Posle otkazivanja nastupa Jo Mersa Marleya, pa zatim i nemogućnosti angažovanja sastava Morgana Heritage , a onda i još jednog otkazivanja i to posle potpisanog ugovora (Horace Andy), što se sve događalo u prethodna tri dana  – Nišville jazz festival je  kao “četvrtu sreću” uspeo da bukvalno u poslednjem trenutku  organizuje nastup koji je spram rejtinga izvođača –  mnogo više od “adekvatne zamene”  za one koji su otkazali – Nišville predstavlja legendarni sastav  “Israel Vibration and Roots Radics”.

   Israel Vibration reggae grupu iz Kingstona na Jamajci osnovali su Lascelle „Wiss“ Bulgin, Albert „Apple Gabriel“ Craig, i Cecil „Skelly“ Spence. Upoznali su se u dečjem rehabilitaciom centru jer su sva trojica bolovala od dečje paralize koju sz dobili tokom epidemije koja je harala Jamajkom pedesetih, ali to nije bila nikakva smetnja da veoma brzo postanu jedan od najuspešnijih reggae roots grupa na Jamajci tokom sedamdesetih. U početku su radili vokalni ansambl i izdržavali se nastupajući na ulici. Objavljivanje prvog albuma pomogla je rastafarijanska zajednica (čiji su pripadnici i članovi grupe), I ubrzo su počeli nastupati ka predgrupa reggae legendama (Dennis BrownInner Circle, Bob Marley….

Posle tri albuma od kojih su neki objavljeni  u Americi I Britaniji  početkom osamdesetih  gprelaze u USA, gde su pre svega potražili adekvatnu zdravstvenu zaštitu, trio se razdvaja i svako od članova kreće solo vodama. Iako je svako od njih pojedinačno odbijen od strane osnivača RAS Records, Geri „Dr. Dread“ Himmelfarba,  kada su se 1987. godine ponovo okupili –  čuveni producent ih oberučke prihvata i uz pomoć  instrumentalnog sastava Roots Radics, sa kojim i dalje saradjuju.

 Objavili su trideseatk studijskih albuma i čak 4 albuma sa koncerata na kojima prave fantastičnu atmosferu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *