Priznanje niškog  jazz festivala velikom bubnjaru
Lazaru Tošiću – Nišville nagrada za životno delo

Jedan od najistaknutijih jazz muzičara sa ovih prostora – bubnjar Lazar Lale Tošić – dobitnik je ovogodišnje nagrade Nišville jazz festivala za životno delo koje niški festival dodeljuje umetnicima koji su obeležili džez scenu na ovim prostorima. A Lazar Tošić je ostavio neizbrisiv trag već i na osnovu same činjenice da je bio „žila kucavica“ dve najznačajnije formacije sa ovih prostora – i kada je reč o velikim orkestrima (Big Band Radio Televizije Beograd) i kombo sastavima (Sextet Marković – Gut).

Nagrada će, po tradiciji, biti uručena prve večeri Nišvilla – u četvrtak 9. avgusta, a s obzirom da je Lazara Tošić itekako svirački aktivan, štaviše – i dalje u punoj sviračkoj formi – publika će imati priliku da aplauzima nagradi i nastup njegovog kvinteta.

Lazar Tošić je prisutan na domaćoj sceni još od šezdesetih godina prošlog veka. Kao golobradi mladić iz Kraljeva koji se obreo u Beogradu, pun sebe i željan novih znanja o džezu, vrlo brzo se probio u sam vrh scene, a onda je i isto tako napustio zemlju da bi sedam godina bio u uspešnoj pečalbi u Nemačkoj.

Iskustvo stečeno u inostranstvu bilo je i više nego dovoljno da po povratku u Beograd ostvari san svakog džez muzičara sa ovih postora, odnosno, dobije punu afirmaciju kao član Velikog Džez Orkestra Radio Televizije Beograd. Lale Tošić je u Big Bendu proveo pune 22 godine i ostavio neizbrisiv trag –  i to u periodu (1972 – 1994) tokom kojih je ovaj ansambl ostvario svoj kreativni maksimum, između ostalog i kroz koncerte i snimanja sa svim značajnijim džezerima sa ex Yu prostora, ali i sa svetskim velikanima – gostima beogradskog orkestra (što je zabeleženo i na dve LP ploče „Big Band RTB with American Guests“), među kojima su bili i: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks, Natan Dejvis, Roj Hargruv, Bred Lili, Dajana Šur, Don Menza, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli… a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad (ABBA).

Uporedo sa Big Bendom, Lazar Tošić je od 1982. do 1987. godine bio član još jednog proslavljenog benda koji je obeležio istoriju domaćeg džeza – „Seksteta Marković Gut“ koji je objavljivao albume i svirao širom Evrope, na najznačajnijim džez festivalima (među kojima i na „Noth Sea“ u Holandiji), stigavši čak i do Kube.

Sa svojim kvintetom, sa kojim je kao specijalni gost nastupila Bisera Veletanlić, Lazar Tošić je učestvovao i na Prvom Nišville Jazz Festivalu, januara 1995. godine.

Godine 1996. po oceni novinara i publike izabran je najboljeg džez bubnjara Regionu.

Tokom mračnih devedestih Lazar Tošić je bio jedan od najistrajnijih „čuvara džez plamena“ predvodeći svoje sastave u beogradskim klubovima, a status legendarnih stekli su pre svega nastupi u „Platou“ kod Filozofskog fakulteta u kojem je Lale predvodio svoje sastave, kroz koje je prošao veliki broj muzičara –  i to punih deset godina.

Godinama kasnije nastaviće da nastupa i u kultnom džez klubu „Ptica“, kao i mnogim drugim beogradskim džez klubovima, koji su držali do svoje reputacije.

Ako je uopšte uputno praviti takva poređenja, sastavi Lazara Tošića bili su „naš“ pandan Džez Mesendžersima Arta Blekija – odnosno – obavezna i najbolja škola za mlade džez nade.

https://www.youtube.com/watch?v=Fb73cQquGkw

 

https://www.youtube.com/watch?v=G7VWPp9U62o

Marković-Gut Sextet w/ Clark Terry and Boško Petrović ‎– live in Belgrade 1982

https://www.youtube.com/watch?v=sSQCxb6HzwM

Sextet Markovic-Gut 1983 Kolarac – Minor Blues