Izdavač: PROMETEJ – NOVI SAD, 2013.
Autor prikaza: ŽIVKO IVKOVIĆ

Za novosadsku grupu Revir sam znao poodavno tek u knjizi cenjenog Bogice Mijatovića nalazim i overenu potvrdu da se ovde radi o sastavu koji je eksploatisao rokenrol pedesetih ne zanemarujući pri tom ni pisanje sopstvenih . Dakle jedna od brojnih ali uspešnih priča iz NS rokopedije u long plej književnom izdanju bendlidera ovog sastava Nemanje Nešića . Osmogodišnje delovanje grupe Revir je tako ostavilo traga ne samo na NS sceni devedesetih prošlog veka nego i na Nešića i to dubokog jer , uložio je sebe , mnogo više nego li ostali i zaokružio jednu zbilja blistavu priču koju su , svi su izgledi okončale okolnosti ponajviše ! Svojevremeno se muzička kultura nasledjivala – prenosila sa roditelja na potomstvo im . U Nešićevom slučaju je kristalno jasno to nj. odrastanje uz zavidnu roditeljsku kolekciju ploča sa rokenrola naslovima a razmišljanja i stremljenja u istom smeru su i posledica tog. Nešić se tako dokazao u rasponu od Revira pa sve do Malog princa!
Ozbiljnija Revir priča tako i kreće uz podršku roditelja i nezaobilaznog Bogice Mijatovića a što rezultira snimanjem prve sopstvene naslovljene sa ’’Mal ’’ u novosadskom M studiju .Mijatović u tada još uvek Revir demo sastavu prepoznaje ozbiljnost , odlučnost i autorski potencijal koji obećava , preostalo mu je usmeriti ih i ohrabriti u tim startnim koracima . Revir tako gradi karijeru ! Mijatović ih lansira i u etar putem Pan radija u kom je imao glodur ulogu .Godina snimanja već pomenute sopstvene stvari ’’Mala ’’ je 1990. da bi već naredne realizovali i drugu naslovljenu sa ’’ Noć u našem gradu ’’ ! U nadolazećem periodu snimaju i preostale iz tog startnog Revir autorskog opusa . Priznanja sastavu su se uglavnom ogledala u pozivima za nastupe ispred tada aktuelnih pop grupa : Vampiri , Bajaga i Instruktori , Hari Mata Hari Idoli ! Krajem osamdesetih i startom devedesetih primat na NS sceni odlazi na stranu teškometalnih sastava od kojih se kristališe Annathema ! Revir se tu nije uklapao iz razloga eksploatisanja i uticaja zvuka pedesetih na stvaralački opus, pisanja mekših stvari a i tv NS plus više podržava metalce . Kamo sreće da jedna tv sa takvom koncepcijom i uredjivačkom politikom egzistira i danas . Pa ipak ne mogu se oteti utisku kako je Revir grup nastao na temelju ozbiljne zaljubljenosti u rokenrol ali i odlučnosti u ostvarivanju zacrtanog . Ovde se ne radi o tamo nekom sastavu sa margine , naprotiv , momci su maksimalnom posvećenošću skrenuli pažnju na sebe i postigli toliko koliko je u datoj dekadi i bilo moguće. Možda bi Revir epizoda potrajala i duže , ali se tada javljaju tzv. režimski sastavi što je za posledicu imalo gotovo krah rokenrola u toj prvoj dekadi trećeg milenijuma . Kroz knjigu se logično je , provlače i neizbežne prve ljubavi , a jedna od tih neizbežnih se javlja u jednom od nekoliko spotova grupe . Magični crni vinilni nosač zvuka lp formatizovan objavljen je 1994. godine za diskografsku kuću PGP RTS. Raskršće , dugosvirajuće ostvarenje je sadržalo trinaest- četrnaest numera uz napomenu da su na tom samo dva prepeva ( po jedna stvar od Roya Orbisona i The Beatles ).
Tu su i nezaobilazne turneje po Jadranu a po povratku u rodni grad i nastupi po lokalnim klubovima . Stečena iskustva ( uz neznatnu starosnu dob ) u periodu poslednje dekade prošlog milenijuma ( za koju se mislilo da nema gore ) su od presudnog nekog značaja za Revir ekipu jer se , nije ne znam koliko sastava moglo pohvaliti kako LP pločom tako i kakvim-takvim kontinuitetom u radu .Iluzorno je već naglašavati t da su očekivanja u prvoj dekadi ovog trećeg izneverena kada je rokenrol u pitanju , dogodili su se samo režimski sastavi !!!!!! Kapa dole Izd. kući Prometej na zbilja razumevanju i publikovanje jednog isključivo rokenrol izdanja ! Revir dalje odnosi pobedu na Famusu ( Festival akustičarske muzike Sivac ) 1995. godine.Potom realizuju i drugi , ovog puta cd formatizivan album naslovljen sa ’’ Partenon ’’ za Izd. kuću Metropolis Records , a godina je 1999. I naravno , uvek kada je Revircima bila neophodna pomoć tu je bio Bogica Mijatović ( motornopokretačka snaga i sasvim sigurno inicijator uglavnom svih dogadjanja na NS sceni u proteklim decenijama ) koji je svojim autoritetom završavao gotovo i naizgled nemoguće .
Nešić se i divi takvima kakav je Mijatović te tako potkraj priče o Revir grup stoji: Žalosno je što Novom Sadu nema novog Bogice , nekih bitnih ljudi koji bi pokušali održati rokenrol u životu : Revir storija nije okončana poslednjom probom u februaru ’99. godine nego koncertom od 08. maja iste .Uz autorovu konstataciju da je njegov grad pun sujete i provincijskog duha bih se nadovezao , utešiviši ga da je takva slika vezana za celu Srbiju . U zaključku autorovom stoji kako je sastav Revir obeležio vreme nj. odrastanja u Novom Sadu uz neizmernu ljubav prema rokenrolu, a da je napisano samo želja da se sve sačuva sasvim razumljiva . Moje neko razmišljanje je da su svojim shvatanjima bliži nama iz šezdesetih kada se ginulo za svoj sastav , i to je neko odrastanje na toj ideji.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *