Filmovi, festivali…

Važno saopštenje o promeni mesta održavanja projekcija – Beldocs

Zbog iznenadnog zatvaranja Dvorane kulturnog centra Beograda obaveštavamo javnost da će filmovi predviđeni za prikazivanje u DKC-u u okviru Beldocs-a biti prikazani u istim terminima i to na novim lokacijama:

9. maja u Art Bioskopu Kolarac

Od 10. do 14. u Kombank dvorani, sala 6.

Karte kupljenje za DKC projekcije mogu se zameniti u novim prostorima održavanja pred početak projekcija.

Nova nagrada za „Šavove“ Miroslava Terzića na festivalu u Lećeu

Samo dve sedmice nakon čak četiri osvojene nagrade na festivalu na Kanarskim ostrvima u Španiji, film „Šavovi“ nastavio je svoj izrazito uspešan festivalski pohod. Na upravo završenom Festivalu evropskog filma u Lećeu,  u Italiji, ovo ostvarenje je ovenčano nagradom „Zlatna maslina“ za najbolji scenario, čija je autorka Elma Tataragić. Pomenuti festival je ove godine održan po jubilarni dvadeseti put, a gost festivala u Lećeu bio je i reditelj „Šavova“, Miroslav Miša Terzić.

Film Šavovi je na svetskom nivou premijerno prikazan u programu Panorama na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gde je osvojio nagradu za najbolji evropski film u ovoj selekciji i drugu nagradu publike. Takođe, na 47. FEST-u film je dobio nagradu FIPRESCI, „Nebojša Đukelić“ za najbolji regionalni film, a Snežana Bogdanović je osvojila  nagradu za najbolju žensku ulogu.

Šavovipriča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom  novorođenih beba nestalih  iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim a zapravo prodavane  na usvajanje. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina. Ova majka  je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaze svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Reditelj Miroslav Miša Terzić pobrao je dosta pohvala za svoj dugometražni film Ustanička ulica iz 2012. godine. Elma Tataragić scenaristkinja je filmova Snijeg (2008) i When the Day Had no Name (2017). Uloge u Šavovima tumače: Snežana Bogdanović,  Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Rale Milenković, Rade Marković, Igor Benčina, Radsoslav Rale Milenković i Bojan Žirović. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu  na filmu Ničije dete Vuka Ršumovića, montažerka Milena Z. Petrović (montažerka i filmova Beogradski fantom Ederlezi Rising). Autorka muzike je Aleksandra Kovač,  scenografkinja je Ana Buljan, a kostimografkinja Zora Mojsilović.

Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i njihove producentske kuće West End Production. Film je izvojevao i podršku panevropskog filmskog fonda Eurimaž (Eurimages), a koproducenti su sledeće kuće: Nora Productions(Slovenija), Spiritus Movens(Hrvatska) i scca.Pro.ba (Bosna i Hercezovina). Osim Filmskog centra Srbije , nastanak filma su podržali i Slovenački filmski centar, Hrvatski audiovizualni cemntar (HAVC) i Fondacija za kinemnatografiju Sarajevo.

Počelo snimanje filma “Homo” srpsko-makedonske koprodukcije

U utorak, 12. marta, je otpočelo snimanje filma „Homo“ Igora Ivanova, ostvarenje koje nastaje kao koprodukcija Makedonije i Srbije. Film nastaje pod okriljem kuća Skopje Film Studio i Art & Popcorn iz Srbije. Projekat ovog filma (pod tadašnjim radnim naslovom „Šećerno dete“) podržao je i Filmski centar Srbije na jednom od svojih konkursa za sufinansiranje proizvodnje srpskih manjinskih koprodukcija. 

„Homo“, od latinske reči čovek, je film koji se sastoji od šest priča koje se prepliću. Svaka od njih nosi poseban naslov prema protagonisti te priče, pozajmljen iz terminologije kojom se služi filozofska antropologija, a u pokušaju da se definišu specifičnosti ljudske vrste.

Film režira Igor Ivanov, po scenariju koji je napisao sa Sašom Kokalanovim. Direktorka fotografije je Maja Radošević iz Srbije, snimateljka i u slučaju ovdašnjih filmovaVlažnostPored meneAjvar… Montažer je Martin Ivanov, dizajner zvuka Boris Trajanov, scenograf Kiril Spaseski, kostimografkinja je Polonca Valentičič, dok je za šminuku i frizure zadužena Alenka Nahtigal.  

Uloge tumače: Nataša Petrović, Igor Angelov, Oliver Mitkovski, Majlinda Kosumović, Jelena Jovanova, Saško Kocev, Sergej Dimovski, Joana Bukovska-Davidova, Sebastijan Kavaca, Aleksandar Matovski, Jordanov Simonov, Simeon Damevski, Martin Manevski, Slaviša Kajevski, a tu je i dvoje glumaca iz Srbije – Goran Šušljik i Jelena Mihajlović. Osim toga, na filmu radi i radiće i tehnička ekipa iz naše zemlje, i to u sektoru kamere.

Podrška Češkog filmskog fonda za projekat novog filma Slobodana Šijana

Odlukom Češkog filmskog fonda na tamošnjem Konkursu za podršku manjinskim koprodukcijama podržan je i projekat novog filma Slobodana Šijana – Budi bog s nama. Ovaj projekat po toj osnovi može da računa na podršku Češkog filmskog fonda u iznosu od 80.000 evra. Projekat ovog filma podržao je Filmski centar Srbije (FCS) na svom Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Marko Paljić, producent ovog ostvarenja je u izjavi Filmskom centru Srbije datoj ovim povodom  istakao sledeće:

–          Veoma smo srećni da smo dobili podršku Češkog filmskog fonda. To je već peti nacionalni fond koji je podržao novi film Slobodana Šijana, Budi Bog s nama. Učešće češkog  partnera i čeških autora je od velike važnosti za ostvarenje umetničke vizije Slobodana Šijana. S druge strane, ovo je prva zvanična koprodukcija Srbije i Češke na ovom nivou nakon dugog niza godina, a imajući u vidu koliko je bila velika saradnja između naše dve, inače, bliske kinematografije, značajno je da se i one nanovo povežu. A potrebu tog povezivanja prepoznao je i Filmski centar Srbije kada je prošle godine na Konkursu za sufinansiranje srpskih manjinskih koprodukcija podržao projekat češkog filma Restore Point.

Reč je o filmu o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan. Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije. Projekat je učestvovao na marketima Fest Forward (specijalna nagrada žirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada žirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine.

Budi Bog s nama produciraju produkcijska kuća Gargantua Films i producent Marko Paljić.  Hrvatski koproducent je Maxima film. Tu su i crnogorska kuća Artikulacija Film i Sirena Film iz Češke.

Projekat filma Budi bog s nama Slobodana Šijana do ovog terenutka podržali su i Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), a podrška je stigla i sa koprodukcionog marketa održanog u sklopu Pulskog filmskog festivala prošlog leta. Projekat ovog filma podržao je Filmski centar Srbije (FCS) na svom Konkursu za sufinansiranje proiizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

FEST PREMIJERA 24. FEBRUARA:

CRNA REKA – POVRATAK REDITELJA ERIKA ZONKE U ART HOUSE

“Film koji je toliko noir, da ćete možda poželeti da ga gledate sa upaljenim svetlom.” – Hollywood reporter

„Uzbudljiv psihološki triler koji publiku drži u neizvesnosti do samog kraja, navodeći ih da sumnjaju u svaki lik!“ –

Beograd, 23. februar 2019. – Premijera filma „Crna reka“ reditelja Erika Zonke biće održana sutra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ u 19. 30 časova. Izuzetnu glumu Vensana Kasela u ulozi propalog policijskog inspektora u trileru „Crna reka“ možete pogledati u okviru ovogodišnjeg FEST-ovog programa Fokus Evropa.

Ovaj neo noir predstavlja apsolutni povratak u formu Erika Zonke koji se vraća sa neugodnom, prljavom, kriminalističkom pričom o policajcu koji se bori sa alkoholizmom dok pokušava da reši slučaj nestalog tinejdžera. Vensan Kasel tumačenjem ovog lika daje svojevrstan galski omaž Orsonu Velsu i njegovom tumačenju korumpiranog I pijanog kapetana Henka Kvinlana u “Dodiru zla”. Kasel uspeva da drži čvrsto kormilo u ovoj plovidbi ispunjenoj misterijom I preokretima.

Nestanak trinaestogodišnjeg dečaka pokreće lavinu događaja koje otvaraju brojna pitanja savremenog društva kao što su odnosi u porodici, u školi i proces odrastanja u društvu u kakvom živimo. Prema rečima Zonke on se i odlučio za ovaj žanr i za ovu tematiku upravo zbog toga što kroz ovu temu najbolje može da oslika brutalnost savremenog društva.

Zonka je napisao i scenario za ovaj film noir na osnovu knjige izraelskog pisca Drora Mišanija „A disturbing disappearance“ (Tik Ne’edar), zajedno sa Mišanijem.

Trejler možete pogledati putem linka: https://www.fest.rs/Filmovi/4521/CRNA-REKA.shtml


Film „Taurunum Boy“ u međunarodnom takmičarskom programu 37. Izdanja festivala Cinema du Reel u Parizu

Od 15. do 24. marta u „Centru Žorž Pompidu“ u Parizu biće održan 37. Međunarodni festival dokumentarnog filma Cinema du Reel, a u dugometražnom odeljku međunarodnog takmičarskog programa je i srpski dokumentarni film „Taurunum Boy“ Jelene Maksimović i Dušana Grubina, i to kao jedini film iz ovog regiona u toj festivalskoj celini. Taurunum Boy je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.
Taurunum Boy je opservacijski dokumentarac o odrastanju petnaestogodišnjaka u Zemunu. Autori scenarija i reditelji su Jelena Maksimović i Dušan Grubin, a producentkinja Jelena Angelovski. Dušan Grubin je bio i direktor fotografije a Jelena Maksimović i montažerka ovog ostvarenja. Dizajner zvuka Jakov Munižaba, a snimatelji zvuka su bili: Jakov Munižaba, Luka Barajević Bare, Koča Kaštavarac i Dora Filipović. Za dodatnu kameru su bili zaduženi: Jelena Maksimović, Aleksa Vitorović i Irena Canić. Film traje 70 minuta.
Taurunum Boy je u decembru 2017. dobio nagradu za postprodukciju švajcarskog fonda „Visions sud est“. Taurunum Boy je već prikazan na festivalu u Prizrenu na Kosovu i Metohiji, te na festivalu u Torinu, Italiji, prošle jeseni.
I ovom prilikom podsećamo da je Jelena Maksimović dobitnica nagrade „Marko Glušac“ za najboljeg montažera za 2017. godinu, kada je nagrađena za montažu filmova Vetar, Dubina dva i Zid smrti i tako to.

„Zlogonje“ stigle na Sandens

Na festivalu Sandens, u bioskopu Redstoun, održana je projekcija „Zlogonja“, dugometražnog igranog prvenca reditelja Raška Miljkovića. Karte za film bile su rasprodate do poslednjeg mesta. Početkom februara, 1. i 2, film će imati projekcije i u Park Sitiju.
Festival Sandens, najprestižniji svetski festival nezavisnog filma, ove godine traje od 24. januara do 3. februara, u Park Sitiju, u saveznoj državi Juta. „Zlogonje“ su, uz još dva filma tog profila, deo programske celine „Klinci“.
Pored reditelja Raška Miljkovića i producentkinje Jovane Karaulić, gosti Sandensa su i drugi članovi ekipe: scenaristi Marko Manojlović i Miloš Krečković, kostimografkinja Milena Milenkovic i direktor fotografije Mikša Anđelić. Film su publici predstavili reditelj i Patrik Habli, programski direktor celine „Klinci“.
Film „Zlogonje“ premijerno je prikazan u okviru zvaničnog programa 20. festivala TIFF Kids u Torontu. „Zlogonje“ su, podsećamo, u Torontu osvojile nagradu Žirija mladih (TIFF Young People’s Jury Awards). Početkom juna, na 58. Međunarodnom festivalu filmova za decu i mlade u Zlinu, u Češkoj (Silma Mahmuti i Mihajlo Milavić dobili su nagradu „Zlatna papuča“ za najbolje decu-glumce). Film je prikazan i nagrađen u Prištini, Herceg Novom, Harkovu, Riju, Poznanju, Nju Delhiju…
Film su institucionalno podržali Filmski centar Srbije, Media program, Kreativna Evropa, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Grad Beograd, Opština Stari grad.

Podrška Filmskog instuta Doha za postprodukciju dokumentarnog filma Marije Stojnić

Dokumentarni film „Govori da bih te video“ autorke Marije Stojnić uvršten je u listu 38 regionalnih i međunarodnih projekata kojima je na jesenjoj sesiji Filmskog instituta Doha (Doha Film Institute) odobrena podrška. Filmu Marije Stojnić tom prilikom obezbeđena je podrška za troškove postprodukcije. Premijera ovog filma, srpsko-hrvatske koprodukcije, koja nastaje i uz podršku Filmskog centra Srbije, očekuje se tokom ove godine.
Postavljen na granicu između opservacijskog dokumentarnog filma i zvučnog eksperimenta, Govori da bih te video je omaž stvaraocima i slušaocima kulturnog, umetničkog, naučnog i dramskog programa Radio Beograda, jedine radio stanice u zemlji koja emituje ovakvu vrstu programa. Scenaristkinja i rediteljka je Marija Stojnić, koja je, uz Miloša Ivanovića, i producirala ovaj film. Direktor fotografije je Dušan Grubin, montažeri Krsitina Poženel i Ivan Vasić, dizajner zvuka Ivan Zelić, a koproducenti: Restart, Vanja Jambrović i Tibor Keser.
Na Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, u programu „Agora: Work in Progress“, u kome se za nagradu „Eurimages Lab Project Award“ takmičilo jedanaest projekata, pobedio je projekat ovog filma. Projekat Marije Stojnić je u Solunu dobio Eurimažovu nagradu u iznosu do 50.000 evra, zato što je procenjeno da je u pitanju film koji će pomeriti granice filmskog izraza i doprineti obnovi evropskog filma. Pre toga, projekat filma „Govori da bih te video“ dobio je i nagradu „ZagrebDox PRO“.

Eurimages podržao i dve srpske manjinske koprodukcije

Eurimages, fond Saveta Evrope za potporu filmu, na sesiji održanoj u Tbilisiju, u Gruziji podržao je i dve srpske manjinske koprodukcije. Srbiju je na pomenutom zasedanju Eurimages-a predstavljao Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, a valja istaći da ova podrška znači da će Srbija ostvariti svoje prve koprodukcije sa Gruzijom i Litvanijom.
Tom prilikom projekat gruzijsko-austrijsko-srpskog dokumentarnog filma „Susret“, o ponovnom okupljanju pobedničkog ženskog šahovskog tima Sovjetskog saveza nakon trideset godina; ovaj projekat je podržan kao jedini dokumentarni projekat u ovom odabiru, a podrška iznosi 72 hiljade evra.
Rediteljka filma Susret je Tatia Skhirtladze, korediteljka je Anna Khazaradze , a ovaj film nastaje po scenariju Ine Ivanceanu i Tatije Skhirtladze. Jedan od koproducenata je i srpska produkcijska kuća Playground Produkcija, a ovdašnja koproducentkinja je Sarita Matijević. Snimanje je krenulo na ovogodišnjoj Šahovskoj olimpijadi u Batumiju, gde su slavne šahistkinje počasne gošće. Ukupan budžet Susreta iznosi 400 hiljada evra.
U Gruziji je odlučeno da Eurimages podrži i projekat novog igranog filma glasovitog litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa; reč je o projektu Suton (In the Dusk), koji nastaje kao koprodukcija Litvanije, Francuske, Češke, Letonije i Srbije. Ovom projektu je odobrena podrška u iznosu od 250 hiljada evra. Ovdašnji koproducent pomenutog filma je kuća Biberche Productions, a srpska koproducentkinja je Nikolina Vučetić Zečević. Šarunas Bartas je cenjeni i višestruko nagrađivani litvanski reditelj evropskog renomea, a njegovi najznasčajniji filmovi su: A casa, Few of Us, Koridorius, Freedom i Frost.

Srpski filmovi, srpske manjinske koprodukcije i srpski koproducenti na ovogodišnjem Filmskom festivalu Les Arcs

Srpski filmovi, autori i producenti biće zastupljeni i na ovogodišnjem, jubilarnom, desetom po redu izdanju Filmskog festivala Les Arcs u Francuskoj. Festival će se odvijati od 15. do 22. decembra.

U programu nazvanom Hauteur, koji će predstaviti samo pet probranih i uspešnih evropskih filmova, je i višestruko nagrađivani film Teret Ognjena Glavonića. Nedavno je na festivalu u Marakešu Glavonić proglašen najboljim rediteljem u glavnom takmičarskom programu upravo za režiju Tereta.

U glavnom zvaničnom programu pomenutog festivala za nagradu Kristalna strela ove zime će se nadmetati ukupno deset recentnih celovečernjih ostvarenja, među kojima je i film Zaposlena (Her Job) Nikosa Labota, nastao u koprodukciji Grčke, Francuske i Srbije i, kao i Teret, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Kako je Filmski festival Les Arcs u ovih svojih deset godina trajanja izrastao i u značajno okupljalište i filmskih producenata, sa opsežnim i učinkovitim industrijskim delom, Filmski centar Srbije, u saradnji sa organizatorima tamošnjeg programa Koprodukcijsko selo, a koje  će se održati od 15. do 18. decembra,  organizovao je učešće četiri producenta iz Srbije u okviru ovog industry programa: Nataša Damnjanović, Tijana Višnjić, Miloš Ivanović, Marko Stanković. Ovo je  drugi put da Filmski centar Srbije  organizuje učešće producenata iz Srbije u programima Koprodukcijskog sela u okviru Filmskog festivala Les Arcs.

DAN DOMAĆEG FILMA U TRINAEST GRADOVA U SRBIJI

Četvrtak, 29. novembar 2018.

U organizaciji Filmskog centra Srbije i DOK Srbija, a u okviru programa Dan domaćeg filma, u četvrtak 29. novembra, održaće se projekcije domaćih dokumentarnih filmova u trinaest gradova Srbije. Dva dana ranije, u utorak 27. novembra od 12 sati, u Filmskom centru Srbije biće održan niz besplatnih predavanja namenjenih profesionalcima iz oblasti filma.

Filmski centar Srbije u saradnji sa DOK Srbija nastavlja sa realizacijom projekta Dan domaćeg filma, sa ciljem promocije domaćih dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju a zaslužuju da budu viđeni. Nakon projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Program podrazumeva besplatnu filmsku projekciju i razgovor sa autorom, i održaće se u trinaest gradova Srbije: Pančevu (“Enkel” Aleksandra Reljića), Negotinu (“Dugo putovanje u rat” Miloša Škundrića), Novom Sadu (“Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića), Novom Pazaru (“Najvažniji dečko na svetu” Tee Lukač), Čačku (“Vodič kroz crnu rupu” Zlatka Pranjića), Šapcu (“Pejzaži rata, pejzaži mira” Arona Sekelja i “Siguran posao” Igora M. Toholja), Ivanjici (“4 godine u 10 minuta” Mladena Kovačevića), Vrnjačkoj Banji (“Neđina kuća” Ane Otašević), Gornjem Milanovcu (“Wongar” Andrijane Stojković), Zrenjaninu (“Gora” Stefana Maleševića), Subotici (“Doći će žuti ljudi i piće vodu sa Morave” Tanje Brzaković), Leskovcu (“Slatko od ništa” Borisa Mitića), Lazarevcu (“Tako mi na istoku” Katarine Mutić i “Dnevnik jednog kamiondžije” Miloša Ljubomirovića).

U utorak, 27. novembra, u prostorijama Filmskog centra Srbije biće održana besplatna predavanja za filmske profesionalce, i to: EAVE radionica (predavač Vladimir Vasiljević), predavanje na temu Indie go go kampanje (Mladen Matičević i Aleksandar Pavlić), predavanje na temu korišćenja autorskih dela na filmu (Maskom – Tatjana Bukvić, Srđan Mitrić, Slobodan Nešović, Emina Peruničić) i radionica na temu pravdanja sredstava dobijenih na konkursima (predavači Ana Ćosić i Jovana Nikolić). Sve radionice i predavanja su besplatni za zainteresovane učesnike.

Šabanu s ljubavlju – Gipsy Kings

Gipsy Kings u filmu o Šabanu Bajramoviću!

Tokom koncerta legendarne grupe Gipsy Kings u Sava Centru u nedelju 2. decembra snimaće se završni kadrovi filma o kralju romske muzike Šabanu Bajramovicu reditelja Željka Mirkovića koji će emitovati jedna od najvećih svetskih TV stanica za dokumentarne filmove.

Paco Baliardo, osnivač Gipsy Kingsa i najstariji sin Manitasa del Plate pojaviće se na bini sa statuetom Šabana Bajramovica i posvetiti mu nekoliko pesama među kojima originalnu Šabanovu kompoziciju “Đeli Mara po vašari”, koju je kasnije Goran Bregović objavio pod imenom “Mesečina,” kao i da će Šabanu u čast izvesti “My Way”
Direktor Nisvila Ivan Blagojević izjavio je da su Gipsy Kings bili grupa koju je Šaban najviše voleo a da mu je omiljena numera bila upravo “My Way” koju je preveo na romski jezik i uvežbavao je sa klasičnim džez bendom u Nišvil radiju, uz nekoliko drugih džez standard, u nameri da snimi album autentičnog romskog džeza. Zbog Bajramovićevih problema sa srcem taj album nikada nije završen. Šaban je često pričao da bi voleo da je on napisao tu pesmu, a inače, na osnovu ekspresivnosti izvođenja, bio je ubeđen da je Frank Sinatra i komponovao “My Way“, mada je reč o melodiji „Comme d’habitude“ koju je napisao fransuski tandem: Jacques Revaux i Claude Francois, za koju je Paul Anka napisao sasvim novi tekst.

Koncert u Sava Centru desiće se u istom prostoru, tačno nakon 10 godina od velikog koncerta “Prijatelju Šabanu” koji je zahvaljujući Ministarstvu kulture i Nišvilu održan u čast tada preminulog pevača .
Tokom svih prethodnih izdanja Nišvila reditelj Željko Mirković, inače rođeni nišlija nosilac 53 internacionalne nagrada, kandidature za Oskara i predavač predmeta “Film i digitalni mediji “ na američkom univerzitetu, snimao je sa svojom ekipom nastupe i izjave o Šabanovoj muzici najvećih zvezda festivala dobitnika nagrade “Nisville Grand Prix – Šaban Bajramović” medu kojima su bili i Solomon Burke, Blues Brothers, Candy Dulfer, Incognito, Alpha Blondy i drugi.
Željko Mirkovic je izjavio da Šaban i popularnost njegove muzike jesu primer takozvane “ Meke Moći “ i širenja pozitivne slike šarma jednog naroda i da planira da pored filma uradi i seriju od 10 epizoda na sličan način kako je to uradio sa svojim poslednjim filmom “Teslin narod“ .
Koncert grupe Gipsy Kings je deo akcije decentralizacije kulture “Najbolje sa Nisvila u Beogradu“ i pored njihovog celovečernjeg koncerta, polučasovnim nastupima u velikoj Sali Sava Centra predstaviće se i “Nišville Big Band” sa dirigentom dr Dragoslavom Petrovićem i najbolji srpski džez sastav u međunarodnim okvirima “Eyot”, a u foajeu – “Nišville Youth Orchestra” i “Jayus Jazz”.
Takođe, posetioci će moći da vide i izložbe slika nastalih na umetničkoj kolonizaciji niške tvrđave “Art to go Jazzy“ kao i strip radove ovogodišnje “Nišville Striporame“ među kojima i rad Viktora Bogdanovića, crtača Supermena i Betmena.

Šaban Bajramović – Djeli Mara po vašari

ODRŽAN TRENING PROGRAM ZA AUTORKE DOKUMENTARNIH FILMOVA NA FESTIVALU U LAJPIGU

Trening realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Filmskog centra Srbije

U Lajpcigu je održan treći, završni modul ovogodišnjeg izdanja programa CIRCLE. Trening program CIRCLE (CIRCLE Women Doc Accelerator) je nova inicijativa koju su pokrenuli srpska produkcijska kompanija Wake Up Films i crnogorski Underhill festival, i prvi je te vrste u regionu. Reč je o treningu za autorke dokumentarnih filmova iz regiona Jugoistočne Evrope koji su podržali Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Partnerstvo sa Festivalom DOK Lajpcig omogućilo je uspostavljanje kontakata na DOK Co-Pro marketu koji je deo najstarijeg festivala dokumentarnog filma na svetu. Završni modul trening programa CIRCLE za ovu godinu održan je upravo u Lajpcigu, od 29. to 31. oktobra 2018. godine.

Učesnice CIRCLE programa, talentovane producentkinje i rediteljke, imale su priliku da na trećem modulu, na organizovanim sastancima, kroz pičinge predstave svoje projekte potencijalnim koproducentima, distributerima, televizijskim urednicima iz cele Evrope. U tome im je pomoglo znanje stečeno na prethodna dva modula održana u Podgorici (u okviru festivala Underhill, od 5. do 9.juna) i u Novom Sadu (od 25. do 28.septembra).

Među mentorkama koje su tokom 2018. godine vodile sesije bile su Paula Vakaro (producentkinja koja je radila sa Džimom Džarmušom i Emirom Kusturicom), Bernadet Tuza-Riter (rediteljka i producentkinja nagrađivanog dokumentraca „A Woman Captured“) i Hana Polak, priznata poljska rediteljka. Među mentorkama našle su se i filmske profesionalke iz Srbije: producentkinja Dragana Jovović i montažerka/rediteljka Jelena Maksimović. U ovogodišnjem izdanju učestvovalo je osam rediteljki/producentkinja iz Mađarske, Grčke, Hrvatske, Rumunije, Norveške, Crne Gore… Boje Srbije je predstavljala Andrijana Stojković, i to sa projektom „Još jedan put“.

Treba istaći da CIRCLE ima partnerski odnos sa dve značajne dokumentarističke mreže (EWA – European Women’s Audiovisual Network i EDN – European Documentary Network), što učesnicama omogućava dodatnu vidljivost i povećava im šanse za uspešnu karijeru na evropskoj filmskoj sceni.

Platformu CIRCLE podržali su Filmski centar Crne Gore i Filmski centar Srbije, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Podrška fondova Bugarske i Nemačke za projekat novog filma Olega Novkovića

Dobre vesti stižu iz Bugarske i Nemačke – tamošnji filmski fondovi odlučili su da finansijski podrže projekat novog filma reditelja Olega Novkovića, „Živi čovek“, koji podržava i Filmski centar Srbije.
Živi čovek je priča o ostarelom rokeru koji saznaje da mu je kćerka trudna, kao i da on zapravo nije biološki otac svoga sina. Razočaran napušta porodicu, i u potrazi za izgubljenom slobodom dospeva u vir droge i seksa, završavajući avanturu na međi života i smrti.
Cenjeni i svepriusutni nemački fond MDM odlučio da je ovaj projekat podrži iznosom od 175 hiljada ervra, a Izvršna agencija Bugarskog nacionalnog filmskog centra (The Bulgarian National Film Centre) podržaće ovaj projekat u kategoriji manjinskih koprodukcija. Bugarski koproducent je kuća Chouchkov Brothers, LTD.
U decembru 2017. godine, odlukom Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, a na osnovu procene stručne komisije, ovaj je projekat na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova izborio podršku u vrednosti od 30 miliona dinara.
Tom prilikom komisija je ukazala na sledeće: „U pitanju je egzistencijаlističkа drаmа sa elementima komedije o poslednjem ovozemljskom dаnu ideаliste i buntovnikа, propаlog rokerа. Ovа urbаnа romаtičnа, imntimnа, i duhovitа pričа, poseduje univerzаlnost i neobičnu nostаlgiju, pа lаko može biti prаvi generаcijski film. Oleg Novković i scenaristkinja Milenа Mаrković predstvljаju gаrаnt zа kvаlitetаn film. Projekаt imа kаko festivаlsk,i tаko i bisokopski potencijаl, što je dodаtni kvаlitet u nаjboljem duhu rаnijih srpskih i jugoslovenskih filmovа, koji su pogodni zа obe vrste distribucije.“
Oleg Novković je reditelj filmova Kaži zašto me ostavi (1993), Normalni ljudi (2001), Sutra ujutro (2006), Rudarska opera (2006), Beli beli svet (2010) i Otadžbina (2015), a u svojstvu reditelja radio je i na poularnoj televizijskoj igranoj seriji Složna braća (1996).

FILM O DŽUDI GARLAND
Rene Zelveger u ulozi holivudske ikone

Beograd, 25. oktobar –Rene Zelveger (Renée Zellweger), dobitnica Oskara za film Hladna planina ( sa još dve nominacije za filmove Dnevnik Bridžit Džouns, Čikago) igraće holivudsku ikonu Džudi Garland u filmu Džudi (Judy). U filmu će pored nje glumiti i Jessie Buckley (Rat i mir), Finn Wittrock (Američka horror priča) i Michael Gambon (Hari Poter).

Džudi Garland stiže u London 1968. na rasprodat koncert u čuveni klub Talk of the Town . U eri nazvanoj Swining London tokom ludih šezdesetih, održaće svoj poslednji koncert u ovom gradu.

30 godina nakon njene legendarne uloge u filmu Čarobnjak iz Oz-a, Džudin glas je već oslabio, a drama njenog života je u punom jeku. Dok se priprema za nastup, u svađi sa organizatorima, očarava muzičare i voljene obožavaoce svojom toplinom i šarmom. Sprema se da po peti put uplovi u bračne vode i još uvek veruje u ljubav. Ali, i dalje je ranjiva. Provodi svoj životni vek od 47 godina radeći od toga 45, umorna je i more je upomene na svoje izgubljeno detinjstvo u Holivudu, a sve što želi je da bude kod kuće sa svojom decom. Postavlja se pitanje da li će imati snage da nastavi dalje?

U filmu ćemo slušati neke od njenih najpoznatijih pesama, uključujući i legendarnu pesmu “Iznad duge” (Over the Rainbow). Film Džudi je oda njenom nezaboravnom glasu, želji za ljubavlju i životom i neprolaznom stilu ove holivudske ikone.

Film DŽUDI režira Rupert Gold (Goold), poznat našoj publici po filmovima Kralj Čarls III i Istinita priča. Scenario potpisuje Tom Edž (Kruna), dok je producent dobitnika BAFTA nagrade Dejvid Livingstone (Pride). Film će se naći u našim bioskopima početkom sledeće godine.

PREMIJERA FILMA
FANTASTIČNO PUTOVANJE U OZ

U bioskopu Cineplexx Delta City 27. oktobra
Gosti premijere glumci koji su radili sinhronizaciju

Beograd, 23.10 -Premijera crtanog filma “Fantastično putovanje u OZ” biće održana u subotu, 27. oktobra u 16h u bioskopu Cineplexx Delta City. Film je sinhronizovan na srpski jezik, a specijalni gosti na premijeri će biti upravo naši glumci koji su na velikom platnu oživeli drage nam junake iz čarobne zemlje OZ.

U glavnoj ulozi i ujedno ulozi i reditelja sinhronizacije slušaćemo Dragana Vujića Vujketa. Doroti glumi talentovana glumica pozorišta na Terazijama – Nevena Đoković, a njenog vernog pratioca neustrašivog psa Totoa glumi Milan Antonić. Mudrog i poštenog Strašila glumi Nikola Šurbanović, hrabrog u pokušaju i nervoznog Lava – Duško Radović, a vrednog Limenog – Jovan Jelisavčić. U ostalim ulogama slušaćemo Dušicu Novaković, Jadranku Pejanović Bugarski, Nikolu Nemeša, Slobodana Tešića i Marka Markovića. Za mix zvuka je zadužen studio Audio Wizard M&D. Specijalan gost sinhronizacije je Vlada Kovačević koji je u svom maniru sjajnih imitacija oživeo dva tigra.

Naša priča prati devojčicu Doroti (unuku nadaleko poznate Doroti) koja odlazi u čarobnu zemlju OZ pomoću bakinih magičnih cipelica. Doroti stiže u pravi čas da spase Smaragdni grad od lukavog Urfina Džusa i njegovih drvenih vojnika. Stari drugari Limeni, Strašilo i Lav uz pomoć Doroti pokušaće da poraze Urfinovu vojsku i otkriju razlog njegove mrzovolje.

Animirani film “Fantastično putovanje u OZ” u bioskopima širom zemlje i regiona prikazivaće se od 1. novembra.

Trl: https://www.youtube.com/watch?v=Jred9wqDe5Q&feature=youtu.be
Sajt: https://www.famesolutions.rs/movie/fantasticno-putovanje-u-oz/

Podrška fonda Eurimages projektu novog filma Stefana Arsenijevića

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Eurimages, fond Saveta Evrope za potporu filmu, podržao projekat još jednog srpskog filma; reč je o projektu novog dugometražnog igranog filma „Strahinja“, reditelja Stefana Arsenijevića.
Strahinja će moći da računa na podršku u iznosu od 190 hiljada evra; a važan podatak je i da je na pomenutoj sesiji Strahinja (sa prosečnom ocenom od čak 9,83) najbolje ocenjen od svih 16 odabranih projekata. Posle Oca Srdana Golubovića i projekta novog dokumentarnog filma Mile Turajlić, ovo je već treći većinski srpski filmski projekat koji je izvojevao podršku fonda Eurimages za nepunih godinu dana.
Stefanu Arsenijeviću će Strahinja biti drugi dugometražni film. Filmski centar Srbije je u decembru 2016. na Konkursu za sufinasiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova podržao projekat ovog filma. Komisija je tom prilikom istakla da Strahinja, scenario koji je Arsenijević napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom, spaja poznatu srpsku epsku pesmu Banović Strahinja sa gorućim pitanjem današnjice – migrantskom krizom. „Ovakav spoj epskog i ljubavnog zapleta“, piše u obrazloženju Komisije, „čini ovaj scenario odličnim predloškom za film koji bi mogao da ima uspešan život kako u bioskopima tako i na međunarodnim festivalima“.
I CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), francuski centar za film i pokretne slike, agencija pri tamošnjem Ministarstvu kulture, u kategoriji prvog i drugog filma pružio je podršku projektu ovog filma Stefana Arsenijevića (francuski koproducent je kuća Just Sayin’ Films). Osim toga, u avgustu prošle godine Filmski fond Luksemburga je u kategoriji Cineworld projektu Strahinja odobrio pomoć od 200 hiljada evra.
Arsenijevićev kratki film (A)Torzija (2003) osvojio je Zlatnog medveda u Berlinu, Nagradu Evropske filmske akademije i nominaciju za Oskara. Arsenijevićev dugometražni debi, film Ljubav i drugi zločini, premijerno je prikazan 2008. godine u Berlinu. Arsenijević je režirao i segmente u omnibusima Izgubljeno-nađeno (2005) i Istanbul: Ne zaboravi me (2011).
Osim toga, Eurimages je na ovoj svoj sesiji odlučio da podrži i projekat bugarskog filma Policijska patrola Stefana Komandareva, a to je, podsećamo u isti mah i manjinska srpska koprodukcija, koja je početkom leta dobila i podršku Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

Podrške iz inostranstva za srpske filmove „Prvi maj“ i „Mrak“

Projekat novog filma scenariste i reditelja Mladena Đorđevića pod nazivom „Prvi maj“ podržan je na upravo završenom konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija u Grčkoj. Takođe, Danski institut za film odlučio je da podrži projekat  filma „Mrak“ scenariste i reditelja Dušana Milića.

„Prvi maj“ Mladena Đorđevića priča je o grupi bivših radnika lokalne fabrike, koji, nakon njenog zatvaranja u sumnjivoj privatizaciji, utehu i snagu traže u natprirodnom. Projekat je prethodno podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova, a producenti su Milan Stojanović i Mladen Đorđević ispred kompanija Corona Film i SENSE Production.

Grčki koproducent je Maria Drandaki iz kompanije Homemade Films, inače producent grčko-francusko-srpskog filma „Zaposlena“, nedavno prikazanog na festivalu u Torontu, takođe realizovanog uz podršku Filmskog centra Srbije. Snimanje filma „Prvi maj“ planirano je za 2019. godinu.

Film „Mrak“  scenariste i reditelja Dušana Milića nastaje i uz podršku Filmskog centra Srbije. U julu ove godine Grčki filmski centar odobrio je „Mraku“ podršku u iznosu od 40.000 evra u kategoriji manjinskih koprodukcija. Pre toga, na konkursu Bugarskog nacionalnog filmskog centra Milićev Mrak je uvršten u pet projekata u kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija u domenu dugometražnog igranog filma, i tom prilikom ovaj projekat ocenjen je kao najbolji (sa prosečnom ocenom komisije od 70,86). Bugarski koroducent Mraka je kuća RFF INTERNATIONAL, odnosno, Stefan Kitanov, a ovaj naš budući film osvojio je novčanu podršku Bugarskog nacionalnog filmskog centra u iznosu od oko 130 hiljada evra. Nakon toga, projekat novog filma scenariaste i reditelja Dušana Milića izborio je i finansijsku podršku  italijanskog regionalnog fonda „Fondo Audiovisio FVG“. „Mraku“ je odlukom tog fonda odobrena podrška od 56.000 evra.

Dušan Milić je scenarista i reditelj filmova Jagoda u supermarketuGuča i Travelator, a kreator je i reditelj televizijskih serija Folk i Sumnjiva lica.

Edukativne radionice za osnovce na temu filma „Zlogonje“ i knjige Jasminke Petrović

Tokom trajanja distribucije filma „Zlogonje“ širom Srbije organizuju se edukativne radionice za osnovce koje vodi spisateljica Jasminka Petrović, a gde ona zajedno sa đacima analizira teme i fenomene koje obrađuju film „Zlogonje“ i njena knjiga „O sreći i dugmetu“.
Jasminka Petrović je tim povodom i na tu temu izjavila sledeće:
– Na osnovu delova iz knjige O dugmetu i sreći (u izdanju Kreativnog centra) i inserata iz filma Zlogonje na radionicama razgovaramo o raznim temama: o poštovanju različitosti, o razvodu, o vršnjačkom nasilju, a najviše o prijateljstvu i ljubavi. Koliko su značajni ovi razgovori najbolje ilustruje komentar jedne devojčice iz OŠ „Vladislav Ribnikar“. Na moje pitanje „Kako svet može postati bolje i lepše mesto?“, ona je odgovorila: „Upravo ovakvim knjigama i filmovima“. Duboko verujem da su deca vesnici boljeg i lepšeg sveta. Zadatak nas odraslih je da ih podržimo i volimo. Pa šta čekamo!
Sinopsis Zlogonja otkriva sledeće: Priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu. Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje oseća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata ali ubrzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj mašti. A najveća prepreka od svih za Jovana je upravo on sam. Jovan će morati da prihvati sebe takvog kakav jeste i zdušno se baci u najveću avanturu od svih – život. Kada to učini pred njim se otvara ceo jedan novi svet, u kome će zajedno sa Milicom otkriti istinsku prirodu veštice i na potpuno neočekivan ali i zreo način savladati njenu pretnju. I postati pravi heroj.
Ova priča nastala je pod vođstvom producentkinje Jovane Karaulić i producentske kuće Akcija produkcija, a scenario koji je nastao po motivima knjige O dugmetu i sreći autorke Jasminke Petrović, napisali su Marko Manojlović i Miloš Krečković. Koproducent i na ovom filmskom ostvarenju su kuće This and That iz Beograda kao i Dream Factory iz Makedonije. Nastanak i ovog filmskog dela podržao je i pomogao i Filmski centar Srbije. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, autorka muzike Nevena Glušica, kostimografkinja je Milena Milenković, montažer filma je Đorđe Marković, dok je scenograf iskusni Aljoša Spajić. U Zlogonjama glume deca Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milena Predić i Matija Popović.

Detaljnije o filmu Zlogonje u ovom našem tekstu:
http://www.fcs.rs/zlogonje-nastavljaju-festivalsi-pohod-sirom-planete/

Film „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića i na uglednom festivalu IDFA u Amsterdamu

Srpski film „4 godine u 10 minuta“ reditelja Mladena Kovačevića uvršten je u programsku celinu Best of Fests ovogodišnjeg izdanja festivala IDFA u Amsterdamu, najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma na čitavom evropskom kontinentu. Ovaj program predstavlja 34 recentna dokumentarna filmska ostvarenja koja su imala bogat i zapažen festivalski život širom sveta. IDFA će se ove jeseni odviijati u periodu između 14. i 25. novembra. Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.
4 godine u 10 minuta je nakon svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu Visions du Reel u Nionu (Švajcarska) prikazan i na velikom broju drugih festivala širom sveta. Dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.
U pitanju je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja u večnu slavu. Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, zastrašujući momenti i san o avanturi koji se umesto pokličem pobednika završio krikom poraženog.
Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević. Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je Jakov Munižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u okviru kuće Horopter Film Production, uz podršku Filmskog centra Srbije.
Filmovi Mladena Kovačevića prikazani su u selekcijama Visions du Réel, Hot Docs, DOK Leipzig, FID Marseille, CPH:DOX, i preko stotinu drugih festivala, gde su osvojili brojne nagrade. Kovačević trenutno snima dva dokumentarna filma, Srećna Nova, Yiwu i Zbirka početaka, i priprema igrani film Koryo, koji će se snimati u Severnoj Koreji

Završeno snimanje srpske manjinske koprodukcije „Bog u cipeli“

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je završeno snimanje dugometražnog igranog filma radnog naslova „Bog u cipeli“ po scenariju Ognjena Sviličića, koji potpisuje i režiju, i Marije Verhofn, na lokacijama u Zagrebu, Šibeniku, Vodicama i ostrvu Murter.

Film „Bog u cipeli“ je međunarodna koprodukcija srpske filmske kuće BIBERCHE, MAXIMA FILM-a iz Zagreba i makedonskog SKOPJE FILM STUDIJA, koja se realizuje uz podršku Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizuelnog centra, Makedonske filmske agencije MEDIA i Hrvatske radiotelevizije.

Reditelj je odmah nakon snimanja ušao u postprodukciju filma, koja će se u saradnji sa montažerkom Natašom Pantić i kućom Digitalkraft, odvijati u Beogradu do nove godine.

U filmu glume Franko Jakovčević, Belma Košutić, Karla Brbić, Barbara Vicković, Igor Kovač, Goran Bogdan, Stipe Radoja, Josip Lukić i mnogi drugi. Autorski tim čine još i direktor fotografije Marinko Marinkić, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Emilija Ivanovska Atanasovska, majstorica maske Iva Kurobasa, majstor tona Igor Popovski, te montažerka Nataša Pantić.

Bog u cipeli je film o odrastanju, o individualnoj veri, o nadi. Glavni junak je dečak Goran, koji je razočaran i bez porodice ostavljen u domu pod patronatom katoličke crkve. Dečak odbija da se moli jer je besan na celi svet. Što ga više prisiljavaju na molitvu i na pravila doma, on je sve buntovniji. U tom svom otporu i nizu događaja kojima i sam učestvuje, on shvata kako ipak postoji nešto izvan nas samih što nas povezuje.

Ovo je drugi film Ognjena Sviličića u produkciji Nikoline Vučetić Zečević i kuće BIBERCHE iz Beograda, i Damira Terešaka iz Zagrebačke produkcije MAXIMA; prethodni, Takva su pravila , takođe nastao uz podršu Filmskog centra Srbije, svetsku je premijeru imao na Venecijanskom festivalu, gde je ovenčan Zlatnim laom za najbolju mušku ulogu.

PREMIJERA CRTANOG FILMA “KONDORITO – AVANTURA U SVEMIRU”
CINEPLEXX DELTA CITY 4. OKTOBAR U 18H
Specijalni gosti premijere glumci koji su radili sinhzonizaciju, uz glavne glumce Slobu Stefanovića i Sergeja Ćetkovića

Beograd, 4.10 -Premijera crtanog filma “Kondorito – avantura u svemiru” biće održana u četvrtak, 4. oktobra u 18h u bioskopu Cineplexx Delta City. Film je sinhronizovan na srpski jezik, a specijalni gosti na premijeri će biti upravo naši glumci koji su udahnuli život ovim živopisnim junacima.

Režiju sinhronizacije potpisuje Dragan Vujić Vujke, uz podršku Audio Wizard studija. U glavnoj ulozi samog Kondorita slušaćemo Slobu Stefanovića, a u ulozi Pece Atletika – Sergeja Ćetkovića, koji će biti specijalni gosti premijere.

Sergej Ćetković oživeo je na originalan način lik Pece Atletika I tim povodom izjavio: “Pošto sam od skoro i sam producent crtanog filma, bila mi je čast i zadovoljstvo pozajmiti glas presmiješnom liku – Peci Atletiku. Imao sam veliku pomoć fenomenalnog I iskusnog Dragana Vujića – Vujketa, pod čijom dirigentskom palicom je rađena sinhronizacija ovog odličnog crtanog filma. Kodnorito će vam držati pažnju I nasmijati vas, te pozivam sve mališane I roditelje da uživaju u velikoj avanturi heroja Kondorita.”

Sloba Stefanović dao je glas glavnom liku – Kondoritu, najpopularnijem liku iz stripa u čitavoj Latinskoj Americi, i uživao u procesu rada: “Kondorito je jedan od najzabavnijih crtanih filmova na kojima sam radio, a radio sam zaista mnogo filmova. Veliku zahvalnost dugujem Draganu Vujiću, magu crtanih filmova i distributerskoj kući Fame solutions, jer kada imate prave profesionalce i zaljubljenike u crtane filmove, onda i posao bude pravo zadovoljstvo. Toplo preporučujem svima da pogledaju ovu nestvarnu peruansku priču o ljubavi. Velika mi je čast da igram najpoznatiji peruanski lik crtanih filmova ikada.”

U ostalim ulogama decu i roditelje zabavljaće Nikola Bulatović, Danijel Korsa, Dušan Kaličanin (u urnebesnom izvođenju lika Kondoritove tašte Gromislave), Sofija Juričanin, Dušica Novaković, Marko Marković, Nikola Šurbanović, Zdravko Savić, Ivan Zablaćanski, Duško Radović, Miroljub Turajlija I Slobodan Tešić.

Crtani film Kondorito predstavlja ekranizaciju najpopularnijeg stripa u Latinskoj Americi. Avantura u stilu Indijane Džounsa prati Kondorita i njegove drugare u ludoj akciji punoj smeha, u kojoj stiži čak i do svemira. Mališani širom zemlje moći će da ga pogledaju samo u bioskopima počev od 4. oktobra.

Nominacija za nagradu Prix Europa za „Enkela“ Aleksandra Reljića

Dokumentarni film Aleksandra Reljića „Enkel“ zavredeo je i nominaciju za nagradu „Prix Europa“ u kategoriji TV dokumentaraca, i to kao jedino ostvarenje tog tipa iz našeg regiona među nominovanima. Enkel je nastao uz podršku i Filmskog centra Srbije. Pomenuto ostvarenje je krajem marta prikazano u takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja Martovskog festivala u Beogradu.
Ovaj dugometražni dokumentarni film u fokusu ima priču o Evi Mozes Kor, koja je preživela holokaust i koja je na simbolički način usvojila Rajnera Hesa, unuka zapovednika u logoru Aušvic. Film je nastao u produkciji Radio-televizije Vojvodine, producenti su Srđan Mihajlović i Miodrag Koprivica, a izvršna producentkinja je Vanja Kranjac. Autor filma je Aleksandar Reljić, umetnička direktorka Milica Stojanov, a kamermani Viktor Prell i Goran Velemir. Muziku su komponovali Milan Kerezović i Mihajlo Obrenov, dok je film montirao Uroš Jandrić.
Na ovu temu u kratkoj izjavi Aleksandar Reljić, autor ovog filma, rekao je:
– Jedino što mogu da kažem da je velika stvar za Enkela i Radio televiziju Vojvodina (RTV) što smo dobili nominaciju za Prix Europa, i to kao jedini sa prostora bivše Jugoslavije, i da ćemo biti rame uz rame sa najjačim televizijskim produkcijama. To nam pruža veliku sanšu da se naš film bude prikazan i širokom evropskom auditorijumu, i to u u trenutku kada teme mrznje i ksenofobije, nažalost, ponovo dobijaju na značaju na čitavom evropskom kontinentu.
Nagrada Prix Europa još počev od 1987. godine odaje počast najboljim medijskim produkcijama na tlu Evrope, a ove godine pomenuta prigoda će se odigravati u Berlinu i Postdamu od 13. do 19. oktobra.

KAREN ŠAHNAZAROV STIGAO U BEOGRAD NA PREMIJERU FILMA „UBITI PO VIĐENJU“

Beograd, 27.9. – Povodom premijere filma „Ubiti po viđenju“ danas je održana konferencija za štampu na kojoj se ruski producent, reditelj i scenarista Karen Šahnazarov obratio predstavnicima sedme sile. Kako je film sniman na autentičnim lokacijama, po istinitim događajima agenata Federalne službe bezbednosti u akciji likvidacije ozloglašenog čečenskog teroriste, odgovornog za smrt stotine civila, među kojima i dece, Šahnazarov je rekao: „To je jedna vrlo škakljiva tema za našu sredinu, u filmu je malo promenjeno prezime ali naravno da se radi o Basajevu. Film je sniman po realnom događaju i vodilo se računa o detaljima. On se u Rusiji još uvek prikazuje i po meni je dobro prošao.“
Čuveni ruski sineasta na konferenciji za medije povodom premijere filma koji potpisuje kao producent ispred Mosfilma je izjavio: „Drago mi je što sam ponovo u Beogradu. Za mene ja važna sama činjenica što će film biti na srpskom tržištu. Hvala Marku Čkonjeviću i Stefanu Gelineu koji se bave distribucijom ruskog filma i zahvaljujući njima će biti prikazan. Napravili smo mini seriju od 4 epizode i još uvek nije prikazana u Rusiji a nadam se da će biti prikazana i u Srbiji.“
Film je i produkcijski bio veoma zahtevan, zbog snimanja u planinama i na nepristupačnom prostoru, producent je objasnio saradnju na višem nivou: „U filmu su glumili čečenski glumci, to je veoma važan psihološki momenat jer pokazuje da su na neki način saglasni sa onim što je prikazano u filmu. Tražili smo glumce po Čečeniji i Kavkazu i otkrili da tamo ima sjajnih glumaca. Mislim da je postojao izvestan izazov za Čečenske glumce u ovom filmu. To je vrlo složena i škakljiva tema za Kavkaz i sama činjenica da su pristali da glume u filmu pokazuje da se na Kavkazu menjaju stvari.“
Večeras je svečana premijera filma u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center u 20 časova. Film će se naći na repertoaru bioskopa širom Srbije od večeras.

MASTERKLAS KARENA ŠAHNAZAROVA U KINOTECI
Čuveni ruski sineasta sa domaćim producentima i rediteljima

Direktor Mosfilma, najvećeg ruskog i evropskog studija za proizvodnju filmova – Karen Šahnazarov održaće masterklas budućim filmskim radnicima, kao i profesionalcima iz oblasti filmske režije i produkcije u petak, 28. septembra od 11-13h u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1).

Čuveni ruski reditelj, scenarista i producent, boraviće nekoliko dana u Beogradu, povodom premijere filma “Ubiti po viđenju”, kojeg potpisuje kao producent. Šahnazarov je rado viđen gost u Beogradu, kako od strane kolega iz filmske industrije, tako i od strane ljubitelja sedme umetnosti. Iz bogate biografije uspešnog reditelja, koji je godinama direktor najvećeg evropskog filmskog studija MOSfilm, izdvajaju se filmovi “Beli tigar”, koji je 2012. godine bio ruski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, kao i film „Ana Karenjina – Sećanja Vronskog“ koji je doživeo veliki uspeh u Rusiji. Značajan uspeh ostvarili su i filmovi “Word No.6” kao i “Courier”.

Masterklas oganizuje Filmski centar Srbije u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom uz podršku distributerske kuće Fame Solutions.

UBITI PO VIĐENJU U BIOSKOPIMA OD 27. SEPTEMBRA

Veliki ruski reditelj i producent Karen Šahnazarov dolazi na premijeru filma u Beograd

Film “Ubiti po viđenju” je baziran na istinitom događaju o hvatanju jednog od najvećih terorista u istoriji Ruske federacije. Scenario je zasnovan na sećanjima direktnih učesnika u složenoj operaciji službe državne bezbednosti. Čuveni ruski sineasta Karen Šahnazarov dolazi u Beograd na premijeru filma koji potpisuje kao producent.

U glavnoj ulozi ćemo gledati ruskog glumca Igora Petrenka, koji je povodom ovog filma izjavio: “Kako je film zasnovan na stvarnim događajima, imali smo ozbiljnu odgovornost prema ljudima koji su to preživeli. Moj lik je operativac FSB (Federalne službe bezbednosti), koji se pridružio timu sa zadatkom da likvidira najtraženijeg teroristu, odgovornog za smrt velikog broja nedužnih civila, uključujući i dece.

Želeo sam da odam počast ljudima koji svakodnevno rizikuju svoje živote čuvajući naš mir.”

Aleksandar Aravin, reditelj filma dodao je da film ima elemente akcionog filma, ali više je priča o o ljudima koji brane svoju otadžbinu: “Ovo nije zabavan film o pravim muškarcima. Ovakvi filmovi se retko mogu videti na ekranima. Ne govorimo o mišićima i pucanju, već o karakteru ljudi, o smislu, o prilici da se preuzme odgovornost.”

Film je sniman na autentičnim lokacijama među najlepšim planinskim pejzažima Severne Osetije i Ingušetije, gde se operacija i odvijala. Nedirnuta priroda, autentična sela u duhu nacionalne tradicije, koju pažljivo čuvaju starosedeoci ovih predela, doprineli su dodatno prenošenju istinske atmosfere ovih događaja. Dramu i emocijalni naboj dodatno pojačava i originalna muzika, koju je napisao kompozitor  Jurij Potejenko.

Film će se naći na bioskopskom repertoaru širom Srbije od četvrtka, 27. septembra.

Trejler filma možete preuzeti sa sledećih linkova:

Sajt: https://www.famesolutions.rs/movie/ubiti-po-videnju/

Trl: https://www.youtube.com/watch?v=1rm6isWcWy4&feature=youtu.be

KAREN ŠAHNAZAROV DOLAZI U BEOGRAD

Čuveni ruski sineasta dolazi u Srbiju na premijeru filma „Ubiti po viđenju“

Beograd, 18.9. – Karen Šahnazarov, čuveni ruski reditelj, scenarista i producent, boraviće nekoliko dana u Beogradu, povodom premijere filma “Ubiti po viđenju”. Premijera je zakazana za 27. septembar u 20h u bioskopu Cineplexx UŠĆE.

Šahnazarov je rado viđen gost u Beogradu, kako od strane kolega iz filmske industrije, tako i od strane ljubitelja sedme umetnosti. Iz bogate biografije uspešnog reditelja, koji je godinama direktor najvećeg evropskog filmskog studija MOSfilm, izdvajaju se filmovi “Beli tigar”, koji je  2012. godine bio ruski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, kao i film „Ana Karenjina – Sećanja Vronskog“ koji je doživeo veliki uspeh u Rusiji. Značajan uspeh ostvarili su i filmovi “Word No.6” kao i “Courier”.

Film “Ubiti po viđenju” je baziran na istinitom događaju o hvatanju jednog od najvećih terorista u istoriji Ruske federacije. Scenario je zasnovan na sećanjima direktnih učesnika u složenoj operaciji službe državne bezbednosti. Film prati operativca Egora (kojeg glumi Igor Petrenko) u pokušaju likvidacije terorističkog lidera Šamila Bašajeva. Ime teroriste neznatno je izmenjeno u filmu, tako da lik Šamila Bazgajeva glumi Ajub Cingijev. Ovaj čečenski terorista odgovoran je za brojne terorističke napade na civile i gerilske napade na snage bezbednosti, kao i opsadu Moskovskog pozorišta i talačku krizu u Beslanu, koja je potresla ceo svet. Glavni glumci maestralno su odigrali svoje uloge u ovoj napetoj akcionoj priči.

Trejler filma možete preuzeti sa sledećih linkova:

Sajt: https://www.famesolutions.rs/movie/ubiti-po-videnju/

Trl: https://www.youtube.com/watch?v=1rm6isWcWy4&feature=youtu.be

Srpski kratkometražni filmovi u fokusu festivala u Grčkoj

Srbija će biti primetno zastupljena na predstojećem izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Drami, u Grčkoj; u pitanju je 41. izdanje pomenutog festivala, a 24. sa međunarodnom selekcijom.

U konkurenciji za nagrade je zapaženi srpski film Lijana mladog Ivana Đurovića, a srpskih ostvarenja će u izobilju biti u netakmičarskom delu programa. Naime, Naime, na poziv Umetničkog direktora festivala, g. Antonisa Papadopulosa, Dragan Marinković (deo tima Jugoslovenske kinoteke, u ranijim prilikama i  član žirija za kratke filmove na festivalima u Tuzli, Sarajevu, Luksoru, Limasolu, Temišvaru, Bukureštu…) izabrao je filmove koji će biti prikazani u sklopu programske celine nazvane Focus on Serbia.

Program se sastoji od dva bloka od po 100 minuta kratkih filmova proizvedenih u Srbiji u poslednjih desetak godina Pre svakog bloka filmova Dragan Marinković će predstaviti program (sastavljen od recentnih srpskih kratkih igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova), a posle projekcije je predviđen i razgovor sa publikom. Biće prisutni i neki od autora izabranih filmova, poput, Nevene Matović i Igora Toholja.

U bloku koji je predviđen za 17. septembar biće prikazani sledeći filmovi: Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka Ivane Todorović., Rabbitland Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg, Tamara Ivana Kneževića, Transfiguracija Igora Toholja, PRC Dušana Šaponje i Dušana Čavića, Probni brak Zorice Petrović i Flafi/Fluffy Milice Lee Filipovski.

Dva dana kasnije, 19. septembra, na programu je blok sa sledećim ostvarenjima: Deca iz limenog sela Ljiljane Prvulović, Karusel Nevene Matović, Dodir Aleka Conića, Mislilac u supermarketu Igora Simića, Bio dvaput jedan kralj Vojina Vasovića, Čovek koji je otišao po cigarete Marka Sopića i Ljudi nisu rode Janka Baljka.

Ovogodišnji festival u Drami počeće 16. septembra i trajaće sve do 22. septembra.

 

Radovi u toku: „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine

U fazu postprodukcije stigao je dugo očekivani film „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“; dugometražni igrani debi reditelja Predraga Ličine u srpskoj manjinskoj koprodukciji (koprodukcija Hrvatske i Srbije) potpomognutoj i podržanoj od strane Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Filmskog centra Srbije (FCS).

Dostupan sinopsis ovog ostvarenja nam otkriva sledeće: „Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Mala grupa bogatih još je bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na svetskom nivou vodi se još veća borba – voda je postala dragocenija od nafte! Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju ni od ratovanja, osvajanja, uništavanja, pa čak ni od ubacivanja zombi-virusa! Zagrebačkog bonvivana Miću (Krešimir Mikić) čija je dnevna rutina zacrtana negde između salona za masažu, restorana i kino-dvorana u kojima prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić (Hristina Popović) zombi-epidemija zateći će potpuno nespremnog, ali će on hrabro krenuti u Odiseju, praćen svojom filmskom heroinom i probijaće se kroz svet zombija s jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživeti!

Film po vlastitom scenariju režira Predrag Ličina, a producenti su Ankica Jurić Tilić i Miroslav Mogorović, odnosno, producentske kuće Kinorama (Hrvatska) i Art & Popcorn (Srbija). Nastanak filma su podržali i Hrvatski audioviizualni centar i Filmski centar Srbije. Direktor fotografije je Ivan Zadro, montažer Tomislav Pavlić, a autori muzike Jura Ferina i Pavao Miholjević. Dizajner zvuka je Julij Zornik, scenografkinja Jana Piacun, kostimogradfkinja Selena Orb, a majstor maske Miroslav Lakobrija.

Uloge u Posljednjem Srbinu u Hrvatskoj tumače: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Marina Redžepović, Dušan Bućan, Nikša Butijer, Sergej Trifunović, Tin Gregorić, Rene Bitorajac, Severina Kojić, Glorija Dubelj, Siniša Popović, Jadranka Matković, Dražen Čuček, Jelena Miholjević, Iva Babić, Alen Šalinović, Judita Franković Brdar, Tvrtko Jurić, Roko Sikavica, Ivica Zadro, Filip Sertić, Robert Ugrina.

Predrag Ličina je najprepoznatljiviji kao autor zapaženog kratkometražnog filma Teleport Zovko i reditelj epizoda serije Nedjeljom ujutro, subotom navečer.

Film „Strano telo“ Dušana Zorića u takmičarskom programu Filmskog festivala u Veneciji

U takmičarsku selekciju „Horizonti“ 75. Filmskog festivala u Veneciji uvršten je i kratki igrani film „Strano telo“ mladog reditelja Dušana Zorića, a projekcije su zakazane upravo za dane pred nama.
Dušan Zorić o učešću u Veneciji kaže: „Strano Telo je moj ispitni film sa treće godine fakulteta i niko nije očekivao da će proći na tako veliki festival kao sto je Venecijanska Mostra. Film prati jednog post-adolescenta koji u susretu sa žrtvom seksualne traume otkriva neke svoje animalne nagone. Jedan od selektora Venecije mi je rekao da se oseća užasno nakon svakog gledanja mog filma. Shvatio sam to kao kompliment.“
Dvadesetominutni film Strano telo je priča o momku Marku, koji pokušavajući da svojim zgodnim prijateljima dokaže muškost, izlazi u noć da nađe devojku. U susretu sa žrtvom seksualne traume iz prošlosti, on otkriva agresivni deo svoje ličnosti. Glumačku podelu čine Dubravka Kovjanić, Marko Grabež, Mihajlo Jovanović, Miodrag Dragičević i Sara Simović.
Dvadesetpetogodišnji reditelj filma Dušan Zorić je student završne godine filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov kratki igrani film Paraliza (2016) prikazan je na Pulskom filmskom festivalu, dok je dokumentarni film Ljubav (2017) imao međunarodnu premijeru na festivalu Visions du Réel u Švajcarskoj. Film Ljubav takođe se našao i u programu Sarajevo film festivala, Beldocs festivala i drugih.
Scenario za film uz reditelja potpisuje i Boris Grgurović, direktorka fotografije je Milica Drinić, a montažerka filma je Olga Košarić. Zvuk potpisuju Milan Antić, Uroš Todorović i Antonio Andrić. Za kostim su bile zadužene Milica Požar i Nena Šmitran, za šminku Jana Škobić, a scenografiju je radila Lenka Debeljak. Producenti filma su Nevena Petrović i Čarna Vučinić. Film Strano telo nastao je u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti pod mentorstvom reditelja Darka Bajića i Maje Miloš, i u saradnji sa producentskom kućom Non-AlignedFilms.
Venecijanska „Mostra“ je najstariji filmski festival na svetu i, uz filmske smotre u Kanu i i Berlinu, svakako jedan od najuglednijih festivala na svetu. Ove godine, Venecijanski filmski festival se održava od 29. avgusta do 8. septembra.

Svetska premijera crnogorsko-srpskog filma „Ti imaš noć“ u Veneciji

U sklopu 33. izdanja programa „Nedelja kritike“ aktuelnog 75. po redu Filmskog festivala u Veneciji, u sredu, 5. septembra, svetsku premijeru doživeće crnogorsko-srpsko dugometražno igrano ostvarenje „Ti imaš noć“; u pitanju je prvi celovečernji film mladog reditelja Ivana Salatića.

Ti imaš noć započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je volela. Dok radnici ostaju bez posla u brodogradilištu, barke prekrivene ciradama, razbacane svuda okolo, ostavljene su za neke bolje dane. Oluja uzima jedan život, Sanjin brat čeka noć u šumi. Noć koja može promeniti sve.

Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar. Ovo je prvi dugometražni igrani film Ivana Salatića, koji je 2015. sa kratkim filmom Dvorišta takođe učestvovao na festivalu u Veneciji u okviru selekcije Orizzonti.

Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije i Doha Film Instituta, Opštine Herceg Novi, te Turističke organizacije Herceg Novi. Učešćem ovog filma u zvaničnom programu prestižnog Venecijanskog filmskog festivala nastavlja se uspešan niz primećenih i traženih srpskih manjinskih koprodukcija, što je posledica nanovo pokrenute i zaživele šire strategije Filmskog centra Srbije. Na Berlinskom filmskom festivalu zimus je sa primetnim uspehom prikazan rusko-poljsko-srpski film Dovlatov u režiji Alekseja Germana, mlađeg, a ubrzo nas očekuje i premijera grčko-francusko-srpskog ostvarenja Zaposlena (Her Job) na takođe cenjenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF). Osim toga, samo u poslednjem krugu konkursa Filmskog centra Srbije podržano je čak 14 projekata mahom uvažavanih i proslavljenih   evropskih rediteljaa, što daje za pravo onima koji veruju da će Srbija istrajati i na putu  uspešnih i zapaženih manjinskih koprodukcija.

 DANILO CEKOVIĆ DOBITNIK IDFA NAGRADE

danilo c
U okvirima programa Docu Rough Cut Boutique nedavnog završenog Sarajevskog filmskog festival, dobitnik nagrade IDFA je naš mladi reditelj Danilo Ceković, autor projekta „Dnevnik ozbiljnog prestupnika“ (Diary of a Serious Offender), a pomenuta nagrada Cekoviću donosi poziv na ovogodišnji IDFA festival u Amsterdamu, najprestižnijem i najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma na evropskom kontinentu.
Danilo Ceković, autor i reditelj projekta „Dnevnik ozbiljnog prestupnika“, sledećim rečima opisuje nedavno iskustvo u Sarajevu i očekivanja od odlaska na IDFA festival u Amsterdamu:
– „Nismo očekivali da će najvažnija nagrada pripasti nama, jer nama kao mladim autorima poseta najvećem svetskom festivalu nije bila nešo očekivano. Kada je Rada Šešić, jedna od direkrorki programa Docu Rough Cut Boutique rekla ime našeg filma, dotrčali smo i svo troje (Ana, montažerka, Mira, akter i autor, Danilo, akter i reditelj) sa osmehom, a kasnije i suzama na licu prihvatili budućnost. Tako da u Amsterdamu očekujemo još puno dobrih ljudi koji ce pomoći da film bude viđen i da ljudi osete našu iskrenu i duboku ljubav prema njemu. Ta ljubav je jedino što zelimo da prenesemo i da pokažemo celom svetu kako Srbija nije zemlja ratova i haosa, već da nove generacije imaju snage za promene i povratak nečega što smo davno izostavili na listi želja kao najvažnije stvari – a to je ljubav prema mladosti i prema sebi samima”.
Reditelj ovog ostvarenja je Danilo Ceković, koji je i koproducent ispred kuće Osmica. Producent je Milan Milosavljević ispred Akademskog filmskog centra, uz podršku Filmskog centra Srbije. Izvršna producentkinja je Ivana Čavlina. Snimatelji su bili Danilo Ceković i Mira Janjetović. Montažerka je Ana Ristović. Za dizajn zvuka zadužen je Jakov Munižaba, a za kolor-korekciju Filip Orlandić.
Danilo, prestupnik, nakon naizgled bezazlene tuče, čitavo leto provodi služeći kaznu društveno korisnog rada. On, čisteći bazen sportskog centra „Vračar“, sa svojom devojkom Mirom mobilnim telefonom snima video dnevnik o njihovoj ljubavi tokom ovog procesa sazrevanja. Kroz emotivne uspone i padove, komični prestupnik beleži ličnu borbu odrastanja.
Festival IDFA u Amsterdamu će ove godine biti održan u periodu između 14. i 25. novembra na više festivalskih lokacija.FILM SNIMAN U SRBIJI STIŽE U AMERIČKE BIOSKOPE

film sniman u Srbiji

Tokom vikenda pred nama u redovnu distribuciju u 520 bioskopa na tlu Amerike stiže novi film – „Leptir“ , koji je tokom 2016. godine sniman na teritorijama Srbije, Crne Gore i Malte. Nastanak filma pomogao je i Filmski centar Srbije, sredstvima koja su na raspolaganju zahvaljujući Uredbi o podsticajima investitorima da u Republici Srbiji proizvode audiovizuelno delo.
Reč je o novoj ekranizaciji memoarske knjige Anrija Čarijera (1906-1973). Prethodna adaptacija je izrodila istoimeni filmski klasik u režiji Franklina Dž. Šafera, sa Stivom Mekvinom i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama. U fokusu priče je zatvorenik zatočen na dalekom ostrvu koji planira beg. Novu verziju je režirao mlađi danski sineasta Mihael Noer, zapažen po režiji filma „Severozapad” iz 2013. godine. Autor novog scenarija je Aron Gazinovski, scenarista fima „Zatvorenic”i („Prisoners”, 2013).
U novom „Leptiru” glavne uloge igraju Čarli Hanam (serija „Sinovi anarhije”, „Grimizni vrh”, „Izgubljeni grad Z” i „Kralj Artur”), Rami Malek („Gospodin Robot”, „Privremeni dom” , „Noć u muzeju 2”, „Želja za brzinom”, a gledaćemo ga i u naslovnoj ulozi u biografskom filmu o Frediju Merkjuriju), Tomi Flanagan, Iv Hjuson…, a tu su i domaći glumci Nina Seničar, Goran Navojec, Dragan Mićanović, Olja Hrustić… Kostimografkinja je Bojana Nikitović. Srpski partner je producentska kuća „Work in Progress”.

Trejler: