Ovogodišnje izdanje manifestacije Digitalni novembar, u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji, biće otvoreno 12. novembra 2020. Najpre će u 14.30, u galeriji Francuskog instituta u Beogradu (Knez Mihailova 31) biti otvorena putujuća izložba „Karavan za klimu“. Neposredno posle toga, ispred Kulturnog centra Beograda, na Trgu Republike, biće predstavljen projekat Wild immersion (U divljini).

Digitalni novembar je festival digitalnih kultura koji se odvija u 75 zemalja širom sveta, a ističe rad francuskih talenata koji stvaraju u digitalnoj sferi i promoviše međunarodnu saradnju sa stručnjacima iz celog sveta. „Ovo je izuzetan festival, koji omogućuje da se prinudno stanje, koje nam je nametnula pandemija, transformiše u posebnu umetnost iznalaženja novih načina stvaralaštva i obrazovanja. Rana koju nam je naneo Covid nas je neminovno podstakla na razmišljanja o značaju investiranja u digitalnu revoluciju. Digitalni novembar je upravo prilika da razmenjujemo ideje o novim modelima prenošenja znanja i otkrivanju novih umetničkih formi“, istakao je Žan Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji.

Projekat „Karavan za klimu 3.0 – Mali korak za čoveka, veliki za prirodu ” povezuje borbu protiv klimatskih promena  i zaštitu biodiverziteta i ima za cilj podizanje svesti građana, posebno mladih, o značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije. Ovogodišnje izdanje obuhvata putujuću pedagošku izložbu koja predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena, a upotpunjena je interaktivnim eksponatima. Nakon Niša, Petnice i Svilajnca, izložba će stići u Francuski institut u Beogradu, gde će biti otvorena za posetioce od 12. do 27. novembra 2020. „Karavan za klimu“ je ove godine Francuski institut organizovao u saradnji sa Centrom za promociju nauke, uz podršku Delegacije Evropske unije i Kancelarije Programa Ujedinjenih Nacija za razvoj u Srbiji.

Bertran Mije, ataše za saradnju Francuskog instituta, istakao je da ove godine obeležavamo 5. rođendan Pariskog sporazuma, koji povezuje stotine zemalja u borbi protiv klimatskih promena, preko potrebnoj za opstanak  milion ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.  Kao doprinos toj borbi,  „Karavan“ će ove godine imati i svoju digitalnu verziju, pored eksponata u Francuskom institutu u Beogradu. „Osnovni cilj nam je da informišemo i obrazujemo mlade u vezi sa klimatskim promenama i da ih kroz ovu izložbu pozovemo da se zalažu za očuvanje životne sredine. Do sada se preko 20.000 dece širom Srbije upoznalo sa Karavanom za klimu.“

Uporedo, svoju turneju po  15 gradova u Srbiji započinje i „Wild immersion“, putujući kombi koji će se 12. novembra parkirati ispred Kulturnog centra Beograda, gde će ostati do 16. novembra. Od 17. do 21. novembra ovaj virtuelni rezervat prirode preseliće se u Francuski institut, a potom nastaviti put u druge gradove Srbije. Predviđene su interaktivne radionice, a posebno je zanimljivo što će uz pomoć VR naočara posetioci moći da se “teleportuju” u magični, ugroženi svet divljine, koji će ih potaći na razmišljanje o neophodnosti očuvanja biodiverziteta Srbije.

Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta, naglasila je da ovogodišnje izdanje Digitalnog novembra želi da istakne nova partnerstva u digitalnoj sferi. „Digitalizacija je moćno sredstvo na polju zalaganja za  rodnu jednakost i očuvanje kulturnog nasleđa. Pored toga, Digitalni novembar će omogućiti svima da otkriju umetnike i njihova dela, da stiču nova saznanja, da se priključe radionicama, video igrama, da okuse imerzivnu realnost, oktriju francuske talente i srpska dostignuća u ovoj oblasti“, rekla je Fodri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *