Muzika

Eksponati ispred Džez Muzeja Nišvila nisu više opasnost visokog rizika!

Foto: Zoran Ćirić

Komunalna policija opštine Crveni Krst u čijoj je nadležnosti niška Tvrđava obavestila je Nišville fondaciju da reklamni eksponati “folksvagen buba” i  “trabant” sa slikama izvođača prethodnih izdanja festivala, kao i kontrabas i saksofon od stiropora i koncertna bina mogu ostati i nadalje ispred muzeja ukoliko Nišville dobije odobrenje za zauzeće javne površine. Drugačije rečeno, ako se plati zakup pomenutog prostora na način kako to rade kafići pored muzeja za svoje letnje bašte, eksponati mogu da ostanu. U protivnom, biće uklonjeni.
 Nišville će se najpre za uslove korišćenja javne površine, odnosno prostora ispred Džez Muzeja obratiti Upravi za Imovinu Grada Niša, kojoj inače redovno plaća zakup prostorija za muzej, jer smatra da je nelogično da postoje dva “titulara” u Tvrđavi: jedan za sam muzej, tj gradska Uprava za Imovinu i drugi, za dolazni prostor do samog muzeja, tj opština Crveni Krst.
Ovo je važno pogotovo zato što deo ispred muzeja nije deo centralne saobraćajnice u Tvrđavi, već zasebno izdvojeni prostor neraskidivo povezan sa samom zgradom u kojoj je muzej.
Takođe, Nišville od svojih skromnih sredstava sve vreme plaća Gradu zakup zgrade za muzej, dok recimo sportska udruženja građana ne plaćaju korišćenje stadiona, sportskih hala i bazena, pa bi izdvajanje dodatnih sredstava za zakup prostora za eksponate svakako dodatno opteretilo festival.
Izlišno je reći da je muzejska delatnost krajnje neprofitabilna i ne može finansijski pokriti ni utrošak električne energije, a kamoli troškove zakupa ili plata zaposlenih.

Ipak, samo postojanje Nišville Džez Muzeja stavlja Grad Niš ispred najvećih prestonica kulture Evrope, a postavljeni eksponati oduševljavaju brojne turiste.

Danas, 18.maja, kada se obeležava SVETSKI DAN MUZEJA, Nišville će građanima priuštiti besplatan program na bini ispred Džez Muzeja u Tvrđavi, gde će od 19h nastupiti niški sastav STONED HEADS. Ulaz u Nišville Džez Muzej je besplatan, u periodu od 10h do ponoći.

http://nisville.com/sr/nisville-obelezava-noc-muzeja-u-sredu-18-maja/

FB Event https://fb.me/e/2p6rYoqPY

Nišville volonteri 2022 – spoj iskustva i mladosti!

OTVOREN KONKURS ZA VOLONTERE NIŠVILA OD 15 DO 75 GODINA!

Nišville Jazz Festival i ove godine mladim, ali i starijim ljudima pruža jedinstvenu priliku da doprinesu jednoj od najvećih srpskih i evropskih kulturnih manifestacija, a u isto vreme na produktivan i zabavan način iskoriste deo leta i unaprede sebe kroz aktivan i atraktivan volonterski program.

Konkurs je otvoren od 16.maja do 30. juna 2022, za 200 mladih ljudi od 15 do 30 godina starosti koji će zajedno 10 dana učestvovati u volonterskom programu, steći dragocena iskustva i znanja i družeći se poneti iz Niša nezaboravne uspomene.

Volontiranje na Nišvilu podrazumeva angažovanje od 05. do 15.avgusta 2021. godine.

Novina u volonterskom programu ove godine je angažovanje starijih osoba za pomoć u određenim segmentima festivala gde rad nije fizički naporan, a gde do izražaja treba da dođe entuzijazam i iskustvo, tako da Nišville planira da aktivira 20 volontera starosne dobi od 60 do 75 godina, u periodu od 11. do 14. avgusta 2022.

Inače, kroz volonterski program festivala do sada je prošlo preko 3500 volontera, počev od 2010. godine. U tom periodu volonterski tim je okupio mlade iz oko 120 različitih gradova iz zemlje i inostranstva. Nišville volonterski tim je 2012.godine dobio priznanje Grada Niša u vidu zlatnika sa likom Cara Konstantina za poseban volonterski doprinos u promociji i razvoju kulture, a krajem 2013. volonterski program je proglašen od strane Krovne organizacije mladih Srbije za najbolji omladinski projekat u toj godini.

Nišville Jazz Festival poziva sve zainteresovane kandidate iz zemlje i inostranstva da se prijave za volontiranje i svojim angažmanom doprinesu realizaciji ovog značajnog kulturnog događaja.

Volonterski tim biće podeljen na 9 sektora:

Domaćin publike – Obavlja aktivnosti vezane za doček publike, od pregleda karata, zamena ulaznica za narukvice, do usmeravanja i sprovođenja publike u glavnom festivalskom prostoru.

Domaćin muzičara – Brine o muzičarima za vreme njihovog boravka u Nišu. Zadatak domaćina muzičara jeste da budu uz izvođače i obezbedi im ono što im je potrebno, kao i da ih sprovede do festivalskog prostora, smeštaja, press centra, workshop-a, itd.

Marketing – Obavlja aktivnosti koje se tiču brendiranja festivala i sponzora, od aktivnosti vezanih za postavku reklama do aktivnosti na reklamnim pultovima.

Press – Obavlja aktivnosti koje se tiču organizacije i realizacije press službe festivala.

Tehnička podrška – Obavlja aktivnosti vezane za podršku u pripremanju bina i tehničkoj realizaciji na glavnim stejdževima, kao i na svim ostalim binama i scenama Nišville festivala.

Logistika – Obavlja aktivnosti vezane za podršku tokom pripreme i realizacije pratećeg festivalskog programa, kao i u centralnom festivalskom prostoru.

Radionica – Obavlja aktivnosti vezane za organizaciju prostora i učesnika festivalskih radionica, kao i pratećeg edukativnog matine programa.

Obezbeđenje – Obavlja aktivnosti redarske službe vezane za podršku službi profesionalnog obezbeđenja na svim festivalskim lokacijama.

Ketering – Obavlja aktivnosti u dostavi hrane i pića za izvođače, tehniku i volontere na svim festivalskim lokacijama.

Prijavu je potrebno izvršiti popunjavanjem formulara na oficijenom sajtu festivala, na linku http://nisville.com/sr/volonteri/

te kompletno popunjen formular poslati na e-mail adresu volunteers@nisville.com

Konkurs je otvoren do 30. juna, kada će se i forma za prijavljivanje zatvoriti.

Intervjui sa kandidatima i biće obavljeni u intervalu od 5. do 15.jula 2022. Selekcija odabranih kandidata biće izvršena do 20.jula 2020.

Eventualna pitanja ili probleme pri prijavljivanju možete prijaviti e-mailom na adresu: volunteers@nisville.com  

INTERNATIONAL JAZZ DAY BY NIŠVILLE

NIŠVILLE DANAS OBELEŽAVA  „SVETSKI DAN DŽEZA“ U NIŠU I BRISELU!

Foto:  Zoran Ćirić – Nišville ROJAZE Orchestra
Nišville promo – plakat i baner
Thursday Reading Club – Facebook strana benda

Nišville jazz festival će danas, 30.aprila tradicionalno obeležiti „Svetski Dan Džeza“ kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institut of Jazz.

Za ovogodišnji, 11.-ti INTERNATIONAL JAZZ DAY biće održan matine program u Nišu, sa početkom u 13h na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti niški jazz sastav Thursday Reading Club, a u Briselu će na centralnom gradskom Trgu u 19h nastupiti Nišville Rojaze Orchestra u sklopu ROJAZE projekta, zajedno sa mladim sastavima iz Belgije i Francuske. Ukupno 24 muzičara iz tri države izvešće zajednički program u čast svetskog Dana Džeza.

Thursday Reading Club je bend sastavljen od prekaljenihniških jazz muzičara, a danas u 13h ispred  Jazz muzeja u niškoj Tvrđavi nastupiće u postavi: Bojan Petrović Boki – truba, Filip Stipsić – tenor saksofon, Lazar Petrović – gitara, Čedomir Ilić – kontrabas i Josip Hartl Joško – bubnjevi.

Nišville Rojaze Orchestra nastupiće večeras od 19h u prestonici Belgije, u sledećem sastavu: Zlata Marinković – vokal, Vanja Hartl – perkusije, Andrej Ilić – bubnjevi, Andrej Maksimović – truba, Andrija Zdravković – gitara, Mladen Milošević – klavir, Nikola Bajramović – violina, Petar Plavšić – bas i Bojan Bojković – klavijature.

Inače, poslednji dan aprila proglašen je pre 11 godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Svim ljubiteljima džez muzike čestitamo Međunarodni Dan Džeza!

Thursday Reading Club – Facebook strana benda

www.nisville.com

Nišvil bend na „Balkan trafik“ festivalu u Briselu

Sastav Nišville jazz festivala nastupiće večeras, 29. aprila na festivalu „Balkan Trafik“ (https://www.balkantrafik.com/ ) koji se krajem ove sedmice održava u Briselu. Ovaj nastup se održava i u sklopu projekta „Roma Jazzing Europe – ROJAZE“, podržanog od EU fonda „Kreativna Evropa“, a koji okuplja mlade muzičare iz Francuske, Belgije i Srbije.

Na Balkan Trafik festivalu ove godine nastupaju i: Goran Bregović, internacionalni sastav „Balkan Jazzovic“,  koji čineTeodosi Spasov, Vasil Hadžimanov, Nathan Daems, Oliver Josifivski, Aleksandar Petrov i Simon Leleux; takođe internacionalni sastavi „Rasta Zeneca ft. Amparo Sanchez & Yuri Gurzhy“ i „The last original Balkan All stars“….kao i mnogi drugi world music sastavi sa šireg područja Balkana.

Posle nastupa u Briselu, cela ekipa projekta odlazi u Francusku gde će projekat ROJAZE biti predstavljen i na festivalu „Welcome in Tziganie“ u Seissanu., gde su headlineri „Gipsy Kings“

 Bonus nastup za „Internacionalni dan džeza“

 U sklopu Balkan Trafik festivala u Briselu, dvadestečetvoro mladih muzičara iz Belgije, Francuske i Srbije – učesnika prvog ciklusa ROJAZE projekta, obeležiće još jednim festivalskim  nastupom, u subotu 30. aprila – „Internacionalni dan džeza.“  Osim ovim programom, Nišville će Internacionalni dan džeza obeležiti i u Nišu nastupom sastava „Thursday Reading Club“ u 13 sati ispred Nišvil jazz muzeja u niškoj Tvrđavi.

 INTERNATIONAL JAZZ DAY BY NIŠVILLE

NIŠVILLE 30. APRILA OBELEŽAVA  „SVETSKI DAN DŽEZA“ U NIŠU I BRISELU!

Foto: Zoran Ćirić – Nišville ROJAZE Orchestra
Nišville promo – plakat i baner
Thursday Reading Club – Facebook strana benda

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno obeležiti „Svetski Dan Džeza“ u subotu, 30. aprila, kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institut of Jazz.

Za ovogodišnji, 11.-ti INTERNATIONAL JAZZ DAY biće održan matine program u Nišu, sa početkom u 13h na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti niški jazz sastav Thursday Reading Club, a u Briselu će na centralnom gradskom Trgu u 21h nastupiti Nišville Rojaze Orchestra u sklopu ROJAZE projekta, zajedno sa mladim sastavima iz Belgije i Francuske. Ukupno 24 muzičara iz tri države izvešće zajednički program u čast svetskog Dana Džeza.

Thursday Reading Club je bend sastavljen od prekaljenihniških jazz muzičara, a u subotu, 30.aprila ispred  Jazz muzeja u niškoj Tvrđavi nastupiće u postavi: Bojan Petrović Boki – truba, Filip Stipsić – tenor saksofon, Lazar Petrović – gitara, Čedomir Ilić – kontrabas i Josip Hartl Joško – bubnjevi

Nišville Rojaze Orchestra nastupiće istog dana u prestonici Belgije u sledećem sastavu: Zlata Marinković – vokal, Vanja Hartl – perkusije, Andrej Ilić – bubnjevi, Andrej Maksimović – truba, Andrija Zdravković – gitara, Mladen Milošević – klavir, Nikola Bajramović – violina, Petar Plavšić – bas i Bojan Bojković – klavijature.

Inače, poslednji dan aprila proglašen je pre 11 godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Svim ljubiteljima džez muzike čestitamo Međunarodni Dan Džeza!

www.nisville.com

Gitara Paul Reed Smith – u Nišvil džez muzeju

Fotografija: iz Arhive Nišville jazz festivala

Narednih dana u Nišvil muzeju biće izložen vredan eksponat gitara Paul Reed Smith koju između ostalih koriste Santana i John McLaughlin. Gitara je poklon Ratka Zjače – uglednog kompozitora, džez gitariste i profesora džez odseka na Univerzitetu u Roterdamu.  

 Zjača je kolekcionar najvrednijih gitara današnjice i poklonio je izuzetan primerak iz svoje bogate kolekcije Nišvil muzeju kao znak poštovanja za sve što Nišvil čini za promociju džez umetnosti.
 U propratnom pismu Ratko Zjača je naveo:
  „Oduševljen sam što je Srbija jedna od retkih zemalja koja poseduje džez muzej i tako veliki i ugledan festival kakav nemaju daleko bogatije zemlje.
 Živim i radim više od 30 godina u Roterdamu koji organizuje najveći evropski dzez festival „North Sea“ na kome sam nastupao, kao i na Nišvilu – i mogu da kažem da Nišvil ima daleko bolju atmosferu, organizaciju i publiku  – iako ima pedeset puta manji budžet. Zajedno su opravdano uvršteni od strane londonskog Gardijana medju 10 najboljih evropskih džez festivala.
Nišvile zaslužuje daleko veću podršku kojim bi, siguran sam , privukao više tirosta nego moj North Sea festival.  Privilegija je biti učesnik Nišvila. Gitara je moja skromna zahvalnost Nišvilu za sve što je uradio u misiji  promocije istinske kulture i pokretanja džez muzejn a jedinstvenog u Evropi“ – stoji u pismu Ratka Zjače.

Potpisan protokol o saradnji

Nišville u Trebinju

1 Gradonačelnik Trebinja najavljuje Nisville u Trebinju
2 Gradonačelnik Trebinja, direktor Nisvilla i zamenica Ministra kulture Republike Srpske

Direktor Nišville Jazz Festivala Ivan Blagojević danas se u Trebinju sastao sa gradonačelnikom  Trebinja, gospodinom Mirkom Ćurićem i gospođom Tanjom Đaković, zamenicom Ministra kulture Republike Srpske. Na sastanku je dogovoreno da se Nišvil održi na centralnom trgu u Trebinju od 19. do 21. Avgusta 2022. godine.

 Sastanak je inače održan na inicijativu Miljana Vukovića, direktora Kulturnog centra Trebinja i Slađane Skočajić, načelnika Odeljenja za kulturu pri Upravi Grada Trebinja. Sagovornici su se saglasili da grad Trebinje ima izuzetan kulturno turistički potencijal i da u radijusu od 100 kilometara, u kojem su Podgorica, Herceg Novi, Tivat, Dubrovnik, Split i Mostar –  gravitira tokom avgusta više od milion turista koji do sada nisu imali kvalitetnu ponudu umetničkih programa kakve nudi Nišvil džez festival –  jedan od 10 najboljih evropskih festivala po oceni londonskog Gardijana. Broj scena i imena izvodjača bice uskoro objavljeni. Za sada se zna da će svi programi biti besplatni za posetioce.

Tom prilikom je potpisan i petogodišnji protokol o saradnji Nišvilla i Grada Trebinja koji je predstavljen i medijima. U protokolu je definisano da će se posle ovogodišnjeg pilot izdanja, koje će trajati dva ili tri dana, brojevi sukcesivno povećavati dok ne dostignu uobičajeni broj dana tokom kojih se Nišville održava u Nišu, ali  i broj i kvalitet  izvođača koje Nišville inače predstavlja u Nišu.  

Neodoljivi »šarlatan iz Slovenije« dolazi u Niš

Magnifico na Nišvilu                  

Harizmatični slovenački kantautor srpskog porekla Robert Pesut nastupiće sa svojim bendom na ovgodišnjem Nišvilu – druge večeri festivala – u petak 12. avgusta.

 Tokom tri decenije, Magnifico je stekao status velike zvezde – i to ne samo u balkanskim okvirima. Magazin »Roots World« je o njemu još 2010. godine napisao: „On ima umetničko ime koje odgovara “pastiškoj” ličnosti čiji bezbrižni ekscesi aludiraju istovremeno na Liberačea, Madonu, Borata, Duanea Edija, Enija Morikonea, Klinta Istvuda…… S druge strane, “Sound and Image” je o njemu rekao: „Sa finim odmakom od duvačkog zvuka srpskih romskih orkestara i van okvira Kusturice i Bregovića, Magnifiko je izgradio svoj krosover-svet koji meša bukvalno sve u pop biznisu što miriše na apokaliptičnu zabavu. Magnifico je stvaran i stoga ne mora biti verodostojan”. On pak u svom karakterističnom stilu za sebe kaže: ”Ja sam šarlatan. Nemam diplomu, ne znam da čitam muziku, ali komponujem muziku za filmove. Shvatio sam da je izvođenje muzike najviši nivo šarlatanizma i paranauke. Napravljen je za ljude poput mene.”

U  rodnoj Sloveniju ga smatraju nacionalnim blagom, a nepodeljeno oduševljenje izaziva i ne samo zemljama okruženja. Njegove pesme su  mešavina popa, R&B-a, tehna, surf roka, tvista, latinoa, turbofolka i Balkanfanka. Tekstovi, često provokativni, interpretirani su takođe na samo njemu svojstvenoj mešavini slovenačkog, srpskog, italijanskog i “slomljenog engleskog”. Prelomni trenutak njegove karijere bio je 2004. godine kada je Soni Music Entertainment objavio njegov četvrti studijski album „Eksport/import“, sa hitovima „Hir ai kam, Hir ai go“ i „Giv Mi Mani“, a njegov peti studijski album „Magnification“ objavila je Piranha Musik. Prvi singlsa albuma „Zum zum“ koji spaja salvu surf gitara sa zvukom čarobnjaka romskog saksofona Ferusa Mustafova.

Jedan od ključeva za objašnjenje fenomena Manjifika je činjenica da ga poštuju i probirljivi intelektualci, ali i najšira publika koja se okuplja na njegovim koncertima. Veliku popularnost u Srbiji duguje i saradnji sa Draganom Bjelogrlićem za čije je filmove

“Montevideo bog te video” i „Montevideo, vidimo se“ kao i seriju “Senke nad Balkanom”, napravio upečatljivu muziku, koja je nastavila svoj život i nezavisno od malih i velikih ekrana.  Njegova pesma “Pukni zoro” iz filmskog serijala “Montevidea” savršen je primer umetničkog dela koji prevazilazi svog autora. Pesmu je za soundtrack na španskom (pod imenomm “Madrugadas” otpevala čuvena španska pevačica Luz Casal (poznata pre svega po kultnim pesmama “Piensa en mi“ i “Un ano de amor“ koje su obeležile kultni film Pedra Almodovara “Visoke” potpetice”), a u pratnji Umetničkog ansambla Vojske Srbije “Stanislav Binički” sa kojim Magnifico ima i uspešnu koncertnu saradnju. Osećaj autentičnog, vanvremenskog klasika toliko je duboko odjeknuo u srpskom narodu da su oko njega istog trenutka niknuli brojni mitovi. Veliki procenat stanovništva još uvek veruje  da je „Pukni zoro“ zaista tradicionalna ratna pesma nastala u vreme Prvog svetskog rata, pa nije retkost da zbog nje često izbijaju i kafanske tuče u odbranu ideje da je pesma prvobitno napisana za „Gvozdeni puk“, najodlikovaniju jedinicu u istoriji srpske vojske. Čak i suočeni sa nepobitnim dokazima, mnogi ne mogu da poveruju da je tako autentičnu, srceparajuću narodnu pesmu mogao da osmisli tako moderan izvođač. Pesma se čvrsto etablirala kao glavni “soundtrack” i na nacionalnim sportskim događajima visokog nivoa. Čuti kako je uglas peva 50.000 glasova na legendarnoj beogradskoj Marakani je iskustvo koje se ne zaboravlja. “Pukni zoro” je u muzičkom serijalu RTS-a proglašena za jednu od 60 najlepših srpskih “narodnih” pesama. O popularnosti te pesme koji ni sam nije očekivao Magnifiko kaže: “Moji prijatelji, Cigani, tapšu me po ramenu, vičući: ‘Magnifiko, bravo! Ovo je do sada najunosnija pesma na našem repertoaru. Kad god je sviramo posle ponoći, bakšiš stiže u slapovima ‘. Slična stvar se ponovila i sa pesmom “Divna”  – delom soundtracka serije “Senke nad Balkanom”, koja takođe postaje kafanska himna.

Magnifiko ima i  izuzetno uspešnu koncertnu saradnju sa. Na zajedničkim koncertima pesmu “Pukni zoro” (pod nazivom “Madrugada”) je kao specijalni gost izvodila.

„Možda mislite da je on jedna velika šala, ali niko ne stavlja toliko muzičke magije u puku šalu i trebalo bi da slušate, vi obični smrtnici, kako Magnifiko Veličanstveni skače između jezika kao što bi mnogi od vas skakali između izbora u meniju picerije ”, stoji između ostalog u recenziji  njegovog albuma “Charlatan de Balkan” na sajtu Bluesbunny. I nešto u tom njegovom prepoznatljivom brkatom osmehu nas uverava da najbolje tek dolazi.

 His Aj Kam,  Hir Aj Go official spot

Hir Aj Kam, Hir Aj Go – live – Magnifico & Umetnički ansambl Vojske Srbije “Stanislav Binički”

Madrugadas – Magnifiko & Luz Casal

Magnifico – Say No When You Gotta Say Yes (official video)

Danas u Vladiničinom hanu u sklopu promocije briselskog „Balkan Traffik Festivala!“

Predstavljanje Nišville ROJAZE banda

 Danas će u Vladičinom Hanu za novinare iz nekoliko zemalja EU, biti održana promocija festivala „Balkan Traffik“ koji će se krajem aprila održati u Briselu, ali i projekta „Roma jazzing Europe – ROJAZE“  koji Nišville jazz festival realizuje zajedno sa partnerima iz Belgije (festival „Balkan Traffik“) i Francuske (festival „Welcome in Tziganie“).

 U Vladičinom Hanu će se gostima iz inostranstva danas predstaviti Orkestar Bojana Krstića (jedan od pobednika Sabora u Guči), Orkestar Mladi Braka Kadrievi iz Severne Makedonije i ekipa mladih muzičara „Nišvilla“ koji nastupaju u sklopu projekta ROJAZE.

Ovaj projekat je podržan od strane EU programa „Kreativna Evropa“  a cilje je da mladi muzičari (romske ali i neromskih nacionalnosti)  iz ove tri zemlje predstave romsku muzičku tradiciju interpretiranu u džez stilu.   Prvo okupljanje mladih muzičara u sklopu ovog projekta bilo je prošle godine na Nišvilu, a krajem aprila i početkom maja uslediće pojedinačni nastupi orkestara iz sve tri zemlje, ali i zajednički nastupi – na festivalima „Balkan Traffik „ (Belgija) i „Welcome in Tziganie“ (Francuska).

Inače oba ova festivala, a posebno „Balkan Trafik“ već godinama promovišu muziku Balkana, a u Briselu će od 28. Aprila do 1. maja osim učesnika projekat ROJAZE nastupiti i Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane, „Balkan Jazzović ft. Theodosi Spasoov“ i još desetak bendova sa područja Balkana.

Nišville ROJAZE gband na Nišvillu 2021

 ROJAZE – Zajednički nastup učesnika iz Srbije, Belgije i Francuske na Nišvilu 2021

MM concerts i Serbian Hellbangers sa ponosom predstavljaju udruženu turneju bendova Infest i Nemesis.

Razlog udruživanja snaga je zasnovan na želji za promocijom metal muzike i promovisanjem underground kulture širom Srbije. Celokupna turneja podržana je od strane Grom Records izdavačke kuće.

Datumi i gradovi u kojima će ova dva, već domaćoj publici poznata benda su:


20. maj – Zrenjanin – Klub Mitraljez

21. maj – Beograd – Dom omladine Beograda

27. maj – Vranje – Kulturni centar

28. maj – Užice – Gradski kulturni centar

29. maj – TBC

04. jun – Novi Sad – SKCNS Fabrika

INFEST – Trenutno najaktivniji bend na domaćoj metal sceni, koji ove godine slavi 20 godina postojanja. Do sada su izdali 6 studijskih albuma, a iza sebe imaju i preko 15 Evropskih turneja i nebrojeno nastupa na festivalima u Evropi i regionu. Trenutno promovišu svoj album “Phychosis” (Defying Danger Records).

https://www.facebook.com/infest.serbia

NEMESIS – Jedan od aktivnijih mlađih bendova na domaćoj sceni, sastavljen od 5 devojaka. Iza sebe ima nastupe na svim značajnijm festivalima u Srbiji i regionu, nastup na Main Stage-u Exit festivala, kao i debi album “The War Is On” (Grom Records).

https://www.facebook.com/girldeathmetal


Uskoro informacije o lokalnim predgrupama, prodaji ulaznica I drugim detaljima!

Metalno prebrojavanje može da počne, da vidimo koliko nas ima!!!

Legendarni jazz i fusion sastava prvi put u Srbiji

Yellowjackets na Nišvilu

Legendarni američki jazz i fusion sastava Yellowjackets koji iza sebe ima 44 godine rada, 25 albuma, dve Grammy nagrade i još 17 nominacija za najveće priznanje u muzici – nastupiće na ovogodišnjem Nišvillu poslednjeg dana festivala – u nedelju 14. avgusta. Sastav čine pijanista i klavijaturista Russell Ferrante (koji je inače i član prve postave), saksofonista Bob Mitzer, Bubnjar Will Kennedy, i basista iz Australije Dane Alderson.

Jezgro sastava Yellowjackets je okupljeno 1977. godine i to kao prateći bend gitariste Robena Forda, koji tada snimao prvi solo album (pre svega instrumentalni), a osim Russella Ferantea u postavi su tada bili i bas gitarista Jimmy Haslip i bubnjar Ricky Lawson. S obzirom da je izdavač ohrabrivao Robena Forda da se okrene komercijalnijem (vokalnom) repertoaru, ostali članovi su odlučili da naprave „bend unutar benda“ jer su želeli da nastave i sa instrumentalnom muzikom. O izboru imena Russell Ferante je rekao: „Ako tu očekujete nešto intrigantno ili smisleno – verovatno ćete biti razočarani.  Jimmy je doneo hrpu predloga – uglavnom katastrofalnih – i od svih ponuđenih imena odabrali smo „Yellowjackets“ jer se činilo da konotirtra nešto živahno i energično, odnosno – nešto sa žaokom.  Jednom kada odaberet ime – nekako zaglavite sa tim i evo nas toliko godina kasnije – mi smo matori muškarci koji sviraju u bendu tog imena“!

 Kroz grupu su u međuvremenu prošli mnogi vanserijski muzičari: gitaristi Mike Miller i Michael Landau, saksofonista Marc Russo, bubnjari Peter Erskin, Terri Lyne Carrington, Marcus Bailor i Ricky Lawson, basista Felix Pastorius (sin legendarnog Jaco Pastoriusa)… Iako su Yellowjackets krenuli kao tipičan fusion (ili jazz rock) bend (prvu Grammy nagradu su dobili za najbolji ritam i bluz instrumental) vremenom, i uz uticaj svih onih koji su prošli kroz bend –  njihova muzika dobijala nove dimenzije, tako da danas grupa funkcioniše kako u domenu zvuka po kojem su odmah po osnivanju postali poznati, tako i u kompleksnijem džez izrazu „u užem smislu reči“. Između ostalog Yellowjacketsi su sa dve numere učestvovali i u soundtracku za film „Zvezdane staze 4“ iz 1986. godine.

Kada je reč o regferancama sadašnjih članova, klavirista Russel Ferante je na velika vrata muzičke scene ušao kao dvadesetogodšnjak prateći na evropskoj turneji  čuvenog bluz pevača Jimmy Witherspoona. Nastupao je snimao, komponovao i producirao za mnoge velike muzičare (Joe Farrell, Tom Scott, Joni Mitchell, Sadao Watanabe, Bobby McFerrin, Michael Franks, Al Jarreau), a veoma je aktivan i kao jazz pedagog na jazz akademijama i  masterklasovima širom sveta,a gostujući je profesor i na čuvenim koledžima Berkli i U.S.C.

Bob Mintzer – multi instrumentalista na duvačkim instrumentima sa trskom, ali i kompozitor, aranžer i dirigent – bendu se priključio 1991. godine, a od 2015. godine je, uporedo sa angažovanjem u Yellowjacketsima (ali i na drugim projektima) i šef dirigent čuvenog nemačkog WDR big benda u Kelnu. Uporedo sa studijama klarineta u Mičigenu (gde je upoznao i Petera Erskina sa kojim je često sarađivao)  i na Manhattan School of Music  – sam se usavršavao svirajući jazz u klubovima. Po završetku studija, kada je napunio 21 godinu, pridružio se orkestru Tita Puentea, nastupao sa Eumirom Deodatom, i dve godine proveo na turneji big benda koji je vodio legendarni Buddy Rich. U tom orkestru je imao priliku da se dokaže i kao odličan aranžer, što mu donosi i poziv da svira ali i aranžira za verovatno najbolji big bend 70-ih i 80-ih: Thad Jones/Mel Lewis Orchestra. Na spisku značajnih imena sa kojima je sarađivao su i Art Blakey, Joe Chambers, Mike Manieri, Jaco Pastorius… Godine 1983.  U Njujorku je pokrenuo je svoj big bend u kojem su svirali i Michael i Randy Brecker, Marvin Stamm, Lou Soloff, Barry Rogers, Dave Taylor, Don Grolnick, Will Lee, Peter Erskine, Roger Rosenberg (…). Ovaj orkestar je često nastupao u klubu „7th Avenue South“ (čiji su vlasnici bili braća Brecker) ali i u čuvenom „Village Vanguard“. U to vreme je kao aranžer i producent započeo saradnju sa „Digital Music Productions“ jednom od prvih etiketa koja je koristila novi nosač zvuka – kompakt disk. Tokom 23 godine Mintzer je za DMP snimio 12 big bend albuma od ko0jih je četiri bilo nominovana za Grammy, a jedan (Homage to Count Basie) je i dobio ovu prestižnu nagradu. Dvadeset dve godine je predavao na Manhattan School of Music, a 2008. se iz Njujorka preselio u Los Andjeles (u kuću u kojoj je nekada živeo Arnold Schoenberg) gde je prihvatio mesto šefa jazz odseka na Thornton School of Music gde i danas predaje.

Bubnjar Will Kenedy je pre povratka u grupu 2010. godine, bio član Yellowjacketsa i u periodu od 1987. do 1999. Herbie Hancock, Chaka Khan, Snarky Puppy, Bobby McFerrin, Esperanza Spalding, George Benson, Lee Ritenour… samo su neki od muzičara i sastava sa kojima je ovaj muzičar– sarađivao tokom karijere. Will je i cenjeni pedagog ( drži jazz klinike širom sveta), a poslednjih gidina je i docent na Univeritetu Južne Kalifornije – odsek za jazz i popularnu muziku koji vodi Patricia Rushen.

Najmlađi član benda je  basista Dane Alderson,  koji se Yellowjacketsima pridružio 2015. godine,  donevši sa sobom novu energiju i mladalački polet. Godine 2001. sa 18 godina, osvojio je 3. mesto na Nacionalnom Australijskom takmičenju jazz basista, održanom na Vangaratta Jazz Festivalu. Bio je stipendista verovatno najznačajnijeg džezera južne hemisfere – trubača i multinstrumantaliste Jamesa Morrisona. Bio je podrška čuvenom basisti Victoru Wootenu tokom serije masterklasova po Australiji, a sa Jamesom Morrrisonom je nastupao širom Evrope i Azije.

Youtube link:

Yellowjackets – Brotherly – New Morning (Paris) 2019 – LIVE HD

Nova cena Kompleta za Nišville 2022 od 1. marta!

Do 28.februara Komplet za Nišville 2022 po ceni Pojedinačne ulaznice!

Nova cena Kompleta za Nišville 2022 od 1.marta!

U utorak, 1.marta 2022, uslediće promena cene Kompleta ulaznica za predstojeći Nišville jazz festival, koji će biti održan od 5. do 14. avgusta 2022 u Nišu, a glavni program festivala za koji se prodaju ulaznice, biće održan od 11. do 14.avgusta 2022.

Prva promo cena kompleta za glavni festivalski program za 25 koncerata u centralnom festvalskom prostoru aktuelna je po ceni od 1.900 dinara za parter i bočne tribine do ponedeljka, 28.februara 2022. Inače, dnevna karta za Nišville 2022 će neposredno pred festival koštati 1.900 dinara!

Od utorka, 1.marta, cena Kompleta ulaznica iznosiće 2.500 dinara, a od maja meseca biće u prodaji i Pojedinačne ulaznice, kao i karte za VIP tribinu.

Nišville 2022 će 11.avgusta na Main stage-u otvoriti čuveni američki funk sastav Earth, Wind and Fire Experience koji predvodi jedan od osnivača Al McKay, a u glavnom programu nastupiće i jedan od najpoznatijih big bendova na svetu – Mingus Big Bend koji baštini zaostavštinu velikog Čarlsa Mingusa. Potvrđeno je i učešće Julian Marley-a, jednog od sinova rodonačelnika rege muzike Boba Marlija, kao i nastup atraktivne egipatsko – belgijske pevačice Nataše Atlas, te američkog jazz fusion sastava Yellowjackets, koji već dugi niz godina predstavlja jednu od najvećih svetskih koncertnih atrakcija.

Za deset dana festivala od 5. do 14.avgusta 2022 biće izvedeno preko 300 programa na 20 scena i očekuje se učešće više od 1.000 izvođača!

Kompleti ulaznica se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na www.tickets.rs

Prodajna mesta https://www.tickets.rs/partners

www.nisville.com

https://www.facebook.com/NisvilleJazzFestival/

NIŠVILLE DEO FRANCUSKE JAZZ MREŽE

Nišville jazz festival kao jedini predstavnik iz Srbije u periodu od 22 do 26. februara 2022. godine učestvuje na sastanku umrežavanja džez festivala jugoistočne Evrope i Francuske u gradovima Dižonu i Šamberiju.

Projekat je podržan od strane francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove i predviđa umrežavanje organizatora džez festivala iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Francuske u cilju predstavljanja mladih džez muzičara, kao i saradnje na budućim evropskim projektima.

Projekat predstavlja nastavak saradnje Nišville festivala i francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove u okviru višegodišnjeg programa decentralizovane saradnje.

Konstitutivnoj sednici prisustvuju po 2 člana svakog festivala i po 1 predstavnik grada.

Nišville festival predstavljaju umetnički direktori muzičkog programa i džez teatra Branislav Dejanović i Maja Mitić.

MM Concerts i Serbian Hellbangers

ponosno predstavljaju

BOY HARSHER + HIDE u Beogradu

13. maj, SubBeerni centar, Beograd

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2810724599228877/

Jedan od vodećih dark wave bendova konačno stiže u Srbiju. Svetski poznati dvojac koji dark wave zvuk kombinuje sa EBM, industrial ali i dark pop te elektro stilovima, doslovno je postao kultno ime svetske underground scene. Nakon nekoliko otkazanih turneja u Evropi usled C19 ludila bend u maju stiže na stari kontinent u sklopu promocije svog novog studijskog albuma “The Runner (original Soundtrack)”.

Specijalni gosti na koncertu biće sve popularniji noise industrial elektro dvojac Hide iz Čikaga koji će na koncertu promovisati svoj novi album “Interior Terror”.

Ulaznice po ceni od 2000din biće u prodaji od 01. marta na sledećim mestima:

Beograd: Anti Shop, Cetinjska 15

Novi Sad: Mungos, Kralja Aleksandra 9 (podzemni prolaz)

Ulaznice je takođe moguće rezervisati putem mejla: mm.concerts.rs@gmail.com

BOY HARSHER

https://www.facebook.com/boyharsher

https://www.instagram.com/boyharsher/

HIDE

https://www.facebook.com/hidefromhide/

https://www.instagram.com/hide_music/

MM Concerts / Serbian Hellbangers u saradnji sa SKC Novi Sad predstavljaju:

Novi datum za VADER u Novom Sadu!

28.04.2022. SKCNS Fabrika

Jedan od najstarijih istočnoevropskih metal bendova konačno ponovo stiže u Srbiju!

Bend koji bez ustezanja možemo nazvati gigantom evropske death metakl scene, jedan od onih koji naše krajeve nikada nije zaobišao na svojim bezbrojnim turnejama, ovoga puta u sveopštem svetskom ludilu upisuje SKCNS Fabriku kao jednu od svojih lokacija na turneji koja se uz sve poteškoće i prepreke (ponovo) dešava kao jedna od retkih muzičkih manifestacija koje uspevaju da putuju starim kontinentom, kao nekada.

Bend nam ovoga puta dolazi u sklopu promocije svog najnovijeg, 16. po redu studijskog albuma objavljenog protekle 2020. godine pod nazivom “Solitude in Madness” ali i ponovnog objavljivanja kultnog drugog po redu albuma “De Profundis” koji je originalno objavljen 1995. godine, a sada je ponovo izdat na svim mogučim nosačima zvuka u 2021. godini.

Specijalni gosti isto veče biće belgijski metalcore bend Reject the Sickness kao i švedski black metalci Mara.

ULAZNICE:

Sve do sada kupljene ulaznice važe i za novi datum!

Nova prodaja ulaznica startuje 01. marta na prodajnim mestima:

Novi Sad – Mungos

Beograd – Felix

Takođe, ulaznice je moguće rezervisati putem mejla: mm.concerts.rs@gmail.com

VADER:

https://www.facebook.com/vader
https://www.instagram.com/vader_band_official/

REJECT THE SICKNESS:
https://www.facebook.com/rejectthesickness

MARA:
https://www.facebook.com/MARAblackmetal

Projekat ROJAZE Nišville fondacije i partnera iz Francuske i Belgije

Nišville aprila u Briselu

Nišville jazz festival predstaviće svoj sastav mladih muzičara okupljenih u sklopu projekta ROJAZE 26. aprila ove godine na festivalu “Balkan Trafik” u Briselu ( www.balkantrafik.com/line-up ). Na ovom festivalu, čiji je organizator asocijacija “1001 Valises” iz Brisela – jedan od partnera na projektu – između ostalih nastupaju i: Goran Bregović (koji predstavlja svoja dva projekta: The Best of Goran Bregović sa velikim sastavom i “Tri pisma iz Sarajeva” sa manjim sastavom),  sastav “Rasta Zeneca” u kojem nastupaju i Nele Karajlić i Amparo Sančez, “Balkan Jazzović ft. Teodosi Spasov, “The Last Original Balkan All Stars” tridesetičlani orkestar u kojem su mnoge zvezde radicionalne muzike iz Makedonije, Bugarske, Srbije, Rumunij… među kojima i Ferus Mustafov Tcha Limberg, Amza Tairov….

Odmah nakon “Balkan Trafik” festival u Briselu – cela ekipa projekta ROJAZE odlazi u Francusku gde će nastupiti u sklopu festivala „Welcome in Tziganie”.

Projekat  “ROJAZE Roma jazzing Europe”, podržan od EU programa „Kreativna Evropa“, zajednički organizuju i realizuju organizacije “L’ Air des Balkans” –  Seisan (Francuska), “100 Valises” –Brisel (Belgija) i Nišville Fondacija – Niš (Srbija). Projekat tokom dve godine okuplja po osam mladih muzičara romske i neromskih nacionalnosti iz sve tri zemlje. Prvo okupljanje bilo je na Nišvillu 2021 a mladi muzičari su tokom desetodnevnog boravka u Nišu, uz pomoć muzičkih koordinatora iz sve tri zemlje i umetnika u rezidenciji – iskusnih džez muzičara  iz Francuske i Belgije – uvežbavali zajednički program, čiji jedan deo izveden u sklopu programa “Prijatelji Šabanu” na River stage-u 11. avgusta. Centralni program projekta “ROJAZE” izveden je na Museum – Youth stage-u 14. avgusta gde se se u sklopu celovečernjeg programa, osim zajedničkog nastupa – na kraju programa, sastavi iz sve tri zemlje prethodno predstavitl i svojim pojedinačnim programima koje su od početka proleća uvežbavali, svako u svojoj zemlji, a pod supervizijom muzičkih koordinatora.

 S obzirom na to da su i partnerske organizacije iz Fransuske i Belgije takođe organizatori muzičkih festivala  („Welcome in Tziganie“ – u Fransuskoj i „Balkan Traffic“- u Belgiji) koji svoje programe pre svega baziraju na romskoj muzici, odnosnoi, muzici Balkana – sledeća oklupljanja dvadesetčetvoro maldih muzičara dogodiće se upravo tokom narednih izdanja ovih festivala – sredinom proleća 2022. godine. Drugi krug projekta, sa novom ekipom od dvadesetčetvoro mladih muzičara započeće na Nišvillu 2022, a završiće u Francuskoj i Belgiji tokom prve polovine 2023. godine.

Opšti cilj projekta je da se olakša kreativnost i otvorena umetnička razmena mladih romskih džez muzičara povezujući ih sa muzičkom omladinom različitog kulturnog, socijalnog, ekonomskog i geografskog porekla, razvijajući različite nivoe međukulturnog dijaloga, međukulturne saradnje i prekograničnog kretanja, povezujući Francusku, Belgiju i Srbiju. Takođe, uključivanjem romske i neromske muzičke omladine (18-32 godine) iz ove tri zemlje, povećaće se interkulturalni dijalog i svest o bogatstvu različitih romskih etničkih grupa i njihovom kulturnom uticaju naevropsku džez muziku. Organizovanje kulturnih događaja zasnovanih na bogatstvu različitog romskog uticaja na evropsku džez muziku ojačaće evropsko osećanje pripadnosti romske i neromske omladine iz Francuske, Belgije i Srbije i povećati svest da kultura predstavlja suštinski deo evropskog identitetskog mozaika kojem svi oni teže.

 Kada je reč o umetničkom – muzičkom aspektu programa, ideja je da svaki sastav predstavi romsku muzičku tradiciju svoje zemlje (odnosno, svog regiona Evrope) interpretiranu rečnikom džeza.  S obzirom da će, kada je reč o zajedničkom programu, na repertroaru biti kompozicije iz sve tri zemlje, a na osnovu predloga samih mladih muzičara i njihovih koordinatora – to će biti i prilika da mladi muzičari iz Srbije bolje upoznaju tradiciju “Manouche jazza” ili “Gypsy swinga” – autohtonih stilova karakterističnih upravo za Rome iz Belgije i Francuske, a da se Berlgijanci i Francuzi upoznaju sa romskom muzičkom tradicijom Serbije i, između ostalog, usavrše nepravilne ritmove karakteristične za Balkan.

Prednovogodišnji koncerti u centru grada

U četvrtak 30. decembra – Nišville u srcu Niša

Autor fotografije sastava Wild side je Zoran Ćirić

U sklopu prednovogodišnjih programa u centru grada koje organizuje Turistička organizacija Niša, u četvrtak 30. decembra na platou kod spomenika Kalči i Stevanu Sremcu – Nišville jazz festival poklanja sugrađanima petosatni program niških muzičara.

Program u 13 sati otvara džez sastav „Lab Organ Trio“, od 14:00 nastupa grupa „Wild Side“ programom posvećenim Leonardu Cohenu, a od 15:00 grupa „Thursady Reading Club“ – u početku neformalna postava okupljena u jeku pandemije Kovida (kada su bili zabranjeni svi muzički programi uživo). U opuštajućoj atmosferi dnevne sobe,  jezgro sastava je sa mnogim gostima snimilo na desetine izvođenja džez standardad,  koja se mogu videti na youtube kanalu grupe Thursday Reading club. Od 16 sati sa svojim bendom nastupa Pera Perašević – veteran niške rock scene, a program Nišville u srcu“, sa početkom od 17 sati zatvara blues band „Prljave sestre“.

ПРИМЕЊЕНА МУЗИКА ЗА МУЗЕЈЕ

Počinje prodaja ulaznica za Nišville 2022 po promo ceni!

Komplet za Nišville 2022 po ceni pojedinačne ulaznice!

U ponedeljak, 6.decembra 2021, tačno 8 meseci pre početka predstojećeg Nišville jazz festivala, počinje pretprodaja kompleta ulaznica za Nišvile 2022, koji će biti održan od 5. do 14. avgusta 2022 u Nišu.

Promo cena kompleta za glavni festivalski program za 25 koncerata u centralnom festvalskom prostoru (Earth & Sky stage – od 11. do 14. avgusta 2022), u prodaji su  po ceni od 1.900 dinara za parter i bočne tribine, a ova cena važiće samo za prvih 500 kompleta ulaznica!

Inače, dnevna karta za Nišville 2022 će neposredno pred festival koštati 1.900 dinara, tako da će najvernija publika kupovinom promo kompleta u prvoj fazi pretprodaje moći da prati sve programe Nišvila po ceni jedne pojedinačne ulaznice!

Nišville 2022 će 11.avgusta na Main stage-u otvoriti čuveni američki funk sastav Earth Wind and Fire Experience koji predvodi jedan od osnivača Al McKay, a u glavnom programu nastupiće i jedan od najpoznatijih big bendova na svetu – Mingus Big Bend koji baštini zaostavštinu velikog Čarlsa Mingusa. Potvrđeno je i učešće Julian Marley-a, jednog od sinova rodonačelnika rege muzike Boba Marlija, kao i nastup atraktivne egipatsko – belgijsle pevačice Nataše Atlas.

Za deset dana festivala od 5. do 14.avgusta 2022 biće izvedeno preko 300 programa na 20 scena i očekuje se učešće više od 1.000 izvođača!

Od 6.decembra kompleti ulaznica se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na www.tickets.rs  

Prodajna mesta https://www.tickets.rs/partners

www.nisville.com  

https://www.facebook.com/NisvilleJazzFestival/

https://www.youtube.com/channel/UCdt5w-rCdmvSRz8rr1kxVwQ

https://www.instagram.com/nisvillejazzfest/