Saopštenja

Saopštenje za javnost kolektiva Društvenog centra NNK

Usled kontradikcija, nepotpunih informacija, tendencioznih tvrdnji i nepoznanica vezanih za Društveni centar NNK, osećamo potrebu da obavestimo javnost o tome šta se zaista dešavalo.

Prethodnog vikenda uspešno je otvoren Društveni centar organizovanjem raznovrsnog programa koji je okupio više stotina ljudi. Najmlađi posetilac bila je tromesečna beba, a najstariji gospodin u devetoj deceniji života. Program koji je obuhvatao književno veče, nastup hora, dokumentarni filmski program, muzičke nastupe, dramsku radionicu, umetničke performanse, otvaranje biblioteke i druge, pokazao je potencijal koji ovo mesto ima i posebno je obogaćen razgovorom sa komšilukom i širom zajednicom, kao i njihovim uključivanjem u njegovo oživljavanje i oblikovanje. Za razliku od ,,nadležnih”, vrlo brzo po dolasku i otpočinjanju radova otpočeli smo komunikaciju sa komšijama želeći da otkrijemo šta su njihove stvarne potrebe. Katastrofalno stanje u kojem smo zgradu zatekli, svakako te potrebe nije odražavalo i predstavljalo je ruglo i opasnost već niz godina, naročito za ljude iz ovog kraja. Ostaci mrtvih životinja, tone otpada, špricevi zavisnika, deo su onoga što je dočekivalo ljude pre nego što smo otpočeli čišćenje i eliminaciju opasnosti. Zgrada, devastirana i propala, po napuštanju, a pre dolaska naše grupe, okupljala je mahom zavisnike i svojom nepriličnošću ugrožavala okolinu, ponajviše decu koja su nesmetano ulazila u dvorište i samu zgradu, izlažući se opasnosti da im neko od mnogih stakala koja su visila iz okvira stotina polurazbijenih prozora padnu na glavu, ili da padnu sa ozbiljno oštećenog krova na koji su se često pela.

Iz razgovora sa komšilukom i policijom, uverili smo se u to da su ,,nadležni” upoznati sa slučajevima penjanja dece na krov, okupljanjima sekti, i sa javnosti poznatim slučajem deteta iz susednog vrtića koje se ubolo na krvav špric prebačen preko ograde. Uprkos ovim dešavanjima, i drugim potencijalnim rizicima koje je zgrada u tom stanju nosila, reakcija je izostala. Ovom nemaru se može pridodati i namerno uništavanje prostora od strane vojske, koja je uklanjala radijatore i tim putem značajno oštetila i centralno stepenište. Devastirano stanje prostora ukazuje da je odnos države prema ovom objektu primer već poznate prakse po kojoj se objektu umanjuje vrednost na tržištu dugogodišnjim konstantnim nemarom, kojim se u javnosti stvara opravdanje za ustupanje istog moćnom, najčešće stranom investitoru. Ovo je je jedino objašnjenje za činjenicu da država reaguje tek u trenutku kada su objekat oživeli građani sa ciljem da omoguće prostor otvoren za društveno korisne aktivnosti. Očigledno je da državnim organima smeta samoorganizovana revitalizacija prostora koji su prema master planu namenili prodaji.

U tom svetlu, iako su u nedelju, prilikom prvog susreta sa članovima Društvenog centra NNK pripadnici regularne policije glasno konstatovali da nije bilo elemenata kršenja javnog reda i mira i osnova za krivično gonjenje, vojna policija nastavila je narednih dana da uznemirava i legitimiše okupljene oko društvenog centra i vrši pritisak na njih. Zanimljivo je da su predstavnici vojske tek nakon što je zgrada otvorena za javnost od strane kolektiva NNK, našla za shodno da objekat obeleži tablama na kojima je istaknuto da je objekat u vlasništvu Vojske Srbije, što članovima kolektiva nije bilo poznato, zbog nejasno definisanog vlasništva navedenog u katastru. Maltretiranje građana eskaliralo je u sredu ujutru, kada je dvadesetak pripadnika vojske u punoj opremi i bez sudskog naloga nasilno izbacilo zatečene ljude. U nastavku dana represija se proširila na građane čitavog kraja kada je na nekoliko časova zavedeno vanredno stanje tokom koga su, prema svedočenjima više ljudi, interventna i vojna policija zaustavljale i legitimisale prolaznike i stanovnike Donjeg Dorćola. Iste večeri, vojska je branila praznu zgradu od građana spontano okupljenih ispred kapije društvenog centra.

Zbog kardinalnog nemara, nesposobnosti i bahatosti pokazanih u godinama za nama, kao i represivnog odnosa vojske prema građanima, smatramo da su Ministarstvo odbrane i vojska Srbije izgubili legitimitet da u celosti i bez sudelovanja građana određuje sudbinu uništene zgrade, a njeni visoki predstavnici trebalo bi da preuzmu odgovornost zbog nečasnog i nesavesnog raspolaganja državnim i javnim resursima, koji bi trebalo da služe čitavoj zajednici.

Borbu za ovaj prostor, kao i druge prostore prema kojima je pokazan isti odnos, nastavićemo da vodimo na pravne i druge načine.

Društveni centar NNK

Srpski PEN centar
Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije
Srpsko književno društvo
Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji

okupljeni na Okruglom stolu u Srpskom PEN centru, 3. aprila 2018. godine,

zahtevaju:

1. Poništavanje Konkursa za kulturu grada Beograda za podršku projektima u kulturi 2018.

2. Javnu raspravu o sprovođenju kriznog konkursa i o utvrđivanju kriterijuma Konkursa i izbora članova komisija za konkurse u kulturi

3. Objavljivanje kompletne dokumentacije o rezultatima Konkursa za kulturu grada Beograda za podršku projektima u kulturi 2018, kao i narativnih i finansijskih izveštaja projekata podržanih na Konkursu za kulturu grada Beograda 2017. godine.

4. Ostavku gradske sekretarke za kulturu Ivone Jevtić.

U Beogradu, 3. aprila 2018.

Srpski PEN centar

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije

Srpsko književno društvo

Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji