26. Festival evropskog filma Palić od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici

Scenograf Miljen Kljaković Kreka dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka”

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se tradicionalno održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru. Pored bogatog  filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

Radoslav Zelenović, direktor festivala, istakao je novine u okviru ovogodišnjeg izdanja festivala:

-“Ove godine imamo petnaest programa, od kojih dva nova programa (Evropski okumentarni film i Evropski klasici), i s druge strane okosnicu tih petnaest programa čine dva takmičarska programa – glavni program i Paralele i Sudari, ali ono što je za nas najviše važno, festival je uradio nešto što iskreno govoreći i mi prilikom osnivanja nismo znali da će se ono pretvoriti u nešto više od festivala jer festival bude i završi se, a ne kao i ove godine da bude 130 filmova. Nismo pretpostavili da će biti toliko gostiju, uvedena je nagrada „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji što nam je pomoglo da na Paliću vidimo velike ljude kao što su Mihalkov, Kusturica, Milena, Bata, Smoki i svi dobitnici naše nagrade, ali smo napravili i nešto što se može nazvati malim festivalskim letom jer mi imamo predmanifestaciju koja se dešava na samom festivalu.”

Tradicionalno, Festival evropskog filma Palić dodeljuje nagrade “Aleksandar Lifka” istaknutim domaćim i insotranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali zuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” u kategoriji domaćih stvaralaca je ugledni scenograf Miljen Kljaković Kreka, jedan od najcenjenijih i najpoznatijih filmskih stvaralaca van prostora naše zemlje, koji je internacionalnu slavu stekao ostvarenjem “Delikatesna radnja”. U jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji ostavio je veliki trag scenografijama u filmovima “Specijalno vaspitanje”, “Miris polјskog cveća”, “Sok od šlјiva”, “Dom za vešanje”, “Andergraund”, “Varljivo leto ’68.” i mnogim drugim. Kljaković je nagrađivan mnogobrojnim nagradama, među kojima su Zlatna arena Festivala u Puli, francuska filmska nagrada Cezar, Evropska filmska nagrada za scenografiju u filmu „Delikatesna radnja“, a bio je nominovan i za prestižnu nagradu za TV stvaralaštvo Emi – za scenografiju TV filma „Raspućin“.

Nagrada “Aleksandar Lifka” odlazi u ruke istinskog velikana kinematografije, majstora kulisa koji je radeći sa velikim rediteljima ostavio neizbrisiv trag u srpskom i evropskom filmu.

Kada je reč o festivalskom filmskom programu, palićke selekcije koje imaju takmičarski karakter ove godine donose najaktuelnije evropske naslove u Glavnom takmičarskom programu kao i najangažovanije istočnoevropske filmove u selekciji Paralele i sudari.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala, najavio je da je film koji svečano otvara festival film čuvenog španskog reditelja Pedra Almodovara “Bol i slava” (“Pain and glory”) koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom festivalu, i za koji je Antonio Banderas dobio nagradu za najbolju mušku ulogu. Film koji zatvara festival je jedan od filmova van konkurencije u Glavnom takmičarskom programu “Mladi Ahmed”, proslavljenih belgijskih reditelja braće Darden, koji je i dobio nagradu za najbolju režiju na nedavno održanom Kanskom festivalu:

– “Zadovoljstvo nam je da imamo priliku da prikažemo i filmove ovih velikana koji su van konkurencije. Osim ta dva filma, na ovogodišnjem festivalu biće prikazano oko osamdeset igranih filmova, i jedan značajan broj kratkometražnih filmova koji se prikazuju u nekoliko programa. Novitet koji smo prošle godine najavili i započeli su programi “Velikani evropske kinematografije” sa svojim filmovima, a ove godine imamo novi program – „Novi evropski dokumentarni film“ što predstavlja razvoj našeg dokumentarnog programa u skladu sa potrebama profesionalaca koji posećuju naš festival, a i publike na način da ne ostanemo nužno u okviru nekog docx programa nego da taj program evoluira i da dođemo do programa koji predstavlja najbolje evropske dokumentarne filmove kako bismo se pridružili velikom broju festivala koji imaju posebne programe posvećene dokumetarnom filmu. Ostaju programi koji su tradicionalni fokusi, tradicionalni fokus na mađarsku kinematografiju i ove godine imaćemo fokus na grčku kinematografiju.”

Novina u ovogodišnjem festivalskom programu su dve nove selekcije – Velikani evropske kinematografije, posvećena najnovijim filmovima majstora sedme umetnosti Starog kontinenta kao i selekcija Novi evropski dokumentarni film koja donosi najbolje dokumentarce, filmskoj formi koja izaziva sve veću pažnju publike i kritičara. Pored toga, prateći program festivala biće ove godine raznovrsniji

Predfestivalski program otvara selekcija Best of Europe 2018. koju čine filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. Pet evropskih klasika biće prikazano u selekciji Klasici na Trgu u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici. U čast dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji biće priređen Omaž program. FEF Palić ovu nagradu dodeljuje domaćem i inostranom laureatu od 2000. godine. Selekcija Novi mađarski film donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje  dok je Mladi duh Evrope selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama. Takođe, Omaž dobitniku nagrade Underground spirit priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje Festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu. Selekcija koja traje već deceniju je i Eco dox, program baziran na dokumentarcima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Tokom festivala biće prikazan i izbor filmova sa Festivala Žigmond Vilmoš u Segedinu kao i selekcija Short matters! koju čine kratki filmovi nominovani za nagradu Evropske filmske akademije. Festival će obeležiti i specijalne projekcije dok će odabrani festivalski naslovi  biti prikazani u selekciji Palić u Beogradu u bioskopu Fontana.

FEF Palić svake godine predstavlja kinematografiju jedne od evropskih zemalja a za ovu godinu je odabrana Grčka. Najzanimljiviji autori i filmovi iz grčke produkcije biće prikazani u okviru programa Kinematografija u fokusu u saradnji sa Filmskim centrom Grčke.

Prateći program FEF Palić čini neodvojivi deo festivalskog doživljaja koji publici i gostima-umetnicima prikazuje jedinstveni duh Festivala koji ga izdvaja iz sličnih manifestacija u Evropi. Tokom svog 26. izdanja, pored izložbi, promocija knjiga, panel diskusija i muzičkog programa u bašti bioskopa Abazija koji će obeležiti „ethno-jazz“ zvuk, FEF Palić organizuje i brojne edukativne aktivnosti nastavljajući svoju misiju kreiranja stimulativnog prostora za mlade okrenute sedmoj umetnosti.

Ilija Tatić, izvršni producent festivala ukazao je na nove programe u okviru pratećeg programa:

– “Zahvaljujući budžetu koji imamo, možemo da realizujemo ono što smo zamislili u programskom smislu, tako, sa dve nove celine i deset novih filmova, mi širimo taj programski deo, a sa druge strane imamo mnogo pratećih stvari koje su vrlo zapažene, kao što su izložbe, koncerti, radionice i slično, a kojima se ove godine očekuje još veći broj posetilaca u odnosu na prethodnu godinu. Uz podršku Filmskog centra Srbije nastavljamo sa radionicom kritike gde okupljamo mlade kritičare iz 6 zemalja. Nastavljamo i sa master klasom iz projekta Film gde okupljamo mlade iz Subotice i Segedina koji će ove godine prikazati film koji su prošle godine snimalu u sklopu festivala. Zanimljivost je da će nam doći gosti iz Šangajske filmske akademije, najprestižnije filmske institucije što će biti prilika da se ljudi različitog filmskog senzibiliteta upoznaju sa evropskom kinematografijom.”

U okviru prekograničnog projekta FILMY biće održan završni masterclass za polaznike filmske škole iz Segedina i Subotice. Dvadeset mladih ljubitelja filma, koji su u okviru ovog projekta tokom prošle godine snimili film biće nagrađeni sedmodnevnim masterclassom koji će voditi profesori filma Mark Čepmen (V. Britanija) i Sabolč Tolnai (Srbija).

Tradicionalna „Radionica filmske kritike“ nastavlja se i tokom ovog izdanja FEF Palić i tokom tri dana okupiće deset polaznika iz 6 evropskih zemalja. Radionicu vodi španski filmski kritičar Viktor Paz Morandeira.

FEF Palić će biti i mesto okupljanja mladih studenata filma i audiovizuelnih umetnosti iz Srbije i Kine. Dvanaest studenata Šangajske filmske akademije i Akademije umetnosti iz Novog Sada imaće priliku da tokom četiri dana uporede i razmene teorijski i praktičan pristup filmu kroz rad sa profesorima i rediteljima Haolun Šu-om i Silardom Antalom.

U saradnji sa Filmkulturom realizovaće se i Kritični kamp, namenjen srednjoškolcima zainteresovanim da kroz film razvijaju kritičku misao.

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine i  od nekadašnjih malih i nepretencioznih Palićkih filmskih večeri, preko upornih pokušaja stvaranja ozbiljnog regionalnog festivala u teškim vremenima izolacije i prvih pokušaja povezivanja kinematografija tada zaraćenih zemalja izrastao je u važnu tačku na mapi evropskih filmskih festivala. Od 2003. postaje Festival evropskog filma Palić okrenuvši se promovisanju stvaralaštva evropskih autora a time i mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini.

Izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije koja ne pristaje na kompromise, Festival evropskog filma Palić želi da dokaže, u skladu sa vrednostima koje više od dve decenije aktivno promoviše, da svaki pokušaj emancipacije i obnavljanja kritičke svesti ima dubokog smisla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *