Fantastična bugarska pevačica i perkusionistkinja jermenskog porekla – Hilda Kazasian (Kazasyan) nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u subotu 15. avgusta, u pratnji Blagoevgrad big benda, a specijalni gost ovog programa biće čuveni bugarski bubnjar, vibrafonista, kompozitor, aranžer i profesor Nacionalne muzičke akademije Hristo Jocov (Yotsov).

Hilda Kazasian je nastupila na jednom od prvih izdanja Nišvilla – tada kao velika nada ne samo bugarske već i evropske džez scene.  Danas je ona vodeća džez  pevačica Bugarske koja je sa velikim uspehom gostovala u Engleskoj, Rusiji, Belgiji, Francuskoj, Japanu, Poljskoj, Austriji, Italiji (…), a pre deset godina je po pozivu nastupila i u čuvenom „Blue Note“ jazz klubu u Tokiju.

 Hilda Kazasian je rođena u muzičkoj porodici – njen otac Vili Kazasian, pijanista, aranžer, kompozitor i dirigent je više od 30 godina vodio Big Band Bugarskog nacionalnog radija, a majka Nadežda (filolog engleskog jezika) je bila članica svetski čuvenog dečjeg hora „Bodra smena“ a kasnije i vokalnih grupa „Do, Re, Mi“  i „Studio W“. Hilda je prvi nastup imala sa svega četiri godine. Nastupala je na mnogim dečjim festivalima, a već kao devetogodišnjakinja je snimila duet sa poznatim bugarskim pevačem zabavne muzike Todorom Kolevom i njihova pesma „Veliki, mali“ je postala veliki hit u Bugarskoj. Još kao učenica odseka udaraljki u srednjoj muzičkoj školi  postala je solista omladinskog big benda koji je gostovao po Rusiji, a kao solista na marimbi zajedno sa omladinskim gudačkim orkestrom nastupala je i u Engleskoj. Diplomirala je klasične udaraljke na Sofijskom konzervatorijumu, a usavršavala se u Italiji.  Hilda je svirala udaraljke u Filharmoniji „Pionir“, a paralelno je nastupala i snimala sa vodećim bugarskimdžez sastavima. Uz destine gostovanja na projektima drugih muzičara, pod svojim imenom je snimila sedam albuma.

            Hristo Jocov, koji već decenijama važi za jednog od najboljih evropskih džez bubnjara ali i vibrafonista, već trideset godina je šef odseka za bubnjeve na džez departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije, na kojoj je ranije diplomirao na odseku udaraljki. Takođe potiče iz muzičke porodice, a prvi značajniji džez angažman je imao 1982. godine (kada je imao samo 22 godine) u sastavu čuvenog flautiste Simeona Štereva. Godine 1984. sa pijanistom Antoni Dončevim osniva sastav „Acoustic Version“  koji već tokom naredne dve godine osvaja prva mesta na najprestižnijim evropski džez konkursima (Hoeilaart – Belgija i Leverkusen – Nemačka) i dobija titulu “Evropski džez umetnici godine”. Snimao je i nastupao sa različitim džez postavama u Evropi, Indiji, Kanadi, Japanu – a među velikim džez imenima sa kojima je sarađivao su i:  Reggie Workman, Bennie Maupen, Steve Slegle, Andy Scofield, Tommy Smith, Theodossii Spassov, Milcho Leviev, Yildiz Ibrahimova, Alexia, Sergey Manukyan, Reiner Wintershlagen, Adam Pieronchik, Gunter Baby Sommer, Erick Prost, Tim Garland, Steve Hamilton, Roberto Magris, Anke Helfrich… 

Od 1982. do1989. godine bio je bubnjar ali i kompozitor i aranžer Big benda Bugarskog nacionalnog radija, a 1999. godine poneo je titulu “Džez muzičar godine” na dodeli nacionalnih muzičkih nagrada. Pisao je muziku za mnogo džez projekata, film, pozorište.

            U svom klasičnom kompozitorkom opusu Hristo Jocov ima i dela poput “Koncerta za marimbu i Simfonisjki orkestar” (kojim je osvojio prvu nagradu na nacionalnom konkursu 2009. godine), “Koncert za simfonijski orkestar i bubnjeve”, “The beginning” za klarinet, bubnjeve i kamerni orekstar, “”Musical moment” za dva klavira i perkusije, kao i koncerte za klavir, obou, violončelo, … Objavio je preko 30 albuma.

            Big band Blagoevgrad koji već godinama uspešno vodi dirigent Boris Janev, odličan je primer  (odnosno, više izuzetak koji potvrđuje pravilo) kako u zemljama regiona imati profesionalni big bend ne mora biti privilegija samo prestonica.

Hilda Kazasian  –  I can’t give anything but love  (Hristo Jocov – bubnjevi)

Hilda Kazasian  –  One note samba

hommage to Ella Fitzgerald – ceo koncert (Hristo Jocov – bubnjevi)

Hristo Yotsov (kompozitor)  – Koncert za jazz set bubnjeva i Simfonijski orkestar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *