je tribina „Imaju li intelektualci budućnost?“, koja je pokrenula važno pitanje od kojeg zavisi opstanak intelektualca i mogućnost njegovog doprinosa društvu. Jedina govornica na tom skupu, izlažući svoje istraživanje o studentskim poimanjima pojma intelektualca, počev od 1960. godine i časopisa Polja, u sličnom kontekstu spomenula je i časopis KULT, ističući ovaj časopis kao primer „mladog intelektualnog podržavanja“ i dijaloga između profesora i studenata koji je, najposle, i kreirao ovakvo stanje kakvo je danas. Ideja o intelektualnom generacijskom udruživanju bila je pokretač za oformljivanje časopisa za Kulturu, Umetnost, Literaturu i Teatar (KULT), sa jasnom svešću da takve publikacije predstavljaju važan, ako ne i presudni faktor za negovanje naučno- istraživačke misli među mladim ljudima, kao i za opstanak i redefinisanje pojma intelektualca, u skladu sa duhom epohe. Od samog osnivanja (april 2016. godine) uredništvo se bori da časopis bude nezavisan u svojim intelektualnim i moralnim resursima, a jedina ideologija koju urednice dele jeste sloboda razmišljanja i poštovanje ljudske ličnosti.

U tom duhu, gotovo dve godine nakon objavljivanja prvih tekstova, objavljen je i treći broj časopisa KULT. Nakon prva dva broja (Tabu u umetnosti, Književno stvaralaštvo Zorana Živkovića), ovaj tematski broj posvećen je jednoj aktuelnoj temi. U vremenu kada se pokreću polemike oko rodno ravnopravnog jezika, kao jasnog pokazatelja odnosa moći i kontrole u jednom društvu, čini se da smo daleko od toga. Broj koji se nalazi pred vama do sada je najobimniji, okuplja univerzitetske profesore i studente različitih studijskih programa iz više univerzitetskih centara i stalne saradnike časopisa KULT. Podsticaj za pokretanje ovog tematskog broja dugo se formirao na osnovu osećaja da je ovakva tema često zaobilažena i povezivana sa f-rečju, čak i onda kada je tumačena van feminističkog diskursa. Stoga, objavljivanje ovog broja mi vidimo kao put šireg i dubljeg samoobrazovanja i osvešćivanja o položaju žene u nauci. Počev od položaja žene u srednjovekovnom periodu, preko renesanse, međuratnog i posleratnog perioda do monografije iz 2017. godine, ovaj broj čini 34 tematski raznolika i temeljna teksta i dva intervjua sa univerzitetskim profesorkama. U želji da otrgnu od zaborava značajne književnice i naučnice, da predstave njihovo delovanje iz perspektive sadašnjeg čitaoca, saradnici KULT-a pokazali su proučavalačku zrelost, osećaj za prošlost, sadašnjost i budućnost. Nadamo se da ćete uživati!

Objavljen je četvrti broj magazina „Alia Mundi“ za kulturnu raznolikost, ujedno i prvi broj u  2018. godini.

Magazin je od sada obogaćen jednom novom rubrikom: AM Kulturni kaleidoskop. Takođe, novina je da će od 2018. godine magazin biti štampan i na latinici i na ćirilici čime nastoji da postigne još jednu vrstu raznolikosti.

U novom broju, magazin predstavlja NVU „Starocrnogorski vremeplov“ koji se bavi očuvanjem stare crnogorske tradicije i običaja. U ovom broju, književnica i profesorka fakulteta FILUM iz Kragujevca, Slavica Garonja razgovarala je sa srpskom slikarkom Ljubicom Mrkalj koja živi i stvara u Parizu. U rubrici Globtroteri, magazin predstavlja Srđana Markovića, savremenog srpskog nomada čija su čudesna putovanja oko sveta pretočena u duhovnu potragu za smislom života. Magazin je u ovom broju posebnu pažnju posvetio knjigama kao kulturnom nasleđu, pa tako skreće pažnju na prvi roman svetske književnosti i biser japanske književnosti „Genji Monogatari“, zatim „Rujanskom četvorojevanđelju“, ali i na svojevrsno zaveštanje Despota Stefana Lazarevića oličeno u „Zakonu o rudnicima“. Magazin govori i o egiptomaniji koja je zavladala svetom, zatim podseća na zaboravljeni putopis iz Amerike Aleksandra Deroka, objavljenog u njegovoj čuvenoj autobiografiji „A ondak je letijo jeroplan nad Beogradom“. U novoj rubrici AM Kulturni kaleidoskop, magazin predstavlja prvog turskog pesnika Ahmeda Jesevija i njegovu zbirku „Knjiga mudrosti“ (Divan-ı Hikmet) koja je nedavno prevedena i na srpski jezik. U Kapiji Balkana magazin predstavlja biser sefardske književnosti – knjigu „Sarajevska hagada“, kroz priču o njenom istorijatu i o tome kako je povezala Jevreje i muslimane iz Sarajeva. U rubrici Promo magazin predstavlja časopis „KULT“, dok u rubrici Memento magazin podseća na jubilej – 190 godina od rođenja slovenačke književnice Lujize Pesjakove.

Naslovnicu novog broja magazina „Alia Mundi“ krasi umetnički rad srpskog umetnika Bojana Jevtića pod naslovom Branches of life.

Magazin možete čitati OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.