Muzika

O sudbini Nišvila – 6. februara

  Da li će se Nišville džez festival održati ove godine u Srbiji – jedina je tačka dnevnog reda Saveta Nišvil festivala,  zakazanog za ponedeljak 6. februara.

 Ovo će najverovatnije biti i poslednja sednica Saveta u ovom sazivu.

 Direktor Nišvilla Ivan Blagojević kaže da je održavanje festivala ugroženo zbog enormnih skokova troškova – kako honorara izvodjača i avio letova, tako i infrastrukture festivala, tribina, razglasa, rasvete, hotelskih i drugih tehničkih troškova.

-Tokom godina korone, kaže Blagojević, budžet festivala je značajno smanjen u odnosu na najbolja izdanja 2018. i 2019. godine, tako da uz aktuelnu inflaciju, nismo spremni da stvaramo nove gubitke niti smo u mogućnosti da održimo dostignuti kvalitet festivala koji je Nišvil preporučio londonskom Gardijanu da ga uvrsti medju 10 najboljih evropskih festivala.

Prošle godine Nišvil je organizovao 137 koncerata, 16 pozorisnih predstava, 82 filma i 50 različitih performansa,  izlozbi i promocija

Grčka dark wave atrakcija Selofan stiže u Dom omladine!

Grčka je scena vrlo plodna i jedna od najvibrantnijih u Evropi, pogotovo ako pričamo o stoner, psihodeliji i srodnim žanrovima, a sada će se paleta sjajnih grčkih koncerata u Beogradu proširiti i na nešto mračniji zvuk. Premijerno u Beogradu dolazi atinski cold/dark wave duo Selofan! Datum koncerta je 23. februara 2023., a mesto održavanja je Dom omladine. Early bird ulaznice mogu da se kupe preko sustava Tickets.rs po ceni od 1500 dinara do 31.12., nakon toga će im pretprodajna cena biti 1900 dinara.

Selofan je nastao 2012. u Atini, a čine ga Ioanna Pavlidou, koja je tad bila DJ, i Dimitris Pavlidis, koji je bio tonac u istom klubu kao i Joanna pa su vrlo brzo došli na ideju da osnuju bend. Nisu mogli odoleti sirenskom zovu gotike 80-ih, koji kombinuju sa synth i analognim zvukom, ali istovremeno vole da odlutaju i u druge žanrove, što ih sve skupa čini poprilično jedinstvenom pojavom. Njihove pesme vrlo su intenzivne, kako kroz melodije, tako i kroz liriku pored koje je teško ostati ravnodušan, a skloni su da je interpretiraju na raznim jezicima: Joanna ističe da joj je najlakše i najprirodnije izraziti se na nemačkom jer je živela u Saarbrückenu nekoliko godina. Dosad su izdali šest albuma, a poslednji od njih, vrlo simboličnog naziva “Partners in Hell” promovisaće ovom prilikom u Domu omladine. Takođe imaju i vlastiti label, Fabrika Records. Sve u svemu, čini se da svi ljubitelji gotike, dark wavea i crnila 80-ih ne smeju da propuste ovaj koncert!

FB: https://web.facebook.com/selofan.funpage

YT:https://www.youtube.com/watch?v=U9GNqQEwc7w

SP: https://open.spotify.com/artist/1StVGGYOC5FM3aNpJQ74Vj

IG: https://www.instagram.com/selofan_official/?hl=en

Fb event: https://www.facebook.com/events/692079555983139

Nišvil u minusu 11.2 miliona

Nisville – photo D.M. Car

 Savet Nišvila koji čine 8 predstavnika Grada Niša i 1 predstavnik Nišvila usvojio je septembra programski i finansijski izvestaj 28. izdanja Nišvila . Izmedju  5. i 14. avgusta održano je 137 koncerata, 16 pozorišnih predstava, prikazano 82 filma i organizovano još 56 performansa, izložbi i promocija.
 Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da su ukupni rashodi festivala 65.820.000 dinara, a prikupljeno je svega 54.546.000 dinara . Ostali su neisplaćeni troškovi zakupa bina, tribina, razglasa, svetla, hotelskog smeštaja, štampanog materijala, a prvi put posle puno godina i deo troškova  izvodjača – u ukupnom iznosu od 11.274.000 dinara. Grad Niš po ugovoru nema obavezu pokrivanja gubitaka Nišvila. Razlozi gubitaka su pored slabije zainteresivanosti sponzora, loših  vremenskih prilika i ogroman  skok svih troškova. Gubitak bi svakako bio manji da je Grad podržao Nišvil istovetnim iznosom kao pre početka pandemije Covida 19.
 Kako bi se izbegli sukobi sa lokalnom budžetskom inspekcijom, Nišvil je angažovao  licenciranu revizorsku kuću koja je dala pozitivan izvestaj utrošenih sredstava. Iako se lokalna budzetska inspekcija gasi 31. decembra ove godine, Nišvil se nada da nikada više neće morati da objašnjava budućoj republičkoj budžetskoj inspekciji opravdanost plaćanja pratecih programa festivala, niti zamene benda Earth, Wind and Fire  grupom Gipsy Kings zbog bolesti Al McKay-a.
 “Šteta koju je Nišvilu nanela lokalna budžetska inspekcija svojim nestručnim tumačenjem zakonskih propisa , delimično ce biti ispravljena presudom Upravnog Suda, ali to će teško popraviti odnos Grada prema Nišvilu.
 Niko iz gradskog rukovodstva se od septembra do danas nije zainteresovao kako će Nišvil pokriti svoje gubitke, niti pokazao želju da Nišvil ostane u Nišu, tako da mislim da sam bio u pravu kad sam letos izjavio da niko neće zaplakati za Nišvilom” – izjavio je direktor Ivan Blagojevic

  Nišvil je obustavio do daljnjeg potpisivanje ugovora sa izvodjačima za Nišvil 2023 (za izdanje koje bi trebalo da se održi u Nišu), iako je već više od 120 bendova poslalo svoje ponude, a prvi put u ovo doba godine  nije pustio u  prodaju  komplete ulaznica za predstojeće izdanje.

Veliki bendovi zaobilaze Srbiju

Festivalski centar Srbije u cajtnotu!

Nisville – photo D.M. Car

Sedam najvećih srpskih muzičkih festivala (EXIT, Guča, Nišvil, Beer fest, Love fest, Arsenal i Music week) saglasili su se da otpočnu osnivanje Festivalskog Centra Srbije na poslednjoj sednici Grupacije organizatora Srbije kojom je predsedavao direktor Nišvila Ivan Blagojević.

  Nakon toga u Vladi Srbije organizovan je susret predstavnika ovih  festivala sa visom savetnicom premijerke za Kreativne Industrije i turizam Anom Ilić koja je svojevremeno pomogla osnivanje Filmskog Centra Srbije. Zaključak sastanka je da se hitno krene u izradu studije benefita koje Srbija ima od funkcionisanja ovih festivala na sličan način kako je Ekonomski fakultet uradio studiju prilikom formiranja Filmskog Centra.

 Predsednik Grupacije Ivan Blagojevic izjavio je da trenutno prikupljaju ne baš povoljne ponude za izradu studije mada lično smatra da time dokazujemo opšte poznatu stvar jer država odlično zna svoje prihode kako od pojačane turističke posete i upošljavanja velikog broja izvršioca tokom održavanja svih ovih festivala tako i medjunarodne promocije Srbije . Izražavajući bojazan da studija neće biti gotova do rasprave o ovogodišnjem budžetu, Blagojević predlaže prelazni modus pomoći svim ovim festivalima kojima je aktuelna kriza nanela brojne gubitke, kroz namensko jačanje budžeta Ministarstva Turizma iz koga bi bilo moguće i značajno uvećati podršku Exitu koji je jedini poslednjih godina sagledan u godišnjem budžetu Srbije ali i sagledati i ostalih šest festivala kroz budžet skromnim sredstvima. Na ovaj način bi se ovih šest festivala poštedelo procedure apliciranja na konkursu čijie rezultate čekaju do juna svake godine. To je ukupno daleko manji iznos od jedne milijarde i 850 miliona koliko je trenutna podrška Filmskom Centru.

 Bez podrške drzave festivali neće moći da se izbore sa rastućom inflacijom i angažovaće manje značajne izvodjače što će za posledicu imati slabiju turističku posetu i manje povraćaja prihoda u budžet Srbije a i lokalnih samouprava. Većina velikih bendova već je počela da zaobilazi Srbiju tokom svojih turneja, kakav je slučaj sa svetskom turnejomDepeche mode koji nastupaju u Zagrebu, Budimpešti i Bukureštu.  

 Tokom sastanka u Vladi bilo je razumevanja za drugi zahtev Grupacije da se poreskim olakšicama pomogne festivalima tako sto će se smanjiti ili potpuno ukinuti placanje 25 % poreza na dobit stranih bendova koji u praksi plaća organizator. Nasuprot stranim bendovima strani filmski producenti posredstvom Filmskog Centra dobijaju povraćaj od drzave 25% na sve prikazane troškove  veće od 300.000 eura.

Alex B. and the Fergusons i Joe Lovano & Marcin Wasilewski Trio na zatvaranju 25. Pančevačkog džez festivala

Alex B. and the Fergusons i Joe Lovano & Marcin Wasilewski Trio na zatvaranju 25. Pančevačkog džez festivala

Na 25. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 6. novembra 2022. u Kulturnom centru Pančeva, publika će moći da pogleda osam koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine. Poslednje festivalske večeri, u nedelju 6. novembra nastupiće sastav Alex B. and the Fergusons i Joe Lovano & Marcin Wasilewski Trio.

Koncertno veče u Dvorani KCP-a će u 20 časova otvoriti sastav sastav Alex B. and the Fergusons, koji predvodi naša poznata džez pevačica Aleksandra Bijelić.

Aleksandra Bijelić jedna je od vodećih vokalistkinja iz Srbije, bilo da se radi o klasičnom džez pevanju u čijim okvirima se posebno ističe izuzetnom tehnikom i osećajem za improvizaciju, saradnji sa zvezdama pop i rok scene u ulozi pratećeg vokala ili, pak, primenjenim radom na reklamama, filmu, dečjim programima ili sinhronizaciji crtanih filmova (Princeze sirene, Lenji grad, Vipo i drugi). Alex B. and the Fergusons će na 25. Pančevačkom džez festivalu predstaviti autorski materijal koji bi na albumu Neko drugi trebalo da bude objavljen do kraja 2022. godine.

Koncertno veče  i čitav festival u 21:45 zatvoriće čuveni američki saksofonista Joe Lovano, koji će ovom prilikom nastupiti sa Marcin Wasilewski Triom iz Poljske.  

Joe Lovano je od devedesetih godina prošlog veka do danas na prvoj liniji postbapa, kao izrazito ekspresivni improvizator, majstor svingovanja čiji fleksibilni baperski stil zadire i u sfere modalne i slobodnije improvizacije. Marcin Wasilewski Trio je pažnju i lovorike stekao unutar ansambla legendarnog trubača Tomaša Stanka, pre nego što su i sami krenuli samostalnim, podjednako uspešnim putem. Lovanova sposobnost da istovremeno dopuni i proširi osobenu estetiku ovog klavirskog trija – svirajući sa otklonom rezervisane snage koja bi u drugačijem okruženju prosto eksplodirala – funkcionisala je veoma efikasno u postavci gde je u ansamblu svirao tek kao „prateći” muzičar. Podjednako izvrsni rezultati očekuju se i u njegovoj ulozi lidera ovog jedinstvenog kvarteta.

Pančevački Jazz festival održava se uz pokroviteljstvo i podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa Republike Poljske, Ambasade Izraela u Beogradu, Ambasade Savezne Republike Nemačke Beograd, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Gete instituta i Austrijskog kulturnog foruma Beograd.

Erik Friedlander, Ofer Mizrahi i Kühn Fu na programu druge večeri 25. Pančevačkog džez festivala

Na 25. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 6. novembra 2022. u Kulturnom centru Pančeva, publika će moći da pogleda osam koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine. Druge festivalske večeri, u subotu 5. novembra nastupiće Eric Friedlander’s „The Throw”, Ofer Mizrahi, i bend Kühn Fu.

Koncertno veče u Dvorani KCP-a će u 20 časova otvoriti sastav čeliste Erika Friedlandera „The Trow“, koji uz njega čine renomirani muzičari američke scene – pijanista Uri Caine, basista Mark Helias i bubnjar Ches Smith.

Erik Friedlander je na njujoršku scenu devedesetih godina prošlog veka stupio na velika vrata sarađujući kako sa respektabilnim imenima iz sveta improvizovane i džez muzike kao što su John Zorn ili Dave Douglas, tako i sa vinovnicima tamošnje alternativne rok scene. Svesno se odmakavši od džez tradicije i reputacije retro-bapera, Friedlander je uspeo da stvori obilje spiritualne i uzbudljive muzike u maniru koji je u međuvremenu postao prepoznatljiv kao samo njegov.  Friedlenderova muzika najčešće obitava u prostoru avangarde, ali tonalnost i sonantnost su upravo kvaliteti koji njegovoj muzici omogućavaju nijansiranost jezika, čime ostvaruje neophodnu interakciju između melodijskih linija, improvizacije i konačno zaokruženog autorskog dela – kompozicije.

Koncertno veče u 21:45 nastaviće se koncertom izraelskog muzičara Ofera Mizrahija koji svira na jedinstvenoj 24-ožičanoj gitari.

Mizrahi je zvučni istraživač čija je muzika odraz u ogledalu njegovog nomadskog životnog puta i težnje ka postizanju iskonske lepote zvuka. Zajedno sa članovima svog trija, čelistkinjom Leat Sol Sabah i kontrabasistom Davidom Mihaelijem, Mizrahi kreira multikulturalni muzički dijalog koji kombinuje stilske akcente Kavkaza, Turske, Indije i Balkana sa sofisticiranošću džez harmonije i fraziranja. Zvuci Mizrahijeve Whale gitare došli su 2019. godine i do višemilionskog auditorijuma, kada je u okviru takmičenja za Pesmu Evrovizije njegov instrument imao zapaženu rolu u izvođenju revijalne kompozicije izraelskog Idan Raichel Project.

U Foajeu Kulturnog centra Pančeva u 23h nastupiće internacionalni sastav Kühn Fu koji čine Christian Kühn (gitara, vokal), Ziv Taubenfeld (bas klarinet), Sofia Salvo (bariton saksofon), Esat Ekincioglu (bas) i George Hadow (bubnjevi).

Svoju muziku nazivaju ”paranoični prog-pank-džez”, a respektabilni džez vokabular koji svaki od muzičara poseduje intrigantno se uklapa u kabaretsku burlesku, u kojoj se susreću odjeci ambicioznosti i ekstremnih granica sonične i aranžerske kreativnosti Franka Zappe i Johna Zorna, brutalnosti hevi-metal rifova, poletnosti i optimizma surf-roka.

Italijanski bandoneonista Daniele Di Bonaventura otvara 25. Pančevački džez festival

Na 25. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 6. novembra 2022. u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će moći da pogleda osam koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine. Festival će u čevrtak 4. novembra otvoriti koncerti sastava Daniele Di Bonaventura Band’Union, Simsa Fünf i EABS.

Prve festivalske večeri, 4. novembra u 20 časova u Dvorani KCP-a, nastupiće sastav Daniele Di Bonaventura Band’Union.

Osim što je jedan od najpoznatijih evropskih svirača bandoneona (instrument nalik harmonici tipičan za tango orkestre, koji je popularizovao argentinski kompozitor Astor Piazzola), Daniele Di Bonaventura jedan je i od najprofilisanijih italijanskih kompozitora i aranžera današnjice. Njegovi kvaliteti i autentičnost i na sviračkom i autorskom planu momentalno postaju čujni bez obzira na to da li ga srećemo u duo formaciji sa trubačem Paolom Fresuom, sa ansamblom Mistico Mediterraneo i korzikarskim horom Chor A Filett, u ambicioznom filharmonijskom okruženju ili u projektu Band’Uniòn, s kojim ovom prilikom dolazi u Pančevo. Četiri bliska prijatelja u ovoj postavci sviraju već sedamnaest godina.

U nastavku večeri, u istom prostoru će u 21:45 nastupiti internacionalna postava Simsa Fünf, koju je 2017. osnovao bečki bubnjar Sebastian Simsa.

Njihove ploče zbirke su priča inspirisanih stvarnim događajima iz Simsinog života, a potcrtane i obojene umešno od strane ostalih članova ansambla. U zavisnosti od toga da li je priča inspirisana fotografijom zavejane Brandenburške kapije iz doba Hladnog rata, mosta u ruralnoj Finskoj, katalonskog gradića ili besane noći u Beču, Simsa i njegov orkestar nas jedinstvenom mešavinom folka, klasične muzike, srednjovekovnih zvukova i džeza sofisticirano, skoro kamerno vode kroz „instrumentalnu naraciju”, prisvajajući istovremeno kovanicu „Instrumental Storytelling” kao svoju u opisu onoga što pokušavaju da izlože slušaocu.

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvoriće u 23 časa poljski sastav EABS koncertom u Foajeu Kulturnog centra Pančeva. Ovi mladi muzičari iz Vroclava su u okviru Electro-Acoustic Beat Sessions održavanih u klubu Puzzle, svoje eklektične muzičke persone pokušali da ujedine u jedinstveni muzički izraz – dekonstruisali su najpre džez standarde, mireći ih sa zahvatima bliskim najaktuelnijim urbanim muzičkim žanrovima. EABS u Pančevo dolaze da promovišu aktuelni album 2061 koji još jednom pokazuje da ono što ih čini jedinstvenim na trenutnoj evropskoj džez sceni nije samo izuzetno baratanje instrumentima, aktuelnost izraza i nedvosmisleni hip-hop koreni, već i naglašen društveno-politički angažman.

Objavljena treća kompilacija GODOVI#3

Asocijacija Neki rok i najstariji rok portal u Srbiji nekirok.com, u cilju promocije svog delovanja na polju očuvanja i unapređenja rock’n’roll kulture, objavila je i treću u nizu kompilaciju pod nazivom “Godovi”. “Godovi 1” i “Godovi 2” su imale za cilj da nas podsete na stare rock hitove i time je akcenat dat na očuvanju a u cilju unapređenja rock kulture pred nama je kompilacija “Godovi 3”.

Sve tri kompilacije su objavljene u saradnji za najstarijim nezavisnim izdavačem u Srbiji – “Take it or leave it”. Na kompilaciji se nalaze novija rock ostvarenja bendova FEUD, Zid Mortal, Epilog, Sputnik, Harlekin, Crveni vetar, Katabazija, Ludwig Ludwig, John Wayne, UDAR, Odvojena stvarnost, Ludak u razvoju, Crveni karton, Oslobodioci, a ima i nekoliko regionalnih izvođača poput Government (MK), No rulrs (BiH).

“Ovim izdanjem zaokružuje se i zajednička proslava, 30 godina izdavačke kuće “Take it or leave it” i 20 godina Asocijacije “Neki rok”. Ovaj serijal od tri kompilacije svojevrsna je posveta radu i značaju za rock muziku vlasnika izdavačke kuće “Take it or leave it” Saše Gočanina, kojeg smo izgubili u decembru 2020. godine, a nama ostaje kao amanet za budući rad.” – rekao je predsednik asocijacije NEKI ROK Goran Šobić

Nažalost, na kompilaciju nisu mogli stati svi mladi i novi bendovi širom Srbije i regiona a koje je TIOLI objavljivao godinama.

„Princip je jednostavan i nedvosmislem – uzmi ili ostavi! Pune tri decenije su karte bile otvorene, priče realne (bez uvijanja i lažnih nada), dela veća i trajnija od obećanja, a ljubav snažnija od izdaja, podmetačina i cenzura. TIOLI je objavio prvence stotinama srpskih rok grupa, misionarski bespogovorno verujući i onu višu pravdu, po kojoj svaki kvalitet zavređuje šansu da procveta i postane ukras bašte, bašte koju su, u međuvremenu, trovali pesticidima, zapišavali, prekopavali, zatrpavali, divlje i orijaški, svakog minuta od 1992. do danas. Mnogi su postali raskošne, ukrasne biljke, za kratkotrajnu upotrebu, u naprslim, šatro porcelanskim vazama, jer im se učinilo, od jeftinih tapeta iza, da su cvetna polja, mnogi nisu verovali da neko, kao što je to bio Saša Gočanin, može biti naprosto dobar i posvećen čovek bez zadnjih namera. Većina je najpre oberučke prigrlila „Uzmi“, da bi zatim, prvom povoljnom prilikom, poverovala slatkorečivima (a takvih bar ima na pretek na Balkanu) i stisnula „Ostavi“, jer nije ni bilo otpora toj njihovoj odluci. Takva su deca, sujetno naivna i sklona da bezuslovno veruju da su uvek zaslužila neuporedivo više. I baš iz tog razloga, ili uprkos njemu, ovih je trideset godina veličanstven jubilej satkan od najsirovijih (beskompromisnih) rokenrol emocija, jer mi smo lukovice zalivali i davali im život, a brali su cveće uglavnom nakupci“ – osvrnuo se na 30 godina „Take it or leave it“-a, muzički urednik Ivan St. Rizinger

Osim rock muzike ovi albumi promovišu umetnike, na omotu prve kompilacije je slika mlade slikarke Teodore Pavlović (14), na drugoj su predstavljene fotografije fotografa Mikice Andrejića a na trećoj je dizajnirano drvo digitalnog doba dizajnera Nikole Klinca. Drvo je odabrano zbog svoje dugovečnosti i nizanja godova. Na naslovnim stranama kompilacija Godovi su slike drveta čime podsećamo na značaj prirodne sredine i na akciju asocijacije Neki rok pod nazivom “Čovek je sposoban – ume da od drveta napravi panj” u sklopu koje je snimljen upozoravajući spot na pesmu “Čovek i drvo” grupe Zid Mortal.

link  https://www.youtube.com/watch?v=gJ583E4u79U

“Još se sećamo mirisa novina iz kojih smo isecali vesti, olovnom bojom umazanih ruku i čuvenog Karbofix lepka kojim smo lepili taj papirni press clipping i tako događaje čuvali od zaborava. Pre dvadeset godina nismo imali savremenu tehnologiju i pristup informacijama ali smo imali informacije, priče, ljude, dela i ideale. Danas, uprkos savremenoj tehnologiji i dalje smo ti isti ljudi. Zato #PalacNaGore za novih dvadeset godina neodustajanja, upornosti i verovanja za nove priče, nove ljude, nova dela i nove ideale” – izjavila je povodom jubileja, Ljubica Maksimović, koosnivačica udruženja ,,Neki rok”

Kompilaciju „Godovi 3“ možete preslušati na svim digitalnim platformama:

Deezer: https://www.deezer.com/us/album/363035667

Spotify: https://open.spotify.com/album/6VR8xxZ8mTjhgJoR3Ozsoa?referral=labelaffiliate&utm_source=1100lwc3u4bK&utm_medium=Merlin_Kasetadigital&utm_campaign=labelaffiliate

You Tube Music:

Pratite portal nekirok.com i budite obavešteni o svim novitetima, koncertima i događajima u oblasti rok muzike

Koncert violinistkinje Elizabet Pitkern u Beogradu

Čuvena „Crvena violina“ prvi put u Srbiji

Američka violinistkinja Elizabet Pitkern (Elizabeth Pitcairn) nastupiće u utorak, 18. oktobra, u 20 sati u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Prvi put u Srbiji publika će moći da čuje zvuke jedne od najpoznatijih i najskupljih violina na svetu, čija se sudbina našla i na Oskarom nagrađenom filmu „Crvena violina“.

Koncert u Beogradu, kao i pomenuti film, nosi naziv po instrumentu za koji se deda njujorške violinistkinje tajno nadmetao 1990. u aukcijskoj kući „Kristi“ u Londonu. Talentovanoj unuci uspeo je da kupi ovu violinu po ceni od skoro dva miliona dolara.

Na koncertu u Beogradu violinistkinju će pratiti Marko Stuparević, srpski pijanista koji živi u Njujorku, a specijalna gošća na violončelu biće američka umetnica Kejla Herman. Repertoar čine kompozicije Hajdna, Betovena, Klare Šuman, Geršvina, kao i Ejmi Bič, jedne od najznačajnijih američkih kompozitorki. Elizabet Pitkern će održati i besplatan masterklas za učenike Srednje muzičke škole „Stanković“ iz Beograda.

„Crvena violina“ dobila je ime po prepoznatljivom crvenom laku, a napravio ju je 1720. čuveni Antonio Stradivari. Ne zna se šta je bilo s violinom godinama, ali je poznato da je među njenim vlasnicima u 20. veku neko vreme bila porodica nemačkog kompozitora Feliksa Mendelsona. Violinu je posedovao i čuveni violinista Jozef Joakim, prijatelj Bramsa i Klare Šuman, kome je ova pijanistikinja posvetila „Tri romanse“ – delo koje će Pitkern izvesti na koncertu u Beogradu.

Misteriozna sudbina Stradivarijeve violine poslužila je i kao inspiracija za film iz 1998. godine „Crvena violina“, koji je dobio nagradu Oskar za muziku. Kasnije je snimljen i dokumentarac „Aukcijski blok“, u kojem se pojavljuje i sadašnja vlasnica violine.

Elizabet Pitkern rođena je u muzičkoj porodici u Pensilvaniji i jedna je od omiljenih američkih solistikinja. Počela je da svira violinu s tri godine, da bi već sa 14 nastupila s orkestrom. Umetnički put ju je odveo na University of South California, gde je studirala s Robertom Lipsetom. Od 2000. do 2010. predavala je na ovom univerzitetu i čuvenoj Colburn School of Music.

Kao solista nastupala je s preko 15 orkestara u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Brazilu i Bugarskoj, uključujući koncert sa Filadelfijskim orkestrom u Alice Tully Hall i u Academy of Music dvoranama u Njujorku, kao i s orkestrom New York String na svom debiju u Njujorku. Zapaženije koncerte ova umetnica je imala i u dvoranama Carnegie Hall, Walt Disney Hall, the Fisher Center, Kimmel Center i Saratoga Arts Center. Nastupila je u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Britaniji, Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Češkoj, Kanadi, Meksiku, Kajmanskim Ostrvima, Ukrajini, Poljskoj i Austriji. Diskografija uključuje koncerte za violinu i orkestar Čajkovskog, Mocarta, Betovena, Bruha, Bramsa, Mendelsona, Sibelijusa, tonske poeme Tomija Haglunda, Bruhovu „Škotsku fantaziju“ i Sarasateovu „Karmen fantaziju“.

Strastvena promoterka nove muzike, Elizabet Pitkern je 2009. bila nominovana za nagradu Gremi za tonsku poemu „Himne noći“ za violinu, čuvenog švedskog kompozitora Tomija Haglunda, posvećenu njoj. Neka od dela napisanih za nju uključuju i sonatu za violinu i klavir ruskog kompozitora Davida Finka, i The Blue Vishiddha Sare Karine Grif iz 2014.

Velika zagovornica edukacije mladih i filantrop, Pitkern je predsednica i umetnička direktorka Luzerne Music centra u Njujorku, koji okuplja talentovane mlade muzičare od 9 do 18 godina iz celog sveta.

Dr Marko Stuparević započeo je osnovno muzičko obrazovanje u školi „Stanislav Binički“, a potom nastavio u srednjim muzičkim školama „Mokranjac“ i „Josip Slavenski“. Završio je osnovne i specijalističke studije na Fakultetu muzičkih umetnosti, u klasi Jokut Mihailović, a potom i master i doktorske studije kao stipendista Hart škole (Hartt School of Music) u Sjedinjenim Američkim Državama, radeći s proslavljenim američkim pijanistom dr Polom Rutmanom. Tokom karijere imao je preko 500 nastupa na koncertima i festivalima u Srbiji i inostranstvu. Nastupao je u svim značajnim salama širom Srbije pre odlaska u SAD (2010), gde se afirmisao kao solista i kamerni muzičar. Nastupio je u svim značajnijim salama u Njujorku (Carnegie Hall, Lincoln Center, The Jewish Museum, Steinway Hall, Opera Center, DiMenna Center) i u preko 20 američkih država u mnogim dvoranama, muzejima, crkvama i na muzičkim festivalima. Stuparević radi kao profesor klavira u Thurnauer School of Music (Nju Džerzi), kao šef klavirskog odseka u Silver Music School (Menhetn, Njujork), i kao muzički saradnik na University of Hartford. Redovni je predavač na muzičkim festivalima širom SAD (Luzerne Music Center, Art Ahimsa Festival, Los Angeles Young Virtuoso Piano Festival).

Violončelistkinja Kejla Herman (Kayla Herrmann) dolazi iz porodice profesionalnih muzičara. Prve časove muzike imala je s pet godina na Renaissance Academy of Music u Bleksburgu, Virdžiniji. Nastupa kao kamerni muzičar i solista širom sveta. Nastupala je sa članovima čuvenih kvarteta – Martinu, Audubon, Kasat (Cassatt) i Česke filharmonije, kao i na festivalima Ravinia u Čikagu, Dark Music Days na Islandu, Lake Lugano u Švajcarskoj i Ameropa festivalu u Pragu.

Ulaznice za koncert „Crvena violina“ su u prodaji na blagajni Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Anneke van Giersbergen u Beogradu, video najava

Youtube:

Facebook:

https://www.facebook.com/MMconcerts.rs/videos/451957890239578

TV5MONDE U POSETI NIŠVILLE JAZZ MUZEJU

Foto: Zoran Ćirić / Nišville promo (buba)

Čuvena francuska tv stanica TV5MONDE koja promoviše umetnost i kulturu snimila je prilog o jedinstvenom Nišville džez muzeju i u ubuduće će emitovati nastupe sa poslednjih festivalskih izdanja.

Javni servis francuskofonskih audiovizuelnih javnih servisa, TV5MONDE prezentuje 8 opštih, kulturnih kanala francuskog govornog područja i dva tematska kanala (deca i umetnost življenja).

Njihova misija je da promovišu francusko govorno stvaralaštvo i francuski jezik, ali i da ponude multilateralne, međunarodne, pouzdane i proverene informacije i predstave kulturno nasleđe iz celog sveta.

TV5MONDE je vodeći svetski kanal na francuskom jeziku. Privlači u proseku skoro 60 miliona gledalaca svake nedelje (kumulativna nedeljna publika).

Skoro 364 miliona domaćinstava i 120 miliona mobilnih telefona u 198 zemalja zapravo prima jedan ili više od 10 TV5MONDE kanala, sa specifičnim programima titlovanim na 13 jezika.

Saradnja Nišvila sa ovom velikom francuskom i svetskom medijskom kućom predstavljaće ubuduće značajan pomak u promovisanju festivala ne samo u zemljama francuskog govornog područja, već i u globalnom medijskom prostoru.

OSMI FESTIVAL SRPSKOG PODZEMLJA, 21. I 22. OKTOBAR, SKCNS FABRIKA

Ponosno vam predstavljamo bendove koji će nastupiti drugog dana Festivala srpskog podzemlja 22. oktobra 2022. godine. Po ustaljenoj tradiciji trudili smo se da šansu damo bendovima koji do sada nisu nastupali na našem festival, pa tako od sedam bendova samo jedan se vraća na FSP binu!

Dobrodošlicu želimo:

KRATOM je tročlani post hardcore, post punk/noise/alternative rock bend oformljen u Brutal Studiu u Novom Sadu. Bend je nastao pre dve godine i do sada je objavio jedan EP pod nazivom “ Narcissist“, a trenutno rade na prvom albumu.

https://www.facebook.com/kratom.ns

https://www.instagram.com/_kratom_/

Posle duže koncertne pauze, TONA se vraća u velikom stilu! Sa obnovljenom postavom i novim albumom koji izlazi u oktobru, baš u vreme nastupa na Festivalu srpskog podzemlja! Svoju dugu odsutnost bend opravdava tajnom turnejom po južnoameričkim džunglama gde su se prepustili čarima lagodnog života. Svako ko ih je gledao uživo zna šta može da očekuje, furioznu mešavinu roka, panka i metala, jednom rečju, seks uživo.

https://www.facebook.com/tonaband

https://www.instagram.com/tona_band_novisad/

LARSKA je Kragujevački trio koji kombinuje različite uticaje (stoner, grunge, psych, shoegaze, hardcore, desert rock) u neobičnoj postavci – bubnjevi i dve bas gitare. Njihov masivni zid zvuka uz pregršt upotrebe efekata u osnovi podseća na dobro poznate sastave iz 70ih i 90ih, no Larska uspeva da dokazanim formulama doda lični pečat uz svež i drugačiji pristup. Larska svojim debi albumom “Can’t Steal it“ 2019. pokazuje da ima zreo i izgrađen stil, a pohvale stižu sa svih strana, čemu svedoče brojne strane i domaće recenzije u kojima možete pročitati da je po svim parametrima reč o vrlo kvalitetanom albumu koji je slovio za jednog od domaćih kandidata za album godine, a po Balkanrok redakciji našao se na listi „Top 25 regionalnih albuma 2019.“

https://www.facebook.com/larskaband

https://www.instagram.com/larska_kg/

Bend PUSTOŠ je osnovan u martu 2019. godine ali je uživo aktivan tek od avgusta 2021. godine zbog rada na isključivo autorskim pesmama. Ove pesme su pretočene u album prvenac „Suton“ koji će na ovogodišnjem Festivalu srpskog podzemlja biti predstavljen publici. Pustoš broji 3 člana koji dolaze iz Inđije i donosi, po njihovom opisu, „epski atmosferični blek metal“.

https://www.facebook.com/pustos.metal

https://www.instagram.com/pustos_official/

CLAYMOREAN je heavy metal bend iz Lazarevca. Bend je nastao 2014. godine i do sada je objavio tri studijska albuma za Stormspell Records: “Unbroken”, “Sounds from a Dying World” i “Eulogy for the Gods”. Muzika benda se može okarakterisati kao spoj klasičnog i power metala, sa mnoštvom doom i epic uticaja. a nedavno je prestižni rok časopis Loudwire svrstao Claymorean u 10 najboljih novootkrivenih heavy metal bendova.

https://www.facebook.com/claymorean

https://www.instagram.com/claymorean_official/

SCAFFOLD je najstariji, aktivni domaći deathrash metal bend i ove godine slavi 30 godina postojanja. Prošle godine bend je objavio novi studijski album “Codex Gigas” čija je promocija trenutno u toku. Bend je nastupio na drugom po redu Festivalu srpskog podzemlja, a ove godine na njihov trideseti jubilej vraćamo ih na našu binu da još jednom publiku prodrmaju svojim nemilosrdnim i brutalnim metal zvukom.

https://www.facebook.com/ScaffoldMetalSerbia

https://www.instagram.com/scaffolddeathmetal/

3 A.M. (Tri sata iza ponoći) je muzička grupa ljudi čije se iskustvo proteže do početka devedesetih godina prošlog veka. Vinovnici su brojnih previranja i smena generacija i stilova koji su se nazivali hardcore zyukom, ali su ostali dosledni glavnim odlikama ovog pravca, beskompromisno rokanje i sirova poezija zaodenuta asfaltom. Bend je do sada objavio debi EP pod nazivom “Time for an awakening” a nastup na ovogodišnjem Festivalu srpskog podzemlja biće ujedno i premijerno predstavljanje publici u Novom Sadu.

https://www.facebook.com/3ambghc/

https://www.instagram.com/3am.bghc/

Uskoro ćemo objaviti spisak svih potvrđenih izlagača koji će svoje ponude i radove predstaviti posetiocima u toku oba dana festivala. Takođe, podsećamo sve da su u toku prijave za slanje radova vizuelnih umetnika koji će biti izloženi u sklopu likovnog dela programa. Tema ovogodišnjeg vizuelnog dela programa je strip u svim svojim oblicima. Više informacija možete pronaći na sajtu fesivala: https://festivalsrpskogpodzemlja.weebly.com/likovni-program-2022.html

Andergraund nema alternativu!

FSP2022

Damir Imamović, Jasna Jovićević, Maja Miliković i sastav Peria na 19. Ethno.com festivalu u Pančevu

Devetnaesto izdanje world music festivala Ethno.com biće održano 24. i 25. septembra u Kulturnom centru Pančeva. Na festivalu će nastupiti Maja Miliković, Jasna Jovićević Quinary, Peria i Damir Imamović, a ulaz na sve koncerte je besplatan. Festival organizuje Kulturni centar Pančeva, pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Koncertni program festivala u Dvorani Kulturnog centra, otvoriće u subotu, 24. septembra u 20 časova kvartet Maje Miliković, kantautorke fada i sevdaha. Rođena je u Sarajevu, gde je diplomirala na Muzičkoj akademiji. Svrstava se u najbolje vokale u BiH, o čemu svedoče mnogobrojne nagrade za interpretaciju, kao i laskavi nadimak bosanska Amália Rodrigues, koji joj je nadenula novinarka portugalske televizije.

Iste večeri u 21 čas nastupiće sastav Jasna Jovićević Quinary, koji kroz muzičku improvizaciju između učesnika skladno prožima savremeni pristup kamernog ansambla. Ova grupa unosi muzičku svežinu svojom originalnošću, otvorenim formama i slobodom uokvirenom savremenim izrazom gudačkog formata.

Drugog festivalskog dana, u nedelju 25. septembra u 20 časova nastupiće makedonski sastav Peria – mračni folk bend čija muzika nastaje pod raznovrsnim uticajima, od tradicionalne muzike oblasti u kojima žive, bliskoistočne makamske muzike i nekih severnoafričkih stilova, do bluza, post-panka, atonala i džeza.

Festival Ethno.com zatvara velika zvezda regionalne world music scene – Damir Imamović. Na svoj sevdalijski put krenuo je početkom dvehiljaditih, podstaknut poznanstvom s Farah Tahirbegović, pevačicom benda Dertum. Prvi album snimio je 2006, a usledila je serija nastupa u BiH i regionu Jugoslavije. Kasnije je išao na turneje širom Evrope, do Kine, SAD-a, Meksika, Japana i Indije.

U pratećem programu festivala, u subotu 24. septembra u Foajeu Kulturnog centra Pančeva, u 18.30 će biti održan tribinski program “In Memoriam Selena Rakočević”, na kome će govoriti prof. dr Mirjana Zakić, prof. dr Rastko Jakovljević, prof. Miljana Nebrigić i Slobodan Tanasijević. U istom prostoru, u nedelju 25. septembra u 17 časova biće održana radionica makamske muzike, koju će voditi Antonije Tot i Stefan Sablić.

Više informacija na http://www.kulturnicentarpanceva.rs/sr/repertoar/muzi%C4%8Dki-program/item/2151-19-ethno-com-world-music-festival

     Francuska – deo džez mreže Otvorenog Balkana


U Tirani se od 7-10. septembra na inicijativu francuskog Ministarstva za Evropu i spoljne poslove održava finalni sastanak 11 udruženja organizatora džez festivala iz Francuske, Srbije, Albanije, Makedonije i Crne Gore .


Nišville jazz festival kao jedini predstavnik Srbije učestvovao je i na osnivačkom sastanku džez mreže u francuskom gradu Dižonu od 22-26. februara ove godine.


Učesnici ovog projekta umrežavanja džez festivala sa francuske strane su gradovi Dižon i Šamberi kao i region Oksitanija, a sa strane regiona Otvoreni Balkan pored Niša i Tirane su Bitolj i Podgorica.


Francusko Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove je podržalo ovaj projekat umrežavanja gradova i džez organizatora Francuske i zemalja Otvorenog Balkana u cilju predstavljanja mladih džez muzicara, balkanske džez muzike, kao i međusobne saradnje na budućim evropskim projektima.


Završnom sastanku u Tirani prisustvuju po dva predstavnika svakog festivala i po jedan predstavnik grada. Nišville jazz festival predstavljaju Ivan Blagojević i Branislav Dejanović, a Grad Niš Miljan Ćirković.

Domaćini sastanka su Besim Petrela, direktor džez festivala u Tirani i Bertran For, direktor odeljenja za međunarodne odnose Grada Dižona u Francuskoj. Na sastanku će prisustvovati i počasni Konzul Francuske u Nišu, Saša Miljković.

Nišvil predlaže ukidanje statusa Javne Manifestacije od posebnog interesa za grad Niš

Nišvil dzez festival uputio je predlog Skupštini grada Niša da na prvoj sednici posvećenoj uvećanju gradskog budžeta za jednu milijardu dinara, vrati bar deo od 16 miliona, umanjenih na sednici 16. decembra 2021. godine, u odnosu na usvojeni budžet decembra 2019. godine. Ovim umanjenjem Nišvil je napravio ozbiljan gubitak jer nije uspeo da prikupi potrebnih 66 miliona u skladu sa usvojenim finansijskim planom Saveta festivala koji čine 8 predstavnika Skupštine grada Niša i Ivan Blagojevic kao jedini predstavnik Nišvila. Detaljan izveštaj Saveta o realizaciji Nišvila 2021 nije uvažila Uprava za društvene delatnosti, pa Nišvil smatra da je obesmišljeno   dalje postojanje Saveta, te predlaže Skupstini Grada da, ukoliko ne prihvati predlog o vrćanju Nišvilu dela sredstva – ukine Nišvil kao Javnu Gradsku manifestaciju i stavi van snage član 43 iz 2005.  godine. 

 Grad ima dovoljno drugih javnih manifestacija, a i neke koje tek čekaju taj status.

  Ovaj vid javnog i privatnog partnerstva potrajao je 18 godina i oslobađao je grad bilo kakve odgovornosti za gubitke organizatora, ali budžetom za 2022. godinu je podrška Nišvilu drastično smanjena i  vraćena na podršku iz 2012. godine, na šta Nišvil nije uspeo da odgovori uvećanim sopstvenim sredstvima, pogotovo u uslovima neverovatnih poskupljenja – kako nastupa izvodjača tako i  avio karata, tehnike za opremanje svih bina i hotelskog smeštaja 850 učesnika.

Izveštaj sa IV večeri glavnog programa Nišvilla

autor Nenad Petrović

Poslednje veče Internacionalnog Nišville jazz festivala završeno je u najboljoj atmosferi uz rege zvuke i vatromet. Na Earth/Sky Main stejdžu najpre su nastupili gosti iz Poljske Unleashed Cooperation, zatim kantri sastav iz SAD Corn Maiz, a kao treći muzičari iz Danske I think you are awesome. Američki Sastav Yellow Jackets dobio je nagradu Car Konstantin za doprinos džezu i oni su nastupili četvrti po redu. Publika je sa nestrpljenjem čekala izlazak Džulijana Marlija na scenu sa svojim rege bendom Uprasing koji je „pojačan“ vatrometom iznad tvrđave nekoliko minuta nakon ponoći. Niški muzičar Nenad Cvetičanin sa bendom Numizmatika zvanično je zatvorio 28. izdanje Nišville festivala koji je ove godine počeo 5. avgusta. Tokom 10 dana trajanja festivala nastupilo je više od 850 izvođača kroz 250 programa na 15 scena.


Sinoć na Nišvillu

Bez obzira na mestimičnu i kratkotrajnu kišu, III veče glavnog programa Internacionalnog Nišville jazz festivala održano je bez ikakvih kašnjenja i promena u redosledu izvođača. Veče su otvorili Milan Petrović kvartet i Sašo Popovski instrumentalnom muzikom sa različitim elementima fanka, bluza, svinga i svetske muzike. Zatim su se publici predstavili Igor Willcox i njegov kvartet, a potom i Nikola Kolodziejczyk jazz pijanista iz Poljske. Bend Montuno nastupao je kao četvrti izvodeći muziku u kojoj se prepliću bugarski folklor sa harmonijom džeza i modernog fusion zvuka. Oko ponoći scenu su preuzeli muzičari iz orkestra „fanki tigra“ Džamba Aguševa čuvenog makedonskog muzičara i Natacha Atlas jedan od najistaknutijih vokala u arapskom svetu. Uzavrelo veče zatvorili su Slide ride

https://youtu.be/Pxq_PLTLLEU
https://youtu.be/SIm7jVSOXLY

Sinoć na Nišvillu

izveštaj sa druge večeri Nišville jazz festivala.

Uprkos lošim vremenskim prilika, II veče glavnog programa Internacionalnog Nišville jazz festivala uspešno je održano. Na Main sceni Earth/Sky najpre je nastupao Vladimir Kostadinović Mindedness nagrađivani bubnjar i kompozitor sa svojom grupom. Nakon njih nastupili su gosti iz Izraela, Mattan Klein nagrađivani flautista sa svojim kvartetom. Kompozitor, producent i bendlider Jungsu Choi sa savremenim velikim jazz ansamblom Tiny orchestra, koji čine najbolji korejski jazz muzičari, svirao je kao treći učesnik. Oko 23h publici su se predstavili pijanista i flautista Kirk Lightsey i kvartet čiji je kolider italijanski saksofonista Piero Odorici. Magnifico, kao pretposlednji učesnik, izvođenjem svojih hitova podigao  je raspoloženje više hiljada prisutnih na maksimum. U finišu večeri slušale su se autorske pesme i obrade na gipsy način Gyass band Kurina trio.

Prigodan muzički program na filmskom festivalu “Otvoreni predeli” na Rudniku

U okviru pratećeg programa prvog izdanja međunarodnog filmskog festivala “Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik” (“Open Spaces – Rudnik Festival of Innovative Cinema”) koji se održava od od 29. do 31. jula 2022. godine na Rudniku, organizatori su najavili i Prigodan muzički program prve dve  večeri nakon projekcija.

U Klubu penzionera Rudnik će 29. jula nastupiti bend Zauvar iz Gornjeg Milanovca, zajedno sa Skreč majstorom Ljubanom, a u subotu 30. jula će nastupiti projekat Lenhart Tapes iz Beograda, za kada je najavljena i “seška iznenađenja”.

“Kao pandan filmskom programu želeli smo da naš festival od samog početka ne zanemari ni muzičko stvaralaštvo, u nadi da će u narednim godinama, uz filmski festival, padine planine Rudnik, takođe postati i mesto za predstavljanje zanimljivih muzičkih iskoraka” istakao je  Staša Tomić, selektor muzičkog programa festivala,

Muzika koju Zauvar donosi je nepredvidiva, ali i uslovljena vajbom ljudi, vajbom mesta i horoskopom. Videc i Kecman su odgovorni za ritam sekciju preko koje Ljuban skrečuje i pušta razne semplove, tako da se dobija šarenolik muzički kolaž. Zauvar, kao projekat u nastajanju, se nalazi na tromeđi basa, bubnja i skreča, a njihova muzika može se opisati kao ad hoc hip-hop, breakbeat, a nekad i jazz.

Lenhart Tapes je projekat iza koga stoji Vladimir Lenhart. Ovaj muzičar tokom prethodnih deset godina izgradio je prepoznatljiv i unikatan stil semplujući naizgled nespojivu muziku na vokmenima – od fri džeza i nojza, do tradicionalnih etno zvukova i turbo folka.

Podsećamo, manifestacija “Otvoreni predeli” posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora. U Domu kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku, u takmičarskom programu će biti prikazano 18 filmova autora iz 13 zemalja – Holandije, Španije, Velike Britanije, Finske, Italije, Srbije, Austrije, Nemačke, Francuske, SAD, Indonezije, Kanade i Kolumbije. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Nemojte propustiti jedinstvenu priliku!

NIŠVILLE JAZZ LETOVANJE ZA 119 EURA!

Foto: Miloš Miladinović / Nišville promo

I ove godine, Nišville jazz festival će omogućiti poštovaocima džeza i srodnih muzičkih pravaca iz drugih gradova i država da obezbede sebi komplet ulaznica i smeštaj za samo 119 evra, u okviru ponude “Džez mini letovanje na Nišvilu!”

Ovaj paket podrazumeva komplet ulaznica za festival i četvorodnevni smeštaj od 11. do 14. avgusta na bazi punog pansiona (tri obroka dnevno) u studentskom domu (dvokrevetne sobe) kod ekonomskog, tj. pravnog fakulteta u centru Grada Niša – Trg Kralja Aleksandra br 11.

Zainteresovani će Džez letovanje moći da uplate od 16. jula 2022, a preuzimanje Kompleta ulaznica predviđeno je za 11. avgust u Press centru festivala (izložbeni paviljon u Tvrđavi, u periodu od 12 do 18h).

Uplatu je potrebno izvršiti na žiro račun 340 – 11004840 – 39 Erste Banka. Potvrdu o uplati (sa ličnim podacima) treba dostaviti na e-mail adresu ticket@nisville.com (sa koga će biti potvrđena rezervacija) do 4. avgusta 2022.

Kompletne informacije o festivalu na www.nisville.com

Kreće DJ promo turneja za Nišville 2022!

Nišville DJ rezidenti nastupaju u regionu – NiSu Brothers – uživo!

Foto: Mateja Jeremić Zuks / Nišville promo

Rezidenti – disk džokeji Midnight Jazzdance bine Nišville jazz festivala, Milan Saitović – Jazzysad i Dejan Šobot – DJ Loptica uskoro kreću na promotivnu turneju u ex – YU regionu u cilju promocije Nišvile jazz festivala, koji će biti održan od 05. do 14.avgusta 2022. u Nišu.

Po prvi put festivalska promocija u Bosni i Hercegovini biće organizovana u Art Caffe Jazzwa u Brčkom, u petak, 15.jula sa početkom u 19h. Nakon nastupa u Brčkom, Jazzysad i DJ Loptica nastupiće 23.jula u Novom Sadu, 24.jula u Somboru, a nakon toga 28.07. u Ohridu, 29.07. u Nikšiću, a ova promotivna turneja Nišville festivala i Midnight Jazzdance stejdža završava se 30.jula u Kotoru!

Inače, dan ranije, u petak, 29.jula  Nišville će tradicionalno u saradnji sa Kulturnim Centrom Beograda održati press konferenciju u Beogradu od 12h u Galeriji Art Get KCB-a, a nakon press konferencije u 12:30h biće održan besplatan Nišville promo koncert Milana Petrovića i njegovog kvarteta pored fontane na Trgu Republike.

Ove godine zbog limitiranog budžeta festivala neće biti tradicionalnih Nišville promocija u Sofiji i Skoplju, niti planiranog promo koncerta u Beču.

Milan Saitović – Jazzysad je DJ i producent iz Subotice. Jedan je od pionira electro swing, new-jazz i electro tango zvuka u regionu. Stvara pod uticajem soul, jazz, boogie, hip hop, trip hop, brazilian i broken beat zvuka. Pored solo nastupa, sve češće je fokusiran i na rad sa svojim bendom Jazzysad Combo i promociju srpskih džez izdanja kao i balkanske džez scene van granica Srbije.

Jazzysad je prvi DJ iz Jugoistočne Evrope koji je priznat i poznat kao host autorske emisije u Japanu. „Jazzysad Sessions“ se već neko vreme sa uspehom emituje i na tokijskom Wah radiju. Jazzysad emisije se inače emituju na brojnim radio stanicama u regionu i u svetu: CG, BiH, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Maroko, itd. Nastupao je sa brojnim imenima međunarodne scene poput Shuya Okino, Rainer Trueby, Joey Negro, Perry Louis, DJ Maestro, Valique, Faze Action, Jazzcat, The Jazz Pit, Parov Stelar, Mario Biondi, Nicola Conte…

DJ Loptica Niš

Dejan Šobot – DJ Loptica je rođen i živi u Nišu. Sa muzikom i uz muziku je od kad zna za sebe, a ono čega se ne seća, ima na fotografijama. Nekada u prvom timu sledećih insitutucija: Fast Radio, Happy House, Exit Festival i Nisomnia. Na Nišville Jazz Festivalu radi kao stejdž menadžer na River, Earth i Sky binama.
Sa Milanom Saitovićem (Jazzysad) već duže vreme čini jedinstveni DJ duo NiSu Brothers.  
Autor je ’’Loptanja’’ koje se emituje na nekoliko internet radija, a od skoro i na JMR, svake druge srede u mesecu. 


Kompletne informacije o festivalu: www.nisville.com

U utorak ispred Jazz muzeja u Tvrđavi

„Čekajući Nišville“ uz Fischermanns Orchestra!

Dvanaestočlana švajcarska grupa Fischermanns Orchestra (https://www.fischermanns-orchestra.ch/  ) održaće će u utorak, 12. jula, sa početkom u 20:00 koncert ispred NIšville jazz muzeja u Tvrđavi, a u sklopu najve Nišville jazz festivala 2022 – čiji glavni program počinje tačno za mesec dana.

Fischermanns Orchestra je sastav koji tokom 15 godina postojanja beskompromisno istrajava u eksperimentu kombinovanja različitih muzičkih stilova – od tradicionalnog do free jazza, različitih rock pravaca world music… Rečju –  pokrivaju čitav dijapazon od marching bendova Nju Orleansa, do panka, elektronse muzike i različitih uticaja tradicionalne muzike sa svih meridijana … Nastupali su na četiri kontinenta, a koncert u Nišu je deo letnje „Blue Sky“ turneje tokom koje će obići dvadesetak zemalja Mediterana, Balkana i Centralne Evrope. Gotovo neprekidno u pokretu Fischermanns Orchestra  je i bukvalno „on the road band“ jer na turneje uglavnom kreću svojom „žutom podmornicom“, hotel – nightliner autobusom. O njihovoj posvećenosti i veri u ono što rade govore i zapažanja mnogih kritičara i promotera da uvek daju svoj maksimum bez obzira na to da li nastupaju u prestižnoj Sali, nekom poznatom klubu, festivalskoj sceni ili na ulici. Ma koliko njihova muzila u nekim trenucima delova složena i kompleksana, radost zajedničkog muziciranja ovog orkestra je nešto što mogu da prepoznaju i oni koji sebe baš i ne smatraju ljubiteljima avangardnijeg zvuka. Njihovi „neformalniji“ nastupi (kakav će biti i ovaj ispred Nišville jazz muzeja) često se nastave kao spontani jam session – pa zato i poruka niškim muzičarima da na ovaj koncert obavezno ponesu i svoje instrumente.