Saopštenja

OBAVEŠTENjE SA SEDAMNAESTE SKUPŠTINE SRPSKOG KNjIŽEVNOG DRUŠTVA

Na Sedamnaestoj izbornoj Skupštini Društva održanoj 06. 10. 2018. usvojen je novi Statut Društva po kome mandat članova UO, predsedništva Skupštine i Nadzornog odbora traje četiri godine, usvojen je i Finansijski izveštaj.
Produžen je na još dve godine mandat predsedniku Skupštine Stevanu Tontiću, potpredsednici Mirjani Mitrović kao i članovima Nadzornog odbora Jasni Milićev Martinez Ernandez, Mariji Midžović i Zoranu Pešiću Sigmi. Takođe je produžen mandat i članovima UO Slavoljubu Markoviću, Ljubici Arsić, Stani Dinić Skočajić i Bojanu Jovanoviću (u skladu sa novousvojenim Statutom).
Novoizabrani članovi UO su Ljiljana Šop, Enes Halilović i Dejan Matić. U skladu sa novousvojenim Statutom na konstitutivnoj sednici novog UO produžen je na još dve godine mandat predsednika Slavoljuba Markovića i potpredsednice Ljubice Arsić.
Izabrani su novi članovi Društva:
Borislav Radosavljević, Borivoje Gerzić, Darko Tuševljaković, Pavle Ćosić, Ljiljana Miletin Vojvodić, Filip Grbić, Nadežda Purić Jovanović, Miomir Petrović, Radosav Stojanović, Aleksandar Kostadinović a za počasnog člana na predlog Biserke Rajčić izabrana je poljska prevoditeljka Magda Petrinjska.

Za Sekretarijat Srpskog književnog društva
Dejan Simonović, sekretar

Film “Zaspanka za vojnike” na centralnoj proslavi obeležavanja završetka Velikog rata

Filmski centar Srbije i produkcijska kuća “Film danas” sa zadovoljstvom obaveštavaju javnost da će film “Zaspanka za vojnike” reditelja Predraga Gage Antonijevića, snimljen po motivima “Srpske trilogije“ Stevana Jakovljevića, a koji je finansijski podržao Filmski centar Srbije, biti premijerno prikazana u okviru programa zvaničnog državnog obeležavanja završetka Velikog rata, u kome je srpska vojska odnela istorijske pobede.
“Film danas” je na inicijativu Filmskog centra Srbije odredio novi datum premijernog prikazivanja ovog značajnog filmskog ostvarenja – 1. novembar, kada će se održati i centralna proslava obeležavanja završetka Prvog svetskog rata. Nakon toga, uslediće redovno bioskopsko prikazivanje filma, koje će, verujemo, vratiti publiku u bioskope.

Dopunjeno reagovanje Upravnog odbora Filmskog centra Srbije na natpise o cenzuri
Nedelja, 23. septembar, Beograd

Upravni odbor Filmskog centra Srbije oštro demantuje zlonamerne i netačne navode da je doneo odluku da zabrani snimanje filma “Mezimica”. Čak i najvećem laiku jasno je da Upravni odbor FCS-a nema nadležnosti da zabrani snimanje bilo kog filma, niti bi iko u Upravnom odboru imao takvu želju ili nameru.
Srbija je demokratska zemlja u kojoj nema cenzure, a Upravni odbor Filmskog centra Srbije poštuje Ustav i zakone ove zemlje. Jedina istina koja se u zvaničnim dokumentima može dokazati, za razliku od mnoštva izmišljotina koje su izrečene je da: Upravni odbor FCS-a nije doneo nijednu odluku koja se tiče filma “Mezimica”, kao i da Upravni odbor nije imao razloga da uopšte raspravlja o ovom filmu, jer je u međuvremenu sporazumno raskinut ugovor između producenta i FCS, s obzirom da ne postoje uslovi u kojima je moguće nastaviti rad na ovom projektu, a s obzirom na neosnovane informacije u pojedinim medijima i hajku koja se tim povodom povela. Dakle, niti je film zabranjen, niti je bilo ikakvih pritisaka na bilo kog autora.
Smatramo da neistine koje se iznose štete pre svega srpskom filmu, koji sa sredstvima koja je vlada opredelila ima mogućnost da se razvija. Zato je nedopustivo da se zbog ličnih interesa pojedinaca dalje nanosi šteta ovoj instituciji.