Film otvaranja trećeg izdanja Slaughter festivala umetničkog horor filma u Doljevcu kraj Niša biće najintrigantniji horor ove godine, Supstanca (The Substance) koji je na nedavno održanom festivalu u Kanu dobio Zlatnu palmu za najbolji scenario. 

Biće to srpska premijera filma koji je tek započeo svoj festivalski život i nigde još nije ušao u distribuciju. U pitanju je izuzetno hvaljen ali i kontroverzan „telesni horor“ koji obiluje scenama telesnih preobražaja.

Demi Mur, koja se proslavila se ulogom u filmu Duh (1990), u glavnoj ulozi igra pedesetogodišnju glumicu koja zbog svojih godina ostaje bez posla. U trenutku očaja, ona poseže za tajanstvenom „supstancom“, nakon čega se preobražava u mlađu i seksipilniju verziju sebe, koju igra Margaret Kvejli (iz Tarantinovog Bilo jednom u Holivudu).

Horor filmovi retko bivaju prikazani u udarnim programima prvorazrednih festivala, a još ređe tamo dobijaju nagrade, pa je utoliko veća ekskluziva da horor koji je u Kanu nagrađen Zlatnom palmom svoju srpsku premijeru dobije upravo na Slaughter festivalu.

Kao svedočanstvo novih tendencija, da se u Kanu nagrađuju filmovi ženskih autora sa satiričnim pristupom, na Slaughteru će biti prikazan i film Titan koji je pre tri godine dobio Zlatnu palmu za najbolji film, a takođe ima snažne elemente horora.

Supstancu je režirala Korali Farget, koja je debitovala 2017. brutalnim trilerom Osveta, a Titan potpisuje Žuli Dikurno, koja je debitovala 2016. žestokim hororom Sirovo.

Dobitnik kanske Zlatne palme nadmetaće se u Doljevcu za nagradu „Zlatna macola“ zajedno sa nizom atraktivnih domaćih i stranih horor filmova najnovije produkcije.

Festival se održava od 5. do 7. jula u Doljevcu. I ove godine raspisan konkurs za kratki domaći film strave, trajanja od 5 do 30 minuta. Uslovi su: 1) da film obrađuje horor motive i teme, snimljene i režirane na horor način; 2) da film nije javno dostupan na internetu (Youtube i drugde); 3) da je godina produkcije 2023. ili 2024. a zemlja produkcije – Srbija. Konkurs traje do 28. juna.