Rezultati konkursa

konkursi prozaonline

Rezultati konkursa za zbornik Zemlja prepuna veselja
(списак учесника заступљених у зборнику Земља препуна весеља)

link —

http://ivanazajic.blogspot.com/2019/01/rezultati-konkursa-za-zbornik-zemlja.html

FESTIVAL KRATKE FORME „POTPIS“
NAGRADA „MIODRAG BORISAVLjEVIĆ“ ZA 2018. GODINU
-ODLUKA ŽIRIJA-

Od 190 priča koje su autori poslali na konkurs za kratku priču 3. Festivala kratke forme „Potpis“, na sednici održanoj 13. jula 2018. godine, selektor Uglješa Šajtinac, književnik iz Zrenjanina, doneo je sledeću odluku:
Nagrada „Miodrag Borisavljević“ za 2018. godinu pripada MILICI PETROVIĆ iz Beograda koja je na konkurs poslala priču „NEDELjA“ pod šifrom „Elektra“.
U najužem izboru su se našle još šest priča:

1. NAŠI DžEPOVI PUNI KAMENjA (šifra: Banstol) Goran Labudović Šarlo, VRBAS
2. ŠTA NISMO REKLI (šifra: Lug) Jelena Paligorić Sinkević, BEOGRAD
3. SLATKI DOM (šifra:A183914) Almir Alić, TUZLA (BOSNA I HERCEGOVINA)
4. NOĆ NEČEG BOLjEG (šifra: Pučina) Ana Stanojević, ZEMUN
5. TRAGOM KOČENjA (šifra: Vrtoglavica) Marijan Liber, PANČEVO
6. IGRA (šifra: Marsel) Ivana Prokić, BEOGRAD

Nagrada, koja se sastoji iz povelje sa likom Miodraga Borisavljevića i novčanog iznosa, autorki će biti dodeljena krajem septembra u okviru 3. Festivala kratke forme „Potpis“.

SAOPŠTENjE O REZULTATIMA KONKURSA ZA DRUGU KNjIGU AUTORA MLAĐIH OD 35 GODINA U OKVIRU SOMBORSKOG KNjIŽEVNOG FESTIVALA ZA 2018. GODINU

Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru u novembru 2017. godine raspisali su konkurs za drugu knjigu autora do 35 godina. Prema propozicijama konkursa, rukopisi su slati pod šifrom. Konkurs je zaključen 1. marta 2018. godine.

Na konkurs je pristigao 21 rukopis. Žiri, koji je zasedao u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić, nakon višestrukog čitanja i diskusije, izdvojio je tri rukopisa koji su se nametnula svojom zrelošću, idejnom zaokruženošću i celovitošću:
• Testament Marije Vasić,
• U zemlji stakla Jelene Obradović, i
• Pitomi divlji pas Katarine Mitrović.

U narednoj seriji razmatranja, žiri je jednoglasno odlučio da na konkursu Trećeg Somborskog književnog festivala nagradi rukopis Pitomi divlji pas Katarine Mitrović.

Nagrada, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala, koji će se održati 11. i 12. maja tekuće godine.

Katarina Mitrović (Beograd, 1991), studirala je srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu, a trenutno je četvrta godina dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njena celovečernja drama Kidanje izabrana je kao jedna od pet najboljih na Hartefaktovom konkursu za najbolji regionalni savremeni angažovani dramski tekst 2016. godine. Objavila je zbirku poezije Utroba u okviru edicije „Prva knjiga“ Matice srpske za 2017. godinu.

Rukopis Pitomi divlji pas oblikovao se nepunih godinu dana nakon autorkinog pesničkog prvenca, ali dokazuje nedvosmislen napredak u odnosu na zbirku Utroba. Baštineći moderni urbani senzibilitet novije pesničke generacije, autorka istupa van granica sopstva i istraživanja presudnih momenata lične stvarnosti u jedan otvoreniji svet gde komunicira sa svojom okolinom i ljudima u njoj. Ona izražava začuđenost čudnovatošću aktuelnog trenutka, no ne beži od njega, već hrli ka novim iskustvima i drugačijoj poetici, dok njen rukopis odlikuju obimne pesme bez formalne podele na strofe i cikluse. Trideset sedam pesama oblikuju sadržajnu sliku svakodnevice mlade osobe koja se izražava modernim jezikom kojim provejavaju aktuelni tropi, komentari najnovijih društvenih događaja i lični stav o urbanom prostoru u kojem se odigrava jedini život koji je danas moguć.

Rezultati drugog ciklusa nagradnog Konkursa za završetak nedovršenih pripovedaka Laze K. Lazarevića:

Tri pripovetke Laze K. Lazarevića, putem konkursa po pozivu stručnog žirija, dovršili su:
– Ljubica Arsić, profesor književnosti i književnik (Beograd): Pripovetka: ,,Tešan,,
– Prof. dr Mihajlo Pantić, univerzitetski profesor, književnik i književni kritičar (Beograd): Pripovetka: ,,Na selo,,
– Vule Žurić, književnik i publicista (Beograd): Pripovetka: ,,Pobratimi,,
Stručni žiri u sastavu:
– Prof. dr Dušan Ivanić, predsednik žirija, profesor emeritus Filološkog fakulteta u Beogradu
– dr Ružica Jovanović, član, profesor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Šapcu
– dr Slavica Jovanović, član, profesor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Šapcu

Konkurs Sablazne priče je završen.

Na e-mail adresu tortilja2017@yahoo.com stiglo je 90 radova, od kojih je odabrano i uređeno 12.

Odabrane i uređene su priče sledećih autora:

– Milovan Lalović: KRIDONOVO PROROČANSTVO & KVANTNI TORANJ

– Tihomir Jovanović: PUPAK SVETA

– Mirnes Alispahić: ONI

– Andrea Bauk: KULT UŽARENE KRUNE & SOBA 238

– Dorijan Nuaj: BORDEL BIOMEHANOIDA

– Tamara Babić: IMA LI VEČNOST MIRIS?

– Snježana Prlić: VRAGODAVCI

– Mladen Stanisavljević: DAVID I NJEGOVA SREĆNA ZVEZDA

– Stevan Šarčević: ZAVISNOST

– Petra Rapaić: KAD RUŽA ZAMIRIŠE

Zahvaljujem svim autorima na učešću.

Aksentije T2 Novaković

Pobednici 25. Pesničkih rukoveti

Odluka žirija
Кonkurs „Pesničke rukoveti“ je tradicionalni konkurs koji organizuje Кrajinski književni klub iz Negotina. Ove godine dvadeset i peti put po redu, zamišljen je kao nadmetanje autora u kategoriji neobjavljene poezije, kratke priče i eseja na temu (E)MIGRACIJE.
U vremenskom periodu od 20. jula do 21. avgusta 2017. godine, koliko je trajao konkurs, pristiglo je ukupno 35 radova. Od pristiglih radova, tek 19 u potpunosti su odgovarala uslovima konkursa i žiri je pristupio razmatranju njihove vrednosti. Ostali radovi koji nisu odgovarali zadatoj temi, morali su, nažalost, biti odbačeni i nisu uzeti u obzir prilikom odlučivanja žirija.
Prema propozicijama i nakon više krugova glasanja, žiri u sastavu Miljan Ristić (predsednik), Radojka Plavšić (član) i Saša Skalušević Skala (član) je svoj izbor suzio na četiri autora koji su ispunili uslove konkursa i koji će biti objavljeni u 54. broju časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Buktinja“ koji će se pojaviti pred čitaocima u 2018. godini. Imajući u vidu da nije pristigao ni jedan esej na zadatu temu, žiri je odlučio da za pobednike proglasi po dva autora proze i poezije.

Pobednici Dvadeset i petih pesničkih rukoveti na temu (E)MIGRACIJE su:

Кategorija poezija:
Milan Drašković iz Beograda, šifra „Saguro“, pesme: „Pejzaž o kom se sneva“ i „Vatra, srce“; i
Jasmina Jovanović iz Кruševca, šifra „Кafa“, pesme: „Кruševac“, „Montmartr“ i „Lurdesita“;

Кategorija kratka priča:
Radojica Radović iz Cetinja, šifra „Lovćen“, priča: „Zabranjen prolaz“ i
Sanja Radulović iz Doboja, šifra „Odiseja“, priča: „Voz“.

Izabrani autori su u potpunosti odgovorili na zadatu temu, (e)migracija kao nužda, bekstvo, borba za opstanak, traganje za boljim izborom ali (e)migracija kroz alegoriju i simboliku u jedan duhovni novi svet, svet u kome možemo sve i u kome smo mi sami sve.

Izabrani autori će dobiti svoje autorske primerke časopisa za književnost,umetnost i kulturu „Buktinja“.

Кrajinski književni klub se zahvaljuje svima koji su učestvovali na konkursu.

U Negotinu
07.11.2017.godine.

Odluka o najboljim radovima sa konkursa za zbornik književnih radova
„Glasovi Melpomene“

Zbornik književnih radova „Glasovi Melpomene“ raspisan je početkom 2017. godine sa ciljem da se skrene pažnja na jubilej  ̶  155 godina od rođenja srpske književnice Jelene J. Dimitrijević. Ova, veoma plodna, a skrajnuta srpska književnica čiji su dug životni vek obeležili putovanja, upoznavanje sa različitim kulturama sveta, i posvećenost ženi kao njenoj velikoj književnoj inspiraciji, zaslužila je da se u godini njenog jubileja setimo njenog lika i dela i da kroz ovaj književni zbornik damo skroman doprinos obeležavanju tog jubileja.

Iako je prvobitno bilo planirano da se konkurs završi 31. maja, zbog velikog interesovanja autora koji su po svemu sudeći bili inspirisani temama ovog konkursa, rok za slanje radova je produžen do 31. jula. Na konkurs se prijavilo više od 50 autora iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije koji su kroz poeziju, prozu, putopise i eseje nastojali da na sebi svojstven način odgovore temama konkursa. Primetno je da su temama konkursa najviše bili inspirisani pesnici, te će tako u zborniku „Glasovi Melpomene“ najviše biti zastupljena poezija. Broj pristiglih radova iz oblasti proze, putopisa i eseja je nešto manji, ali ujednačen.

Urednički kolegijum u sastavu: Dr Ana Stjelja ̶ glavni urednik, i urednici: Gordana Vlahović, Jasmina Hanjalić, Vlasta Mladenović, Nikola Šimić Tonin i Sande Dodevski doneo je odluku da se u zbornik radova uvrsti 45 autora iz celog regiona. U kategoriji „POEZIJA“ odlučeno je da se nagrade tri rada: pesma „Sin pustinje“ Enese Mahmić iz Kopra, pesma „Crno u crnilu“ Ljiljana Stojadinović iz Pančeva i pesma „Naberi mi stručak bosilja“ Snežane Šolkotović iz Korbova. U kategoriji „PROZA“ odlučeno je da se nagrade tri rada: priča „Svetac i vodeničar“ Nenada Andrića iz Valjeva , priča „Sevda“ Alme Zornić iz Sarajeva i priča „Đavolja molitva“ Mirjane Ranković Matović iz Čačka. U kategoriji „PUTOPISI“ odlučeno je da se nagradi jedan rad i to putopis „Lama Burlat“ Srđana Markovića iz Beograda, dok je u kategoriji „ESEJI“ odlučeno da se nagradi rad „Egiptomanija: uzroci i posledice“ Miloša Todorovića iz Smedereva.

Nagrađeni radovi su na najbolji mogući način odgovorili književnom zadatku, obradivši teme koje je u svojim delima obrađivala Jelena J. Dimitrijević, pre svega: položaj žene u patrijarhalnom društvu, zatim život muslimanskih žena i njihov usud, potom teme koje su u nekim aspektima vezane za Bliski i Daleki istok koji je Jelena pohodila na svojim putovanjima, ali i teme koje su vezane za srpsku narodnu tradiciju i pravoslavlje koje je Jelena obrađivala ponajviše u svojoj poeziji.
O rezultatima konkursa i autorima koji su uvršteni u zbornik možete pročitati na veb-stranici posvećenoj Jeleni J. Dimitrijević.

*** Završen je konkurs za vašarske, festivalske i karnevalske fantastične priče ***

Na e-mail adresu tortilja2017@yahoo.com stiglo je 40 radova, od kojih je odabrano i uređeno 13, koji će biti objavljeni u Argus Books Online Magazine #17.
Odabrane i uređene su priče sledećih autora (abecednim redom):
– Alma Zornić: AVETINJA
– Alma Zornić: DUBOK JE PREDUBOK TVOJ SAN, AL JOŠ DUBLJA JE JAVA
– Edhem Tanović: AZRAIL
– M. Amanuensis Sharkchild: NORMAL FACES (OBIČNA LICA)
– Milovan Lalović: RAJSKA STANICA
– Severnjak & Tyffany: IME MAJKINO
– Snježana Prlić: TU NI BOG NE POMAŽE
– Stevan Šarčević: NEOČEKIVANA GOZBA
– Tamara Babić: ISPOD MASKE, STO ĐAVOLA VIRE
– Tamara Petrović: VEŠTINA PTICE
– Tanja Gavrilović: SESTRA MESEČEVA
– Tatjana Milivojčević: KO ULAZI NEKA OSTAVI NADU
– Tihomir Jovanović: NEBO PUNO SVITACA
Zahvaljujem svim autorima na učešću.

ODABRANI AUTORI RUKOPISA 40

Na konkurs za Rukopise 40 – Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije (izdavač: Dom omladine Pančevo), ove godine radove je poslalo 395 autora sa ex-JU prostora, a petočlani žiri iščitao je preko 1000 pristiglih pesama i priča. Od pomenutog broja, u ovogodišnjim Rukopisima mesto je izborilo 69 autora, što je i apsolutni rekord u odnosu na sva prethodna izdanja zbornika. Kao i nekoliko godina unazad, i ove godine više je zastupljena poezija nego proza, a žiri i organizatori posebno su zadovoljni sve boljom regionalnom saradnjom i veoma dobrim odzivom mladih autora.
Odabrani autori po državama su: Biljana Dimko, Stefan Markovski, Mihajlo Sviderski, Darko Dimeski, Marijana Jančeska, Iva Damjanovski (Makedonija); Katja Gorečan, Nina Kremžar, Sara Fabjan, Jernej Kusterle (Slovenija); Monika Herceg, Tino Deželić, Goran Čolakhodžić, Antonio Karlović, Luka Stjepan Delić, Tomislav Augustinčić, Lana Bojanić, Vigor Vukotić, Denis Ćosić (Hrvatska); Uroš Bojanović, Emina Đelilović, Nermin Delić, Armin Stefanović, Enesa Mahmić, Nikola Mikić, Nikola Rončević, Đorđe Maksimović, Mladen Topić, Emina Osmić Hajdarević, Merima Handanović (Bosna i Hercegovina); Marija Dragnić, Jovana Bojović, Nataša Gudelj, Barbara Delić, Jana Radičević (Crna Gora); i autori iz Srbije: Marija Matić, Vesna Barzut, Ognjen Aksentijević, Damjan Unčević, Stefan Stanojević, Sara Mađar, Vladana Plavšić, Sara Spasić, Ivana Dimitrijević, Goran Stamenić, Snežana Nikolić, Zoran Bar, Tamara Krstić, Svetlana Savić, Natalija Jovanović, Aleksandar Stanić Škodrić, Danilo Brakočević, Milica Milosavljević, Sanja Filipović, Marko Kragović, Dejan Kanazir, Jovan Marković, Hristina Damjanović, Nevena Popović, Ajtana Dreković, Selvija Ferizović, Nikola Dojić, Igor Ivanišević, Aleksa Bošković, Petra Vidaković Cvetković, Stevan Tatalović, Aleksandar Slavković, Sergej Lovreković, Nikola Marković.

Žiri je radio u sastavu: Jasmina Topić (glavni urednik), Dragana Mladenović, Srđan Gagić, Ana Ristović (Slovenija) i Zvonko Taneski (Makedonija).

Promocija Rukopisa je ove godine planirana u okviru trodnevnog mini-književnog festivala koji će se održati od 18. do 21. maja u Beogradu i Pančevu. Odabrani autori biće kontaktirani i obavešteni o detaljima dolaska i o programu manifestacije. Oni, koji ne budu bili u mogućnosti da se odazovu, dobiće autorske primerke na adrese navedene prilikom slanja radova. Organizator, Dom omladine Pančevo, i žiri zahvaljuje se svim autorima koji su učestvovali na konkursu, a poziva i autore i publiku da prate zvanične stranice (veb i Fejsbuk) Doma omladine i Rukopisa i da uzmu učešće u programu koji će biti realizovan u maju.

rukopisi-40

Saopštenje žirija Književne nagrade “Andra Gavrilović 2016”

Resavska biblioteka u Svilajncu dodeljuje Književnu nagradu “Andra Gavrilović“ i raspisala je osmi konkurs za prozno stvaralaštvo na srpskom jeziku. Pripovetke i književne kritike autori su slali u elektronskoj formi od oktobra do kraja decembra 2016.god.
Stalni žiri Književne nagrade radio je u sastavu : Mirko Demić, književnik i urednik (predsednik) i Gojko Božović, književni kritičar, i Olivera Mijailović, bibliotekar (profesor književnosti) (članovi žirija). Na konkurs je 118 autora poslalo svoje radove, književna kritika je bila manje zastupljena sa 18 radova u odnosu na pripovetku 100 radova.
Žiri je čitajući i vrednujući radove izdvojio 28 proznih dela za objavljivanje u Zborniku izabranih radova sa književnog konkursa „Crte i reze 8.“
Odlika ovogodišnjeg konkursa je velika neujednačenost, šarenilo među prispelim radovima, što nije istovremeno značilo i kvalitet. Manji broj radova se nametnuo i blesnuo.Sam izbor radova za Zbornik, ali i odluka o pobedniku, odvijala se usaglašavanjem mišljenja, mali broj ostvarenja je izdvojen jednoglasno.
Radovi pripovedača mogli su se razdvojiti u nekoliko skupina. Jedna grupa autora (verovatno zbog pisca čije ime nosi književna nagrada) nude realističku pripovetku XIX veka, sa elementima folklora i mitskog, na isti način učestvujući čak i više godina zaredom. U drugoj grupi su autori koji se vezuju za teme i događaje o kojima je već dovoljno rečeno na ovaj način i ovakvim sredstvima (tema Golog Otoka, ratova Prvog, Drugog svetskog…). Opet, izvestan broj pripovedača traži zanimljiv pripovedački postupak pokušavajući da se poigrava formom (epistolarna, dnevnička…), ali taj trud ne donosi uvek pomake i uglavnom se ostajalo u klišeu. Žiri je poštujući svoj višegodišnji princip pristupio svakom ostvarenju pojedinačno i izdvojio za objavljivanje i nagrađivanje radove onih autora koji su imali priču, najoriginalniji pripovedački postupak , ili prozu koja ne donosi novinu, ali je dobra i može da bude zanimljiva čitaocu.
U užem izboru za nagradu našlo se pet pripovedaka : Viktorova ljubav (šifra Azarelo), autor je Mladen Šljivović (Zaječar), Žena crvene kose(šifra Putnik 123), Branislav Banković (Mladenovac), Kruška (šifra Tatabrada) Dejan Andrejić (Kruševac), Šesti sahat (šifra Atanas Latas) Tihomir Stevanović (Mladenovac) i Tvoj pokojni otac (šifra 160327) Miloš Jovović (Beograd). Žiri je ravnopravno razmatrao radove u užem izboru i za nijansu izdvojio radove pod šifrom Azarelo i Putnik 123. Između ova dva rada jednoglasno je odlučio da nagrada “Andra Gavrilović 2016” za pripovetku pripadne Mladenu Šljivoviću za pripovetku Viktorova ljubav .
U oblasti književne kritike radovi su se odnosili na pojedine autore koji su vezani za kraj u kome kritičar živi i stvara. Manji broj radova odnosio se na značajnija dela domaće i strane književnosti. Žiri je za objavljivanje u Zborniku izdvojio šest radova, u najužem izboru za nagradu razmatrana su dva rada Sestra ili konflikt arhaičnog i savremenog, autora Danice Savić (Topola), (šifra Auhrena) i Osama Vladimira Kecmanovića u nutrini omame, Aleksandre Paunović (Leskovac), (šifra Zvezdana). Žiri je posle razmatranja oba rada književnu nagradu „Andra Gavrilović 2016“ za oblast književne kritike dodelio Danici Savić za rad o romanu Brat, Davida Albaharija pod nazivom Sestra ili konflikt arhaičnog i savremenog, sa obrazloženjem da rad pokreće i problematizuje veći broj pitanja, nagoveštavajući i dajući naznake za tumačenja romana sa više aspekata.
Nagrade dobitnicima i promocija Zbornika “Crte i reze 8” održaće se u Svilajncu krajem marta 2017.god. (datum će biti naknadno saopšten).
U Svilajncu, 06.02.2017.g.

Mirko Demić, predsednik žirija
Gojko Božović i Olivera Mijailović, članovi žirija

Najuspešniji radovi koji će biti objavljeni u zborniku „Crte i reze 8“ sa književnog konkursa „Andra Gavrilović“ za 2016. godinu:
Pripovetka:
Mladen Šljivović (Zaječar) – Viktorova ljubav
Andrejić Dejan (Kruševac) – Kruška
Ilija Bakić (Beograd) – Dvoboj u podne
Momčilo Bakrač (Beograd) – Gospodin Paco
Branislav Banković (Mladenovac) – Žena crvene kose
Dimitrije Bukvić (Beograd) – Dete u autu
Milana Grbić (Kikinda) – Laku noć, doktore, i srećna Nova godina unapred
Goran Đorđević (Niš) – Granica
Margit Đurin (Zrenjanin) – Porodično nasleđe od babe i dede
Aleksandar Živković (Kragujevac) – Starčevo pismo
Violeta Ivković (Beograd) – Fotografija
Natalija Jakovljević (Beograd) – Muž
Miloš Jovović (Beograd) – Tvoj pokojni otac
Dušan Mijailović Adski (Niš) – (Od)jek kasne spoznaje
Stamen Milovanović (Niš) – Inadžija
Tanja Milutinović (Beograd) – Arena
Duško Mrđa (Banjaluka) – Dan koji nikad nije prošao
Ivan Novčić (Kraljevo) – Rupa od hrastove kore
Životij ePopović Pop (Skorica, Ražanj) – Plodovi vatre
Slaviša Radovanović (Požarevac) – Priča o crnom
Miloš Simić (Kragujevac) – Umetnost praznine
Tihomir Stevanović (Mladenovac) – Šesti sahat

Književna kritika:

Danica Savić (Topola) – Sestra ili konflikt arhaičnog i savremenog (David Albahari, Brat, Stubovi kulture, Beograd, 2008)
Milica Vučković (Niš) – Stvarnost BESANIH (Goran Stojičić, Besani, zbirka priča, Ammonite, Beograd 2016)
Aleksandra Pavlović (Aleksinac) – Oči nesuvislog preobražaja (Nikola Teofilović, Strelci iz magle, SKC, Kragujevac, 2016)
Aleksandra Paunović (Leskovac) – Osama Vladimira Kecmanovića ・u nutrini omame (Vladimir Kecmanović, Osama, Laguna, Beograd, 2015)
Aleksandar Stamenković (Kragujevac) – Arhetip u romanu HOMUNCULI Milice Milenković (Milica Milenković, Homunculi, KC Svrljig i KK „BrankoMiljković“ Knjažnjvac, 2010)
Milan Subotić (SremskaMitrovica) – Leskino lišće (Ljubav duš eprema bajkovitoj prirodi u zbirki・Vilina planina・Tamare Lujak) (Tamara Lujak, Vilina planina, KK „Branko Miljković“, Knjaževac, 2006)

Zrenjanin 20.11.2016.

Saopštenje žirija Književnog konkursa „Ulaznica 2016“ 

Žiri Književnog konkursa „Ulaznica 2016“ u sastavu Zvonko Karanović, književnik iz Beograda, Srđan Srdić, književnik iz Kikinde, predsednik žirija i Vladimir Arsenić, urednik časopisa, sa zadovoljstvom je konstatovao da je povodom javnog poziva objavljenog u maju 2016. godine opet odazvao veliki autorki i autora koji su poslali preko 2500 radova. Radovi su stigli iz svih država bivše Jugoslavije, a raduje činjenica da su stizali i iz drugih država u kojima ima ljudi koji pišu bhsc jezikom, primerice Danske, Kanade, Nemačke, Austrije.

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradi sledeće radove:

Poezija

Prva nagrada: Snežana Nikolić, Draginje – Zemlja je površna metafora o realnosti

Druga nagrada: Marija Dragnić, Nikšić – Trka s preponama ili zašto ne nosim bijelo u

bijelom gradu

Treća nagrada: Maša Seničić, Beograd – Mogućnost ćutanja

Proza

Prva nagrada: Mima Juračak, Sisak – Događaj

Druga nagrada: Mira Petrović, Split – Znaš da ti se sviđa

Treća nagrada: Pavle Lazarević, Beograd – Perineum

Esej

Prva nagrada: Denis i Anita Peričić, Varaždin – Katedrala

Druga nagrada: Aleksandra Bojović, Gornji Milanovac – Književnost vs Institucije zla

Treća nagrada:  – Tanja S. Ivanović, BeogradIntelektualac Edvarda Saida

Nagrađeni radovi predstavljaju prilično precizan uvid u stanje književnosti unutar koordinata bhsc jezika, kao i raznovrsnost poetičkih tendencija uočljivih među autorkama i autorima na postjugoslovenskoj sceni. Zanimljivi i različiti po svojim tematskim istraživanjema, a napisani sa upečtaljivim književnim umećem i uverljivošću, ovi tekstovi su se iz mnoštva izdvojili ukupnim utiskom i zrelošću izraza. U svom ocenjivanju žiri je vrednovao isključivo kvalitet umetničko-jezičkog izraza koji je u nagrađenim radovima nesumnjiv. Organizatori se zahvaljuju svim učesnicima koji su poslali radove jer su pred žiri stavili veliki posao i odgovornost. Nadamo se da će konkurs i sledeće godine biti ovako bogat i uzbudljiv po pitanju broja kvalitetnih tekstova.

krajinski-knjizevni-klub-negotin

DVADESET I ČETVRTE PESNIČKE RUKOVETI

Odluka žirija

Konkurs „Pesničke rukoveti „ je tradicionalni konkurs koji organizuje Krajinski književni klub iz Negotina. Ove godine dvadeset i četvrti put po redu,zamišljen je kao nadmetanje autora u kategoriji neobjavljene poezije,kratke priče i eseja na temu predrađe.
U vremenskom periodu od 1. jula do 20. avgusta 2016.godine, koliko je trajao konkurs, pristigao je ukupno 63 rada. Od pristiglih radova, tek 36 u potpunosti su odgovarale uslovima konkursa i žiri je pristupio razmatranju njihove vrednosti.Ostali nažalost,najčešće zbog radova koji nisu odgovarali zadatoj temi morali su biti odbačeni i nisu mogli uzeti u obzir vrednovanja žirija.
Prema propozicijama i nakon više krugova glasanja, žiri u sastavu Miljan Ristić (predsednik), Radojka Plavšić (član) i Saša Skalušević Skala (član) je svoj izbor suzio na četiri autora koji su ispunili uslove konkursa i koji će biti objavljeni u prvom narednom, broju časopisa za književnost,umetnost i kulturu „Buktinja“ koji će se pojaviti pred čitaocima u 2017.godini.
U izbor za objavljivanje sa temom predgrađe ušli su sledeći radovi :
1. kategorija poezija: „De Arte Poetica“,šifra „Skordisk“(Životije Popović Pop, Skorica)
kategorija poezija: „Leopard iz Katmandua“,šifra „Leto je u gradu“(Zoran Ilić, Beograd)

2. kategorija kratka priča: „Andros,Fobos i njihovi bezimenjaci iz predgrađa“,šifra „Patricia Rose“(Marijana Čanak, Sremska Kamenica)

3. kategorija esej: „Predgrađa“,šifra, „Antikvar“(Aleksa Damnjanović, Negotin)

Ove godine na konkursu „Pesničke rukoveti“učestvovali su etablirani autori ali i oni čije se delo tek gradi i stvara u osobeni izraz i poetiku. Izabrani autori su u potpunosti odgovorili na zadatu temu,ispisujući u svojim delima aktuelnu svakodnevnicu,nemirnog sveta koja se odigrava u predgrađima na različitim meridijanima.
Žiri je odlučio da u kategoriji poezije,budu uvrštena dva autora jer oba podjednako zaslužuju da budu štampani u časopisu „Buktinja“.
Izabrani autori će dobiti svoje autorske primerke časopisa za književnost,umetnost i kulturu „Buktinja“.
Krajinski književni klub se zahvaljuje svima koji su učestvovali na konkursu.

U Negotinu
12. 10.2016.godine.

LInk – https://krajinskiknjizevniklub.wordpress.com/2016/11/12/24-penicke-rukoveti/

Rezultati konkursa za poeziju Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg Trga za 2016. godinu.

Za objavljivanje odabrani su rukopisi sledećih autora:

1. Prva knjiga poezije:

– Goran Stamenić, rukopis „Sveti magnet“;
– Stevan Tatalović, rukopis „Ustupanje mesta“.

2. Druga knjiga poezije:

– Srđan Gagić, rukopis „Prelazno doba“;
– Patrik Kovalski, rukopis „Zlatna groznica“.

3. Prevedena knjiga poezije:

– Milena Ilić, prevod sa makedonskog knjige „Poveži tačkice“ Nikoline Andove Šopove;
– Biserka Rajčić, prevod sa poljskog knjige „Čitač papilarnih linija“ Eve Lipske;
– Ana Rostokina, prevod sa ruskog izabranih pesama Tatjane Daniljanc „Čvrsta svetlost“;
– Svetislav Travica, prevod sa ruskog izabranih pesama Roaljda Mandeljštama „Srebrna koverta“.

Na konkurs je prispelo ukupno 106 rukopisa, 63 za prvu knjigu, 38 za drugu i 5 za prevedenu knjigu poezije.
Redakcija je odabrala rukopise za koje smatra da najviše ispunjavaju kriterijume originalnosti i dovršenosti.
Na žalost, zbog velikog broja rukopisa nismo u prilici da komentarišemo pojedinačne rukopise.

Želimo još jednom da se svima zahvalimo na učešću i poverenju i poželimo uspeha u daljem radu u poeziji.

Vaš Treći Trg

Beograd, 30. septembar 2016.

 

Objavljen zbornik Ljudi bez osobina

 Udruženje Oksimoron je objavilo zbornik Ljudi bez osobina. Čine ga najuspeliji radovi pristigli na regionalni konkurs sa temom čovek bez osobina. Književno polaziše je bio istoimeni Muzilov roman.

Bio je to treći konkurs u okviru projekta „Preispitivanja“. Prvi je održan 2014. godine, tema je bila – preobražaj, a tema prošlogodišnjeg je bila – stranac.

Kroz dvadeset šest priloga (dvadeset pet priča i jedan esej) zbornika Ljudi bez osobina autori su, na književno ubedljiv i samosvojan način, tematizovali, preispitivali, uobličavali temu konkursa.

U zborniku se nalaze priče:

Dea Paljević „Ispovijed“

Dunja Obajdin „X89AS37“

Andrea Žigić Dolenec „Samica“

Vedran Volarić „Čovjek koji je zaboravio umrijeti“

Aleksandar Petrović  „Na pravom mestu, u pravo vreme“

Tamara Lujak „Imitator“

Ervin Mujabašić „Crtač priča“

Nevenka Pupek „Svetište“

Mirjana Kiževski „Pero“

Mihajlo Palić „Čovek kao ja“

Marta Glowatzky Novosel „Dijagnoza: b. o.“

Miloš Jaraković „Statistička greška“

Vitomir Ćurčin „Čovek sa instinktom preživljavanja“

Maja Krilić „Čovjek bez osobina“

Stevan Šarčević „Brutto cane“

Denis Giljević „Bilješka o pizdcu“

Marin Pelaić „Jean Pierre“

Danijel Apro „Lucky strike za čoveka bez osobina“

Petar Ćorić „Suputnik“

Ružica Borišev „Čovek bez osobina ili kako promeniti sebe“

Stamen Milovanović „Zarijino samotno i klecavo vreme“

Lukrecija Perišić „Biram, dakle jesam“

Jelena Kerkez „Oličenje“

Bojana Nikoletić „Anastasion“

Katarina Kukuruzović „Kleka“

I esej:

Arnela Fazlić „O naučnom optimiznu i trudnoj smrti“

Projekat „Preispitivanja“ će se nastaviti i u narednoj godini, sa novom temom.

web: www.oksimoron2012.blogspot.com

Facebook: www.facebook.com/oksimoron.beograd

Dobitniku prve nagrade biće objavljena knjiga u Ediciji Golub, koja podržava nasleđa ilustrovanog časopisa za mladež Golub, koji je izlazio u Somboru od 1898. do 1913. i u kojem su objavljivali istaknuti a tada mladi srpski pisci kao što su Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Vojislav Ilić, Miloš Crnjanski.
Do zaključenja Konkursa 25. maja stiglo je pedeset i devet rukopisa, označenih šifrom, u skoro jednakom odnosu proze i poezije. U prozi je manje romana a više zbirki pripovedaka nego prethodnih godina.
Žiri je posle detaljnog razmatranja pristiglih rukopisa u uži izbor uvrstio sledeće rukopise:

1. Nikom ništa, šifra „Probao“
2. Životni ciklus, šifra „Hadži Popovac“
3. Preispitivanja, šifra „Plavi vitez“
4. Ulica izgubljenih reči, šifra „Dolina Šik“
5. PZLNC – Priče za laku noć čovečanstvu, šifra „Sin Holmije“
6. Sečivo u izlogu, šifra „Alisa“

Žiri ističe poetičku, tematsku i morfološku raznovrsnost pristiglih rukopisa, u uverenju da takva raznovrsnost u dobroj meri odražava ne samo raznoglasnost savremene srpske književnost već i da nagoveštava neke nove i zanimljive glasove u njoj.
Žiri će saopštenje o dobitniku nagrade predočiti javnosti najkasnije do 10. avgusta 2016. godine.
Svečano uručenje nagrade održaće se tokom avgusta 2016. godine u Gradskoj biblioteci Karlo Bijelicki u Somboru.

Žiri nagrade:
Nada Dušanić
Vladimir Jerković
i Gojko Božović, predsednik

U Somboru 25. jula 2016.
 
 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.