Peti međunarodni kongres “Održiva arhitektura – Energetska efikasnost” svečano je otvoren u petak, 7. oktobra, u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Kongres se održava sa ciljem da se šire afirmišu najznačajnije teme savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost uz upotrebu obnovljivih izvora energije.  

Vladimir Lovrić, predsednik organizacionog odbora Kongresa, prisutnima se obratio rečima: “Velika mi je čast što mogu da vas pozdravim u ovakvom broju. To pokazuje održivost ne şamo ovog kongresa, već ideje održive arhitekture i održivog života uopšte. Svi mi pripadamo pogledu na svet koji vodi u bolju budućnost u svakom kontekstu, jer je održivo promišljanje gotovo jedini izbor za budućnost. Arhitektura i njen energetsko efikasni kontekst sigurno može da reši mnoga pitanja, poput zagađenja i smanjenja potrošnje energije. To je i i mirovni put, zajednički pogled ka boljoj budućnosti i novim generacijama”.

Okupljenom auditorijumu predstavljeno je 11 eminentnih arhitekata, glavnih predavača iz 10 zemalja sveta – Borina Andrieu / Francuska, Paulo Merlini / Portugal, Špela Videčnik / Slovenija, Faidra Matziaraki & Victor Marti / Španija, Nina Edwards Anker / SAD, Vladimir Lojanica / Srbija, Sonja Radović Jelovac / Crna Gora, Francesco Di Gregorio / Italija, Ad kil / Holandija, Marina Zajec / Hrvatska. Uz predavanja ovih gostiju Kongresa, tokom tri dana manifestacije u planu su i izložbe njihovih radova, radionice, i tribine.

Na otvaranju su dodeljene nagrade mladim arhitektima i studentima na 2. međunarodnom arhitektonskom konkursu MIKRO EKO KUĆA 2022.

Autori prvonagrađenog rada su autorski tim – Ida Bajtek i Tvrtko Ževrnja, drugonagrađeni je autorski tim Aleksandra Cvetanović i Miljana Todorović, a treću nagradu podelili su Petar Rakočević i autorski tim Nataša Raonić i Izabela Pepđonović.

Specijalne novčane nagrade dobili su autorski timovi: Luka Mijatović i Uroš Simić; Filp Popović, Đorđe Ćebić i Una Obradović; Sandra Draganić i Luka Grgić; Jelena Damjanović i Vladimir Kuntić.

Specijalna studentska priznanja dodeljena su autorskim timovima: Nađa Milaš, Ksenija Gomilanović i Andrija Kandić; Ahmed Peco, Hajrudin Omerović i Alem Hasanović; Lucija Soldo i Hrvoje Ba; kao i autoru Nenadu Čaviću.

Njihove radove publika može da pogleda na izložbi koja se održava u okviru Kongresa.

Ceremonija otvaranja završena je performansom slikarke i konceptualne umetnice Biljane Cincarević.

Organizatori petog izdanja ove manifestacije su:  Udruženje EKOKULTPLUS, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin EKO KUĆA, a u svojstvu suorganizatora su i arhitektonski fakulteti iz regiona, posebno iz Zagreba i Podgorice.

Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje i delo mora biti održivo u svim segmentima – u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, organizatori sun a jednom mestu okupili arhitekte i stručnjake opredeljene za održivu i ekološku, energetski efikasnu i solarnu opciju u arhitekturi.

Putem predavanja, radionica i izložbe svojih projekata, 11 eminentnih arhitekata – stručnjaka iz ove oblasti iz 10 zemalja sveta, kroz umetnički, autorski i naučni pristup preneće svoja iskustva i znanja i prikazati recentne projekte arhitektima, urbanistima, projektantima, dizajnerima, inženjerima iz tangencijalnih oblasti, kao i studentima i doktorantima odgovarajućih fakulteta.

Kongres takođe kroz IZLOŽBU SPONZORA na najbolji način afirmiše spoj arhitekture sa građevinskom industrijom, savremenim tehnologijama i instalacijama, sistemima građenja i upravljanja, proizvodima, materijalima, opremom, aparatima i uslugama kojima se poboljšavaju uslovi života u zgradama i koji pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kvalitetan i komforan život u unutrašnjem prostoru, kao i na zaštitu i očuvanje prirodnih resursa: zemlje, vode i vazduha.