Daniel Radočaj: SASVIM OBIČAN DAN

…Probudio sam se u podne, na čelu opipao čvorugu, pokušao mamurluk izbiti litrom vode, pojeo dvije sarme od sinoć, presvukao čarape i gaće, obukao nanovo iste dronjke, u džepu pronašao broj neke Mirele, staroj dignuo Mažuranića iz novčanika, izašao iz stana prije no što se ona vrati od susjede s kave, prošao do Mikija, otišli do trgovine na pivo, kupili litru bijelog Ribara, vratili se k njemu, odigrali partiju šaha, strusili vino, dogovorili se za sutra,

prošetao gradom, svratio u Pivnicu, popio triput po tri deca, preselio se u susjednu birtiju, popio još nekoliko rundi, platio zgodnoj konobarici štok-kolu, krenuo dalje, vidio bivšu kako se bali s nekim sjebanim kretenom, kupio kutiju cigareta, zapalio prvu nakon svojih godinu-dvije, idućih pet ugasio o dlan, vratio se do trgovine, zadužio se za tri Laška, sreo strica Peru, nažicao ga pet konja – rekao da treba staroj inače govno ne bi dalo, doteturao do Pivnice, susreo pred njom tipa koji mi je u vrtiću popalio kliker, razbio mu nos šakom, popio jednu u to ime, počastio pijance, zapjevao svoju pjesmu, razbio si kriglu o glavu, posvađao se s gazdom, ostao kratak šest slavuja, izašao uvrijeđen, ispred dobio po pički od tipa s klikerom i njegove ekipe, začudio se susretljivosti i zabrinutosti cure u prolazu oko nevolje koja me snašla, ponudio je cigaretom, očarao patetičnim sranjima, poševio u parku, dobio ceduljicu s njezinim brojem, dogmizao kući, trudio se da ne probudim staru, zaspao uz radio, probudio se u podne, spazio na licu posjekotine i masnice, pokušao mamurluk izbiti litrom vode, pojeo komad pizze od sinoć, presvukao čarape i gaće, obukao nanovo iste dronjke, u džepu pronašao broj neke Elvire, staroj dignuo dva Gundulića iz novčanika, izašao iz stana prije no što se ona vrati od susjede s kave…

PODACI O NAGRADI: Priča je nagrađena trećim mjestom, od 1318 prijavljenih na natječaju za zbornih kratkih priča «Ekran priče 02» – u Zagrebu. Od materijalnih dobara priča je ponijela godinu dana besplatnog pristupa internetu.

PODACI O AUTORU:
•Daniel Radočaj rođen je 1979. godine u Puli, gdje i živi. Svoje aforizme, poeziju, te kratke priče, objavljivao je po mnogobrojnim kulturološkim tiskovinama širom bivše Jugoslavije.
• Uvršten je i u zbornik Deset najboljih autora na konkursu ReCreativa – Banjaluka.
•U nakladi književnog kluba «Branko Miljković», iz Knjaževca, 2006. objavio je zbirku proznih stihova: «Četrdeset i četiri plus šezdeset deveta».
•Član je Hrvatskog književnog društva.
•Kontakt: daniel.radocaj@gmail.com

2 Responses to Daniel Radočaj: SASVIM OBIČAN DAN

 1. Rajko Glibo каже:

  „Sasvim običan dan“ to je dan onih sa dna života. On je i pisan jezikom i stilom ulice i u tekstu nema ni traga barem jednoj od odlika umjetničkog stila. Nedavno sam javio kako je ispit položila jedna beogradska studentica. Napisala je svoju priču kako je znala. A oni prof.dr.sc, mr i šta ti ja znam da su svojim odabirom pali na popravni ispit. Vremena su u kojima tukci žele obesmisliti sve pa i umjetničke tvorbe. Ali bitno je jedno. Ako je nagrada dodijeljena i za ovakvo smeće imala pozitivan učinak na brži i bolji razvoj autora, onda je cilj opravdao zaglupljivanje. Redakcija ovog portala jednostavno se našla pred ispitom i postupila je tako kako je jedino stjecajem okolnosti mogla postupiti.

 2. sofijaveljkovic каже:

  Bravo Danijele, bravo!
  Iskreno si, kao posmatrac (a treba znati videti) ili kao sudionik (a treba znati priznati) rekao mnogo, na lagan i prijemciv nacin…
  Vidim tog tvog junaka , i mnogo takvih „junaka “ .
  Dobra ti je i jasna poruka !
  Stil odlican!
  Prica zivotna !
  „Akteri“ nece procitati ali ako procitaju oni koji „aktere“ treba da prepoznaju i pocnu da malo ucestvuju u njihovom zivotu , postigao si cilj!
  U svakom slucaju – svaka cast!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.