Tradicionalni međunarodni susret grupe neovisnih pisaca i novinara Hrvatske i Makedonije koji od 2014. godine organizira nevladina organizacija ‘Hrvatsko-makedonska tangenta’ održao se 12. i 13 svibnja na otoku Zlarinu.
– Ove godine međunarodnom susretu grupe neovisnih pisaca Hrvatske i Makedonije pridružile su se i kolege BiH. Da podsjetim da je ideju za ovu manifestaciju prije šest godina dao nedavno preminuli Predrag Matvejević koji je osobno bio uključen u dio angažmana ‘Hrvatsko-makedonske tangente’, a inicijativu su sa puno elana i velikom pozornoscu prihvatili i realizirali “Tangenta” i grupa šibenskih novinara. Inicijativu su od prvog dana pozdravili i podržali stanovnici otoka. Nažalost, posljednje godine napustili su nas Predrag Matvejević i naši cijenjeni suradnici sa otoka Zlarina, Vlado Buneta, predsjednik mjesnog odbora Zlarina i legendarni pisac i pjesnik Mladen Bjažić. Ovaj naš dvodnevni susret je lijepa prilika da opet oživimo uspomenu na njih i da se podsjetimo koliko su se veselili i angažirali na realizaciji ove inicijative, kazao je novinar Saša Gregorievski.

Kolege iz Hrvatske, Makedonije i BiH kao i ranijih godina razmijenili su svoja iskustva, diskutirali o svom radu i problemima sa kojima se susreću.
Od prvog dana realizacije ovog kulturnog događaja koji je postao tradicionalan iskrenu podršku daju Grad Šibenik, Ministarstvo turizma Hrvatske i Turistička zajednica Šibenika i Zlarina.
Gari Cappelli, ministar turizma, poslao je pozdravnu poruku koju je okupljenima pričitao Dino Karađole, direktor turističke zajednice Grada Šibenika.
– Želim Vam zahvaliti što svojim djelovanjem i susretima uvelike doprinosite turističko-kulturnoj promociji Hrvatske. Danas sadržajan i kvalitetan turizam ne možemo zamisliti bez kulture, a turizam je idealna prilika da kulturu u njenoj materijalnoj i nematerijalnoj pojavnosti kvalitetno i održivo obnavljamo i razvijamo. Upravo su ova međupovezanost i isprepletenost dvaju u teoriji često razdvojenih, ali u praksi itekako međusobno prožetih sektora, vrijednost ovog susreta. Svi znamo da turizam više nije samo sunce i more, te da gosti danas traže drugačiji, autentičan doživljaj i zanimljivosti.

Svaka destinacija u Hrvatskoj jedan je dio cjelovite turističke priče koja je raznolika, bogata i koja može biti zanimljiva brojnim gostima koji imaju različite potrebe i očekivanja od svog putovanja i odmora. Tih vrijednosti itekako smo svjesni. Upravo zato, kulturni turizam prepoznat je unutar Strategije razvoja turizma do 2020. godine kao jedan od ključnih proizvoda kojem se prognozira daljnji rast i razvoj posebice u razdoblju pred i posezone. Siguran sam kako će ovogodišnji književni susret makedonskih i hrvatskih pisaca, ali i ostale kulturne manifestacije uvelike doprinijeti ostvarenju zacrtanih ciljeva. Iskreno se nadam kako će Vam vrijeme provedeno na hrvatskoj obali ostati u lijepom sjećanju i kako ćete sa sobom ponijeti samo pozitivne dojmove, riječi su ministra Cappellija.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *