DOM KULTURE VALJEVO
08/09/10. DECEMBAR 2018.
AUTOR TEKSTA – Živko Ivković

Muzičko-scenski performans iliti sećanje na vreme neprikosnovene vladavine rokenrola i Bitlsa u svetu, naslovljen sa BitlVania su inicirali i pokrenuli Valjevci, Slaven Batoćanin, Zoran Mujbegović i Veseljko Belušević. Pa, tako već petu godinu za redom imamo nepropustivu priliku uveriti se u opravdanost održavanja jednog ovakvog kulturnog projekta i, naravno, uveriti se u kreativne ali i organizacione sposobnosti pomenute trojke. Pa, tako koliko-toliko i samo na svoj način odajem im priznanje za sav trud, odricanja i energiju koju su uložili u realizaciju zamišljenog, kao i u iskazivanju te neugasle ljubavi vezane za rokenrol, pogotovo o Bitlsima.
U uvodnim večerima do sada održanih BitlVania uvek smo imali stvarno intrigirajuće izložbe fotografija i postavke vezane za karijeru liverpulskih buba, uz brojne nastupe rokenrol grupa koje su svoje repertoare zasnivale isključivo na skinutim u originalu ili prearanžiranim stvarima Bitlsa, kao i onih drugih koji su se predstavili opusima aktuelnih sastava tog vremena, razuverivši pri tom one sa isplaženim i sujetnim jezicima o skrajnutosti pomenutog muzičkog pravca. Podsetiću tako, da su na prvom BitlVania nastupili: The Best Beat, Valjevski pop hor, Vladimir Andrić i Dejan Cukić, a na drugom takođe Dejan Cukić ali i Ljuba Ninković, Peđa Pilot, Hor Adelina, Hor VA Cappella, Quartet Jela Chelo te nezaobilazni The Best Beat.
Već naredne, 2016. godine imamo ovaj performans na nekoliko lokacija u gradu i to u prostoru Kluba istraživača sa postavkom fotografija i neizbežnim artefaktima vezanim za Bitlse, pa onda u Narodnom muzeju uz finale u Velikoj Sali Doma kulture. Prošle, 2017. godine uz Peđu Pilota i njegove prijatelje, zaljubljenici, zanesenjaci, poštovaoci u Bitls zvuk su uživali u nastupima grupa: Instant karma, Magic Bush, The Highlanders uz, naravno, VA Cappellu.
I ovogodišnja, peta po redu BitlVAnia je, po tradiciji, održana od 08. do 10. decembra što je i logično ako se uzme da je Džon Lenon ubijen 08. decembra 1980. u Njujorku, ispred zgrade u kojoj je živeo.
Petu po redu BitlVAniu možemo posmatrati kao mali jubilej jer izgurati jednu ovako značajnu i zahtevnu manifestaciju nije nimalo lako. No ljudi iz organizacionog odbora sada već sa odredjenim iskustvom iza sebe ali i vizijom za naredne su odlučni u nameri istrajavanja zacrtanog, na tome im treba čestitati samo, i kamo sreće da u svakom gradu postoji jedna ovako visokokvalitetna skupina ljudi, zaljubljenika u rokenrol i Bitlse, poput već pomenutih Valjevaca. Valjevo se tako može pohvaliti najprepoznatljivijim simbolom jednog grada u svetu (spomenik Borcima revolucije oličen u Narodnom heroju Stevanu Filipoviću na brdu Vidrak), džez festivalom, koji egzistira trideset i pet goodina i evo, toj listi kvalitetnih kulturnih zbivanja u gradu pridodali su od nedavno svoju Bitlvaniu. Na ovogodišnjoj su, uz FILIPA TRAJKOVIĆA nastupili i MT BEAT GROUP iz Šapca, a predstavili su se isključivo skinutim numerama iz kreativnog opusa Bitlsa, pa onda Obrenovčani, grupa OCEAN CHILD čiji je repertoar zasnovan takodje na skinutim tim stvarima, ali isključivo sa Belog onog ili The Beatles LP albuma, dakle odsvirali su svih trideset songova sa pomentog.
Treće, završne večeri ovog muzičko-scenskog performansa čuli smo lokalni viloinski kvartet ŽIKSOVCI, da bismo zatim na stejdžu imali najstariju živu jugoslovensku rokenrol legendu Branka Marušića Čuturu koji je potpomognut Dudom Bezuhom, gitaristom iz grupacije najboljih u nas, odsvirao repertoar na kom su se našle nezaboravne: I Feell Fine, Stand By Me, Sweet Dream, pa onda stvari: To nije najveće zlo/Voz/Lay Down Sally/Rainy Night In Georgia/Da li su važne reči/After Midnight/Helule helule/Kuća bez broja/Slomljena srca (dve verzije te) zatim Last Time/To My Heart/Helpless. Dakle, čuli smo i nekoliko numera legendarnih Džentlmena i Čuturine solo karijere.
Ne sumnjam da će trojka iz organizacionog odbora sledeće godine uložiti maksimum u realizaciju već sada zamišljenog, ali koncepcijski nešto izmenjenog programa.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *