Festivali

Palić Film Festival – Pulski pobednik Bruno Anković: Film “Proslava” je o odgoju i manipulaciji

Petog dana 31. Festivala evropskog filma Palić, u sredu 24. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su reditelj Bruno Anković, direktor fotografije Aleksandar Pavlović, reditelji/ke Alvaro Gago, Karla Andrade i Oskar Alegrija, reditelj i autor knjige Slobodan Šijan, i voditeljka panela “Klimatske promene – menjaju ekološku svest javnosti” – Snježana Mitrović.

Bruno Anković, reditelj filma “Proslava” koji je na nedavno održanom Pulskom filmskom festivalu osvojio četiri Zlatne arene (za najbolji film, scenario, mušku glavnu ulogu i fotografiju), o ovom velikom uspehu je rekao: “Iskreno, ovo nismo očekivali jer je bila dobra konkurencija divnih reditelja i rediteljki. Jako smo smo srećni. Pula je istorijski važan festival i to je velika stvar, potvrda da smo dobro radili.”

Film Bruna Ankovića nastao je prema istoimenom romanu Damira Karakaša, koji je ovaj reditelj pročitao pre četiri godine: “Roman mi se svideo jer na neki način secira ova naša područja, i kroz tu porodicu i jedan lik pokazuje kako donosimo krive odluke, i kako sa najvećom idejom i uverenjem da idemo u bolju budućnost, zapravo idemo u nešto najgore. To je film o odgoju, naravno i o manipulaciji, ali sve to zajedno”.

Alvaro Gago, reditelj, film „Matria” prikazanog u okviru selekcije “Galicija u fokusu”, o poziciji svoje glavne junakinje je rekao: “Postoji veoma strog patrijarhalni okvir na koji junakinja filma mora da se obaveže. Mora da živi po njemu. Kada ste rođeni u sredini gde je takav okvir sve što znate, čitavog života, onda je i horizont mogućnosti njime uslovljen. Naposletku, ona jednostavno pokušava da preživi. Ako morate da živite u takvim okolnostima, očvrsnete i ojačate karakter kako biste se zaštitili”.

Karla Andrade, predavačica na radionici “Celuloidna umetnost”, i rediteljka filma „Nijedna me reka ne štiti od mene same“, koji će 24. jula biti prikazan u okviru selekcije “Galicija u fokusu”, za svoj film je rekla da pokušava da preispita kako pristupiti realnosti: “To sam se zapravo i ja sama pitala kao umetnica i filmska autorka, koja kao dokumentaristkinja radi s onim što se nalazi oko nje. Film preispituje kako pristupiti toj drugosti, drugačijim realnostima od recimo moje pozicije, privilegovane bele Evropljanke koja putuje u udaljene predele da bi nešto snimila.”

Naš proslavljeni reditelj Slobodan Šijan na Festivalu evropskog fima Palić promovisao je svoju knjigu „Pisci u bioskopu: književna istorija naših filmskih  doživljaja – antologija”. “Pre svega, iza ove knjige je bio dugogodišnji proces da uopšte nastane prvo izdanje. A onda, suočen sa reakcijama čitalaca i time što je knjiga brzo rasprodata, izdavač FCS se javio da napravimo drugo, dopunjeno i prošireno izdanje”, istakao je Šijan. “Dopunjeno je sa nekoliko izvanrednih tekstova, od kojih je najznačajnije remek-delo Danila Kiša Lauta i ožiljci”.

Šestog festivalskog dana, u četvrtak 25. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje “78 dana” Emilije Gašić, a od 23 časa film “Devojka sa iglom” Magnusa fon Horna.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Osmeh sudbine” Andžeja Jakimovskog (18h), i “Panoptikon” Džordža Siharulidzea (20h).

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Foto: Damir Vujković

Palić Film Festival – Pavo Marinković: Da biste napravili bosanski lonac, onaj najsiromašniji će doneti luk, a najbogatiji meso

Četvrtog dana 31. Festivala evropskog filma Palić, u utorak 23. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su direktor fotografije  Čaba Banto i glumac Domokoš Sabo, producentkinja Vanja Sremac, reditelj Andraš Fešoš i glumac Laslo Keseg, reditelj Pavo Marinković, rediteljka Mete Karla Albrehtsen, Eva Demeter iz  Alexandre Trauner Art/Film Festivаla u Solnoku, Mirona Radu – autorka projekta “Njena priča, njena budućnost – Osnaživanje žena u filmskoj industriji“ i Dragan Krstić, autor knjige „Film u svetlu estetike i metodike nastave“.     

Čaba Banto, direktor fotografije filma „Kalmanov dan“ koji je prikazan prethodnog festivalskog dana u okviru Glavnog takmičarskog programa, istakao je da je jako srećan što je bio deo ekipe filma i što je mogao da radi sa rediteljem Sabolčem Hajduom. „Sarađujem sa njim poslednjih 10 godina i nadam se da ćemo još uspeti da uradimo više projekata“, dodao je Banto. „Od početka smo imali ideju da snimamo duge kadrove, najviše zbog dužine dijaloga i teksta. Odlučili da ostavimo gledaoce da isprate te kadrove s dužim razgovorima“, zaključio je on.

Vanja Sremac, izvršna producentkinja filma „Kad svane dan“ Runara Runarsona, koji je na programu četvrtog festivalskog dana u Glavnom takmičarskom programu, naglasila je značaj prikazivanja filma u programu „Izvestan pogled“ u Kanu za dalji uspeh filma. „Otvoriti ovaj program je ostvarenje snova za sve nas i jedva smo dočekali da odemo tamo. Nakon toga su mogućnosti narasle i svi su počeli da se raspituju za film“. Govoreći o samom filmu, Vanja Sremac je istakla: „Runaru je vizualni izraz jako bitan. On je hteo smestiti ovaj film u jedan dan, od jednog zalaska sunca do drugog. I to u periodu godine kada je dug dan i nisko sunce, za koje je znao da će doprineti atmosferi ovog filma. Mislim da je u tome stvarno uspeo“.

Andraš Fešoš, reditelj filma „Suočen sa gravitacijom“, prikazanog prethodne večeri u programu „Paralelele i sudari“,  o dolasku na Festival evropskog filma Palić je rekao: „Za nas je ovo jako bitan festival, naročito jer su u pitanju nagrade na evropskom nivou. Jako smo zadovoljni i samom projekcijom i reakcijom publike“. Fešoš je govorio i o temi njegovog ostvarenja: „Ovo je tabu tema i kod nas i u generalno u Evropi. Veliki je broj samoubistava i o tome se ne priča otvoreno. Mislim da bi trebalo mnogo više da se govori o ovom problemu“.

Pavo Marinković, reditelj filma „Bosanski lonac“ koji se prikazuje u okviru selekcije „Paralele i sudari“ četvrtog festivalskog dana, osvrnuo se na prijem njegovog filma u Austriji, gde se i odigrava njegova radnja: „Austrijska kritika je prepoznala metaforičnost u nazivu filma i zapravo su imali pravo. Da biste napravili bosanski lonac, onaj najsiromašniji će doneti luk, a onaj najbogatiji će doneti meso. Bitni su ta solidarnost i zajedništvo, koje Evropi praktično nedostaje. Postajemo sebični, nesolidarni, egocentrični. Taj element je dosta bitan i posebno je prepoznat na Zapadu“. Pavo Marinković je konstatovao da je ovo film o gubitku samog sebe, gubitnicima i gubitništvu, te dodao se radi o njegovom najličnijem filmu. „Ja nisam glavni junak Faruk, ali postoje velike sličnosti“, zaključio je hrvatski reditelj.

Petog festivalskog dana, u sredu 24. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje “Andreina ljubav” Manuela Martina Kuenke, a od 23h film “Sinovi” Gustava Melera.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Rana oklevanja” Selmana Nadžara (18h) i “8 prizora na jezeru Biva” reditelja Marka Rata (20h).

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Foto: Damir Vujković.

Palić Film Festival – Mika Tanila: Kada sam obavešten o nagradi Underground Spirit, osećao sam se kao da ponovo imam 15 godina

Trećeg dana 31. Festivala evropskog filma Palić, u ponedeljak 22. jula, na konferenciji za medije na Velikoj terasi govorili su ovogodišnji dobitnik nagrade Undeground Spirit – Mika Tanila, glumac Dani Ronaldo, programski selektor Viktor Paz Morandeira, reditelj David Boareto, programski selektor Frank Albers, autor izložbe karikatura Nemanja Kosanović, i autor knjige, filmski kritičar Nenad Dukić.

Mika Tanila, ovogodišnji dobitnik festivalske nagrade Underground Spirit, povodom osvajanja ovog festivalskog priznanja je rekao: “Za mene je bio veoma dirljiv momenat kada mi je stigao mejl s obaveštenjem o nagradi. Moj prvi utisak bio je da se osećam kao da ponovo imam 14 ili 15 godina. Odrastao sam uz pank rok muziku kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih u Helsinkiju. Sa grupom prijatelja sam osnovao bend i učili smo o umetnosti kroz ovu muziku i uradi sam kulturu. Undergroud spirit je za mene poput te kulture.”

Dani Ronaldo, glavni glumac u filmu “Čovek magnet”, koji je prethodne večeri prikazan u Glavnom takmičarskom programu na Letnjoj pozornici, u ovom ostvarenju je debitovao na filmu. “Reditelj Gust Van Der  Berge tragao je za cirkuskim dekorom, a kako ja imam cirkusku kompaniju došao je da vidi šou. Onda je dolazio iznova i iznova, da bi mi u jednom trenutku rekao da želi mene za glavnu ulogu. U prvi mah sam rekao da to nije moguće jer mi je neophodna publika i ne mogu da glumim za kameru; za mene je nastup čin ljubavi između publike i izvođača. Ali bio sam srećan na kraju. Film je takođe kao cirkus: imate nove postavke svakog dana na drugom mestu, imate prikolice u kojima ste poput porodice. Brzo sam se osetio kao kod kuće”.

Viktor Paz Morandeira, selektor programa “Galicija u fokusu”, o velikom internacionalnom usponu i afirimaciji filmova iz ove španske regije je rekao:  Pre 15-ak godina reditelj Oliver Laše je imao film Svi ste vi kapetani u selekciji Quinzaine des Cinéastes u Kanu, koji je na nekin način otvorio vrata za druge filmske autore iz ove regije, da iskorače i pokušaju da pomere granice filmskog jezika. Teško je naći zajednički imenitelj za sve ove filmove, ali rekao bih da svi pokušavaju da uvedu određene inovacije. Ove dve selekcije, igranih dugometražnih i kratkih filmova, jasno ukazuju na odlično zdravlje galicijskog filma danas”.

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 23. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje “Kad svane dan” Runara Runarsona, a od 23h film “Proslava” Bruna Ankovića.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Bosanski lonac” Pava Marinkovića (18h) i “Pet i po ljubavnih priča u stanu u Viljnusu, Litvanija“ Tomasa Vengrisa (20h).

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

Foto: Damir Vujković.

Palić Film Festival – “Kad svane dan” Runara Runarsona i “Proslava” Bruna Ankovića sutra na programu Festivala evropskog filma Palić

Četvrtog festivalskog dana, u utorak 23. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvarenje “Kad svane dan” Runara Runarsona, a od 23h film “Proslava” Bruna Ankovića.

U filmu “Kad svane dan”, od jednog zalaska sunca do drugog, Una, mlada studentkinja umetnosti susreće ljubav, prijateljstvo, tugu i lepotu.

Radnja ostvarenja “Proslava” Bruna Ankovića smeštena je na kraju Drugog svetskog rata. Umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta posmatra rodno selo u koje se ne sme da se vrati. Vodi nas na napeto putovanje u prošlost, a kroz tri ključna momenta njegovog života istražujemo okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu. Mijo je postao lak plen desničarske ideologije koja mu je dala lažnu nadu u bolji život i lažnog krivca za sve što je propatio.

U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi “Bosanski lonac” Pava Marinkovića (18h) i “Pet i po ljubavnih priča u stanu u Viljnusu, Litvanija“ Tomasa Vengrisa (20h).

Glavni junak filma „Bosanski lonac”, Faruk Šego, neuspešni je bosanski pisac kojem preti deportacija iz Austrije, ako ne  dokaže da je doprineo austrijskom kulturnom društvu. Njegova poslednja šansa je pozorišna trupa koja može da odigra predstavu koju je napisao kao mladić. Farukov neradi povratak u pozorište prisiliće ga da shvati šta je zaista važno u životu.

Radnja filma “Pet i po ljubavnih priča u stanu u Viljnusu, Litvanija“ prati pet gostiju koji prolaze kroz ljubavnu krizu u smeštaju u Viljnusu, nesvesni radosti i tragedija koje su se odigrale unutar tih istih zidova. U međuvremenu, Jolanta, tiha čistačica, vraća se da obriše dokaze svake nezgode, dok se njena sopstvena ljubavna priča odvija.

U selekciji “Galicija u fokusu”, u Maloj sali “Mira Banjac” bioskopa Abazija, od 19 časova na programu je film “Matria” koji je režirao Alvaro Gago. Glavna junakinja ovog filma Ramona živi u galicijskom selu, kojim vlada tradicija i posvećeno je radu. Žrtvujući sve kako bi osigurala bolju budućnost za svoju ćerku, primorana je da pogleda u sebe i pomisli da možda, ipak, postoji nešto novo za šta vredi živeti.

U selekciji “Novi mađarski film”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 19 časova biti prikazan film “Neke ptice”  (Daniel Hevér). Ovo je film o Beli, koji ima osećaj da se svet urotio protiv njega kada ga sin smesti u starački dom. Ovde se sreće sa buntovnom tinejdžerkom Zoe koja je osuđena na društveni rad. Dok Zoe očajnički pokušava da se poveže sa svojom samohranom majkom, Bela želi svima da dokaže da može da živi nezavisno kako bi mogao da se vrati kući. Uprkos razlici od skoro šezdeset godina, njihove ih sličnosti i usamljenost pretvaraju u saveznike.

U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici, od 17 časova na programu je film “Šuma” rediteljke Lidije Dude. Po završetku univerziteta, Asija i Marek kupili su staru kuću blizu istočne granice Poljske. Tamo u Beloveškoj šumi, najstarijoj šumi u Evropi, tokom godina stvorili su sopstveni raj – mesto gde njihova deca mogu bezbedno da odrastaju, daleko od problema današnjeg sveta. Za Marisiju, Ignacija i Franeka šuma je postala drugi dom. Ipak, jednog dana sve se menja, pojavom stranaca – izbeglica nepoželjnih i u Poljskoj i u Belorusiji. Uprkos kontroverznim zakonima o granici, cela porodica pomaže onima kojima je to potrebno.

Na istom mestu u selekciji “Novi evropski dokumentarni film”, od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Zinzindurrunkarratz” Oskara Alegrije. Reditelj odlučuje da povrati stazu nastalu transhumancijom (seobom stoke) koju su pastiri u njegovom gradu ranije koristili kako bi stigli do planina, ali ne može da nađe nikoga živog da mu pokaže tačan put. Njegova je ideja i da to snimi starom porodičnom kamerom super-8, ali otkriva da, nakon 41 godine neupotrebe, ona više ne hvata zvuk. Zaboravljena staza i nema kamera postaće, zajedno sa magarcem po imenu Paolo, protagonisti putovanja punog sećanja, upitnika i tišine.

U selekciji Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, u bioskopu Abazija od 22h  na repertoaru je ostvarenje “Neuspešna praznina” Mike Tanile.

U okviru selekcije filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, od 17 časova u Bioskopu Eurocinema u Subotici biće prikazani kratki filmovi: “Poslednji čas” (Máté Gergely Kiss), “Afrikata” (Anna Gyimesi), i “Einstand” (Levente Kölcsey).

U programu predstavljanja Alexandre Trauner Art/Film Festivаla iz Solnoka, od 17 časova u Maloj sali “Mira Banjac” bioskopa Abazija, publika će moći da pogleda kratkometražna ostvarenja “Anja” (Benő Baranyi), “Zbogom, mala ulice!” (Éva Darabos), “Koreni” (Paula Wilczyńska), “Mešanje” (Gillian Darling-Kovanić), “Sveti Kulon” (Ernest Lorek), i “Tvoj tata” (Kühnel Szabó Anita).

Za 23 časa u Bioskopu Abazija zakazana je svirka grupe Moonlightning.

Cena jednodnevne ulaznice za dva filma Glavnog takmičarskog programa je 300 dinara. Ulaznice za ovaj program mogu se kupiti na blagajni Letnje pozornice od 20. do 26. jula 2024. godine, od 20.00 časova.

U slučaju loših vremenskih uslova, filmovi takmičarskog programa će se prikazivati u bioskopu Eurocinema (Otvoreni univerzitet Subotica, Trg cara Jovana Nenada 15) u predviđenom terminu.

Cena jednodnevne ulaznice za dva filma takmičarske selekcije Paralele i sudari je 200 dinara. Ulaznice za program Paralele i sudari mogu se kupiti na blagajni bioskopa Abazija na Paliću pola sata pre početka projekcije.

Ulaz na sve ostale festivalske projekcije je besplatan!

Foto: kadrovi iz filmova.

Palić Film Festival – Srpska premijera domaćeg filma “78 dana” Emilije Gašić na 31. Festivalu evropskog filma Palić

Dugometražni domaći igrani film “78 dana” rediteljke Emilije Gašić biće premijerno prikazan u Srbiji 25. jula u 21h na Letnjoj pozornici Palić, u okviru glavnog takmičarskog programa 31. Festivala evropskog filma Palić.

Radnja filma započinje marta 1999. godine, u malom mestu u Srbiji. Nakon očevog odlaska u vojsku, sestre Sonja (17) i Dragana (15) započinju video dnevnik. Dani prolaze dok snimaju mirnu prirodu oko sebe, drhtavno noćno nebo tokom vazdušnih napada i zadirkivanje svoje sedmogodišnje sestre Tijane. Stvari se menjaju kada misteriozni dečak i njegova stidljiva, mlađa sestra stignu iz Beograda i usele se u komšijsku kuću. Uskoro, nova prijateljstva, prvi poljupci i prva razočaranja zamenjuju strah od bombi.

Emilija Gašić je povodom srpske premijere svog filma rekla: “Jako sam uzbuđena što će moj prvi dugometražni film ,,78 dana“ imati domaću premijeru nakon puno međunarodnih festivala. Do sada sam sa našom publikom imala prilike da se sretnem samo u dijaspori. Film im se jako dopao i uvek su svi imali isto pitanje: Kad će početi sa prikazivanjem u Srbiji. Posebno mi je drago što se to dešava na Festivalu evropskog filma Palić, koji tradicionalno ima jako dobar i kvalitetan filmski program. Velika je čast naći se u programu zajedno sa Jorgosom Lantimosom”.

Govoreći o samom filmu, Emilija Gašić je dodala: “Na scenariju sam počela da radim još 2020. godine, iako sam ideju sigurno imala deset godina. Film je inspirisan mojim porodičnim kasetama iz devedesetih, ali se ubrzo tokom pisanja scenarija ta ideja razvila dublje, i tokom pisanja sam pokrenula anonimni leksikon gde su ljudi nesebično delili svoja sećanja na bombardovanje. Pošto je film rađen po konceptu da ste pronašli porodičnu kasetu koju gledate nakon mnogo godina, bilo je jako zanimljivo i izazovno raditi na njemu. Sve smo snimali na staroj tehnologiji ili tzv. Hi-8 formatu, pa su neke od kadrova stvarno snimali glumci”.

Scenario za film napisala je rediteljka Emilija Gašić, a glavne uloge u filmu tumače Viktorija Vasiljević, Milica Gicić, Tamara Gajović, Pavle Čemerikić, Maša Ćirović, Jelena Đokić, i Goran Bogdan.

Emilija Gašić je rediteljka, scenaristkinja i snimateljka, rođena u Srbiji, a trenutno živi u Njujorku. Završila je osnovne studije filmske režije na Akademiji Umetnosti u Beogradu, a master kamere na Njujorškom univerzitetu i Tiš školi umetnosti u Njujorku. Njeni kratki filmovi su obišli svet na raznim međunarodnim filmskim festivalima. Scenario za svoj debitantski film “78 dana” razvila je u sklopu programa na Venecijanskom Bijenalu 2020.

Kao snimateljka, Emilija je snimala filmove u SAD, Francuskoj, Norveškoj i Češkoj. Dobitnica je Nikonove nagrade za pripovedača i bila je finalistkinja za Volker Bahnemann nagradu za dostignuća pri filmskoj kameri. Njen snimateljski rad “Ostani ovde ako želiš” (režirala Sara Rozen) imao je premijeru na internetu, na platformi Film Shortage. “Izgubljeni među zvezdama” (režirala Kejla Arend) prikazan je na Festivalu kratkog filma u Los Anđelesu, zatim na Međunarodnom filmskom festivalu u St Luisu, CineQuest-u i mnogim drugim festivalima.

31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda 150 filmova u 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovaće preko 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji će boraviti na Paliću.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. 

Foto: kadrovi iz filma.

30. Sarajevo Film Festival: „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara festival

Svetskom premijerom novog filma bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića „Nakon ljeta“ biće otvoren 30. Sarajevo Film Festival.

Film će, osim u Sarajevu, istovremeno biti prikazan u petak, 16. avgusta u Mostaru i Tuzli.

„Nakon ljeta“ komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeno ostrvo kako bi rešila pitanje porodičnog nasledstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasledstvom postaje potraga za sopstvenim identitetom, ali i oprostom. 

Danis Tanović višestruko je nagrađivani reditelj, scenarista i producent. Njegov film „Ničija zemlja“ (2001.), za koji je napisao i scenarijo, nagrađen je Oscarom® i Zlatnim globusom za najbolji film na stranom jeziku. Dvostruki je dobitnik Srebrnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu za filmove „Epizoda u životu berača željeza“ (2013.) i „Smrt u Sarajevu“ (2016.).

Dobitnik je Počasnog Srca Sarajeva Sarajevo Film Festivala (2014.) kao znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i za podršku Sarajevo Film Festivalu.

Film „Nakon ljeta“ nastao je u produkciji Propeler Filma (Hrvatska), u koprodukciji s kućama Tangaj Production (Rumunija), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija).

Uloge u filmu ostvarili su Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i brojni drugi. Scenarij potpisuju Anja Matković, Nikola Kuprešanin i Danis Tanović. Direktor fotografije je Miloš Jaćimović, scenografkinja Veronika Radman, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinja Dubravka Skvrce, a majstorica maske Silvija Bradica.

Producenti su Lana Matić, Boris T. Matić, Jelena Mitrović, Srdan Golubović, Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović, Anamaria Antoci, Miha Černec i Jožko Rutar.

Film je nastao uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Rumunskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centra  i Potprograma MEDIA Programa Kreativne Europe za razvoj projekta te u koprodukciji sa BH Telecomom.

30. Sarajevo Film Festival biće održan od 16. do 23. augusta 2024.

Foto: Sarajevo Film Festival promo

Selekcije „Europe 4 Kids”, „Best of Europe” i “Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka” u predfestivalskom programu 31. Festivala evropskog filma Palić

U ovogodišnjem predfestivalskom programu Festivala Evropskog filma Palić, od 11. do 17. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici biće predstavljene selekcije „Europe 4 kids”, „Best of Europe” i “Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka”.

U okviru selekcije „Europe 4 Kids“, svakog dana od 11. do 17. jula u 17 časova u Bioskopu Eurocinema, biće prikazano sedam dečijih filmova koji su svoju bioskopu premijeru imali u 2022. i 2023. godini: „Drevna mišologija“ (animirani film, Francuska), „Škola magičnih životinja“ (igrani film, Nemačka), Ričard Roda 2 (animirani, Belgija, Nemačka, Norveška), „Toni, Šeli i magično svetlo“ (animirani, Češka, Mađarska, Slovačka), „Lesi – nova avantura (igrani, Nemačka), Družina iz džungle 2 – svetska turneja“ (igrani, Francuska) i „Pustolovine Bubamare i crnog mačka“ (animirani, Francuska).

Od 11. do 14. jula u Bioskopu Eurocinema, neposredno pred početak projekcija filmova iz programa “Europe 4 Kids”, publika će moći da pogleda i selekciju kratkih animiranih filmova sa ABIFF Međunarodnog filmskog festivala animacije iz Bukurešta: “Breaza – legenda o ukaljanoj ženi” (11. jul), “Večito pitanje” (12. jul), “Nasleđe” (13. jul) i “Princeza” (14. jul).

U okviru selekcije “Best of Europe” od 19h u bioskopu Eurocinema, svi zainteresovani će imati priliku da pogledaju sedam evropskih i domaćih ostvarenja koja su obeležila prethodne dve godine. Na repertoaru će od 11. do 17. jula biti filmovi : drama “Nepoželjni” Lađa Lija, “Crveno nebo” Kristijana Pecolda, najbolji film u takmičarskom programu na prošlogodišnjem izdanju Festivala evropskog filma Palić, kanski pobednik iz 2022. godine – “Trougao tuge” Rubena Ostlunda (u terminu od 18:30), drama/triler “Naslednik” reditelja Havijera Legranda, dokumentarac “Na brodu Adaman” koji je osvojio Zlatnog medveda na prošlogodišnjem Berlinalu,“Dogman” čuvenog reditelja Lika Besona, i komedija “Samo tri dana” Tareka Budalija.

Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka održava se od 15. do 17. jula u Bioskopu Eurocinema, od 21 čas. U ponedeljak 15. jula na programu je film “Ljubav i drugi zločini” Stefana Arsenijevića, u kome glavnu ulogu igra Anica Dobra – ovogodišnja laureatkinja Lifke u kategoriji domaćih stvaralaca. U utorak 16. jula biće prikazano ostvarenje “Brighton 4th” reditelja Levana Koguašvilija, na kome je direktor fotografije bio Fedon Papamihael, dobitnik Lifke u kategoriji inostranih stvaralaca. Rad reditelja Ademira Kenovića, ovogodišnje regionalne Lifke, biće predstavljen kroz film “Kuduz” iz 1989. godine.

Pred sam početak zvaničnog festivalskog programa, 18. jula u okviru programa “Bioskop na plaži”, u Plaža Baru na Paliću u 21 čas biće prikazan domaći bioskopski hit “Poslednji strelac” reditelja Darka Nikolića, sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi.

31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više od 140 filmova u 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovaće preko 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji će boraviti na Paliću.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike. 

Foto potpisi: kadrovi iz filmova.

Drugog dana Bašta Festa prikazano devet filmova iz osam zemalja

foto – Ružica Ristivojević, Tanja Drobnjak.

Drugog dana 11. Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, u petak 5. jula prikazano je devet ostvarenja autora i autorki iz osam zemalja. Na sceni Open Air Borići publika je u programskom bloku “I dalje sami” gledala filmove “Komšije bubice” (Filip Zadro, Hrvatska), “Štoperica” (Simon Hubert, Francuska), “Kod Joane” (Sandrine Collard, Belgija), “Distanca” (Dana Rogoz, Rumunija), i “Budućnost je svetla i nepodnošljiva” (Milena Grujić, Srbija). U bloku “Mama” prikazani su filmovi “Škafetin” (Paško Vukasović, Hrvatska), “Ljubav nema ništa s tim” (Yotam Knispel, Izrael), “Ne plači” (Niccolo Corti, Italija) i “You Land” (Debora Maite, Škotska/Velika Britanija).

Film “Štoperica” na Bašta Festu imao je svoju srpsku premijeru, a među gostima Bašta Festa bili su reditelj Simon Hubert i glavni glumac Mathieu Demy. O ovom ostvarenju, u kome glavni protagonista Didije pokušava da okonča svoj život, reditelj Simon Hubert je rekao: “Moj film govori o samoubistvu, ali takođe i o konfrontaciji sa društvom koje nije briga za vas. Čak i u takvoj situaciji, nikog nije briga što to želite. Film je kritički nastrojen prema društvu koje je slepo za tuđu patnju”.

Proslavljeni francuski glumac i reditelj Mathieu Demy, između ostalog, poznat je po prošlogodišnjoj ulozi u filmu “Nula kalorija” Jessice Hausner, ali i po svom višedecenijskom glumačkom i autorskom radu u domenu kratkog i dugometražnog igranog filma, kao i televizijskim produkcijama. O saradnji sa Hubertom i ovom ostvarenju, on je rekao: “Mislim da je ovaj film veoma zabavan. Najbolje komedije uvek imaju tragičnu temu, a mislim da je Hubertov pristup bio takav da ovu ozbiljnu temu učini malo lakšom”.

Na Bašta Festu je bila i rumunska glumica Dana Rogoz, koja je filmom “Distanca” debitovala kao rediteljka i scenaristkinja. U ovom ostvarenju, tražeći seosku kuću u Rumuniji, poslovna žena vodi svoju prijateljicu na autentično seosko iskustvo. Njihov boravak u staroj kući dobija zastrašujući obrt kada lokalac nasilno zahteva novac koji je pozajmio, uvlačeći ih u noćnu moru gde kriminal i strah eskaliraju.

„Prvi put sam na Bašta Festu i mnogo me raduje što dolazim da bih predstavila svoj debitantski rediteljski film. Posebno volim dolaske na festivale poput ovog – festivale koje neguju zajedništvo, koji se ne održavaju u velikim urbanim sredinama i koji nama, kao autorima, omogućavaju da upoznamo i osetimo život lokalne zajednice”, rekla je ova filmska autorka, čiji film je takođe imao srpsku premijeru. “Dragocena je prilika da se družimo sa kolegama iz filmske industrije, razmenjujemo mišljenja i bolje se upoznamo. Na velikim festivalima za to nemamo vremena – gosti i publika su rasuti i teško je povezati se međusobno. A to je, po mom mišljenju, najvažnije od svega.“

U takmičarskom programu festivala na repertoaru je 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja. Glavni žiri festivala čine glumica Hana Selimović, reditelj Vladimir Tagić i producentkinja Jelena Angelovski, koji će odlučivati o nagradama za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Osim toga, tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri, a ove godine je to direktor fotografije Aleksandar Karaulić.

U muzičkom programu Bašta Festa ove godine nastupaju DJ Jackie, Funk Technik Group – FTG, i DJ Nikolu Vemića, uz tradicionalno Čola veče. Muzički program se održava na plaži Rača pored reke Drine od 23h svake noći u toku trajanja festivala.

Festival tradicionalno zatvara dugometražno ostvarenje koje je, prema mišljenju Bašta tima, obeležilo proteklu godinu. Na ovogodišnjem festivalu 7. jula, nakon dodele nagrada, na Open airu u parku “Borići”, publika će imati priliku da pogleda film “Za danas toliko” reditelja Marka Đorđevića, koji će nakon projekcije zatvoriti festival.

Svečano otvoren 11. Bašta Fest

foto – Marija Radosavljević, Ružica Ristivojević, Tanja Drobnjak

Jedanaesto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, svečano je otvorila glumica Ivana Zečević 4. jula na Open Airu Borići, nakon čega su prikazani i filmovi iz takmičarskog programa festivala. Prisutnima su se obratili i osnivači festivala, glumci Maja Šuša i Jovan Jelisavčić.

Maja Šuša je na otvaranju festivala rekla: “Nadam se da ćete uživati u tri dana takmičarskog programa kratkih igranih filmova, a u nedelju vas očekuje dugometražno ostvarenje „Za danas toliko“ koje će nam svima ogrejati dušu i na pravi način podsetiti na ljubav prema svom gradu, koju slavimo i ovde. Ovogodišnji slogan festivala „A gde je tvoj centar?“ nas podseća koliko je važno da pronađemo to mesto i ako želimo da ga podelimo sa drugima, kao i da je centar vrlo često van onog zvaničnog centra”.

Jovan Jelisavčić se se obratio rečima: “Želim večeras da se zahvalim svim onim ljudima koji godinama već sa nama grade ovaj festival, bez obzira sa koje pozicije učestvuju. Hvala na razumevanju i strpljenju za sve one velike i male probleme koji dolaze neminovno kada radite jedan ovakav festival. Želim vam četiri lepa i uzbudljiva dana, dosta diskusije u vezi filmova, dobrih žurki, prijateljstava i dragih uspomena. Uživajte u Bajinoj Bašti”.

Ivana Zečević obratila se publici na otvaranju Bašta Festa: “Prvi put sam u Bajinoj Bašti, prvi put na Bašta Festu, i prvi put otvaram jedan festival. Velika mi je čast i mnogo sam srećna što svedočim ovakvom festivalu. Vidim divna imena u žiriju i publici, i mnogo dece, što me veoma raduje. Hvala Bajinoj Bašti što ima ovakav festival.”

U takmičarskom programu festivala na repertoaru je 25 kratkih igranih filmova iz 17 zemalja. Glavni žiri festivala čine glumica Hana Selimović, reditelj Vladimir Tagić i producentkinja Jelena Angelovski, koji će odlučivati o nagradama za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Osim toga, tu je i nagrada za najbolji film Žirija mladih, kao i regionalna nagrada za najbolju kameru „Zlatna vizualizacija“ koju dodeljuje pojedinačni strukovni žiri, a ove godine je to direktor fotografije Aleksandar Karaulić.

Publika i gosti Bašta Festa imaće priliku da tokom dana uživaju u divnoj prirodi Nacionalnog parka Tara, na obalama jezera Perućac i Zaovine i reke Drine.

U muzičkom programu Bašta Festa ove godine ćemo slušati originalna imena domaće klupske scene: DJ Jackie, Funk Technik Group – FTG, i DJ Nikolu Vemića, uz tradicionalno Čola veče. Muzički program se održava na plaži Rača pored reke Drine od 23h svake noći u toku trajanja festivala, od 4. do 7. jula.

Festival tradicionalno zatvara dugometražno ostvarenje koje je, prema mišljenju Bašta tima, obeležilo proteklu godinu. Na ovogodišnjem festivalu 7. jula, nakon dodele nagrada, na Open airu u parku “Borići”, publika će imati priliku da pogleda film “Za danas toliko” reditelja Marka Đorđevića, koji će nakon projekcije zatvoriti festival.

Drugi deo Festivala francuskog filma na Ušću – od 4. do 7. jula

Festival francuskog filma svoje šesto izdanje nastavlja projekcijama filmova na platou između dve kule poslovnog i šoping centra “Ušće” na Novom Beogradu od četvrtka, 4. jula do nedelje, 7. jula. Projekcije počinju u 21 čas, a ulaz je slobodan.

U bioskopu na otvorenom biće prikazani filmovi “Gospodin Blejk”, “Samo nas dvoje”, “Slučaj Goldman” i “Drugi čin”.

Ostvarenje Gospodin Blejk Žila Legardinijea (glavna uloga Džon Malkovič) biće prikazano u četvrtak, 4. jula. Otkad je izgubio ženu, Endru Blejk nema volje ni za čim. Odlučuje da ode iz Londona i vrati se u Francusku, u kuću gde su se njih dvoje upoznali, međutim putovanje u stara sećanja o lepim danima ne odvija se kako je predvideo.

U petak, 5. jula publika će imati priliku da pogleda film Samo nas dvoje u režiji Valeri Donzeli. Kada je Blanš upoznala Gregoara, pomislila je da je to čovek kog je celog života tražila. Ubrzo se zaljubljuju jedno u drugo i odlučuju se za zajednički život. Par se seli, Blanš se udaljuje od svojih roditelja i svoje sestre bliznakinje i počinje da živi novi život. Međutim, kako vreme prolazi, shvata da je ljubav njenog života izuzetno posesivan i opasan čovek.

Projekcija filma Slučaj Goldman Sedrika Kana biće održana u subotu, 6. jula. U aprilu 1976. godine, odvija se suđenje Pjeru Goldmanu, ekstremnom levičaru optuženom za četiri oružane pljačke u kojima su stradale dve apotekarke. On tvrdi da je nevin i za veoma kratko vreme u javnosti postaje ikona intelektualne levice. Mladi advokat Žorž Kiežman ga brani. Međutim, njihovi odnosi u toku suđenja postaju zategnuti. Goldman provocira sud rizikujući da dobije nastrožiju kaznu.

Film koji je otvorio ovogodišnji festival u Kanu Drugi čin Kentena Dipijea biće prikazan u  nedelju, 7. jula. Priča ovog filma prati Florans koja želi da upozna Davida, čoveka u kog je slepo zaljubljena, sa svojim ocem Gijomom. Međutim, David nije zainteresovan za ozbiljnu vezu sa Florans i želi da je se otarasi tako što će je oterati u zagrljaj svog druga Vilija. Njih četvoro nalaze se jednog dana u restoranu usred nedođije…

Festival francuskog filma organizuju Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i mts Dvorana, uz podršku generalnog pokrovitelja Telekom Srbija, kao i drugih sponzora Mlekoprodukt – Ile-de-France, MPC Properties, L’Oréal Balkan, Silosi Beograd, TV5 Monde i Opštine Stari grad.

Više informacija o programu može se naći na festivalskom sajtu: https://festivalfrancuskogfilma.rs/ i na sajtu Francuskog instituta u Srbiji: https://www.institutfrancais.rs/festival-francuskog-filma-2024/ kao i na društvenim mrežama.

Trejleri:

Gospodin Blejk: https://www.youtube.com/watch?v=Vd_r9BaQQ1U

Samo nas dvoje: https://www.youtube.com/watch?v=uS42bgkLck4

Slučaj Glodman: https://www.youtube.com/watch?v=r81g_s4LqVc

Drugi čin: https://www.youtube.com/watch?v=QnDsozwNvag

Foto: Promo

Hana Selimović, Vladimir Tagić i Jelena Angelovski u glavnom žiriju 11. Bašta Festa

Foto – Katarina Marčetić, Aleksandra Selezneva.

Glavni žiri 11. Bašta Festa, koji se održava od 4. do 7. jula u Bajinoj Bašti, sastoji se od tri člana, i to Hane Selimović, glumice, Vladimira Tagića, reditelja i Jelene Angelovski, producentkinje.

Nagrade će biti dodeljene za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), i najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija). Žiri ima pravo da dodeli i dve specijalne nagrade, kao i da neku od nagrada podeli ili ne dodeli.

Na trećem Bašta Festu uspostavljena je regionalna nagrada za najbolju kameru (Zlatna vizualizacija), koja se dodeljuje uz podršku rentala ”Cineplanet”. Žiri jedanaestog Bašta Festa za ovu nagradu biće Aleksandar Karaulić, direktor fotografije iz Srbije.

Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav lokalne omladine. Ovogodišnji Žiri mladih činiće: Milica Marić, Nađa Jovanović, Dušan Mihailović, Katarina Filipović i Vanja Milanović. Mentorka i saradnica Žirija mladih biće rediteljka Mina Đukić.

Hana Selimović je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica. Veliki broj pozorišnih nagrada osvojila je za uloge u predstavama “Otac na službenom putu” (Atelje 212), “Ivanov” (Narodno pozorište Beograd), “Carstvo mraka” (Narodno pozorište Beograd), “Tartif” (SNP i Narodno pozorište Sombor), “64” (Atelje 212), “Čista kuća” (Atelje 212). Ostvarila je zapažene i nagrađivane uloge i u filmovima “Beli, beli svet” (Oleg Novković), “Neposlušni” (Mina Đukić), kao i serijama “Besa” i “Tajkun”.

Vladimir Tagić je završio osnovne i master studije FTV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Zajedno sa Goranom Stankovićem je kreator, scenarista i reditelj igrane tv serije Jutro će promeniti sve (2018) u produkciji RTS-a. Reditelj 5 epizoda tv serije Mama i tata se igraju rata (2020) u produkciji RTS-a. Reditelj 5 epizoda tv serije Deca zla (2023) koja je imala premijeru na HBO MAX platformi. Zajedno sa Goranom Stankovićem je kreator, scenarista i reditelj tv serije Sablja (2024), koja je premijerno prikazana na Kanskom festivalu gde je dobila nagradu za najbolju glumu čitavog ansambla. Koscenarista i reditelj dugometražnog, debitanstskog igranog filma Yugo Florida  koji je u fazi montaže.Jelena Angelovski je producentkinja posvećena art-house filmovima. Producentkinja je dugometražnog igranog filma Elegija lovora Dušana Kasalice (2021, Sarajevo Film Festival), crnogorskog kandidata za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film, te ostvarenja Ivana Salatića Ti imaš noć (2018, Venice International Film Festival) i Otapanje vladara (u post-produkciji), igranog dugometražnog filma Vetar autorke Tamare Drakulić  (2016, Torino Film Festival) i kratkog igranog Staše Bajac Maroko (u post-produkciji). Angelovski je producirala i nagrađivane dokumentarne filmove, kao i bila ko-producent na više uspešnih projekata. Participantkinja je EAVE European Producers Workshop 2020.

Počeo 6. Festival francuskog filma

U naredna četiri dana francuski filmovi na otvorenom u Beogradu i u bioskopima u Novom Sadu i Nišu

Foto: Filip Olćan

Sreda, 19. jun, Beograd – Projekcijom filma “Nepoželjni” reditelja Ladža Lija i u prisustvu mnogobrojnih ljubitelja francuske kinematografije počeo je šesti Festival francuskog filma.

Tokom četiri dana festivala publika će imati priliku da uživa u najnovijim ostvarenjima francuske kinematografije pod vedrim nebom u Beogradu i u bioskopima u Novom Sadu i Nišu. Osim glavnog programa u toku festivala biće održan i OFF program – Ciklus sport na filmu (u susret Olimpijskim igrama) koji će predstaviti tri sportska filma u mts Dvorani.

Svečanom otvaranju na Kosančićevom vencu prisustvovali su Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, Ladž Li, reditelj, Aleksi Manenti, glumac, kao i Dragan Bjelogrlić ovogodišnji kum festivala.

Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji se na otvaranju festivala rekao: “Veliko mi je zadovoljstvo što imam čast da otvorim šesto izdanje ovog divnog festivala i hvala vam što ste došli u ovako velikom broju. Našim festivalom obeležavamo početak leta i drago mi je što on postaje tradicionalna manifestacija na kulturnoj sceni Srbije. Zahvalio bih se partnerima i sponzorima, ali i Igoru Stankoviću, direktoru festivala i direktoru MegaCom Filma koji je puno učinio da ovaj festival ovoliko poraste. Festival se širi i raste, ove godine imamo i novu lokaciju, Beograd baštu na Zvezdari, a filmovi će se gledati i u drugim gradovima Srbije. Drago mi je da su francuski umetnici Ladž Li i Aleksi Manenti sa nama, i što nam je Dragan Bjelogrlić učinio tu čast da bude kum festivala”.

Dragan Bjelogrlić, kum festivala publici se obratio rečima: “Veliko mi je zadovoljstvo što večeras mogu da predstavim jednu od najznačajnijih svetskih kinematografija i lidera evropskog flima. Francuska ima velike filmove u svojoj istoriji, kao i velike autore koji je svojom hrabrošću i politikom postavljaju na to lidersko mesto, ali isto tako veoma je značajno što je ona otvorena i prema malim kinematografijama. Čuvare formule sam radio sa francuskim glumcima i partnerima, snimali smo u Francuskoj, i sada sam doživeo da se ovih dana film napokon uspešno prikazuje u Francuskoj. Kada je film u pitanju mislim da Srbija nema većeg prijatelja od Francuske i u to ime uživajte u francuskim filmovima na ovom festivalu”.

Ladž Li, reditelj filma “Nepoželjni” je izrazio zadovoljstvo zato što prikazuje svoj film u Beogradu i istakao: “Ovaj film je na neki način nastavak filma Jadnici, mog prvog filma. Glavna ideja mojih filmova je da predstavim francuska predgrađa u prethodnih trideset godina i mogu da već sad najavim da je u pitanju trilogija. Radujem se da podelite utiske sa mnom i hvala svima koji su doprineli da Beograd ima ovako važan festival koji prikazuje filmove iz Francuske.”

Glumac Aleksi Manenti publiku je pozdravio na srpskom i rekao da je jako srećan što je u Beogradu i što ima priliku da predstavi film “Nepoželjni”, naglasivši da je u pitanju film koji prikazuje drugu stranu Francuske koja se nekad ne vidi.

Nakon projekcije, održan je razgovor sa Ladžom Lijem i Aleksijem Manentijem, koji su podelili svoja iskustva sa snimanja i odgovarali na pitanja prisutnih.

Projekcije filmova odvijaju se na više lokacija u Beogradu, uključujući Kosančićev venac, Silose Beograd i zvezdarski park Beograd bašta, kao i u mts Dvorani. U Novom Sadu filmovi se prikazuju u sali Kulturnog centra, dok se u Nišu projekcije održavaju u bioskopu Cine Grand Delta Planet.

Drugi deo festivala biće održan od 4. do 7. jula na platou između dve kule poslovnog centra “Ušće” na Novom Beogradu, dok će program u Zrenjaninu biti naknadno objavljen.

Festival organizuju Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i mts Dvorana, uz podršku generalnog pokrovitelja Telekom Srbija, kao i drugih sponzora Mlekoprodukta – Ile-de-France, MPC Properties, L’Oréal Balkan, Silosi Beograd, TV5 Monde i Opštine Stari grad.

Ulaz na sve projekcije u Beogradu je slobodan, dok ulaznice za projekcije u Novom Sadu i Nišu koštaju 300 dinara.

Više informacija o programu može se naći na festivalskom sajtu: https://festivalfrancuskogfilma.rs/ i na sajtu Francuskog instituta u Srbiji: https://www.institutfrancais.rs/festival-francuskog-filma-2024/ kao i na društvenim mrežama.

PALIĆ FILM FESTIVAL – 31. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula

31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više od 140 filmova u 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovaće preko 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji će boraviti na Paliću.

Ovogodišnji laureat  nagrade Underground spirit je Mika Tanila, filmski režiser i vizuelni umetnik iz Helsinkija. Njegovi projekti često istražuju interakciju između čoveka i mašine. Tanilini eksperimentalni filmovi prikazivani su na međunarodnim filmskim festivalima i specijalnim događajima kao što su Berlinale, TIFF Toronto, IFFR Rotterdam, CPH, Međunarodni festival kratkog filma u Klermon-Feranu, Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima, Filmski festival Midnight Sun, IDFA Amstredam i Kurzfilmtage Oberhausen.

Povodom priznanja koje će mu biti uručeno na Festivalu evropskog filma Palić, Mika Tanila je izjavio: “Srećan sam što sam dobio vest o nagradi Underground Spirit na 31. Festivalu evropskog filma Palić. Za mene reč underground predstavlja specifično mentalno stanje, koje  je u suštini u korelaciji sa avanturom, radoznalošću i srećnim slobodnim stilom. Ovo se odnosi na sve oblike umetnosti, bilo da je to muzika, vizuelne umetnosti, književnost ili film. Veoma sam počastvovan što sam ovog puta dobitnik ove dragocene nagrade. Vaš sažeti fokus na moja filmska dela za mene je vrlo emotivan. Hvala vam puno!”.

Audio-vizuelne instalacije i kolažni radovi Mike Tanile izlagani su na mnogim samostalnim i grupnim izložbama, među kojima su Bijenale u Veneciji (2017), Aichi Triennale (2013), Kassel Documenta (2012), Shanghai Biennale (2006), Berlin Biennale (2004) i Manifesta 4 u Frankfurtu (2002). Samostalno je izlagao u Padiglione de l’Esprit Nouveau u Bolonji (2020), Kiasma Muzeju savremene umetnosti u Helsinkiju (2013–14), Muzeju savremene umetnosti St. Louis (2013), TENT, Rotterdam (2013), Badischer Kunstverein, Karlsrue (2008), Dazibao, Montreal (2007) i Migrosmuseum, Cirih (2005). »

Tanila je jedan od osnivača filmske produkcijske kompanije Testifilmi, koju vode umetnici.

U okviru predfestivalskog programa koji počinje 6. jula biće prikazani filmovi u pet selekcija, te publika može pogledati po sedam filmova u okviru Best of Europe i Europe4Kids programa kao i Omaž program dobitnicima nagrade ”Aleksandar Lifka”, dok će na velikom platnu u centru Subotice biti održan program Bioskop na trgu. Takođe, projekcije filmova će biti priređene u Plaža Baru na Paliću u okviru selekcije Bioskop na plaži. 

U zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, biće prikazano više od 100 filmova u 12 selekcija i programa. Dve centralne takmičarske selekcije su Glavni takmičarski program i Paralele i sudari, a ostale selekcije su Mladi duh Evrope, Galicija u fokusu, Novi mađarski film, Novi evropski dokumentarci, Eco dox, Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, Selekcija filmova sa Žigmond Vilmoš festivala, selekcija studentskih filmova, predstavljanje dva festivala (domaćeg i stranog), kao i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija.

Osim filmskog programa, i ove godine sve posetioce na Paliću očekuje i bogat prateći program. U galeriji Otvorenog univerziteta Subotica biće postavljena izložba posvećena legendi srpskog glumišta Bati Živojinoviću, svako festivalsko veče očekuju nas koncerti u bašti bioskopa Abazija. U stručnom delu festivala biće organizovana međunarodna radionica filmske kritike sa polaznicima iz devet zemalja, panel diskusija o položaju žena u filmskoj industriji, kao i radionicu arthouse celuloid kinematografije koju vodi španska umetnica Karla Andrade. Program će upotpuniti izložba portretne karikature, promocije knjiga i panel diskusije.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski partneri.

Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike.

Francuske zvezde Aleksis Manenti i Ladž Li sa filmom „Nepoželjni“ otvaraju 6. Festival francuskog filma

Foto: Promo

6. Festival francuskog filma biće održan od 19. do 23. juna u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Tokom festivala biće prikazano devet ostvarenja najnovije francuske kinematografije, dok će OFF program – Ciklus sport na filmu, u susret Olimpijskim igrama, predstaviti tri ostvarenja.

Festival će, u sredu, 19. juna u 21 čas na Kosančićevom vencu otvoriti filmNepoželjni francuskog reditelja Ladža Lija. 

Nakon projekcije biće održan razgovor sa autorom filma i glumcem Aleksijem Manentijem, publici poznatom po filmu „Čuvari formule“.

Film Nepoželjni prati Habi, mladu ženu posvećenu zajednici koja je okružuje. Kada sazna za plan preuređenja kvarta u kom je odrasla, odlučuje da se suprotstavi vlastima, oličenim u Pjeru Foržu, pedijatru koji je postao predsednik opštine i koji namerava da sruši zgradu u kojoj je Habi odrasla. Zajedno sa komšijama, ona se suprotstavlja opštinskim vlastima i njihovim velikim ambicijama kako bi sprečila rušenje svoje zgrade.

Ladž Li je jedan od najznačajnijih savremenih francuskih filmskih reditelja, poznat po svom autentičnom pristupu socijalnim temama. Međunarodnu slavu stekao je dugometražnim igranim filmom „Jadnici“ (2019) za koji je dobio nagradu žirija na Kanskom festivalu. Kroz dinamičnu režiju i realistično prikazivanje života u predgrađima, Li je privukao pažnju kritičara i publike širom sveta.

Projekcije filmova biće održane pod vedrim nebom na Kosančićevom vencu, Silosima Beograd i u zvezdarskom parku Beograd bašta, ali i u mts Dvorani, kao i u sali Kulturnog centra Novog Sada i bioskopu Cine Grand Delta Planet u Nišu. Program na platou između dve kule poslovnog centra “Ušće” na Novom Beogradu biće održan od 4. do 7. jula, dok će program u Zrenjaninu biti naknadno objavljen.

Kum ovogodišnjeg izdanja festivala je čuveni srpski glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić.

Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i mts Dvorana. Festival su podržali Telekom Srbija kao generalni pokrovitelj, Mlekoprodukt – Ile-de-France, MPC Properties, L’Oréal Balkan, TV5 Monde i Opština Stari grad.

Sve projekcije na otvorenom počinju u 21 čas, projekcije u Novom Sadu i Nišu počinju u 19 časova, dok će filmovi koji su na programu u mts Dvorani biti prikazani u 17 časova. Ulaz na projekcije u Beogradu je slobodan, besplatne ulaznice za projekcije u mts Dvorani se preuzimaju 15 minuta pre početka projekcije, dok karte za Novi Sad i Niš koštaju 300 dinara.

Više o programu na festivalskom sajtu: https://festivalfrancuskogfilma.rs/ i na sajtu Francuskog instituta u Srbiji: https://www.institutfrancais.rs/festival-francuskog-filma-2024/ kao i na društvenim mrežama.Nepoželjni, trejler: Nepoželjni: https://www.youtube.com/watch?v=t2xMP3zy0NM

Francuski filmovi pod zvezdama: Predstavljamo program 6. Festivala francuskog filma

Film koji je otvorio Kanski festival “Drugi čin” premijerno na Festivalu francuskog filma

Šesto izdanje Festivala francuskog filma biće održano od 19. do 23. juna u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

I ove godine na festivalu će biti prikazana ostvarenja najnovije francuske kinematografije koji će biti prikazani pod vedrim nebom na Kosančićevom vencu, Silosima Beograd i u zvezdarskom parku Beograd bašta, ali i u mts Dvorani, kao i u sali Kulturnog centra Novog Sada i bioskopu Cine Grand Delta Planet u Nišu. Kum ovogodišnjeg izdanja festivala je čuveni srpski glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić.

Program na platou između dve kule poslovnog centra “Ušće” na Novom Beogradu biće održan od 4. do 7. jula.

Organizatori Festivala francuskog filma su Francuski institut u Srbiji, MegaCom Film i mts Dvorana. Festival su podržali Telekom Srbija kao generalni pokrovitelj, Mlekoprodukt – Ile-dE-France, MPC Properties, L’Oréal Balkan, TV5 Monde i Opština Stari grad.

Festival će u sredu, 19. juna u 21 čas na Kosančićevom vencu otvoriti ostvarenje Nepoželjni autora Ladža Lija. Nakon projekcije biće održan razgovor sa rediteljem i glumcem Aleksijem Manentijem, publici poznatom po ulozi u filmu Čuvari formule.

Tokom festivala biće prikazano još osam ostvarenja u glavnom programu, dok će OFF program – Ciklus sport na filmu biti posvećen Olimpijskim igrama koje se ove godine održavaju u Francuskoj.

U okviru Glavnog programa festivala biće prikazan film koji je otvorilo ovogodišnji filmski festival u Kanu Drugi čin Kentena Dipijea, kao i ostvarenja Druga runda Albera Dipontela, Gospodin Blejk Žila Legardinijea (glavna uloga Džon Malkovič), Kiselina Žista Filipoa, Povratak Katrin Korsini, Samo nas dvoje u režiji Valeri Donzeli, Slučaj Goldman Sedrika Kana i ostvarenje Van sezone autora Stefana Brizea.

U okviru OFF programa posvećenog sportu publika će imati priliku da uživa u ostvarenjima Home Games Alise Kovalenko, Slalom Šarlen Favijei Veštice sa istoka Žilijana Faroa.

Sve projekcije na otvorenom počinju u 21 čas, projekcije u Novom Sadu i Nišu počinju u 19 časova, dok će filmovi koji su na programu u mts Dvorani biti prikazani u 17 časova. Ulaz na projekcije u Beogradu je slobodan, besplatne ulaznice za projekcije u mts Dvorani se preuzimaju 15 minuta pre početka projekcije, dok karte za Novi Sad i Niš koštaju 300 dinara.

Više o programu na festivalskom sajtu: 

https://festivalfrancuskogfilma.rs/ i na sajtu Francuskog instituta u Srbiji: 

kao i na društvenim mrežama.

Foto: Promo

Rokenrol festival „Priča“ u Čačku – Mascom bendovi na festivalu

FOTO – Nebojša Babić, Marko Ristić, Vladimir Veličković

Mascom bendovi na festivalu Priča u Čačku

Rokenrol i pank festival Priča održava se deveti put u gradu sa bogatom rok reputacijom. Svojim respektabilnim katalogom rok izdanja i bendovima sa kojima sarađuje izdavačka kuća Mascom biće sastavni deo ovogodišnje Priče u Čačku.

Festival traje dva dana, 14. i 15. juna, na „Želovo“ igralištu.

Priču će otvoriti nastup legendarnog benda Love Hunters. On je prošle godine objavio povratnički album „Mother Mono Father Demo“ koji je vratio ovaj novosadski sastav u fokus rokenrol publike. Album su predstavili na fantastičnom koncertu u krajem prošle godine u Zappa Bazi. Koncertnu letnju turneju Love Hunters nastavlja upravo nastupom na festivalu Priča – prvi put pred čačanskom publikom.

U nastavku će svirati beogradski pank pioniri bend Crna lista. Njihov debitantski album ne prestaje da fascinira poštovaoce pank nasleđa sa ovih prostora. Crnu listu čine nekadašnji članovi kultnih beogradskih sastava Bezobrazno zeleno, Urbana gerila, Defektno efektni i TV Moroni.

Drugi festivalski dan biće u znaku benda Six Pack koji obeležava trideset godina postojanja a dobar deo njihove diskografije je prošle godine remaserovan i reizdat na vinilu. U Čačku će staviti akcenat upravo na albume „Pretnja i molitva“, „Minut ćutanja“ i „Epicentar“.

Bend Ritam Nereda će da učini drugo festivalsko veče zaista posebnim. Tokom izuzetne saradnje sa ovim bendom Mascom je na vinilu reizdao nekoliko legendarnih albuma „Nikog nema“ i „Breaking“ kao i potpuno aktuelni album „Novo doba“ kojim je Ritam Nereda započeo sa ispisivanjem novog poglavlja. Nedavno smo reizdat i koncerni album „Pogo“. Upravo na talasu tog nezaboravnog lajv snimka Ritam Nereda dolazi u Čačak da otpeva neke od svojih kultnih pesama „Put beznađa“, „Crno je sve“, „Hiljade“, „Buldožer“.

https://festivalprica.com/

RAVNO SELO FILM FESTIVAL od 27. do 30. juna

Ravno selo Film Festival, Međunarodni festival prvog ili drugog filma, biće održan ove godine od 27. do 30. juna. Festival je orijentisan ka mladima i predstavlja međunarodni festival za reditelje prvog ili drugog filma. U glavnom programu festivala ove godine će biti prikazano 12 dugometražnih igranih fimova, po izboru gostujućeg selektora Dragana Jeličića.

Povodom ovogodišnjeg izdanja manifestacije, Lazar Ristovski, osnivač i direktor Ravno Selo Film Festivala, posebno je istakao: “Sve ove godine dok je festival trajao, ja sam radio na tome da se podigne i novi Dom kulture, koji je nažalost izgoreo pre sedam godina. Ove godine slavimo, dakle, i otvaranje novog Doma kulture i sedmi Ravno Selo film festival. Naš festival je osnovan u čast mladih, zato se i zove debitanski festival, prvog i drugog filma mladih autora. Imamo selekciju studenskog filma, zatim, kratkih dokumentarnih filmova, mladih autora. Dakle, sve je posvećeno mladim ljudima. Našu publiku većinom čine mladi”. Lazar Ristovski je na kraju dodao: “Pozivam sve one koji vole film, ali i dobru zabavu na muzičkim  koncertima posle filmova, da dođu u Ravno Selo 27. juna kada počinje naš festival, koji ce trajati četiri dana. Tako da dođite, jer selom kruže filmske priče.”

Glavni festivalski program će u četvrtak, 27. juna u 21 čas, otvoriti film “Pokidan” rediteljke Suzane Purković, nastao po motivima autobiografije “Ovo sam ja” pevača Ace Lukasa.

U petak, 28. juna, na programu su četiri ostvarenja. U 17 časova biće prikazan film “Borba petlova” tursko-iranskog reditelja Madžida Panahija, o nekada uspešnom turskom ratnom fotografu čiji je život u haosu, dve godine nakon bekstva iz zatvora ISIS-a u Mosulu. Od 19h publika će moći da pogleda ostvarenje “Ekskurzija” bosanskohercegovačke rediteljke Une Gunjak, o tinejdžerki iz Sarajeva koja se upliće u sopstvene laži, nakon što je tokom igre “istina ili “izazov” tvrdila da je imala prve seksualne odnose. Akcioni film “Poslednji strelac” Darka Nikolića, sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi, na programu je u 21 čas, dok program prvog festivalskog dana u 23h zatvara američki film “Prošli životi” rediteljke Selin Song, čija priča  prati dvoje veoma povezanih prijatelja iz detinjstva koji se razdvajaju nakon što jedno od njih odlazi iz zemlje.

 Trećeg dana festivala, u subotu 29. juna, publika će od 17 časova moći da pogleda film „Mammalia“ rumunskog reditelja Sebastijana Mihajleskua, u kome glavni junak otkriva svet čudnih rituala i uznemirujućih zajednica, dok se zamagljuju granice između realnosti i nadrealnog. U 19 časova na programu je američki film “Hiljadu i jedan” u režiji A.V. Rokvela, u kome pratimo nezadovoljnu i slobodnu Inez koja kidnapuje svog šestogodišnjeg sina Terija iz hraniteljske porodice. U filmu “Sveta obitelj” hrvatske rediteljke Vlatke Vorkapić (21h) nadničarka Jana upada u zamke laži, mračne požude tradicionalizma i devijatne pobožnosti u seoskoj sredini. Program trećeg dana festivala u 23h zatvara britanski fim “Odabrano društvo” rediteljke Nide Manzur, čija glavna junakinja Rija Kan veruje da mora da spasi svoju stariju sestru Lenu od predstojećeg braka.

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 30. juna, publika Ravno Selo Film Festivala će moći da pogleda tri filma. Od 17 časova na programu je „1984“ Dijane Ringo, finsko-ruski naučno-fantastični film koji pruža svež pogled na čuveni istoimeni roman Džordža Orvela. Film „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić, o domaćici u samo naizgled idiličnom braku na obali Jadrana, na programu je u 19:15h, dok festival u 21h zatvara bioskopski hit „Nedelja“ Nemanje Ćeranića i Miloša Radunovića o čuvenom pevaču narodne muzike Džeju Ramadanovskom.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film. 

Projekcijom dokumentarca „Film je promenio svet“ zatvoren 17. Beldocs

Ovacije za Mišu Radivojevića na zatvaranju Beldocsa

Nagrada publike za najbolji evropski film Nikoli Poliću za film „Kako biti Slobodan?

Projekcijom dokumentarnog filma o doajenu srpske i jugoslovenske kinematografije, Miši Radivojeviću – „Film je promenio svet“ u režiji Darka Bajića i Siniše Cvetića, zatvoren je 17. Beldocs festival.

Pre same projekcije publici su se obratili Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, Marko Grba Singh – umetnički direktor i Igor Stanojević – selektor Beldocsa.

U ime Delegacije Evropske unije u Srbiji, nagradu publike, za Najbolji evropski film uručio je Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Njegova Ekselencija, Emanuel Žiofre – Nikoli Poliću za film „Kako biti Slobodan?“

foto: Filip Olćan

Izuzetno uspešno 17. izdanje Beldocsa, beogradskoj publici i ljubiteljima dokumentarnih filmova, donelo je najbolja ostvarenja iz celog sveta, a za nekoliko filmova bile su rasprodate ulaznice. Zato će četiri najgledanija filma biti prikazana u okviru programa Beldocs na Bis, u četvrtak i petak (30 i 31. maja 2024.) u Art bioskopu Kolarac.

Danas, u četvrtak, 30. maja u 18.00 časova biće prikazan film – „Kroz grobove vetar duva“, Trevisa Vikersona, dok je u 20.30 “Saundtrek za prevrat”, Johana Grimonprea, a sutra, u petak, 31. maja u istim pterminima, na programu su fimovi „Holivudgejt“, Ibrahima Našata i „Agent sreće“ rediteljskog dua Aruna Bataraja i Dorotije Zurbo.

Kao i prethodnih, Beldocs je i ove godine publici omogućio da pogleda jedan broj filmova iz udobnosti svog doma. Beldocs online biće dostupan od 30. maja od 00.00 do 7. juna do 23.59.

video sa zatvaranja :https://www.youtube.com/watch?v=YujISFBz8RY

Dugi aplauzi i pune sale za domaće premijere

XR izložba u Bioskopu Balkan

Šesti dan Beodocsa predstavio je pregršt filmova iz cele Evrope.

No, kao i prethodnih nekoliko večeri, najveće interesovanje vladalo je za domaće autore.Dom omladine Beograda je tradicionalno mesto na kome se predstavljaju filmovi koji su u Srpskom takmičarskom programu. Prikazani su filmovi: 

Izlaz kroz ludaru“, Nikole Ilića,  „Kako biti slobodan?“ Nikole Polića i„Nasleđe kralja trube“, Vladimira Kajlovića.

Foto: Preventer

Skoro dvadeset filmova prikazano petog dana Beldocs festivala

Radionice, razgovori, veliki broj gostiju i 18 premijera 

Peti dan Bedocsa imao je gotovo 20 premijera i vrlo intenzivan program na čak sedam lokacija u Beogradu. Prikazana su tri filma iz Srpskog takmičarskog i tri iz Međunardonog takmičarksog programa.

Ekipa filma Novosadsko sećanje. foto Dalibor Danilović

Uzbudljivi vikend na 17.Beldocsu

Trubači na premijeri „Dzojmejkersa“, Federiko Kampanja na premijeri „Teraforme“ i Flavio Rigonat na „Krambu“

Prethodne, četvrte večeri Beldocs festivala, obeležile su sjajne premijere i pune sale.

FOTO: Filip Olćan. Posle premijere filma „Džojmejkers“

Prethodne, četvrte večeri Beldocs festivala, obeležile su sjajne premijere i pune sale.
U Domu omladine Beograda, nesvakidašnja atmosfera na premijerama domaćih filmova,
koji su u Srpskom takmičarskom programu. Prikazan je film „Džojmejkers rediteljke
Jelena Radovanović, koji se bavi muzičkim majstorstvom romskih trubača sa juga Srbije.
Jelena je posle projekcije filma izvela trubače na binu što je potpuno oduševilo prisutne u
Velikoj sali Doma omladine Beograda.
Sinoć je prikazan i film „Kad opet porastem“, mlade rediteljke Jovane Avramović, koja se
vraća u rodni grad, kako bi istražila duboko ukorenjen osećaj praznine koji je prati. Ovaj film
je u takmičarskom programu za najbolji kratkometražni film.
Četvrtog dana festivala, održan je i poslednji deo Beldocs specijala „Opstanak nije dovoljan“ i to u
Dvorani Kulturnog centra Beograda. Prikazan je film: „Teraforma“ koji prati istoriju i posledice ljudske
želje da zauzda prirodu prilagođavajući je sopstvenim potrebama. Nakon projekcije Srećko Horvat
razgovarao je sa savremenim filozofom  Federikom Kampanjom . U okviru istog programa u
Jugoslovenskoj kinoteci prikazan je film „Okupirani grad“, čuvenog oskarovca, Steva Mekvina.
Kultno dokumentarno ostvarenje „Kramb“, Terija Zvajgofa, koji slavi 30 godina od svoje premijere,
prikazan je u Kinoteci u kosovskoj pred mnogobrojnim fanovima. Pre prve bioskopske premijere u Srbiji
za ovaj poznati dokumentarac, prisutnima se obratio izdavač, Flavio Rigonat, koji je ispričao i anegdotu
kada se upoznao sa čuvenim autorom.
U okviru Međunarodnog takmičarskog programa prijazan je film „Pseći snovi“ Else Kremer i Levina
Petera, a još jedna premijera koja je privukla pažnju publike je i film „Direktna Akcija“, Gijoma Kajoa i
Bena Rasela, u Kinoteci u Kosovskoj.
Za nedelju, 26. maj posebno najavljujemo projekciju filma Frederika Vajzmana: „Menus Plesir- Les
Troisgros“, u 15.00
u DKC, kada će publici biti priređena prava gastronomska poslastica od strane
Branka Kisića iz Kluba Književnika.
U Domu omladine Beograda biće prikazana još dva filma Srpskog takmičarskog programa: „Šetnja koja se neće desiti“ Mine Simendić i „Novosadsko sećanje“ – Aleksandra Reljića.
Sve informacije o 17. Beldocsu potražite na beldocs.rs, gde možete uzeti i karte za festival.

Treći dan 17.Beldocsa u znaku domaćih premijera i  programa za mlade 

Austrijski kolektiv Total Refusal predstavio dva filma

Trećeg dana 17. Beldocs festivala u Srpskom takmičarskom programu prikazana su dva filma: „Heterotopija“Nikole Nikolića i „Izbor za mis zatvora“, Srđana Šarenca

U okviruBeldocs specijala „Opstanak nije dovoljan“, gde su predstavljena dva filma austrijskog kolektiva Total Refusal:„Jedva da radim“ i „Kako nestati“.Nakon projekcija, gost kustos Beldocs specijala, Srećko Horvat, imao je zanimljiv razgovor sa rediteljima ovih filmova.

U okviru Međunarodnog takmičarskog programa prikazana su četiri filma: „La Reina“, češkog reditelja Nikole Klingera, „Dosadni dani i noći“, kineskog reditelja Gua Žeminga, zatim „Glupane glupi“, reditelja iz Hrvatske, Andrije Tomića, kao i „Porodica na određeno vrijeme“, reditelja Seada Šabotića iz Crne Gore.

foto: Filip Olćan

Četvrtog dana festivala, 25. maja, ne treba prospustiti posednji deo Beldocs specijala „Opstanak nije dovoljan“, kada će se prikazati u Dvorani kulturnog centra film: „Teraforma“ koji prati istoriju i posledice ljudske želje da zauzda prirodu prilagođavajući je sopstvenim potrebama. Nakon projekcije Srećko Horvat razgovor sa savremenim filozofom Federikom Kampanjom. U okviru istog programa u Jugoslovenskoj kinoteci biće prikazan film „Okupirani grad“, čuvenog oskarovca, Steva Mekvina

Kultno dokumentarno ostvarenje „Kramb“, film koji slavi 30 godina od svoje premijere, biće prikazan u Kinoteci u kosovskoj u 21h.

U okviru Srpskog takmičarskog programa, četvrtog dana Beldocsa biće prikazana dva filma i to u Domu omladine Beograda od 19.30: „Džojmejkers“, Jelene Radenović i „Kad porastem“, Jovane Avramović.

Za nedelju, 26. maj posebno najavljujemo projekciju filma Frederika Vajzmana: „Menus Plesir- Les Troisgros“, u 15.00 u DKC, kada će publici biti priređena prava gastronomska poslastica od strane Branka Kisića iz Kulba Književnika.

Sve informacije o 17. Beldocsu potražite na beldocs.rs

Otvoreni programi „Opstanak nije dovoljan“ i “Fokus Češka: Eho Ji.hlave“ na 17. Beldocsu

Tri domaće premijere drugog dana festivalaDrugi dan 17. Beldocs festivala počeo je program „Opstanak nije dovoljan“, koji predstavlja specijalni program u okviru ovogodišnjeg festivala, gostujućeg kustosa, filozofa Srećka Horvata. Program je otvorio film „Moja ukradena planeta“ (My Stolen Planet), iranske rediteljke, Farahnaz Šarifi.

Dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film ovogodišnjeg Berlinskog festivala, film Dahomej (Dahomey), autorke Mati Diop, svoju srpsku premijeru imao je takođe drugog dana Beldocsa. 
Tri premiere domaćih aurora bile su: „Kombi-nacija“, Jugoslava Nikolića, „Minel“ Tare Gajović i „neptunova nevera“ Katarine Stanković.

Drugog festivalskog dana počeo je i program Fokus Češka; Ehi ji.hlave, a prikazana su dva filma – „Češki san“, film iz 2004, koji su režirali Vit Klusak i Filip Remunda, a koji je prikazan sa 35mm trake, kao i film „Ima li mesta za mene, molim vas?, rediteljke Jarmile Štukove.

U okviru posebnih prijekcija, posebnu pažnju publike izazvao je film albanskog reditelja Velmira Tertinija – „Bekim Fehmju“, za koji su karte bile rasprodate, ali i prošlogodišnje ostvaranje „Kuća na Kraljevcu“ hrvatskog reditelja Pera Kvesića,

foto: Kristina Tomić

Trećeg dana festivala očekuje nas zanimljiv program za mlade u okviru Teen selekcije: „Večni ti“, „Jedva da radim“ i „Copa 71“ kao i premijera domaćeg dokumetnarca „Izbor za mis zatvora“, Srđana Šarenca. Premijera filma o talibanima, „Holivudgejt“ egipatskog reditelja Ibrahima Našata, zakazana je za 20 časova u bioskopu Ušće Cineplexx.

„Topli film“ Dragana Jovićevića otvorio 17. Beldocs

Sedamnaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, otvoren je  sinoć u rasprodatoj Velikoj Sali Doma omladine Beograda. 
Festival je otvorio dugometražni dokumentarni film, „Topli film“, autora Dragana Jovićevića.

Pre same projekcije, prisutnima su se obratili direktorka Beldocs festivala, Mara Prohaska Marković, umetnički direktor festivala, Marko Grba Singh i selektor festivala, Igor Stanojević.

Na svojoj nacionalnoj premijeri  na otvaranju Beldocsa beogradska publika je „Topli film“ dočekala gromoglasnim aplauzom, a prikazan je u okviru Srpskog takmičarskog programa.

foto: Dalibor Danillović

Beldocs traje do  29. maja 2024. godine na 11 lokacija u Beogradu, a publika će imati priliku da vidi više od 100 premijernih projekcija, u 13 programskih celina.
Program festivala možete sikunuti sa ovog linka: beldocs.rs

SEDAMNAESTI BELDOCS POČINJE!

Fotografija: Dalibor Danilović
Dvanaest sjajnih ostvarenja domaćih dokumentarista u konkurenciji 17.Beldocsa
Sedamnaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma – BELDOCS, počinje u sredu 22.
maja i trajaće sve do 29. maja 2024. Na konferenciji za medije održanoj povodom početka
festivala, predstavili su se autori Srpskog takmičarskog programa. Pored domaćih reditelja i
njihovih filmova, predstavljeni su i posebni programi ovogodišnjeg Beldocsa: Andrijana
Sofranić – Beldocs Industry program, Dubravka Radusinović – Teen Program i Srećko Horvat
– Opstanak nije dovoljan.
U okviru selekcije Srpskog takmičarskog programa biće prikazano čak dvanaest filmova –
Topli film Dragana Jovićevića, Kako biti slobodan Nikole Polića, Izbor za mis zatvora Srđana
Šarenaca, Kadence za vrt Daneta Komljena, Neptunova nevera Katarine Stanković,
Novosadsko sećanje Aleksandra Reljića, Džojmejkers Jelene Radenović, Kad opet porastem
Jovane Avramović, Minel Tare Gajović, Heterotopia Nikole Nikolića, Izlaz kroz ludaru Nikole
Ilića i Šetnje koje se neće desiti Mine Simendić. Pored filmova iz ove programske celine, na
Beldocu će biti prikazana još dva filma u Srpskoj produkciji.
Čast da otvori 17. Beldocs pripala je hibridnom dokumentarcu „Topli film“ Dragana
Jovićevića, koji obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla kvir likova.
„Neizmerno mi je zadovoljstvo što baš moj film otvara Beldocs, jer je to jedan od retkih
festivala koje sam pratio od prvog izdanja. Isprva kao novinar, kasnije i kao saradnik, sada se
vraćam na Beldocs sa svojim filmom, što je osobena kruna ove sedamnaest godina duge
veze. Na Toplom filmu radila je mala, a vrlo predana grupa saradnika, koji su zajedno sa
mnom i producentkinjom Natašom Pavlović prošli dugačak put da ovaj film ugleda svetlost
dana. Sada mi samo ostaje da se nadam da će publika uživati u specifičnom konceptu koji
smo tokom tog procesa sproveli u dokumentarac“, izjavio je Dragan Jovićević.
Kako biti Slobodan?, mladog reditelja Nikole Polića priča je o Slobodanu, slikaru iz
Beograda, čija su dela devedesetih godina prošlog veka upoređivana sa opusom Vazarelija.
Dvadeset godina kasnije on priređuje samostalnu izložbu kako bi ponovo zauzeo svoje
mesto u svetu umetnosti. „Snimanje je počelo davne 2015. godine i sve se desilo jako
spontano. Danas, pored toga što imam veliku tremu oko beogradske premijere, mogao bih
reći da je ovo film o našem slikaru i da je vredan vaše pažnje jer često pored gorućih tema
koje okupiraju našu kinematografiju zaboravljamo i na sam položaj umetnika. Za mene,
Slobodanova priča postavlja pitanje koliko je teško živeti, ako vaša umetnost nije
prepoznata“, rekao je reditelj.
Neptunova Nevera, u režiji Katarine Stanković, odigrava se na hrvatskom ostrvu Vis, gde
raznolika grupa ljudi diskutuje o svojoj budućnosti, osvrćući se na gubitak kulture
pripovedanja i slušanja. Ribari, deca, omladina, intelektualci, gradonačelnici i bogati strani
vlasnik propadajuće fabrike konzervi „Neptun” okupljaju se u filmski dijalog, oblikujući
kolektivnog protagonistu. Njihova vizija o zaštite životne sredine raste i premošćuje jaz
između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, između lokalnog i globalnog, između unutrašnje i
spoljašnje realnosti. Ostrvo je svet, a ovo ostrvo angažuje svet.
Novosadsko sećanje reditelja Aleksandara Reljića daje glas Teodoru Kovaču (99), Ivanu
Ivanjiju (93) i Marti Flato (81), koji su preživeli pogrom iz 1942. poznat kao Novosadska

racija, kada su mađarski fašisti ubili preko hiljadu Novosađana i njihova tela bacili pod led
Dunava. „Jako se radujem što će moj film biti premijerno prikazan na Beldocs-u, najvećem
festivalu dokumentarnog filma kod nas i što će priča o strašnoj Novosadskoj raciji na taj
način biti artikulisana, posebno u trenutku kada se i oko ovog događaja odvijaju razne
istorijsko revizionističke manipulativne radnje“, rekao je autor.
U kratkom dokumentarcu Kad opet porastem, mlada rediteljka Jovana Avramović se
deceniju nakon što je napustila rodni grad vraća kući kako bi istražila duboko ukorenjen
osećaj praznine koji je prati. „Sve više me brine problem našeg odsustva iz ličnih života.
Jureći za nekim zacrtanim ambicijama i egzistencijalnim pitanjima koja su sve teža, otuđili
smo se od onoga što zaista jesmo. Kada sam postavila sebi pitanje šta je ono što mi
najiskrenije nedostaje, shvatila sam da je to unutrašnje osećanje slobode o kom kao
devojčica nikada nisam razmišljala. Ova priča govori o potrazi za tim izgubljenim osećanjem
u nama“, izjavila je mlada rediteljka.
Kratki dokumentarac Minel, u režiji Tare Gajović smešten je u fabriku za proizvodnju
električnih transformatora „Minel – Ripanj” koja je 1953. godine izgrađena u beogradskom
naselju Ripanj. „Minel je fabrika koja je važna mojoj porodici, veliki deo njih je radio tamo,
neki su sačekali i penziju. Dok sam bila mala, ali i danas slušam priče o tom mestu, o tim
ljudima, o tome kako su izgledali njihovi životi“, izjavila je mlada rediteljka.
Kratki eksperimentalni dokumentarac Mine Simendić Šetnje koje se neće desiti, smešten u
digitalni prostor Google Mapa, preispituje potencijal i mogućnost ličnih promena,
upoređujući ih sa disonancom između načina na koji je grad predstavljen na tim mapama i
onoga kako grad zaista izgleda danas. „U potrazi za nečim ličnim i vrlo emotivnim u toj
javnoj arhivi, naišla sam na stokholmski sindrom u odnosu sa sopstvenom prošlošću, na
jedan osećaj zarobljenosti i stagnacije, koji istovremeno patološki obožavam, i shvatila da
počinjem da se poistovećujem sa gradom, koji je zaglavljen u sopstvenoj mapi. Deluje mi da
je ovaj film novi oblik one iste stare nade da će nas neko razumeti – sada je to potraga za
nečim antropomorfnim u tom digitalnom, koje za moju generaciju postaje jedna vrsta
maternjeg jezika, jedan način artikulisanja realnosti“, rekla je autorka.
Prvi kratki film Nikole Nikolića Heterotopija realizovan je u okviru Kino – Eko radionice koju
organizuje Akademski filmski centar DKSG. O svom dokumentarcu mladi reditelj kaže:
„Heterotopija je film o prostoru koji u sebe integriše različite vremenske kategorije, kako
kroz pitanje progresa sadržanog u kolektivnom, tako i kroz prizmu pojedinačnog i ličnog
iskustva.
Džojmejkers, rediteljke Jelena Radovanović bavi se muzičkim majstorstvom romskih
trubača sa juga Srbije. Rediteljka je o filmu rekla: „Ovim filmom želeli smo da prikažemo
nepoznatu stranu trubačkog zanata tj. izazove sa kojima se susreću Romi muzičari, a tiču se
načina na koji uče da sviraju i njegovih posledica po zdravlje. S jedne strane, ljubav prema
muzici i instrumentu, talenat i posvećenost sa kojima sviraju govori o značaju muzike za ovu
zajednicu. Pogotovo deca muzičari mogu da posluže kao inspiracija i primer za sve đake
muzičkih škola. S druge strane, atmosfera i teški uslovi u kojima žive, gde se formiraju kao
ličnosti i muzičari-trubači, u kontrastu su s radošću i patosom koju njihova muzika donosi.
Film je i svojevrsna potraga za značenjem pojma sevdah, za otkrivanjem specifičnog
osećanja koje često leži u osnovi njihove muzike“.

Izlaz kroz ludaru, kratki intimni dokumentarac Nikole Ilića, govori o vojniku koji nije želeo da
bude vojnik. „Kao mladi vojnik u ratu na Kosovu, shvatio sam da preko 95% mojih
„saboraca“ nije želelo da bude tamo, taj gorki osećaj koji su delili mladići prisiljeni na vojnu
službu širom sveta. Istrgnuti iz civilnog života i ugurani u stare čizme nekih prethodnih
ratova, te poslati na prve linije bez izbora, suočeni sa ogromnim strahom, besom i
beznađem. Mnogi klasici su poginuli, neki su kasnije počinili samoubistvo, a većina nas je
završila sa nekim oblikom poremećaja“, rekao je autor.
Film Kadence za vrt autora Daneta Komljena prati Jone, pripadnicu kvir komunističkog
kolektiva, koji je skoro deceniju živeo u prikolici u Berlinu. „Pročitao sam novinski tekst o
Mollies i njihovom iseljenju negdje na proljeće 2021. Neke od njih sam poznavao površno,
ali nešto vezano sa tom grupom, njihovom dinamikom, neizvjesnom budućnosti me je
navelo da im pokucam na vrata i pitam da li bi htjeli da napravimo film zajedno. Nakon
mjeseci vijećanja, Mollies su pristali i ovo je postao film o njihovom posljednjem ljetu u
nelegalnom kamp parku gdje su živjeli više od decenije. 2021. je bila i drugo ljeto pandemije.
Kadence za vrt je za mene tako postao film o preživljavanju, u trenutku kada se svako
zajedništvo činilo toliko dalekim, film o istrajavanju i završecima“, rekao ja autor.
Izbor za mis zatvora nagrađivanog reditelja Srđana Šarenca, vodi nas u mali grad Pirajui, sa
samo 25 000 stanovnika i tri zatvora. Kako bi vratila samopoštovanje osuđenicama,
direktorka zatvora organizuje takmičenje lepote. „Veliko mi je zadovoljstvo da će moj novi
film imati svjetsku premijeru na Beldocsu. Film se stvarao 10 godina i govori o ženskim
pravima u brazilskom zatvoru. Izbor za Mis Zatvora podiže samopouzdanje zatvorenicama i
omogućava njihovu resocijalizaciju. Nadam se da će zatvori kod nas uvesti ovakva vrsta
takmičenja jer zatvorenici nisu samo brojevi“, izjavio je autor.
U okviru specijalnih projekcija, biće prikazano još dva filma koja su nastala u produkciji naše
zemlje, koji se ne takmiče za nagrade Beldocsa: Nasleđe kralja trube Vladimira Kajlovica i
Kombi-nacija Jugoslava Nikolića.
„Nasleđe kralja trube je film o jedinstvenoj i neponovljivoj ličnosti sa naše muzičke scene,
muzičaru koji nikoga nije ostavio ravnodušnim“, izjavio je Vladimir Kajlovic. „Zvuk njegove
trube prodirao je i do najtvrdokornijih srca. Poslednji dani života Fejata Sejdića su ujedno i
početak njegove filmske priče, koja je slavnog trubača pokušala da osvetli pre svega sa one
ljudske strane.“
Jugoslav Nikolić je o svom filmu rekao: „Kombi-nacija je road movie koji nas kroz vožnju
restauriranim oldtajmer kombijem Zastava 850AK vraća u Jugoslaviju osamdesetih godina. Iz
priče bivših radnika se može složiti mozaik kako je izgledao život u Jugoslaviji nekada, a za
verodostojnu sliku sadašnjosti su se postarali snimci više kamera.“
Na konferenciji se obratila medijima i psihološkinja i psihoterapeutkinja Dubravka
Radusinović koja je jedna od koautorki Beldocs Teen programa i tim povodom izjavila je:
„Čast nam je i zadovoljstvo da u ovogodišnjem izdanju festivala ulazimo u sedmu godinu
našeg Teen programa, koji je ove godine najraznovrsniji kako po selekciji filmova tako i po
pratećem programu. Prate ga razgovori sa našom mladom publikom, edukativni program za
nastavnike, q&a sa rediteljima i panel diskusije. Kao i svake godine nadamo se dobrom
odzivu mlade publike, kvalitetnim razgovorima i njihovom aktivnom učešću u svim
segmentima festival(od selekcije do žiriranja filmova). Radujemo se da zajednički razvijamo
medijsku pismenost, kritičko mišljenje i empatiju. Najbolje učenje je anticipativno učenje.“

Specijalni program „Opstanak nije dovoljan“ predstavio je gost kustos Srećko Horvat,
izjavivši „U svijetu koji nestaje pred našim očima, možda ništa nije važnije nego
dokumentirati stvarnost i otvoriti prostor za mogućnost drugačijih svjetova. Specijalni
program Opstanak nije dovoljan donosi intrigantne filmove od kojih će neki zasigurno
uznemiriti publiku, međutim, danas nemamo taj luksuz da ne budemo uznemireni.”

Andrijana Sofranić Šućur predstavila je ovogodišnji Beldocs Industry program: „Ove godine
tokom dana organizujemo forum na kom će se predstaviti 20 projekata dokumentarnih
filmova iz 14 zemalja Zapadnog Balkana i Južnog Kavkaza, Baltičkih država, kao i post –
sovjetskih zemalja, pred velikim brojem stručnjaka (predstavnicima televizija, vod platformi,
festivala, distributera). Paralelno će se održati dve radionice: XR akademija, kao i Balkan
Young Talents u saradnji sa AJB DOC festivalom gde predstavljamo mlade nade
dokumentaristike iz zemalja zapadnog Balkana koja je podržana od strane Centralno
Evropske inicijative. Ove godine obeležavamo premijerno izdanje programa Play.Docs,
nastao u saradnji sa SGA, koji je usmeren na mlade i indie stvaraoce narativnih video igara.
Takođe pozivamo sve da posete panele koje organizujemo zajedno sa Udruženjem
dokumentarista Evrope – DAE i Mrežom Kinoprikazivača Srbije i masterklasove autora poput
predstavnika kolektiva Total Refusal i Ibrahima Nash’ata koji će se održavati u
Jugoslovenskoj kinoteci i Novoj Iskri na Dorćolu. Svi programi Beldocs Industry dana imaju
podršku programa Kreativna Evropa MEDIA.“
O Beldocs-u
Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu
Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, ove godine
prikazaće 13 programskih celina, preko 100 premijernih projekcija, tokom osam dana
trajanja festivala, koji se prikazuju na 8 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri
takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class
predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za
razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-
vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi,
podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje
Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od

  1. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema,
    Young4Film i član je Asocijacije dokumentarista Evrope. Više informacija na www.beldocs.rs

Vizuelne poslastice na 17. Beldocsu – selekcija Vatromet

Jedna od sada već tradicionalnih programskih celina predstojećeg 17. Beldocs festivala u Beogradu, Vatromet, predstaviće publici trinaest vizuelno upečatljivih dokumentarnih filmova izraženih autorskih rukopisa, od 22. do 29.maja 2024. godine

U okviru ovog programa publika će biti u prilici da vidi sledeće filmove:Generacija Kiborg (Cyborg Generation),QueendomŠaka zemlje (Handful of Dirt), Plavi pelikan (Pelican Blue), Majka domovina (Motherland), Drvo raste u mojim snovima (A Tree Grows in My Dreams Every Night), Budući ja (Future Me), Sunčevo popodne (Solar Noon), Prazne sobe (Empty Rooms), Poslednje leto (The Last Summer), Racvetani krajevi (Split Ends), Le Saboteur.

Publika će imati priliku i da u sklopu ove celine pogleda i kultno dokumentarno ostvarenje Kramb (Crumb) iz 1994. godine o ekscentričnom američkom strip autoru Robertu Krambu, koje ove godine slavi svoj 30. rođendan.

kadar iz filma „Sunčevo popodne“

Imerzivna stvarnost na 17. Beldocsu

Na repertoaru 17. Beldocs festivala, koji se održava od 22. do 29. maja 2024. godine u Beogradu, naći će se dva jedinstvena audiovizuelna programa interaktivnog tipa – sada već tradicionalna XR izložba: imerzivna stvarnost i najnoviji dodatak festivalskoj selekciji Play.docs Showcase. Publika će imati priliku da uroni u sadržaje obe izložbe u Bioskopu Balkan uz prethodnu rezervaciju termina na linkovima filmova.

kadar iz VREME SENKI

BELDOCS 2024 – Specijalni program gostujućeg kustosa Srećka Horvata

Pitanje opstanka u sklopu specijalnog programa 

gostujućeg kustosa Srećka Horvata na 17. Beldocsu

Na predstojećem, 17. festivalu Beldocs, koji će biti održan od 22. do 29. maja 2024. godine u Beogradu, biće predstavljena programska celina Opstanak nije dovoljan, specijalni program gostujućeg kustosa, filozofa Srećka Horvata.

Ovaj specijalni program Beldocsa bavi gorućim temama od klimatske krize, kolonijalizma i ekstraktivizma do pobune, prijateljstva i video-igara. Uz selekciju intrigantnih filmova, publika će moći da upozna uživo subverzivni austrijski kolektiv Total Refusal, iransku rediteljku filma Moja ukradena planeta i italijanskog filozofa Federika Kampanju. 

kadar iz filma “Moja ukradena planeta“

Austrijski filmski festival 2024 svečano zatvoren srpskom premijerom filma „Rikerl“ i koncertom Vudua Jurgensa

U nedelju 28. aprila u Kulturnom centru Beograda, Austrijski filmski festival 2024 svečano je zatvoren projekcijom filma „Rikerl“ reditelja Adrijana Gojgingera i mini koncertom Vudua Jurgensa, muzičara i glavnog glumca u ovom filmu.

Po završetku filma i koncerta, Jurgens je učestvovao i u razgovoru s publikom koji je moderirao Bojan Đorđević, umetnički direktor Ring Ring festivala.

Vudu Jurgens je o saradnji sa rediteljem Adrijanom Gojgingerom rekao: “Upoznali smo se 2017. kada je Adrijan završio svoj prvi film, koji je tada promovisao u Nemačkoj. Tragao je za novom muzikom i naleteo je na moj album, koji mu se zaista svideo. Istovremeno sam bio u žiriju na filmskom festivalu Vijenale u Beču i video sam njegov film, tako da sam znao ko zove. Ideja je bila da napravimo film od priča koje sam ispričao na svom prvom albumu. I za njega i za mene je bilo važno što smo zajedno napisali priču, da nisam bio samo glumac već i da sam bio potpuno uključen u sve, od toga kako izgleda moj stan, do toga ko su muzičari i moji prijatelji koji se pojavljuju u filmu”.

Reditelj Adrian Gojginger inspiraciju za film “Rikerl” je našao u austropopu, ali i u životnoj priči glavnog glumca, muzičara Vudua Jurgensa, koji je i sam od radnika na groblju dospeo do austropop zvezde, čiji su zaštitni znak crnohumorni tekstovi na bečkom dijalektu. Jurgens je angažovao većinu muzičara u filmu, prearanžirao pesme i pokazao reditelju Adrijanu Gojgingeru kafane koje se na razglednicama iz Beča ne mogu videti. „Rikerl“ je tako i oda boemskom Beču i supkulturi.

Austrijski filmski festival 2024 održan je u periodu od 24. do 29. aprila 2024. u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pod motom “Imagine: Film”. U glavnom festivalskom programu publika je mogla da vidi šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije: “Nula kalorija” (Club Zero) rediteljke Džesike Hausner (Jessica Hausner), “Sparta” i “Rimini” Ulriha Zajdla (Urlich Seidl), “Porodična večera” Petera Hengla (Peter Hengl), “Europa” rediteljke Sudabe Mortezaj (Sudabeh Mortezai), i “Rikerl” Adrijana Gojgingera (Adrian Goiginger).

U pratećem programu Austrijskog filmskog festivala, u Kulturnom centru Beograda i na Fakultetu dramskih umetnosti, održano je nekoliko programa posvećenih legendarnom reditelju austrijskog porekla Biliju Vajlderu, panel diskusija “Challenges and Practices – Green Transformation in the Film Industry”, kao i industry day namenjen profesionalcima u filmskoj industriji.

Foto: Tanja Drobnjak.

Svečano otvoren Austrijski filmski festival 2024 u Kulturnom centru Beograda

Austrijski filmski festival 2024  svečano je otvoren u četvrtak 25. aprila u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Na otvaranju su se publici obratili Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Amadeus Faltajner, direktor Austrijskog kulturnog foruma, i Saša Radojević, selektor ovogodišnjeg izdanja festivala.

Ivan Aranđelović je otvaranje festivala najavio rečima: “Svedoci ste da je austrijski film dobrodošao u Srbiji i Beogradu. Ovo je pravo mesto za austrijsku kinematografiju koju otkrivamo iz godine u godinu, i ovaj festival raste. Zahvaljujemo se Austrijskom kulturnom forumu na organizaciji i ovogodišnjeg Austrijskog filmskog festivala”.

Amadeus Faltajner je u svom uvodnom govoru istakao: “Selektor Saša Radojević napravio je poseban i šarolik program. U narednim danima prikazujemo šest filmova za koje mislim da su sjajan miks insajderskih saveta i nagrađivanih dela. Naslov festivala Imagine: Film i generalni moto austrijske spoljne kulturne politike – Imagine Dignity – u prvi plan stavljaju ekološka i socijalna pitanja. I ove godine, kao prateći program, organizujemo Industry Day, u čijem fokusu je ekspertska razmena na temu Green Filming”.

Saša Radojević je, govoreći o ovogodišnjoj selekciji, posebno izdvojio filmove “Rimini” i “Sparta” Ulriha Zajdla, za koga je rekao da je u ovom trenutku jedan od najinteresantnijih filmskih autora. O filmu “Nula kalorija” i čitavom programu, selektor festivala je dodao: “Film Džesike Hauzner se bavi onim što je veoma prisutno u savremenoj Evropi – stalnom potrebnom za održavanjem vitalnosti i zdravog života, koji vrlo lako može biti pretočen u neku vrstu suptilne diktature. Filmovi koje ćete gledati na festivalu su vrlo precizni, i ta preciznost s kojom se prepoznaju i razmatraju problemi savremenog sveta su nešto što izdiže austrijsku kinematografiju iznad evropskog proseka”.

Glavni filmski program festivala otvorila je projekcija filma “Nula kalorija” (Club Zero) rediteljke Džesike Hausner. Ova oštra moralna satira sa Mijom Vasikovskom kao zagonetnom gospođom Novak prati bolne tačke naših savremenih debata. Odeljenje je potpuno začarano harizmom nastavnice – ko ne bi želeo da bude u top formi i da istovremeno spase svet? Ali, postepeno učenici bivaju uvučeni u apsurdan i opasan kult iz kojeg nema izlaza. Zlom duhovitošću, kompozicionim savršenstvom i hladnokrvnom dvosmislenošću, rediteljka stvara neizmerno zabavnu crnu komediju.

Dan ranije, u sredu 24. aprila u Dvorani KCB-a, održana je održana prezentacija knjige eseja “O bulevarima, apartmanima i Biliju Vajlderu” na kojoj su govorili urednik edicije Aleksandar S. Janković, selektor festivala Saša Radojević, i autorke eseja Vesna Perić, Iva Leković, Biljana Maksić, i Neda Radulović.

Aleksandar S. Janković je o koncepciji zbornika rekao: „Moja ideja je bila da zicer filmove izostavimo zato što mislim da je mnogo važnije osvetliti neke manje poznate, ali takođe važne filmove Bilija Vajldera. Posebno mi je drago zbog koleginica, autorki eseja, koje su osvežile razmišljanje o ovom reditelju. Ovaj zbornik je jako potrebna stvar kako studentima, tako i svima onima koji vole Bilija Vajldera“.

Austrijski filmski festival 2024 održava se u u periodu od 25. do 28. aprila 2024. u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pod sloganom “Imagine: Film”. U glavnom festivalskom programu očekuje nas izbor šest savremenih austrijskih filmova novije produkcije: “Nula kalorija” (Club Zero) rediteljke Džesike Hausner (Jessica Hausner), “Sparta” i “Rimini” Ulriha Zajdla (Urlich Seidl), “Porodična večera” Petera Hengla (Peter Hengl), “Europa” rediteljke Sudabe Mortezaj (Sudabeh Mortezai), i “Rikerl” Adrijana Gojgingera (Adrian Goiginger), čija će srpska premijera zatvoriti festival, uz mini koncert i razgovor sa glavnim glumcem filma, muzičarem Vuduom Jurgensom.

Sponzori festivala su A1 i Lesnina S, a partneri Kulturni centar Beograda, Cineplexx, Niški kulturni centar, MEDIA Desk Srbija i Green Art Incubator.

Foto: Aleksandar Anđić.

Sutra svečano otvaranje Austrijskog filmskog festivala – Film “Nula kalorija” otvara Austrijski filmski festival

FOTO – kadrovi iz filma

Austrijski filmski festival će svečano biti otvoren 25. aprila u 20 sati u bioskopskoj Dvorani Kulturnog centra Beograda, projekcijom filma “Nula Kalorija” Džesike Hausner.

U ovom ostvarenju,  gospođica Novak (Mia Vasikovska) predaje predmet „Svesna ishrana“ u elitnoj školi. Odeljenje je potpuno začarano harizmom nastavnice – ko ne bi želeo da smanji masnoću u telu, da bude u formi i da istovremeno spase svet? Ali, postepeno gospođica Novak uvlači svoje učenike u apsurdan i opasan kult iz kojeg ne mogu ili ne žele da pobegnu. Zajedno idu u propast, pevajući i umirući od gladi.

Pored već pomenutog “Nula kalorija” (Club Zero) rediteljke Džesike Hausner (Jessica Hausner), u glavnom filmskom programu su i ostvarenja “Sparta” i “Rimini” Ulriha Zajdla (Urlich Seidl), “Porodična večera” Petera Hengla (Peter Hengl), “Europa” rediteljke Sudabe Mortezaj (Sudabeh Mortezai), i “Rikerl” Adrijana Gojgingera (Adrian Goiginger).

U nedelju 28. aprila u Kulturnom centru Beograda, Austrijski filmski festival 2024 biće svečano zatvoren premijernom projekcijom filma „Rikerl“ reditelja Adrijana Gojgingera (18h) i mini koncertom Vudua Jurgensa (19:50), muzičara i glavnog glumca u ovom filmu. Jurgens će učestvovati i u razgovoru s publikom koji će moderirati Bojan Đorđević, umetnički direktor Ring Ring festivala.

Počasni gost festivala Vudu Jurgens početkom aprila ove godine dobio je nagradu za najbolju glavnu mušku glavnu ulogu u filmu „Rikerl“ na prestižnom austrijskom filmskom festivalu Diagonale u Gracu.

Austrijski filmski festival 2024 održava se u periodu od 24. do 28. aprila 2024. u nekoliko gradova u Srbiji pod sloganom “Imagine: Film”. Selektor ovogodišnjeg izdanja Austrijskog filmskog festivala je reditelj, scenarista i filmski kritičar Saša Radojević. Festival se održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Sponzori festivala su A1 i Lesnina S, a partneri Kulturni centar Beograda, Cineplexx, Niški kulturni centar, MEDIA Desk Srbija i Green Art Incubator.

Predstavljen program 17. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs 

Više od 100 dokumentaraca na  17. Beldocsu na 11 lokacija u Beogradu

22 – 29.maj 2024.

Program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će se po 17.put održati u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji u periodu od 22. do 29. maja, predstavljen je danas u Bioskopu Balkan. 

Prisutnima su se ispred Beldocs festivala obratili  – Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala i Igor Stanojević, selektor Beldocsa  i najavili bogat filmski i prateći program kao i brojne novine ovogodišnjeg izdanja festivala. 

Filmski program biće sačinjen od 103 filma, među kojima je 13 svetskih, 1 evropska, 59 regionalnih i 24 srpske premijere, kao i 25 projekata u razvoju ili različitim fazama produkcije. Na jedanaest lokacija u gradu – Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Kinoteka u Kosovskoj, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Cineplexx Ušće, Art bioskop Kolarac, Centar za kulturu Vlada Divljan, Bioskop Balkan, Fakultet za medije i komunikacije, Nova Iskra, Endžio hab – kao i na televiziji Insajder i Beldocs+ VOD platformi, publika će biti u prilici da vidi neke od najznačajnijih dokumentarnih filmova iz prethodne i tekuće godine. Celokupan program festivala dostupan je od danas na internet stranici beldocs.rs gde se direktno mogu kupiti ulaznice.

Igor Stanojević predstavio međunarodni takmičarski program. FOTO; Dalibor Danilović

Berlinski pobednik – film Dahomej,  na 17. Beldocsu

Dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film nedavno završenog Berlinskog festivala, film Dahomej (Dahomey), autorke Mati Diop, svoju srpsku premijeru imaće na ovogodišnjem Beldocs festivalu, koji će se održati od 22. do 29. maja 2024. godine u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji. Diop je francuska autorka senegalskog porekla koja je za svoj prvi dugometražni igrani film Atlantiques 2019. godine osvojila nagradu žirija na Kanskom festivalu. 

Kadar iz filma DAHOMEJ 

Ovo dokumentarno ostvarenje prati proces restitucije nasleđa oduzetog tokom osvajanja kraljevine Dahomej, današnje države Benin, od strane francuske kolonijalne sile. Godine 2021. odobreno je i organizovano vraćanje 26 artefakta iz francuskog muzeja Beninu. Ova selekcija predmeta predstavlja samo jedan mali deo afričke baštine koja je oduzeta tokom evropskih imperijalističkih pohoda. 

Trejlerhttps://www.youtube.com/watch?v=fZp8VjJfUgg