„Zlatnu mimozu“ za najbolji dokumentarni film na 32. Filmskom festivalu Herceg Novi (Montenegro Film Festival) dobio je srpski film „Isti“ reditelja Dejana Petrovića za, kako je navedeno u obrazloženju stručnog žirija, „svež i osoben autorski glas i za ingeniozno korišćenje dokumentaristike u stvaranju majstorske metafore o sudbini čovjeka i pravom značenju pojmova sloboda i identitet“.

Isti je šesnaestominutni dokumentarni film koji prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. U saopštenju za medije piše da „njegova izuzetna fotografija i unikatna poetika daju pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu“. Prikazujući život u zatvoru, Dejan Petrović se bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode. Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Reditelj/scenarista/producent filma je Dejan Petrović, a njegovi glavni saradnici su direktor fotografije Dragan Vildović, montažer Aleksandar Popović, snimatelj i dizajner zvuka Nikola Cvijanović i kompozitor  Vojin Ristivojević. Iza filma stoji producentska kuća Nezavisni filmski centar „Filmart“, a koproducent je Cinnamon Films. Film Isti snimljen  je uz podršku Filmskog centra Srbije (film je podržan na Konkursu za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje kratkometražnih dokumentarnih filmova).

Dejan Petrović, scenarista je i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju. U svojstvu producenta, učestvovao je u produkciji oko četrdeset kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart“, u okviru koga se realizuje nekoliko projekata, između ostalih i Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“. Profesor je režije na Akademiji umetnosti u Beogradu, kao i član udruženja DokSrbija – Dokumentaristi Srbije. Dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, između ostalih i Zlatne medalje Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu za film Restart.

Kvalitete filma Isti prepoznao je i Međunarodni festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA), koji je lane ovaj film uvrstio u takmičarski program, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *