Nakon prošlogodišnje pobjede na natječaju Ivan vitez Trnski za najbolji neobjavljeni rukopis „22 stoljeća“, Vedranu Volariću ove je godine objavljeno spomenuto djelo u nakladi Društva hrvatskih književnika Podravsko – prigorski ogranak.

Radnja njegove prve knjige govori o pet muških i pet ženskih likova koji kroz svojevrsne reinkarnacije žive sljedećih dvadeset i jedno stoljeće, nesvjesni da su već disali ovim svijetom, nesvjesni da svaki njihov čin, nevažno koliko se malen i besmislen u tom trenutku činio, stvara budućnost svijeta i njihovog novog postojanja.

Roman čine različiti likovi koji na različite načine žive u različitim vremenima, ali sa sličnim krajnjim ishodima. U tom smislu roman govori o neprestanom ponavljanju povijesti i domino efektu. Odnosno, različite situacije u koje likovi dolaze ne govore samo o presudnim i neizbježnim životnim pitanjima, kao što su razlika između dobra i zla, ljubavi i mržnje te svjetlosti i tame, nego i o razlozima zbog kojih ljudi donose odluke koje ih nose prema (ne)izvjesnoj budućnosti.

Djelo je jamačno inspirirano „Atlasom oblaka“ Davida Mitchella, a može se čitati i kao zbirka priča, i to ne nužno kronološkim slijedom, čemu u prilog ide i naizgled relativna tematska samostalnost svakog od poglavlja, koja su, osim toga, pisana i različitim stilom te oblikovana različitim grafičkim elementima, što romanu daje i obilježja konceptualnosti. No, u prvom planu ipak je – priča sama.

Na sljedećem linku može se pročitati prvo poglavlje i nabaviti knjiga.

http://www.dhk-koprivnica.com.hr/index.php/izdavastvo/88-knjige/265-22-stoljeca

Volarić je magistar komunikologije i višestruko nagrađivani pisac romana i kratkih priča. Djela su mu fikcija, a najčešće se bave znanstvenofantastičnim, psihološkim, filozofskim, kriminalističkim, bajkovitim ljubavnim i satiričnim temama.

Autor je do sada objavio više od pedesetak uglavnom kratkih priča na hrvatskom te nekoliko njih na engleskom jeziku, koje su zajedno objavljene stotinjak puta. Posljednjih tri godine aktualno je sudjelovalo na mnogim međunarodnim natječajima, postigavši time brojne uspjehe.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *