Filmovi, festivali…

Podrška fondova Bugarske i Nemačke za projekat novog filma Olega Novkovića

Dobre vesti stižu iz Bugarske i Nemačke – tamošnji filmski fondovi odlučili su da finansijski podrže projekat novog filma reditelja Olega Novkovića, „Živi čovek“, koji podržava i Filmski centar Srbije.
Živi čovek je priča o ostarelom rokeru koji saznaje da mu je kćerka trudna, kao i da on zapravo nije biološki otac svoga sina. Razočaran napušta porodicu, i u potrazi za izgubljenom slobodom dospeva u vir droge i seksa, završavajući avanturu na međi života i smrti.
Cenjeni i svepriusutni nemački fond MDM odlučio da je ovaj projekat podrži iznosom od 175 hiljada ervra, a Izvršna agencija Bugarskog nacionalnog filmskog centra (The Bulgarian National Film Centre) podržaće ovaj projekat u kategoriji manjinskih koprodukcija. Bugarski koproducent je kuća Chouchkov Brothers, LTD.
U decembru 2017. godine, odlukom Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, a na osnovu procene stručne komisije, ovaj je projekat na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova izborio podršku u vrednosti od 30 miliona dinara.
Tom prilikom komisija je ukazala na sledeće: „U pitanju je egzistencijаlističkа drаmа sa elementima komedije o poslednjem ovozemljskom dаnu ideаliste i buntovnikа, propаlog rokerа. Ovа urbаnа romаtičnа, imntimnа, i duhovitа pričа, poseduje univerzаlnost i neobičnu nostаlgiju, pа lаko može biti prаvi generаcijski film. Oleg Novković i scenaristkinja Milenа Mаrković predstvljаju gаrаnt zа kvаlitetаn film. Projekаt imа kаko festivаlsk,i tаko i bisokopski potencijаl, što je dodаtni kvаlitet u nаjboljem duhu rаnijih srpskih i jugoslovenskih filmovа, koji su pogodni zа obe vrste distribucije.“
Oleg Novković je reditelj filmova Kaži zašto me ostavi (1993), Normalni ljudi (2001), Sutra ujutro (2006), Rudarska opera (2006), Beli beli svet (2010) i Otadžbina (2015), a u svojstvu reditelja radio je i na poularnoj televizijskoj igranoj seriji Složna braća (1996).

FILM O DŽUDI GARLAND
Rene Zelveger u ulozi holivudske ikone

Beograd, 25. oktobar –Rene Zelveger (Renée Zellweger), dobitnica Oskara za film Hladna planina ( sa još dve nominacije za filmove Dnevnik Bridžit Džouns, Čikago) igraće holivudsku ikonu Džudi Garland u filmu Džudi (Judy). U filmu će pored nje glumiti i Jessie Buckley (Rat i mir), Finn Wittrock (Američka horror priča) i Michael Gambon (Hari Poter).

Džudi Garland stiže u London 1968. na rasprodat koncert u čuveni klub Talk of the Town . U eri nazvanoj Swining London tokom ludih šezdesetih, održaće svoj poslednji koncert u ovom gradu.

30 godina nakon njene legendarne uloge u filmu Čarobnjak iz Oz-a, Džudin glas je već oslabio, a drama njenog života je u punom jeku. Dok se priprema za nastup, u svađi sa organizatorima, očarava muzičare i voljene obožavaoce svojom toplinom i šarmom. Sprema se da po peti put uplovi u bračne vode i još uvek veruje u ljubav. Ali, i dalje je ranjiva. Provodi svoj životni vek od 47 godina radeći od toga 45, umorna je i more je upomene na svoje izgubljeno detinjstvo u Holivudu, a sve što želi je da bude kod kuće sa svojom decom. Postavlja se pitanje da li će imati snage da nastavi dalje?

U filmu ćemo slušati neke od njenih najpoznatijih pesama, uključujući i legendarnu pesmu “Iznad duge” (Over the Rainbow). Film Džudi je oda njenom nezaboravnom glasu, želji za ljubavlju i životom i neprolaznom stilu ove holivudske ikone.

Film DŽUDI režira Rupert Gold (Goold), poznat našoj publici po filmovima Kralj Čarls III i Istinita priča. Scenario potpisuje Tom Edž (Kruna), dok je producent dobitnika BAFTA nagrade Dejvid Livingstone (Pride). Film će se naći u našim bioskopima početkom sledeće godine.

PREMIJERA FILMA
FANTASTIČNO PUTOVANJE U OZ

U bioskopu Cineplexx Delta City 27. oktobra
Gosti premijere glumci koji su radili sinhronizaciju

Beograd, 23.10 -Premijera crtanog filma “Fantastično putovanje u OZ” biće održana u subotu, 27. oktobra u 16h u bioskopu Cineplexx Delta City. Film je sinhronizovan na srpski jezik, a specijalni gosti na premijeri će biti upravo naši glumci koji su na velikom platnu oživeli drage nam junake iz čarobne zemlje OZ.

U glavnoj ulozi i ujedno ulozi i reditelja sinhronizacije slušaćemo Dragana Vujića Vujketa. Doroti glumi talentovana glumica pozorišta na Terazijama – Nevena Đoković, a njenog vernog pratioca neustrašivog psa Totoa glumi Milan Antonić. Mudrog i poštenog Strašila glumi Nikola Šurbanović, hrabrog u pokušaju i nervoznog Lava – Duško Radović, a vrednog Limenog – Jovan Jelisavčić. U ostalim ulogama slušaćemo Dušicu Novaković, Jadranku Pejanović Bugarski, Nikolu Nemeša, Slobodana Tešića i Marka Markovića. Za mix zvuka je zadužen studio Audio Wizard M&D. Specijalan gost sinhronizacije je Vlada Kovačević koji je u svom maniru sjajnih imitacija oživeo dva tigra.

Naša priča prati devojčicu Doroti (unuku nadaleko poznate Doroti) koja odlazi u čarobnu zemlju OZ pomoću bakinih magičnih cipelica. Doroti stiže u pravi čas da spase Smaragdni grad od lukavog Urfina Džusa i njegovih drvenih vojnika. Stari drugari Limeni, Strašilo i Lav uz pomoć Doroti pokušaće da poraze Urfinovu vojsku i otkriju razlog njegove mrzovolje.

Animirani film “Fantastično putovanje u OZ” u bioskopima širom zemlje i regiona prikazivaće se od 1. novembra.

Trl: https://www.youtube.com/watch?v=Jred9wqDe5Q&feature=youtu.be
Sajt: https://www.famesolutions.rs/movie/fantasticno-putovanje-u-oz/

Podrška fonda Eurimages projektu novog filma Stefana Arsenijevića

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je Eurimages, fond Saveta Evrope za potporu filmu, podržao projekat još jednog srpskog filma; reč je o projektu novog dugometražnog igranog filma „Strahinja“, reditelja Stefana Arsenijevića.
Strahinja će moći da računa na podršku u iznosu od 190 hiljada evra; a važan podatak je i da je na pomenutoj sesiji Strahinja (sa prosečnom ocenom od čak 9,83) najbolje ocenjen od svih 16 odabranih projekata. Posle Oca Srdana Golubovića i projekta novog dokumentarnog filma Mile Turajlić, ovo je već treći većinski srpski filmski projekat koji je izvojevao podršku fonda Eurimages za nepunih godinu dana.
Stefanu Arsenijeviću će Strahinja biti drugi dugometražni film. Filmski centar Srbije je u decembru 2016. na Konkursu za sufinasiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova podržao projekat ovog filma. Komisija je tom prilikom istakla da Strahinja, scenario koji je Arsenijević napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom, spaja poznatu srpsku epsku pesmu Banović Strahinja sa gorućim pitanjem današnjice – migrantskom krizom. „Ovakav spoj epskog i ljubavnog zapleta“, piše u obrazloženju Komisije, „čini ovaj scenario odličnim predloškom za film koji bi mogao da ima uspešan život kako u bioskopima tako i na međunarodnim festivalima“.
I CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), francuski centar za film i pokretne slike, agencija pri tamošnjem Ministarstvu kulture, u kategoriji prvog i drugog filma pružio je podršku projektu ovog filma Stefana Arsenijevića (francuski koproducent je kuća Just Sayin’ Films). Osim toga, u avgustu prošle godine Filmski fond Luksemburga je u kategoriji Cineworld projektu Strahinja odobrio pomoć od 200 hiljada evra.
Arsenijevićev kratki film (A)Torzija (2003) osvojio je Zlatnog medveda u Berlinu, Nagradu Evropske filmske akademije i nominaciju za Oskara. Arsenijevićev dugometražni debi, film Ljubav i drugi zločini, premijerno je prikazan 2008. godine u Berlinu. Arsenijević je režirao i segmente u omnibusima Izgubljeno-nađeno (2005) i Istanbul: Ne zaboravi me (2011).
Osim toga, Eurimages je na ovoj svoj sesiji odlučio da podrži i projekat bugarskog filma Policijska patrola Stefana Komandareva, a to je, podsećamo u isti mah i manjinska srpska koprodukcija, koja je početkom leta dobila i podršku Filmskog centra Srbije na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

Podrške iz inostranstva za srpske filmove „Prvi maj“ i „Mrak“

Projekat novog filma scenariste i reditelja Mladena Đorđevića pod nazivom „Prvi maj“ podržan je na upravo završenom konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija u Grčkoj. Takođe, Danski institut za film odlučio je da podrži projekat  filma „Mrak“ scenariste i reditelja Dušana Milića.

 

„Prvi maj“ Mladena Đorđevića priča je o grupi bivših radnika lokalne fabrike, koji, nakon njenog zatvaranja u sumnjivoj privatizaciji, utehu i snagu traže u natprirodnom. Projekat je prethodno podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova, a producenti su Milan Stojanović i Mladen Đorđević ispred kompanija Corona Film i SENSE Production.

 

Grčki koproducent je Maria Drandaki iz kompanije Homemade Films, inače producent grčko-francusko-srpskog filma „Zaposlena“, nedavno prikazanog na festivalu u Torontu, takođe realizovanog uz podršku Filmskog centra Srbije. Snimanje filma „Prvi maj“ planirano je za 2019. godinu.

 

Film „Mrak“  scenariste i reditelja Dušana Milića nastaje i uz podršku Filmskog centra Srbije. U julu ove godine Grčki filmski centar odobrio je „Mraku“ podršku u iznosu od 40.000 evra u kategoriji manjinskih koprodukcija. Pre toga, na konkursu Bugarskog nacionalnog filmskog centra Milićev Mrak je uvršten u pet projekata u kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija u domenu dugometražnog igranog filma, i tom prilikom ovaj projekat ocenjen je kao najbolji (sa prosečnom ocenom komisije od 70,86). Bugarski koroducent Mraka je kuća RFF INTERNATIONAL, odnosno, Stefan Kitanov, a ovaj naš budući film osvojio je novčanu podršku Bugarskog nacionalnog filmskog centra u iznosu od oko 130 hiljada evra. Nakon toga, projekat novog filma scenariaste i reditelja Dušana Milića izborio je i finansijsku podršku  italijanskog regionalnog fonda „Fondo Audiovisio FVG“. „Mraku“ je odlukom tog fonda odobrena podrška od 56.000 evra.

 

Dušan Milić je scenarista i reditelj filmova Jagoda u supermarketuGuča i Travelator, a kreator je i reditelj televizijskih serija Folk i Sumnjiva lica.

 

Edukativne radionice za osnovce na temu filma „Zlogonje“ i knjige Jasminke Petrović

Tokom trajanja distribucije filma „Zlogonje“ širom Srbije organizuju se edukativne radionice za osnovce koje vodi spisateljica Jasminka Petrović, a gde ona zajedno sa đacima analizira teme i fenomene koje obrađuju film „Zlogonje“ i njena knjiga „O sreći i dugmetu“.
Jasminka Petrović je tim povodom i na tu temu izjavila sledeće:
– Na osnovu delova iz knjige O dugmetu i sreći (u izdanju Kreativnog centra) i inserata iz filma Zlogonje na radionicama razgovaramo o raznim temama: o poštovanju različitosti, o razvodu, o vršnjačkom nasilju, a najviše o prijateljstvu i ljubavi. Koliko su značajni ovi razgovori najbolje ilustruje komentar jedne devojčice iz OŠ „Vladislav Ribnikar“. Na moje pitanje „Kako svet može postati bolje i lepše mesto?“, ona je odgovorila: „Upravo ovakvim knjigama i filmovima“. Duboko verujem da su deca vesnici boljeg i lepšeg sveta. Zadatak nas odraslih je da ih podržimo i volimo. Pa šta čekamo!
Sinopsis Zlogonja otkriva sledeće: Priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu. Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje oseća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata ali ubrzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj mašti. A najveća prepreka od svih za Jovana je upravo on sam. Jovan će morati da prihvati sebe takvog kakav jeste i zdušno se baci u najveću avanturu od svih – život. Kada to učini pred njim se otvara ceo jedan novi svet, u kome će zajedno sa Milicom otkriti istinsku prirodu veštice i na potpuno neočekivan ali i zreo način savladati njenu pretnju. I postati pravi heroj.
Ova priča nastala je pod vođstvom producentkinje Jovane Karaulić i producentske kuće Akcija produkcija, a scenario koji je nastao po motivima knjige O dugmetu i sreći autorke Jasminke Petrović, napisali su Marko Manojlović i Miloš Krečković. Koproducent i na ovom filmskom ostvarenju su kuće This and That iz Beograda kao i Dream Factory iz Makedonije. Nastanak i ovog filmskog dela podržao je i pomogao i Filmski centar Srbije. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, autorka muzike Nevena Glušica, kostimografkinja je Milena Milenković, montažer filma je Đorđe Marković, dok je scenograf iskusni Aljoša Spajić. U Zlogonjama glume deca Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, kao i Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milena Predić i Matija Popović.

Detaljnije o filmu Zlogonje u ovom našem tekstu:
http://www.fcs.rs/zlogonje-nastavljaju-festivalsi-pohod-sirom-planete/

Film „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića i na uglednom festivalu IDFA u Amsterdamu

Srpski film „4 godine u 10 minuta“ reditelja Mladena Kovačevića uvršten je u programsku celinu Best of Fests ovogodišnjeg izdanja festivala IDFA u Amsterdamu, najprestižnijeg festivala dokumentarnog filma na čitavom evropskom kontinentu. Ovaj program predstavlja 34 recentna dokumentarna filmska ostvarenja koja su imala bogat i zapažen festivalski život širom sveta. IDFA će se ove jeseni odviijati u periodu između 14. i 25. novembra. Film je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.
4 godine u 10 minuta je nakon svetske premijere i nagrade na filmskom festivalu Visions du Reel u Nionu (Švajcarska) prikazan i na velikom broju drugih festivala širom sveta. Dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.
U pitanju je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg putovanja u večnu slavu. Vanzemaljski pejzaži, nedokučivi likovi, zastrašujući momenti i san o avanturi koji se umesto pokličem pobednika završio krikom poraženog.
Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević. Film je montirala Jelena Maksimović, a dizajner zvuka je Jakov Munižaba. Producentkinja je Iva Plemić Divjak. Film je nastao u okviru kuće Horopter Film Production, uz podršku Filmskog centra Srbije.
Filmovi Mladena Kovačevića prikazani su u selekcijama Visions du Réel, Hot Docs, DOK Leipzig, FID Marseille, CPH:DOX, i preko stotinu drugih festivala, gde su osvojili brojne nagrade. Kovačević trenutno snima dva dokumentarna filma, Srećna Nova, Yiwu i Zbirka početaka, i priprema igrani film Koryo, koji će se snimati u Severnoj Koreji

Završeno snimanje srpske manjinske koprodukcije „Bog u cipeli“

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je završeno snimanje dugometražnog igranog filma radnog naslova „Bog u cipeli“ po scenariju Ognjena Sviličića, koji potpisuje i režiju, i Marije Verhofn, na lokacijama u Zagrebu, Šibeniku, Vodicama i ostrvu Murter.

Film „Bog u cipeli“ je međunarodna koprodukcija srpske filmske kuće BIBERCHE, MAXIMA FILM-a iz Zagreba i makedonskog SKOPJE FILM STUDIJA, koja se realizuje uz podršku Filmskog centra Srbije, Hrvatskog audiovizuelnog centra, Makedonske filmske agencije MEDIA i Hrvatske radiotelevizije.

Reditelj je odmah nakon snimanja ušao u postprodukciju filma, koja će se u saradnji sa montažerkom Natašom Pantić i kućom Digitalkraft, odvijati u Beogradu do nove godine.

U filmu glume Franko Jakovčević, Belma Košutić, Karla Brbić, Barbara Vicković, Igor Kovač, Goran Bogdan, Stipe Radoja, Josip Lukić i mnogi drugi. Autorski tim čine još i direktor fotografije Marinko Marinkić, scenografkinja Ivana Škrabalo, kostimografkinja Emilija Ivanovska Atanasovska, majstorica maske Iva Kurobasa, majstor tona Igor Popovski, te montažerka Nataša Pantić.

Bog u cipeli je film o odrastanju, o individualnoj veri, o nadi. Glavni junak je dečak Goran, koji je razočaran i bez porodice ostavljen u domu pod patronatom katoličke crkve. Dečak odbija da se moli jer je besan na celi svet. Što ga više prisiljavaju na molitvu i na pravila doma, on je sve buntovniji. U tom svom otporu i nizu događaja kojima i sam učestvuje, on shvata kako ipak postoji nešto izvan nas samih što nas povezuje.

Ovo je drugi film Ognjena Sviličića u produkciji Nikoline Vučetić Zečević i kuće BIBERCHE iz Beograda, i Damira Terešaka iz Zagrebačke produkcije MAXIMA; prethodni, Takva su pravila , takođe nastao uz podršu Filmskog centra Srbije, svetsku je premijeru imao na Venecijanskom festivalu, gde je ovenčan Zlatnim laom za najbolju mušku ulogu.

PREMIJERA CRTANOG FILMA “KONDORITO – AVANTURA U SVEMIRU”
CINEPLEXX DELTA CITY 4. OKTOBAR U 18H
Specijalni gosti premijere glumci koji su radili sinhzonizaciju, uz glavne glumce Slobu Stefanovića i Sergeja Ćetkovića

Beograd, 4.10 -Premijera crtanog filma “Kondorito – avantura u svemiru” biće održana u četvrtak, 4. oktobra u 18h u bioskopu Cineplexx Delta City. Film je sinhronizovan na srpski jezik, a specijalni gosti na premijeri će biti upravo naši glumci koji su udahnuli život ovim živopisnim junacima.

Režiju sinhronizacije potpisuje Dragan Vujić Vujke, uz podršku Audio Wizard studija. U glavnoj ulozi samog Kondorita slušaćemo Slobu Stefanovića, a u ulozi Pece Atletika – Sergeja Ćetkovića, koji će biti specijalni gosti premijere.

Sergej Ćetković oživeo je na originalan način lik Pece Atletika I tim povodom izjavio: “Pošto sam od skoro i sam producent crtanog filma, bila mi je čast i zadovoljstvo pozajmiti glas presmiješnom liku – Peci Atletiku. Imao sam veliku pomoć fenomenalnog I iskusnog Dragana Vujića – Vujketa, pod čijom dirigentskom palicom je rađena sinhronizacija ovog odličnog crtanog filma. Kodnorito će vam držati pažnju I nasmijati vas, te pozivam sve mališane I roditelje da uživaju u velikoj avanturi heroja Kondorita.”

Sloba Stefanović dao je glas glavnom liku – Kondoritu, najpopularnijem liku iz stripa u čitavoj Latinskoj Americi, i uživao u procesu rada: “Kondorito je jedan od najzabavnijih crtanih filmova na kojima sam radio, a radio sam zaista mnogo filmova. Veliku zahvalnost dugujem Draganu Vujiću, magu crtanih filmova i distributerskoj kući Fame solutions, jer kada imate prave profesionalce i zaljubljenike u crtane filmove, onda i posao bude pravo zadovoljstvo. Toplo preporučujem svima da pogledaju ovu nestvarnu peruansku priču o ljubavi. Velika mi je čast da igram najpoznatiji peruanski lik crtanih filmova ikada.”

U ostalim ulogama decu i roditelje zabavljaće Nikola Bulatović, Danijel Korsa, Dušan Kaličanin (u urnebesnom izvođenju lika Kondoritove tašte Gromislave), Sofija Juričanin, Dušica Novaković, Marko Marković, Nikola Šurbanović, Zdravko Savić, Ivan Zablaćanski, Duško Radović, Miroljub Turajlija I Slobodan Tešić.

Crtani film Kondorito predstavlja ekranizaciju najpopularnijeg stripa u Latinskoj Americi. Avantura u stilu Indijane Džounsa prati Kondorita i njegove drugare u ludoj akciji punoj smeha, u kojoj stiži čak i do svemira. Mališani širom zemlje moći će da ga pogledaju samo u bioskopima počev od 4. oktobra.

Nominacija za nagradu Prix Europa za „Enkela“ Aleksandra Reljića

Dokumentarni film Aleksandra Reljića „Enkel“ zavredeo je i nominaciju za nagradu „Prix Europa“ u kategoriji TV dokumentaraca, i to kao jedino ostvarenje tog tipa iz našeg regiona među nominovanima. Enkel je nastao uz podršku i Filmskog centra Srbije. Pomenuto ostvarenje je krajem marta prikazano u takmičarskom programu ovogodišnjeg izdanja Martovskog festivala u Beogradu.
Ovaj dugometražni dokumentarni film u fokusu ima priču o Evi Mozes Kor, koja je preživela holokaust i koja je na simbolički način usvojila Rajnera Hesa, unuka zapovednika u logoru Aušvic. Film je nastao u produkciji Radio-televizije Vojvodine, producenti su Srđan Mihajlović i Miodrag Koprivica, a izvršna producentkinja je Vanja Kranjac. Autor filma je Aleksandar Reljić, umetnička direktorka Milica Stojanov, a kamermani Viktor Prell i Goran Velemir. Muziku su komponovali Milan Kerezović i Mihajlo Obrenov, dok je film montirao Uroš Jandrić.
Na ovu temu u kratkoj izjavi Aleksandar Reljić, autor ovog filma, rekao je:
– Jedino što mogu da kažem da je velika stvar za Enkela i Radio televiziju Vojvodina (RTV) što smo dobili nominaciju za Prix Europa, i to kao jedini sa prostora bivše Jugoslavije, i da ćemo biti rame uz rame sa najjačim televizijskim produkcijama. To nam pruža veliku sanšu da se naš film bude prikazan i širokom evropskom auditorijumu, i to u u trenutku kada teme mrznje i ksenofobije, nažalost, ponovo dobijaju na značaju na čitavom evropskom kontinentu.
Nagrada Prix Europa još počev od 1987. godine odaje počast najboljim medijskim produkcijama na tlu Evrope, a ove godine pomenuta prigoda će se odigravati u Berlinu i Postdamu od 13. do 19. oktobra.

KAREN ŠAHNAZAROV STIGAO U BEOGRAD NA PREMIJERU FILMA „UBITI PO VIĐENJU“

Beograd, 27.9. – Povodom premijere filma „Ubiti po viđenju“ danas je održana konferencija za štampu na kojoj se ruski producent, reditelj i scenarista Karen Šahnazarov obratio predstavnicima sedme sile. Kako je film sniman na autentičnim lokacijama, po istinitim događajima agenata Federalne službe bezbednosti u akciji likvidacije ozloglašenog čečenskog teroriste, odgovornog za smrt stotine civila, među kojima i dece, Šahnazarov je rekao: „To je jedna vrlo škakljiva tema za našu sredinu, u filmu je malo promenjeno prezime ali naravno da se radi o Basajevu. Film je sniman po realnom događaju i vodilo se računa o detaljima. On se u Rusiji još uvek prikazuje i po meni je dobro prošao.“
Čuveni ruski sineasta na konferenciji za medije povodom premijere filma koji potpisuje kao producent ispred Mosfilma je izjavio: „Drago mi je što sam ponovo u Beogradu. Za mene ja važna sama činjenica što će film biti na srpskom tržištu. Hvala Marku Čkonjeviću i Stefanu Gelineu koji se bave distribucijom ruskog filma i zahvaljujući njima će biti prikazan. Napravili smo mini seriju od 4 epizode i još uvek nije prikazana u Rusiji a nadam se da će biti prikazana i u Srbiji.“
Film je i produkcijski bio veoma zahtevan, zbog snimanja u planinama i na nepristupačnom prostoru, producent je objasnio saradnju na višem nivou: „U filmu su glumili čečenski glumci, to je veoma važan psihološki momenat jer pokazuje da su na neki način saglasni sa onim što je prikazano u filmu. Tražili smo glumce po Čečeniji i Kavkazu i otkrili da tamo ima sjajnih glumaca. Mislim da je postojao izvestan izazov za Čečenske glumce u ovom filmu. To je vrlo složena i škakljiva tema za Kavkaz i sama činjenica da su pristali da glume u filmu pokazuje da se na Kavkazu menjaju stvari.“
Večeras je svečana premijera filma u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center u 20 časova. Film će se naći na repertoaru bioskopa širom Srbije od večeras.

MASTERKLAS KARENA ŠAHNAZAROVA U KINOTECI
Čuveni ruski sineasta sa domaćim producentima i rediteljima

Direktor Mosfilma, najvećeg ruskog i evropskog studija za proizvodnju filmova – Karen Šahnazarov održaće masterklas budućim filmskim radnicima, kao i profesionalcima iz oblasti filmske režije i produkcije u petak, 28. septembra od 11-13h u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1).

Čuveni ruski reditelj, scenarista i producent, boraviće nekoliko dana u Beogradu, povodom premijere filma “Ubiti po viđenju”, kojeg potpisuje kao producent. Šahnazarov je rado viđen gost u Beogradu, kako od strane kolega iz filmske industrije, tako i od strane ljubitelja sedme umetnosti. Iz bogate biografije uspešnog reditelja, koji je godinama direktor najvećeg evropskog filmskog studija MOSfilm, izdvajaju se filmovi “Beli tigar”, koji je 2012. godine bio ruski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, kao i film „Ana Karenjina – Sećanja Vronskog“ koji je doživeo veliki uspeh u Rusiji. Značajan uspeh ostvarili su i filmovi “Word No.6” kao i “Courier”.

Masterklas oganizuje Filmski centar Srbije u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom uz podršku distributerske kuće Fame Solutions.

UBITI PO VIĐENJU U BIOSKOPIMA OD 27. SEPTEMBRA

Veliki ruski reditelj i producent Karen Šahnazarov dolazi na premijeru filma u Beograd

Film “Ubiti po viđenju” je baziran na istinitom događaju o hvatanju jednog od najvećih terorista u istoriji Ruske federacije. Scenario je zasnovan na sećanjima direktnih učesnika u složenoj operaciji službe državne bezbednosti. Čuveni ruski sineasta Karen Šahnazarov dolazi u Beograd na premijeru filma koji potpisuje kao producent.

U glavnoj ulozi ćemo gledati ruskog glumca Igora Petrenka, koji je povodom ovog filma izjavio: “Kako je film zasnovan na stvarnim događajima, imali smo ozbiljnu odgovornost prema ljudima koji su to preživeli. Moj lik je operativac FSB (Federalne službe bezbednosti), koji se pridružio timu sa zadatkom da likvidira najtraženijeg teroristu, odgovornog za smrt velikog broja nedužnih civila, uključujući i dece.

Želeo sam da odam počast ljudima koji svakodnevno rizikuju svoje živote čuvajući naš mir.”

Aleksandar Aravin, reditelj filma dodao je da film ima elemente akcionog filma, ali više je priča o o ljudima koji brane svoju otadžbinu: “Ovo nije zabavan film o pravim muškarcima. Ovakvi filmovi se retko mogu videti na ekranima. Ne govorimo o mišićima i pucanju, već o karakteru ljudi, o smislu, o prilici da se preuzme odgovornost.”

 

Film je sniman na autentičnim lokacijama među najlepšim planinskim pejzažima Severne Osetije i Ingušetije, gde se operacija i odvijala. Nedirnuta priroda, autentična sela u duhu nacionalne tradicije, koju pažljivo čuvaju starosedeoci ovih predela, doprineli su dodatno prenošenju istinske atmosfere ovih događaja. Dramu i emocijalni naboj dodatno pojačava i originalna muzika, koju je napisao kompozitor  Jurij Potejenko.

Film će se naći na bioskopskom repertoaru širom Srbije od četvrtka, 27. septembra.

Trejler filma možete preuzeti sa sledećih linkova:

Sajt: https://www.famesolutions.rs/movie/ubiti-po-videnju/

Trl: https://www.youtube.com/watch?v=1rm6isWcWy4&feature=youtu.be

 

KAREN ŠAHNAZAROV DOLAZI U BEOGRAD

Čuveni ruski sineasta dolazi u Srbiju na premijeru filma „Ubiti po viđenju“

Beograd, 18.9. – Karen Šahnazarov, čuveni ruski reditelj, scenarista i producent, boraviće nekoliko dana u Beogradu, povodom premijere filma “Ubiti po viđenju”. Premijera je zakazana za 27. septembar u 20h u bioskopu Cineplexx UŠĆE.

Šahnazarov je rado viđen gost u Beogradu, kako od strane kolega iz filmske industrije, tako i od strane ljubitelja sedme umetnosti. Iz bogate biografije uspešnog reditelja, koji je godinama direktor najvećeg evropskog filmskog studija MOSfilm, izdvajaju se filmovi “Beli tigar”, koji je  2012. godine bio ruski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, kao i film „Ana Karenjina – Sećanja Vronskog“ koji je doživeo veliki uspeh u Rusiji. Značajan uspeh ostvarili su i filmovi “Word No.6” kao i “Courier”.

Film “Ubiti po viđenju” je baziran na istinitom događaju o hvatanju jednog od najvećih terorista u istoriji Ruske federacije. Scenario je zasnovan na sećanjima direktnih učesnika u složenoj operaciji službe državne bezbednosti. Film prati operativca Egora (kojeg glumi Igor Petrenko) u pokušaju likvidacije terorističkog lidera Šamila Bašajeva. Ime teroriste neznatno je izmenjeno u filmu, tako da lik Šamila Bazgajeva glumi Ajub Cingijev. Ovaj čečenski terorista odgovoran je za brojne terorističke napade na civile i gerilske napade na snage bezbednosti, kao i opsadu Moskovskog pozorišta i talačku krizu u Beslanu, koja je potresla ceo svet. Glavni glumci maestralno su odigrali svoje uloge u ovoj napetoj akcionoj priči.

Trejler filma možete preuzeti sa sledećih linkova:

Sajt: https://www.famesolutions.rs/movie/ubiti-po-videnju/

Trl: https://www.youtube.com/watch?v=1rm6isWcWy4&feature=youtu.be

Srpski kratkometražni filmovi u fokusu festivala u Grčkoj

Srbija će biti primetno zastupljena na predstojećem izdanju Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Drami, u Grčkoj; u pitanju je 41. izdanje pomenutog festivala, a 24. sa međunarodnom selekcijom.

U konkurenciji za nagrade je zapaženi srpski film Lijana mladog Ivana Đurovića, a srpskih ostvarenja će u izobilju biti u netakmičarskom delu programa. Naime, Naime, na poziv Umetničkog direktora festivala, g. Antonisa Papadopulosa, Dragan Marinković (deo tima Jugoslovenske kinoteke, u ranijim prilikama i  član žirija za kratke filmove na festivalima u Tuzli, Sarajevu, Luksoru, Limasolu, Temišvaru, Bukureštu…) izabrao je filmove koji će biti prikazani u sklopu programske celine nazvane Focus on Serbia.

Program se sastoji od dva bloka od po 100 minuta kratkih filmova proizvedenih u Srbiji u poslednjih desetak godina Pre svakog bloka filmova Dragan Marinković će predstaviti program (sastavljen od recentnih srpskih kratkih igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova), a posle projekcije je predviđen i razgovor sa publikom. Biće prisutni i neki od autora izabranih filmova, poput, Nevene Matović i Igora Toholja.

U bloku koji je predviđen za 17. septembar biće prikazani sledeći filmovi: Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka Ivane Todorović., Rabbitland Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg, Tamara Ivana Kneževića, Transfiguracija Igora Toholja, PRC Dušana Šaponje i Dušana Čavića, Probni brak Zorice Petrović i Flafi/Fluffy Milice Lee Filipovski.

Dva dana kasnije, 19. septembra, na programu je blok sa sledećim ostvarenjima: Deca iz limenog sela Ljiljane Prvulović, Karusel Nevene Matović, Dodir Aleka Conića, Mislilac u supermarketu Igora Simića, Bio dvaput jedan kralj Vojina Vasovića, Čovek koji je otišao po cigarete Marka Sopića i Ljudi nisu rode Janka Baljka.

Ovogodišnji festival u Drami počeće 16. septembra i trajaće sve do 22. septembra.

 

Radovi u toku: „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“ Predraga Ličine

U fazu postprodukcije stigao je dugo očekivani film „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“; dugometražni igrani debi reditelja Predraga Ličine u srpskoj manjinskoj koprodukciji (koprodukcija Hrvatske i Srbije) potpomognutoj i podržanoj od strane Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Filmskog centra Srbije (FCS).

Dostupan sinopsis ovog ostvarenja nam otkriva sledeće: „Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Mala grupa bogatih još je bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na svetskom nivou vodi se još veća borba – voda je postala dragocenija od nafte! Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju ni od ratovanja, osvajanja, uništavanja, pa čak ni od ubacivanja zombi-virusa! Zagrebačkog bonvivana Miću (Krešimir Mikić) čija je dnevna rutina zacrtana negde između salona za masažu, restorana i kino-dvorana u kojima prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić (Hristina Popović) zombi-epidemija zateći će potpuno nespremnog, ali će on hrabro krenuti u Odiseju, praćen svojom filmskom heroinom i probijaće se kroz svet zombija s jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživeti!

Film po vlastitom scenariju režira Predrag Ličina, a producenti su Ankica Jurić Tilić i Miroslav Mogorović, odnosno, producentske kuće Kinorama (Hrvatska) i Art & Popcorn (Srbija). Nastanak filma su podržali i Hrvatski audioviizualni centar i Filmski centar Srbije. Direktor fotografije je Ivan Zadro, montažer Tomislav Pavlić, a autori muzike Jura Ferina i Pavao Miholjević. Dizajner zvuka je Julij Zornik, scenografkinja Jana Piacun, kostimogradfkinja Selena Orb, a majstor maske Miroslav Lakobrija.

Uloge u Posljednjem Srbinu u Hrvatskoj tumače: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Marina Redžepović, Dušan Bućan, Nikša Butijer, Sergej Trifunović, Tin Gregorić, Rene Bitorajac, Severina Kojić, Glorija Dubelj, Siniša Popović, Jadranka Matković, Dražen Čuček, Jelena Miholjević, Iva Babić, Alen Šalinović, Judita Franković Brdar, Tvrtko Jurić, Roko Sikavica, Ivica Zadro, Filip Sertić, Robert Ugrina.

Predrag Ličina je najprepoznatljiviji kao autor zapaženog kratkometražnog filma Teleport Zovko i reditelj epizoda serije Nedjeljom ujutro, subotom navečer.

 

Film „Strano telo“ Dušana Zorića u takmičarskom programu Filmskog festivala u Veneciji


U takmičarsku selekciju „Horizonti“ 75. Filmskog festivala u Veneciji uvršten je i kratki igrani film „Strano telo“ mladog reditelja Dušana Zorića, a projekcije su zakazane upravo za dane pred nama.
Dušan Zorić o učešću u Veneciji kaže: „Strano Telo je moj ispitni film sa treće godine fakulteta i niko nije očekivao da će proći na tako veliki festival kao sto je Venecijanska Mostra. Film prati jednog post-adolescenta koji u susretu sa žrtvom seksualne traume otkriva neke svoje animalne nagone. Jedan od selektora Venecije mi je rekao da se oseća užasno nakon svakog gledanja mog filma. Shvatio sam to kao kompliment.“
Dvadesetominutni film Strano telo je priča o momku Marku, koji pokušavajući da svojim zgodnim prijateljima dokaže muškost, izlazi u noć da nađe devojku. U susretu sa žrtvom seksualne traume iz prošlosti, on otkriva agresivni deo svoje ličnosti. Glumačku podelu čine Dubravka Kovjanić, Marko Grabež, Mihajlo Jovanović, Miodrag Dragičević i Sara Simović.
Dvadesetpetogodišnji reditelj filma Dušan Zorić je student završne godine filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov kratki igrani film Paraliza (2016) prikazan je na Pulskom filmskom festivalu, dok je dokumentarni film Ljubav (2017) imao međunarodnu premijeru na festivalu Visions du Réel u Švajcarskoj. Film Ljubav takođe se našao i u programu Sarajevo film festivala, Beldocs festivala i drugih.
Scenario za film uz reditelja potpisuje i Boris Grgurović, direktorka fotografije je Milica Drinić, a montažerka filma je Olga Košarić. Zvuk potpisuju Milan Antić, Uroš Todorović i Antonio Andrić. Za kostim su bile zadužene Milica Požar i Nena Šmitran, za šminku Jana Škobić, a scenografiju je radila Lenka Debeljak. Producenti filma su Nevena Petrović i Čarna Vučinić. Film Strano telo nastao je u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti pod mentorstvom reditelja Darka Bajića i Maje Miloš, i u saradnji sa producentskom kućom Non-AlignedFilms.
Venecijanska „Mostra“ je najstariji filmski festival na svetu i, uz filmske smotre u Kanu i i Berlinu, svakako jedan od najuglednijih festivala na svetu. Ove godine, Venecijanski filmski festival se održava od 29. avgusta do 8. septembra.

Svetska premijera crnogorsko-srpskog filma „Ti imaš noć“ u Veneciji

U sklopu 33. izdanja programa „Nedelja kritike“ aktuelnog 75. po redu Filmskog festivala u Veneciji, u sredu, 5. septembra, svetsku premijeru doživeće crnogorsko-srpsko dugometražno igrano ostvarenje „Ti imaš noć“; u pitanju je prvi celovečernji film mladog reditelja Ivana Salatića.

Ti imaš noć započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je volela. Dok radnici ostaju bez posla u brodogradilištu, barke prekrivene ciradama, razbacane svuda okolo, ostavljene su za neke bolje dane. Oluja uzima jedan život, Sanjin brat čeka noć u šumi. Noć koja može promeniti sve.

Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar. Ovo je prvi dugometražni igrani film Ivana Salatića, koji je 2015. sa kratkim filmom Dvorišta takođe učestvovao na festivalu u Veneciji u okviru selekcije Orizzonti.

Film je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Filmskog centra Srbije i Doha Film Instituta, Opštine Herceg Novi, te Turističke organizacije Herceg Novi. Učešćem ovog filma u zvaničnom programu prestižnog Venecijanskog filmskog festivala nastavlja se uspešan niz primećenih i traženih srpskih manjinskih koprodukcija, što je posledica nanovo pokrenute i zaživele šire strategije Filmskog centra Srbije. Na Berlinskom filmskom festivalu zimus je sa primetnim uspehom prikazan rusko-poljsko-srpski film Dovlatov u režiji Alekseja Germana, mlađeg, a ubrzo nas očekuje i premijera grčko-francusko-srpskog ostvarenja Zaposlena (Her Job) na takođe cenjenom Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF). Osim toga, samo u poslednjem krugu konkursa Filmskog centra Srbije podržano je čak 14 projekata mahom uvažavanih i proslavljenih   evropskih rediteljaa, što daje za pravo onima koji veruju da će Srbija istrajati i na putu  uspešnih i zapaženih manjinskih koprodukcija.

 DANILO CEKOVIĆ DOBITNIK IDFA NAGRADE

danilo c
U okvirima programa Docu Rough Cut Boutique nedavnog završenog Sarajevskog filmskog festival, dobitnik nagrade IDFA je naš mladi reditelj Danilo Ceković, autor projekta „Dnevnik ozbiljnog prestupnika“ (Diary of a Serious Offender), a pomenuta nagrada Cekoviću donosi poziv na ovogodišnji IDFA festival u Amsterdamu, najprestižnijem i najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma na evropskom kontinentu.
Danilo Ceković, autor i reditelj projekta „Dnevnik ozbiljnog prestupnika“, sledećim rečima opisuje nedavno iskustvo u Sarajevu i očekivanja od odlaska na IDFA festival u Amsterdamu:
– „Nismo očekivali da će najvažnija nagrada pripasti nama, jer nama kao mladim autorima poseta najvećem svetskom festivalu nije bila nešo očekivano. Kada je Rada Šešić, jedna od direkrorki programa Docu Rough Cut Boutique rekla ime našeg filma, dotrčali smo i svo troje (Ana, montažerka, Mira, akter i autor, Danilo, akter i reditelj) sa osmehom, a kasnije i suzama na licu prihvatili budućnost. Tako da u Amsterdamu očekujemo još puno dobrih ljudi koji ce pomoći da film bude viđen i da ljudi osete našu iskrenu i duboku ljubav prema njemu. Ta ljubav je jedino što zelimo da prenesemo i da pokažemo celom svetu kako Srbija nije zemlja ratova i haosa, već da nove generacije imaju snage za promene i povratak nečega što smo davno izostavili na listi želja kao najvažnije stvari – a to je ljubav prema mladosti i prema sebi samima”.
Reditelj ovog ostvarenja je Danilo Ceković, koji je i koproducent ispred kuće Osmica. Producent je Milan Milosavljević ispred Akademskog filmskog centra, uz podršku Filmskog centra Srbije. Izvršna producentkinja je Ivana Čavlina. Snimatelji su bili Danilo Ceković i Mira Janjetović. Montažerka je Ana Ristović. Za dizajn zvuka zadužen je Jakov Munižaba, a za kolor-korekciju Filip Orlandić.
Danilo, prestupnik, nakon naizgled bezazlene tuče, čitavo leto provodi služeći kaznu društveno korisnog rada. On, čisteći bazen sportskog centra „Vračar“, sa svojom devojkom Mirom mobilnim telefonom snima video dnevnik o njihovoj ljubavi tokom ovog procesa sazrevanja. Kroz emotivne uspone i padove, komični prestupnik beleži ličnu borbu odrastanja.
Festival IDFA u Amsterdamu će ove godine biti održan u periodu između 14. i 25. novembra na više festivalskih lokacija.
FILM SNIMAN U SRBIJI STIŽE U AMERIČKE BIOSKOPE

film sniman u Srbiji

Tokom vikenda pred nama u redovnu distribuciju u 520 bioskopa na tlu Amerike stiže novi film – „Leptir“ , koji je tokom 2016. godine sniman na teritorijama Srbije, Crne Gore i Malte. Nastanak filma pomogao je i Filmski centar Srbije, sredstvima koja su na raspolaganju zahvaljujući Uredbi o podsticajima investitorima da u Republici Srbiji proizvode audiovizuelno delo.
Reč je o novoj ekranizaciji memoarske knjige Anrija Čarijera (1906-1973). Prethodna adaptacija je izrodila istoimeni filmski klasik u režiji Franklina Dž. Šafera, sa Stivom Mekvinom i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama. U fokusu priče je zatvorenik zatočen na dalekom ostrvu koji planira beg. Novu verziju je režirao mlađi danski sineasta Mihael Noer, zapažen po režiji filma „Severozapad” iz 2013. godine. Autor novog scenarija je Aron Gazinovski, scenarista fima „Zatvorenic”i („Prisoners”, 2013).
U novom „Leptiru” glavne uloge igraju Čarli Hanam (serija „Sinovi anarhije”, „Grimizni vrh”, „Izgubljeni grad Z” i „Kralj Artur”), Rami Malek („Gospodin Robot”, „Privremeni dom” , „Noć u muzeju 2”, „Želja za brzinom”, a gledaćemo ga i u naslovnoj ulozi u biografskom filmu o Frediju Merkjuriju), Tomi Flanagan, Iv Hjuson…, a tu su i domaći glumci Nina Seničar, Goran Navojec, Dragan Mićanović, Olja Hrustić… Kostimografkinja je Bojana Nikitović. Srpski partner je producentska kuća „Work in Progress”.

Trejler:

„Dovlatov“ u užem izboru za nominacije za 31. nagrade Evropske filmske akademije

dovlatov film

Evropska filmska akademija (EFA) je juče, 21. avgusta, obznanila uži izbor filmova za nominacije za 31. nagrade ove kuće u kategoriji evropskog dugometražnog igranog filma. U užem izboru je ove godine 49 filmova, nagrade će biti dodeljene u Sevilji 15. decembra, a među odabrabnima je i film „Dovlatov“, rusko-poljsko-srpska koprodukcija, nastala uz podršku i Filmskog centra Srbije.
Film Dovlatov, sa našim glumcem Milanom Marićem u naslovnoj ulozi, premijerno je prikazan u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike. Docnije, u samo prva četiri dana ovaj film reditelja Alekseja Germana mlađeg, u bioskope Rusije privukao je više od 300 hiljada gledalaca.
Radnja filma je smeštena u Lenjingrad (Sankt Peterburg), novembra 1971. godine. Zvanični mediji redovno odbijaju ironične tekstove pisca Sergeja Dovlatova (njegov lik tumači Milan Marić), jer njegov pogled na stvari i ljude nije poželjan. I njegove kolege imaju slične probleme, među njima i Josif Brodski koji beži iz zemlje. Sergej odlučuje da ostane i vodi normalan život sa surpugom i ćerkom. Želi da piše o otkrivanju realnosti: životu radnika na brodogradilištu ili telima tridesetoro dece ubijenih za vreme Drugog svetskog rata, koja su otkrivena prilikom izgradnje metroa.
Dovlatov Alekseja Germana mlađeg nastao je kao rusko-poljsko-srpska koprodukcija. Film je koproducirala beogradska kuća Art & Popcorn, a srpski koproducent je Miroslav Mogorović. Film je, između ostalih, podržao i Filmski centar Srbije.
U istom izboru 49 najboljih evropskih filmova u borbi za nominacije za nagrade Evropske filmske akademije našao se i bosanskohercegovački film Muškarci ne plaču Alena Drljevića, film u kome značajne uloge tumače srpski glumci, Boris Isaković i Jelena Đuričić. Tokom sedmica pred nama 3500 članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u svim kategorijama, a konačne nominacije će zvanično biti objavljene 10. novembra tokom Festivala evropskog filma u Sevilji.
Prošle sedmice obelodanjeno je da je u uži izbor za nominacije za nagradu ove panevropske institucije ušao i srpski celovečernji dokumentarni film Druga strana svega autorke Mile Turajlić.

teret

Ugovorene distribucije filmova „Teret“ i „Zlogonje“ širom planete

Film „Teret“ Ognjena Glavonića, ostvarenje koje je premijeru imalo u programu „Petnaest dana autora“ festivala u Kanu, i koje je prošle sedmice imalo regionalnu premijeru u glavnom takmičarskom programu Sarajevskog filmskog festivala, na kome je Leon Lučev osvojio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca upravo za ulogu u ovom filmu, imaće distribuciju u još nekim zemljama.
Osim već dogovorene prodaje za tržište Amerike (Grasshopper Films), tu su sada novi dogovori i za Francusku (Nour Films), Kinu (Lemon Tree), Španiju (La Aventura), prostor bivše Jugoslavije (Five Stars Film Distribution) i Centralne i Istočne Evrope (HBO TV). Agent prodaje je kuća New Europe Film Sales.
S druge strane, berlinska distributerska kuća Pluto Films, zaključila je ugovore za distribuciju filma „Zlogonje“ za teritorije Severne Amerike, Nemačke, Kine, Danske, Litvanije i Poljske.
Debitantski igrani film Raška Miljkovića u martu je premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu TIFF Kids u Torontu, gde je osvojio nagradu žirija mlade publike. Film je prošle sedmice prikazan i u Dečijem programu upravo završenog Sarajevskog filmskog festivala.
„Zlogonje“ se upravo ovih dana prikazuju na prvom izdanju Dunav Film Fest-a u Smederevu, a Taramount Film, ovdašnji distributer ovog ostvarenja, početak distribucije u Srbiji zakazao je za 27. septembar. Takođe u septembru, New Horizons Film Festival u Poljskoj biće domaćin projekcija Zlogonja u 22 veća poljska grada.
Nastanak oba pomenuta filma finansijski i infrastrukturno je pomogao Filmski centar Srbije.

FEKK LJUBLJANA

Pet kratkih srpskih filmova na festivalu „FeKK“ u Ljubljani

U Ljubljani će u periodu od 20. do 25. avgusta po četvrti put biti održan Međunarodni festival kratkog filma FeKK.

U trci za nagrade u dve takmičarske kategorije nadmetaće se po 25 slovenačkih i 25 filmova iz bivših jugoslovenskih republika. Tako će se u programu FeKK YU za festivalska odličja ove godine takmičiti i pet kratkih filmova iz Srbije: “Mogu sam” Nikole Polića, “Najtopliji dan leta” Maše Šarović, “Oni žive” Gorana Nikolića, “Loop” Matije Gluščevića i “Krila i stvari” Jelene Gavrilović i Stefana Đorđevića.

Nagrade za LEONA LUČEVA

Nagrade za Leona Lučeva i tri srpska projekta na Sarajevskom filmskom festivalu

Među laureatima ovogodišnjeg izdanja Sarajevskog filmskog festivala (Sarajevo Film Festival) su i srpski filmovi ali i srpski projekti u nastajanju i fazi razvoja.
Nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca poneo je Leon Lučev za glavnu ulogu u srpskom filmu Teret autora Ognjena Glavonića. Osim toga, za režiju je nagrađena Ioana Uricaru za rumunski film Limunada, u kome epizodnu ulogu tumači srpski glumac Goran Radaković.
U industrijskom delu programa nagradu Arte International Relations Cinelink osvojio je projekat filma May Labour Day, projekat novog filma Pjera Žalice koji nastaje kao koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Slovenije, Srbije (srpski koproducent je kuća Baš Čelik) i Crne Gore.
U okviru programa Docu Rough Cut Boutique dobitnik nagrade IDFA je naš mladi reditelj Danilo Ceković, autor projekta Dnevnik ozbiljnog prestupnika (Diary of a Serious offender), a pomenuta nagrada Cekoviću donosi poziv na ovogodišnji IDFA festival u Amsterdamu, najprestižniji i najznačajniji festival dokumentarnog filma na evropskom kontinentu.
U odeljku Midpoint pobedio je projekat buduće srpko-nemačke serije nazvane Turbo, koja nastaje pod okriljem beogradske producentske kuće SENSE Production.
Srpski filmovi i autori su i ovog leta u velikom broju bili zastupljeni u programima i dalje najrefrentnijeg filmskog festivala u regionu.

Prvi srpski film sniman u Vijetnamu: „Road to Agartha“ Tamare fon Štajner

Dugometražni dokumentarni film „Road to Agarha“, autorke Tamare fon Štajner, koji je u fazi produkcije, prvi je srpski film sniman u Vijetnamu. Tamara fon Štajner, poznata je javnosti po hvaljenim, takođe dugometražnim dokumentarnim filmovima „Deliquenti“ (2013) i „Controindicazione“ (2016). Nastanak ovog filma podržao je i Filmski centar Srbije.
Sinopsis nam zasad otkriva sledeće: „Razočarani svetom u kome žive, deda Branko i unuk Perun kreću na put u potrazi za mitskim mestom u središtu Zemlje, nadajući se da će pronaći bolji svet, svet koji ljudi još nisu stigli da unište“.
Reč je o opservacionom dokumentarcu koji režira i producira Tamara fon Štajner, dok je snimatelj Aleksandar Mijailović. Montažerka je Sanja Božić. Radi se o srpskoj produkciji, a u filmu će se čuti srpski, engleski, vijetnamski i laoški jezik. Film nastaje pod okriljem producentske kuće Nin Film, a uz pomoć Filmskog centra Srbije, koji je projekat ovog ostvarenja podržao na svom konkursu iz maja 2017. godine pod tadašnjim naslovom Put u središte zemlje.
Između ostalog, u dostupnoj rediteljskoj eksplikaciji, Tamara fon Štajner ističe: „Road to Agartha je dokumentarni road movie koji nam govori da se bolji i svet sa više slobode nalazi u središtu nas samih i da možemo da stignemo tamo ako duboko zaronimo u svoju unutrašnje dete. Želela bih da ovim filmom nekoga nadahnem da se primakne sopstvenoj untrašnjoj slobodi jer će univerzuim na drugačiji način zavibrirati kada se više života pojavi na našoj planeti koja umire.“
Budžet je procenjen na 140 hiljada evra, a premijera se očekuje u maju naredne godine.