Autor prikaza: Živko Ivković

Izdavač – ZIGO, RIJEKA – 2012.

Svojevremeno sam se, povremeno barem, plašio da će ex-YU pankandergraund scena da se svede samo na ono što Ivan Glišića napiše i objavi. Često sam se pitao: šta posle njega?! Nakon pročitane Radočajeve knjige Velike smeđe fleke moj pesimizam je netragom nestao.
Daniel Radočaj je, nema dvojbe, pravi, autentični sukcesor takvog jednog stila. Pisati sasvim iskreno, ali pre svega realno o današnjem vremenu i ne usuđuju se svi jer time gube poziciju i obavezno mesto u nekom od kvazi-ozbiljnih književnih udruženja, gde su kriterijumi za prijem u članstvo isključivo pohvalna reč vezana za tradicionalizam uz obavezno lobiranje! Lično smatram da realno oslikati vreme današnje i ne mogu svi, odabrani to samo mogu, i tako dolazimo do Daniela Radočaja. Nije teško zaključiti, kako čoveku, ali samo čoveku pukne film tijekom življenja, te se trulim, konvencionalnim načinom življenja (čiji talac Radočaj ne želi biti) smori i odluči na pisanje štiva koje samo izlazi iz njega jer neslaganje sa primitivizmima današnjice kulminira.
Dakle, glavne osobine autorove iskrenost, autohtonost i realan svetonazor oblikuju Fleku koja se, ne mogu to izbeći, čita u jednom dahu.
Radočaj nikome ne podilazi, njegove priče su sasvim legitiman prikaz odnosa sa okruženjem, i tu ne manjka ironije, intimnih detalja, prljavog veša… U nekim elementima, on podseća na Bukovskog, ali, da se tako izrazim, u domaćoj verziji. Između ostalih, tu je i priča uz posve nezadovoljstvo odnosom vlasnika preduzeća nasuprot zaposlenicima koja je, kao i svugde, jedna od karakteristika obećanog nam kapitalističkog edena! Pula punk choice! Ustanovljeni već način življenja bez zaziranja i pridavanja značaja with sky prozivkama…..
Znajući da je Pula slovila za jedan od rokenrol centara ex-Yu (Tingl–Tangl, Problemi, Gola jaja, Visoki napon, Nafta, Kud Idijoti, Atomsko sklonište) to i ne čudi da je upravo u ovom gradu stasao jedan vrstan književni pank-andergraund književni stvaralac za koga sam lično ubeđen kako je tek na početku svog razvojnostvaralačkog puta, te da ćemo o njemu tek čuti.
Ima Radočaj još puno toga za reći, ubeđen sam, tako da će nas u vremenu koje dolazi sasvim sigurno obradovati nekim novim naslovima.
Velika smeđa fleka je samo uvod u još zrelija dela. Svi koji drže do stvaralaštva iz pank opusa bi morali pod obavezno imati u posedu ovu knjigu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *