Festivali

Svečano otvoren Austrijski filmski festival u Kulturnom centru Beograda

Foto: Aleksandar Anđić

Austrijski filmski festival, koji se u ove godine održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 22. do 27. septembra, svečano je otvoren večeras, 22. septembra u Kulturnom centru Beograda. Prisutnima su se obratili Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Srbiji, Aleksandar S. Janković, selektor festivala, Ludvig Vust, reditelj filma otvaranja „3:30 PM“, i Zorana Đaković Miniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda.

Adrijan Fajks je u svom uvodnom obraćanju prisutnima rekao: „Nakon prošlogodišnjeg fokusa na ženama u kinematografiji pod nazivom Velika očekivanja, ove godine festival se fokusira na selekciju pod sloganom Krajnosti, koji predstavlja raznovrsnost žanrova, umetničkih pristupa i tema, te krajnosti svakodnevnog života. Želim da izrazim veliku zahvalnost profesoru Jankoviću za divnu selekciju koja se, kao i austrijski film, fokusira i na kvalitet i na raznolikost. Posebno smo srećni i ponosni što imamo dva izuzetno zanimljiva gosta iz Austrije, Ludviga Vusta i Moniku Vili“.

Aleksandar S. Janković je izneo utiske o ovogodišnjoj selekciji: „Jako mi je drago što smo od 15-ak filmova uspeli zajedno da proberemo ovih sedam, koji predstavljaju neverovatnu tematsku, umetničku i ljudsku versatilnost. Od malih no budget sentimentalnih priča o svakodnevnici i stranputicama običnog čoveka, do neobičnih naučnofantastičnih fantazmagorija, pa i do nekih filmova o tome šta se dešavalo u Austrougarskoj kad je ona prestala da postoji. To je jedna Austrija u toliko mnogo nivoa, što je i mene oduševilo“.

Reditelj Ludvig Vust se prisutnima obratio rečima: „Veoma sam počastvovan što sam ovde i što predstavljam austrijsku filmsku industriju, jer joj moj film ne pripada. To je nezavisna filmska produkcija, a ja sam već godinama nezavisni filmski autor. Radujem se što ovde predstavljam našu kulturu“.

Zorana Đaković Miniti je na otvaranju rekla: „Zahvaljujem se Austrijskom kulturnom forumu što istrajavamo u ovoj vrsti saradnje, na trudu da se u Beogradu prikažu najsavremeniji i najaktuelniji filmovi, i da se kao gosti dovedu neki od autora filmova. To su, uz same filmove, možda i najdragoceniji momenti festivala“.

Nakon uvodnog obraćanja, filmski program festivala otvoren je projekcijom filma “3:30 PM” reditelja Ludviga Vusta. Njegovo novo delo obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine,  ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora. Po završetku projekcije održan je razgovor s rediteljem filma.

U nastavku festivala biće prikazana ostvarenja “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza, “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” Leni Laurič , “Sunce” Kurdvin Ajub“, Hinterland”  Štefana Ruzovickog i “Rimini” Ulriha Zajdla.

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Nakon projekcije filma „Rimini“, 25. septembra u Kulturnom centru Beograda biće organizovana Q&A sesija sa montažerkom filma Monikom Vili, koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, radeći rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom, Mihaelom Glavogerom i Ulrihom Seidlom. Njoj će se u ovom razgovoru pridružiti Ludvig Vust i festivalski selektor Aleksandar S. Janković.

Ludvig Vust i Monika Vili gostovaće i 23. septembra na otvaranju novosadskog programa u Kulturnom centru Novog Sada, kada će učestovati u Q&A sesiji sa Aleksandrom S. Jankovićem i Đorđem Kaćanskim. Isti gosti će posetiti i Niš dan kasnije, 24. septembra, na otvaranju programa u niškom bioskopu Cineplexx, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, a pridružiće im se i urednik filmskog programa NKC Dejan Dabić.

U pratećem programu festivala, 23. septembra od 12 do 16 časova na Fakultetu likovnih umetnosti, biće održana i radionica sa Ludvigom Vustom i Monikom Vili uz projekciju filma „Odlazak“ Ludviga Vusta.

Program Austrijskog filmskog festivala biće prikazan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra, u Kulturnom centru Novog Sada od 23. do 26.  septembra, a u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom od 24. do 27. septembra.

Austrijski filmski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Adrijan Fajks: Važno nam je da pokažemo raznolikost austrijske kinematografije

Foto: Đorđe Petković

Konferencija za novinare povodom Austrijskog filmskog festivala koji će trajati od 22. do 27. septembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, održana je danas (20. septembra) u Kulturnom centru Beograda. Prisutnima su se obratili Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, Aleksandar S. Janković, selektor programa, i Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa KCB-a.

Adrijan Fajks je o ovogodišnjem izdanju festivala rekao: “Kada smo razmišljali o ovogodišnjem izboru filmova bilo je nam je važno upravo da pokažemo raznolikost austrijske kinematografije. U ovih sedam filmova svako će naći ponešto za sebe. Biće i humora i drame, naučne fantastike, nekih elemenata horora i psihotrilera, tako da prisutni su različiti žanrovi. To su sve savremeni igrani filmovi nastali u poslednjih godinu i po dana, koji će nam pokazati šta se dešava u austrijskom filmu u poslednje vreme”.

Adrijan Fajks je izrazio posebno zadovoljstvo što će festival posetiti renomirani filmski stvaraoci iz Austrije – reditelj Ludvig Vust i montažerka Monika Vili.  Ludvig Vust od 1999. radi kao filmski režiser, a zbog svog realizma, stil njegovih filmova upoređivan je sa Mihaelom Hanekeom, Ulrihom Zajdom ili braćom Dardenne. Monika Vili je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, radeći rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom, Mihaelom Glavogerom i Ulrihom Seidlom – čiji se najnoviji film “Rimini” prikazuje na festivalu.

Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i selektor festivala, na konferenciji za medije je istakao: “Gledajući ove filmove, najviše me je iznenadila versatilnost, neverovatna elokvencija i inventivnost reditelja, od kojih neki stvaraju u no budget okolnostima, a neki u visokobudžetnim okolnostima. I tematski okvir se uklopio u epohu čiji smisao promišljamo poslednjih pet godina, a  pogotovo poslednje dve i po. Naučnofantastični film Rubikon korespondira s tim vremenom, kao što i razni drugi filmovi korespondiraju sa migrantskom krizom, našim suočavanjima s digitalnim svetom, žalom za mladošću”.

Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa u Kulturnom centru Beograda, prisutnima se obratio rečima: “Želim da se zahvalim Austrijskom kulturnom forumu na predanoj dugogodišnoj saradnji. Hvala vam na tome što istrajavamo uprkos svim izazovima i problemima. Ali filmovi su tu, gosti nam stižu, publike će biti i uživaćemo narednih dana”.

Publika će tokom nekoliko dana festivala moći da pogleda sedam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije, uz radionicu i tribine u pratećem programu. Beogradski deo programa biće održan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra, novosadski u Kulturnom centru Novog Sada (23-26.  septembar), a niški u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom (24-27. septembar).

Festival će biti otvoren ostvarenjem “3:30” reditelja Ludviga Vusta, a na festivalu će biti prikazani i filmovi “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza,  “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” Leni Laurič, “Sunce” Kurdvin Ajub, “Hinterland”  Štefana Ruzovickog, i “Rimini” Ulriha Zajdla.  

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”.

Reditelj Ludvig Vust će biti prisutan na otvaranju festivala, 22. septembra u 20 časova u Kulturnom centru Beograda, kada će učestvovati i u razgovoru nakon projekcije njegovog filma „3:30 PM“ koji otvara festival. U pratećem programu festivala, 23. septembra od 12 do 16 časova na Fakultetu dramskih umetnosti, biće organizovana i radionica sa Ludvigom Vustom uz projekciju njegovih filmova. Montažerka Monika Vili, koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, učestvovaće u Q&A  sesiji u nedelju 25. septembra u Kulturnom centru Beograda, nakon projekcije filma “Rimini”.

Ludvig Vust i Monika Vili gostovaće i 23. septembra na otvaranju novosadskog programa u Kulturnom centru Novog Sada, kada će učestovati u Q&A sesiji. Isti gosti će posetiti i Niš dan kasnije, 24. septembra, na otvaranju programa u niškom bioskopu Cineplexx, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Dalibor Matanić: Blagoslov je biti u žiriju LIFFE-a

Foto: Fadil Šarki

Petog dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, 19. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, na konferenciji za novinare govorili su članovi žirija glavnog takmičarskog programa – glumica Jana Stojanovska i reditelji Srđan Dragojević i Dalibor Matanić.

Jana Stojanovska je o glavnoj takmičarskoj selekciji rekla: „Moj utisak je da imamo jako šarolik program, različite žanrove i teme, od veselih komedija do teških trilera. Ali ima dosta lepih poruka i izazovnih tema, o kojima može da se priča i debatuje“.

Reditelj Srđan Dragojević, koji će poslednjeg festivalskog dana biti i gost programa „U krupnom planu“, pohvalio je ovogodišnju selekciju LIFFE-a: „Izuzetan rad selektora Ognjena Sviličića, njegov izbor je zaista dobar. Slovenačka kinematografija je krenula u jednom novom, drugačijem smeru, hrvatski film ima dva nova glasa, nove autore, i to je za jednu kinematografiju velika stvar. Srpski filmovi su takođe jako interesantni i veoma različiti. To pokazuje kvalitet srpskog filma da ima sve – i filmove za publiku i arthouse festivalski film, koji ravnopravno opstaju na našoj filmskoj sceni. Neće nam biti lako da donesemo odluku“.

Reditelj Dalibor Matanić je istakao: „Biti u žiriju festivala filmske režije je neka vrsta blagoslova, zato što ne stižem da gledam filmove iz regije. Mjenja se vreme, mjenjaju se generacije, počeo se dizati nivo kvaliteta. Svi filmovi koje smo gledali su dobri. U današnjem ubrzanom vremenu blagoslov je da se priča o filmovima, režiji i glumcima, da se susreću ljudi iz regije koji nešto znaju o tome“.

Poslednjeg festivalskog dana, u utorak 20. septembra, publika će u 19h u Narodnom pozorištu Leskovac moći da pogleda ostvarenje „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, nakon čega sledi ceremonija svečanog zatvaranja festivala i dodela nagrada. Po završetku ceremonije, biće prikazan dokumentarno ostvarenje „Film davne budućnosti“. U Dvorani LKC-a od 21h, na programu je film “On the count of three “ Džeroda Karmajkla, koji se prikazuje u okviru selekcije “Divlji film”.

U pratećem programu festivala, u 12 časova u Digitalnom kulturnom centru biće održana radionica Ognjena Sviličića „Herojevo putovanje – od Otilije do Froda“, a u 19 časova u bioskopu LKC-a zakazana je tribina „U krupnom planu“ s proslavljenim rediteljem Srđanom Dragojevićem. Na LIFFE online platformi, poslednjeg festivalskog dana publika će moći da prati konferenciju za novinare i festivalski podcast.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

Stefan Arsenijević: LIFFE je dragocen zato što je posvećen regionu

Foto: Fadil Šarki

Četvrtog dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, 18. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, na konferenciji za novinare govorili su reditelj Stefan Arsenijević, glumac Miodrag Krčmarik, i glumica Maja Šuša.

Stefan Arsenijević, reditelj ostvarenja „Strahinja Banović“ iz glavne takmičarske selekcije festivala, osvrnuo se na brojna priznanja koje je dobio njegov film: „Sve te nagrade mi jako znače, jer posle velike pauze dobro je da znam da sam se vratio s filmom koji privlači pažnju. Imamo 21 međunarodnu nagradu do sada i film je dosta proputovao – bio je u Americi, Kini, u oktobru će biti u Južnoj Americi“.  Arsenijević je izneo i svoje utiske o ovogodišnjem izdanju LIFFE-a: „Mislim da je stvarno postao mesto okupljanja na kome možete da sretnete kolege iz regiona. To je ono što vrlo specifično i što je dragoceno na ovom festivalu, što je posvećen regionu. Juče sam se, recimo, sreo sa Ognjenom Sviličićem i upoznao sam neke nove kolege iz drugih zemalja. Značajne su te razmene koje imamo u neformalnim susretima“.

Miodrag Krčmarik, glumac u filmu „Strahinja Banović“, o svojoj ulozi je rekao: „Uloga je bila zanimljiva u tom smislu što sam bio jedan od trojice srpskih glumaca u filmu. Bilo je sjajno raditi na filmu, zabavno i prijatno, i ta atmosfera se širila. Stefan je divan čovek, neuobičajeno dobrodušan i pažljiv“.

Film „Strahinja Banović“ započinje bioskopsku distribuciju u Srbiji 13. oktobra.

Maja Šuša, glumica u filmu „Posle zime“ prikazanom u glavnom takmičarskom programu LIFFE-a, prokomentarisala je brojna gostovanja filma u zemlji i regionu: „U susretu sa ljudima se dešavaju uvek neki divni kontakti i priče. Trudim se da odem gde god mogu i u stvari da vidim kako film komunicira s publikom“. Govoreći o festivalu LIFFE, Maja Šuša je istakla: „Apsolutno se slažem sa svim što je Stefan Arsenijević rekao – mislim da je ovo jedna divna prilika da se svi skupimo zajedno. Nikad ne znaš koga ćeš sve upoznati i kakve ćeš razgovore voditi s ljudima. Mislim da je to ono što je najvažnije, što nosi jedan festival“.

Petog festivalskog dana, u ponedeljak 19. septembra, publika će u Narodnom pozorištu Leskovac moći da pogleda dva ostvarenja iz Glavnog takmičarskog programa: “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Andrića u 19 časova, i “Kučka, pogrdan naziv za ženu“  Tijane Zinajić (21h).

U pratećem programu festivala, u 12 časova u Digitalnom kulturnom centru biće održana radionica “Kada dan nije imao ime – sloboda izražavanja”  makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske. Za 13h u Holu na prvom spratu Leskovačkog kulturnog centra zakazana je Konferencija reditelja, a na istom mestu u 17 časova biće održana promocija knjige „Dnevnik povratka“.

U Bioskopu LKC u 17 časova biće održana projekcija dokumentarnog filma “Film davne budućnosti” u kome legendarni reditelji Zdravko Šotra, Đorđe Kadijević, Miša Radivojević i Bora Drašković govore u svojm iskustvima snimanja na filmskoj traci. U 19 časova na istom mestu biće održane projekcije studentskih filmova iz Slovenije i Srbije.

Na LIFFE online platformi, trećeg festivalskog dana publika će moći da prati konferenciju za novinare, festivalski podcast, kao i projekciju filma iznenađenja.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

Reditelj Ludvig Vust i montažerka Monika Vili gosti Austrijskog filmskog festivala

Na Austrijskom filmskom festivalu, koji se ove godine održava od 22. do 27. septembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, specijalni gosti biće reditelj Ludvig Vust i montažerka Monika Vili.

Ludvig Vust će biti prisutan na otvaranju festivala, 22. septembra u 20 časova u Kulturnom centru Beograda, kada će učestvovati i u razgovoru nakon projekcije njegovog filma „3:30 PM“ koji otvara festival. U pratećem programu festivala, 23. septembra od 12 do 16 časova na Fakultetu dramskih umetnosti, biće organizovana i radionica sa Ludvigom Vustom uz projekciju njegovih filmova.

Gošća festivala je i montažerka Monika Vili, koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, radeći rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom, Mihaelom Glavogerom i Ulrihom Seidlom – čiji se najnoviji film “Rimini” prikazuje na festivalu.

Nakon projekcije ovog filma, u nedelju 25. septembra u Kulturnom centru Beograda, biće organizovana Q&A sesija sa Monikom Vili, kojoj će se pridružiti Ludvig Vust, festivalski selektor Aleksandar S. Janković, kao i urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Ivan Aranđelović.

Ludvig Vust i Monika Vili gostovaće i 23. septembra na otvaranju novosadskog programa u Kulturnom centru Novog Sada, kada će učestovati u Q&A sesiji sa Aleksandrom S. Jankovićem i Đorđem Kaćanskim. Isti gosti će posetiti i Niš dan kasnije, 24. septembra, na otvaranju programa u niškom bioskopu Cineplexx, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, a pridružiće im se i urednik filmskog programa NKC Dejan Dabić.

Austrijski reditelj, scenarista i filmski producent Ludvig Vust rođen u Bavarskoj 1965. godine. Od 1987. živi u Beču gde je završio studije glume i pevanja na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti. Od 1990. radi kao reditelj, autor i glumac. Realizovao je preko 40 predstava za pozorište i operu u Beču, Lajpcigu, Berlinu, Minhenu i Frankfurtu. Od 1999. Ludvig Vust radi i kao filmski režiser, a 2009. režira svoj igrani debi – film „Koma“. Filmski festival Diagonale mu je 2019. posvetio retropektivu pod nazivom „Pozorište, bioskop, stolarija“. Zbog svog realizma, stil njegovih filmova upoređivan je sa Mihaelom Hanekeom, Ulrihom Zajdom ili braćom Dardenne.

Monika Vili je austrijska montažerka igranih i dokumentarnih filmova. Počela je da radi 1997. godine i dobila je filmsku nagradu Femina na festivalu Maks Opils za svoj prvi bioskopski igrani film – „Suzi Vašington“ Florijana Flikera. Vili je redovno sarađivala sa najznačajnijim austrijskim rediteljima i rediteljkama – Mihaelom Hanekeom, Barbarom Albert, Majklom Glavogerom i Ulrihom Zajdlom. Montažerski rad Monike Vili dobio je brojne nagrade, a filmovi na kojima je radila osvajali su Oskare, Zlatne palme i druge velike nagrade.

Na Austrijskom filmskom festivalu će ukupno biti prikazano sedam filmova: “3:30 PM” reditelja Ludviga Vusta, “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza, “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” Leni Laurič, “Sunce” Kurdvin Ajub, “Hinterland”  Štefana Ruzovickog, i “Rimini” Ulriha Zajdla. Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Program Austrijskog filmskog festivala biće prikazan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra, u Kulturnom centru Novog Sada od 23. do 26.  septembra, a u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom od 24. do 27. septembra.

Selekcija “Divlji film” na 15. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE

U selekciji “Divlji film” na 15. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE, koji se održava od 15. do 20. septembra na više lokacija u Leskovcu, biće prikazano pet internacionalnih ostvarenja: “Leonor will never die” Martike Ramirez Escobar,  “Kelti” Milice Tomović, “Men of deeds” Paula Negoescua, “Mrak” Dušana Milića i “On the Count of Three” Jerroda Carmichaela. Filmovi u ovoj selekciji tokom trajanja festivala biće prikazivani u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra, u terminu od 21h. Selektori programa su Uroš Tomić i Marko Sopić.

“Leonor will never die” Martike Ramirez Escobar će imati srpsku premijeru na festivalu u četvrtak, 15. septembra. Glavni junak filma Leonor Reyes nekada je bila bitan faktor u filipinskoj filmskoj industriji nakon nekoliko uspešnih akcionih filmova, ali sada se bori da plati račune. Kada pročita reklamu u kojoj se traže scenaristi, Leonor se ponovo bavi nezavršenim scenarijom o mladiću Ronwaldu koji osvećuje ubistvo svog brata.

U petak, 16. septembra na repertoaru je nagrađivani film “Kelti” Milice Tomović, čija je radnja smeštena u zimu 1993. godine. Ratovi u kojima se socijalistička Jugoslavija raspala i dalje traju. U Beogradu se osećaju posledice sankcija i inflacija koje prete da će prerasti u hiperinflacije. Mama (38)  se budi na dan kad svojoj mlađoj ćerci treba da pripremi rođendansku proslavu, čeka je kuvanje, čekaju je gosti i čekaju je prljavi sudovi, kad se sve završi.

Film “Men of deeds” Paula Negoescua biće premijerno prikazan u Srbiji u subotu 17. septembra. Radnja prati seoskog policajca u kasnim tridesetim, koji se trudi da sebi organizuje udoban život, ali njegovi prošli izbori i nasilni događaji ga pritiskaju i vode na mračno mesto.

Za nedelju 18. septembar zakazana je projekcija filma “Mrak” Dušana Milića sa legendarnim Slavkom Štimcem i Danicom Ćurčić u glavnim ulogama. U planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, živi Milica sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume.

Programsku celinu “Divlji film” u utorak 20. septembra zatvara srpska premijera ostvarenja “On the Count of Threer” u kom Džerod Karmajkl debituje kao reditelj i glumi u mračnom komičnom filmu o dva najbolja prijatelja, Valu (Džerod Karmajkl) i Kevinu (Kristofer Abot), poslednjeg dana njihovih života.

Žiri programa “Divlji film” čine reditelj Pablo Giorgelli, višestruki dobitnik najznačajnijih nagrada u Kanu, San Sebastijanu i na drugim internacionalnim filmskim festivalima, scenarista Balázs Lovas, i glumica Tamara Krcunović.

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE biće održano od 15. do 20. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, Narodnom pozorištu Leskovac, kao i online. Selektor glavnog takmičarskog programa je hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, a nagrada „Živojin Žika Pavlović“ biće dodeljena proslavljenom makedonskom reditelju Milču Mančevskom, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

OSMI FESTIVAL SRPSKOG PODZEMLJA, 21. I 22. OKTOBAR, SKCNS FABRIKA

Strip na 8. Festivalu srpskog podzemlja!

Kako je strip neizostavni element andergraund kulture, sezonu 8. Festivala srpskog podzemlja otvaramo pozivom crtačima i drugim autorima stripova da nam se pridruže u okviru vizuelnog programa. Više informacija o načinu prijave možete pronaći na sajtu https://festivalsrpskogpodzemlja.weebly.com/ kao i na fejsbuk stranici Festivala.

Uz poziv “stripadžijama” da pokažu svoja dela, najavljujemo i nekoliko specijalnih gostiju i muzičkih nastupa uz koje će publika, takođe, moći da uživa tokom 8. FSP-a.

DORDEDUH na Festivalu srpskog podzemlja.

Izuzetna nam je čast da najavimo specijalne goste 8. FSP-a. Kao i nekoliko prethodnih, ovogodišnji FSP program obogaćujemo saradnjom sa umetnicima i bendovima iz regiona. Ovog puta predstavljamo nesvakidašnju umetničku kreaciju iz Rumunije – DORDEDUH, bend koji je višeslojno povezan sa domaćom andergraund scenom, čiji članovi su u njoj prisutni još od sredine 90. godina.

Nakon razlaza u taboru, sada već kultnog imena, Negura Bunget, kompozitorski i idejni duo Hupogrammus i Sol Faur kreiraju novi bend DORDEDUH u kojem nastavljaju svoje stvaralaštvo započeto još davne 1994. godine.

Koncert benda DORDEDUH predstavlja audiovizuelni događaj koji donosi duh prošlosti, vekova zakopanih daleko pre našeg vremena. Unikatan spoj duhovne muzike prastare Transilvanije, uz korišćenje autentičnih drevnih instrumenata, prožet neofolk motivima i krunisan mračnim tonovima blek metala. Muzička kreacija koja ravnopravno nastupa na velikim mainstream festivalima kao i u undergraund krugovima. Neosporan kvalitet njihove umetnosti svrstava ih u sve pravce i podpravce, a publiku uvek ostavlja oduševljenu i željnu naredih koncerata.

www.dordeduh.ro
www.facebook.com/dordeduh
www.instagram.com/dordeduhband

Isto veče publika će moći da uživa i u dva unikatna živa nastupa domaćih izvođača.

MARJAN i ŽEŽE će se predstaviti u sklopu svog projekta u kome koriste jedinstveni laserski piano koji je kako zvučna takođe i vizuelna atrakcija. U kombinaciji sa sintovima, teraminom i raznim gitarskim efektima ovaj dvojac će nas provesti koz ambijentalno putovanje i istraživanje zvuka.

https://www.facebook.com/zeze021

VODEN je jednočlani muzički projekat, inspirisan muzikom različitih epoha i žanrova od antičke do elektro muzike prožet zvukom gitare. Krajni produkt te kombinacije najsigurnije je opisati kao eksperimentalni. Na nastupu će izvesti neke od pesama sa prvog The Cult of Deep Waters, drugog Dreaming the Unknown i trećeg albuma The Trident

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063260827942
https://instagram.com/voden_official?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Uskoro objavljujemo imena drugih učesnika festivala kao i cene ulaznica.

Svetska premijera filma “Trag divljači” Nenada Pavlovića na 15. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE

Film “Trag divljači” srpskog reditelja Nenada Pavlovića, u kome uloge tumače Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić i drugi, otvoriće 15. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE, 15. septembra u 19 časova u Narodnom pozorištu Leskovac.

U ovom filmu glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Uz reditelja Nenada Pavlovića, na filmu su između ostalih radili scenaristi Nenad Pavlović, Dimitrije Vojnov i Đorđe Milosavljević, i direktorka fotografije Bojana Andrić. Producenti su Miloš Avramović i Tatjana Žeželj Gojković, ko-producent Kosta Đorđević, linijski producent Ljubomir Božović, a izvršni producent Goran Bjelogrlić. Film “Trag divljači” će biti prikazan van konkurencije.

U glavnom takmičarskom programu festivala, naći se će se devet regionalnih ostvarenja.

“Heroji radničke klase” Miloša Pušića, sa Jasnom Đuričić i Borisom Isakovićem u glavnim ulogama, prati junakinju Lidiju koja radi za kontroverznog građevinskog inspektora, kada se situacija komplikuje a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt. “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića nova je verzija srpske epske pesme Banović Strahinja, u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mesta srednjovekovnih srpskih junaka. „Leto kad sam naučila da letim“ Radivoja Andrića nežna je priča o odrastanju i pomirenju, u kojoj dvanaestogodišnja Sofija letovanje provodi u trošnoj porodičnoj kući na Hvaru, sa svojom pomalo napornom bakom Marijom i luckastom baba-tetkom Luce.

 Iz Hrvatske dolaze dva ostvarenja “Zbornica” Sonje Tarokić, nedavno ovenčana Zlatnom arenom u Puli za najbolji film i režiju, prati entuzijastičnu pedagoškinju Anamariju koja započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom istorije, nesvesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija svojim kolegama u zbornici. “Stric” Davida Kapaca i Andrije Mardešića (Hrvatska), sa legendarnim Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi, neobični je triler o božićnom porodičnom okupljanju koji vešto pleše između groteske, jeze i crnog humora.

Slovenački filmovi na LIFFE-u biće “Prasica” Tijane Zinajić i “Inventura” Darka Sinka (Slovenija). U filmu “Prasica” glavna junakinja je diplomirana slikarka Eva, koja do svoje 27. godine života još uvek nije ništa konkretno postigla. Nakon što joj menstruacija kasni pola godine, odlučuje  se za korenite promene u svom nezdravom životu. “Inventura” Darka Sinka prati muškarca Borisa Robiča koji, nakon što preživi napad na sebe, shvata da ga više ljudi mrzi nego što je ikad zamišljao, i da je percepcija života koju je imao samo iluzija.

“Sisterhood” Dine Dume (Severna Makedonija) u fokusu ima nerazdvojne tinejdžerke Maju i Janu, koje jedne noći na žurki hvataju Elenu, najpopularniju devojku u školi, kako ima seks sa Majinom dugotrajnom simpatijom. “Poslije zime” Ivana Bakrača (Crna Gora) prati pet prijatelja iz malog crnogorskog grada, u svojim kasnim dvadesetim, koji se trude da sačuvaju prijateljstva iako ih razdvajaju kilometri. Tokom jedne godine, dok ih niz događaja dovodi do životnih prekretnica, uviđaju da im se mladost naglo završava.

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE biće održano od 15. do 20. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, Narodnom pozorištu Leskovac, kao i online. Selektor ovogodišnjeg festivalskog izdanja je hrvatski reditelj Ognjen Sviličić, a nagrada „Živojin Žika Pavlović“ biće dodeljena proslavljenom makedonskom reditelju Milču Mančevskom, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Objavljen program Austrijskog filmskog festivala u Beogradu

Austrijski filmski festival se ove godine održava u Beogradu od 22. do 25. septembra, a u Kulturnom centru Beograda će biti prikazano sedam filmova: “3:30 PM” reditelja Ludviga Vusta, “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza,  “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” Leni Laurič, “Sunce” Kurdvin Ajub, “Hinterland”  Štefana Ruzovickog, i “Rimini” Ulriha Zajdla. Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Festival će 22. septembra u 20 časova otvoriti film “3:30 PM” Ludviga Vusta, koji će biti prisutan na otvaranju i učestvovati u razgovoru o filmu nakon projekcije. Novo delo obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine plodnog pisca-reditelja-producenta-kinematografa Ludviga Vusta ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora.

U petak, 23. septembra na programu su dva filma. “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza na programu je u 18 časova, a u ovoj tragikomediji četiri isprepletene priče govore o aktuelnim načinima na koje se Evropa suočava sa takozvanom migrantskom krizom i priča priču o četvoro Evropljana, čiji stavovi prema migracijama i azilu bivaju nepovratno raspršeni. U 20 časova na repertoaru je ostvarenje “Lucifer” Petera Brunera u kome Johanes, odrastao čovek dečjeg srca, živi povučeno u alpskoj kolibi zajedno sa svojim orlom i pobožnom majkom. Turistički razvoj preti da im zatruje raj i probudi đavola. Inspirisan istinitom pričom o egzorcizmu.

Program u subotu 24. septembra u 18h otvara film “Rubikon” Leni Laurič. U ovom filmu, nakon ekološke katastrofe Zemlju prekriva toksična magla. Posada u svemirskoj stanici mora da odluči da li će rizikovati svoje živote u potrazi za preživelima, ili će ostati bezbedna u staničnom „sistemu simbioze algi“. Za 20h je zakazana projekcija ostvarenja “Sunce” Kurdvin Ajub, u kome tri tinejdžerke iz Beča tverkuju u hidžabu i pevaju pop pesmu. Jutjub video čini ih poznatim preko noći, posebno među kurdskim muslimanima. Ovo je film o mladim ljudima uhvaćenim između društvenih medija i samootkrivanja, priča o buntovnim mladim ženama, za koju je rediteljka na  Berlinalu dobila nagradu za najbolji prvi igrani film.

U nedelju u 18 časova na programu je film “Hinterland” oskarovca Štefana Ruzovickog. Nakon što je 1920. Austrougarsko carstvo propalo, glavni protagonista Piter Perg se vraća kući iz Velikog rata, posle godina zatočeništva. Ali Beč u koji dolazi nimalo ne liči na mesto koje je nekada poznavao. Ovo ostvarenje dobilo je Filmsku nagradu Austrije za scenografiju. Beogradski program festivala zatvara u 20h film “Rimini” Ulriha Zajdla, koji prati junaka Ričija Brava. Nekada uspešna pop zvezda, juri za izbledelom slavom u snegom prekrivenom Riminiju, zarobljen između konstantnog pijanstva i koncerata za autobuse pune turista. Svet mu se urušava kada mu odrasla ćerka upadne u život i traži novac koga nema. Njegova patnja je i stvarna i lažna kao i njegova ljubav, a njegovo pevanje je usamljeni monolog gubitnika.

Nakon filma biće organizovana Q&A sesija sa montažerkom filma Monikom Vili, kojoj će se pridružiti Ludvig Vust, festivalski selektor Aleksandar S. Janković, kao i urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Ivan Aranđelović.

U pratećem programu festivala, 23. septembra od 12 do 16 časova na Fakultetu likovnih umetnosti, biće organizovana i radionica sa Ludvigom Vustom uz projekciju njegovih filmova.

Program Austrijskog filmskog festivala biće prikazan u Kulturnom centru Novog Sada od 23. do 26.  septembra, a u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom od 24. do 27. septembra.

Vrijeme je za još jedno izdanje Pravo Ljudski Filmskog Festivala!

17. Pravo Ljudski Filmski Festival  (PLJ17) ove godine održava se od 17. do 22. septembra u Sarajevu. Izuzev promjene datuma održavanja, ove godine Festival donosi niz noviteta u odnosu na predhodna izdanja. 

Ovogodišnje izdanje Pravo Ljudski je filmsko iskustvo koje korespondira sa svijetom na koji smo kao društvo navikli posljednjih godina. Život u lockdownu, između zatvorenih granica, ekonomska kriza, ratovi, mizoginija i stalno prisutni patrijarhat doveli su nas do toga da svoje potrebe svedemo na minimum, živimo udaljeni jedni od drugih i komuniciramo preko ekrana, izolirani strahovima, maskama, žicama i zidovima. Stoga se ovogodišnje festivalsko izdanje sažima na manje programa i filmova fokusiranih na samu suštinu i kritična pitanja trenutka u kojem se nalazimo. 

O programskom senzibilitetu izdanja, filmovima, gostima, govorit ćemo u narednim periodu, a ovom prilikom predstavljamo vizualni identitet izdanja kao vizualni otisak programskog pristupa.

Za vizualni identitet PLJ17 i ove godine je odgovoran grafički dizajner Amir Berbić koji je već 11 godina uz PLJ, a za ovogodišnje rješenje kaže: “Vizual PLJ17 je u potpunosti tipografsko rješenje koje sačinjava kompozicija slova koja asociraju na masovnost – mase ljudi, redove, kolone iz različitih pravaca… U pitanju je tamni ključ u kojem element optimizma dolazi jedino od slova PRAVO LJUDSKI i oštrog žutog polja koje je granica/razgraničenje, a ujedno i nečije svjetlo ili nada.“

Mogućnost preživljavanja kao politički prostor je prvi i vjerovatno najzahtjevniji program ovogodišnjeg izdanja, u kojem predlažemo, ili prihvatamo, da do političke nade možemo samo kroz traženje i pronalazak rascjepa i pukotina (u sistemu). Tako da jedno čitanje elementa vizualnog identiteta PLJ17 i boje u rješenju mogu biti odškrinjena vrata, ili snop svijetla, ali treće čitanje može biti i rascjep ili pukotina. Drugi program, Kako zamišljamo politički rad? sačinjavaju različiti filmski radovi koji ukazuju na mnogozvučje u političkom. Tu je naglasak na kreiranje neočekivanih kombinacija jer su to prakse koje neoliberalizam neće komodifikovati – jer ih neće (bar neko vrijeme) prepoznati. Iz toga čitamo kompoziciju vizuala koja je na prvu skoro asimetrična, ali i u tome gradi nešto slojevito i novo”, poruka je programskog tima Festivala. 

Kao i prethodnih godina, pozivamo osobe starije od 16 godina koje vole filmsku umjetnost, druženje, rad u timu te žele sticati nova znanja, vještine i iskustva, da nam se pridruže u organizaciji Festivala.

I ovaj put Festival se održava u kinu Meeting Point, dok će se dio pratećih programa odvijati u Filmskom centru Sarajevo, te u Historijskom muzeju BiH. 

Za sve informacije o programu, lokacijama i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite web stranicu pravoljudski.org, naše društvene mreže i hashtagove #plj17 i #pravoljudski17.

Austrijski filmski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Austrijski filmski festival ove godine održava se u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 22. do 27. septembra. Publika će tokom nekoliko dana festivala moći da pogleda sedam dugometražnih igranih ostvarenja iz austrijske savremene produkcije, uz radionicu i tribine u pratećem programu. Beogradski deo programa biće održan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra, novosadski u Kulturnom centru Novog Sada (23-26.  septembar), a niški u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom (24-27. septembar).

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

“U više filmova govori se o licu i naličju, mikro i makro kosmosu koji još jednom potvrđuju besmisao, ali i veličanstvenost ljudskih života bilo da ove filmove gledamo u Beču ili Beogradu. Ovogodišnji Festival austrijskog filma verovatno neće moći da pobedi stvarnost epohe (ako neko ili nešto uopšte može?) ali je može učiniti zanimljivijom, zabavnijom, ali i tragičnijom i melanholičnijom, jer filmovi i postoje da ne bismo propali od istine”, istakao je Aleksandar S. Janković.

Festival će biti otvoren ostvarenjem “3:30” reditelja Ludviga Vusta, koji će posle projekcije učestovati u Q&A razgovoru sa publikom. Novo delo ovog plodnog pisca-reditelja-producenta-kinematografa, obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine, ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora. Gošća festivala je i montažerka Monika Willi koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, radeći rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom i Ulrihom Seidlom – čiji se najnoviji film “Rimini” prikazuje na festivalu.

15. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE od 15. do 20. septembra

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE biće održano od 15. do 20. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, Narodnom pozorištu Leskovac, kao i na online platformi. Selektor ovogodišnjeg festivalskog izdanja je hrvatski reditelj Ognjen Sviličić.

Ognjen Sviličić, selektor ovogodišnjeg festivalskog izdanja, svoj izbor filmova najavio rečima: “Kako žive ljudi od Slovenije do Makedonije, što rade, kako im izgledaju stanovi, kakav im je standard, o čemu sanjaju, što ih muči. Mogu reći kako je ovogodišnja selekcija jedna vožnja kroz živote ljudi u bivšoj Jugoslaviji. Vidjet ćemo kako živi dezorjentirana mladost u Sloveniji, što se događa s tinejdžerima u Makedoniji, a kako se od prve mladosti opraštaju Crnogorci. Zaviriti ćemo u hrvatsko školstvo te ispratiti kako je duboko potonula radnička klasa u Srbiji. Tu je i jedan opasni Stric, jedan Slovenac kojeg su htjeli ubiti te srpski narodni heroj iz Afrike”.

O ovogodišnjoj selekciji Sviličić je dodao: “Kao i uvijek bivša Jugoslavija je filmski živa i pomaže nam da shvatimo kako smo, iako politički odvojeni, po duhu vrlo blizu. Ovi izvrsni filmovi će nam pokazati kako žive naši susjedi, a možda je najinteresantnije da ovogodišnja selekcija najviše pažnje posvećuje generaciji koja nikad nije živjela u Jugoslaviji, ali izgleda kao da je naša bivša država još uvijek tu, kao nešto što nas spaja kulturom i ne može se uništiti političkom odlukom”.

Ognjen Sviličić rođen je 1971. u Splitu u Jugoslaviji. Do sada je snimio šest dugometražnih filmova: “Da mi je biti morski pas” (1999), “Oprosti za kung fu” (2004),  “Armin” (2007), “Dva sunčana dana” (2010),  “Takva su pravila” (2014), i “Glas” (2019). Njegovi filmovi osvajali su brojne nagrade na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, od Pule do Venecije. Sviličić radi i kao scenarista, a među njegove radove ubraja se ”Što je Iva snimila” reditelja Tomislava Radića, “Put Lubenica” i “Metastaze” reditelja Branka Schmidta “Slovenka”redatilja Damjana Kozolea, te “Bićemo prvaci sveta” reditelja Darka Bajića. Film “Otac” za koji je pisao scenario zajedno s rediteljem Srdanom Golubovićem dobio je nagradu publike na Berlinaleu 2020. godine.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.

Predstavljamo Kinoscope program 28. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival najavljuje ovogodišnji program Kinoscope. U programu će biti 18 filmova, od kojih šest pripada sekciji Kinoscope Surreal.

„Kinoscope je program koji posebnu pažnju posvećuje novonastalim talentima i novim trendovima u savremenoj kinematografiji iz cijelog svijeta, osim filmova iz zemalja koje ispunjavaju uslove za takmičenje. Ove godine 10 od 18 filmova su debitantski filmovi. Svi filmovi dijele bitnost i raznolikost u svom filmskom jeziku. Ova godina je posebna u smislu da se filmovi koje smo selektirali mogu staviti u dijalog jedni s drugima. Mi zapravo ne tražimo filmove sa specifičnim temama, ali jednom kada je izbor finaliziran volimo da nađemo neke tematske niti. Prošle godine nekoliko filmova Kinoscope programa je istraživalo porodične veze. Ove godine u programu su mnogi filmovi o gubitku“, kažu Mathilde Henrot i Alessandro Raja, selektori programa Kinoscope.

Ulaznice

Prodaja ulaznica za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24), počinje sutra, 8. augusta u 10 sati. Ulaznice za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala su u prodaji i online putem, a mogu se kupiti na tickets.sff.ba ili putem web stranice Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard® karticama putem online platforme ostvarujete 30% popusta.

Više informacija o Box Officeu možete pronaći na linku: https://www.sff.ba/stranica/box-office.

Raspored projekcija možete pronaći na linku:
https://www.sff.ba/stranica/program-2.

KINOSCOPE PROGRAM 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA:

ALKARAS / ALCARRÀS

Španija, Italija, 2022, 120 min.

Režija: Carla Simón

Uloge: Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset, Albert Bosch, Ainet Jounou, Josep Abad, Montse Oró, Carles Cabós, Berta Pipó

Otkako znaju za sebe, članovi porodice Solé svako ljeto provode berući breskve u svome voćnjaku u malom španjolskom selu Alkaras. Ali ovogodišnja berba mogla bi im biti posljednja jer im prijeti deložacija. Prema novim planovima koji izazivaju razdor u inače bliskoj porodici, stabla breskve trebala bi biti posječena da bi se na njihovom mjestu postavili solarni paneli. Po prvi put, članovi porodice suočavaju se sa nesigurnom budućnošću i prijetnjom da izgube više od doma.

BLIZU / CLOSE

Belgija, Francuska, Nizozemska, 2022, 105 min.

Režija: Lukas Dhont

Uloge: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker, Kevin Janssens

Intenzivno prijateljstvo trinaestogodišnjih dječaka Lea i Remija iznenada se prekida. U nastojanju da shvati zašto se to dogodilo, Leo se obraća Remijevoj majci Sophie. BLIZU je film o prijateljstvu i odgovornosti.

LJUBAVNA VATRA / FIRE OF LOVE

Sjedinjene Američke Države, 2021, 93 min.

Režija: Sara Dosa

Neustrašivi francuski naučnici Katia i Maurice Krafft posvetili su život razotkrivanju misterije vulkana, lutajući širom svijeta u potrazi za vatrom i u procesu stvarajući neke od najspektakularnijih snimaka i fotografija planete Zemlje. Viđen objektivom ovoga para, film LJUBAVNA VATRA intimna je i fascinantna vizuelna romansa koja propituje način na koji je njihova zajednička strast omogućila pionirska istraživanja sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga vijeka koja su pomogla da se spasu životi, ali u konačnici uzrokovala i njihovu smrt. Ovaj lirični arhivski kolaž, izvučen iz stotina sati videomaterijala i fotografija Krafftovih, pokazuje humor, bliskost i neutaživu radoznalost koji su bili integralni dio njihovog partnerstva i zaslužni su za njihovu zaostavštinu koja je zauvijek izmijenila naše shvatanje prirode.

LJUBAVNI PAS / LOVE DOG

Poljska, Meksiko, Sjedinjene Američke Države, 2022, 84 min.

Režija: Bianca Lucas

Uloge: John Dicks, TJ Tarver, Becca Begnaud, Corinne Bordelon, Brooke Keel Bullock, Ernie Schaeffer

Nakon što završi sa radom na naftnoj bušotini u Teksasu, John se vraća u rodni grad u Mississippiju, gdje će se suočiti ne samo sa potisnutom traumom već i sa društvom koje oplakuje umiruće američke mitove.

NAJGORI / LES PIRES

Francuska, 2022, 99 min.

Režija: Lise Akoka, Romane Gueret

Uloge: Mallory Wanecque, Timéo Mahaut, Johan Heldenbergh, Loïc Pech, Mélina Vanderplancke, Esther Archambault, Matthias Jacquin, Angélique Gernez, Dominique Frot, Rémy Camus, François Créton, Carima Amarouche

U gradiću Picasso, predgrađu lučkog grada Boulogne-Sur-Mer na sjeveru Francuske, snimat će se film. Četvero lokalnih tinejdžera – Lily, Ryan, Maylis i Jessy – prolaze na audiciji za uloge u filmu. Svi u njihovom susjedstvu su iznenađeni i pitaju se zašto su filmadžije birale samo „najgore“?

NEMIRI NA OSTRVIMA / TOURMENT SUR LES ÎLES

Francuska, Španija, Njemačka, Portugal, 2022, 162 min.

Režija: Albert Serra

Uloge: Benoît Magimel, Pahoa Mahagafanau, Marc Susini, Matahi Pambrun, Alexandre Melo, Sergi Lopez, Montse Triola

Na otoku Tahitiju u Francuskoj Polineziji, visoki republički komesar i zvaničnik francuske vlade DE ROLLER proračunat je čovjek besprijekornih manira. Njegova donekle široka percepcija vlastite uloge navodi ga da navigira kroz visoke ešalone „establišmenta“, kao i mutna okupljališta gdje se druži s lokalnim stanovništvom. Naročito nakon što su se počele širiti uporne glasine o ukazanju podmornice, čije sablasno prisustvo možda nagovještava povratak francuskih nuklearnih testova.

OGRTAČ OD DRAGULJA / ROBE OF GEMS

Meksiko, Argentina, Sjedinjene Američke Države, 2022, 117 min.

Režija: Natalia López Gallardo

Uloge: Nailea Norvind, Antonia Olivares, Aida Roa, Juan Daniel Garcia Treviño, Sherlyn Zavala Diaz, Balam Toledo

Usred tihog razvoda, Isabel sa svoje dvoje djece napušta grad i odlazi u napuštenu seosku kuću u vlasništvu njene porodice. Uskoro otkriva da je María, sestra njene domaćice, nestala. Kada Isabel domaćici ponudi pomoć, između dvije žene uspostavlja se prešutni pakt da pronađu nestalu Maríju. U međuvremenu, Roberta, policijska zapovjednica zadužena za istragu, pokušava izvući svoga sina iz kandži kartela. Seoski kraj pun je opasnosti i nedoumica, ali bez obzira na okolnosti, odlučnost se ne povlači u susretu sa sudbinom.

POD STABLIMA SMOKVE / UNDER THE FIG TREES

Tunis, Francuska, Švicarska, Njemačka, Katar, 2022, 92 min.

Režija: Erige Sehiri

Uloge: Fide Fdhili, Feten Fdhili, Ameni Fdhili, Samar Sifi, Leila Ouhebi, Hneya Ben Elhedi Sbahi, Gaith Mendassi, Abdelhak Mrabti, Fedi Ben Achour, Firas Amri

U hladu smokvinog drveća formira se snažna veza među mladim sezonskim najamskim radnicima. Kroz flertovanje, međusobnu privlačnost i odbijanje, mladi muškarac i žena osjećaju snažnu povezanost dok se trude da se međusobno upoznaju i shvate.

POSLIJE SUNČANJA / AFTERSUN

Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države, 2022, 98 min.

Režija: Charlotte Wells

Uloge: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall

Sophie se prisjeća zajedničke radosti i vlastite melanholije odmora koji je provela s ocem prije dvadeset godina. Uspomene, stvarne i izmaštane, popunjavaju praznine u snimcima mini DV kamere, dok Sophie u glavi pokušava pomiriti ono što je znala o svome ocu s onim što joj o njemu nije bilo poznato.

RATNI PONI / WAR PONY

Sjedinjene Američke Države, 2022, 114 min.

Režija: Gina Gammell, Riley Keough

Uloge: Jojo Bapteise Whiting, Ladainian Crazy Thunder, Jesse Schmockel, Wilma Colhoff, Iona Red Bear

RATNI PONI prati isprepletene priče dva mlada muškarca iz plemena Oglala Lakota koji odrastaju u Pine Ridge rezervatu. Sve što dvadesettrogodišnji Bill želi je da postigne nešto u životu. Odlučan je da ostvari američki san, bilo tako što će raditi kao dostavljač ili kao uzgajivač pudlica. U međuvremenu, dvanaestogodišnji Matho ne može dočekati da odraste i očajnički žudi za pohvalom svog mladog oca. Kada serija impulsivnih odluka preokrene Mathov život naglavačke, on shvata da nije u stanju izaći na kraj sa teškim izazovima svijeta odraslih. Povezani zajedničkom borbom da se uklope i osjete pripadnost, dva mlada muškarca bore se sa pitanjima identiteta, porodice i gubitka dok prelaze svoj jedinstveni put prema odrastanju.

SANJAM ELEKTRIČNE SNOVE / TENGO SUEÑOS ELÉCTRICOS

Belgija, Francuska, Kostarika, 2022, 110 min.

Režija: Valentina Maurel

Uloge: Reinaldo Amien Guttierez, Daniela Marin Navarro, Vivan Rodriguez, Adriana Castro Garcia

Eva ne može podnijeti činjenicu da njena majka želi renovirati kuću i riješiti se mačke koja je, dezorijentisana nakon razvoda Evinih roditelja, počela mokriti gdje god stigne. Eva želi živjeti kod svog oca koji, dezorijentisan poput mačke, proživljava svoju drugu mladost. Iako nesposobna preplivati okean zrelosti, Eva se mora suočiti s bijesom koji nagriza njenog oca. I sada se počinje prelijevati i u nju.

VELIKI POKRET / EL GRAN MOVIMIENTO

Bolivija, Francuska, Katar, Švicarska, 2021, 85 min.

Režija: Kiro Russo

Uloge: Julio César Ticona, Max Bautista Uchasara, Francisca Arce de Aro

Današnja Bolivija. Nakon sedam dana hoda, Elder i njegovi prijatelji rudari stižu u La Paz sa zahtjevom da budu vraćeni na posao. Iznenada, Elder se počne osjećati loše… Uz pomoć stare Mamá Panche, Elder i njegovi prijatelji pronalaze posao na pijaci. Ali Elderovo stanje se pogoršava, guši se i bori se za dah. Mamá Pancha ga šalje Maxu – nadriljekaru, pustinjaku i klovnu – koji ga možda može vratiti u život.

KINOSCOPE SURREAL

HUESRA

Meksiko, Peru, 2022, 93 min.

Režija: Michelle Garza Cervera

Uloge: Natalia Solián, Alfonso Dosal, Mayra Batalla, Mercedes Hernández, Aída López, Martha Claudia Moreno

To je trebao biti najsretniji period Valerijinog života. Dugogodišnji san nje i njenog supruga Raula konačno se ostvario: Valerija je trudna. Na početku sve djeluje savršeno. No, postepeno, ona postaje sve utučenija. U očekivanju majčinstva, Valerija se ne može osloboditi duboke sumnje u samu sebe i sveprisutnog osjećaja užasnutosti uzrokovanog vizijama bića nalik paucima i drugih nadnaravnih prijetnji koje su možda djelo sile poznate pod imenom La Huesera. U nastojanju da se suoči s tim demonima, Valerija se vraća svom starom, bezbrižnom životu kojeg se odrekla zbog Raula, te ponovo uspostavlja odnos sa svojom prvom ljubavlju Octavijom.

IZLIJEGANJE / PAHANHAUTOJA

Finska, Švedska, 2022, 87 min.

Režija: Hanna Bergholm

Uloge: Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen, Oiva Ollila, Reino Nordin

Dvanaestogodišnja gimnastičarka Tinja očajnički nastoji zadovoljiti svoju izgledom opsjednutu majku, čiji blog „Prekrasni svakodnevni život“ predstavlja život njihove porodice kao idiličnu egzistenciju u perfektno njegovanom predgrađu. Kada Tinja u šumi pronađe povrijeđenu pticu, ona odnosi njeno čudno jaje kući, ušuška ga u svoj krevet i njeguje ga do izlegnuća. Stvorenje koje izađe iz jajeta postaje Tinjin najbolji prijatelj i oživotvorena noćna mora, gurajući je iza besprijekorne zavjese savršenog života u poremećenu stvarnost koju njena majka odbija da vidi.

PETI GRUDNI PRŠLJEN / DASEOS BEONJJAE HYUNGCHU

Južna Koreja, 2022, 64 min.

Režija: Syeyoung Park

Uloge: Jihyeon Park, Hyein Moon, Seukyoung Haam

Nakon što ljubavni par okonča svoju vezu, plijesan se počne nakupljati na njihovom odbačenom madracu i iz nje se rađa misteriozno stvorenje. Stvorenje putuje zemljom hraneći se pršljenovima svojih žrtava u pokušaju da pobjegne iz kreveta, od plijesni i od vlastite prošlosti. Pun teške čežnje i još težeg osjećaja samoće, ovaj film vjerno oslikava duboku sjetu izgubljene mlade ljubavi i zvijer očaja koji se rađa iz tog osjećaja napuštenosti.

PUŠENJE IZAZIVA KAŠALJ / FUMER FAIT TOUSSER

Francuska, 2022, 80 min.

Režija: Quentin Dupieux

Uloge: Gilles Lellouche, Vincent Lacoste, Anaïs Demoustier, Jean-Pascal Zadi, Oulaya Amamra

Nakon razorne borbe sa dijaboličnom kornjačom, petočlana grupa osvetnika, poznata pod imenom Duhanski tim, se raspada. Članove grupe šalju na obavezni, zajednički jednosedmični odmor da pokušaju ojačati njihovu međusobnu koheziju. Odmor protiče sjajno sve dok Lézardin, imperator zla, ne odluči uništiti planetu Zemlju.

RATOVI PROTIV JEDNOROGA / UNICORN WARS

Španija, Francuska, 2022, 92 min.

Režija: Alberto Vázquez

U jednoj dalekoj dalekoj zemlji, medvjedi i jednorozi oduvijek ratuju. Armija plišanih medvjedića indoktrinira mlade regrute kako bi pokrenuli rat protiv jednoroga koji su prijetnja opstanku medvjeda. Braća Bluey i Tubby su u grupi neiskusnih regruta koje pošalju na opasan zadatak spašavanja čarobne šume. Da li su oni spremni za taj izazov? Mješavina APOKALIPSE DANAS i BAMBIJA, film RATOVI JEDNOROGA priča je o vjekovnom ratu između plišanih medvjedića i jednoroga sa snažnom antiratnom, ekološki osviještenom porukom.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

Predstavljamo filmove programa U fokusu 28. Sarajevo Film Festivala

Program U fokusu 28. Sarajevo Film Festivala donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine. U pitanju je selekcija snažnih ostvarenja kako već etabliranih umjetnika, tako i debitanata koji su ostvarili uspjeh na prestižnim filmskim festivalima širom svijeta ili na domaćem tržištu.

“Mislim da će gledaoci i ove godine uživati u programu u kojem se, pored filmova Ulricha Seidla i Cristiana Mungiua, nalaze i drugi važni regionalni filmovi. Tu je i reditelj Stefan Arsenijevć sa filmom STRAHINJA BANOVIĆ koji je jedno malo regionalno iznenađenje, ali tu su i interesantni debitantski filmovi poput NJEŽNO, BROADWAY i VIZURE LEPTIRA. Regionalna kinematografija se već nekoliko godina sa svojim autoricama i autorima nalazi u samome vrhu svjetske kinematografije sa jakim prisustvom na festivalima A kategorije”, izjavila je Elma Tataragić, selektorica programa U fokusu.

Ulaznice

Za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u prodaji su online ulaznice, koje se mogu kupiti na tickets.sff.ba ili putem web stranice Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard® karticama putem online platforme ostvarujete 30% popusta. Glavni Box Office (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) otvara se u ponedjeljak, 8. augusta u 10 sati.

PROGRAM U FOKUSU 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA:

BROADWAY

Grčka, Francuska, Rumunija, 2021, 97 min.

Režija: Christos Massalas

Uloge: Elsa Lekakou, Foivos Papadopoulos, Stathis Apostolou, Rafael Papad, Salim Talbi, Christos Politis

Nelly je pobjegla od svoje bogate, kontroli sklone porodice. Dok pleše u striptiz-klubu, upoznaje Markosa, sitnog, ali harizmatičnog gangstera, koji joj pomaže pobjeći od poslušnika njenoga očuha. Markos uskoro postaje njen zaštitnik i ljubavnik. Vodi je u Broadway, napušteni zabavni kompleks u Atini, koji je naselila mala zajednica plesača, skitnica i lopova i jedan zarobljeni majmun. Neko vrijeme, život u zajednici je dobar, čak i kada Broadway ugosti misterioznog muškarca, ranjenog i umotanog u zavoje, kojeg najopasniji pripadnici atinske mafije žele vidjeti mrtvog. Međutim, nakon što je Markos uhapšen i zatvoren, novopridošli muškarac neočekivano preuzima značajnu ulogu u zajednici.

ČUDO / MIRACOL

Rumunija, Češka Republika, Latvija, 2021, 118 min.

Režija: Bogdan George Apetri

Uloge: Ioana Bugarin, Emanuel Pârvu, Cezar Antal, Ovidiu Crișan, Valeriu Andriuță 

Podijeljen u dva dijela, film ČUDO prati mladu opaticu Cristinu dok se iskrada iz svoga izolovanog manastira kako bi se pozabavila hitnim poslom. Njeno enigmatično putovanje vodi je širom grada, ali naizgled je u nemogućnosti riješiti svoj problem i pronaći muškarca za kojim traga. Ostavljena bez opcija, Cristina se uveče vraća u manastir, ali usput je stiže neočekivana sudbina. Drugi dio filma prati Mariusa Predu, odlučnog policijskog detektiva koji pokušava shvatiti šta se dogodilo Cristini. Marius prati Cristinino putovanje, korak po korak, posjećujući sva mjesta koja je i ona posjetila. Njegova istraga ga navodi na tragove i otkrića koji ne samo da rasvjetljavaju nezamislivu istinu iza Cristininih misterioznih postupaka već, moguće, i istinsko čudo.

MAGNETNA REZONANCA / R.M.N.

Rumunija, Francuska, Belgija, Švedska, 2022, 125 min.

Režija: Cristian Mungiu

Uloge: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, Andrei Finți, Mark Blenyesi, Ovidiu Crișan

Nekoliko dana uoči Božića, nakon što je dao otkaz na svome radnom mjestu u Njemačkoj, Matthias se vraća u svoje multietničko selo u Transilvaniji. Želi biti više uključen u obrazovanje svoga sina Rudija, kojeg je predugo ostavio na brigu sinovljevoj majci Ani, te osloboditi dječaka strahova koji su ga ophrvali. Zauzet brigom o svom starom ocu Ottu, Matthias je željan ponovno vidjeti svoju bivšu ljubav, Csillu. Kada mala tvornica kojom Csilla upravlja uposli nove radnike, mir lokalne zajednice biva poremećen, otkrivajući strahove koji obuzimaju njene odrasle članove. Strahovi uzrokuju erupciju sukoba i strasti koji probijaju kroz tanki veo njihovog navodnog međusobnog razumijevanja i mira.

NJEŽNO / SZELÍD

Mađarska, Njemačka, 2022, 92 min.

Režija: Anna Eszter Nemes, László Csuja

Uloge: Eszter Csonka, György Turós, Csaba Krisztik, Éva Kerekes, János Papp, Gábor Ferenczi, Máté Vörös, Ferenc Gerlóczy, Viktória Szorcsik, Balázs Czukor

Edina, dizačica tegova, spremna je žrvovati sve za san koji dijeli sa svojim životnim partnerom i trenerom Adamom: osvojiti svjetsko prvenstvo u body buildingu. Skupi steroidi i dodaci prehrani prisiljavaju Edinu da se počne baviti dodatnim poslom kao escort dama. Novi doživljaj želje i čudna ljubav, koju usput iskusi, navode je da otkrije razliku između njenih snova i njene prave ličnosti.

RIMINI

Austrija, Francuska, Njemačka, 2022, 114 min.

Režija: Ulrich Seidl

Uloge: Michael Thomas, Tessa Göttlicher, Hans-Michael Rehberg, Inge Maux, Claudia Martini, Georg Friedrich

Richie Bravo, nekadašnja pop-zvijezda, provodi zimu u Riminiju,  pokušavajući obnoviti staru slavu. Svoj raskalašeni način života i ovisnost o kocki finansira održavajući koncerte gomilama turista i pružanjem seksualnih usluga svojim obožavateljicama. Njegov svijet počinje da se ruši kada mu se u život iznenada vrati njegova odrasla kći, zahtijevajući novac koji joj on nikada nije dao. U međuvremenu, njegov ostarjeli otac, koji pati od demencije, neprekidno hoda ukrug u staračkom domu u Austriji.

STRAHINJA BANOVIĆ

Srbija, Francuska, Luksemburg, Bugarska, Litvanija, 2021, 92 min.

Režija: Stefan Arsenijević

Uloge: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei, Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić

Film je inspirisan epskom pjesmom “Banović Strahinja“, u kojoj savremeni afrički migranti zauzimaju mjesta srpskih nacionalnih junaka. Kada ih deportiraju iz Njemačke natrag u Srbiju, ganski bračni par Strahinja i Ababuo različito se nose s novim okolnostima. Dok Strahinja zadovoljno gradi nogometnu karijeru, strastvena Ababuo nema iste mogućnosti ostvarenja svojih ambicija te se priključuje grupi sirijskih izbjeglica na putu u Zapadnu Evropu. Ostavši sam, Strahinja kreće na odiseju balkanskom rutom kako bi je pronašao.

VIZURA LEPTIRA / BACHENNYA METELYKA

Ukrajina, Češka Republika, Hrvatska, Švedska, 2022, 107 min.

Režija: Maksym Nakonechnyi

Uloge: Rita Burkovska, Liubomyr Valivots, Myroslava Vytrykhovska-Makar, Natalka Vorozhbyt

Nakon što je provela mjesece kao zarobljenica u Donbasu, ukrajinska stručnjakinja za zračno nadgledanje Lilja vraća se kući svojoj porodici. Ipak, traumatično iskustvo zatočeništva nastavlja da je muči i prikazuje joj se na načine slične snu. Nešto raste duboko u Lilji i ne dopušta joj da zaboravi, ali ona odbija da se identifikuje kao žrtva i odlučna je boriti se u oslobađanju traume. VIZURA LEPTIRA teško je i pravovremeno svjedočanstvo o ukrajinskim ratnicima i ženama koje se bore za vlastiti integritet, slobodu i budućnost.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

Program Masterclassa 28. Sarajevo Film Festivala

Serija razgovora u programu Masterclassa 28. Sarajevo Film Festivala predstavit će neke od najpoznatijih filmskih umjetnika.

Program Masterclassa uključuje razgovore sa rediteljem i scenaristom Paulom Schraderom, rediteljem, scenaristom i producentom Sergejom Loznitsom, rediteljem Rubenom Östlundom, rediteljem, scenaristom i filmskim kompozitorom Arijem Folmanom, glumcem, rediteljem, dramskim piscem i autorom Jessejem Eisenbergom, rediteljicom Jasmilom Žbanić i rediteljem, scenaristom i producentom Michaelom Winterbottomom.

Ulaz na Masterclasse je slobodan, uz preuzimanje ulaznica online na tickets.sff.ba ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24), koji počinje sa radom u ponedjeljak, 8. augusta u 10 sati. Broj ulaznica je ograničen.

MASTERCLASS sa Paulom Schraderom / subota / 13. august / 17:30 – 18:30

Paul Joseph Schrader rođen je 1946. godine. Diplomirao je na koledžu Calvin, a magistrirao na filmskoj školi UCLA dok je radio kao filmski kritičar i pisao knjigu „Transcendentni stil na filmu“. Naknadno je pristupio AFI-u. Napisao je scenarije i režirao više od trideset filmova, uključujući četiri saradnje s Martinom Scorsesejem, od kojih je prvi film, TAKSIST, osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. godine. Svoj prvi film, BLUE COLLAR, režirao je 1978. godine, po scenariju koji je napisao s bratom. Kasnije iste godine, Schrader je pisao scenarije i režirao HARDCORE, AMERIČKI ŽIGOLO, LJUDI MAČKE, MISHIMA i GRAD ZLOČINA.

Schrader je 2019. godine nominiran za Oscara® za najbolji originalni scenarij za film PRVI REFORMIRANI, koji je i režirao. KOCKAR, film za koji je nedavno napisao scenarij i režirao ga, premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2021. godine i osvojio je brojne nagrade i priznanja.

MASTERCLASS sa Sergejom Loznitsom / nedjelja / 14. august / 11:00 – 12:30

Sergei Loznitsa rođen je 1964. Odrastao je u Kijevu (Ukrajina), a 1987. godine diplomirao je primijenjenu matematiku na Kijevskom politehničkom institutu (Kyiv Polytechnic). U periodu od 1987. do 1991. radio je kao naučnik na Kijevskom institutu za kibernetiku, gdje se specijalizirao za istraživanje umjetne inteligencije. Godine 1997. diplomirao je na Ruskom državnom institutu za kinematografiju (VGIK) u Moskvi, gdje je studirao film.

Filmove snima od 1996. godine, a do sada je režirao 25 nagrađivanih dokumentarnih filmova i četiri igrana.

Dugometražni prvijenac MOJA RADOST (2010) premijerno je prikazan u glavnoj konkurenciji Festivala u Cannesu. Uslijedio je igrani film U MAGLI (2012), koji je osvojio FIPRESCI nagradu na 65. Festivalu u Cannesu. Loznitsa je 2017. predstavio svoj treći dugometražni igrani film NJEŽNO STVORENJE, također u konkurenciji Festivala u Cannesu. Godine 2018. dobio je nagradu za najbolju režiju u selekciji Un Certain Regard na Festivalu u Cannesu za svoj četvrti dugometražni film, DONBAS.

Loznitsa je 2013. godine osnovao filmsku produkcijsku kompaniju ATOMS & VOID.

Njegov dugometražni dokumentarni film MAJDAN (2014), hronika ukrajinske revolucije, imao je svjetsku premijeru na Séance Special Festivalu u Cannesu. Kasniji dugometražni dokumentarni filmovi, DOGAĐAJ (2015), AUSTERLITZ (2016), PROCES (2018) i DRŽAVNI POGREB (2019) predstavljeni su na specijalnim projekcijama Venecijanskog filmskog festivala. Godine 2021. dobio je specijalnu nagradu žirija L’Oeil D’Or Award u Cannesu za film BABIN JAR. KONTEKST. Njegov najnoviji film, PRIRODNA ISTORIJA DESTRUKCIJE, premijerno je prikazan u posebnom programu na 75. Festivalu u Cannesu ove godine.

Sergei Loznitsa i dalje radi u dokumentarnom i igranom žanru.

MASTERCLASS sa Rubenom Östlundom / nedjelja / 14. august / 17:30 – 18:30

Ruben Östlund je rođen 1974. u Švedskoj. Njegov prvi igrani film, MONGOLOID S GITAROM, osvojio je nagradu FIPRESCI na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Počevši s njegovim drugim igranim filmom, NESVJESNO, koji je premijerno prikazan u programu Un Certain Regard, svi Östlundovi filmovi prikazani su u Cannesu. Zlatnog medvjeda u Berlinu osvojio je s kratkim filmom INCIDENT KOD BANKE. Östlundov treći igrani film, IGRA, premijerno je prikazan u programu Directors’ Fortnight Filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur, nominacije za nagradu Evropskog parlamenta LUX te najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize. Njegov četvrti igrani film, TURIST, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar®. Östlundov peti igrani film, KVADRAT, osvojio je Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu i nominovan je za nagradu Oscar® za najbolji film na stranom jeziku.

MASTERCLASS sa Arijem Folmanom / ponedjeljak / 15. august / 10:00 – 11:30

Ari Folman je izraelski reditelj, scenarista i filmski kompozitor. Kao scenarista je radio na više uspješnih izraelskih televizijskih serija, uključujući nagrađivanu seriju BeTipul koja je poslužila kao osnov HBO serije NA TERAPIJI. Režirao je film VALCER SA BAŠIROM, nominovan za Oscara, kao i film KONGRES.

MASTERCLASS sa Jessejem Eisenbergom / srijeda / 17. august / 11:00 – 12:30

Jesse Adam Eisenberg rođen je 5. oktobra 1983. godine u Queensu, New York. Pohađao je New School University, New York, gdje je studirao liberalne umjetnosti, s fokusom na demokratiju i kulturni pluralizam. Studirao je i u The New School u njujorškom Greenwich Villageu.

Filmovi u kojima je Eisenberg ostvario uloge su: ROGER DODGER, THE SQUID AND THE WHALE, ADVENTURELAND, ZOMBIELAND, THE SOCIAL NETWORK, NOW YOU SEE ME, THE DOUBLE, NIGHT MOVES, THE END OF TOUR, AMERICAN ULTRA, LOUDER THAN BOMBS, BATMAN V. SUPERMAN, NOW YOU SEE ME 2, CAFÉ SOCIETY, JUSTICE LEAGUE, THE HUMMINGBIRD PROJECT, THE ART OF SELF DEFENSE, ZOMBIELAND: DOUBLE TAP, RESISTANCE, VIVARIUM i WILD INDIAN.

U predstojećem periodu, Eisenberg će igrati glavnu ulogu Tobyja Fleishmana u FX limitiranoj seriji FLEISHMAN IS IN TROUBLE zasnovanoj na istoimenom bestseleru Taffy Brodesser-Akner.

Eisenberg je napisao četiri drame, među kojima je i “The Spoils”, čija je izvedba imala rekordnu prodaju na West Endu. Napisao je drame “The Revisionist” i “Asuncion”, u kojima je igrao uz Vanessu Redgrave. Njegova predstava “Happy Talk” u kojoj igraju Susan Sarandon i Marin Ireland izvedena je u aprilu 2019. godine u Signature Theater u New Yorku.

Eisenberg je čest saradnik The New Yorkera, autor je zbirke priča „Bream Gives Me Hiccups“, objavljene u izdanju Grove Pressa, i audioknjige „Nakon što spasiš svijet“ u izdanju Audible Originala, koja je osvojila Nagradu za najbolje originalno djelo na Audie Awardsu 2021. godine.

Eisenbergov rediteljski prvijenac NAKON ŠTO SPASIŠ SVIJET, naslov koji distribuira kompanija A24, premijerno je prikazan na Sundance Film Festivalu 2022. godine, uz sjajne kritike. Prikazan je u programu Sedmice kritike na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine. Film prati Evelyn (Julianne Moore), ženu koja je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji, ali se ne uspijeva zbližiti sa svojim sinom Ziggyjem, internet-zvijezdom u usponu nezainteresovanom za svjetske probleme. Ovaj emotivni film, čiji scenarij i režiju potpisuje Jesse Eisenberg, zabavan je i iznimno perceptivan portret majke i sina koji su naizgled potpuno različiti, ali zapravo su puno sličniji nego što su to voljni priznati.

MASTERCLASS sa Jasmilom Žbanić / četvrtak / 18. august / 11:00 – 12:30

Jasmila Žbanić, redateljica

Rođena u Sarajevu 19. decembra 1974. godine, Jasmila Zbanić je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za pozorišnu i filmsku režiju. Prije snimanja filmova radila je kao lutkarica u pozorištu Bread and Puppet sa sjedištem u Vermontu i kao klaun u radionici Lee Delonga. Sa prijateljima, 1997. godine, osnovala je Udruženje umjetnika Deblokada kroz koje je producirala, pisala i režirala mnoge dokumentarne, videoumjetničke radove i kratke filmove. Među njima je i dugometražni igrani film GRBAVICA, nagrađen Zlatnim medvjedom na Berlinaleu 2006. godine. Njen film QUO VADIS, AIDA? Premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, a osim više drugih nagrada, film je dobio i Evropsku filmsku nagradu za najbolji film, režiju i glavnu glumicu, kao i nominacije za nagrade Američke filmske akademije, Oscara® u kategoriji Najbolji međunarodni igrani film, te dvije nagrade BAFTA.

MASTERCLASS sa Michaelom Winterbottomom / petak  / 20. august / 11:00 – 12:30

Michael Winterbottom  je rođen u Blackburnu, Lancashire. Jedan od prvih projekata na kojim je radio kao reditelj bila je TV serija FAMILY (dobitnik Prix Europa, nominacija za BAFTA nagradu za najbolju TV serijsku dramu, Službena selekcija – Toronto Film Festival 1994), za koju je scenarij napisao Roddy Doyle. Režirao je filmove BUTTERFLY KISS (Službeno takmičenje – Berlin Film Festival 1995); JUDE (15 dana autora – Cannes Film Festival 1996, dobitnik nagrade Michael Powell – EIFF), WELCOME TO SARAJEVO (Službena Selekcija – Cannes Film Festival 1998), I WANT YOU (U konkurenciji – Berlin Film Festival 1998), WONDERLAND (U konkurenciji – Cannes Film Festival, dobitnik Best British Film – British Independent Film Awards 1999),THE CLAIM (U konkurenciji– Berlin Film Festival); 24 HOUR PARTY PEOPLE (U konkurenciji – Cannes Film Festival 2002), IN THIS WORLD (dobitik Zlatnog medvjeda – Berlin International Film Festival 2003); CODE 46 (U konkurenciji – Venice Film Festival 2003), 9 SONGS (Najbolja kinematografija – San Sebastian Film Festival 2004); A COCK AND BULL STORY (Toronto Film Festival 2005), ROAD TO GUANTANAMO (Srebreni medvjed za najboljeg reditelja – Berlin Film Festival 06); A MIGHTY HEART (Službena Selekcija – Cannes Film Festival 2007); GENOVA (Najbolji reditelj – San Sebastian Film Festival, 2008), THE SHOCK DOCTRINE (Sundance Film Festival 2009), THE KILLER INSIDE ME (U konkurenciji – Berlin Film Festival 2010), THE TRIP (Toronto Film Festival 2010), TRISHNA (Toronto Film Festival 2011), EVERYDAY (Telluride Film Festival 2012), THE LOOK OF LOVE (Sundance Film Festival 2013), THE TRIP TO ITALY (Sundance Film Festival 2014), THE FACE OF AN ANGEL (Toronto Film Festival 2015), THE EMPEROR’S NEW CLOTHES (Tribeca Film Festival 2015). U 2017. godini objavljena je treća serija THE TRIP TO SPAIN (Tribeca Film Festival) i ON THE ROAD (BFI London Film Festival), THE WEDDING GUEST (Toronto Film Festival 2018), GREED (Toronto Film Festival 2019), THE TRIP TO GREECE (2020), ISOLATION (2021), THIS SCEPTRED ISLE (2022).

Winterbottom je bio i gostujući profesor Humanitasa u oblasti filma i televizije na Univerzitetu Oxford.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

Predstavljamo Open Air program, danas počinje online prodaja ulaznica

U programu Open Air 28. Sarajevo Film Festivala osam je filmova, a program otvara film otvorenja 28. Sarajevo Film Festivala 12. augusta: TROUGAO TUGE švedskog reditelja Rubena Östlunda, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva. TROUGAO TUGE, za koji Östlund potpisuje i scenarij, dobitnik je Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu.

Projekcija filma KOCKAR Paula Josepha Schradera, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, bit će održana 13. augusta.

U programu Open Air je i film LOV Thomasa Vinterberga, s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi. Film će biti prikazan 14. augusta, a prije projekcije Mikkelsenu će biti uručeno Počasno Srce Sarajeva koje je dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), ali zbog okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 tada nije mogao prisustvovati Festivalu.

U programu Open Air su i filmovi GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE Sophie Hyde, NAKON ŠTO SPASIŠ SVIJET Jessea Eisenberga, TORI I LOKITA Jeana-Pierrea i Luca Dardennea, ZALAZAK SUNCA reditelja Michela Franca.Festival 19. augusta zatvara svjetska premijera filma PRAZNIK RADA bh. reditelja Pjera Žalice, koji će također biti prikazan u Open Air programu.

Ulaznice:
 

Online ulaznice su u prodaji od danas, 1. augusta od 15 sati na web stranici tickets.sff.ba i na web Sarajevo Film Festivala: www.sff.b). Prodaja ulaznica u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje od ponedjeljka, 8. augusta od 10 sati. Više informacija o Box Officeu na https://www.sff.ba/stranica/box-office

FILMOVI U PROGRAMU OPEN AIR 28. SARAJEVO FILM FESTIVALA:

AS U RUKAVU / THE CARD COUNTER

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, Švedska, 2021, 110 min.

Režija: Paul Schrader

Uloge: Oscar Isaac, Tiffany Haddish, Tye Sheridan, Willem Dafoe

William Tell bivši je vojni isljeditelj koji živi ispod radara kao sitni kockar. Tellov pažljivo organizovani život biva poremećen kada upozna Cirka, mladića koji se planira osvetiti njihovom zajedničkom neprijatelju. Uz pomoć misteriozne finansijerke La Linde, Tell vodi Cirka na turu kazina kako bi ga skrenuo na drugačiji put. Međutim, ubrzo otkriva da ga duhovi prošlosti neće tako lako ostaviti na miru.

GOOD LUCK TO YOU, LEO GRANDE

Ujedinjeno Kraljevstvo, 2022, 97 min.

Režija: Sophie Hyde

Uloge: Daryl McCormack, Emma Thompson

Nancy Stokes, penzionisana učiteljica i udovica, čezne za avanturom, ljudskom bliskošću i malo seksa. Dobrog seksa. Iako joj je njen pokojni suprug Robert obezbijedio dom, porodicu i nešto nalik dobrom životu, on nikada nije bio vješt ljubavnik. Ali njega više nema, a Nancy ima plan: upustit će se u avanturu sa seksualnim radnikom po imenu Leo Grande. Nancy se nalazi s Leom u anonimnoj hotelskoj sobi van grada. Leo uživo izgleda jednako dobro kao i na slikama, ali ono što Nancy nije očekivala je da će joj osim seksa ponuditi i razgovor. Leo ima mišljenje o svemu i, mada se ne može reći da uvijek govori istinu, Nancy se on dopada. I ona se dopada njemu. Dok njeno samopouzdanje u seksu raste, Nancy počinje da se opušta. Tokom tri ljubavna sastanka, odnos snaga među njima počinje da se mijenja, a pažljivo izgrađene maske polako padaju.

LOV / JAGTEN

Danska, Švedska, 2012, 115 min.

Režija: Thomas Vinterberg

Uloge: Alexandra Rapaport, Thomas Bo Larsen, Anne Louise Hassing, Lars Ranthe, Susse Wold, Ole Dupont, Mads Mikkelsen

Nakon bolnog razvoda, četrdesetogodišnji Lucas pronašao je novu djevojku, novi posao i pokušava popraviti odnos sa svojim sinom, tinejdžerom Marcusom. Ali stvari krenu krivim tokom. Ništa ozbiljno. Samo usputni komentar. Pokoja laž. A kako pada snijeg i božićne lampice se pale, laž se širi poput nevidljivog virusa. Šok i nepovjerenje više se ne mogu kontrolisati i mala zajednica iznenada upada u stanje kolektivne histerije dok Lucas vodi usamljeničku bitku za vlastiti život i dostojanstvo.

NAKON ŠTO SPASIŠ SVIJET / WHEN YOU FINISH SAVING THE WORLD

SAD, 2022, 88 min.

Režija: Jesse Eisenberg

Uloge: Julianne Moore, Finn Wolfhard, Billy Bryk, Alisha Boe, Jack Justice, Jay O. Sanders, Eléonore Hendricks, Catherine Haun, Annacheska Brown

Evelyn je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji, ali ne uspijeva se zbližiti sa svojim sinom Ziggyjem, internet-zvijezdom u usponu nezainteresovanom za svjetske probleme. Dok Evelyn pokušava zamijeniti majku skromnom tinejdžeru kojeg je upoznala u skloništu za beskućnike, Ziggy nevješto pokušava osvojiti briljantnu i politički osviješćenu srednjoškolsku drugaricu. Ovaj emotivni film, čiji scenarij i režiju potpisuje Jesse Eisenberg, zabavan je i iznimno perceptivan portret majke i sina koji su naizgled potpuno različiti, ali zapravo su puno sličniji nego što su to voljni priznati.

PRAZNIK RADA

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjevena Makedonija, Srbija, Crna Gora, 2022, 113 min.

Režija: Pjer Žalica

Uloge: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović

Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin se u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komišija kaže: „Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.“ U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

TORI I LOKITA / TORI ET LOKITA

Francuska, Belgija, 2022, 88 min.

Režija: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Uloge: Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo, Marc Zinga

Dvanaestogodišnji Tori i tinejdžerka Lokita izuzetno su bliski. Oboje su porijeklom iz Zapadne Afrike, a kako su se našli u Belgiji bez porodice ovise jedno o drugom u borbi da se snađu i zarade nešto novca. Tvrde da su brat i sestra i zajedno pjevaju u jednom restoranu dok istovremeno za kuhara prenose drogu. Uprkos teškom životu, njihov odnos pun je radosti, ali kada Lokitino pravo da ostane u Belgiji dođe u pitanje, ona je prisiljena na osudnu odluku koja će je razdvojiti od Torija.

TROUGAO TUGE / TRIANGLE OF SADNESS

Švedska, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, 2022, 142 min.

Režija: Ruben Östlund

Uloge: Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning, Ralph Schicha

Fotomodeli Carl i Yaya probijaju se u svijetu mode istovremeno propitujući granice svoje veze. Dobijaju poziv na luksuzno krstarenje sa plejadom sumnjivih superbogataša koja uključuje jednog ruskog oligarha, britanskog trgovca oružjem i nesnošljivog kapetana, alkoholičara koji rado citira Marxa. Na početku, svaki aspekt krstarenja čini se dostojnim objave na Instagramu. Ali sprema se oluja i svi putnici dobiju težak napad morske bolesti tokom večere sa kapetanom u sedam slijedova. Krstarenje završava katastrofom. Carl i Yaya završe na napuštenom otoku sa grupom milijardera i jednim od čistača broda. Hijerarhijski poredak grupe odjednom se okreće naglavačke jer samo brodski radnik zna kako upecati ribu.

ZALAZAK SUNCA / SUNDOWN

Meksiko, Francuska, Švedska, 2021, 83 min.

Režija: Michel Franco

Uloge: Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Iazua Larios, Henry Goodman, Albertine Kotting McMillan, Samuel Bottomley

Kada hitna situacija navede članove bogate porodice Benett da se sa odmora u Acapulcu vrate u Veliku Britaniju, na površinu izlaze prigušene tenzije između nasljednika porodičnog bogatsva, Alice i Neila. Delikatna ravnoteža među članovima naizgled blisko vezane porodice, uključujući braću Colina i Alexa, biva nepovratno narušena.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

Mads Mikkelsen dolazi na 28. Sarajevo Film Festival

Danski glumac Mads Mikkelsen gost je ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala. Na Festivalu će 14. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola biti prikazan film LOV, u kojem Mikkelsen igra glavnu ulogu. Mikkelsenu će prije projekcije filma biti uručeno Počasno Srce Sarajeva, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Danski glumac je ovo priznanje dobio na 26. Sarajevo Film Festivalu (2020.), kojemu, zbog okolnosti izazvanih pandemijom korona-virusa, nije mogao prisustvovati.

Mads Mikkelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gdje je stekao obrazovanje u Školi dramskog teatra u Aarhusu. Glumac porijeklom iz Kopenhagena, svoju profesionalnu karijeru je započeo kao gimnastičar i plesač, ustrajno radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima, da bi konačno postao najveća muška zvijezda u Danskoj i Skandinaviji. Njegov filmski debi je bila glavna uloga u uspješnoj internacionalnoj krimi drami DILER iz 1996. godine, prvom dijelu trilogije koju je režirao Nicolas Winding Refn. Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u željno iščekivanom nastavku KRV NA MOJIM RUKAMA: DILER 2. Za ovu ulogu je osvojio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

Godine 2006. Mikkelsen je odigrao ulogu glavnog negativca pod imenom Le Chiffre u filmu o Jamesu Bondu CASINO ROYALE. Film je dobio pozitivne kritike i ostvario globalnu zaradu preko 594 miliona dolara, čime je preuzeo titulu James Bond filma sa najvećom zaradom. Iste godine Mikkelsen je odigrao glavnu ulogu u za Oscara® nominovanom filmu POSLIJE VJENČANJA u režiji dobitnice Oscara® za režiju Susanne Bier. Godine 2009. je ponovo udružio snage s danskim rediteljem Nicolasom Windingom Refnom u filmu USPON VALHALLE. Premijera filma je održana na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. Godine 2010. je nastupio kao Draco u fantastičnoj 3D avanturi SUDAR TITANA. Film je režirao Louis Leterrier, dok je za distribuciju bio zadužen Warner Brothers. Godine 2011. Mikkelsen je odigrao ulogu Rocheforta u 3D adaptaciji TRI MUŠKETIRA u režiji Paula W.S. Andersona. U filmu KRALJEVSKA AFERA je igrao ulogu Johanna Friedricha Struenseea, njemačkog ljekara koji je stekao povjerenje duševno oboljelog kralja Christiana VII, da bi zatim imao ljubavnu aferu s njegovom suprugom, kraljicom Caroline Mathilde. Ovaj historijski film koji je napisao i režirao Nikolaj Arcel je premijerno prikazan u takmičarskom programu 62. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2012. i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2012. godine. Na Filmskom festivalu u Cannesu 2012. Mikkelsen je osvojio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu LOV Thomasa Vinterberga. U tom filmu Mikkelsen igra odgajatelja u vrtiću u malom danskom selu, kojeg lažno optuže za zlostavljanje djece. Nakon premijere u Cannesu film je iste godine prikazan na Filmskom festivalu u Tellurideu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a od proljeća 2013. distribuira ga kompanija Magnolia Pictures.

Mikkelsen je nastupio i u filmu NEIZBJEŽNA SMRT CHARLIEJA COUNTRYMANA u ulozi Nigela, nasilnog kriminalnog bossa. U režiji Fredrika Bonda, film je premijerno prikazan u januaru 2013. na Sundance Film Festivalu, a prikazan je i u sklopu takmičarskog programa na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru 2013. godine.

Mads Mikkelsen je posebno poznat po ulozi u seriji HANNIBAL (2013-2015) koju je za NBC kreirao Bryan Fuller. U seriji igra uspješnog psihologa i sociopatskog serijskog ubicu dr. Hannibala Lectera, zasnovanog na liku iz romana Thomasa Harrisa. Za svoj rad je dobio posebno priznanje kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine. Iste godine se pojavljuje i u ROGUE ONE: PRIČA IZ RATOVA ZVIJEZDA i u Marvelovom filmu DR. STRANGE. Godine 2017. je snimio triler pod nazivom ARKTIK, u kojem igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u maju 2018. Mikkelsen je igrao vodeću ulogu u adaptaciji stripa POLAR u režiji Jonasa Åkerlunda, objavljenoj na Netflixu 2019. godine.

U skorije vrijeme, Mads Mikkelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu JOŠ JEDNA RUNDA Thomasa Vinterberga, koji je osvojio Oscara® za najbolji međunarodni igrani film 2021.

28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta 2022.

Svjetska premijera filma PRAZNIK RADA Pjera Žalice zatvara 28. Sarajevo Film Festival

Foto: SFF promo

Svjetska premijera filma bh. reditelja Pjera Žalice PRAZNIK RADA 19. augusta će zatvoriti 28. Sarajevo Film Festival. Film će biti prikazan u Open Air programu Sarajevo Film Festivala.

„Zatvoriti Sarajevo Film Festival je iznimna čast i novo iskustvo. Oboje je preduslov za ogromnu tremu, ali vjerujem da nećemo iznevjeriti očekivanja publike i veličinu trenutka, jer smo radili u duhu kolektivnog entuzijazma i ljubavi, uvjereni da važnu priču pričamo na pravi način. Nadam se dobrom vremenu i zdravlju, pa da zatvaranje bude veliki trenutak velikog Festivala. Zahvaljujem svima koji su radili i podržali film i Sarajevo Film Festivalu koji nam je dao najbolju moguću okolnost da ga premijerno prikažemo gledaocima, zbog kojih, i za koje, smo pravili film“, rekao je Žalica.

Radnja filma PRAZNIK RADA prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komšija kaže: „Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.“ U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge u filmu ostvarili su: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović.

Online ulaznice za filmove u programu Sarajevu Film Festivala su u prodaji od 1. augusta od 15 sati. Prodaja ulaznica u Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje od ponedjeljka, 8. augusta od 10 sati.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

Filmovi u konkurenciji i žiri za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti 28. Sarajevo Film Festivala

Foto: Stilovi iz filmova.

Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti Sarajevo Film Festival je uspostavio prošle godine kao nastavak aktivnosti kojima Sarajevo Film Festival daje doprinos uspostavi jednakopravnosti žena u filmskoj industriji.

Specijalna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti, čiji je sponzor MasterCard®, posvećena je debitantskim filmovima autorica. U konkurenciji za nagradu nalaze se debitantski filmovi rediteljica, iz različitih festivalskih programa. U ovogodišnju konkurenciju ulaze filmovi iz sljedećih selekcija: Takmičarski program – igrani film, Takmičarski program – dokumentarni film, Kinoscope, Kinoscope Surreal i Suočavanje s prošlošću.

U konkurenciji za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti 28. Sarajevo Film Festivala ove je godine 11 filmova: ŠEST SEDMICA / HAT HÉT, Noémi Veronika Szakonyi (Takmičarski program – igrani film), POMRAČENJE / FORMØRKELSEN, Nataša Urban (Suočavanje s prošlošću), DNEVNIK HRISTOVE NEVJESTE / TSCHODENNYK NARECHENOI CHRISTA, Marta Smerechynska, VEĆE OD TRAUME, Vedrana Pribačić (Takmičarski program – dokumentarni film), IZLIJEGANJE / PAHANHAUTOJA, Hanna Bergholm, HUESERA, Michelle Garza Cervera (Kinoscope Surreal), NAJGORI / LES PIRES, Lise Akoka, Romane Gueret, OGRTAČ OD DRAGULJA / ROBE OF GEMS, Natalia López Gallardo, POSLIJE SUNČANJA / AFTERSUN, Charlotte Wells, RATNI PONI / WAR PONY, Gina Gammell, Riley Keough, SANJAM ELEKTRIČNE SNOVE / TENGO SUEÑOS ELÉCTRICOS, Valentina Maurel (Kinoscope).

U žiriju za Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti 28. Sarajevo Film Festivala su redateljica, videoumjetnica, istraživačica Marta Popivoda, rediteljica Selma Spahić i producent i scenarist Miguel Valverde.

Sarajevo Film Festival i MasterCard® organiziraju tribinu „Ženska solidarnost u filmskoj industriji: Kako do nje?” u sklopu CineLink Talksa, konferencijskog dijela Industry programa Sarajevo Film Festivala. Panel će biti održan u Hotelu Europe, 18. augusta od 16 do 17 sati. Iz vizure rediteljica, producentica i casting direktorica, okupili smo snažne ženske glasove iz različitih sredina, generacija i iskustava kako bismo otkrili kako se može postići ženska solidarnost u filmskoj industriji. Na panelu će gostovati rediteljice Teona Mitevska (Sjeverna Makedonija) i Marta Popivoda (Srbija), producentica Anamaria Antoci (Rumunija) i casting direktorica Timka Graho (BiH). Razgovor će moderirati Amra Bakšić Čamo, producentica i voditeljica CineLinka.

FILMOVI U KONKURENCIJI ZA SPECIJALNU NAGRADU ZA PROMICANJE RODNE RAVNOPRAVNOSTI

DNEVNIK HRISTOVE NEVJESTE / TSCHODENNYK NARECHENOI CHRISTA (Takmičarski program – dokumentarni film)

Ukrajina, 2021, 90 min.

Režija: Marta Smerechynska

Rediteljica filma Marta Smerechynska nakon šest godina razdvojenosti stupa u kontakt sa svojom sestrom Nastijom. Snima je u njenom novom domu – samostanu Hristovih nevjesti u zapadnoj Ukrajini.

HUESERA 

(Kinoscope Surreal)

Meksiko, Peru, 2022, 93 min.

Režija: Michelle Garza Cervera

Uloge: Natalia Solián, Alfonso Dosal, Mayra Batalla, Mercedes Hernández, Aída López, Martha Claudia Moreno

Dugogodišnji san Valerije i njenog supruga Raula konačno se ostvario: Valerija je trudna. Na početku sve djeluje savršeno. No, postepeno, ona postaje sve utučenija. U očekivanju majčinstva, Valerija se ne može osloboditi duboke sumnje u samu sebe i sveprisutnog osjećaja užasnutosti uzrokovanog vizijama bića nalik paucima.

IZLIJEGANJE / PAHANHAUTOJA

(Kinoscope Surreal)

Finska, Švedska, 2022, 87 min.

Režija: Hanna Bergholm

Uloge: Siiri Solalinna, Sophia Heikkilä, Jani Volanen, Oiva Ollila, Reino Nordin

Kada dvanaestogodišnja gimnastičarka Tinja u šumi pronađe povrijeđenu pticu, ona odnosi njeno čudno jaje kući, ušuška ga u svoj krevet i njeguje do izlegnuća. Stvorenje koje izađe iz jajeta postaje Tinjin najbolji prijatelj i oživotvorena noćna mora.

NAJGORI / LES PIRES

(Kinoscope)

Francuska, 2022, 99 min.

Režija: Lise Akoka, Romane Gueret

Uloge: Mallory Wanecque, Timéo Mahaut, Johan Heldenbergh, Loïc Pech, Mélina Vanderplancke, Esther Archambault, Matthias Jacquin, Angélique Gernez, Dominique Frot, Rémy Camus, François Créton, Carima Amarouche

U gradiću Picasso na sjeveru Francuske, snimat će se film. Četvero lokalnih tinejdžera – Lily, Ryan, Maylis i Jessy – prolaze na audiciji. Svi u njihovom susjedstvu se  pitaju zašto su izbrani samo „najgori“?

OGRTAČ OD DRAGULJA / ROBE OF GEMS

(Kinoscope)

Meksiko, Argentina, Sjedinjene Američke Države, 2022, 117 min

Režija: Natalia López Gallardo

Uloge: Nailea Norvind, Antonia Olivares, Aida Roa, Juan Daniel Garcia Treviño, Sherlyn Zavala Diaz, Balam Toledo

Usred tihog razvoda, Isabel sa dvoje djece odlazi u napuštenu seosku kuću u vlasništvu njene porodice. Uskoro otkriva da je María, sestra njene domaćice, nestala. Kada Isabel domaćici ponudi pomoć, između dvije žene uspostavlja se prešutni pakt da pronađu nestalu Maríju.

POMRAČENJE / FORMØRKELSEN

(Suočavanje s prošlošću)

Režija: Nataša Urban

Jedanaestog augusta 1999. veći dio Evrope zaokupljen je potpunim pomračenjem sunca koje trenutačno čitavu Zemlju ostavlja u mraku. Dok svijet slavi, većina stanovnika Srbije zatvara se u svoje domove i nuklearna skloništa u strahu od mjesečeve sjene. Koristeći ovaj događaj kao metaforu za nečistu savjest nacije zbog posljedica njenih političkih izbora, autorica ovog esejističkog dokumentarnog filma suočava se sa ratnom i kriminalnom prošlošću svoje zemlje i zlom koje je još uvijek na slobodi.

POSLIJE SUNČANJA / AFTERSUN

(Kinoscope)

Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države 2022, 98 min.

Režija: Charlotte Wells

Uloge: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall

Sophie se prisjeća zajedničke radosti i vlastite melanholije odmora koji je provela s ocem prije dvadeset godina. Uspomene, stvarne i izmaštane, popunjavaju praznine u snimcima mini DV kamere, dok Sophie u glavi pokušava pomiriti ono što je znala o svome ocu s onim što joj o njemu nije bilo poznato.

RATNI PONI / WAR PONY

(Kinoscope)

Sjedinjene Američke Države, 2022, 114 min.

Režija: Gina Gammell, Riley Keough

Uloge: Jojo Bapteise Whiting, Ladainian Crazy Thunder, Jesse Schmockel, Wilma Colhoff, Iona Red Bear

Film prati isprepletene priče dva mlada muškarca iz plemena Oglala Lakota koji odrastaju u Pine Ridge rezervatu. Sve što dvadesettrogodišnji Bill želi je da postigne nešto u životu. Odlučan je da ostvari američki san, bilo tako što će raditi kao dostavljač ili kao uzgajivač pudlica. U međuvremenu, dvanaestogodišnji Matho ne može dočekati da odraste i očajnički žudi za pohvalom svog mladog oca.

SANJAM ELEKTRIČNE SNOVE / TENGOS SUENOS ELECTRICOS

(Kinoscope)

Belgija, Francuska, Kostarika, 2022, 110 min.

Režija: Valentina Maurel

Uloge: Reinaldo Amien Guttierez, Daniela Marin Navarro, Vivan Rodriguez, Adriana Castro Garcia

Eva ne može podnijeti činjenicu da njena majka želi renovirati kuću i riješiti se mačke koja je, dezorijentisana nakon razvoda Evinih roditelja, počela mokriti gdje god stigne. Eva želi živjeti kod svog oca koji, dezorijentisan poput mačke, proživljava svoju drugu mladost.

ŠEST SEDMICA / HAT HÉT

(Takmičarski program – igrani film)

Mađarska, 2022, 95 min.

Režija: Noémi Veronika Szakonyi

Uloge: Katalin Román, Zsuzsanna Járó, Lana Szczaurski, Móni Balsai, András Mészáros, Kitti Keresztesi, Katalin Takács, Anna Györgyi

Buntovna tinejdžerka Zsófi živi u stančiću s mlađom sestrom Mesi i nestabilnom majkom Beom. Zsófi je prekasno shvatila da je trudna, te je odlučila da će, nakon što se porodi, dijete dati na usvajanje neplodnom paru. Bea ne može prihvatiti kćerkinu odluku, ali ne shvata da ni ona ni njeni životni uslovi nisu podobni za novorođenče.

VEĆE OD TRAUME

(Takmičarski program – dokumentarni film)

Hrvatska, 2022, 91 min.

Režija: Vedrana Pribačić

Dvadeset i pet godina nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj, žene koje su preživjele mučenja, silovanja i ubistva voljenih i dalje su traumatizirane. Film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa.

ŽIRI

Marta Popivoda

Rediteljica, videoumjetnica, istraživačica, Srbija

Marta Popivoda je rediteljica, videoumjetnica i istraživačica koja živi i radi na relaciji između Beograda i Berlina. Glavne teme njenih radova su tenzije između sjećanja, historije i ideologije, kao i odnosi između kolektivnih i pojedinačnih tijela. Popivoda se njima bavi iz feminističke i queer perspektive. Njen prvi dugometražni dokumentarac, JUGOSLAVIJA, KAKO JE IDEOLOGIJA POKRETALA NAŠE KOLEKTIVNO TIJELO, premijerno je prikazan na 63. Berlinaleu, a kasnije je prikazan na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Film je dio kolekcije MoMA New York i prikazan je kao dio „What Is Contemporary Art?“, MoMA-inom online kursu o savremenoj umjetnosti od 1980. godine do danas. Radovi su joj također predstavljeni u velikim umjetničkim galerijama, kao što su Tate Modern London, MoMA New York, MAXXI Rim, M HKA Antwerpen itd. Dobitnica je prestižne berlinske nagrade za vizuelnu umjetnost od Akademie der Künste Berlin i nagrade Edith-Russ-Haus za umjetnicu u usponu. Njen najnoviji dugometražni dokumentarni film PEJZAŽI OTPORA premijerno je prikazan u Tiger konkurenciji na 50. međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu 2021. godine i do sada je osvojio više od deset nagrada, među Kojima su: Cinema du Réel – Nagrada biblioteke; Jeonju IFF – Nagrada za najbolji film; Thessaloniki festival dokumentarnog filma – Nagrada Zlatnog Aleksandra; Sarajevo Film Festival – Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film; Beldocs – Nagrada za najbolji film; Lima Alterna IFF – Nagrada za najbolji film; Sevilla Evropski Film Festival – Najbolji/a redatelj/ica prvog ili drugog Evropskog igranog filma, i mnoge druge. Rad joj je izložen na 12. Berlinskom bijenalu i Manifesta 14 bijenalu.

Selma Spahić

Rediteljica, Bosna i Hercegovina

Selma Spahić rođena je 1986. god. Završila je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu. Potpisuje preko 30 pozorišnih režija i performansa, za koje je često i ko-autorica teksta, a među kojima su: “Hipermnezija” (Heartefact / BITEF, Srbija), “Grebanje ili Kako se ubila moja baka” (BNP ZE / Heartefact, BiH / Srbija), “Žene koje čiste” (CNP Podgorica, Crna Gora), “Tajna džema od malina” (SARTR / MESS, BiH), “Skupština” (Narodno pozorište Sarajevo / Kamerni teatar ’55 / SARTR, BiH), “Kokoš” (MESS / ZeKaeM / BITEF, BiH / Hrvatska / Srbija), “Liliom” (SNG Drama Ljubljana, Slovenija), “tisočdevetstoenainosemdeset” (SNG Drama Maribor, Slovenija), “Majstor i Margarita” (HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Hrvatska), “Moja Fabrika” (BNP Zenica, BiH), “4 ujutro” (Pozorište Kostolanyi Dezso, Srbija), “The Clickworkers” (Schauspiel Stuttgart / ZeKaeM / Nowy Teatr, Njemačka / Hrvatska / Poljska), “Sedam strahova” (BNP Zenica, BiH), “Ljubičasto” (Kamerni teatar 55, BiH). U predstavama se fokusira na intimnu historiju i političnost intime, istraživanje fizikalnosti i feminističku dekonstrukciju patrijarhalnih narativa. Većina predstava je multimedijalna, inspirisana savremenom umjetnošću, igranim i animiranim filmom, te fotografijom. Predstave su višestruko nagrađivane u BiH i regiji, te bilježe učešće na renomiranim internacionalnim festivalima poput BITEF-a i Desire Central Stationa u Srbiji, Neue Theater Stücke aus Europa u Njemačkoj, Kontakta u Poljskoj ili Culturescapes u Švicarskoj. Od 2012. do 2017. bila je umjetnička direktorica Internacionalnog teatarskog festivala MESS, za koji je selektovala od 2009. do 2018. Trenutno je zaposlena na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Bila je članica žirija Takmičarskog programa – kratki film Sarajevo Film Festivala 2014. godine.

Miguel Valverde

Producent, scenarist, Portugal

Miguel Valverde rođen je 1971. godine, u Portimãu, Portugal. Diplomirao je pravo i specijalizovao se u autorskim pravima na Univerzitetu u Lisabonu. Prisustvovao je i kursevima i radionicama filma, scenarija, dramaturgije slike i uređivanja. Između 1997. i 2004. programirao je kratke filmove za nekoliko festivala poput FICA – Algarve međunarodnog filmskog festivala (Portugal) i Međunarodnog filmskog festivala u Skoplju (Makedonija). Godine 2003. pokrenuo je, zajedno s Nunom Senom i Ruijem Pereiraom, IndieLisboa – Međunarodni filmski festival, gdje je i danas jedan od reditelja, a odgovoran je i za selekciju portugalskih filmova, kao i kratkih filmova te je član odbora za selekciju igranih filmova. Bio je član žirija nekoliko filmskih festivala, između ostalog u CPH Doxs (Danska), Uppsala (Švedska), Hamburg (Njemačka), Winterthur (Švicarska), Valdivia IFF (Čile) i Janela Internacional de Cinema Recife (Brazil). Godine 2011. producirao je dva eksperimentalna kratka filma ENGINE i UM HOMEM À VARANDA koji su prikazani na nekoliko festivala i umjetničkih institucija. Godine 2015. producirao je dugometražni igrani film AQUI, EM LISBOA, koji je režirala grupa međunarodnih redatelja, među kojima su kratki segmenti FREUD UND FRIENDS Gabriela Abrantesa (Berlinale), L’OISEAU DE LA NUIT Marie Losier (Berlinale) i LOS BARCOS (IFFR). Trenutno je počasni predavač filma na nekoliko univerziteta u Portugalu.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

Specijalna predfestivalska projekcija:

Radna verzija filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić

Sarajevo Film Festival ove će godine dan prije svečanog otvorenja Festivala, u četvrtak, 11. augusta u 20.30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola, upriličiti specijalnu predfestivalsku projekciju radne verzije filma o Emeriku Blumu Jasmile Žbanić. Ulaz na projekciju je besplatan.

Jasmila Žbanić i produkcija DEBLOKADA tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva. Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma. Ovo je unikatan proces  gdje u stvaranju filma mogu učestvovati svi građani. Ovaj eksperiment će posebno biti zanimljiv mladima jer će im otkriti priču o Bosni i Hercegovini koja će im se činiti kao naučna fantastika.

Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa sa nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i cijelu Jugoslaviju naprijed u – danas nezamislive – uspjehe i prosperitet. U Energoinvestu su zaposleni koristili kompjutere već 70-ih godina, email komunikaciju 80-ih, proizvodili su u svojim fabrikama i izvozili na sve kontinente. Svaki radnik od firme je dobijao stan i besplatan godišnji odmor. Kako je to bilo moguće? I da li su građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum? – pitanja su koja postavlja Jasmila Žbanić.

Sinopsis: Nakon Drugog svjetskog rata u uništenoj, ruralnoj Bosni i Hercegovini, zemlji nepismenih ljudi, Emerik Blum stvara veliku i uspješnu svjetsku kompaniju Energoinvest. Kroz unikatni model poslovanja, različit od socijalizma Istočnog bloka i kapitalističkog Zapada, firma donosi ogroman profit i progres čitavoj Jugoslaviji. Direktor Blum i njegovi saradnici stvaraju čudo!

Ulaz na projekciju je besplatan, a besplatne ulaznice će biti dostupne od 1. augusta online ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24).

28. Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta 2022.

U petak počinje filmski festival “Otvoreni predeli” na Rudniku

Prvo izdanje međunarodnog filmskog festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces – Rudnik Festival of Innovative Cinema”) biće održano predstojećeg vikenda, od 29. jula do 31. jula 2022. godine u Domu kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku. Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora.

U takmičarskom programu biće prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja – Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije. Ulaz na sve projekcije je slobodan. Svih 15 filmova iz inostrane produkcije imaće svoje srpske premijere na festivalu. Ova ostvarenja prethodno su prikazivana na nekim od najznačajnijih svetskih festivala kao što su Berlinale, Roterdam, Visions du Réel, festival u Oberhauzenu, festival FID u Marseju, Doclisboa, Hot Docs, Viennale itd. 

Filmovi će se nadmetati, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, za glavnu nagradu festivala „Zapis“ i Specijalne pohvale koje dodeljuje tročlani žiri koji čine istaknuti srpski i regionalni dokumentaristi – Kumjana Novakova, Tea Lukač i Goran Dević.

Prvog festivalskog dana, u petak 29. jula, biće prikazana ostvarenja “Trajno” (režija: Ugo Petronin), “Rezervat” (Gerard Ortín Castellví), “Ispod severnog mora” (Federico Barni & Alberto Allica), “Zemlja koja se podiže i spušta” (Moona Pennanen) i “Alpinestate / Ljudska priroda” (Michele Trentini).

U subotu 30. jula, na repertoaru su filmovi “Paralelni tokovi” (Luka Papić & Branka Majstorović), “Vetar” (Martin Putz), “Fantastično” (Maija Blåfield), “Neka vrsta bliskosti” (Toby Bull), “27 koraka” (Andrea Schramm) “Sazvežđe La Rugijer” (Dania Reymond-Boughenou) i “Dan kada su razneli planinu” (Alba Bresolí Aliberch).

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 31. jula, publika će moći da pogleda ostvarenja “Prokop” (Danilo Stanimirović), “Obmana” (Francesca Bertin), “Neodređen teren” (Edward Kihn), “Snimak pejzaža bez predistorije” (Kolektiv Doplgenger), “Telurska drama” (Riar Rizaldi) i “Dvestogodišnjica” (Pablo Álvarez Mesa).

Pored takmičarskog filmskog programa koji će biti prikazan u sali Doma kulture “Vojislav Ilić”, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima nudi i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma „Rampart“ na temu „Sećanja, snovi i prostori“.

U okviru pratećeg programa, organizatori su najavili i Prigodan muzički program prve dve  večeri nakon projekcija.  U Klubu penzionera Rudnik će 29. jula nastupiti bend Zauvar iz Gornjeg Milanovca, zajedno sa Skreč majstorom Ljubanom, a u subotu 30. jula će nastupiti projekat Lenhart Tapes iz Beograda, za kada je najavljena i “seška iznenađenja”.

Festival organizuje Udruženje Srpski Holywood. Glavni pokrovitelj je Opština Gornji Milanovac, a festival su takođe podržali Kulturni centar Gornji Milanovac, i Rudnik i flotacija D.O.O. Rudnik. Prijatelji festivala su Serbia World Music Festival Gornji Milanovac i Etno kuća Ostrvica.

Helena Vuković voditeljica ceremonije otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala

Foto: SFF promo

28. Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak 12. augusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi. Čast da vodi svečanost otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je bosanskohercegovačkoj glumici Heleni Vuković.

“Sretna sam i počašćena što mi je ove godine pripala uloga voditeljice ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala, o kojoj sam potajno maštala još od studentskih dana. Sa nestrpljenjem i radošću očekujem 12. august! Sarajevo Film Festival je za mene jedan od najznačajnijih i najuzbudljivijih kulturnih događaja i vrijeme kada sam najviše zaljubljena u Sarajevo, koje odjednom oživi i posebno zablista. Kao mladoj glumici jako mi znači mogućnost da se sretnem s filmskim velikanima iz cijelog svijeta čiji rad me inspiriše, kao i da, gledajući pažljivo odabrane filmove svjetske i domaće kinematografije, upoznam rad svojih kolega”, izjavila je Vuković.

Glumica Helena Vuković (26) je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu diplomirala 2018. godine, gdje je trenutno viša asistentica na predmetu Gluma. Debitovala je na filmu Danisa Tanovića DESET U POLA, koji je otvorio Sarajevo Film Festival 2021. godine i postigao zapažen uspjeh u regiji. Ostvarila je epizodne uloge u bh. serijama KOTLINA i BUREK SA SIROM, kao i glavnu žensku ulogu u kratkometražnom filmu SEVAP rediteljice Sabine Vajrače koji će krajem ove godine biti premijerno prikazan. U različitim institucionalnim pozorištima i nezavisnim produkcijama sarađivala je s istaknutim bh. rediteljima na predstavama kao što su “Kralj Tvrtko”, “To nikad nigdje nije bilo”, “Gazi Husrev-beže ili: Bukagije” itd.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine povjerava uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promoviše mlade filmske profesionalce.

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo, Mariji Pikić i Belmi Salkunić, te glumcima Dini Bajroviću, Igoru Skvarici, Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022. godine.

Svečano zatvoren 29. Festival evropskog filma Palić

Foto: Damir Vujković

Svečanom ceremonijom dodele nagrade „Aleksandar Lifka“ u kategoriji inostranih stvaralaca, festivalskih priznanja najboljim evropskim ostvarenjima, kao i prikazivanjem filmova „Rez“ Mišela Azanavisijusa i „Pamfir“ Dmitra Suholitkija-Sobčuka, u petak 22. jula na Letnjoj pozornici zatvoren je 29. Festival evropskog filma Palić.

Nagradu „Aleksandar Lifka“ reditelju Mišelu Azanavisijusu uručio je programski direktor festivala Miroslav Mogorović, koji je istakao da mu je velika čast da uruči nagradu za doprinos evropskoj kinematografiji jednom od najvećih autora današnjice.

Mišel Azanavisijus se na nagradi zahvalio rečima: „Jako sam dirnut i zahvalan. Ovo je nagrada za celokupno stvaralaštvo i jako mi znači. Zahvaljujem se organizatorima ovog festivala, ne samo zbog nagrade već i zbog toga što su organizovali ovakvu manifestaciju. Hvala i publici koja dolazi da gleda filmove. Ovakva vrsta manifestacija je jako važna za kinematografiju“.

Specijalno priznanje Međunarodnog žirija kritike dodeljeno je filmu „Budale“ Tomaša Vasilevskog, koji se video izjavom zahvalio festivalu i žiriju na ovoj nagradi. „Volim vas i već mi nedostajete“, zaključio je Vasilevski.

Međunarodni žiri kritike za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i Sudari odabrao je ostvarenje „Vizija leptira“ Maksima Nakonečnija, koji je putem video snimka poručio: „Hvala vam, ne samo na ovoj nagradi koja je sjajna, već i na davanju prostora i drugim ukrajinskim filmovima. U vremenima kada su naša kultura, identitet i gola egzistencija pod pretnjom eliminacije, to je pitanje opstanka. Hvala vam na ovoj solidarnosti“.

Posebno priznanje žirija FIPRESCI dodeljeno je filmu „Pamfir“ Dmitra Suholitkija-Sobčuka.

Nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dobio je film „Rimini“ Ulriha Zajdla, a priznanje je primila glumačka ekipa filma – Mihael Thomas, Inge Mau i Tesa Getliher. „Jako mi je drago i počastvovan sam što sam ovde na Paliću. Ovo je moj treći put da dolazim. Prošle noći sam poslao molbu prema univerzumu i evo, dobio sam nagradu. Ulrih Zajdl takođe šalje svoje pozdrave. Volim Palić i drago mi je što sam ovde“, rekao je Mihael Tomas. „Razgovarala sam sa Ulrihom koji mi je rekao da voli ovaj festival i da će opet doći“, dodala je Inge Mau.

Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je specijalno priznanje filmu „Nežno“ Ane Nemeš i Lasla Čuja. U ime ekipe filma, nagradu je primio glavni glumac u filmu Đerđ Turoš, koji se publici obratio rečima: „Ovo je savršen festival i ljudi su veoma ljubazni. Najveća radost za mene bila je da su i publika i žiri zajedno uživali u filmu. Hvala vam na nagradi i ljubavi koju ste nam pružili“.

Reditelj Dmitro Suholitki-Sobčuk dobitnik je i nagrade Palićki toranj za najbolju režiju, za film „Pamfir“. U njegovo ime nagradu je primila glumica Jelena Kohlatkina, a reditelj se publici obratio video porukom: „Veoma cenim ovu nagradu, kao i mogućnost da podelim dobre vesti sa mojim sugrađanima u Ukrajini, jer trenutno nema toliko mnogo razloga za radost. Nadam se da će ova mala kap dobrote dobro doći ukrajinskim građanima, koji zaista veruju u bolju budućnost“.

Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu festivala je ostvarenje „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđua. Reditelj nagrađenog ostvarenja zahvalio se pisanom porukom: „Želim da se zahvalim festivalu što je pomogao film da se predstavi međunarodnoj publici. Izuzetno mi je drago da je žiri nagradio naše napore. Verujem da će nagrada dovesti publiku na projekcije filmova u bioskopima. Verujem u filmsku priču o običnim ljudima ispričanu sa strašću. Magnetna rezonanca je priča o svetu današnjice“.

Publici se na kraju svečane ceremonije zatvaranja obratio Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog Filma Palić, koji se zahvalio prisutnima na pomoći da festival opstane, te najavio predstojeće festivalsko izdanje: „Uz vašu pomoć, došli smo do broja 30. Šta će biti i kako će izgledati taj festival, čuće se. Želim da vam zakažem sastanak od 15. do 21. jula 2023. godine na ovom i svim festivalskim mestima. Dobrodošli!“

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival je ove godine održan na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici je predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina.. Pored bogatog filmskog programa, publika je mogla da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine je tradicionalna saradnja bila proširena i na muzički deo festivalskog programa.

29. Festival evropskog filma Palić – izveštaj sa konferencije za medije 5. dana festivala

Kristine Kujath-Thorp: Radimo lude stvari da bismo bili viđeni i voljeni

Foto: Damir Vujković

Petog dana Festivala evropskog filma Palić, u sredu 20. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su Stefano Viali, glumac u filmu “Vesele devedesete”, Miša Mogorović, srpski manjinski koproducent ovog filma, Kristine Kutajh Torph, glumica iz filma “Muka mi je od sebe”, Ivica Vidanović, reditelj filma “Luča”, Dijana Metlić, autorka knjige “Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma”, kao i organizacioni tim novog filmskog festivala “Petra” – Natalija Avramović, Mihaela Stamenković i Ljubinka Stojanović.

Stefano Viali, glumac u filmu “Vesele devedesete” koji je van konkurencije prikazan u Glavnom takmičarskom programu, o esenciji ovog ostvarenja je rekao: “U ovom filmu važna je priča o adolescenciji, jer svaki adolescent želi da pokrene sopstvenu revoluciju. Ova priča nam je govorila da je revolucija završena, jer su njeni akteri rođeni u vreme posle Drugog svetskog rata, u vreme rađanja evropskih integracija. Obećan im je period mira i slobode, a znamo da nije tako, i da za to moramo da se borimo svakog minuta“.

Kristine Kujath Thorp, glumica iz filma “Muka mi je od sebe”, govorila je o načinu na koji je iznela kompleksnu rolu glavne junakinje filma Signe: “Trebalo mi je vremena da shvatim njen apsurdni način razmišljanja. Kada glavni protagonist nije dopadljiv, čak i u životu, za takvu osobu pokušavamo da pronađemo izgovore u njenoj prošlosti. Ali mislim da je, u ovom slučaju, društvo napravilo Signe takvom kakva jeste. Dosta smo govorili o tendencijama u društvu i tome kako smo sve više u potrazi za pažnjom i empatijom, kako radimo sve te lude stvari samo da bismo bili viđeni i voljeni. Ovo je ekstremna verzija toga”.

Ivica Vidanović, reditelj filma “Luča” prikazanog van konkurencije u selekciji “Paralele i sudari”, osvrnuo se na vezu ovog ostvarenja sa crnogorskim filmom “Iskra”: “Veza je prilično organska jer sam bio koproducent tog filma i pomogao mu da se pojavi, a ostali su isti scenaristi. Ovaj film je novo čitanje. Crna Gora je imala revoluciju koja se desila kao otpor komunizmu s kraja osamdesetih, a mislim da su se mnogo radikalnije stvari dešavale u Srbiji u drugoj polovini devedesetih, na prelasku u neko novo doba. Video sam neke sličnosti i malo radikalizovao film.”

Dijana Metlić, autorka knjige „Stenli Kjubrik: Između slikarstva i filma“, predstavila je novo izdanje tog dela: “Ovo je drugo dopunjeno izdanje. Prvo je objavljeno za Filmski centar Srbije 2013. godine, neposredno pošto sam odbranila doktorsku tezu. Nakon deset godina dobila sam poziv Miroljuba Stojanovića, urednika izdavačke delatnosti FCS-a, i on je bio jako entuzijastičan da probam da kažem nešto novo o Kjubriku, s obzirom na ovu vremensku distancu”.

Natalija Avramović, direktorka i selektorka novog filmskog festivala „Petra“, čije je prvo izdanje najavljeno za decembar ove godine u Dvorani kulturnog centra Beograda, o ideji za pokretanje te manifestacije je rekla: “Bila sam inspirisana feminističkim filmskim festivalom u Rejkjaviku na Islandu, gde sam bila u januaru ove godine. Jako mi se svideo koncept festivala, susret žena rediteljki i razgovori sa njima. Došla sam na ideju da bi bilo dobro i u Srbiji da napravimo ovakav festival, da bude međunarodni i takmičarskog karaktera”. Natalija Avramović najavila je da će se sedam filmova takmičiti u kategoriji dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a za otvaranje je najavljeno dokumentarno ostvarenje “Rudarke” rediteljki Marije Đoković i Nataše Janković.

Šestog festivalskog dana, u četvrtak 21. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Blizu” reditelja Lukasa Donta, a u 23h film “Pušenje izaziva kašalj” Kventina Dupjua. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi „Anadolski leopard” Emrea Kajisa i “Stric” Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

29. Festival evropskog filma Palić – izveštaj sa konferencije za medije 4. dana festivala

Daniela Hakulinen: Mlade devojke danas suočavaju se s velikim pritiskom

Foto: Damir Vujković

Četvrtog dana Festivala evropskog filma Palić, u utorak 19. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su Daniela Hakulinen, scenaristkinja ostvarenja “Devojački film”, Maria Draguš, glumica u filmu “Magnetna rezonanca”, Liora Levi, glumica u filmu “Bioskop Sabaja”, Majda Ibraković, producentkinja ostvarenja “Ovo je naša kuća”, Blanka Mesaroš, glumica u filmu “Prinudno iseljenje” i Nina Latinović, direktorka festivala Filmski Front.

Daniela Hakulinen, scenaristkinja ostvarenja “Devojački film” koje je sinoć prikazano u Glavnom takmičarskom programu, govorila je o temi filma i izazovima s kojima se suočavaju današnje generacije mladih ljudi: “Verujem da svaka generacija ima svoje teškoće i situacije s kojima se suočava, ali mi je drago što nisam morala da odrastam u doba društvenih mreža i smartfonova. Kada se osvrnem na svoje detinjstvo, osećam da sam bila slobodna. Mlade devojke danas suočavaju se s velikim pritiskom – kako se predstaviti, kako se istaći u svetu kroz sve ove alate i medije, kada vas gleda više ljudi nego ikada ranije. Istovremeno, osećam da je današnja omladina otporna, osvešćena u vezi mnogih tema, veoma pametna. Mislim da je izazovno biti mlada devojka danas, uz sve ovo što se dešava u svetu“.

Maria Draguš, glumica u filmu “Magnetna rezonanca” Kristijana Munđiua, o iskustvu rada s ovim rediteljem i značenju filma je rekla: “Kristijan vam daje sve što treba da znate o svojoj ulozi, ali nikad zaista ne objašnjava šta stvari znače. Moje tumačenje naslova filma je da se radi o snimku našeg društva. Što se tiče kraja filma, videla sam ga kao lep način poređenja životinja i ljudi. Šta smo mi na kraju? Koja je razlika? Zašto radimo određene stvari? Da li zaista razmišljamo ili smo jednostavno vođeni našom prirodom”.

Liora Levi, glumica iz ostvarenja “Bioskop Sabaja” koje je prikazano sinoć u takmičarskom programu “Paralele i sudari”, osvrnula se na specifičan metod rada rediteljke Orit Fokus Rotem: “Bila sam jedina u potpunosti profesionalna glumica na setu, a neki od mojih kolega nikada nisu glumili ranije na filmu. Orit je iskoristila naše živote i napravila kombinaciju realnosti i fikcije. Kada gledate film, ne znate šta je stvarno a šta gluma i to je veoma jedinstveno. Čak ni ja, dok sam radila na filmu, ponekad nisam znala da li je nešto stvarno ili ne. Orit nam je rekla da ne razgovaramo jedni s drugima, kako bi sve bilo prirodno dok glumimo”.

Majda Ibraković, producentkinja filma “Ovo je naša kuća” u selekciji Eco Dox, o genezi ovog projekta je rekla: “Centar za životnu sredinu, koji je u produkciji ovog filma, radi na temi eksploatacije uglja, ljudi i prirode već deset godina. Kroz ovaj film stekli smo jedinstveno iskustvo sarađujući s internacionalnom ekipom. Specifičan pristup se ogledao u tome što je ekološka tema nama u fokusu, a rediteljima umjetnost i vizuelni prikaz, slikoviti pejzaži, pa makar oni bili ugalj i ono što je ostalo od toga – devastirana priroda i ljudi, njihova svedočanstva i priče”.

Blanka Mesaroš, glumica iz filma “Prinudno iseljenje” prikazanog u selekciji “Novi mađarski film”, govorila je o svom doživljaju filma: “Ovako tešku temu, ispunjenu ironijom i sarkazmom, osećala sam kroz emotivne uspone i padove. Dok pratimo sam proces iseljavanja, kao veoma važan dramski element, kao i same situacije i suštinu ovih ljudi, sve to začinjava priču i čini je zanimljivijom. Cela ta situacija je za mene bila srceparajuća”.

Nina Latinović, direktorka novosadskog festivala Filmski front, predstavila je manifestaciju koju na jesen čeka jubilarno 20. izdanje: “Radi se o festivalu kratkometražnog igranog filma u organizaciji Kino kluba Novi Sad. Akcenat festivala je na regionu i zemljama bivše Jugoslavije, ali imamo i međunarodnu takmičarsku selekciju. Najviše smo ponosni na to što smo okrenuti mlađoj populaciji. Okrenuti smo mladim autorima, ali i onima koji traže svoj put i razmišljaju da li će se posvetiti režiji, kameri ili nečemu drugom. Već godinama dosta ljudi, nakon naših radionica i volontiranja na festivalu, upisuje Akademiju”.

Petog festivalskog dana, u sredu 20. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Nežno” reditelja Lasla Čuja i rediteljke Ane Nemeš, a od 23h film “Rimini” Ulriha Zajdla. U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi „Mokri pesak” Elene Naveriani (17h), i „Tiha zemlja” Age Voščinske (19h).

Filmom “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija otvoren program “Paralele i sudari” na 29. Festivalu evropskog filma Palić

Takmičarski program “Paralele i sudari” otvoren je u nedelju, 17. jula u Bioskopu Abazija na Paliću, projekcijom filma “Vizija leptira” Maksima Nakonečnija. Na otvaranju ovog programa prisutnima se obratila Julija Sinkevič, nova selektorka ovog programa, kao i reditelj filma Maksim Nakonečni.

Julija Sinkevič je o filmu “Vizija leptira” rekla: “Ovaj film je veoma poseban za mene jer sam Ukrajinka. Snimljen je pre invazije punog obima na Ukrajinu, ali su se u njemu mogle unapred videti neke stvari koje su usledile”.

Maksim Nakonečni je o svom delu izjavio: “Iako film nije zasnovan na stvarnim događajima, duboko je ukorenjen u realnosti. Nadam se da će publici doneti više razumevanja o tome kako smo mi Ukrajinci doživeli poslednjih osam godina”.

U filmu “Vizija leptira” protagonistkinja Lilija (29) po povratku kući sa fronta gde je bila zarobljena dva meseca, otkriva da je ostala trudna nakon što ju je upravnik zatvora silovao. Film postavlja pitanja hoće li ona uspeti da preživi ovu traumu i spase dete u društvu u kom ni jedno od njih dvoje nije poželjno.

Projekcija filma “Budale” Tomaša Vasilevskog koja je na programu bila od 17 sati prekinuta je zbog privremenog nestanka struje na Paliću i pomerena za ponedeljak, 18. jula u 21h u Bioskopu Abazija. Ovaj film prati težak odnos majke i sina, kao i dramatične posledice njihovih odluka.

Program “Ukrajina u fokusu” počeo je 17. jula u 17 časova u Bioskopu Eurocinema u Subotici, gde je prikazan dokumentarni film “Kiša nikad neće prestati” Aline Gorlove.

Na otvaranju programa “Ukrajina u fokusu”, programski direktor festivala Miroslav Mogorović je istakao: “Počeli smo da radimo na pripremama ovog programa još krajem prošle godine, imajući u vidu izuzetnu snagu i specifičan izraz reditelja iz Ukrajine, koji su svojim hrabrim pristupom i odabirom tema izborili odlično mesto na novoj evropskoj sceni. Neka od ovih imena koja gledamo prvi put na festivalu, sigurno će u narednim godinama kao autori biti zastupljeni u programima “Paralele i sudari” i Glavnom takmičarskom programu. U ovoj selekciji videćemo filmove koji su prikazani u poslednjih godinu dana, u glavnim programima vodećih festivala“.

Film “Kiša nikad neće prestati” prati dvadesetogodišnjeg Andrija Sulejmana dok on pokušava da obezbedi svoju budućnost i bori se sa posledicama oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život prošaran je naizgled večnim tokom života i smrti. Ovaj film predstavlja očaravajuće vizuelno putovanje kroz neprekidnu smenu rata i mira.

Retrospektiva filmova Sergeja Loznitse na 28. Sarajevo Film Festivalu

28. Sarajevo Film Festival prikazaće retrospektivu filmova scenariste, reditelja i producenta Sergeja Loznitse u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Izbor filmova ovog cenjenog autora biće prikazan u okviru festivalskog programa „Posvećeno“ (Tribute To) – uključujući igrane filmove MOJA RADOST, U MAGLI i DONBAS; dokumentarne MAJDAN i BABIN JAR. KONTEKST, kao i kratke filmove PORTRET, REFLEKSIJE. REDITELJSKA VERZIJA i NOĆ U OPERI.

Loznitsi će biti uručeno i priznanje Počasno Srce Sarajeva na svečanom otvaranju 28. Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival je u prošlosti već sarađivao sa Loznitsom – izdvaja se saradnja na omnibusu MOSTOVI SARAJEVA, za koji je režirao kratki film REFLEKSIJE. U okviru Tribute to programa, Sarajevo Film Festival će prikazati REFLEKSIJE. REDITELJSKA VERZIJA – Loznitsinu proširenu verziju kratkog filma originalno napravljenog za omnibus.

Sergei Loznitsa rođen je 1964. Odrastao je u Kijevu (Ukrajina), a 1987. godine diplomirao je primijenjenu matematiku na Kijevskom politehničkom institutu (Kiev Polytechnic). U periodu od 1987. do 1991. radio je kao naučnik na Kijevskom institutu za kibernetiku, gdje se specijalizirao za istraživanje umjetne inteligencije. Godine 1997. diplomirao je na Ruskom državnom institutu za kinematografiju (VGIK) u Moskvi, gdje je studirao film.

Filmove snima od 1996. godine, a do sada je režirao 25 nagrađivanih dokumentarnih filmova i četiri igrana.

Dugometražni prvijenac MOJA RADOST (2010) premijerno je prikazan u glavnoj konkurenciji Festivala u Cannesu. Uslijedio je igrani film U MAGLI (2012), koji je osvojio FIPRESCI nagradu na 65. Festivalu u Cannesu. Loznitsa je 2017. predstavio svoj treći dugometražni igrani film NJEŽNO STVORENJE, također u konkurenciji Festivala u Cannesu. Godine 2018. dobio je nagradu za najbolju režiju u selekciji Un Certain Regard na Festivalu u Cannesu za svoj četvrti dugometražni film, DONBAS.

Loznitsa je 2013. godine osnovao filmsku produkcijsku kompaniju ATOMS & VOID.

Njegov dugometražni dokumentarni film MAJDAN (2014), hronika ukrajinske revolucije, imao je svjetsku premijeru na Séance Special Festivalu u Cannesu. Kasniji dugometražni dokumentarni filmovi, DOGAĐAJ (2015), AUSTERLITZ (2016), PROCES (2018) i DRŽAVNI POGREB (2019) predstavljeni su na specijalnim projekcijama Venecijanskog filmskog festivala. Godine 2021. dobio je specijalnu nagradu žirija L’Oeil D’Or Award u Cannesu za film BABIN JAR. KONTEKST. Njegov najnoviji film, PRIRODNA ISTORIJA DESTRUKCIJE, premijerno je prikazan u posebnom programu na 75. Festivalu u Cannesu ove godine.

Sergei Loznitsa i dalje radi u dokumentarnom i igranom žanru.

28. Sarajevo Film Festival biće održan od 12. do 19. avgusta 2022. godine.

***

Dosadašnji dobitnici Počasnog Srca Sarajeva:

Wim Wenders (2021), Mads Mikkelsen (2020), Michel Franco (2020), Tim Roth (2019), Isabelle Huppert (2019), Alejandro González Iñárritu (2019), Paweł Pawlikowski (2019), Nijaz Hastor (2018), Nuri Bilge Ceylan (2018), Oliver Stone (2017), John Cleese (2017), Wolfgang Amadeus Brülhart (2016), Stephen Frears (2016), Robert De Niro (Lifetime Achievement Award, 2016), Benicio Del Toro (2015), Atom Egoyan (2015), Agnès B. (2015), Danis Tanović (2014), Gael García Bernal (2014), Béla Tarr (2013), Roberto Olla (2013), Branko Lustig (2012), Emil Tedeschi (2011), Jafar Panahi (2011), Angelina Jolie (2011), Dieter Kosslick (2010), Manfred Schmidt (2009), Cat Villiers (2008), Steve Buscemi (2007), Mike Leigh (2006), Gavrilo Grahovac (2006), Marco Müller (2005).

***

Gosti programa Tribute to (Posvećeno) Sarajevo Film Festivala prethodnih godina bili su:

Wim Wenders (2021), Michel Franco (2020), Paweł Pawlikowski (2019), Nuri Bilge Ceylan (2018), Joshua Oppenheimer, Oliver Stone (2017), Amat Escalante (2016), Brillante Mendoza, Atom Egoyan (2015), Michael Winterbottom (2014), Cristi Puiu (2013), Todd Solondz (2012), Lucrecia Martel (2011), Bruno Dumont (2010), Jia Zhang-ke (2009), Todd Haynes (2008), Tsai Ming-Liang, Ulrich Seidl (2007), Abel Ferrara,  Béla Tarr (2006), Alexander Payne (2005), Dušan Makavejev, Gaspar Noé (2004), Peter Mullan (2003), Stephen Frears (2002), Mike Leigh (2001), and Steve Buscemi (2000).

Sutra počinje 29. Festival evropskog filma Palić

FOTO: Stilovi iz filmova

Ovogodišnje, 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić biće svečano otvoreno na Letnjoj pozornici Palić u subotu 16. jula u 21 čas. Na otvaranju će biti uručena nagrada “Aleksandar Lifka” našem proslavljenom piscu, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Po završetku svečane ceremonije, glavni takmičarski program biće otvoren projekcijom filma “Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša” reditelja Andreasa Dresena. U ovom ostvarenju Rabije Kurnaz, domaćica i brižna majka, očajnički želi da pomogne svom sinu. Odlazi u policiju, obaveštava nadležne, ali nailazi na njihovo nerazumevanje. Uprkos svim nedaćama nešto zaista neverovatno se dešava. Ovaj film biće reprizno prikazan narednog dana u Bioskopu Eurocinema u Subotici, u 12 časova.

Glavni takmičarski program nastavlja se u nedelju 17. jula na Letnjoj pozornici Palić, projekcijama filmova “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića (21h, van konkurencije) i “Ne” Ditriha Brugemana (23h).

Ostvarenje “Strahinja Banović” je filmska verzija srpske epske pesme Banović Strahinja, u kojoj afrički migranti preuzimaju mesta srednjovekovnih srpskih junaka. Istovremeno svevremena i aktuelna, ova adaptacija preispituje poimanje identiteta, tradicije i ljubavi. U filmu “Ne”, kroz trinaest epizoda pratimo dva glavna junaka, glumicu Dinu i lekara Majkla, dok se kreću kroz život i pokušavaju da održe svoju ljubav. Film je o onima koji su u svojim tridesetim godinama – koji imaju sve, sve i pokušavaju, ali i dalje često podbacuju.

Takmičarski program “Paralele i sudari” biće otvoren u nedelju, 17. jula u Bioskopu Abazija na Paliću, projekcijama filmova “Budale” Tomaša Vasilevskog (17h) i “Vizija leptira”Maksima Nakonečnija (19h).

Ostvarenje “Budale” prati težak odnos majke i sina, kao i dramatične posledice njihovih odluka. U filmu “Vizija leptira” protagonistkinja Lilija (29) po povratku kući sa fronta gde je bila zarobljena dva meseca, otkriva da je ostala trudna nakon što ju je upravnik zatvora silovao. Film postavlja pitanja hoće li ona uspeti da preživi ovu traumu i spase dete u društvu u kom ni jedno od njih dvoje nije poželjno.

Program “Ukrajina u fokusu” počinje istog dana od 17 časova u Bioskopu Eurocinema u Subotici, gde će biti prikazan dokumentarni film “Kiša nikad neće prestati” Aline Gorlove. Film prati dvadesetogodišnjeg Andrija Sulejmana dok on pokušava da obezbedi svoju budućnost i bori se sa posledicama oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život prošaran je naizgled večnim tokom života i smrti. Ovaj film predstavlja očaravajuće vizuelno putovanje kroz neprekidnu smenu rata i mira.

Nakon ove projekcije, ostvarenje “Za dobrim stvarima vredi plakati” Kristine Grošan otvoriće program u selekciji “Novi mađarski film”, u Bioskopu Eurocinema od 19 časova. Film je o onima koji su u svojim tridesetim godinama: pokušavaju da delaju u skladu sa tim, ali njihovi životi nisu srodni tipičnim životima odraslih. Ovakvo kontroverzno stanje, puno sukoba, napetosti, samopravednosti i apsurdnih situacija je ono što film namerava da istraži.

Selekciju “Eco Dox”, u nedelju 17. jula u Art bioskopu “Lifka” u Subotici, otvoriće film “Životinja” Sirila Diona, u kome tinejdžeri Bela i Vipulan putuju svetom i upoznaju naučnike i aktiviste kako bi otkrili i pronašli način za suživot sa drugim vrstama. Na istom mestu od 19 časova, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” na programu je film “Ako si muškarac” Simona Panaja. Film prati dešavanja u rudnik zlata Perkoa u Burkini Faso, gde trinaestogodišnji Opio zarađuje samo vreću kamenja mesečno. Otac želi da ga školuje, ali ne može da plati školarinu, te Opio mora da se snađe sam.

U selekciji Mladi duh evrope, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti prikazan omnibus “Izgubljeno-nađeno” iz 2005. godine, koji su režirali Stefan Arsenijević Nadežda Koseva, Mait Laas, Kornel Mundruco, Kristijan Munđu i Jasmila Žbanić. Tema generacije provlači se kroz film kao crvena nit, odražavajući novu sliku koju o sebi stvara šest mladih filmskih umetnika u centralnoj i istočnoj Evropi, te posmatra tradiciju i narodne priče na novi način. U nastavku ovog programa, u 23:55 na repertoaru je film “Brutalija, dani rada”. Savršeno identične devojke, obučene u vojne uniforme, rade dan i noć. Matrijarhalna porodica. Oligarhijsko društvo. Film postavlja pitanje šta bi se desilo ako pčele zamenimo ljudima.

U selekciji “Zsigmond Vilmos”, u bioskopu Abazija na Paliću će od 15 časova biti prikazani kratki filmovi “Sumrak” Balinta Biroa”, “Nesreća” Bogdana Herkaliuka, “Drugi mesec” (Juanma F. Pozzo) i “Ostala je samo noć” Anžea Grčara.

Kao specijalna projekcija, u Bioskopu Abazija na Paliću će od 21h biti prikazan film “Plavi Cvijet” Zrinka Ogreste, čija radnja prati sredovečnu Mirjanu, službenicu u zagrebačkoj fabrici konca. Na dan skromne svečanosti na kojoj će primiti priznanje za dvadesetogodišnjicu rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima osvetljavaju delove njenog života koji je iza nje, onog koji vodi i života koji joj predstoji.

SRPSKA PREMIJERA FILMA „STRIC“ SA MIKIJEM MANOJLOVIĆEM NA 29. FESTIVALU EVROPSKOG FILMA PALIĆ

Hrvatsko-srpski film “Stric”, u kom naslovnu ulogu igra proslavljeni srpski glumac Predrag Miki Manojlović, biće premijerno prikazan u Srbiji na 29. Festivalu evropskog filma Palić, 21. jula u 19 časova u Bioskopu Abazija na Paliću. Film će biti prikazan u takmičarskoj selekciji “Paralele i Sudari”.

“Stric” je ovog meseca imao svetsku premijeru na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio Specijalno priznanje koje dodeljuje žiri novog takmičarskog programa “Proxima”. Kako su istakli članovi tog žirija u svom obrazloženju, reč je o “uznemirujućem debiju koji balansira na ivici groteske i trilera”.

U sinopsisu filma navodi se da radnja filma počinje u Jugoslaviji kasnih osamdesetih, kada se voljeni stric vraća iz Nemačke svojoj porodici za praznike. “Uživaju zajedno u Božićnom ručku do momenta kada počinje da zvoni smartfon – postaje im jasno da nisu 1980-te, a nije ni Božić”, zaključuje se u opisu radnje.

Reditelji i scenaristi filma su Andrija Mardešić i David Kapac, a glavne uloge uz Mikija Manojlovića tumače Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica.  Direktor fotografije je Miloš Jaćimović, srpski snimatelj poznat po doprinosu nagrađivanim domaćim filmovima “Tilva Roš” i “Oaza”.

Producenti filma su Ivan Kelava i Tomislav Vujić (“Eclectica”, Hrvatska), a koproducent je Milan Stojanović (“Sense Production”, Srbija).

Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

Objavljen takmičarski program novog filmskog festivala “Otvoreni predeli” na Rudniku

Na prvom izdanju međunarodnog filmskog festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces – Rudnik Festival of Innovative Cinema”) koji će biti održan od 29. do 31. jula 2022. godine u Domu kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku, u takmičarskom programu će biti prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja – Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Svih 15 filmova iz inostrane produkcije imaće svoje srpske premijere na festivalu. Ova ostvarenja prethodno su prikazivana na nekim od najznačajnijih svetskih festivala kao što su Berlinale, Roterdam, Visions du Réel, festival u Oberhauzenu, festival FID u Marseju, Doclisboa, Hot Docs, Viennale itd. 

Ova manifestacija posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora. Fokus „Otvorenih predela“ je na filmovima koji se na različite načine bave pitanjima i temama prostora, prostornosti, ljudske okoline i odnosa čoveka prema svom okruženju.

Filmovi će se nadmetati, u okviru jednog objedinjenog takmičarskog programa, za glavnu nagradu festivala „Zapis“ i Specijalne pohvale koje dodeljuje tročlani žiri sastavljen od istaknutih srpskih i regionalnih dokumentarista.

Prvog festivalskog dana, u petak 29. jula, biće prikazana ostvarenja “Trajno” (režija: Ugo Petronin), “Rezervat” (Gerard Ortín Castellví), “Ispod severnog mora” (Federico Barni & Alberto Allica), “Zemlja koja se podiže i spušta” (Moona Pennanen) i “Alpinestate / Ljudska priroda” (Michele Trentini).

U subotu 30. jula, na repertoaru su filmovi “Paralelni tokovi” (Luka Papić & Branka Majstorović), “Vetar” (Martin Putz), “Fantastično” (Maija Blåfield), “Neka vrsta bliskosti” (Toby Bull), “27 koraka” (Andrea Schramm) “Sazvežđe La Rugijer” (Dania Reymond-Boughenou) i “Dan kada su razneli planinu” (Alba Bresolí Aliberch).

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 31. jula, publika će moći da pogleda ostvarenja “Prokop” (Danilo Stanimirović), “Obmana” (Francesca Bertin), “Neodređen teren” (Edward Kihn), “Snimak pejzaža bez predistorije” (Kolektiv Doplgenger), “Telurska drama” (Riar Rizaldi) i “Dvestogodišnjica” (Pablo Álvarez Mesa).

Pored takmičarskog filmskog programa koji će biti prikazan u sali Doma kulture “Vojislav Ilić”, ovogodišnje izdanje festivala posetiocima nudi i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autorki i autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice čuvene francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan u Beogradu, kao i masterklas Marka Grbe Singha, umetničkog direktora festivala Beldocs i reditelja filma „Rampart“ na temu „Sećanja, snovi i prostori“. Van filmskog rasporeda, svi učesnici i posetioci festivala mogu da uživaju u brojnim dnevnim aktivnostima u prirodnom ambijentu rudničkog kraja, dok je za subotnji večerni termin nakon projekcije osmišljen specijalni muzički program.

Selekcija “Ukrajina u fokusu” na 29. Festivalu evropskog filma Palić

foto – Stilovi iz filmova

U okviru 29. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljena selekcija „Ukrajina u fokusu” u kojoj će se naći šest ostvarenja iz ove zemlje: “Refleksija” reditelja Valentina Vasjanoviča, “Loši putevi” Natalije Vorožbit, “Nosorog” Olega Sencova, “Stop Zemlia” Katarine Goronstai, “Ruže” Irene Cecenko, i “Ova kiša nikada neće stati” Aline Gorlove. Filmovi u ovoj selekciji biće na repertoaru od 17. do 22. jula, u 17h u bioskopu Eurocinema.

Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Ukrajinskim institutom, javnom ustanovom povezanom sa Ministarstvom spoljnih poslova Ukrajine. Institut olakšava međunarodne veze između ljudi i institucija i stvara prilike za Ukrajinu da komunicira i sarađuje sa svetom.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, u osvrtu na ovu selekciju je istakao: “U poslednjoj deceniji, ukrajinski filmski stvaraoci su razvili autentičan i hrabar filmski izraz, stilski se oslanjajući na nadrealizam. Ovo stvaralačko nadahnuće novih mladih i perspektivnih autora ponovo je vratilo ukrajinsku kinematografiju u žižu interesovanja svetskih festivala, te je pre početka agresije kojoj svedočimo, ukrajinski film doživeo novi veliki uzlet.U našoj selekciji savremenog ukrajinskog filma posebno se ističu autorke, čija ženska perspektiva donosi nešto novo i autentično, bilo da sagledava vojne sukobe ili prati intimnu dramu o odrastanju i zaljubljivanju”.

U filmu “Refleksija” ukrajinski hirurg Sergej je zarobljen od strane ruskih vojnih snaga u zoni sukoba na istoku Ukrajine, i nakon puštanja na slobodu, pokušava da pronađe svrhu u životu obnavljajući svoj odnos sa ćerkom I bivšom ženom.

Ostvarenje “Loši putevi” predstavlja četiri kratke priče smeštene u Donbasu (Donjecki basen), u ratnoj Ukrajini i nastao je kao adaptacija istoimene predstave koju je režirala Natalija Vorožbit.

 Film “Nosorog” svoju radnju smešta u industrijski provincijski grad u Ukrajini devedesetih godina prošlog veka, gde srećemo mladića po nadimku „Nosorog“ – agresivnog delinkventa još od detinjstva, a koji sada postaje nasilni kriminalac. Posmatramo njegovo odrastanje, porodicu i ljubavni život.

 Film “Stop Zemlia” dobitnik je nagrade Berlinale 2021 Generation – Crystal bear award, a prati kretanje kroz emocionalna previranja, čekanja da život počne dok se družite sa drugovima iz razreda. Ovo je radikalan, autentičan i osetljiv uvid u uznemirujući osećaj mladosti i unutrašnja perspektiva ukrajinske omladine.

“Ruže” su tragikomični mjuzikl u kojem učestvuju umetnice grupe Dakh Daughters iz Ukrajine. Ovaj bioskopski kabare prikazuje lepotu i poteškoće u želji da  slede sopstveni put – kao žene, umetnice, građanke zemlje koja prolazi kroz revoluciju i rat.

 Dokumentarni film “Ova kiša nikada neće stati” vodi publiku na snažno, vizuelno privlačno putovanje kroz beskrajni ciklus rata i mira. Film prati dvadesetogodišnjaka Andrija Sulejmana koji pokušava da obezbedi održivu budućnost dok su svuda žrtve oružanih sukoba. Od građanskog rata u Siriji do sukoba u Ukrajini, Andrijev život se nalazi uokviren konstatnom borbom između života i smrti.

Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

Selekcija „Novi mađarski film” na 29. Festivalu evropskog filma Palić

Foto: Promo

U okviru 29. Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljena selekcija „Novi mađarski film” u kojoj će se naći šest ostvarenja iz ove zemlje: “Plava lisica” reditelja Jožefa Pačkovskog, “Prinudno iseljenje” Matea Fazekaša, “Stradanje” Karolja Eperješa, “Ševa” Bele Pacolaja, “Park duša” Roberta Odegnala i Ileša Horvata, i “Za dobrim stvarima vredi plakati” Kristine Grošan.

Filmovi u ovoj selekciji biće na repertoaru od 17. do 22. jula, u 19h u bioskopu Eurocinema. Kao i prethodnih godina, Festival evropskog filma Palić ovaj program realizuje u saradnji sa Nacionalnim filmskim institutom Mađarske (Nemzeti Filmintezet/National Film Institute Hungary).

Radnja filma “Plava lisica” reditelja Jožefa Pačkovskog prati zgodnog vlasnika džez kluba koji posećuje svog starog prijatelja, srećno oženjenog svojom lepom suprugom. Žena se nestrpljivo priprema za dolazak muškarca, ali susret dobija neočekivani preokret: optužena je za neverstvo. Uz dokaze, sprema se da uništi brak dvoje starih prijatelja. Međutim, uskoro će se radikalno promeniti ne samo život njegovih prijatelja, već i njegov sopstveni.

Film “Prinudno iseljenje” Matea Fazekaša u fokusu ima prvi slučaj mladog sudskog izvršitelja koji potom postaje njegova lična noćna mora, jer je očajna starica kojoj oduzimaju dom spremna da žrtvuje sve da bi ga zadržala.

“Stradanje” Karolja Eperješa je istorijska triler-drama čija je radnja smeštena u Mađarskoj, tokom 1950. godine. Kroz konflikt oca Leopolda, koji je zatvoren od strane Vladine agencije za zaštitu, i inspektora, mladog poručnika Kelera, prikazana je i borba između crkve i komunizma, koja se odvija na nivou čitave države.

Glavna junakinja filma “Ševa” Bele Pacolaja je Pacsirta (Ševa), žena koja je osuđena da bude usedelica. Kada ona ode na nedelju dana, njeno odsustvo izaziva neočekivano oslobođenje i sreću njenih roditelja, koji više ne mogu da zanemaruju tragediju koja čini njihov život. Na festivalu Los Angeles Film Awards, ovo ostvarenje je dobilo nagradu za najbolju dramu.

U ostvarenju “Park duša” Roberta Odegnala i Ileša Horvata dešava se bizaran događaj u zoološkom vrtu – muškarac se probudio sasvim nag među krokodilima. Ne seća se kako je tu dospeo, niti se seća prethodne tri godine svog života. Ovaj nastrani slučaj dodeljen je mladoj detektivki i njenom, zrelom za penziju, kolegi alkoholičaru. Svi tragovi vode ka tajanstvenoj sekti čiji moto glasi: Svest jeste patnja. Na festivalu Fantasporto, “Park duša” je dobio nagradu “International Fantasy Film Award”.

Film “Za dobrim stvarima vredi plakati” Kristine Grošan je o onima koji su u svojim tridesetim godinama: pokušavaju da delaju u skladu sa tim, ali njihovi životi nisu srodni tipičnim životima odraslih. Ovakvo kontroverzno stanje, puno sukoba, napetosti, samopravednosti i apsurdnih situacija je ono što film namerava da istraži. Glumica Nora Rainer-Mičinjei je, za rolu u ovom filmu, dobila nagradu za najbolju žensku ulogu na prošlogodišnjem Bosphorus Film Festivalu u okviru internacionalnog takmičarskog programa.

Ovogodišnje festivalsko izdanje, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održava se na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću. Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. Ove godine će tradicionalna saradnja biti proširena i na muzički deo festivalskog programa.

.