Živko Ivković: Prozaonline rock and roll
izdavač: Presing – 2016, Mladenovac
Autor prikaza: Zoran Ilić

Knjiga koja se upravo pojavila u izdanju Presinga sačinjavaju tekstovi koji su u nekoliko prethodnih godina objavljivani na veb-sajtu Prozaonline. Njihov autor je poznati domaći muzički kritičar Živko Ivković. Mada je pomenuti sajt prevashodno namenjen proznoj književnosti, Ivkovićevi tekstovi se koncepcijski uklapaju u sadržaj Prozaonline budući da obrađuju tekuću izdavačku produkciji iz oblasti muzike.
Kao što i sâm naslov knjiige to nedvosmisleno nagoveštava, glavna preokupacija autora jeste rokenrol tako da članci u knjizi najvećim delom obrađuju upravo taj muzički pravac. Ipak, on se odlučuje i za povremene izlete u druge muzičke pravce, a to je, pre svega, džez.
Dakle, Ivkovićevi tekstovi su većim delom prikazi novoobjavljenih knjiga iz rokenrola, kako domačih, srpskih izdavača tako i izdavačkih kuća iz regiona. Geografski prostor koji još uvek nazivamo ex-YU sećajući se bivše nam domovine.
I sâm autor, često sa nostalgijom, evocira uspomene iz vremena postojanje države koja se pružala od Vardara pa sve do Triglava. I pred nama ponovo iskrasavaju značajna imena jugoslovenske rokenrol muzike: „Bijelo dugme“ (Dušan Vesić – Šta bi dao da si na mom mjestu), „Zabranjeno Pušenje“ (Dr. Nele Karajlić – Fajront u Sarajevu), Milan Mladenović i EKV (Aleksandar Žikić – Mesto u mećavi)…
Ex-Yu grupe koje smo nekada rado slušali i čije su se ploče i kasete vrtele na našim gramofonima ili kasetofonima, sada su se preselili u papirni svet. Sami akteri (dr. Nele Karajlić) ili značajni rok kritičari (Aleksandar Žikić, Dušan Vesić…) odlučili su da ta davna dešavanja pretoče u knjige. Jer kao da se i publika promenila. Umesto da odlazi na koncerte, ona radije ostaje u svojim domovima sa knjigama u rukama i ponovo proživljava svoju mladost. Dr. Nele Karajlić u autobiografiji ili Dušan Vesić u knjizi o „Bijelom dugmetu“ ponovo nas vode ulicama i mahalama Sarajeva, suočavaju sa Ipom Ivandićem, Lazom Ristovskim, Mladenom Vojičićem Tifom…
Sarajevo koje je na neki način bio metafizički centar te države. I sâmo po mnogo čemu Jugoslavija u malom, početkom sedamdesetih godina XX veka Sarajevo sa rokenrolom postaje na „per tu“. Prvo Indeksi i Pro Arte, a nešto kasnije Bijelo dugme i Teška industrija su najreprezantativniji proizvodi te i takve sredine.
Naravno, nešto slično se dešavalo i u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani… Novom Sadu ili u Rijeci. Podsetnik na urbanu Rijeku osamdesetih donosi nam Vlado Simčić Vava u knjizi „Srce od gume“, a u nakladi V.B.Z. iz Zagreba. Književna forma za koju se V.S.Vava opredelio jeste roman. Na Internetu se može pročitati da je to „autentična urbana priča o ljubavi, prijateljstvu, i rock’n’rollu“, i da je godina dešavanja 1985. kada Londonom upravo drma Live Aid.
A šta i ko „drma“ Rijekom, bilo tada, bilo nekoliko godina ranije?! Da bismo došli do odgovora, citirajmo sledeću Ivkovićevu rečenicu: „Ostaje upamćen i pank/novovalni trougao Zagreb-Rijeka-Ljubljana kao predhodnica za sve što će se kasnije dogoditi u Beogradu, Sarajevu i drugim gradovima inficiranih tim virusom“, i krenimo njenim tragom. On nas nepogrešivo vodi do prvih domaćih pank-rok grupa u koje su spadali i riječki Parafi. Boje Zagreba je branilo Prljavo kazalište, a Ljubljane Pankrti.
Još jedna knjiga o kojoj nam Ivković donosi prikaz i preporučuje za čitanje jeste „Mesto u mećavi – priča o Milanu Mladenoviću“ Aleksandra Žikića. To je portret jednog od najznačajnijih rok umetnika na ovim prostorima – gitariste, pevača i vođe Ekatarine Velike – „naslikan“ perom jednog od najznačajnijih ex-yu rok kritičara.
Priča o njegovoj drugarici iz benda Margiti Stefanović Magi je sasvim drugačije ispričana. Autorka Lidija Nikolić u knjizi poetičnog naslova „Osećanja. O. Sećanja“ govori o svom druženju sa Margitom, i to je jedno krajnje emotivno štivo koje „nijednog čitaoca ne može ostaviti ravnodušnim“.
Isto tako, Nikolićkina monografija je prepuna nepoznatih i manje poznatih detalja iz života čuvene rok-zvezde, i sasvim očekivano je izazvala ogromno interesovanje publike u celom regionu.
U ovoj muzičkoj šetnji ex-yu gradovima u koju nas kroz svoje prikaze vodi Živko Ivković u jednom trenutku ćemo dospeti i do Novoga Sada. Vodič kroz taj vojvođanski grad biće nam Nemanja Nešić, autor knjige „Revir jedna priča“. Njegova rokenrol priča je vezanu za grupu Revir. Tu je i nezaobilazni novosadski Studio M u kojem je snimljena prva kompozicija ovog novosadskog benda.
Njihovo delovanje je vezano za devedesete kada više nema velike Jugoslavije, ali zato su gramofonske ploče još uvek uobičajena stvar. Godine 1994. Revir snima svoj LP za diskografsku kuću PGP RTS. Pored originalnih kompozicija, tu su i dva prepeva: po jedna stvar od Roja Orbisona i od Bitlsa.
Pored nabrojanih knjiga, Ivković nam donosi prikaze i mnogih drugih. Stranicama njegove knjige defiluju Džon Lenon (knjiga Joko Ono „Sećanje na Džona Lenona), Zoran Miščević, frontmen beogradskih „Silueta“, Kornelije Kovač, Džimi Pejdž… Sve to govori da je objavljivanje knjiga sa rokenrol sadržajem postala značajan segment delovanja mnogih izdavačkih kuća sa ovih prostora. Ivkovićevom knjigom, i „Presing“ ulazi u tu trku.
Isto tako, tekstovi Živka Ivkovića, sada objedinjeni koricama jedne knjige, govore nam jasnije o trudu koji je on godinama unazad ulagao propagirajući stari dobri rokenrol „svuda i na svakom mestu“.

Knjiga se može naručiti po ceni od 600,00 din. na sajtu izdavača




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *