Izavač: LAGUNA,   Beograd –     2015.

Autor prikaza: Živko Ivković

Samospoznaja i prosvetljenje kroz autodestruktivno življenje je Morisonov moto, koji se gotovo u svakom segmentu može primeniti, preslikati kako god i na Bilija Ajdola, uz hepiend jer, Bili je preživeo sve izazove i podario nam ove redove. Od žestokog i nikako drugačijeg) uvoda koji donosi strahovit udes sa Bilijem na motociklu pa kroz gotovo sve stranice ovog naslova imamo i zaključak ovde gde se autor vraća na taj udes i  posteriori doživljene srećne trenutke sa porodicom, tačnije svojom decom koja su, nema tu sumnje odigrala presudnu ulogu u nj.povratku na kolosek čoveka skinutog sa svih droga i alkohola! Naravno, njegovo odrastanje u Njujorku pa onda povratak u London su mu na izvestan način proširili vidike i učinili ga, izvesno je to, mnogo samostalnijim, svesnijim i spretnijim od svojih vršnjaka. Ta seljakanja po Engleskoj su nastavljena a što će samo dodatno uticati na zaokruženo formiranje čoveka a drugačiji pogledi na svet kasnije kroz muziku istaći nj. kreativnu ličnost. Stoji i to da je celog svog života jednim uhom kapirao o čemu govori tekst songa a drugim hvatao muzičku podlogu, melodiju i ritam. Seća se i prve kupljene ploče (She Loves You od Beatlesa) Tako da je rokenrol taj opredeljujući faktor na koji se Bili navukao, usmerio ga, trasirao mu karijeru.Kupovao je i druge ploče grupe The Beatles, seća se da je teško podnosio (dečački naravno) njihov pad na top listama.

Tako da je i kao dečak shvatio kako postoji mogućnost izbora, krojenja tog životnog puta. Usput, ne mogu da se ne zapitam otkuda Ajdolu kasnije simpatije za pank, uzevši više nego li izvorno rokenrol odrastanje. U još dubljoj neverici tako ostajem nakon podatka da mu je deda poklonio doboš Ringa Stara, pa onda poglavlje  Rokenrol gimnazija, duga kosa uz hašiš i traperice (bio sam klinac, ali čoveče, kakvo fenomenalno obrazovanje sam dobijao o životu i muzici)!! Odlazio je i na koncerte grupa Jucy Lusi i Howkvind. U potonjoj je bas gitaru svirao Lemi Kilmister, kasnije bendlider grupe Motorhed!

Kapirao je hipije, priznavši da su na koncertima sedeli na podu ili travi prekrštenih nogu i veoma ozbiljno shvatali ali i uživali u rokenrol muzici (to su bila vremena prijatelji moji-kaže). I sve tako do koncerta grupa MC 5 (Motor City 5) kad – rekao bih – kapira da postoje i drugačiji sastavi od psihodeličnih. “Upecao” se potom i na Studžis, te Lua Rida, skrativši kosu po ugledu na njega, da bi prisustvo koncertu grupe Sex Pistols (30.06.1976. u londonskom klubu 100) prelomilo Bilija! Gotovo preko noći postaje njihov fan, primivši se na ono Rotenovo: Ja sam antihrist/ne znam šta hoću/ali znam kako to da dobijem! Dotaklo me i ono Bilijevo da polovinom sedamdesetih u Engleskoj nisi mogao naći ni najusraniji posao a kamoli da juriš karijeru!! Nije bilo razlike izmedju djubretara i onih sa fakultetskim diplomama, što je – rekao bih – sasvim uporedivo sa današnjicom u ovoj lijepoj našoj! U takvom nekom okruženju, rokenrol obrazovan Bili nalazi sebe, druži se sa istomišljenicima, posećuje Louise’s Club, inače smišljeno zabačen (gošće kluba su bile uglavnom lezbijke i muškobanjaste devojke). Zanimljivo je i njegovo razmišljanje na temu revolucije, gde citira Lenjina: Prodju decenije da se ništa ne dogodi, onda naidju nedelje u kojima se dogode decenije!! Sklapali su neki revolucionarni pank mozaik koji će u vremenu ispred i uspeti realizovati. Sex Pistols su već žarili i palili, Vivijen Vestvud je nudila svoje vidjenje pank modnih detalja za mlade poput Bilija, mlade odbačene na marginu života. Nije bilo sumnje da će pankeri i generalno svratiti pozornost na sebe, svojom garderobom, svojim stavovima, ali sve to neće bit dovoljno za novi svetski maspok! Pank tako ostaje na margini svetskih muzičkih zbivanja, prodaja ploča i nije išla, tek sa audio kasetama je sve to zaživelo.

Hteli su (to je nesporno) izazvati šok, svratiti pozornost na sebe i u tome su potpuno uspeli. Tek u sedmom poglavlju ima reči o prvoj Bilijevoj grupi pod imenom Čelzi (Džon, Toni, Džin i Bili), da bi tih meseci nekako ime Vilijam Boldri promenio u Bili Ajdol! Po knjizi naslovljenoj sa Generation X uzimaju ime, pišu prve autorske stvari (Youth Youth Youth, Your Generation) te se tako neki start u Bilijevoj karijeri već i nazirao, a prvi koncert ovog sastava je održan u Centalnoj školi za dizajn (10.12.1976.). Po autoru je pank zračio duhom ostrvske mladosti, i to sasvim sigurno stoji, mada bi malo ogradjivanja bilo na mestu jer, radilo se isključivo o krugovima u kojima se on kretao.Autor podvlači kako je pank nova umetnost, nasuprot recimo vidjenju Grejla Markusa (Tragovi karmina) koji tvrdi da je pank antimuzički pravac! Pa ipak, članovi ovog sastava nisu bili ni malo naivni, pogotovo se to odnosilo na Bilija koji je slovio za najpotkovanijeg u grupi, usput pročitavši brojne rokenrol biografije, obrativši pri tom pažnju na te ključeve uspeha ali i neuspeha kod tih iz razloga primene naučenog na svoj novi sastav. U Marki klubu sviraju 31.05.1977. godine, a imamo ovde i obilje podataka vezanih za gotovo sve sastave pank provinijencije tog vremena (Clash, Sex Pistols, Vibrators, The Saints te B52’s) uz bitno ono da je težio upoznavanju sveobuhvatnih muzičkih opusa pomenutih grupa. Ono, Bili je tada sve više naginjao muzici grupe The Who, članovi Te su za njega u doslovnom značenju predstavljali heroje, te su tako i nj. startne autorske stvari mirisale na numere pomenute grupe (Ready Steady Go, Day By Day, Your Generation i Youth …. ) a koje će se naći na tzv. piratskom izdanju disttribuiranom po Londonu. Tako je Bili sazrevao, a uz solidno o brazovanje stečeno i upijano uspeh nikako nije mogao izostati.

Njegov iskreni, rekao bih i spontani pristup u pisanju tih sopstvenih za Generation X dolazi do izražaja, stvarao je zanimljive brojeve, lako izvodljive, kako na električnoj tako i na akustičnoj gitari. Pisao je i tekstove (Listen, Prove It te Trying For Kicks). Bili ističe i distanciranost od sastava Sex Pistols (koji kao da su prizivali samosažaljenje i zaokružen negativan stav za razliku od Generation x grupe koja se okrenula optimizmu, a što je (ruku na srce) dobrim delom i odudaralo od pank ideologije. Pa ipak, Bili ostaje veran pank garderobi (uske farmerice, prljave starke i obojena crna vojnička bluza) uz pojašnjenje ovde kako je nadahnuće u izboru garderobe našao u ruskom propagandnom plakatu (Izbij bele crvenim klinom)! Stoji i nj. priznanje kako se tu i definitivno radilo o autsajderskoj garderobi. Pankerski moto je značio držati se uverenja i ukusa, ne prilagodjavati se inim pravilima.Ali, i pored svega Bili će se do kraja držati principa izvornog rokenrola, jer, tih se nikako nije hteo odreći. Verovao je u ono što je radio, osluškivao reakcije, priželjkivao uspeh. Godine 1977. na tržištu je i nj. prvi oficijelni singl (A/Your Gneration B/Day By Day).

Mark Bolan mu nabacuje ideju vezanu za solo karijeru u koju će nešto docnije i krenuti. Od tada vredno radi na novim stvarima isključivo rokenrol nadahnutim ali uz neizostavnu dozu pank energije.Stil kom su težili Bili i ostali iz Generation X grupe se zasnivao na nekakvom nadilaženju panka uz u osnovi zadržanog bazičnog rokenrola i na takvim principima su snimljeni ti startni albumi. Recimo da treći lp album i nije ne znam kako primljen upravo iz razloga bežanja od te pank uštogljenosti, te se tako raspad grupe i mogao naslutiti a odlazak za Njujork i pokušaj krojenja sopstvene karijere se nekako nametao. U tom gradu snima EP ploču (Mony Mony/Baby Talk/Untouchables/Dancing With Myself).

Onda se javlja i MTV kao prvi muzčki kablovski kanal i to 1981. godine!Sasvim i bez ustezanja se može reći kako je upravo Njujork u Biliju raspalio tu prikrivenu (do tada) energiju i žedj za stvaranjem i pisanjem muzike a uz Peri, nj. devojku i  naklonost prema performansima.Snimaju taj treći album u sastavu Greg Gerson za bubnjevima, Džudi Dozijer za klavijaturama, Fil Fajt na bas gitari uz Bilija kao vokalnog solistu) Tako da su snimili i spot za stvar White Wedding koji je odmah svrstan u vrhunski, usput, više nego li potreban za taj neki ozbiljniji start nj. solo karijere. Na drugoj strani, problem sa prekomernom upotrebom droga je postajao sve izraženiji, tek granica gde je trebalo stati ili ostaviti svaku nadu se ispostavljala. nigde kao ovde nećete naći storije o nastanku Bilijevih songova, od trenutka neke inspiracije načete u nj. mislima , preko usaglašenosti sa alter egom pa sve do finalizacije i stapanja u harmoničnu. Da li je droga Biliju ubrizgavala dodatnu moć, energiju vezanu za song stvaranje ili ga je sve više vodila u nezaustavljive i neslućene dubine bezizlaza koje samo mladost može pregurati, gde je bavljenje sobom isključeno uz obavezno i samo ono, pobrinuti se za novi fiks neophodan za dnevno funkcionisanje je diskutabilno. Bilo kako bilo, oni startni snovi vezani za dostizanje statusa rokenrol zvezde nakon zbilja nepredvidivih i uzbudljivih epizoda su ispostavljali svoj račun kojji će vremenom narasti umalo do nenaplativosti. Naići ćemo i na pojašnjenje vezano za stvar  Fleč For Fantazi iz koje izbacuje zaostali pank refren u korist soul prearanžmana.Bili je pomenutu otpevao inspirisan novelom Venera u krznu – Leopolda Saher Mazoha (Mazohizam- po nj. imenu). Ostaje činjenica da je Bili jedna iz sazveždja MTV zvezda koju su mladji prihvatili, a spot je nezaobilazni fakat (od tada se muzika uglavnom gleda a ne sluša) i to je tako kako je! Ponešen uspehom albuma Rebel Yell Bili je tonuo u sve dublju heroinsku zavisnost, cedio je iz svoje maldosti i poslednju kap u čašu nedoživljenog, čašu ionako prepunjenu ali, za čudo. i pomisao na predah je izostajala, te tako šta sve jedan čovek može pregurati preko glave za vreme trajanja kokainksoheroinske zavisnosti doznajemo na nj. primeru! Ne da se to opisasti, ali Bili kroz sve to uspeva snimiti i četvrti album (Začarni život), eksperimentišući i izlažući svoje telo do maksimalne iznurenosti.Uspeo je odoleti svim izazovima, vratiti se porodičnom životu, ali taj nj. obrazac za dostizanje rokenrol super stara je po svemu Bili autentičan i nije primenjiv na bilo koga drugoga.Za nepoverovati je da nakon svega proživljenog (i preživljenog) Bili uživa u ulozi Onog koji se skrasio, ostavivši za sobom put preterivanja koji je po roknerol ustaljenom vodio do palate mudrosti! Dejana Cukiću i Izd. Kući Laguna po ko zna koji put veliko hvala na još jednom izuzetno značajnom rokenrol naslovu!

U Šapcu, 29.06.2016. godine




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *