Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE svečano je otvoreno večeras, 15. septembra u Narodnom pozorištu Leskovac. Prisutnima su se na otvaranju obratili Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, Darko Bajić, umetnički direktor festivala, Jana Stojanovska, članica žirija Glavnog takmičarskog programa, Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, i Milčo Mančevski, ovogodišnji laureat nagrade “Živojin Žika Pavlović”.

Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, u svom obraćanju publici je istakla: “Za sve nas koji radimo na realizaciji, svaki novi festival je sam po sebi jubilej, praznik umetnosti i kulture. Takvim ga čine naši gosti – vrhunski reditelji, scenaristi, glumci, producenti iz regiona, koji dokazuju da je Leskovački internacionalni festival filmske režije izrastao u jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u Srbiji”.

Darko Bajić, umetnički direktor festivala, na otvaranju se zahvalio publici i građanima Leskovca: “Vi ste, svima nama koji radimo za LIFFE, dali snagu i energiju da izdržimo i da vam pravimo sve bolji festival, jer ste vi sve brojniji. Imamo i jednog filmofila za gradonačelnika, i ja mu se zahvaljujem što gleda svaki naš film, što na pravi način voli i poštuje sve one koji dođu u ovaj grad. Mnogi reditelji koje posle srećem u svetu pričaju o dobrodošlici i gradu koji je srdačan”.

Glumica Jana Stojanovska, članica žirija Glavnog takmičarskog programa, obratila se publici rečima: “Mnogo mi je drago što sam gost ovog festivala i što sam dobila tu čast da budem član žirija. Divno mi je ovde i nadam se da ćemo se lepo družiti”.

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, u svom govoru je istakao: “LIFFE je festival koji spada u red najprestižnijih manifestacija posvećenih filmskoj umetnosti, ne samo u Srbiji već i mnogo šire. Ponosni smo što kao lokalna samouprava možemo da stanemo iza jednog ovakvog događaja, jer slika koja se odavde šalje jedna je od najlepših slika o gradu na Veternici. Danas su sa nama neki od najeminentnijih umetnika sa domaće i regionalne filmske scene. Oni čine da Leskovac bude grad glamura, centar kulture, i najviših dometa filmske umetnosti”.

Goran Cvetanović uručio je nagradu “Živojin Žika Pavlović” ovogodišnjem laureatu, reditelju Milču Mančevskom, koga je publika nagradila burnim ovacijama.

Milčo Mančevski se publici kratko obratio rečima: “Imam da kažem samo dve stvari. Hvala, i festival je otvoren!”

Filmski program festivala otvoren je srpskom pretpremijerom filma “Trag divljači” reditelja Nenada Pavlovića, u kome uloge tumače Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, itd. U ovom filmu glavni junak je perspektivni novinar u komunističkoj Jugoslaviji 1979. godine, koji istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Prvog festivalskog dana, u Bioskopu LKC-a prikazan je i film “Leonor will never die” Martike Ramirez Escobar, u selekciji “Divlji film”.

Drugog festivalskog dana, u petak 16. septembra, publika će u Narodnom pozorištu Leskovac moći da pogleda dva ostvarenja iz Glavnog takmičarskog programa: “Sestre” makedonske rediteljke Dine Dume u 19 časova, i “Stric” Davida Kapca i Andrije Mardešića iz Hrvatske (21h). U Dvorani LKC-a od 21h, na programu je film “Kelti” Milice Tomović, koji se prikazuje u okviru selekcije “Divlji film”.

U pratećem programu festivala, u 17 časova u  holu na prvom spratu LKC-a biće održana promocija knjige “Živojin Pavlović: Dnevnik”, a za 19 časova u bioskopu LKC-a zakazan je tribinski program “U krupnom planu”, u okviru koga će biti održan razgovor sa Milčom Mančevskim.

Na LIFFE online platformi, drugog festivalskog dana će publika moći da prati festivalske podcaste, kao i projekciju filma “Čisto ljudski” u okviru selekcije “Makedonski film u fokusu”.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije.