Filmovi, festivali…

KAREN ŠAHNAZAROV DOLAZI U BEOGRAD

Čuveni ruski sineasta dolazi u Srbiju na premijeru filma „Ubiti po viđenju“

Beograd, 18.9. – Karen Šahnazarov, čuveni ruski reditelj, scenarista i producent, boraviće nekoliko dana u Beogradu, povodom premijere filma “Ubiti po viđenju”. Premijera je zakazana za 27. septembar u 20h u bioskopu Cineplexx UŠĆE.

Šahnazarov je rado viđen gost u Beogradu, kako od strane kolega iz filmske industrije, tako i od strane ljubitelja sedme umetnosti. Iz bogate biografije uspešnog reditelja, koji je godinama direktor najvećeg evropskog filmskog studija MOSfilm, izdvajaju se filmovi “Beli tigar”, koji je  2012. godine bio ruski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, kao i film „Ana Karenjina – Sećanja Vronskog“ koji je doživeo veliki uspeh u Rusiji. Značajan uspeh ostvarili su i filmovi “Word No.6” kao i “Courier”.

Film “Ubiti po viđenju” je baziran na istinitom događaju o hvatanju jednog od najvećih terorista u istoriji Ruske federacije. Scenario je zasnovan na sećanjima direktnih učesnika u složenoj operaciji službe državne bezbednosti. Film prati operativca Egora (kojeg glumi Igor Petrenko) u pokušaju likvidacije terorističkog lidera Šamila Bašajeva. Ime teroriste neznatno je izmenjeno u filmu, tako da lik Šamila Bazgajeva glumi Ajub Cingijev. Ovaj čečenski terorista odgovoran je za brojne terorističke napade na civile i gerilske napade na snage bezbednosti, kao i opsadu Moskovskog pozorišta i talačku krizu u Beslanu, koja je potresla ceo svet. Glavni glumci maestralno su odigrali svoje uloge u ovoj napetoj akcionoj priči.

Trejler filma možete preuzeti sa sledećih linkova:

Sajt: https://www.famesolutions.rs/movie/ubiti-po-videnju/

Trl: https://www.youtube.com/watch?v=1rm6isWcWy4&feature=youtu.be

Srpski kratkometražni filmovi u fokusu festivala u Grčkoj

Srbija će biti primetno zastupljena na predstojećem izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Drami, u Grčkoj; u pitanju je 41. izdanje pomenutog festivala, a 24. sa međunarodnom selekcijom.

U konkurenciji za nagrade je zapaženi srpski film Lijana mladog Ivana Đurovića, a srpskih ostvarenja će u izobilju biti u netakmičarskom delu programa. Naime, Naime, na poziv Umetničkog direktora festivala, g. Antonisa Papadopulosa, Dragan Marinković (deo tima Jugoslovenske kinoteke, u ranijim prilikama i  član žirija za kratke filmove na festivalima u Tuzli, Sarajevu, Luksoru, Limasolu, Temišvaru, Bukureštu…) izabrao je filmove koji će biti prikazani u sklopu programske celine nazvane Focus on Serbia.

Program se sastoji od dva bloka od po 100 minuta kratkih filmova proizvedenih u Srbiji u poslednjih desetak godina Pre svakog bloka filmova Dragan Marinković će predstaviti program (sastavljen od recentnih srpskih kratkih igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova), a posle projekcije je predviđen i razgovor sa publikom. Biće prisutni i neki od autora izabranih filmova, poput, Nevene Matović i Igora Toholja.

U bloku koji je predviđen za 17. septembar biće prikazani sledeći filmovi: Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka Ivane Todorović., Rabbitland Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg, Tamara Ivana Kneževića, Transfiguracija Igora Toholja, PRC Dušana Šaponje i Dušana Čavića, Probni brak Zorice Petrović i Flafi/Fluffy Milice Lee Filipovski.

Dva dana kasnije, 19. septembra, na programu je blok sa sledećim ostvarenjima: Deca iz limenog sela Ljiljane Prvulović, Karusel Nevene Matović, Dodir Aleka Conića, Mislilac u supermarketu Igora Simića, Bio dvaput jedan kralj Vojina Vasovića, Čovek koji je otišao po cigarete Marka Sopića i Ljudi nisu rode Janka Baljka.

Ovogodišnji festival u Drami počeće 16. septembra i trajaće sve do 22. septembra.

 

Radovi u toku: „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine

U fazu postprodukcije stigao je dugo očekivani film „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“; dugometražni igrani debi reditelja Predraga Ličine u srpskoj manjinskoj koprodukciji (koprodukcija Hrvatske i Srbije) potpomognutoj i podržanoj od strane Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Filmskog centra Srbije (FCS).

Dostupan sinopsis ovog ostvarenja nam otkriva sledeće: „Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Mala grupa bogatih još je bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na svetskom nivou vodi se još veća borba – voda je postala dragocenija od nafte! Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju ni od ratovanja, osvajanja, uništavanja, pa čak ni od ubacivanja zombi-virusa! Zagrebačkog bonvivana Miću (Krešimir Mikić) čija je dnevna rutina zacrtana negde između salona za masažu, restorana i kino-dvorana u kojima prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić (Hristina Popović) zombi-epidemija zateći će potpuno nespremnog, ali će on hrabro krenuti u Odiseju, praćen svojom filmskom heroinom i probijaće se kroz svet zombija s jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživeti!

Film po vlastitom scenariju režira Predrag Ličina, a producenti su Ankica Jurić Tilić i Miroslav Mogorović, odnosno, producentske kuće Kinorama (Hrvatska) i Art & Popcorn (Srbija). Nastanak filma su podržali i Hrvatski audioviizualni centar i Filmski centar Srbije. Direktor fotografije je Ivan Zadro, montažer Tomislav Pavlić, a autori muzike Jura Ferina i Pavao Miholjević. Dizajner zvuka je Julij Zornik, scenografkinja Jana Piacun, kostimogradfkinja Selena Orb, a majstor maske Miroslav Lakobrija.

Uloge u Posljednjem Srbinu u Hrvatskoj tumače: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Marina Redžepović, Dušan Bućan, Nikša Butijer, Sergej Trifunović, Tin Gregorić, Rene Bitorajac, Severina Kojić, Glorija Dubelj, Siniša Popović, Jadranka Matković, Dražen Čuček, Jelena Miholjević, Iva Babić, Alen Šalinović, Judita Franković Brdar, Tvrtko Jurić, Roko Sikavica, Ivica Zadro, Filip Sertić, Robert Ugrina.

Predrag Ličina je najprepoznatljiviji kao autor zapaženog kratkometražnog filma Teleport Zovko i reditelj epizoda serije Nedjeljom ujutro, subotom navečer.

 

Film „Strano telo“ Dušana Zorića u takmičarskom programu Filmskog festivala u Veneciji


U takmičarsku selekciju „Horizonti“ 75. Filmskog festivala u Veneciji uvršten je i kratki igrani film „Strano telo“ mladog reditelja Dušana Zorića, a projekcije su zakazane upravo za dane pred nama.
Dušan Zorić o učešću u Veneciji kaže: „Strano Telo je moj ispitni film sa treće godine fakulteta i niko nije očekivao da će proći na tako veliki festival kao sto je Venecijanska Mostra. Film prati jednog post-adolescenta koji u susretu sa žrtvom seksualne traume otkriva neke svoje animalne nagone. Jedan od selektora Venecije mi je rekao da se oseća užasno nakon svakog gledanja mog filma. Shvatio sam to kao kompliment.“
Dvadesetominutni film Strano telo je priča o momku Marku, koji pokušavajući da svojim zgodnim prijateljima dokaže muškost, izlazi u noć da nađe devojku. U susretu sa žrtvom seksualne traume iz prošlosti, on otkriva agresivni deo svoje ličnosti. Glumačku podelu čine Dubravka Kovjanić, Marko Grabež, Mihajlo Jovanović, Miodrag Dragičević i Sara Simović.
Dvadesetpetogodišnji reditelj filma Dušan Zorić je student završne godine filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov kratki igrani film Paraliza (2016) prikazan je na Pulskom filmskom festivalu, dok je dokumentarni film Ljubav (2017) imao međunarodnu premijeru na festivalu Visions du Réel u Švajcarskoj. Film Ljubav takođe se našao i u programu Sarajevo film festivala, Beldocs festivala i drugih.
Scenario za film uz reditelja potpisuje i Boris Grgurović, direktorka fotografije je Milica Drinić, a montažerka filma je Olga Košarić. Zvuk potpisuju Milan Antić, Uroš Todorović i Antonio Andrić. Za kostim su bile zadužene Milica Požar i Nena Šmitran, za šminku Jana Škobić, a scenografiju je radila Lenka Debeljak. Producenti filma su Nevena Petrović i Čarna Vučinić. Film Strano telo nastao je u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti pod mentorstvom reditelja Darka Bajića i Maje Miloš, i u saradnji sa producentskom kućom Non-AlignedFilms.
Venecijanska „Mostra“ je najstariji filmski festival na svetu i, uz filmske smotre u Kanu i i Berlinu, svakako jedan od najuglednijih festivala na svetu. Ove godine, Venecijanski filmski festival se održava od 29. avgusta do 8. septembra.

Svetska premijera crnogorsko-srpskog filma „Ti imaš noć“ u Veneciji

U sklopu 33. izdanja programa „Nedelja kritike“ aktuelnog 75. po redu Filmskog festivala u Veneciji, u sredu, 5. septembra, svetsku premijeru doživeće crnogorsko-srpsko dugometražno igrano ostvarenje „Ti imaš noć“; u pitanju je prvi celovečernji film mladog reditelja Ivana Salatića.

Ti imaš noć započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je volela. Dok radnici ostaju bez posla u brodogradilištu, barke prekrivene ciradama, razbacane svuda okolo, ostavljene su za neke bolje dane. Oluja uzima jedan život, Sanjin brat čeka noć u šumi. Noć koja može promeniti sve.

Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar. Ovo je prvi dugometražni igrani film Ivana Salatića, koji je 2015. sa kratkim filmom Dvorišta takođe učestvovao na festivalu u Veneciji u okviru selekcije Orizzonti.

Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije i Doha Film Instituta, Opštine Herceg Novi, te Turističke organizacije Herceg Novi. Učešćem ovog filma u zvaničnom programu prestižnog Venecijanskog filmskog festivala nastavlja se uspešan niz primećenih i traženih srpskih manjinskih koprodukcija, što je posledica nanovo pokrenute i zaživele šire strategije Filmskog centra Srbije. Na Berlinskom filmskom festivalu zimus je sa primetnim uspehom prikazan rusko-poljsko-srpski film Dovlatov u režiji Alekseja Germana, mlađeg, a ubrzo nas očekuje i premijera grčko-francusko-srpskog ostvarenja Zaposlena (Her Job) na takođe cenjenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF). Osim toga, samo u poslednjem krugu konkursa Filmskog centra Srbije podržano je čak 14 projekata mahom uvažavanih i proslavljenih   evropskih rediteljaa, što daje za pravo onima koji veruju da će Srbija istrajati i na putu  uspešnih i zapaženih manjinskih koprodukcija.

 DANILO CEKOVIĆ DOBITNIK IDFA NAGRADE

danilo c
U okvirima programa Docu Rough Cut Boutique nedavnog završenog Sarajevskog filmskog festival, dobitnik nagrade IDFA je naš mladi reditelj Danilo Ceković, autor projekta „Dnevnik ozbiljnog prestupnika“ (Diary of a Serious Offender), a pomenuta nagrada Cekoviću donosi poziv na ovogodišnji IDFA festival u Amsterdamu, najprestižnijem i najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma na evropskom kontinentu.
Danilo Ceković, autor i reditelj projekta „Dnevnik ozbiljnog prestupnika“, sledećim rečima opisuje nedavno iskustvo u Sarajevu i očekivanja od odlaska na IDFA festival u Amsterdamu:
– „Nismo očekivali da će najvažnija nagrada pripasti nama, jer nama kao mladim autorima poseta najvećem svetskom festivalu nije bila nešo očekivano. Kada je Rada Šešić, jedna od direkrorki programa Docu Rough Cut Boutique rekla ime našeg filma, dotrčali smo i svo troje (Ana, montažerka, Mira, akter i autor, Danilo, akter i reditelj) sa osmehom, a kasnije i suzama na licu prihvatili budućnost. Tako da u Amsterdamu očekujemo još puno dobrih ljudi koji ce pomoći da film bude viđen i da ljudi osete našu iskrenu i duboku ljubav prema njemu. Ta ljubav je jedino što zelimo da prenesemo i da pokažemo celom svetu kako Srbija nije zemlja ratova i haosa, već da nove generacije imaju snage za promene i povratak nečega što smo davno izostavili na listi želja kao najvažnije stvari – a to je ljubav prema mladosti i prema sebi samima”.
Reditelj ovog ostvarenja je Danilo Ceković, koji je i koproducent ispred kuće Osmica. Producent je Milan Milosavljević ispred Akademskog filmskog centra, uz podršku Filmskog centra Srbije. Izvršna producentkinja je Ivana Čavlina. Snimatelji su bili Danilo Ceković i Mira Janjetović. Montažerka je Ana Ristović. Za dizajn zvuka zadužen je Jakov Munižaba, a za kolor-korekciju Filip Orlandić.
Danilo, prestupnik, nakon naizgled bezazlene tuče, čitavo leto provodi služeći kaznu društveno korisnog rada. On, čisteći bazen sportskog centra „Vračar“, sa svojom devojkom Mirom mobilnim telefonom snima video dnevnik o njihovoj ljubavi tokom ovog procesa sazrevanja. Kroz emotivne uspone i padove, komični prestupnik beleži ličnu borbu odrastanja.
Festival IDFA u Amsterdamu će ove godine biti održan u periodu između 14. i 25. novembra na više festivalskih lokacija.




FILM SNIMAN U SRBIJI STIŽE U AMERIČKE BIOSKOPE

film sniman u Srbiji

Tokom vikenda pred nama u redovnu distribuciju u 520 bioskopa na tlu Amerike stiže novi film – „Leptir“ , koji je tokom 2016. godine sniman na teritorijama Srbije, Crne Gore i Malte. Nastanak filma pomogao je i Filmski centar Srbije, sredstvima koja su na raspolaganju zahvaljujući Uredbi o podsticajima investitorima da u Republici Srbiji proizvode audiovizuelno delo.
Reč je o novoj ekranizaciji memoarske knjige Anrija Čarijera (1906-1973). Prethodna adaptacija je izrodila istoimeni filmski klasik u režiji Franklina Dž. Šafera, sa Stivom Mekvinom i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama. U fokusu priče je zatvorenik zatočen na dalekom ostrvu koji planira beg. Novu verziju je režirao mlađi danski sineasta Mihael Noer, zapažen po režiji filma „Severozapad” iz 2013. godine. Autor novog scenarija je Aron Gazinovski, scenarista fima „Zatvorenic”i („Prisoners”, 2013).
U novom „Leptiru” glavne uloge igraju Čarli Hanam (serija „Sinovi anarhije”, „Grimizni vrh”, „Izgubljeni grad Z” i „Kralj Artur”), Rami Malek („Gospodin Robot”, „Privremeni dom” , „Noć u muzeju 2”, „Želja za brzinom”, a gledaćemo ga i u naslovnoj ulozi u biografskom filmu o Frediju Merkjuriju), Tomi Flanagan, Iv Hjuson…, a tu su i domaći glumci Nina Seničar, Goran Navojec, Dragan Mićanović, Olja Hrustić… Kostimografkinja je Bojana Nikitović. Srpski partner je producentska kuća „Work in Progress”.

Trejler:

„Dovlatov“ u užem izboru za nominacije za 31. nagrade Evropske filmske akademije

dovlatov film

Evropska filmska akademija (EFA) je juče, 21. avgusta, obznanila uži izbor filmova za nominacije za 31. nagrade ove kuće u kategoriji evropskog dugometražnog igranog filma. U užem izboru je ove godine 49 filmova, nagrade će biti dodeljene u Sevilji 15. decembra, a među odabrabnima je i film „Dovlatov“, rusko-poljsko-srpska koprodukcija, nastala uz podršku i Filmskog centra Srbije.
Film Dovlatov, sa našim glumcem Milanom Marićem u naslovnoj ulozi, premijerno je prikazan u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike. Docnije, u samo prva četiri dana ovaj film reditelja Alekseja Germana mlađeg, u bioskope Rusije privukao je više od 300 hiljada gledalaca.
Radnja filma je smeštena u Lenjingrad (Sankt Peterburg), novembra 1971. godine. Zvanični mediji redovno odbijaju ironične tekstove pisca Sergeja Dovlatova (njegov lik tumači Milan Marić), jer njegov pogled na stvari i ljude nije poželjan. I njegove kolege imaju slične probleme, među njima i Josif Brodski koji beži iz zemlje. Sergej odlučuje da ostane i vodi normalan život sa surpugom i ćerkom. Želi da piše o otkrivanju realnosti: životu radnika na brodogradilištu ili telima tridesetoro dece ubijenih za vreme Drugog svetskog rata, koja su otkrivena prilikom izgradnje metroa.
Dovlatov Alekseja Germana mlađeg nastao je kao rusko-poljsko-srpska koprodukcija. Film je koproducirala beogradska kuća Art & Popcorn, a srpski koproducent je Miroslav Mogorović. Film je, između ostalih, podržao i Filmski centar Srbije.
U istom izboru 49 najboljih evropskih filmova u borbi za nominacije za nagrade Evropske filmske akademije našao se i bosanskohercegovački film Muškarci ne plaču Alena Drljevića, film u kome značajne uloge tumače srpski glumci, Boris Isaković i Jelena Đuričić. Tokom sedmica pred nama 3500 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u svim kategorijama, a konačne nominacije će zvanično biti objavljene 10. novembra tokom Festivala evropskog filma u Sevilji.
Prošle sedmice obelodanjeno je da je u uži izbor za nominacije za nagradu ove panevropske institucije ušao i srpski celovečernji dokumentarni film Druga strana svega autorke Mile Turajlić.

teret

Ugovorene distribucije filmova „Teret“ i „Zlogonje“ širom planete

Film „Teret“ Ognjena Glavonića, ostvarenje koje je premijeru imalo u programu „Petnaest dana autora“ festivala u Kanu, i koje je prošle sedmice imalo regionalnu premijeru u glavnom takmičarskom programu Sarajevskog filmskog festivala, na kome je Leon Lučev osvojio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca upravo za ulogu u ovom filmu, imaće distribuciju u još nekim zemljama.
Osim već dogovorene prodaje za tržište Amerike (Grasshopper Films), tu su sada novi dogovori i za Francusku (Nour Films), Kinu (Lemon Tree), Španiju (La Aventura), prostor bivše Jugoslavije (Five Stars Film Distribution) i Centralne i Istočne Evrope (HBO TV). Agent prodaje je kuća New Europe Film Sales.
S druge strane, berlinska distributerska kuća Pluto Films, zaključila je ugovore za distribuciju filma „Zlogonje“ za teritorije Severne Amerike, Nemačke, Kine, Danske, Litvanije i Poljske.
Debitantski igrani film Raška Miljkovića u martu je premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu TIFF Kids u Torontu, gde je osvojio nagradu žirija mlade publike. Film je prošle sedmice prikazan i u Dečijem programu upravo završenog Sarajevskog filmskog festivala.
„Zlogonje“ se upravo ovih dana prikazuju na prvom izdanju Dunav Film Fest-a u Smederevu, a Taramount Film, ovdašnji distributer ovog ostvarenja, početak distribucije u Srbiji zakazao je za 27. septembar. Takođe u septembru, New Horizons Film Festival u Poljskoj biće domaćin projekcija Zlogonja u 22 veća poljska grada.
Nastanak oba pomenuta filma finansijski i infrastrukturno je pomogao Filmski centar Srbije.

FEKK LJUBLJANA

Pet kratkih srpskih filmova na festivalu „FeKK“ u Ljubljani

U Ljubljani će u periodu od 20. do 25. avgusta po četvrti put biti održan Međunarodni festival kratkog filma FeKK.

U trci za nagrade u dve takmičarske kategorije nadmetaće se po 25 slovenačkih i 25 filmova iz bivših jugoslovenskih republika. Tako će se u programu FeKK YU za festivalska odličja ove godine takmičiti i pet kratkih filmova iz Srbije: “Mogu sam” Nikole Polića, “Najtopliji dan leta” Maše Šarović, “Oni žive” Gorana Nikolića, “Loop” Matije Gluščevića i “Krila i stvari” Jelene Gavrilović i Stefana Đorđevića.

Nagrade za LEONA LUČEVA

Nagrade za Leona Lučeva i tri srpska projekta na Sarajevskom filmskom festivalu

Među laureatima ovogodišnjeg izdanja Sarajevskog filmskog festivala (Sarajevo Film Festival) su i srpski filmovi ali i srpski projekti u nastajanju i fazi razvoja.
Nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca poneo je Leon Lučev za glavnu ulogu u srpskom filmu Teret autora Ognjena Glavonića. Osim toga, za režiju je nagrađena Ioana Uricaru za rumunski film Limunada, u kome epizodnu ulogu tumači srpski glumac Goran Radaković.
U industrijskom delu programa nagradu Arte International Relations Cinelink osvojio je projekat filma May Labour Day, projekat novog filma Pjera Žalice koji nastaje kao koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Slovenije, Srbije (srpski koproducent je kuća Baš Čelik) i Crne Gore.
U okviru programa Docu Rough Cut Boutique dobitnik nagrade IDFA je naš mladi reditelj Danilo Ceković, autor projekta Dnevnik ozbiljnog prestupnika (Diary of a Serious offender), a pomenuta nagrada Cekoviću donosi poziv na ovogodišnji IDFA festival u Amsterdamu, najprestižniji i najznačajniji festival dokumentarnog filma na evropskom kontinentu.
U odeljku Midpoint pobedio je projekat buduće srpko-nemačke serije nazvane Turbo, koja nastaje pod okriljem beogradske producentske kuće SENSE Production.
Srpski filmovi i autori su i ovog leta u velikom broju bili zastupljeni u programima i dalje najrefrentnijeg filmskog festivala u regionu.

Prvi srpski film sniman u Vijetnamu: „Road to Agartha“ Tamare fon Štajner

Dugometražni dokumentarni film „Road to Agarha“, autorke Tamare fon Štajner, koji je u fazi produkcije, prvi je srpski film sniman u Vijetnamu. Tamara fon Štajner, poznata je javnosti po hvaljenim, takođe dugometražnim dokumentarnim filmovima „Deliquenti“ (2013) i „Controindicazione“ (2016). Nastanak ovog filma podržao je i Filmski centar Srbije.
Sinopsis nam zasad otkriva sledeće: „Razočarani svetom u kome žive, deda Branko i unuk Perun kreću na put u potrazi za mitskim mestom u središtu Zemlje, nadajući se da će pronaći bolji svet, svet koji ljudi još nisu stigli da unište“.
Reč je o opservacionom dokumentarcu koji režira i producira Tamara fon Štajner, dok je snimatelj Aleksandar Mijailović. Montažerka je Sanja Božić. Radi se o srpskoj produkciji, a u filmu će se čuti srpski, engleski, vijetnamski i laoški jezik. Film nastaje pod okriljem producentske kuće Nin Film, a uz pomoć Filmskog centra Srbije, koji je projekat ovog ostvarenja podržao na svom konkursu iz maja 2017. godine pod tadašnjim naslovom Put u središte zemlje.
Između ostalog, u dostupnoj rediteljskoj eksplikaciji, Tamara fon Štajner ističe: „Road to Agartha je dokumentarni road movie koji nam govori da se bolji i svet sa više slobode nalazi u središtu nas samih i da možemo da stignemo tamo ako duboko zaronimo u svoju unutrašnje dete. Želela bih da ovim filmom nekoga nadahnem da se primakne sopstvenoj untrašnjoj slobodi jer će univerzuim na drugačiji način zavibrirati kada se više života pojavi na našoj planeti koja umire.“
Budžet je procenjen na 140 hiljada evra, a premijera se očekuje u maju naredne godine.

Poznat filmski program ovogodišnjih „Filmskih susreta“ u Nišu

„Filmski susreti“, festival glumačkih ostvarenja u Nišu, ove godine odvijaće se od 25. do 31, avgusta, a publika i gosti moći će da pogledaju i par premijernih filmova srpskih i regionalnih autora.

Festival će, kao i prethodnih godina, ponuditi i niz vanfilmskih i dodatnih sadržaja, a što se samih filmova tiče, nakon svečanog otvaranja i dodele nagrade „Pavle Vujisić“ kao prvi film na programu (u subotu, 25. avgusta) ovogodišnjeg izdanja festivala i velika premijera,  biće prikazan film Južni vetar Miloša Avramovića.

Premijerno u Srbiji biće prikazano i ostvarenje Granice, kiše Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, film nastao kao koprodukcija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Švedske i Velike Britanije. U konkurenciji za nagrade su još i filmovi: Izgrednici Dejana Zečevića, Prokleti pas Dragana Pešikana, Meso Saše Hajdukovića, Agape Branka Schmidta, Patuljci sa naslovnih strana Milorada Milinkovića, Ederlezi Rising Lazara Bodrože, Zlogonje Raška Miljkovića, O bubicama i herojima Petra Pašića, Žaba Elmira Jukića, Comic Sans Nevija Marasovića.

Za poslednji dan festivala, 31. avgust, osim svečanog zatvaranja i dodele festivalskih odličja, planirana je i projekcija prve dve epizode serije Koreni, nastale po istoimenoj prozi Dobrice Ćosića, a u režiji Ivana Živkovića. Biće prikazana i dva dokumerntarna ostvarenja – Život je mjuzikl, o niškom glumcu Desimiru  Stanojeviću, i Neprilagođeni filmski grof, o reditelju Milu Đukanoviću.