Filmovi, festivali…

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma od 1. do 7. februara

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ biće održan u Beogradu od 1. do 7. februara, saopštili su organizatori. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“ biće održan u Beogradu od 1. do 7. februara, saopštili su danas… »

U SUSRET JUBILARNOM 10. BELDOCS-u

od 8. do 15. maja

GODINA ISPUNJENA NOVITETIMA

Jubilarno 10. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održano od 8. do 15. maja 2017. godine, obeležiće brojni noviteti i, naravno, vrhunska filmska ostvarenja savremene dokumentaristike.
Najveća novina jeste da će u vreme trajanje Beldocs-a u Beogradu biti održan i Beldocs market, kofinansiran sredstvima programa Evropske unije Kreativna Evropa, kojeg je prvi put podržao Media program, najveći i najznačajnijih Evropski fond, u okviru koga postoji mogućnost za pomoć u četrnaest kategorija – od razvoja projekata do edukacije i pomoći festivalima. Tako će Beldocs, kao jedini festival dokumentarnog filma u regionu sa marketom, postati mesto na kome će profesionalci u ovoj oblasti jednom godišnje biti u prilici da se suočavaju i upoznaju sa potencijalnom potražnjom u regionu, kao i svim aktuelnostima. To će biti jedinstven market, koji će otvoriti vrata svojim emiterima, kako bi prodavali svoje filmove i kako bi se otvarale nove mogućnosti za filmske dokumentariste.

Jubilarni Beldocs raspisuje i konkurs kako u domaćoj tako i u međunarodnoj selekciji, sa jednim posebnim zahtevima. Naime, kako se tokom godina pozicionirao na evropskoj i svetskoj sceni dokumentarnog filma, tako će ove godine oba programa činiti premijerni filmovi – u domaćoj selekciji tražiće se srpske premijere dugometražnih dokumentaraca, a u Međunarodnoj evropske premijere, te će fokus upravo biti na ostvarenjima kinematografija Starog kontinenta. S druge strane, Beldocs će za međunarodni takmičarski program obezbediti ekskluzivni žiri kao i novinare najvećih evropskih filmskih časopisa, kako bi upravo sa Beldocs-a slali svoje prve tekstove o kvalitetima novih ostvarenja. Sem toga, biće obezbeđena i novčana nagrada. Time će Beldocs učvrstiti svoje pozicije na međunarodnoj mapi najznačajnijih evropskih filmskih festivala dokumentaristike.

Što se samih naslova tiče, zasad je sigurno da će 10. Beldocs prikazati film Ingrid Bergman o jednoj od najslavnijih evropskih glumica svih vremena. Nagrađen na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu nakon čega je postao pravi festivalski hit, film je opčinjavajući pogled iza scene o neverovatnom životu ove Šveđanke, koja je postala neprevazićena ikona američkog i svetskog filma. Tu je još jedan hit koji je osvojio nagrade u Sofiji, Idfi i Hotdocs-u. U pitanju je ostvarenje Mr. Gaga o umetničkom direktoru plesne trupe Batševa, koji je među najviše nagrađivanim i najznačajnijim koreografima na svetu. Priča o čoveku velikog umetničkog dijapazona i neverovatnih vizija, snimana je osam godina i u nju su utkani brojni dosad neviđeni arhivski snimci i plesne sekvence, od kojih zastaje dah…

Ni prateći programi neće biti ništa manje interesantni. Sem biografskih dokumentaraca koji su i prošle godine privukli ogromnu pažnju javnosti, publika će uživati i u muzičkim i plesnim dokumentarnim filmovima, kao i u ekološkim, koji će ove godine, shodno svetskim trendovima, zaslužiti svoje mesto u pratećem programu. Što se srpske dokumentaristike tiče, Beldocs će predstaviti program od pet ostvarenja televizijske dokumentaristike (od po sat vremena), čime će estetika TV dokumentaraca stati uz naslove dinamičkih i kreativnih dugometražnih dokumentarnih filmova.

To su samo neka od iznenađenja koje donosi jubilarno izdanje Beldocs-a.

Čekamo vas u maju, na 10. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma

Domaći dokumentarni film Dubina dva nagrađen na nejvećem festivalu u Italiji

Dokumentarni film „Dubina dva“ reditelja Ognjena Glavonića osvojio je nagradu za najbolji film na Festival dei Popoli, festivalu dokumentarnog filma u Firenci u Italiji.

Festival dei Popoli, 57. po redu, najstariji je i najveći festival dokumentarnog filma u Italiji. Održan je od 25. novembra do 2. decembra u Firenci, a „Dubina dva“ osvojila je nagradu za najbolji dugometražni dokumentarac u zvaničnoj međunarodnoj konkurenciji, koja je najveće priznanje ove manifestacije.

Žiri je objasnio da je film „Dubina dva“ nagrađen zbog „artikulacije između slika i naracije, putem koje uranjamo u mehanizme masakra i stičemo svest o tome da se tako nešto može dogoditi bilo kad, i bilo gde. Snažna fotografija, izvanredno umetničko delo, dokument o našoj ne tako davnoj istoriji, ovo je film iz kojeg učimo o sebi“.

Dokumentarni film „Dubina dva“ imao je svetsku premijeru u februaru ove godine na Berlinskom filmskom festivalu, i od tada je prikazan na 30 festivala širom sveta, osvojivši 11 nagrada. Film je osvojio gran pri na festivalima u Sankt Peterburgu, Londonu, Palma de Majorci, Kaselu, Prizrenu i Firenci. U narednom periodu, slede projekcije na festivalima u Goi (Indija), Teheranu (Iran), San Kristobalu (Meksiko) i Njujorku (SAD).

„Dubina dva“ je dugometražni dokumentarac Ognjena Glavonića, takođe autora filma „Živan pravi pank festival“. Glavonić je trenutno u pre-produkciji dugometražnog filma „Teret“ koji je dobio podršku francuskog nacionalnog filmskog centra CNC, holandskog Hubert Bals Fonda, švajcarskog Visions Sud Est-a, Hrvatskog audiovizualnog centra, Vojvođanskog pokrajinskog sekretarijata za kulturu i evropskog fonda za ko-produkciju Eurimages.

Vest o nagradi na zvaničnom sajtu festivala:

http://www.festivaldeipopoli.org/en/blog/see_news/2016/miglior-lungometraggio/1062

„Dubina dva” trejler:

https://www.youtube.com/watch?v=2mwGry22Hec&t=5s

„Dubina dva” fejsbuk stranica:

https://www.facebook.com/depth.two/?fref=ts

 

DODELJENE NAGRADE 3. PANČEVO FILM FESTIVALA – PAFF 2016
Proglašeni najbolji filmovi takmičarskih selekcija “Svetionici” i “Rani Radovi”

Večeras je u punoj Dvorani Kulturnog centra Pančeva, svečanom ceremonijom dodele nagrada završen treći Film Festival – PAFF, internacionalni takmičarski festival autorskog dugometražnog i kratkog filma, koji se održavao od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu.

Takmičarski filmski program ovogodišnjeg PAFF-a odvijao se u okviru dve selekcije: „Svetionici„ i „Rani radovi”.

U okviru glavne PAFF selekcije – Svetionici, za nagradu Svetionik takmičilo se osam dugometražnih filmova, a o nagradi za najbolji film odlučivao je petočlani žiri: Marta Popivoda (Srbija), filmska rediteljka, James Lattimer (Velika Britanija), selektor Berlinskog filmskog festivala, Evgeny Gusyatinskiy (Rusija), selektor filmskog festivala u Roterdamu, Michael Pattison (Velika Britanija), filmski kritičar  i Zvonimir Jurić (Hrvatska), filmski reditelj.

 

Nagradu Svetionik za najbolji film dobio je film „Eldorado XXI” Salome Lamas, za „formalno radikalan portret ekstremne tegobe koji kontinuirano ukazuje i problematizuje svoju autsajdersku poziciju”. Prema rečima žirija, ovo je konceptualno zreo prikaz jedne geografski specifične zajednice, koji takođe zahvata i šira pitanja globalnog sveta.

 

Posebno priznanje žirija dobio je film Ane Rusilon „Ja sam narod”, za „intiman pristup i precizan rediteljski postupak koji uspeva da kreaira prostor za svoje protagoniste, kako bi se uhvatili u koštac sa istorijom i reflektovali je dok se odvija pred njihovim očima”.

 

U okviru takmičarske selekcije kratkih filmova – Rani radovi, prikazano je 20 filmova mladih autora. O nagradama ove selekcije odlučivao je žiri 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom Nikole Ljuce, reditelja iz Srbije i Đakoma Abrucezea, reditelja iz Italija.

 

Nagrada Dimnjak, za najbolji kratki film dodeljena je filmu „Deset blokova dalje” Mikija Polonskog. Mladi žiri doneo je odluku da nagradi i filmove: „Park” Rande Maroufi za najbolju režiju, „Tranzicija” za najbolju montažu – Jelena Maksimović, „Bela ptica” za najboljeg direktora fotografije – Ivan Marković, „Pod  suncem” za najbolji scenario – Qiu Yang, „Lisica” za najboljeg glumca – Nikos Zegkinoglou i „Anna” za najbolju glumicu – Evgenia Dodina.

 

 

Više o Pančevo Film Festivalu:

Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici iz Pančeva i okoline okupljeni oko udruženja građanja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Domom omladine Pančevo i Kulturnim centrom Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Pančeva. Ulaz na sve filmske projekcije i prateće programe u toku trajanja festival bio je besplatan.

Pančevo Film Festival je manifestacija posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije i filmova koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici.

Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude i uradi, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika. Program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra.

Predstavljen kompletan program Pančevo Film Festivala

Danas je u prostorijama Filmskog centra Srbije održana konferencija za medije povodom predstojećeg, trećeg Pančevo Film Festivala – PAFF, koji će se održati od 7. do 11. septembra u Pančevu, u organizaciji udruženja Pančevački filmski festival, a pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Na konferenciji za medije predstavljeni su filmovi iz svih 6 festivalskih selekcija, kao i prateći programi festivala.

Predstavljen kompletan program Pancevo Film Festivala

Dokumentarac „Postati Zlatan“ se natječe za nagradu europske filmske Akademije

Postanak sportske legende
(Autor beleške: Džana Mujadžić)

BELDOCS 2016EFA produkcija i Akademija europskog filma odabrale su 15 dokumentarnih ostvarenja za slijedećce EFA priznanje starokontinentalnog filma.
Deset najreprezentativnijih festivala koje je selekcionirao EDN-European Documentary Network, predloziće osobne kandidate za prestižno priznanje. Među njima su IDFA-Amsterdam/ Nizozemska/, CPH DOXDanska/, Vizije Stvarnosti/Svicarska/, Dok Leipzig /Njemacka/, Docslisboa/Portugal/, Festival Dokumentarnog Filma Solun/Grcka/, Jihlava /Ceska/, Cinéma du Réel/Francuska/, Krakov /Poljska/ i Seffield Doc /velika Britanija/.
Zahvaljujući preporukama ovih institucija ali i osobno upucenim ostvarenjima, poseban komitet čiji su članovi Nizozemka Vanessa Henneman, Talijan Roberto Cicutto te Izraelac Marek Rozenbaum kao i belgijski ekspert Paul Powels pa dokumentarist Alexander Nanau, dugo su razmatrali brojne kandidature i potom odabarali dokumentarce koji će se natjecati za najznačajnije europsko priznanje. Ceremonija dodjela nagrada predviđena je 10. prosinca u Wroclawu, aktualnoj kulturnoj prijestolnici Starog kontinenta.

Preselekcionirani su slijedeci filmovi:

„21X New York City“, Poljaka Piotra Stasika, „A Family Affair“ belgijsko-nizozemska koprodukcija Toma Fassaerha, „A German Life“, austrijskih cineasta : Christiana Krörsa, Olafa S.Mullera, Rolanda Schrotthofera i Floriana Weigensemena, „Becoming Zlatan“ svedsko-nizozemsko-talijanska koprodukcija reditelja Frederika i Magnusa Gerttena, „Vec vidjeno“/Déjà vu/ Danca Jon Bang Carlsena,“Europe, She Loves“ svicarsko-njemacki dokumentarac Jena Grassmanna, talijansko-francuski film Gianfranca Rosi „Fire at Sea“, „Herr Von Bolhen“ njemackog cineaste Andrea Scgäfena, „Lost and beautiful“ Talijana Pietra Marcella, „Mailory“ Ceske rediteljice Helene Trestikove, „Mr. Gaga“, izraelsko-njemacko-svedsku koprodukciju Tomera Heymanna. Poznati cineast Sergej Loznica se predstavlja belgijsko-nizozemskom koprodukcijom „The Event“ a Pieter Jan De Pue je odabran sa belgijsko-irsko-nizozemsko-njemackom koprodukcijom „U osvjetljenoj zemlji“. Grcku predstavlja Marianna Economou sa dokumetarcem „The Longuest Run“ a Francusku reditelj Aleksandar Kuznecov filmom „We’ll Be Alright“.

„Postati Zlatan“/Den Unge Zlatan/ je 95 minutno dokumentarno ostvarenje za koji su scenario napisali reditelji, uz pomoć Jaspera Osmunda. Producenti su Margatethe Jangard i Lennart Störn. Frederik i Magnus Gertten ostvaruju osobni portret nogometasa iz Malmöa porijeklom iz Bijeljine i Bosanske Gradiske, sto je uspio stvoriti svoju sportsku legendu. U filmu, izmedju ostalih svjedoce : Leo Beenhokker, Mido, Marco van Bosten, Fabio Capella, Hess Borg,Jari Litmanen.