Projekat As you go… roads under you feet, towards the new future koji je započet u februaru ove godine i trajaće do decembra 2023. je dugoročni projekat i istraživanje koje se tiče prethodno sprovedene One Belt One Road inicijative i načina na koji će ona izmeniti estetiku i svakodnevne prakse u različitim lokalnim kontekstima. Ovaj projekat je osmislila i pokrenula Biljana Ćirić 2019. godine nakon sprovedenog kustoskog istraživanja u Istočnoj Africi, Centralnoj Aziji i nekoliko balkanskih zemalja koje su obuhvaćene projektom.

„Ovaj projekat ne pokušava da sprovede još jednu kritičku istragu kineskog kolonijalizma, već pokušava da raščlani kompleksnost kojom se ovi regioni bave što takođe vodi do njihovih trenutnih veza sa OBOR inicijativom putem utvrđenih zajedničkih osobina”, naglasila je Ćirić i dodala: „Tu spadaju socijalizam, nesvrstano nasleđe (ne govorimo samo o pokretu nesvrstanih, već i o odnosima sa Kinom i drugim afričkim i azijskim zemljama tokom dvadesetog veka), neo-geopolitičke postavke, ekonomski uticaji (posebno kineskog i arapskog sveta na lokalitete sličnih obrazaca koji su čak zapošljavali iste kompanije u različitim regionima), onoga što znači biti agent sopstvene kulture i nedavna pandemija virusa Kovid-19”.

Biljana Ćirić je takođe dodala i da se funkcionisanje u uslovima pandemije čini još relevantnijim kada razmišljamo o intimnosti partnera (u vreme kada verujemo da moramo da se pridržavamo socijalne distance i izolacije) i kada izvodimo proces transformacije ka mogućem ko-imunitetu.

Celokupna ideja je zamišljena kao trogodišnji dugoročni istraživački projekat nekoliko organizacija, institucija i individua: Šta kustosiranje može/treba da bude (Beograd), Moderna galerija (Ljubljana), Muzej umetnosti Rockbund (Šangaj), Muzej Guangdong Times (Guangdžou), ArtCom (Astana), Robel Temesgen i Sinkneh Eshetu (Adis Abeba) i Narodna biblioteka (Bor). Istraživački parneri variraju od malih razmera poput jednočlanih organizacija do državnih i privatnih muzeja, a razlike koje proizlaze iz njihovih različitih uloga i glasova unutar njihovog lokalnog konteksta nisu bitne samo prilikom razmatranja (politike) produkcije znanja već su krucijalne i za premisu projekta.

Partneri na projektu postavljaju pitanje da li će biti u stanju da dekolonizuju svoj antropološki pogled gledajući “druge” sa distance i da li će pretvoriti proučavanja u nešto čime mogu da se bave u vreme kada jezičke razlike podstiču strah jer, kako kažu, diskriminacija nas sve čini strancima među nama samima. 

Konfiguracija partnera kroz dugoročno angažovanje nastoji da naglasi različite strukture znanja kroz saradnju, ne samo sa umetnicima, već i sa arhitektama, piscima, antropolozima i aktivistima koji preduzimaju istražuju u okviru projekta.

Ovaj projekat predstavlja važan podsetnik da će BRI gajiti veze koje će biti nemoguće usmeriti i kontrolisati kroz glavne narative bilo koje države – ali ove praznine će omogućiti značajnije interakcije koje su orijentisane na procese, a ne na ishod.

Prva faza projekta započela je u februaru 2020. godine, sastankom partnerskih partnera u Adis Abebi i prvom javnom prezentacijom. Tokom ove faze projekta pokrenut je niz lokalnih studija slučaja, a više o istraživačkom projektu možete pronaći ovde .

U okviru projekta postoji i internet časopis projekta koji prati i deli radove u toku istraživanja, ali takođe daje i platformu za vidljivost u vreme Kovida – 19 za ono čime se mnogi lokaliteti bave od početka pandemije.

Istraživački projekat On Cosmo-technics and New Geopolitics realizovan je u saradnji Yuk  Hui i istraživačima Sum Collective i Geocinema. Među ostalim saradnicima na projektu su između ostalih Hu Yun, Chen Liang, Sinkneh Eshetu Zeleke, Aziza Abdul Fetah, Sarah Bushra, Marija Glavas, Robel Temesgen, Jelica Jovanović, Alek Ulko, Jasphi Zheng, Aigerim Kapar i Astrobus Ethiopia.

Prvu fazu projekta podržali su Fondacija za umetničke inicijative, CURTAIN (Muzej umetnosti Rockbund), Austrijski kulturni forum, Kustoska praksa (Monash University Art, Design and Architecture) i stipendija Programa za obuku australijske vlade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *