Predstave, performansi…

MONODRAMA TIHOMIRA STANIĆA ,,DETINJARIJE” I PRVA NEDELJA VEČERNJEG PROGRAMA U POZORIŠTU TEATRIJUM

Interpretacija Tihomira Stanića, u režiji Dušana Petrovića i prema prevodu Ivane Dimić, već godinama unazad izaziva oduševljenje publike.  Ove sezone monodrama ,,Detinjarije” Rejmona Kusa biće izvedena u četvrtak 11. jula u 21 čas u pozorištu Teatrijum.

Ova monodrama Tihomira Stanića, premijerno izvedena 17. Novembra 1996. godine, već naredne godine pobrala je brojne nagrade i pozitivne kritike i tako dokazala da je omiljena i kod publike i kod kritičara. Duhovita, ali i bolno istinita priča o traumama i odrastanju jednog dečaka može lako da dovede do plakanja, ali uglavnom od smeha.

Pored Stanićevih ,,Detinjarija” ove nedelje u pozorištu Teatrijum odigraće se: ,,Halflajf” Filipa Vujoševića u režiji Nikole Kljajića;  ,,Tražiti Hamleta”; ,,On ona i korona” Bojane Đurašković i Marka Miloševića;  ,,Osam žena” Roberta Tomasa u režiji Igora Đorđevića;  kao i premijerno izvođenje Nušićevog ,,Narodnog poslanika” u režiji Janka Cekića.

U sklopu programa besplatnih predstava za decu u saradnji sa ,,Fondacijom Alek Kavčić”, ovog vikenda odigraće se predstave  ,,Čarobni kolač” i ,,Ljubav kao magija”.

Sve večernje predstave počinju u 21h, dok se predstave za decu izvode vikendom sa početkom u 11 časova. Karte za večernji program  se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni Teatrijuma (Vuka Karadžića 1) svake večeri od 19 do 21h  i vikendom od 10:30 do 12:30h. Za sve dodatne informacije o repertoaru i o predstavama  posetite sajt pozorišta: teatrijum.rs.

OTVORENA JE ČETVRTA SEZONA POZORIŠTA TEATRIJUM

Fotografije: Sergei Vesnin

Četvrta sezona Pozorišta Teatrijum svečano je otvorena 30. juna pred punim dvorištem Kapetna-
Mišinog zdanja.
Čitavu sezonu i program pod nazivom „Beograde, dobro jutro!” otvorio je dramski umetnik i
jedan od osnivača Teatrijuma, Tihomir Stanić, recitujući stihove Duška Radovića. Uz Stanića,
tekstove našeg poznatog pesnika govorio je i glumac i suosnivač Teatrijuma, Vladan Gajović,
kao i glumica Slavica Krsmanović.
Na otvaranju nastupao je bend „Teatrijum”, koji je izvedbom dobro poznatih pesama iz
šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka izazvao oduševljenje svih prisutnih. Članovi
benda su Vili Brajović, Duško Vujović, Vlada Jelenković, Vladimir Taušanović, Željko
Janković i Duda Bezuha.
Pozorište Teatrijum ponovo otvara vrata ljubiteljima kulture i pozorišne umetnosti, obećavajući
sezonu ispunjenu raznovrsnim izvođenjima u posebnom ambijentu i atmosferi pod lipama.

Od 01. do 06. jula u ,,Teatrijumu” održaće se program PRVACI, u saradnji sa ,,CEBEF”-om,
zamišljen kao prostor za izvođenje ispita studenata prve godine glume široj publici. U okviru
programa predstaviće se studenti raznih akademija u zemlji, uključujući i studente Akademije
umjetnosti u Banjoj Luci, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Akademije umetnosti u
Beogradu, Fakulteta umetnosti u Prištini i Fakulteta savremenih umetnosti.

VEČERNJI PROGRAM pozorišta ,,Teatrijum” otvoriće 9. jula predstava ,,HALFLAJF” Filipa
Vujoševića u režiji Nikole Kljajića.

Svakog vikenda u pozorištu ,,Teatrijum” izvode se predstave za decu, za koje je, zahvaljujući
,,Fondaciji Alek Kavčić”, ulaz besplatan. Program za decu počeće predstavom ,,KOLIKO
ZRNACA DO ŠAHA?”, 06. jula u 11 časova.

Tokom jula i avgusta, publiku očekuje izuzetno raznovrstan repertoar, čak 80 predstava i
nekoliko premijera. Iz produkcije pozorišta Teatrijum stižu nam premijere predstava ,,Mušica” i
,,Zoološka priča”, rađena u koprodukciji sa CEBEF-om.

Pored umetničkih akademija, kojima će početi sezona, u Teatrijum će se izvoditi, pored
sopstvenih produkcija, i predstave u produkciji Teatara Vuk, Ferzeng produkcije, Teatar Balkan
Novi Pokret, Jugoart i mnogih drugih.

Pozorište ,,Teatrijum” je osnovano 2021. godine kao letnja pozornica na inicijativu glumaca
Tihomira Stanića i Vladana Gajovića, uz podršku Univerziteta u Beogradu i gradske opštine
Stari Grad. Pored svojih deset produkcija, Pozorište ,,Teatrijum” je ugostilo više od stotinu
predstava brojnih dramskih umetnika i alternativnih trupa. Ove sezone, Pozorište ,,Teatrijum” su
podržali ,,Vlatacom institut”, ,,PROTO štamparija”, ,,CEBEF”, ,,MG Mivela” i ,,Fondacija Alek
Kavčić”.

Sve večernje predstave počinju u 21h, dok se predstave za decu izvode vikendom sa početkom u
11 časova. Karte se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni ,,Teatrijuma” (Vuka
Karadžića 1) svake večeri od 19h i vikendom od 10:30 do 12:30h.

POZORIŠTE TEATRIJUM I OVOG LETA U DVORIŠTU KAPETAN-MIŠINOG ZDANJA

Veliko otvaranje četvrte sezone pozorišta Teatrijum zakazano je za 30. jun u 21h, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja.

Okupljenima su se obratili Tihomir Stanić, naš proslavljeni dramski umetnik i jedan od osnivača pozorišta, prof. dr Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu, prof. Aleksandar Kavčić ispred Fondacije Alek Kavčić, koja podržava scenu za decu  i Vladimir Jelenković, jedan od članova benda ,,Teatrijum” koji će otvoriti ovogodišnju sezonu.

Tokom jula i avgusta, publiku očekuje izuzetno raznovrstan repertoar, čak 80 predstava i nekoliko premijera. Iz produkcije pozorišta Teatrijum stižu nam premijere predstava ,,Mušica” i ,,Zoološka priča”, rađena u koprodukciji sa CEBEF-om.

Pored umetničkih akademija, kojima će početi sezona, u Teatrijum će se izvoditi, pored sopstvenih produkcija, i predstave u produkciji Teatara Vuk, Ferzeng produkcije, Teatar Balkan Novi Pokret, Jugoart i mnogih drugih.

,,Posebno sam ponosan na činjenicu da ćemo, i ove godine od 1. do 6. jula, uz podršku CEBEF-a, realizovati  program ,,Prvaci“. To će biti prilika da studenti akademija umetnosti iz Srbije izvedu ispit prve godine glume. Ulaz na te predstave će biti besplatan za sve“, naglasio je Stanić.

,,Kada jednog dana budu prvaci u nekim pozorištima, nadam se da će im goreti ta želja i strast da se na ovom mestu održava pozorište.” Izjavio je Stanić.

U okviru programa predstaviće se studenti raznih akademija u zemlji, uključujući i studente Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Prof. dr Dejan Filipović pozdravio je prisutne, istakavši da mu je posebno drago da je atrijum Rektorata postao prepoznatljivo mesto za umetnička dešavanja, što je posebno važno za studente umetnosti i neafirmisane mlade pozorišne umetnike.

,,Raduje nas nastavak Teatrijuma, pogotovo zato što je Rektorat je prepoznao pozorište Teatrijum kao jednu odličnu ideju, jer nam je cillj da pre svega odžimo ovaj prostor Kapetan Mišinog zdanja, pošto mislim da je ovo dvorište jedno od najlepših u našem gradu. Takođe nam je bitno da obogatimo kulturni život Beograda tokom letnjih meseci.” izjavio je profesor Filipović.

Već treću godinu, uz pomoć Fondacije Alek Kavčić, vikendima će se izvoditi besplatne predstave za decu i za roditelje. Profesor  Aleksandar Kavčić naglasio  da je misija Fondacije podrška obrazovanju i nauci. “Naš cilj je da obrazovanje bude dostopno svima, zato se trudimo da svim đacima i nastavnicima obebedimo besplatne udžbenike, a kultura je deo obrazovanja. Deci treba od malih nogu stvariti naviku da se ka kulturi ide, da se ne čeka da ona dođe na ekran ili telefon. Posetioci scene za decu Teatrijuma, svakog vikenda u 11 časova, tokom jula i avgusta, biće u prilici da vide 17 predstava među kojima i dve premijere. Mlada publika će moći da stekne osnovno znanje o pozorišnom bontonu, ali i da učestvuje u izvlačenju vrednih nagrada na kraju ove letnje sezone”, istakao je profesor Kavčić.

Vladimir Jelenković najavio je nastup benda ,,Teatrijum” prilikom otvaranja nove sezone, pozivajući publiku da dođe u Teatrijum 30. juna.

,,Čast nam je što imamo priliku da otvorimo sezonu pozorišta Teatrijum i da vas podsetimo na pesme 60ih i 70ih godina, uz koje smo mi odrastali.

Članovi benda ,,Teatrijum” su Vili Brajović, Dušan Vujović, Vladimir Taušanović, Željko Jovanović, Duda Bezuha i Vladimir Jelenković.

Kao i prethodnih sezona, publika će moći da uživa u predstavama svake večeri, od 21h, u dvorištu Kapetan-Mišinog zdanja. Cena ulazinca je 1200 dinara, dok je cena za studente i penzionere 900 dinara. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni pozorišta koja počinje sa radom 30. juna u 19h, putem sajta teatrijum.rs, ili na sajtu Ticket servisa.

Predstave za decu će se igrati subotom i nedeljom od 11h, a ulaz je slobodan.

Kompletan repertoar možete pogledati na zvaničnom sajtu Teatrijuma, teatrijum.rs

Performans „The Base of Trust“ Ivane Ivković premijerno izveden u beogradskoj Galeriji Non Canonico

U subotu 8. juna u Galeriji Non Canonico, premijerno je izveden performans „The Base of Trust“ umetnice Ivane Ivković, kojim započinje novi regionalni projekat MONUMENT OF TRUST (Spomenik poverenja). Kustosi su Miroslav Karić i Sanja Kojić Mladenov, dramaturg Jordan Cvetanović, a učestvuju glumci Željko Maksimović, Đorđe Živadinović Grgur kao i grupa performera. 

Dramaturg Jordan Cvetanović je, povodom izvođenja performansa i početka novog projekta, istakao: „The Monument of Trust je krovni projekat koji se odvija u nekoliko etapa i obuhvata tri performansa, a zamišljen je kao opera, iako neće imati klasičnu opersku formu. Performans The Base of Trust  predstavlja prvu etapu, prvi čin, uvertiru u obradu teme projekta koju smo Ivana Ivković i ja mapirali kao vrlo važnu u ovom trenutku, a to je pitanje korupcije, i lične i društvene, lokalne i globalne. Projekat gradira od malog, intimnog prostora kakav je galerija Non Canonico, da bismo završili sa grandioznim finalem na beogradskom Sajmu, sa više autora i učesnika, što svakako predstavlja novi aspekt našeg zajedničkog rada“.

THE BASE OF TRUST je nastavak ranije započetih istraživanja umetnice Ivane Ivković u domenu delegiranog performansa i eksperimentalnih oblika izvođačkih praksi. U pitanju je prolog kompleksnog regionalnog projekta MONUMENT OF TRUST koji se realizuje u različitim galerijskim i javnim prostorima kao i institucijama i u saradnji sa nizom autorki i autora. U fokusu ovog projekta nalazi se fenomen korupcije i njenih uticaja na socijalne tokove. Kao simptom ili stanje duha i društva, korupcija prodire duboko u pore sistema i različitih odnosa stvarajući pritisak i osećaj neizvesnosti, poniženosti i nemoći kod pojedinca. Tematski okvir rada obuhvata pitanje poverenja i hipokrizije u širem smislu, i sa etičkog stanovišta problematizuje osećanje nepovratne izneverenosti. Ne odnoseći se samo na spekulativne sprege kriminala i države nego i na korupciju u svakodnevnim, interpersonalnim relacijama, rad polazi od pitanja da li je preuzimanja odgovornosti danas uopšte potencijalno izvodljiv čin?

Smešten u intimu salonskog stana koji je istovremeno i izlagački prostor – Non Canonico galerija, ovaj kamerni performans simbolički manifestuje skriveno i zakulisno kada je reč o korupciji, ali vraća i na teren ličnog odnosa prema odgovornosti i mogućnostima poverenja. I u ovom projektu Ivana Ivković nastavlja da se bavi pitanjima patrijarhalnog poretka i heteronormativnih modela sagledavajući korupciju kao uzrok i posledicu opresivnog sistema a muško telo, kao i u prethodnim radovima, reprezent je delovanja na rodne okvire i stereotipna očekivanja. Kroz stalnu inverziju pogleda između muških tela s jedne strane i publike s druge, performans funkcioniše i kao ogledalo koje odražava sva ova pitanja, istorijske kontekste, predrasude i tabue  prisutne u različitim društvima, kao i složen odnos između pojedinca i okružujućeg sveta.

Kustosi projekta MONUMENT OF TRUST su Miroslav Karić i Sanja Kojić Mladenov, dramaturg Jordan Cvetanović, glumci Željko Maksimović i Đorđe Živadinović Grgur, kompozitorka Anja Đorđević, snimatelj i montažer Vladan Obradović a učestvuje i veća grupa performera i drugih saradnika. Sledeći čin projekta realizovaće se u septembru u Podgorici u saradnji sa galerijom NGVU i Jelenom Janković a u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) kao i u Galeriji ART (Muzeji i galerije Podgorice). Prolog THE BASE OF TRUST produciran je u saradnji sa galeristom i osnivačem Non Canonica Mirkom Lubardom.

Foto: Ivana Ivkovic, Non Canonico

Performans „The Base of Trust“ Ivane Ivković u beogradskoj Galeriji Non Canonico

U subotu 8. juna od 19h do 23h u Galeriji Non Canonico (Birčaninova 28, 1. sprat – Lubarda), biće izveden performans „The Base of Trust“ umetnice Ivane Ivković, kojim započinje novi regionalni projekat MONUMENT OF TRUST (Spomenik poverenja). Kustosi su Miroslav Karić i Sanja Kojić Mladenov, dramaturg Jordan Cvetanović, a učestvuju glumci Željko Maksimović, Đorđe Živadinović Grgur kao i grupa performera. 

THE BASE OF TRUST je nastavak ranije započetih istraživanja umetnice Ivane Ivković u domenu delegiranog performansa i eksperimentalnih oblika izvođačkih praksi. U pitanju je prolog kompleksnog regionalnog projekta MONUMENT OF TRUST koji se realizuje u različitim galerijskim i javnim prostorima kao i institucijama i u saradnji sa nizom autorki i autora. U fokusu ovog projekta nalazi se fenomen korupcije i njenih uticaja na socijalne tokove. Kao simptom ili stanje duha i društva, korupcija prodire duboko u pore sistema i različitih odnosa stvarajući pritisak i osećaj neizvesnosti, poniženosti i nemoći kod pojedinca. Tematski okvir rada obuhvata pitanje poverenja i hipokrizije u širem smislu, i sa etičkog stanovišta problematizuje osećanje nepovratne izneverenosti. Ne odnoseći se samo na spekulativne sprege kriminala i države nego i na korupciju u svakodnevnim, interpersonalnim relacijama, rad polazi od pitanja da li je preuzimanja odgovornosti danas uopšte potencijalno izvodljiv čin?

Smešten u intimu salonskog stana koji je istovremeno i izlagački prostor – Non Canonico galerija, ovaj kamerni performans simbolički manifestuje skriveno i zakulisno kada je reč o korupciji, ali vraća i na teren ličnog odnosa prema odgovornosti i mogućnostima poverenja. I u ovom projektu Ivana Ivković nastavlja da se bavi pitanjima patrijarhalnog poretka i heteronormativnih modela sagledavajući korupciju kao uzrok i posledicu opresivnog sistema a muško telo, kao i u prethodnim radovima, reprezent je delovanja na rodne okvire i stereotipna očekivanja. Kroz stalnu inverziju pogleda između muških tela s jedne strane i publike s druge, performans funkcioniše i kao ogledalo koje odražava sva ova pitanja, istorijske kontekste, predrasude i tabue  prisutne u različitim društvima, kao i složen odnos između pojedinca i okružujućeg sveta.

Kustosi projekta MONUMENT OF TRUST su Miroslav Karić i Sanja Kojić Mladenov, dramaturg Jordan Cvetanović, glumci Željko Maksimović i Đorđe Živadinović Grgur, kompozitorka Anja Đorđević, snimatelj i montažer Vladan Obradović a učestvuje i veća grupa performera i drugih saradnika. Sledeći čin projekta realizovaće se u septembru u Podgorici u saradnji sa galerijom NGVU i Jelenom Janković a u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) kao i u Galeriji ART (Muzeji i galerije Podgorice). Prolog THE BASE OF TRUST produciran je u saradnji sa galeristom i osnivačem Non Canonica Mirkom Lubardom.

Predstava „Radical Cheerleading“ nemačke koreografkinje Zufit Simon u Bitef Teatru

U petak, 24. maja u 20 časova u Bitef Teatru, nemačka koreografkinja Zufit Simon izvešće plesni perfomans „Radical Cheerleanding“ o plesu kao obliku protesta. Predstava je realizovana u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, a ulaz je besplatan.

Fizički otpor i koreografisani protesti u javnim prostorima postali su delotvorna i moćna sredstva mirnih demonstracija u kapitalističkim demokratijama. Razvijeno delovanjem queer feminističkih aktivistkinja 1990-ih godina, takozvano „radikalno navijanje“ kombinuje nenasilnu, direktnu akciju sa pozorišnim elementima. Cheerleading nam je dobro poznat kao organizovano navijanje devojaka na sportskim takmičenjima. Tu se koristi performans i podrivaju kodovi navijanja da bi se prenele specifične poruke. Glamur, sjaj i mešavina raznih slogana sastavni su deo ove vesele, satirične alternative militantnim oblicima protesta.

Sa žestinom, preciznošću i humorom, heterogeni ansambl predvođen koreografkinjom Zufit Simon, koja se takođe pojavljuje na sceni, postavlja pitanje zbog čega vredi izaći na ulicu.

Zufit Simon je izvođačica i koreografkinja, završila je studije savremenog plesa na Univerzitetu muzičke i scenske umetnosti (HfMDK) u Frankfurtu na Majni. Njeni radovi prikazivani su na festivalima u Italiji, Austriji, Tanzaniji, Češkoj Republici, Poljskoj i Francuskoj.

Beogradsko izvođenje organizuje Stanica Servis za savremeni ples u saradnji sa festivalom Antistatic iz Sofije i Lokomotivom iz Skoplja, uz podršku Gete Instituta.

Trejler: https://vimeo.com/910313927

Foto: Dieter Hartwig.

Beogradska premijera predstave „Režim ljubavi“ Kruševačkog pozorišta u režiji Snežane Trišić u Bitef teatru

Beogradska premijera predstave Kruševačkog pozorišta Režim ljubavi po tekstu Tanje Šljivar, a u režiji Snežane Trišić biće održana u utorak, 28. maja u 20 časova u Bitef teatru.

Tokom maja predstava će biti izvedena i na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u okviru takmičarske selekcije (19. maja) a koji će se ove godine održati u Užicu, kao i na pozorišnoj reviji domaćih pisaca „Joakimovi dani“ u Kragujevcu (27. maja).

Snežana Trišić, rediteljka predstave je povodom beogradske premijere izjavila: 

„Ovo je predstava o ljubavi u svetu bez ljubavi. I to nam je bio izazov, prvo u tekstu a zatim i u predstavi, da otkrivamo razloge zbog kojih je nešto tako prirodno, nasušno i jednostavno, kao što je LJUBAV, danas retko, teško ostvarivo ili nedostižno. Očigledno je ta tema veoma važna i intrigantna jer predstava izaziva veliko interesovanje i sjajne reakcije kruševačke publike od premijere do danas, a igranje u Bitef teatru biće jedinstvena prilika da je i beogradska publika vidi“.

U predstavi, koja je premijerno prikazana krajem prošle godine u Kruševačkom pozorištu, igraju Dejan Tončić, Biljana Nikolić, Bojan Veljović, Aleksandra Arizanović, Nikola Rakić i Dragan Marinković.

Režim ljubavi istražuje kompleksnost međuljudskih odnosa kroz priču o protagonistima koji se suočavaju sa izazovima savremenog društva. Kroz njihovu introspekciju i promišljanje ističe se slojevitost ljubavi, i ženskog identiteta. Predstava vešto plete priču koja provocira razmišljanje o intimnosti, društvenim normama i ličnoj slobodi. Kroz spoj rediteljske vizije Snežane Trišić i autentičnog izraza glumaca, ova predstava pruža duboko emotivno iskustvo.

Scenografiju predstave takođe potpisuje Snežana Trišić, kostimografkinja je Milica Grbić Komazec, muziku je komponovala Irena Popović, za scenski pokret bila je zadužena Isidora Stanišić, dok je scenski govor oblikovao Đorđe Marković. Dizajn svetla potpisuje Rade Stamenković.

Snežana Trišić (1981) pozorišnu i radio režiju diplomirala je 2009. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Nikole Jevtića i Alise Stojanović, a doktorirala je 2021. pod mentorstvom profesora emeritusa Svetozara Rapajića. Od 2015. godine sa red. prof. Ivanom Vujić, vodi klasu pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 2022. godine obavlja dužnost šefice Katedre za pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Dobitnica je najznačajnijih nagrada za režiju poput Sterijine nagrade, kao i nagrade ArdalionJoakim VujićLjubomir-Muci DraškićĆuran i mnogih drugih. Članica je predsedništva Udruženja dramskih umetnika Srbije, kao i redakcije LUDUS-a. Od 2017. godine je članica Umetničkog saveta Sterijinog pozorja.

Rediteljka je velikog broja nagrađivanih predstava: Narodni poslanik, Branislav Nušić, INK Pula i Narodno pozorište Subotica, Valpurgijska noć, Velimir Lukić, Narodno pozorište Užice, Buba u uhu, HNK Varaždin, Crna ovca, Vida Davidović, Kraljevačko pozorište, Snežana i sedam patuljaka, Ljubivoje Ršumović, Pozorište Boško Buha; Za sada je sve ok, autorski projekat, Kruševačko pozorište, Kaligula, Alber Kami, Narodno pozorište u Beogradu, Animals, Uglješa Šajtinac, Kruševačko pozorište, Mobi Dik, Herman Melvil/ dramatizacija Dimitrije Kokanov, Malo pozorište Duško Radović, Ričard Treći, Vilijem Šekspir, Narodno pozorište u Beogradu, Deca Radosti, Milena Marković, Atelje 212, Ždrelo, Žanina Mirčevska, Narodno pozorište Kikinda, Terorizam, Vladimir i Oleg Presnjakov, Beogradsko dramsko pozorište, Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila svoga muža ili stubovi društava, Elfride Jelinek, Jugoslovensko dramsko pozorište, Kazimir i Karolina, Eden fon Horvat, Atelje 212, Nosorog, Ežen Jonesko, Narodno pozorište Kikinda (2014), Bizarno, Željko Hubač, Narodno pozorište u Beogradu, Šabačko pozorište, Narodna drama, Olga Dimitrijević, pozorište „Bora Stanković“, Vranje, Čudo u Poskokovoj Dragi, Ante Tomić/dramatizacija Maja Pelević, Narodno pozorište Subotica, Samoudica, Aleksandar Radivojević, Atelje 212, kao i mnogo drugih.

Foto: Miki Cvetković

Svetski dan plesa i premijera nove predstave Igora Koruge u Ateljeu 212

U ponedeljak 29. aprila na Svetski dan plesa, na Maloj sceni Ateljea 212 u 20:30h, premijerno će biti izvedena predstava “Unstable Comrades”, nova plesna produkcija koreografa Igora Koruge i Stanice Servisa za savremeni ples. Ulaz na predstavu je besplatan, uz obavezu prijavu putem e-mail adrese stanica.station@gmail.com.

Kroz saradnju sa petoro mladih plesača iz Rumunije i Srbije, Igor Koruga propituje isprepletanost kapitalizma, klasne borbe i kvir kulture, osvrćući se na manifestacije te kulture u socijalističkim društvima poput Jugoslavije i Rumunije, ali i Rusije i njima savremene Amerike i Velike Britanije.

Igor Koruga je o svojoj novoj plesnoj produkciji rekao: „Predstava kritički ispituje različite mehanizme normativizacije, opresije i eksploatacije u sferama ličnog – npr. rod, seksualnost, želja, osećanja, telo – u kojima se kapitalizam, patrijarhat i drugi sistemi represije danas ukrštaju i međusobno deluju. Ukorenjena u teorijskom pristupu kvir marksizma, koji proučava isprepletanost kapitalizma, klasne borbe i kvir kulture i preispituje tradicionalne marksističke analize i kvir politike, ova predstava naglašava fluidnost i složenost identiteta kao polazište za kritičko delovanje i promišljanje pravednije budućnosti“.

Kroz zajedničko teorijsko i plesno istraživanje, ova zanimljiva grupa, ojačana dramaturgom Dimitrijem Kokanovim i kompozitorom Vladimirom Pejkovićem, predstaviće zapaljivi i uzbudljivi plesni performans najpre begoradskoj, a onda i regionalnoj publici. To će biti i prilika za upoznavanje novih mladih plesača Mariane Gavriciuc, Žorže Alexandru Pleșca i Hunoar Josepha Vargu iz Rumunije, ali i za ponovno otkrivanje domaćih plesača, Tamare Pjević i Jakše Filipovca.

Predstava je nastala kao koprodukcija Stanice, Nacionalnog koreografskog centra u Bukureštu i organizacije Brain Store Project iz Sofije kroz saradnički projekat SEEDS South East European Dance Stations. Podrška dolazi od programa Kreativna Evropa Evropske Unije, Ministarstva kulture Srbije, programa Culture Moves Europe.

Foto: Igor Koruga.

Premijera monondrame Šta me opet snađe

Premijera:

Regionalna premijera: Skoplje, 18. mart – Nacionalni opera i balet

Domaće: NOVI SAD, 24. mart – Srpsko narodno pozorište

                 BEOGRAD, 30. mart – MTS DVORANA

Nakon rasprodate premijere u Novom Sadu, uveden je novi termin za SNP – 25. Mart

Rasprodata je i beogradska premijera, te se igra i 31.3. u Mts dvorani.

Nakon toga slede igranja širom Srbije, ali i regiona, Sarajevo, Mostar, Zagreb, a već su zakazana i igranja u Cirihu, Beču itd.

„Šta me OPET snađe“ je NOVA komedija – monodrama glumice Anđelke Stević Žugić o večno aktuelnoj temi razvoda.

Glavna junakinja Jovanka Joka Jakovljević , u svojim kasnim 30im, kreće u nezaustavljivu vožnju kroz svoj emocionalni haos u koji je upala nakon razvoda. Iako je očekivala romantičnu komediju do kraja života, brak joj se završio kao loš film, a život odjednom pretvorio u ring. 

Konkurencija je oštra, okolina surova. Ipak,  Joka ne želi da se preda. Ostaje neustrašiva u svakoj svojoj suludoj odluci i tragikomičnoj situaciji.

I dok u tom savršenom nesnalaženju pokušava da stvori “novi život” i “novu sebe”, uz nju je elitni odred podrške, uvek spreman da joj dodatno zakomplikuje život svojim savetima: najbolje prijateljice Cica i Mica, baba i mama, kao i neizbežne astrološkinja i psihološkinja. Standardna formacija odbrane svake žene kad nastanu kuršlusi u glavi i u životu.

Sve likove igra Anđelka, u svom furioznom i već prepoznatljivom stilu vrsne komičarke, donoseći dozu divlje autentičnosti i hrabrosti, koja istovremeno izaziva smeh, ali i zaista pokreće pitanja o prirodi života nakon razvoda.

Pripremite se za nezaboravnu noć ispunjenu surovom iskrenošću, humorom i pitanjem koje svi, priznali to ili ne, žele da postave: da li život zaista postoji i nakon što nekada rečeno „da“ postane „ne“,  osvetljavajući brojne klišee o razvodu, iskustva loših sastanaka i traženja partnera, kao i društveni pritisak da se bude „normalan“ nakon što je “srećno do kraja života” propalo.

Ova predstava nije za one sa slabim srcem, jakim predrasudama i nepogrešivim stavovima.

Ovo je za hrabre duše, spremne da se nasmeju u lice izazovima i kažu: „Šta me OPET snađe? Pa, sve najbolje, naravno!“

Autorsko – producentski tim je već proverena ekipa izuzetnih profesionalaca.

Autor teksta: Nebojša Romčević

Romčević je jedan od najboljih srpskih dramskih pisaca i scenarista, koji je napisao scenario za brojne pozorišne predstave, televizijske serije i  filmove, a među kojima su svakako najpoznatiji sitkom “Ljubav, navika, panika”, serije “Kazneni prostor”, “Bićemo prvaci sveta”, “Stado” i brojne druge. Nebojša je autor i prve Anđelkine monodrame “Šta me snađe”.

Režija: Petar Jovanović

Petar je izuzetno uspešan i produktivan mladi novosadski reditelj, iza kojeg su već brojne i izuzetno uspešne pozorišne predstave među kojima su „Policija ili čemu sve to“, „Parastos u belom“, „Bog masakra”,  „Danas nam je divno dno“ kao i predstave koje izvode članovi ekipe Državnog posla. Petar je reditelj i izuzetno hvaljene i popularne predstave “Godišnjica“ pozorišta Madlenianum.

Muzika: Aleksandar  Saša  Lokner

Iako je prvenstveno poznat kao klavijaturista i član grupe Bajaga i instruktori, Saša je i jedan od najuspešnijih domaćih muzičkih aranžera, autor scenske i instrumentalne muzike za brojne filmove, serije i umetničke projekte.

Produkcija: GMR, Beograd  https://gmr.rs/

Anđelka Stević Žugić, jedna je od najomiljenijih glumica regiona. Igrala je u izuzetno uspešnim serijskim i filmskim projektima, među kojima su „Ne diraj mi mamu”, “Šetnja s lavom”, “Jedini izlaz”, “Nebesa”,  “Radio Mileva”, “Šutnja 2”…

Iako je javnost prvenstveno doživljava kao komičarku, njene uloge su bile žanrovski različite i raznovrsne. Svi njeni projekti prevazilaze granice i gledaju se, a i realizuju širom regiona, dok je serija „Šetnja s lavom“ dostupna i na striming servisu „HBO max“.

Pored televizijskih i filmskih projektata, Anđelka je sa svojom prvom monodramom „Šta me snađe“ napravila svojevrsan pozorišni podvig, odigravši predstavu preko 250 puta na 3 kontinenata u 55 gradova i 15 zemalja.