Izdavač: ZAVOD ZA KULTURU VOJVODINE – 2010.

Vladimir Nedeljković–Vlada Nedelja, čovek, rokenroler, jedan iz grupe najiskrenijih rok poslenika na našim prostorima, Zontag men, figurira kao nezaobilazna ličnost kada su u pitanju pančevačka i novosadska rock scena.
Nakon PANČEVAČKE ROCK ENCIKLOPEDIJE (Helikopetr na glavi – izdanje iz 2005. godine), te Devojčice i dečaci sa Dunava ( iz 2008. godine), evo i drugog dopunjenog ( prošlogodišnjeg ) izdanja ove knjige , izdanja bogatijeg i sadržajnijeg za period od 1972.-1980. godine. Oba izdanja za uvod imaju presek ( sa posebnim hronološkim osvrtom na NS ) Yu rock scene od pedesetih pa na ovamo.Oba izdanja obiluju brojnim storijama i portretima pojedinaca zaslužnim za stvaranje i egzistiranje novosadska rock scene do kraja osamdesetih, tu su , zatim brojni dokumenti, novinski isečci, plakat-posteri, fotografije…… )
Recenzent knjige, naš osvedočeni i visoko cenjeni rok publicista, hroničar i promoter, Branimir Lokner piše:
„Vlada se prihvatio nezahvalne uloge da period nastajanja rock scene obradi višeslojno, istražujući povezanost sa drugim kulturnim segmentima , a što je sasvim dovoljno za zaključak da se radi o izuzetno vrednim knjigama ! Poznavajući Vladu, reći ću samo ovo: ukoliko u svome gradu ugledate najavni plakat na kom stoji naznačen termin o gostovanju Nj. Rok veličanstva, Vlade Zontaga, napravićete neoprostivu grešku ukoliko ne odete , poslušate ga i ne upoznate se sa njim jer srpski Don Partridge putuje po gradovima širom Srbije, promoviše rokenrol (jednako je važno/vredno nj. muzičko i rock književno stvaralaštvo) , veruje u rokenrol kao u vrhunsku vrednost a, to da je na pravom putu, znamo svi mi koji smo upoznati sa nj. dosadašnjom ulogom.“
Knjiga je štampana u malom tiražu, i, zahvaljujući nikakvom osvrtu domaćih i elektronskih medija prošla je gotovo nezapaženo (opredeljenje istih u edukaciji mladih kada je u pitanju najpopularnija muzika je nepromenjeno, i dalje je promaloazijski usmereno). No, nabavite je po svaku cenu, pisana je iskrenim jezikom, kakav je i sam Vlada N. uostalom.

U Šapcu, 10. 12. 2011. godine




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *