TEKST – ŽIVKO IVKOVIĆ
Fotografije – Zoran Ilić

Naglašavati, posebno isticati značaj naše neupitno najrespektabilnije muzičke manifestacije i nije ne znam koliko potrebno, jer, Nišville je jedan i jedini, te je, doživeti taj, ispratiti sve ponudjene sadržaje i prilika uveriti se, te ću odmah preći na stejdž aktere Museum  stejdža  gde sam bezmalo ispratio kompletna zbivanja. 

Već u sredu (14.08.)  su se na pomenutom predstavili  sastavi  BRANDO GAGIĆ  i drugi  onaj ELECTRIC HUE. Prvoimenovani se predstavio isključivo autorskim opusom (Niš na vodi/Šljaka/Ka dnu/Crno dete/Žurka itd) . Nastupali su uglavnom po niškim klubovima i to u sastavu Stefan Grozdanović  vokalni solist, Stefan Tasić na bas gitari, Stefan Savić vokalni solist, Andrej Kocić na solo gitari, Marko Marčić za bubnjevima, Mladen Kocić još jedan vokalni solist  te Djorđe Maksimović na gitari. Svoj saund su okarakterisali kao fuziju fanka, rocka, džeza, daba i hip hopa. Uzevši da su tek nedavno formirani, svirka koju su pružili zavredjuje visoku ocenu, a da li će na ovakvoj muzičkoj sceni poput naše, izboriti se za svoje mesto,  ostaje da se vidi.   

ELECTRIC HUE  su takođe formirani ove godine,  a u kategoriji su bluesrock grupa gde se kao bubnjar javlja legendarni niški muzičar Želimir Maršnjak, imamo potom i Ognjena Milovanovića na gitari i kao vokalnog solistu, Nikolu Borisova za klavijaturama, Uroša Milovanovića na usnoj harmonici i na basu  Nedeljka Dejovića. Pružili su odličnu partiju odsviravši set skinutih  (Hoocie Coochie Man Muddyja Watersa, Kansas City Alberta Kinga, Messin With The Kid Junior  Wellsa, Mary Have A Little Lamb od SRV  itd.  

U Gradskoj kući je upriličena ceremonija uručivanja priznanja za životno delo Ivanu Švageru, ponajviše saksofonisti, mada se radi o multiinstrumentalisti, kompozitoru i aranžeru. Čovek je nastupao širom sveta, uživa zavidnu reputaciju, no, da se Nišville nije setio Švagera, sumnjam da bi mu u Srbiji bilo koja institucija kulture  dodelila zasluženo sasvim priznanje. U Galeriji Press centra  smo videli postavku fotografija Zorana Ćirića, koji je, usput, do sada napravio 24. 000 (!!)  snimaka sa do sada održanih Nišville festivala.   

Četvrtak je doneo promociju naslova Enciklopedija niškog rocknrolla autora Vladana Vanje Kerbera Stanojevića na prostoru ispred meteorološke stanice u tvrdjavi a na toj je govorio i Miša Pavlović (ex Icina deca).

Na istom prostoru smo imali i legendarnog  već  (zasluženo) Miljana Ristića iz Negotina koji je 2023/4 objavio dva digitalna albuma Spoken Word poezije,  a predstavio je autorske ali i prevode vezane za rock poeziju sa ukupno svetske scene. Tu je i njegov Radio Experiment  koji se bavi promocijom pisane reči u rocknrollu i to od 2020.  godine. 

Na stejdžu ispred muzeja smo odslušali uvodni nastup SAŠE  TRAJKOVIĆA   (Big Saleta), nastup naslovljen sa  Serbon poduhvat, pa tako, čuli smo isključivo autorske: Dar, Bistra voda, Ranjenik, Bezvremena, Moja Sloboda…. Njegova solo karijera datira od pre dve decenije, mada je i u osamdesetima nastupao u trash/speed niškoj grupi Stentor.  Utisak je zapanjujući prosto, čovek se predstavio  u izuzetnom svetlu.

Bečejske Francuskinje LES FILLES, isključivo ženski sastav čine Katarina Pivnički na gitari, Lovaš Fiona za klavirom, Ana Horvat na bas gitari, Lilla Ereš vokalna solistkinja te Noemi Deak za bubnjevima. Grupu su formirali 2020. godine a predstavile su se kako skinutim (Proud Mary/Feel Like Women ….) tako i autorskim (Ti i ja, Dama …).  Ne sumnjam da će u vremenu ispred tek pokazati svoje pravo lice ukoliko im okolnosti ne pokvare planove.  Potom su na stejdžu  članovi grupe THE TICHER & REVOLUTIONERS koju čine Tomaš Kiš na bas gitari, Pap David na perkusijama, Aurel Budimlić za bubnjevima te Aleksej Simin na gitari.  Sviraju psihodelični  fank rock a čuli smo autorske Magic Magic/Tribal Dance/Snatch The Universe, Break Bit Coin itd. Prisutni su ih veoma dobro prihvatili  i nagradili  salvom aplauza.  

Veče su zaključili članovi KG alternativnoinstrumentalne grupe ŠPAJZ,  formirane inače 2010. godine a u sastavu su Vladimir Maksić na poziciji gitariste, Darko Djorđević takodje gitarist, Nikolaj Petronijević na bas gitari te Aleksandar Furunović za bubnjevima. Za sobom imaju dva albuma (Ovaj list nema vrata i Abažur), sa kojih smo čuli nekoliko stvari.

U petak smo na stejdžu imali takodje četiri sastava, pa tako, ARTINO SCHOOL, da li umetnički projekat ili centar, tek, formirani su 2015.  a preferiraju ili naginju tzv. Wolrd Music. Ovu mnogočlanu grupu  čine Ognjen Djordjević za bubnjevima, Momčilo Radovanović na kahon muzičkoj kutiji,  Mateja Simić na električnoj gitari, Lena Stošić na akustičnoj gitari kao i Jovan Tričković, potom su tu i Luka Rupić na ukuleleu, Stefan Radoičić za klavirom, Pavle  Nikolić na klarinetu, Jovan Nikolić trubač, Sofija Berak vokalna solistkinja kao i Milena Nedić. Treći put su na Nišvillu, a što samo potvrdjuje reputaciju koju uživaju. Sviraju i na humanitarnim koncertima itd. Smenili su  ih članovi grupe SJAJ & I, koji su ili iz Kanjiže ili Potisja a svoj muzički pravac su okategorisali kao  psihodeličnoinstrumentalnoimprovizatorski rock koji umnogome miriše na eksperimental metal. Rade od 2014. a u sastavu su trenutno Erik Palušek , Boris Kojić i Akoš Pakai. Sviraju uglavnom po NS klubovima, mada su često i u Bg te SU. Čuli smo Mini panik/Kretenizam/Sweet Sensation/ Atti  itd.  

Beogradski ORASI  su zahvaljujući neumornom Rastku Jevtoviću  već prepoznatljiva art rock grupa koja za sobom ima tri već  albuma, a na stihove poznatih srpskih ali i svetskih poetskih imena dodaju svoje instrumentalne kreacije i to zbilja predivno zvuči. Članovi grupe su: Lara Denić kazivačica ili recitatorka poezije, Sandra Trpković vokalna solistkinja, Vladimir Đekić za bubnjevima, Aleksandar Trubarac na gitari, te neprikosnoveni Rastko Jevtović na usnoj harmonici, bas gitari, vokalu i autoru bezmalo kompletnog kreativnog Orasi opusa. Zabeležio sam nekoliko izvedenih  (na stihove Desanke Maksimović – O praštanju, Františeka Hrubina – Devojka u noći, Milosava Tešića – Dunav  te Rastka Petrovića – Ivicom Poovog gavrana ….).  Orasi su vanserijski sastav, grupa koja uživa zavidnu reputaciju upravo iz razloga jer su pioniri u fuziji songova poznatih te nadogradnji instrumentalnih deonica na pomenute, ne znam samo koliko to znači u današnjem svetu izvrnutih  vrednosti.  Veče su zaključili naravno veterani,  bluesrock  grupa REBEL formirana daleke 1993. a danas su u sastavu Aleksandar Momčilović na gitari i vokalni solist, Bojan Bogadnović na bas gitari, Nenad Stevanović za bubnjevima uz Kaću Paripović  kao prateću vokalnu solistkinju. Svirali su širom Srbije, ostaju nezaboravni po izvodjenju bluzrok standarda, a zapisao sam nekolike poput Blue Jean Blues/Listen To The Music/ Whipping Post/Muddy Waters Blues itd.

Subota je bila rezervisana za nova četiri sastava: Nemir, Riverside, Grizete i Indigo Blues.

NEMIR je niški sastav formiran 2022. a svoj opus su okvalifikovali kao fuziju bluza, panka i psihodelije.   Članovi grupe  su Stevan Radulović na bas gitari, Aleksa Videnović za bubnjevima, gitarist je Mihajlo Bošković  a za klavijaturama ali i kao vokalna solisttkinja se javlja Mina Stojanović. Čuli smo autorske  Agent J/Melanholija/Purple Place/Nemir …..

 Smenili su ih Leskovčani, grupa  RIVERSIDE formirana 2023. godine, a čine je Bojan Veličković za bubnjevima, Filip Filipović na solo gitari, Milan Stanković na basu, Miloš Stojanović na ritam gitari te Miša kao vokalni solist.   Nadam se da sam tačno zapisao naslove stvari koje su izveli, a čuli smo Novi svet/Hodaću po oblacima/Rock star devojka/Probudi me….  GRIZETE su novosadski sastav formiran 2020. godine,  a sviraju alternativni rock. Članovi su Andrea Vranić na bas gitari i vokalna solistkinja, Boris Balan Nikolić za bubnjevima i Vanja Drinčić na gitari. Bazirani su uglavnom na svirke po NS klubovima. Čuli smo njihove sopstvene,  Lovina/Titan/Ima mesta/Čekanje itd.  INDIGO BLUES …..čistokrvna bluz grupa formirana  2015.  a članovi su Vlada Funtek za bubnjevima,  Dejan Pavlović na bas gitari, Saša Petrov gitarist, kao i Majan Randjelović, te Spomenka Mitić vokalna solistkinja.  Svirali su ponajviše po beogradskim klubovima, a predstavili  su se  stvarima  Te Ni Nee Ni Nu/Shugar Coated Love/Agent For The Blues i sopstvenom Someone’s  Child. Utisak da se radi o možda i njakvalitetnijem sastavu sa ovogodišnjeg Museum stejdža nije preteran, ostaje taj, pružili su zbilja zapaženu svirku. 

Na Open stejdžu sam odslušao nastup subotičkošabačke grupe BLUE formirane 2010.  jedne vrlo ozbiljne ekipe ,  a što se videlo  po pruženom. Sastav čine Mario Borenović za bubnjevima, David Sič na bas gitari i vokal, Zoran  Dukić takodje na gitari i kao vokalni solist, te Mirko Tomić na pedal stilu i cigar boks gitari.  Nastupali su na značajnijim domaćim i ino festivalima,   predstavili su se opusom skinutih  If You Love Me Like/You Say/Yellow Moon/Cajun Moon/I Can’t Stand The Rain itd, tako da su uglavnom bluz konzumenti uživali u jednom zbilja nesvakidašnjem nastupu.

U nedelju su na Open stejdžu nastupili članovi sada već legendarne užičke psihodelične  rocknroll grupe The Highlanders sa potpuno izmenjenom  set listom u odnosu na dosadašnje, a Shommyboy & ekipa su odsvirali  White Room/Long Time Gone/In A Gadda Da Vida/Rocknroll  Hochie  Koo ………  zatvorivši   ovogodišnji Nišville spektakl.

VIDEO – Karen Souza na Nišvilu

21. 08.2024.