Pozorište

Subotica – Festival pozorišta za decu – 15. Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade na 31. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu Subotica

U okviru 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 22. do 27. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, biće organizovano i 15. izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, čiji je rukovodilac dr Marijana Prpa Fink.

Učesnici ovogodišnjeg Foruma dolaze iz 14 zemalja sa četiri kontinenta. Ukupno 27 učesnika upoznaće našu javnost sa svojim istraživanjima iz oblasti pozorišne umetnosti za decu i mlade, i to iz Srbije, Bosne i Hercegovine/Republike Srpske, Poljske, Engleske, Slovačke, Španije, Sjedinjenih Američkih Država, Litvanije, Škotske, Letonije, Irana, Portugalije, Čilea, Irske.

Ovogodišnje izdanje Foruma, koje će biti održano u Gradskoj biblioteci Subotica od 23. do 26. septembra, usmereno je ka istraživanjima na temu “Pokret, slušanje, promena u percepciji pozorišta za decu i mlade”. 15. Forum pružiće mogućnost da istraživači iz različitih delova sveta sagledaju mogućnost promene u pogledu percepcije u pozorištu za decu i mlade, promene u načinu gledanja na potrebe mlade publike, pažljivog slušanja onoga što žele da kažu i promene u načinu na koji pozorišta za decu grade scenski jezik.

Pristigli predlozi budućih radova ogledaju se u četiri podteme koje će biti obrađene tokom četiri radna dana: Pogled na pozorište za decu i mlade u 21. veku – iz prošlosti; Pokret, zvuk i percepcija, scensko prisustvo; Pozorište za najmlađu publiku; Promene u pozorištu za decu  i mlade; Pozorište i zajednica.

Prezentovani radovi biće štampani u Zborniku radova Pozorište za decu – Umetnički fenomen.

U pogledu razumevanja pozorišta za decu i mlade, elementi koji određuju scenski jezik imaju važnu ulogu u percepciji mlade i najmlađe publike. Jedan od elemenata je svakako i pokret kojim glumac-izvođač, sa lutkom ili bez lutke, gradi svoje scensko prisustvo. Međutim, pokret na sceni ima značenje i ako uključuje druge elemente scenskog dejstva, kao što su kostim, scenografija, rekvizit, muzika, svetlo, video, Ili ako pozorište podstiče imaginaciju van prostora pozorišta: u učionici, dvorištu, u prirodi, itd.

Na ovaj način složenost scenskog jezika otkriva mladoj i najmlađoj publici tajnu vidljivog i nevidljivog sveta koji scenski jezik može da dočara. Svi tajanstveni svetovi koji imaju svoj život na sceni imaju i puteve kojima dopiru do percepcije mlade publike. Proces slušanja onoga što gradi scenski jezik i proces slušanja onoga što mladoj publici može da bude predstavljeno kako bi rasli u svetu pozorišta koje im nudi jasnu predstavu o tome šta je dobro, plemenito ili nije vredno pažnje, važni su aspekti koji određuju rast i razvoj buduće generacije.

Forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade je prilika da se istraživači iz različitih zemalja okupe u vreme festivalskih dana i izlože svoja istraživanja i projekte. Takođe, uz predstave koje su igrane tokom Festivala, Subotica postaje značajno mesto gde se susreću istraživači i teatrolozi sa stvaraocima pozorišnih predstava za decu i mlade iz celog sveta. Cilj ovog okupljanja je da pozorište za decu i mlade u budućnosti bude kvalitetnije.

U okviru takmičarskog programa 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 22. do 27. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 13 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Češke, Estonije, Francuske, Mađarske, Nemačke, Španije, Turske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, kao i predstave domaćih pozorišta iz Niša i Subotice.

Ovogodišnji laureati Nagrade za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, biće dr Luka Kecman u kategoriji domaćih stvaralaca i Jaroslav Antonjuk iz Poljske u kategoriji inostranih stvaralaca. Ovogodišnji dobitnik nagrade “Oton Tomanić, priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, bićedr Eva Tomaševskaiz Poljske.

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Grad Subotica.

Foto: Damir Vujković.

Objavljen takmičarski program 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

FOTO – Atila Barath, Ivan Nikolić

U okviru takmičarskog programa 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, koji se ove godine održava od 22. do 27. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića.

Publika festivala moći će da pogleda raznovrsne i maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Češke, Estonije, Francuske, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Španije, Turske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, kao i predstave domaćih pozorišta iz Niša i Subotice.

U takmičarskom programu učestvovaće dve predstave iz Srbije. Predstavu “Bajka o ribaru i ribici” po motivima bajke A.S. Puškina, u dramatizaciji Nine Pavlović i režiji Vjere Vidov, izvešće Pozorište lutaka Niš. Glavni lik je stari ribar koji sa svojom ženom skromno živi u trošnoj kolibi kraj mora, a njegov život se promeni kada ulovi zlatnu ribu koja mu obećava ispunjenje želja ako je vrati u more.

U izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica stiže predstava “Igraj se sa mnom!” (autori Tamaš Olah, Marta Bereš, Andrej Boka, režija Andrej Boka) u kojoj u želji da svojoj deci sve obezbede, roditelji ponekad zaborave da im daju ono što je deci najpotrebnije, svoju pažnju i vreme. Ova predstava je mali podsetnik i poziv na igru.

Iz zemalja u okruženju stiže pet ostvarenja: “Bajka sva od šećera” Kazališta Virovitica iz Hrvatske, autorke i rediteljke Sare Lustig; “Ferdo, divovska ptica” Lutkovnog gledališča Maribor iz Slovenije, autorke Andreje Peklar i rediteljke Katje Povše; “Zelena gora” cetinjskog NVO Teatra Mladih iz Crne Gore, autorke Mile Mašović Nikolić i režisera Branka Ilića; “Avantura u odevanju” Plesne trupe “Gobi” iz Mađarske, autorke i rediteljke Rite Gobi; i “Crvenkapica” banjalučkog Dječijeg pozorišta Republike Srpske, prema bajci braće Grim i Šarla Peroa, uz dramatizaciju i režiju Ljudmile Fedorove.

“Pozitivno pozorište” iz Češke predstaviće se ostvarenjem “Praljudi” (autor i režiser Jiří Šponar), iz Estonije dolazi Pozorište „Triktrek“ s predstavom “Kuti” (autor i režiser Alexander Andreev), iz Francuske pozorište „Sneg na trepavicama“ s predstavom “Ne čekaj me…” (autorka i režiserka Vera Rozanova), iz litvanskog pozorišta “Bez cipela” stiže predstava “Pokušao sam” (autorka Kristina Marija Kulinič, režija Ieva Jackevičiūtė).

Nemačko Lutkarsko pozorište “Cvikau” iz Nemačke izvešće predstavu “Virtuelno lutkarstvo: Kopači zlata” (autor Emanuel Geibel, režija Monika Gerboc), Pozorište “Gušterov osmeh” iz Španije izvešće predstavu “Majmunica Simona” (autorka i rediteljka Marli Santana), dok će tursko Pozorište senki „Čengiz Ozek“ odigrati predstavu “Čarobno drvo” (autor i režija Cengiz Ozek).

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumica i rediteljka Morana Dolenc, ovogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ” – Luka Kecman, i laureatkinja nagrade “Oton Tomanić” – Eva Tomaševska.

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvo, ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta za decu u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu Subotica dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje).

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, i Grad Subotica. Izvršni producent festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

SVEČANO ZATVARANJE ČETVRTE SEZONE POZORIŠTA TEATRIJUM

U subotu, 31. avgusta na svečanom zatvaranju pozorišta Teatrijum, publika će imati priliku da uživa u posebnom programu  posvećenom romskoj poeziji i muzici.

Program će početi  predstavom „Garavi sokak“ u izvođenju studenata druge godine glume Akademije umetnosti u Beogradu, u  klasi profesora Tihomira Stanića i Marka Misirače.

„Garavi sokak“ Mike Antića je pesnička zbirka koja na dirljiv i autentičan način oslikava život i dušu romskog naroda, prožetu slobodom, tugom i ljubavlju prema životu.

U nastavku programa, publika će imati priliku da uživa u nastupima gostiju: Zlatomira Jovanovića, predsednika Udruženja romskih književnika, koji će svojom poezijom obogatiti veče, i benda „Veseli Nanomirci“, čiji će autentični zvuci romske muzike doprineti svečanoj atmosferi.  Među učesnicima će biti i Tihomir Stanić, jedan od osnivača Teatrijuma.

U poslednjoj nedelji avgusta, publiku Teatrijuma  očekuju večeri ispunjene  smehom i muzikom.

U ponedeljak, 26. avgusta Kvintet Da Kapo (Nina Ćosić – oboa,  Hemnalina Miresković – violina, Nataša Lišanin – violončelo,  Srđan Lišanin – kontrabas i  Jevrem Ćosić – džez  gitara) zajedno sa glumcima Zoranom Ćosićem i Aleksandrom Lazićem publici će približiti stihove Duška Trifunovića programom ,,Po meni se ništa neće zvati”.

Ljubavna komedija ,,Ljubav i padeži” francuskog umetnika Arnauda Humberta igraće se u Teatrijumu u utorak, 27. avgusta. Priča prati zbivanja jednog zaljubljenog Francuza, koji dolazi u Srbiju sa željom da nauči jezik, kako bi zaprosio svoju devojku.

U sredu 28. avgusta igraće se komedija ,,Do guše u pelenama”. Ova predstava, autorke Ružice Vasić,  je komedija situacije sa elementima melodrame koja, kroz niz urnebesno duhovitih događaja, preispituje porodične odnose prilikom dobijanja prinove.

Kabaretsku predstavu „Ljubavni vremeplov 2” publika će imati priliku da pogleda 29. avgusta. Glumice Milica Janketić i Vesna Stanković pripovedaju priče o velikim ljubavima značajnih ljudi srpske istorije. Neke od ličnosti o kojima će pričati su Laza Kostić, Mina Karadžić i Branko Radičević, Miloš Crnjanski i mnogi drugi.

Premijerno izvedenu početkom avgusta u Teatrijumu, renesansnu komediju  ,,Mušica”  u režiji Radeta Josipovića, možete da pogledate još jednom ove sezone u petak 30. avgusta.

U ,,Mušici” su prikazani tipični likovi renesansne komedije – neverna žena, naivni muž, lopov-prevarant i korumpirani policajac. Svi su lascivni, sebični i njihov humor potiče iz  njihove fizičke pojave.


Program za decu će se zatvoriti predstavom ,,Tri musketara” u subotu 31. avgusta.

Od 2021. godine, u saradnji sa ,,Fondacijom Alek Kavčić”, u Teatrijumu se realizuje program posvećen pozorišnim predstavama za decu.

Sve večernje predstave počinju u 21h, dok se predstave za decu izvode vikendom sa početkom u

11 časova. Karte za večernji program se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni

Teatrijuma (Vuka Karadžića 1) svake večeri od 19 do 21h i vikendom od 10:30 do 12:30h. Za

sve dodatne informacije o repertoaru i o predstavama posetite sajt pozorišta: teatrijum.rs.

OVE NEDELJE U POZORIŠTU TEATRIJUM

,,Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” igraće se u utorak 20. avgusta u pozorištu Teatrijum.

Po tekstu Iva Brešana, ova predstava nastala je kao diplomska predstava studenata Akademije umetnosti u Beogradu u klasi Igora Đorđevića i Milice Kralj.

U seosku zabit, stiže partijski zadatak koji nalaže da se radni narod mora početi kulturno prosvećivati. A partijski zadatak je jači od svakog pisanog zakona, važniji od pravde i ubedljiviji od istine.

U sredu 21. avgusta igraće se monodrama ,,Slušaj kako govorim Sava Mrkalj” u izvođenju Dejana Stojakovića, po tekstu Godrane Ilić Marković a u režiji Dušana Aškovića.

Priča o umnome koji je sve i svakome mogao oprostiti sem rđavog postupka i nadasve zle reči koja trulež stvara.

Predstavu ,,Što se bore misli moje” publika će imati priliku da pogleda 22. avgusta u Teatrijumu.

Predstava gledaocima približava strahove i nadanja „balkanskog Hamleta“ (kako su u Evropi nazivali kneza Mihaila Obrenovića kog tumači Nebojša Đorđević), prikazuje njegove unutrašnje borbe i dileme u iščekivanju dolaska na vlast, a potom jasan odnos i požrtvovanost prema svojoj domovini. Istovremeno ukazuje na lik, delo i veliki uticaj njegove izabranice Julije, u tumačenju Dragane Obradović.

U petak 23. avgusta igraće se predstava ,,Noć u kući gospodina Kolaka”. U predstavi igraju Slobodan Boda Ninković, Irfan Mensur i Vladimir Kerkez.

“Da li u vremenu terora lepote i mladosti, i triumfa forme nad suštinom, laži nad istinom i prava nad pravdom, u vremenu seksa bez ljubavi i pozorišta bez pisca i glumaca, u vremenu u kom se stvari digitalizuju, racionalizuju i banalizuju..da li u tom vremenu, muškarac starog kova, analogni neki tip, može pronaći smisao? Prevedeno na jezik ovog vremena: Da li muškarci danas imaju upotrebnu vrednost?” – Vladimir Đurđević, autor komada ,,Noć u kući gospodina Kolaka”.

Stendap Vesne Stanković ,,Muž je kao čokolada” igraće se u subotu 24. avgusta.

Provedite fantastično urnebesno veče sa neponovljivom Vesnom Stanković.

Veče posvećeno najvažnijim pitanjima u životu svake žene – Da li nam je muž zaista potreban?

Ova monodrama je duhovita ispovest glumice o njenoj potrazi za mužem.

Monodrama o Đuki Tesli, majci Nikole Tesle, autorke Ružice Vasić, u izvođenju Maje Kolundžije Zoroe, igraće se u nedelju 25. avgusta. Teslini dečački nestašluci, mladalačke dileme i greške koje je pravio, život u tuđini, i genijalni pronalasci opisani su iz perspektive majke i na način koji je često različit od onoga kako su ga drugi videli.

Tokom vikenda u pozorištu Teatrijum igraće se tokom pre podneva predstave za decu u saradnji

sa ,,Fondacijom Alek Kavčić”, u subotu 24. avgusta ,,Priča o igračkama” a u nedelju 25. avgusta

,,Koliko zrnaca do šaha?”.

Sve večernje predstave počinju u 21h, dok se predstave za decu izvode vikendom sa početkom u

11 časova. Karte za večernji program se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni

Teatrijuma (Vuka Karadžića 1) svake večeri od 19 do 21h i vikendom od 10:30 do 12:30h. Za

sve dodatne informacije o repertoaru i o predstavama posetite sajt pozorišta: teatrijum.rs.

OVE NEDELJE U POZORIŠTU TEATRIJUM

Nedelja će početi predstavom ,,Safra” po motivima teksta ,,Važnije poslovice” Beatrice Kurbel i Mirne Rustemović.  U predstavi igraju Marija Labudović i Milica Šćepanović.

U utorak 13. avgusta Vesna Stanković i Vladimir Preradović Lord igraće predstavu ,,Ljubavni vremeplov”.  Pred publikom se nižu priče o velikim ljubavima znamenitih Srba: Laze Kostića i Lenke Dunđerski, Živojina Mišića i Lujze Mišić, Đure Jakšića, Alekse Šantića, Olivere i Radeta Markovića, pa sve do Dragana Nikolića i Milene Dravić.

U sredu 14. avgusta igraće se monodrama Džeka Dimića ,,Oj, živote” po tekstu Josipa Pejakovića. Monodrama predstavlja ispovest čoveka koji umesto svog mlađeg brata dobrovoljno odlazi na odsluženje zatvorske kazne u Foču.

,,Lila kabare” zakazan je za 15. avgust. Pored Monike Romić, nastupiće Veronika Vanja, Vojislav Savić, Nađa Pročković i hor ,,The International Belgrade Singers”.

Kabare se sastoji od fascinantnih priča o damama koje su ostvarile svoje snove, kao i priče o njihovim ljubavima.

Predstava ,,Usamljeni Balkan”, koja je osvojila nagradu za najbolju predstavu na festivalu ,,Prague Fringe” u Pragu 2023. godine, igraće se u petak 16. avgusta.

U predstavi, čiju režiju potpisuje Nikola Gačpar, igraju Milan Bobić i Luka Antonijević.

U subotu 17. avgusta igraće se diplomska predstava Đure Brstine ,,Ničiji”, po motivima drame ,,Čigra” Viktora Lanua. U predstavi igraju Đuro Brstina i Stevan Smiljanić.

,,Cacijev uspomenar” će publika imati priliku da pogleda u nedelju 18. avgusta u Teatrijumu.

,,Cacijev uspomenar” sadrži anegdote sa predstava, proba i iz pozorišnog bifea, koje je tokom

godina zapisivao na kutijama od šibica, džepnim kalendarima, salvetama…

U svojim zapisima pominje celu jednu generaciju: Miru Trailović, Zorana Radmilovića, Taška

Načića i mnoge druge.

Tokom vikenda u pozorištu Teatrijum igraće se tokom pre podneva predstave za decu u saradnji

sa ,,Fondacijom Alek Kavčić”, u subotu 17. avgusta ,,Nešto zeleno” a u nedelju 18. avgusta

,,Mi se ne rugamo”.

Sve večernje predstave počinju u 21h, dok se predstave za decu izvode vikendom sa početkom u

11 časova. Karte za večernji program se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni

Teatrijuma (Vuka Karadžića 1) svake večeri od 19 do 21h i vikendom od 10:30 do 12:30h. Za

sve dodatne informacije o repertoaru i o predstavama posetite sajt pozorišta: teatrijum.rs.

ZBOG VELIKE ZAINTERESOVANOSTI PUBLIKE, U TEATRIJUMU  PONOVO MONODRAMA ,,NA DRINI ĆUPRIJA”

U sredu 07. avgusta, u pozorištu Teatrijum će ponovno biti izvedena monodrama Tihomira Stanića  ,,Na Drini ćuprija”.

,,Na Drini ćuprija” Ive Andrića, a u dramskom tumačenju Tihomira Stanića, izaziva veliki interes publike, što se ogleda u dugim redovima ispred pozorišta  Teatrijum.

Nakon što su sve karte za izvođenje ove monodrame 01. avgusta rasprodate, odlučeno je da se zbog velike zainteresovanosti publike, izvođenje predstave ponovi na letnjoj sceni Teatrijum.

Jedno od kapitalnih književnih dela na našem jeziku ,,Na Drini ćuprija” našeg nobelovca Iva Andrića, objavljeno je u Beogradu pre 75 godina.

Verni poštovalac i zaljubljenik u Andrićev opus, poprilično fizički sličan velikom piscu, Stanić je tumačio njegov lik u nekoliko filmskih i televizijskih produkcija. Znalački, sa dubokim emotivnim doživljajem Andrićeve pripovesti, ali i sa pouzdanim iskustvom dramskog umetnika koji zna šta čini efektnu celinu scenskog čina, Stanić je sklopio i angažovano, glumački briljantno izrekao svoj poduži monolog.

Tihomir Stanić već dve decenije kazuje u raznim prilikama Andrićeve misli i vizije, nabijene mudrošću, istorijskom istinom, lepotom i duhom balkanskog čoveka.

Njegove glasovne bravure, varijacije emocija, bogatstvo glumačke ekspresije, i nadasve njegov lični šarm, kao da su zbir i suma njegovog raskošnog talenta i bogatog iskustva.

Tokom ove nedelje u Teatrijumu publika će imati prilike da pogleda i sledeće predstave:

U ponedeljak 05. avgusta reprizu predstave ,,Mušica” Anđela Beolka Rucantea, u utorak 06. avgusta predstavu ,,Brak mrak” Antonia Amurija. Predstava ,,YU turneja” Katarine Aleksić Simović  igraće se u četvrtak  08. avgusta.

U petak 09. avgusta igraće se predstava ,,Ljubaf” u režiji Erola Kadića.

Monodramu Vesne Stanković ,,Lina, od kamena tvrđa” autora Jovana D. Petrovića publika će imati priliku da pogleda u subotu 10. avgusta.

,,Klaustrofobična komedija” Duška Kovačevića, a u režiji Dušana Aškovića igraće se u nedelju 11. avgusta.

Tokom vikenda u pozorištu Teatrijum igraće se tokom prepodneva predstave za decu u saradnji sa ,,Fondacijom Alek Kavčić” u subotu 10. avgusta ,,Kuća igračaka” a u nedelju  11. avgusta ,,Tri musketara”.

Sve večernje predstave počinju u 21h, dok se predstave za decu izvode vikendom sa početkom u 11 časova. Karte za večernji program se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni Teatrijuma (Vuka Karadžića 1) svake večeri od 19 do 21h i vikendom od 10:30 do 12:30h. Za sve dodatne informacije o repertoaru i o predstavama posetite sajt pozorišta: teatrijum.rs.

PREMIJERA U TEATRIJUMU – MUŠICA PONOVO POSLE 42 GODINE U KAPETAN MIŠINOM ZDANJU

U petak 2. avgusta u Teatrijumu biće premijerno izvedena predstava ,,Mušica” u režiji Radeta Josipovića. Podelu čine: Luka Potparić, Marko Čupić, Jovan Jevtić, Aleksandra Maraš i Nikola Štrbac.

Mladi umetnici nude novo tumačenje komada nastalog u 16. veku, zadržavajući ključne elemente kao što su fizički humor, lascivnost i tipski likovi.

U ,,Mušici” su prikazani  tipični likovi renesansne komedije – neverna žena, naivni muž, lopov-prevarant i korumpirani policajac. Svi su lasicivni, sebični i njihov humor potiče od njihove fizičke pojave. Kroz jedan brak priča se priča o svim tim likovima i njihovoj želji da se izvuku iz svoje bede. Međutim, ovi tipski likovi prevazilaze svoje tipske maske. Iako su infantilni i često nesvesni svojih mana, mi ipak nalazimo prostora da ih vidimo kao ljudska bića. Ljudska bića koja su u isto vreme i žrtve nesreće a i  njeni tvorci.

Priča se dešava na ulicama Padove u dobu ekonomskog uspona, ali je sam prostor pojednostavljen i nerealan, i zadržava samo ključne elemente ulice. Tako ta ulica postaje ključni deo žive i šarene slike koja zapravo prikazuje ljude u begu od realnosti.

Adaptaciju teksta potpisuju  Mina Ćirić i Lea Petrov. Producentkinja na predstavi je Lenka Lazarević. Kostim je dizajnirala Nastasja Alja Daničić, dok su kostim izradile krojačice Sladjana Adžić i Miroslava Cvetković. Scenografiju potpisuje Jana Lazarov. Kompozitor je Mitar Karadeglić, a dizajner zvuka i svetla je Milan Bogdanović.

Ovaj Rucanteov komad u režiji Petra Zeca obeležio je rad ,,Pozorišta Dvorišta” u Kapetan Mišinom zdanju osamdesetih godina prošlog veka.

Podelu Zecove Mušice činili su glumci Lazar Ristovski, Neda Arnerić, Ivica Klmenec i Goran Bukilić u alternaciji sa Vladanom Gajovićem, jednim od osnivača pozorišta Teatrijum.

Nakon 42 godine isti komad biće premijerno izveden 02. avgusta u pozorištu Teatrijum.

Reprize predstave zakazane su za 05. i 30. avgust u Teatrijumu.

Tokom ove nedelje u Teatrijumu publika će imati prilike da pogleda i sledeće predstave:

U ponedeljak 29. jula predstavu ,,Dom Bernarde Albe” u režiji Kaline Kovačević, u utorak 30. jula plesni performans ,,Evolucija uma” autorke Katarine Đurđević, predstava ,,Ljubaf” u režiji Erola Kadića igraće se u sredu 31. jula.

U četvrtak 01. avgusta Tihomir Stanić govoriće odlomke iz romana Ive Andrića

,,Na Drini ćuprija”.

Repriza predstave ,,Zoološka priča”, koja je premijerno izvedena ove sezone u Teatrijumu, biće 03. avgusta, dok će se ,,Veliki inkvizitor” Dostojevskog igrati u nedelju 04. avgusta.

Tokom vikenda u pozorištu Teatrijum igraće se tokom prepodneva predstave za decu u saradnji sa ,,Fondacijom Alek Kavčić” u subotu 03. avgusta ,,Put u središte igre” a u nedelju  04. avgusta ,,Priča o igračkama”.

Sve večernje predstave počinju u 21h, dok se predstave za decu izvode vikendom sa početkom u 11 časova. Karte za večernji program se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni Teatrijuma (Vuka Karadžića 1) svake večeri od 19 do 21h i vikendom od 10:30 do 12:30h. Za sve dodatne informacije o repertoaru i o predstavama posetite sajt pozorišta: teatrijum.rs.

CACIJEV USPOMENAR U TEATRIJUMU

Milan Caci Mihailović izvešće svoju monodramu ,,Cacijev uspomenar” 27. jula u 21h u pozorištu Teatrijum.

,,Cacijev uspomenar” sadrži anegdote sa predstava, proba i iz pozorišnog bifea, koje je tokom godina zapisivao na kutijama od šibica, džepnim kalendarima, salvetama…

U svojim zapisima pominje celu jednu generaciju: Miru Trailović, Zorana Radmilovića, Taška Načića i mnoge druge. Predstava sadrži omaže dramskim velikanima kojih više nema, kao što su Cica Perović, Milutin Butković, Bata Stojković, Muci Draškić, Marina Kolubajeva i drugi…

Pored ,,Cacijevog uspomenara” u pozorištu Teatrijum će se odigrati i predstava ,,Preteruješ” Mine Ćirić u režiji Milana Cerovića u ponedeljak 22. jula, a u utorak 23. jula će se igrati

,,Seks, laži i divlje guske” Vudija Alena u režiji Nevene Dimitrijević. Predstava ,,Revolucionarni put” Ričarda Jejtsa u režiji Janka Cekića zakazana je za 24. jul, a predstava ,,Tuk na utuk” po motivima dramskog teksta ,,Ponoćna provala” u režiji Tatjane Kecman za 25. jul. Na nedeljnom repertoaru su i  monodrama ,,Zlostavljanje” Ive Andrića u režiji Tihomira Stanića 26. jula kao i predstava ,,Moje biće tvoje” Vesne Stanković u režiji Janka Cekića u nedelju, 28. jula.

Ovog vikenda, odigraće se i dve predstave za decu. U subotu 27. jula  ,,Mali princ” Antoana de Sent Egziperija i u nedelju 28. jula ,,Poslala me mama” Bojana Ljubenovića.

Sve večernje predstave počinju u 21h, dok se predstave za decu izvode vikendom sa početkom u

11 časova. Karte za večernji program se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni

Teatrijuma (Vuka Karadžića 1) svake večeri od 19 do 21h i vikendom od 10:30 do 12:30h. Za

sve dodatne informacije o repertoaru i o predstavama posetite sajt pozorišta: teatrijum.rs.