Od 24-28. juna filmovi će biti prikazani online

 putem sajta filmskarevija.com

Beograd, 18. jun – 49. Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije održaće se od 24-28. juna pod sloganom „Bolje da se deca igraju filmom nego film decom“. Ova tradicionalna godišnja smotra radova mladih filmskih autora od 7 do 19 godina starosti, održava se svake godine krajem juna meseca u organizaciji Centra amaterskog filma Srbije.

Ove godine, zbog epidemije, neće biti javnih bioskopskih projekcija, već će svi filmovi koje odabere i nagradi stručni žiri, biti prikazani putem interneta, a kasnije, kada to bude dozvoljeno, i u zatvorenom prostoru. Sedište 49. Revije ove godine je u Beogradu, u Dobračinoj 15. 

Žiri u sastavu Gradimir Stojković, pisac, Zoran Stefanović, pisac, Strahinja Savić, reditelj, Snežana Trstenjak, reditelj i animator i dr Marko Stojanović, etnolog će na svečanosti povodom zatvaranja proglasiti dobitnike nagrada 29. juna.

Na 49. reviji biće dodeljene sledeće nagrade: Grand prix, prva, druga i treća nagrada za film i nagrade za najbolji scenario (ili ideju), kameru, montažu, zvuk (ili dizajn zvuka) i režiju. Predviđena je i nagrada za najuspešniji klub i najuspešnijeg mentora kao i nagrada za najgledaniji film na sajtu. Ove godine biće dodeljene i nagrada Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i nagrada Etnografsko – antropološkog društva Srbije. Sve nagrade se dodeljuju u dve starosne kategorije – od 7 do 15 godina i od 15 do 19 godina, odnosno za decu iz osnovnih škola i srednjoškolce.

Kako Revija nije komercijalnog karaktera i organizuje se u cilju predstavljanja, popularisanja, afirmisanja i unapređenja filmskog stvaralaštva najmlađih filmskih stvaralaca, sve filmove publika će moći da pogledate besplatno putem sajta filmskarevija.com tokom sva četiri festivalska dana.

O festivalu: Prva Revija održana je 1961. godine kao Revija filmova pionira Jugoslavije pod geslom „Bolje da se deca igraju filmom nego film decom„. Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije je njen pravni naslednik. Poslednjih 18 godina Revija je održavana u Beogradu, u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Tradicionalno, Reviju pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije i Jugoslovenska kinoteka, a ove godine generalni pokrovitelji Revije su Fondacija za mir i rešavanje kriza i asocijacija Civis.

Centar amaterskog filma Srbije osnovan je na neodređeno vreme kao dobrovoljno, nestranačko, nevladino, nedobitno udruženje građana radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva u oblasti kulture, medija i obrazovanja kroz razvoj i predstavljanje amaterskog, neprofesionalnog, alternativnog filma. Centar je pravni naslednik Centra organizacije amaterskog filma Jugoslavije sa sedištem u Beogradu, Trg republike br 3. Predsednik Centra amaterskog filma Srbije je Vladimir Anđelković.

O pokroviteljima: Boris Vukobrat je već više decenija jedan od najuspešnijih Srba u dijaspori. U svojstvu osnivača i Predsednika dokazao se kao humanista i filantrop kroz aktivnosti Fondacije za mir i rešavanja kriza sa sedištem u Švajcarskoj i kroz rad u CIVIS – Asocijaciji nevladinih organizacija Jugoistočne Evrope sa sedištem u Beogradu. Kroz svoj rad na pomirenju i rešavanju kriza na prostoru Balkana, ali i na ekonomskom povezivanju Francuske i Rusije i drugih zemalja Boris Vukobrat odlikovan je sa dve Legije časti i nominovan nekoliko puta za Nobelovu nagradu za mir.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *