Petak, 23. mart u 19 sati, knjižara „Delfi” u Studentskom kulturnom centru u Beogradu

Knjiga „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“ u izdanju Filmskog centra Srbije, autora Đorđa Bajića, Zorana Jankovića i Ivana Velisavljevića, promovisana je večeras, u petak, 23. marta u 19 sati, u knjižari „Delfi” u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Reč je o jedinstvenoj knjizi u našoj kulturi, koja sadrži kritičke tekstove o svim srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima u periodu od 2000. do 2017. godine. Ovo kapitalno izdanje napisali su Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević, predani i istrajni srpski kritičari mlađe generacije, ljubitelji srpskog i jugoslovenskog filma.

Na promociji su govorili autori Vodiča, Nenad Polimac, filmski kritičar zagrebačkog „Jutarnjeg lista” i Sandra Perović, urednica u Redakciji filmskog i serijskog programa RTS-a.

Đorđe Bajić, jedan od trojice autora govorio je i o publici kojoj je knjiga namenjena:

– “Što se tiče naše inicijative, zamisao je bila da Kritički vodič bude namenjen svima, stručnoj javnosti svakako, ali i bukvalno svim filmofilima, ljudima koji prate srpski film i prate film uopšte, pa čak i onima koji su digli ruke od srpskog filma i okrenuli mu leđa”.

Link ka kompletnoj video izjavi:

Zoran Janković  o kritičkom aspektu knjige kaže:

– “Ovaj Kritički vodič zaista jeste kritički, s obzirom da su svi filmovi “pokriveni” kritikama, i one su integralni deo svih tekstova. Ne postoji tekst u kome nije jasan kritički sud koji neko od nas trojice o filmu iznosi”.

Link ka kompletnoj video izjavi:

Ivan Velisavljević objašnjava razloge zbog kojih se upustio u ovaj poduhvat:

– “Osećao sam se nekako dužnim regionalnoj filmskoj kritici i kolegama koji se time bave već dugo, da se omogući jedno ozbiljno istraživanje o onome čemu smo praktično posvetili svoj ceo život.”

 

Link ka kompletnoj izjavi: https://www.youtube.com/watch?v=vYyucEa-OR0

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije govorio je o značaju knjige:

– “Tih 17 godina u ovom novom veku imamo jako malo kritičkih osvrta na filmove koji su tad nastajali. Tako se javila i potreba da se podvuče crta i da se vidi šta se uradilo u tih 17 godina”.

 

Link ka kompletnoj izjavi: https://www.youtube.com/watch?v=5h-6vM6A_W8

 

Recenzent knjige je Nenad Polimac, najpoznatiji i najugledniji regionalni filmski kritičar, povodom promocije je izjavio:

– “Meni je knjiga super zato što nisam u širem prostoru, a govorim o evropskom, video ovako pedantno praćenje nacionalne kinematografije, posebno od strane ovako zanimljivih filmskih kritičara”.

Nenad Polimac – recenzent:

O značaju knjige govorila je Sandra Perović, urednica u Redakciji filmskog i serijskog programa RTS-a:

– “Drago mi je da se njihova misija kontinuiranog pisanja flmske kritike u Srbiji na neki način i materijalizovala u vidu ovog Vodiča, a ovo jeste sjajan priručnik za sve nas koji se bavimo filmom, ali i za ljubitelje domaće kinematografije…”.

Link ka kompletnoj izjavi:

U glavnom delu knjige „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“ našla su se 224 teksta o isto toliko dugometražnih igranih filmova, kao i dva teksta o dva dugometražna animirana filma. Pored tehničkih detalja i faktografije, svaki tekst sadrži i sinopsis, kritičarski osvrt, kao i obilje drugih podataka (prvenstveno o recepciji filma u zemlji i inostranstvu, učešću na festivalima, nagradama, gledanosti u bioskopima, a tu su i izvodi iz kritika drugih kritičara).

Svi tekstovi u knjizi bogato su ilustrovani posterima i fotografijama iz filmova, koje je sakupila i pripremila Maja Medić. Borut Vild, jedan od vodećih beogradskih grafičkih dizajnera, pobrinuo se za dizajn i prelom knjige, dok je recenzent i pisac pogovora Nenad Polimac, najpoznatiji i najugledniji regionalni filmski kritičar. Kritički vodič sadrži i dodatak u kome se nalaze tekstovi o dugometražnim dokumentarnim filmovima, manjinskim koprodukcijama i nezavisnim, off-filmovima. Knjiga ima i rečnik manje poznatih termina, kao i obiman indeks za koji se postarao urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović. Sve to u tvrdom povezu, na bezmalo 500 stranica.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *