Muzika

Anneke van Giersbergen u Beogradu, video najava

Youtube:

Facebook:

https://www.facebook.com/MMconcerts.rs/videos/451957890239578

TV5MONDE U POSETI NIŠVILLE JAZZ MUZEJU

Foto: Zoran Ćirić / Nišville promo (buba)

Čuvena francuska tv stanica TV5MONDE koja promoviše umetnost i kulturu snimila je prilog o jedinstvenom Nišville džez muzeju i u ubuduće će emitovati nastupe sa poslednjih festivalskih izdanja.

Javni servis francuskofonskih audiovizuelnih javnih servisa, TV5MONDE prezentuje 8 opštih, kulturnih kanala francuskog govornog područja i dva tematska kanala (deca i umetnost življenja).

Njihova misija je da promovišu francusko govorno stvaralaštvo i francuski jezik, ali i da ponude multilateralne, međunarodne, pouzdane i proverene informacije i predstave kulturno nasleđe iz celog sveta.

TV5MONDE je vodeći svetski kanal na francuskom jeziku. Privlači u proseku skoro 60 miliona gledalaca svake nedelje (kumulativna nedeljna publika).

Skoro 364 miliona domaćinstava i 120 miliona mobilnih telefona u 198 zemalja zapravo prima jedan ili više od 10 TV5MONDE kanala, sa specifičnim programima titlovanim na 13 jezika.

Saradnja Nišvila sa ovom velikom francuskom i svetskom medijskom kućom predstavljaće ubuduće značajan pomak u promovisanju festivala ne samo u zemljama francuskog govornog područja, već i u globalnom medijskom prostoru.

OSMI FESTIVAL SRPSKOG PODZEMLJA, 21. I 22. OKTOBAR, SKCNS FABRIKA

Ponosno vam predstavljamo bendove koji će nastupiti drugog dana Festivala srpskog podzemlja 22. oktobra 2022. godine. Po ustaljenoj tradiciji trudili smo se da šansu damo bendovima koji do sada nisu nastupali na našem festival, pa tako od sedam bendova samo jedan se vraća na FSP binu!

Dobrodošlicu želimo:

KRATOM je tročlani post hardcore, post punk/noise/alternative rock bend oformljen u Brutal Studiu u Novom Sadu. Bend je nastao pre dve godine i do sada je objavio jedan EP pod nazivom “ Narcissist“, a trenutno rade na prvom albumu.

https://www.facebook.com/kratom.ns

https://www.instagram.com/_kratom_/

Posle duže koncertne pauze, TONA se vraća u velikom stilu! Sa obnovljenom postavom i novim albumom koji izlazi u oktobru, baš u vreme nastupa na Festivalu srpskog podzemlja! Svoju dugu odsutnost bend opravdava tajnom turnejom po južnoameričkim džunglama gde su se prepustili čarima lagodnog života. Svako ko ih je gledao uživo zna šta može da očekuje, furioznu mešavinu roka, panka i metala, jednom rečju, seks uživo.

https://www.facebook.com/tonaband

https://www.instagram.com/tona_band_novisad/

LARSKA je Kragujevački trio koji kombinuje različite uticaje (stoner, grunge, psych, shoegaze, hardcore, desert rock) u neobičnoj postavci – bubnjevi i dve bas gitare. Njihov masivni zid zvuka uz pregršt upotrebe efekata u osnovi podseća na dobro poznate sastave iz 70ih i 90ih, no Larska uspeva da dokazanim formulama doda lični pečat uz svež i drugačiji pristup. Larska svojim debi albumom “Can’t Steal it“ 2019. pokazuje da ima zreo i izgrađen stil, a pohvale stižu sa svih strana, čemu svedoče brojne strane i domaće recenzije u kojima možete pročitati da je po svim parametrima reč o vrlo kvalitetanom albumu koji je slovio za jednog od domaćih kandidata za album godine, a po Balkanrok redakciji našao se na listi „Top 25 regionalnih albuma 2019.“

https://www.facebook.com/larskaband

https://www.instagram.com/larska_kg/

Bend PUSTOŠ je osnovan u martu 2019. godine ali je uživo aktivan tek od avgusta 2021. godine zbog rada na isključivo autorskim pesmama. Ove pesme su pretočene u album prvenac „Suton“ koji će na ovogodišnjem Festivalu srpskog podzemlja biti predstavljen publici. Pustoš broji 3 člana koji dolaze iz Inđije i donosi, po njihovom opisu, „epski atmosferični blek metal“.

https://www.facebook.com/pustos.metal

https://www.instagram.com/pustos_official/

CLAYMOREAN je heavy metal bend iz Lazarevca. Bend je nastao 2014. godine i do sada je objavio tri studijska albuma za Stormspell Records: “Unbroken”, “Sounds from a Dying World” i “Eulogy for the Gods”. Muzika benda se može okarakterisati kao spoj klasičnog i power metala, sa mnoštvom doom i epic uticaja. a nedavno je prestižni rok časopis Loudwire svrstao Claymorean u 10 najboljih novootkrivenih heavy metal bendova.

https://www.facebook.com/claymorean

https://www.instagram.com/claymorean_official/

SCAFFOLD je najstariji, aktivni domaći deathrash metal bend i ove godine slavi 30 godina postojanja. Prošle godine bend je objavio novi studijski album “Codex Gigas” čija je promocija trenutno u toku. Bend je nastupio na drugom po redu Festivalu srpskog podzemlja, a ove godine na njihov trideseti jubilej vraćamo ih na našu binu da još jednom publiku prodrmaju svojim nemilosrdnim i brutalnim metal zvukom.

https://www.facebook.com/ScaffoldMetalSerbia

https://www.instagram.com/scaffolddeathmetal/

3 A.M. (Tri sata iza ponoći) je muzička grupa ljudi čije se iskustvo proteže do početka devedesetih godina prošlog veka. Vinovnici su brojnih previranja i smena generacija i stilova koji su se nazivali hardcore zyukom, ali su ostali dosledni glavnim odlikama ovog pravca, beskompromisno rokanje i sirova poezija zaodenuta asfaltom. Bend je do sada objavio debi EP pod nazivom “Time for an awakening” a nastup na ovogodišnjem Festivalu srpskog podzemlja biće ujedno i premijerno predstavljanje publici u Novom Sadu.

https://www.facebook.com/3ambghc/

https://www.instagram.com/3am.bghc/

Uskoro ćemo objaviti spisak svih potvrđenih izlagača koji će svoje ponude i radove predstaviti posetiocima u toku oba dana festivala. Takođe, podsećamo sve da su u toku prijave za slanje radova vizuelnih umetnika koji će biti izloženi u sklopu likovnog dela programa. Tema ovogodišnjeg vizuelnog dela programa je strip u svim svojim oblicima. Više informacija možete pronaći na sajtu fesivala: https://festivalsrpskogpodzemlja.weebly.com/likovni-program-2022.html

Andergraund nema alternativu!

FSP2022

Damir Imamović, Jasna Jovićević, Maja Miliković i sastav Peria na 19. Ethno.com festivalu u Pančevu

Devetnaesto izdanje world music festivala Ethno.com biće održano 24. i 25. septembra u Kulturnom centru Pančeva. Na festivalu će nastupiti Maja Miliković, Jasna Jovićević Quinary, Peria i Damir Imamović, a ulaz na sve koncerte je besplatan. Festival organizuje Kulturni centar Pančeva, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Koncertni program festivala u Dvorani Kulturnog centra, otvoriće u subotu, 24. septembra u 20 časova kvartet Maje Miliković, kantautorke fada i sevdaha. Rođena je u Sarajevu, gde je diplomirala na Muzičkoj akademiji. Svrstava se u najbolje vokale u BiH, o čemu svedoče mnogobrojne nagrade za interpretaciju, kao i laskavi nadimak bosanska Amália Rodrigues, koji joj je nadenula novinarka portugalske televizije.

Iste večeri u 21 čas nastupiće sastav Jasna Jovićević Quinary, koji kroz muzičku improvizaciju između učesnika skladno prožima savremeni pristup kamernog ansambla. Ova grupa unosi muzičku svežinu svojom originalnošću, otvorenim formama i slobodom uokvirenom savremenim izrazom gudačkog formata.

Drugog festivalskog dana, u nedelju 25. septembra u 20 časova nastupiće makedonski sastav Peria – mračni folk bend čija muzika nastaje pod raznovrsnim uticajima, od tradicionalne muzike oblasti u kojima žive, bliskoistočne makamske muzike i nekih severnoafričkih stilova, do bluza, post-panka, atonala i džeza.

Festival Ethno.com zatvara velika zvezda regionalne world music scene – Damir Imamović. Na svoj sevdalijski put krenuo je početkom dvehiljaditih, podstaknut poznanstvom s Farah Tahirbegović, pevačicom benda Dertum. Prvi album snimio je 2006, a usledila je serija nastupa u BiH i regionu Jugoslavije. Kasnije je išao na turneje širom Evrope, do Kine, SAD-a, Meksika, Japana i Indije.

U pratećem programu festivala, u subotu 24. septembra u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, u 18.30 će biti održan tribinski program “In Memoriam Selena Rakočević”, na kome će govoriti prof. dr Mirjana Zakić, prof. dr Rastko Jakovljević, prof. Miljana Nebrigić i Slobodan Tanasijević. U istom prostoru, u nedelju 25. septembra u 17 časova biće održana radionica makamske muzike, koju će voditi Antonije Tot i Stefan Sablić.

Više informacija na http://www.kulturnicentarpanceva.rs/sr/repertoar/muzi%C4%8Dki-program/item/2151-19-ethno-com-world-music-festival

     Francuska – deo džez mreže Otvorenog Balkana


U Tirani se od 7-10. septembra na inicijativu francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove održava finalni sastanak 11 udruženja organizatora džez festivala iz Francuske, Srbije, Albanije, Makedonije i Crne Gore .


Nišville jazz festival kao jedini predstavnik Srbije učestvovao je i na osnivačkom sastanku džez mreže u francuskom gradu Dižonu od 22-26. februara ove godine.


Učesnici ovog projekta umrežavanja džez festivala sa francuske strane su gradovi Dižon i Šamberi kao i region Oksitanija, a sa strane regiona Otvoreni Balkan pored Niša i Tirane su Bitolj i Podgorica.


Francusko Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove je podržalo ovaj projekat umrežavanja gradova i džez organizatora Francuske i zemalja Otvorenog Balkana u cilju predstavljanja mladih džez muzicara, balkanske džez muzike, kao i međusobne saradnje na budućim evropskim projektima.


Završnom sastanku u Tirani prisustvuju po dva predstavnika svakog festivala i po jedan predstavnik grada. Nišville jazz festival predstavljaju Ivan Blagojević i Branislav Dejanović, a Grad Niš Miljan Ćirković.

Domaćini sastanka su Besim Petrela, direktor džez festivala u Tirani i Bertran For, direktor odeljenja za međunarodne odnose Grada Dižona u Francuskoj. Na sastanku će prisustvovati i počasni Konzul Francuske u Nišu, Saša Miljković.

Nišvil predlaže ukidanje statusa Javne Manifestacije od posebnog interesa za grad Niš

Nišvil dzez festival uputio je predlog Skupštini grada Niša da na prvoj sednici posvećenoj uvećanju gradskog budžeta za jednu milijardu dinara, vrati bar deo od 16 miliona, umanjenih na sednici 16. decembra 2021. godine, u odnosu na usvojeni budžet decembra 2019. godine. Ovim umanjenjem Nišvil je napravio ozbiljan gubitak jer nije uspeo da prikupi potrebnih 66 miliona u skladu sa usvojenim finansijskim planom Saveta festivala koji čine 8 predstavnika Skupštine grada Niša i Ivan Blagojevic kao jedini predstavnik Nišvila. Detaljan izveštaj Saveta o realizaciji Nišvila 2021 nije uvažila Uprava za društvene delatnosti, pa Nišvil smatra da je obesmišljeno   dalje postojanje Saveta, te predlaže Skupstini Grada da, ukoliko ne prihvati predlog o vrćanju Nišvilu dela sredstva – ukine Nišvil kao Javnu Gradsku manifestaciju i stavi van snage član 43 iz 2005.  godine. 

 Grad ima dovoljno drugih javnih manifestacija, a i neke koje tek čekaju taj status.

  Ovaj vid javnog i privatnog partnerstva potrajao je 18 godina i oslobađao je grad bilo kakve odgovornosti za gubitke organizatora, ali budžetom za 2022. godinu je podrška Nišvilu drastično smanjena i  vraćena na podršku iz 2012. godine, na šta Nišvil nije uspeo da odgovori uvećanim sopstvenim sredstvima, pogotovo u uslovima neverovatnih poskupljenja – kako nastupa izvodjača tako i  avio karata, tehnike za opremanje svih bina i hotelskog smeštaja 850 učesnika.

Izveštaj sa IV večeri glavnog programa Nišvilla

autor Nenad Petrović

Poslednje veče Internacionalnog Nišville jazz festivala završeno je u najboljoj atmosferi uz rege zvuke i vatromet. Na Earth/Sky Main stejdžu najpre su nastupili gosti iz Poljske Unleashed Cooperation, zatim kantri sastav iz SAD Corn Maiz, a kao treći muzičari iz Danske I think you are awesome. Američki Sastav Yellow Jackets dobio je nagradu Car Konstantin za doprinos džezu i oni su nastupili četvrti po redu. Publika je sa nestrpljenjem čekala izlazak Džulijana Marlija na scenu sa svojim rege bendom Uprasing koji je „pojačan“ vatrometom iznad tvrđave nekoliko minuta nakon ponoći. Niški muzičar Nenad Cvetičanin sa bendom Numizmatika zvanično je zatvorio 28. izdanje Nišville festivala koji je ove godine počeo 5. avgusta. Tokom 10 dana trajanja festivala nastupilo je više od 850 izvođača kroz 250 programa na 15 scena.


Sinoć na Nišvillu

Bez obzira na mestimičnu i kratkotrajnu kišu, III veče glavnog programa Internacionalnog Nišville jazz festivala održano je bez ikakvih kašnjenja i promena u redosledu izvođača. Veče su otvorili Milan Petrović kvartet i Sašo Popovski instrumentalnom muzikom sa različitim elementima fanka, bluza, svinga i svetske muzike. Zatim su se publici predstavili Igor Willcox i njegov kvartet, a potom i Nikola Kolodziejczyk jazz pijanista iz Poljske. Bend Montuno nastupao je kao četvrti izvodeći muziku u kojoj se prepliću bugarski folklor sa harmonijom džeza i modernog fusion zvuka. Oko ponoći scenu su preuzeli muzičari iz orkestra „fanki tigra“ Džamba Aguševa čuvenog makedonskog muzičara i Natacha Atlas jedan od najistaknutijih vokala u arapskom svetu. Uzavrelo veče zatvorili su Slide ride

https://youtu.be/Pxq_PLTLLEU
https://youtu.be/SIm7jVSOXLY

Sinoć na Nišvillu

izveštaj sa druge večeri Nišville jazz festivala.

Uprkos lošim vremenskim prilika, II veče glavnog programa Internacionalnog Nišville jazz festivala uspešno je održano. Na Main sceni Earth/Sky najpre je nastupao Vladimir Kostadinović Mindedness nagrađivani bubnjar i kompozitor sa svojom grupom. Nakon njih nastupili su gosti iz Izraela, Mattan Klein nagrađivani flautista sa svojim kvartetom. Kompozitor, producent i bendlider Jungsu Choi sa savremenim velikim jazz ansamblom Tiny orchestra, koji čine najbolji korejski jazz muzičari, svirao je kao treći učesnik. Oko 23h publici su se predstavili pijanista i flautista Kirk Lightsey i kvartet čiji je kolider italijanski saksofonista Piero Odorici. Magnifico, kao pretposlednji učesnik, izvođenjem svojih hitova podigao  je raspoloženje više hiljada prisutnih na maksimum. U finišu večeri slušale su se autorske pesme i obrade na gipsy način Gyass band Kurina trio.

Prigodan muzički program na filmskom festivalu “Otvoreni predeli” na Rudniku

U okviru pratećeg programa prvog izdanja međunarodnog filmskog festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces – Rudnik Festival of Innovative Cinema”) koji se održava od od 29. do 31. jula 2022. godine na Rudniku, organizatori su najavili i Prigodan muzički program prve dve  večeri nakon projekcija.

U Klubu penzionera Rudnik će 29. jula nastupiti bend Zauvar iz Gornjeg Milanovca, zajedno sa Skreč majstorom Ljubanom, a u subotu 30. jula će nastupiti projekat Lenhart Tapes iz Beograda, za kada je najavljena i “seška iznenađenja”.

“Kao pandan filmskom programu želeli smo da naš festival od samog početka ne zanemari ni muzičko stvaralaštvo, u nadi da će u narednim godinama, uz filmski festival, padine planine Rudnik, takođe postati i mesto za predstavljanje zanimljivih muzičkih iskoraka” istakao je  Staša Tomić, selektor muzičkog programa festivala,

Muzika koju Zauvar donosi je nepredvidiva, ali i uslovljena vajbom ljudi, vajbom mesta i horoskopom. Videc i Kecman su odgovorni za ritam sekciju preko koje Ljuban skrečuje i pušta razne semplove, tako da se dobija šarenolik muzički kolaž. Zauvar, kao projekat u nastajanju, se nalazi na tromeđi basa, bubnja i skreča, a njihova muzika može se opisati kao ad hoc hip-hop, breakbeat, a nekad i jazz.

Lenhart Tapes je projekat iza koga stoji Vladimir Lenhart. Ovaj muzičar tokom prethodnih deset godina izgradio je prepoznatljiv i unikatan stil semplujući naizgled nespojivu muziku na vokmenima – od fri džeza i nojza, do tradicionalnih etno zvukova i turbo folka.

Podsećamo, manifestacija “Otvoreni predeli” posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora. U Domu kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku, u takmičarskom programu će biti prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja – Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Nemojte propustiti jedinstvenu priliku!

NIŠVILLE JAZZ LETOVANJE ZA 119 EURA!

Foto: Miloš Miladinović / Nišville promo

I ove godine, Nišville jazz festival će omogućiti poštovaocima džeza i srodnih muzičkih pravaca iz drugih gradova i država da obezbede sebi komplet ulaznica i smeštaj za samo 119 evra, u okviru ponude “Džez mini letovanje na Nišvilu!”

Ovaj paket podrazumeva komplet ulaznica za festival i četvorodnevni smeštaj od 11. do 14. avgusta na bazi punog pansiona (tri obroka dnevno) u studentskom domu (dvokrevetne sobe) kod ekonomskog, tj. pravnog fakulteta u centru Grada Niša – Trg Kralja Aleksandra br 11.

Zainteresovani će Džez letovanje moći da uplate od 16. jula 2022, a preuzimanje Kompleta ulaznica predviđeno je za 11. avgust u Press centru festivala (izložbeni paviljon u Tvrđavi, u periodu od 12 do 18h).

Uplatu je potrebno izvršiti na žiro račun 340 – 11004840 – 39 Erste Banka. Potvrdu o uplati (sa ličnim podacima) treba dostaviti na e-mail adresu ticket@nisville.com (sa koga će biti potvrđena rezervacija) do 4. avgusta 2022.

Kompletne informacije o festivalu na www.nisville.com

Kreće DJ promo turneja za Nišville 2022!

Nišville DJ rezidenti nastupaju u regionu – NiSu Brothers – uživo!

Foto: Mateja Jeremić Zuks / Nišville promo

Rezidenti – disk džokeji Midnight Jazzdance bine Nišville jazz festivala, Milan Saitović – Jazzysad i Dejan Šobot – DJ Loptica uskoro kreću na promotivnu turneju u ex – YU regionu u cilju promocije Nišvile jazz festivala, koji će biti održan od 05. do 14.avgusta 2022. u Nišu.

Po prvi put festivalska promocija u Bosni i Hercegovini biće organizovana u Art Caffe Jazzwa u Brčkom, u petak, 15.jula sa početkom u 19h. Nakon nastupa u Brčkom, Jazzysad i DJ Loptica nastupiće 23.jula u Novom Sadu, 24.jula u Somboru, a nakon toga 28.07. u Ohridu, 29.07. u Nikšiću, a ova promotivna turneja Nišville festivala i Midnight Jazzdance stejdža završava se 30.jula u Kotoru!

Inače, dan ranije, u petak, 29.jula  Nišville će tradicionalno u saradnji sa Kulturnim Centrom Beograda održati press konferenciju u Beogradu od 12h u Galeriji Art Get KCB-a, a nakon press konferencije u 12:30h biće održan besplatan Nišville promo koncert Milana Petrovića i njegovog kvarteta pored fontane na Trgu Republike.

Ove godine zbog limitiranog budžeta festivala neće biti tradicionalnih Nišville promocija u Sofiji i Skoplju, niti planiranog promo koncerta u Beču.

Milan Saitović – Jazzysad je DJ i producent iz Subotice. Jedan je od pionira electro swing, new-jazz i electro tango zvuka u regionu. Stvara pod uticajem soul, jazz, boogie, hip hop, trip hop, brazilian i broken beat zvuka. Pored solo nastupa, sve češće je fokusiran i na rad sa svojim bendom Jazzysad Combo i promociju srpskih džez izdanja kao i balkanske džez scene van granica Srbije.

Jazzysad je prvi DJ iz Jugoistočne Evrope koji je priznat i poznat kao host autorske emisije u Japanu. „Jazzysad Sessions“ se već neko vreme sa uspehom emituje i na tokijskom Wah radiju. Jazzysad emisije se inače emituju na brojnim radio stanicama u regionu i u svetu: CG, BiH, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Maroko, itd. Nastupao je sa brojnim imenima međunarodne scene poput Shuya Okino, Rainer Trueby, Joey Negro, Perry Louis, DJ Maestro, Valique, Faze Action, Jazzcat, The Jazz Pit, Parov Stelar, Mario Biondi, Nicola Conte…

DJ Loptica Niš

Dejan Šobot – DJ Loptica je rođen i živi u Nišu. Sa muzikom i uz muziku je od kad zna za sebe, a ono čega se ne seća, ima na fotografijama. Nekada u prvom timu sledećih insitutucija: Fast Radio, Happy House, Exit Festival i Nisomnia. Na Nišville Jazz Festivalu radi kao stejdž menadžer na River, Earth i Sky binama.
Sa Milanom Saitovićem (Jazzysad) već duže vreme čini jedinstveni DJ duo NiSu Brothers.  
Autor je ’’Loptanja’’ koje se emituje na nekoliko internet radija, a od skoro i na JMR, svake druge srede u mesecu. 


Kompletne informacije o festivalu: www.nisville.com

U utorak ispred Jazz muzeja u Tvrđavi

„Čekajući Nišville“ uz Fischermanns Orchestra!

Dvanaestočlana švajcarska grupa Fischermanns Orchestra (https://www.fischermanns-orchestra.ch/  ) održaće će u utorak, 12. jula, sa početkom u 20:00 koncert ispred NIšville jazz muzeja u Tvrđavi, a u sklopu najve Nišville jazz festivala 2022 – čiji glavni program počinje tačno za mesec dana.

Fischermanns Orchestra je sastav koji tokom 15 godina postojanja beskompromisno istrajava u eksperimentu kombinovanja različitih muzičkih stilova – od tradicionalnog do free jazza, različitih rock pravaca world music… Rečju –  pokrivaju čitav dijapazon od marching bendova Nju Orleansa, do panka, elektronse muzike i različitih uticaja tradicionalne muzike sa svih meridijana … Nastupali su na četiri kontinenta, a koncert u Nišu je deo letnje „Blue Sky“ turneje tokom koje će obići dvadesetak zemalja Mediterana, Balkana i Centralne Evrope. Gotovo neprekidno u pokretu Fischermanns Orchestra  je i bukvalno „on the road band“ jer na turneje uglavnom kreću svojom „žutom podmornicom“, hotel – nightliner autobusom. O njihovoj posvećenosti i veri u ono što rade govore i zapažanja mnogih kritičara i promotera da uvek daju svoj maksimum bez obzira na to da li nastupaju u prestižnoj Sali, nekom poznatom klubu, festivalskoj sceni ili na ulici. Ma koliko njihova muzila u nekim trenucima delova složena i kompleksana, radost zajedničkog muziciranja ovog orkestra je nešto što mogu da prepoznaju i oni koji sebe baš i ne smatraju ljubiteljima avangardnijeg zvuka. Njihovi „neformalniji“ nastupi (kakav će biti i ovaj ispred Nišville jazz muzeja) često se nastave kao spontani jam session – pa zato i poruka niškim muzičarima da na ovaj koncert obavezno ponesu i svoje instrumente.

Povoljnija cena ulaznica za Nišville 2022 do 11.jula!

USKORO U PRODAJI ULAZNICE ZA VIP TRIBINU!

Foto: Dušan Mitić Car i Nišville promo

Predstojeći Nišville jazz festival održaće se od 5. do 14. avgusta 2022, a glavni festivalski program će biti održan od četvrtka do nedelje, od 11. do 14. avgusta 2022. godine na Platou niške Tvrđave. Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 250 programa na 15 scena na kojima će nastupiti oko 850 izvođača!

Do nedelje, 10. jula u prodaji su Kompleti ulaznica po ceni od 3.000 rsd i Pojedinačne karte po ceni od 1.500 dinara! Od ponedeljka, 11. jula 2022, Komplet ulaznica iznosiće 3.900 rsd, a Pojedinačna karta će koštati 1.900 dinara!

Takođe, od ponedeljka, 11.jula u prodaji će biti i ulaznice za VIP Tribinu – VIP Kompleti po ceni od 5.900 rsd, kao i Pojedinačne VIP Ulaznice po ceni od 2.900 rsd!

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na https://new.tickets.rs/tour/nisville_jazz_festival_2022_65

Prodajna mesta https://new.tickets.rs/salepoints

Inače, sledeće izdanje Nišville jazz festivala će pored bogatog muzičkog programa na više stejdževa u Tvrđavi, na Trgu Kralja Milana i na Amfiteatru keja na Nišavi, posetiocima ponuditi i kvalitetan internacionalni program u okviru Nišville jazz teatarskog festivala, kao i mnoštvo dokumentarnih i igranih filmova sa muzičkom tematikom – Nišville Movie Summit 2022. Svi prateći programi za posetioce su besplatni, a ulaznica se plaća samo za glavni festivalski program.

Kompletne informacije o programu festivala: www.nisville.com

Još jedna džez legeda stiže u Srbiju

George Cables na Nišvilu 2022

George Cables – jedan od najznačajnijih  džez pijanista i kompozitora današnjice nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu, u petak 12. avgusta u kvartetu čiji je kolider italijanski saksofonista Piero Odorici. Članovi kvarteta su i renomitrani američki džezeri Darryl Hall (kontrabas) i Jerome Jennings (bubnjevi).

Gerorge Cables (1944), je tokom karijere duže od pet decinija nastupao šiom sveta i ostavio značajan trag u džez diskografiji. Pod svojim imenom je objavio četredestak albuma, i još sedamdesetak, kao član sastava drugih velikana – što samo potvrđuje njegov rejting klaviriste zadivljujuće tehnike i “zaokruženog rukopisa” , koji svoj stil uvek odlično prilagodi različitim džez ekspresijama.  Nakon klasičnog muzičkog obrazovanja u rodnom Njujorku, upisije srednju školu scenskih umetnosti, a studije klavira nastavlja na koledžu “Mannes” gde se konačno opredeljuje za džez i pridružuje sastavu Jazz Samaritans u kojem su svirali tada mladi Billy Cobham, Lenny White, Srteve Grosman… Godine 1969. dobija pozive da se pridruži legendarnim postavama koje su predvodili Max Roach, Art Blakey… Sonny Rollins sa kojim odlazi u Kaliforniju. Usledili sunastupi i snimanja  sa pregršt džez velikana međum kojima su i Joe Hwenderwson, Freddie Hubbard, Woody Shaw, George Benson…. ali se kao vrhunac Cablesove karijere smatraju saradnje sa saksofonistima  Dexterom Gordonom (1977- 1979) i  Artom Pepperom  od 1976. pa sve do Pepperove smrti – 1982. godine. Sa Artom Pepperom, Cables je snimio petnaestak albuma među kojima se nekoliko (a pre svega duo album “Going Home”) smatraju prekretnicama u džezu. Od tada često vodi sastave pod svojim imenom ali je i dalje veoma tražen kao gost sastava koje su predvodili Elvin Jones, Nat Adderley, John Abercrombie, Gary Bartz, Cecil Bridgewater, Ray Brown, George „Red“ Callender, Ron Carter, Tony Williams, Don Cherry, Stanley  Clarke, Jimmy Cobb, Billy Cobham, Jack Dejohnette, Ray Drummond, Peter Erskine….

            Piero Odorici je rođen u Bolonji (1962), a posle studija klasične muzike usavršava džez sa dvojicom značajnih saksofonista savremenog džeza (Sal Nistico i Steve Grossman). Nastupao je i snimao sa čuvenim Mingus Big bandom i sarađivao je sa čitavom plejadom velikih američkih džez imena (Elvin Jones, Nat Adderley, John Abercrombie, Gary Bartz, Ray Brown, George „Red“ Callender, Ron Carter, Tony Williams, Joe Chambers, Don Cherry, Stanley Clarke, Jimmy Cobb, Billy Cobham, Jack Dejohnette, Eumir Deodato, Ray Drummond, Peter Erskine…), kao i sa vrhunskim italijanskim muzičarima (Antonio FaraòEnrico Pieranunzi, Massimo Urbani, Roberto Gatto, Danilo Rea), ali je istovrmeno i veoma tražen kao studijski muzičar od strane umetnika drugih muzičkih žanrova:  Luciano Pavarotti, George Michael, Grace Jones, Gloria Gaynor, Lucio Dalla, Gianni Morandi, Jovanotti,…).

George Cables Trio & Piero Odorici – Catania Jazz – 8 dicembre 2021, Teatro ABC

Art Pepper and George Cables – Isn’t She Lovely

Nišvilu – 2, Love festu – 7 miliona!


 Ministarstvo trgvine, turizma i telekomunkacija Srbije nastavilo je praksu ponižavanja Nišvil džez festivala tokom mandata aktuelne ministarke Tatjane Matić, tako da je na poslednjem konkursu za dodelu  dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma – smanjilo izdvajanje za jedan od 10 najboljih evropskih festivala po londonskom Gardijanu, na 2 miliona. Nišville jeste na drugom mestu po odobrenim sredstvima, ali je, po odluci Ministarstva najviše sredstva sredstava dodeljeno Love festu iz Vrnjačke Banje – 7 miiona, odnosno, 3,5 puta više nego Nišvilu .

Nišvil podseća da je tokom mandata prethodnog ministra Rasima Ljajića odnos  bio obrnut  – Nišvil je dobijao 4 miliona, a Love Fest 2 miliona, pa upućuje pitanje Ministarstvu  kojim su se kriterijuma rukovodili, ako je opšte poznata činjenica da Nišvil posle Exita generiše najveća sredstva u budžet Srbije i privlači, posle Exita, najvise turista. Po podacima Turističke organizacije Niša, prošle godine tokom Nišvila – 70% gostiju u hotelima činili su strani turisti.
 Nišvil je proglašen turističkom manifestacijom Prve kategorije, a dobitnik je i nagrade Zlatni Cvet istog tog Ministarstva.
  Direktor Nišvila Ivan Blagojević, nezadovoljan permanentnim umanjenjem podrške, kaže da Nišvil naredne godine neće učestvovati na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
   On podseća i da nisu uspeli  prethodni apeli Vladi Srbije od strane grupacije organizatora događaja pri Privrednoj komori Srbije.

-Grupacija, čiji sam ja aktuelni predsednik, nekoliko puta je predložila da Ministarstvo finansija kroz godišnji budžet sagleda još tri najznačajnija srpska festivala, odnosno, na isti način kako je već godinama sagledan Exit . Na ovaj način Vlada Srbije bi  pomogla najznačajnim srpskim festivalima da već usvojenim budžetom decembra znaju na kakvu pomoć mogu da računaju a ne da čekaju odluku Ministarstva turizma sredinom juna  – zaključuje direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Promo cena Kompleta za Nišville 2022 do ponedeljka, 30.maja!

U PRODAJI POJEDINAČNE ULAZNICE ZA NIŠVILLE 2022!

Predstojeći Nišville jazz festival održaće se od 5. do 14. avgusta 2022, a glavni festivalski program će biti održan od četvrtka do nedelje, od 11 do 14. avgusta na Platou niške Tvrđave.

Trenutno je aktuelna promo cena Kompleta ulaznica za Parter i bočne Tribine od samo 2.500 dinara za 25 koncerata u centralnom festivalskom postoru, odnosno 100 dinara po koncertu!

Od ponedeljka, 30.maja 2022 Komplet Ulaznica će koštati 3.000 dinara, a u prodaji će biti i Pojedinačne Ulaznice za Parter i Tribine po ceni od  1.500 dinara za jedno veče.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na https://new.tickets.rs/event/nisville_komplet_1203

Prodajna mesta: https://new.tickets.rs/salepoints

Inače, sledeće izdanje Nišville jazz festivalaće pored bogatog muzičkog programa na više stejdževa u Tvrđavi, na Trgu Kralja Milana i na Amfiteatru keja na Nišavi, posetiocima ponuditi i vrlo kvalitetan internacionalni program u okviru narednog Nišville Jazz Teatar festivala, kao i mnoštvo dokumentarnih i igranih filmova sa muzičkom tematikom – Nišville Movie Summit 2022. Svi prateći programi za posetioce su besplatni, a ulaznica se plaća samo za glavni festivalski program.

Više o izvođačima na oficijelnom sajtu festivala http://nisville.com/sr/blog/

Eksponati ispred Džez Muzeja Nišvila nisu više opasnost visokog rizika!

Foto: Zoran Ćirić

Komunalna policija opštine Crveni Krst u čijoj je nadležnosti niška Tvrđava obavestila je Nišville fondaciju da reklamni eksponati “folksvagen buba” i  “trabant” sa slikama izvođača prethodnih izdanja festivala, kao i kontrabas i saksofon od stiropora i koncertna bina mogu ostati i nadalje ispred muzeja ukoliko Nišville dobije odobrenje za zauzeće javne površine. Drugačije rečeno, ako se plati zakup pomenutog prostora na način kako to rade kafići pored muzeja za svoje letnje bašte, eksponati mogu da ostanu. U protivnom, biće uklonjeni.
 Nišville će se najpre za uslove korišćenja javne površine, odnosno prostora ispred Džez Muzeja obratiti Upravi za Imovinu Grada Niša, kojoj inače redovno plaća zakup prostorija za muzej, jer smatra da je nelogično da postoje dva “titulara” u Tvrđavi: jedan za sam muzej, tj gradska Uprava za Imovinu i drugi, za dolazni prostor do samog muzeja, tj opština Crveni Krst.
Ovo je važno pogotovo zato što deo ispred muzeja nije deo centralne saobraćajnice u Tvrđavi, već zasebno izdvojeni prostor neraskidivo povezan sa samom zgradom u kojoj je muzej.
Takođe, Nišville od svojih skromnih sredstava sve vreme plaća Gradu zakup zgrade za muzej, dok recimo sportska udruženja građana ne plaćaju korišćenje stadiona, sportskih hala i bazena, pa bi izdvajanje dodatnih sredstava za zakup prostora za eksponate svakako dodatno opteretilo festival.
Izlišno je reći da je muzejska delatnost krajnje neprofitabilna i ne može finansijski pokriti ni utrošak električne energije, a kamoli troškove zakupa ili plata zaposlenih.

Ipak, samo postojanje Nišville Džez Muzeja stavlja Grad Niš ispred najvećih prestonica kulture Evrope, a postavljeni eksponati oduševljavaju brojne turiste.

Danas, 18.maja, kada se obeležava SVETSKI DAN MUZEJA, Nišville će građanima priuštiti besplatan program na bini ispred Džez Muzeja u Tvrđavi, gde će od 19h nastupiti niški sastav STONED HEADS. Ulaz u Nišville Džez Muzej je besplatan, u periodu od 10h do ponoći.

http://nisville.com/sr/nisville-obelezava-noc-muzeja-u-sredu-18-maja/

FB Event https://fb.me/e/2p6rYoqPY

Nišville volonteri 2022 – spoj iskustva i mladosti!

Nišville Jazz Festival i ove godine mladim, ali i starijim ljudima pruža jedinstvenu priliku da doprinesu jednoj od najvećih srpskih i evropskih kulturnih manifestacija, a u isto vreme na produktivan i zabavan način iskoriste deo leta i unaprede sebe kroz aktivan i atraktivan volonterski program.

INTERNATIONAL JAZZ DAY BY NIŠVILLE

NIŠVILLE DANAS OBELEŽAVA  „SVETSKI DAN DŽEZA“ U NIŠU I BRISELU!

Foto:  Zoran Ćirić – Nišville ROJAZE Orchestra
Nišville promo – plakat i baner
Thursday Reading Club – Facebook strana benda

Nišville jazz festival će danas, 30.aprila tradicionalno obeležiti „Svetski Dan Džeza“ kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institut of Jazz.

Za ovogodišnji, 11.-ti INTERNATIONAL JAZZ DAY biće održan matine program u Nišu, sa početkom u 13h na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti niški jazz sastav Thursday Reading Club, a u Briselu će na centralnom gradskom Trgu u 19h nastupiti Nišville Rojaze Orchestra u sklopu ROJAZE projekta, zajedno sa mladim sastavima iz Belgije i Francuske. Ukupno 24 muzičara iz tri države izvešće zajednički program u čast svetskog Dana Džeza.

Thursday Reading Club je bend sastavljen od prekaljenihniških jazz muzičara, a danas u 13h ispred  Jazz muzeja u niškoj Tvrđavi nastupiće u postavi: Bojan Petrović Boki – truba, Filip Stipsić – tenor saksofon, Lazar Petrović – gitara, Čedomir Ilić – kontrabas i Josip Hartl Joško – bubnjevi.

Nišville Rojaze Orchestra nastupiće večeras od 19h u prestonici Belgije, u sledećem sastavu: Zlata Marinković – vokal, Vanja Hartl – perkusije, Andrej Ilić – bubnjevi, Andrej Maksimović – truba, Andrija Zdravković – gitara, Mladen Milošević – klavir, Nikola Bajramović – violina, Petar Plavšić – bas i Bojan Bojković – klavijature.

Inače, poslednji dan aprila proglašen je pre 11 godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Svim ljubiteljima džez muzike čestitamo Međunarodni Dan Džeza!

Thursday Reading Club – Facebook strana benda

www.nisville.com

Nišvil bend na „Balkan trafik“ festivalu u Briselu

Sastav Nišville jazz festivala nastupiće večeras, 29. aprila na festivalu „Balkan Trafik“ (https://www.balkantrafik.com/ ) koji se krajem ove sedmice održava u Briselu. Ovaj nastup se održava i u sklopu projekta „Roma Jazzing Europe – ROJAZE“, podržanog od EU fonda „Kreativna Evropa“, a koji okuplja mlade muzičare iz Francuske, Belgije i Srbije.

Na Balkan Trafik festivalu ove godine nastupaju i: Goran Bregović, internacionalni sastav „Balkan Jazzovic“,  koji čineTeodosi Spasov, Vasil Hadžimanov, Nathan Daems, Oliver Josifivski, Aleksandar Petrov i Simon Leleux; takođe internacionalni sastavi „Rasta Zeneca ft. Amparo Sanchez & Yuri Gurzhy“ i „The last original Balkan All stars“….kao i mnogi drugi world music sastavi sa šireg područja Balkana.

Posle nastupa u Briselu, cela ekipa projekta odlazi u Francusku gde će projekat ROJAZE biti predstavljen i na festivalu „Welcome in Tziganie“ u Seissanu., gde su headlineri „Gipsy Kings“

 Bonus nastup za „Internacionalni dan džeza“

 U sklopu Balkan Trafik festivala u Briselu, dvadestečetvoro mladih muzičara iz Belgije, Francuske i Srbije – učesnika prvog ciklusa ROJAZE projekta, obeležiće još jednim festivalskim  nastupom, u subotu 30. aprila – „Internacionalni dan džeza.“  Osim ovim programom, Nišville će Internacionalni dan džeza obeležiti i u Nišu nastupom sastava „Thursday Reading Club“ u 13 sati ispred Nišvil jazz muzeja u niškoj Tvrđavi.

 INTERNATIONAL JAZZ DAY BY NIŠVILLE

NIŠVILLE 30. APRILA OBELEŽAVA  „SVETSKI DAN DŽEZA“ U NIŠU I BRISELU!

Foto: Zoran Ćirić – Nišville ROJAZE Orchestra
Nišville promo – plakat i baner
Thursday Reading Club – Facebook strana benda

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno obeležiti „Svetski Dan Džeza“ u subotu, 30. aprila, kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institut of Jazz.

Za ovogodišnji, 11.-ti INTERNATIONAL JAZZ DAY biće održan matine program u Nišu, sa početkom u 13h na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti niški jazz sastav Thursday Reading Club, a u Briselu će na centralnom gradskom Trgu u 21h nastupiti Nišville Rojaze Orchestra u sklopu ROJAZE projekta, zajedno sa mladim sastavima iz Belgije i Francuske. Ukupno 24 muzičara iz tri države izvešće zajednički program u čast svetskog Dana Džeza.

Thursday Reading Club je bend sastavljen od prekaljenihniških jazz muzičara, a u subotu, 30.aprila ispred  Jazz muzeja u niškoj Tvrđavi nastupiće u postavi: Bojan Petrović Boki – truba, Filip Stipsić – tenor saksofon, Lazar Petrović – gitara, Čedomir Ilić – kontrabas i Josip Hartl Joško – bubnjevi

Nišville Rojaze Orchestra nastupiće istog dana u prestonici Belgije u sledećem sastavu: Zlata Marinković – vokal, Vanja Hartl – perkusije, Andrej Ilić – bubnjevi, Andrej Maksimović – truba, Andrija Zdravković – gitara, Mladen Milošević – klavir, Nikola Bajramović – violina, Petar Plavšić – bas i Bojan Bojković – klavijature.

Inače, poslednji dan aprila proglašen je pre 11 godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Svim ljubiteljima džez muzike čestitamo Međunarodni Dan Džeza!

www.nisville.com

Gitara Paul Reed Smith – u Nišvil džez muzeju

Fotografija: iz Arhive Nišville jazz festivala

Narednih dana u Nišvil muzeju biće izložen vredan eksponat gitara Paul Reed Smith koju između ostalih koriste Santana i John McLaughlin. Gitara je poklon Ratka Zjače – uglednog kompozitora, džez gitariste i profesora džez odseka na Univerzitetu u Roterdamu.  

 Zjača je kolekcionar najvrednijih gitara današnjice i poklonio je izuzetan primerak iz svoje bogate kolekcije Nišvil muzeju kao znak poštovanja za sve što Nišvil čini za promociju džez umetnosti.
 U propratnom pismu Ratko Zjača je naveo:
  „Oduševljen sam što je Srbija jedna od retkih zemalja koja poseduje džez muzej i tako veliki i ugledan festival kakav nemaju daleko bogatije zemlje.
 Živim i radim više od 30 godina u Roterdamu koji organizuje najveći evropski dzez festival „North Sea“ na kome sam nastupao, kao i na Nišvilu – i mogu da kažem da Nišvil ima daleko bolju atmosferu, organizaciju i publiku  – iako ima pedeset puta manji budžet. Zajedno su opravdano uvršteni od strane londonskog Gardijana medju 10 najboljih evropskih džez festivala.
Nišvile zaslužuje daleko veću podršku kojim bi, siguran sam , privukao više tirosta nego moj North Sea festival.  Privilegija je biti učesnik Nišvila. Gitara je moja skromna zahvalnost Nišvilu za sve što je uradio u misiji  promocije istinske kulture i pokretanja džez muzejn a jedinstvenog u Evropi“ – stoji u pismu Ratka Zjače.