Diskografija

Muzičko putovanje: EYOT objavljuje album sa koncerata širom sveta!

Prvi zvanični „živi“ album muzičkog sastava EYOT, pod nazivom „Quindecennial“, dolazi pred slušaoce 23. februara 2024. godine, u izdanju nemačke izdavačke kuće „Neuklang“.

Album nije standardno izdanje snimljeno na samo jednom koncertu, nego predstavlja kompilaciju snimaka iz Japana, Švajcarske, Rumunije, SAD, Bugarske, Nemačke, Srbije, Francuske, Italije, Rusije i Severne Makedonije, odnosno zapise od 2011. do 2023. godine.

Ovaj dupli CD sadrži 16 kompozicija sa ukupno dva sata muzike. Prvi singl, zapis kompozicije „Drifters“, snimljen na prošlogodišnjem festivalu „Kraj Vardarot Džez“ u Skoplju, objavljen je na svim digitalnim platformama 17. novembra 2023. godine.

Možete ga preslušati ovde https://youtu.be/j4i9FlYbsa8

Ovom prilikom, muzički sastav EYOT predstavio je omot albuma, uz deo pratećeg teksta koji je napisao Vojislav Pantić, najpoznatiji srpski džez kritičar:

„Album Quindecennial zaokružuje petnaest godina delovanja kvarteta EYOT, najuspešnijeg srpskog džez sastava na globalnoj sceni. To je izuzetno redak jubilej u svetu džeza gde razmeni ideja sa novim licima u novim formatima stremi velika većina stvaralaca. Znajući to, prirodno se odmah nameće pitanje: čime se nadahnjuju Dejan Ilijić, Slađan Milenović, Marko Stojiljković i Miloš Vojvodić, šta ih i dalje vodi da sa jednakim žarom nastavljaju zajednički umetnički poduhvat? – Odgovor daje ovaj album.“

Do kraja 2023. godine, tokom koje obeležavaju 15 godina rada, muzički sastav EYOT najavljuje i više koncerata. Prvi u Sofiji, a zatim nastupaju u Italiji u gradu Marostika, posle kojih slede koncerti u Srbiji pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u Užicu, Kragujevcu, Požarevcu, Aleksincu…

Podsećamo, muzički sastav EYOT je nosilac GODUM nagrade za najbolju srpsku džez grupu 2022. godine, po oceni Udruženja džeza, zabavne i rok muzike, a do sada su objavili pet albuma, sve za inostrane izdavače i nastupali u više od trideset država sveta. Njihova muzika predstavlja sveži zvuk koji spaja kulturu džeza, sofisticiranost klasičnog klavira, psihodelične i ambijentalne muzike, kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora

Džez sastav SCHIME objavio novi album “Ursa Major”

U četvrtak 26. oktobra, na svim digitalnim platformama objavljen je “Ursa Major”, četvrti album poznatog džez sastava SCHIME, koji čine najznačajnija imena savremene domaće džez scene – saksofonista Luka Ignjatović, pijanista Sava Miletić, basista Boris Šainović i bubnjar Peđa Milutinović. Ovaj album nastao je u toku 2022. godine i na njemu se nalazi sedam novih autorskih kompozicija, od kojih šest kao autor potpisuje Sava Miletić, a jednu Luka Ignjatović, dok aranžmane potpisuje čitav bend. Album je objavila izdavačka kuća Sekvoja.

“Nakon skoro deset godina postojanja, bend je na ovom albumu pokazao zrelost koja je bila neophodna kako bi delikatne i konceptualno zahtevne kompozicije, koje ovaj album sačinjavaju, dostigle svoj pun potencijal. Bend je uspeo da stavi svoje članove u potpunosti u službi muzike čemu oduvek i težimo”, istakao je saksofonista Luka Ignjatović.

Nakon prošlogodišnjeg aranžerski raskošnog albuma “Melange” snimljenog sa Kamernim orkestrom Muzikon, SCHIME se ove godine vraća osnovnoj formaciji kvarteta, nastavljajući da istražuje i pomera granice vlastite kreativnosti. Ovoga puta, prateći autorsku viziju Save Miletića, četvorica uigranih muzičara predstavljaju nešto kamerniju, liričnu stranu svog izraza. Stasali i sazrevali na zvucima uzavrele njujorške post-bap scene 21. veka, a potom evoluirali kroz slobodan i avanturistički pristup kombinovanju džeza i klasične muzike na tragu legendarnog Vejna Šortera, na albumu “Ursa Major” dodaju i delikatnu notu savremenog evropskog pijanističkog džeza. Podjednako se oslanjajući na svetlu tradiciju žanra i savremene tendencije, na vanvremenske i prepoznatljive žanrovske koordinate ali i iskorake u nepoznato, SCHIME danas predstavljaju jedan od najzrelijih autorskih projekata i pokretačku snagu džez scene u Srbiji.

SCHIME je osnovan 2015. godine u Beogradu, a svoj prvi album “Do You Really Wanna Play?“ izdaje 2016. godine za izdavačku kuću Metropolis Music. Nastupi benda privlače veliku pažnju domaćih i stranih kritičara, od kojih treba izdvojiti sjajne kritike dva najpoznatija džez medija na svetu – magazina Downbeat i sajta All About Jazz. Bend SCHIME je svoj drugi album pod nazivom “Visualisation“ izdao za švajcarsku izdavačku kuću UNIT Records maja 2018. godine.

Od 2020. godine SCHIME sarađuje sa kamernim ansamblom Muzikon. Članovi benda su za ovaj nesvakidašnji kombinovani sastav (džez kvartet i devetnaetočlani gudački orkestar) komponovali originalnu muziku koja je javnosti bila predstavljena online nastupom na Agelast Youtube kanalu uživo iz Kolarčeve zadužbine. Nastup je privukao veliku pažnju publike i kritičara pa je usledio poziv sa prestižnog Moers festivala u Nemačkoj na kojem je ovaj projekat predstavljen evropskoj publici putem čuvene televizije Arte. Usledili su nastupi u Srbiji i Crnoj Gori kao i otvaranje Beogradskog džez festivala 2022 godine.

Izdavačka kuća Sekvoja osnovana je 2022. godine sa idejom promocije umetničkih i nekomercijalnih muzičkih žanrova, kao i stvaranja samostalne zajednice koja neguje i podržava izraženo autorstvo. Trenutna saradnja sa sedam autora stvorila je opus od deset izdanja, kako instrumentalnih, tako i vokalno-instrumentalnih dela. 

Sedamdeset pet godina izdavačke kuće Atlantic Records

Limitirana serija ekskluzivnih izdanja povodom jubileja štampana na prozirnim i obojenim vinilima

Izdavačka kuća Mascom specijalnim izdanjima i posebnim edicijama u ponudi obeležava sedamdeset pet godina postojanja izdavačke kuće Atlantic Records.

Izdavačku kuću Atlantic Records osnovali su u Njujorku 1947. godine Ahmet Ertegun i Herb Abramson. Prvih dvadeset godina Atlantic je bio specijalizovan za plasiranje džez, R&B i soul muzike objavljujući albume autora kao što su: Aretha Franklin, Ray Charles, Wilson Pickett, Sam And Dave, Ruth Brown ili Otis Redding. Od 1967. godine Atlantic Records postaje deo Warner Music porodice proširujući svoja muzička interesovanja na rok, pop i progresivni rock. U tom periodu objavljene su epohalne ploče bendova poput: Crosby, Stills, Nash & Young, Led Zeppelin i  Yes.

Sledeći tu ideju Atlantic Records ove godine slavi 75 godina postojanja što obeležava serijom reizdanja kultnih albuma iz svog kataloga. Reč je o limitiranoj seriji ekskluzivnih izdanja koja su povodom jubileja štampana na prozirnim i obojenim vinilima.

Atlantic Records i danas ima reputaciju prestižnog lejbla koji sa jedne strane neguje novu generaciju američkih i britanskih artista (Bruno Mars, Cardi  B, Charlie Puth, Ed Sheeran, Ava Max, Oliver Tree, Paramore, Charli XCX, GAYLE…), a sa druge je čvrsto ukorenjen u tradiciju podsećajući na tekovine rokenrol i pop muzike.

Kao deo proslave 75. godišnjice Atlantic Records će izdati 90 izdanja koja obuhvataju celokupnu istoriju kompanije, od njenih početaka do danas. Ova serija obuhvata kultne i hvaljene albume u gotovo svim popularnim muzičkim žanrovima, uključujući specijalna izdanja i mnoga koja nikada nisu bila objavljena na vinilu. Specijalna izdanja je odabrao predsednik i izvršni direktor Atlantic Records-a, Krejg Kalman (Craig Kallman) koji se smatra jednim od najpoznatijih audiofila na svetu, sa ličnom kolekcijom vinila koja sada broji preko dva miliona LP ploča. Povodom značajnog jubileja Kalman je rekao: „Naša 75. godišnjica nam je pružila priliku da ponovo proživimo neverovatan opseg i kvalitet muzike koju je Atlantic objavio tokom decenija. Ovih 90 albuma nisu samo izuzetno muzičko putovanje kroz godine, već i jedno putovanje koje odražava niz značajnih društvenih promena“.

Albume poput: Ava Max „Heaven & Hell (Clear Vinyl)“, Velvet Underground „Loaded (Limited Purple Vinyl)“, Bruno Mars „24k Magic (Limited Clear Vinyl)“, Charlie Puth „Nine Track Mind (Clear Vinyl)“, Otis Redding „Otis Blue/Otis Redding Sings Soul (Atlantic 75 Limited Clear Vinyl)“ ili Gucci Mane „Mr. Davis (Clear Vinyl) potražite u MASCOMSTORE radnjama (Čumić, Ušće i Galerija) kao i u online shopu na mascom.rs.

U ovom trenutku u sekciji preorder na mascom.rs iz ponude “Atlantic 75” nalaze se albumi Coldplay „A Head Full of Dreams (Recycled Vinyl)“, Led Zeppelin „Led Zeppelin IV (Limited Clear Vinyl)“ i Christina Perri “Lovestrong (Clear Vinyl)” koje možete poručiti po povlašćenoj ceni uz besplatnu dostavu na teritoriji Srbije.

Rezidanja dva albuma na vinilu „Svi psi idu u raj“ i „Muzika iz podruma“ renomiranog beogradskog repera Struke

Rezidanja albuma „Svi psi idu u raj“ i „Muzika iz podruma“ hip-hop izvođača Ognjena Kostića Struke uskoro na vinilu u izdanju izdavačke kuće Mascom.

Struka se danas smatra klasikom regionalnog hip-hopa i jednim od pilara zlatne ere ovog muzičkog žanra na našim prostorima. U godini u kojoj se slavi pedeset godina hip-hopa Mascom će u svoju kolekciju ploča uvrstiti Strukin dupli album „Svi psi idu u raj“ na prozirnim vinilima kao jedno od najvažnijih u domaćoj hip-hop/rep istoriji, kao i album „Muzika iz podruma“ koji izlazi na zelenom vinilu.

Nakon što je svojim debi albumom postavio nove standarde na domaćoj hip hop sceni, Struka se našao pred najvećim izazovom pred kojim se jedan muzičar može naći – nadmašiti svoj album prvenac. Očekivanja publike su razumljivo bila visoka, a malo je reći da Struka nije razočarao. Podigao je nivo svoje MC veštine, kako lirički, tako i tehnički, i 2007. godine isporučio nam „Muziku iz podruma“, jedan od najvoljenijih albuma srpskog hip-hopa. Album sadrži neke od instant klasika kao što su „Platinasti status“, „1001 plan“ i klupski benger „Spusti je dole“.

Povodom izlaska albuma „Muzika iz podruma“ Struka je izjavio: Jako mi je drago što će ovaj album biti izdat i na gramofonskoj ploči, i to 16 godina nakon što je objavljen. Izdržao je test vremena, a to je dokaz da su klasici imuni na algoritme i muzičke trendove. Uostalom to potvrđuju i statistike na muzičkim platformama. Iako ih nikada nisam smatrao parametrom za kvalitet, brojke, barem one organske, su definitivno veran pokazatelj slušanosti. Očigledno je da dobra muzika ne poznaje vremenske granice i komunicira sa svim generacijama”.

„Svi psi idu u raj“ je Strukin treći solo album. Ideja za ovaj album, originalno objavljen na CD-u 2010. godine, bila je da to bude njegovo poslednje i oproštajno izdanje. Međutim, vreme je pokazalo drugačije. Za razliku od prethodna dva albuma, ovaj odiše mračnom atmosferom i dubljim emocijama.

Struka je povodom reizdanja albuma „Svi psi idu u raj“ rekao: Mislim da ovaj album vremenom nije ni najmanje izgubio na svom značaju, imajući u vidu da se Beograd koji opisuje ne razlikuje previše od Beograda u kom danas živimo. Generacije su se smenile, ali mentalitet je ostao isti, zbog čega sve što je na tom albumu izrečeno i danas rezonira. Zato nisam iznenađen kada mi neko ko je rođen dvehiljaditih kaže da mu je to omiljeni album. Srećan sam jer je ovo delo srpske hip-hop kulture napokon uklesano u vinil”.

Strukina nova vinil izdanja Svi psi idu u raj“ i “Muzika iz podruma” možete poručiti u pretprodaji preko mascom.rs veb sajta po specijalnoj ceni i uz besplatnu dostavu.

Garage rock bend The Thunder Corpses objavio svoj drugi singl „Castles of Alhambra“

The Thunder Corpses, novi bend na domaćoj muzičkoj sceni, upravo je objavio drugi singl pod nazivom
„Castles of Alhambra,“ najavljujući svoj debi album „Somewhere Over the Black Bay”.

„Castles of Alhambra“ predstavlja uvod u ono što nam The Thunder Corpses pripremaju za svoj prvi
album, zakazan za objavljivanje 6. oktobra putem izdavačke kuće Tribal Rajber Label iz Niša. Album će
biti dostupan na bandcamp platformi izdavača, kao i na svim striming servisima.
Posebno treba istaći omot za ovaj album, koji ujedno prati i ovaj singl, a čiji je kreator poznati niški
dizajner Nenad Tasić. Njegova umetnička vizija dodatno doprinosi celokupnom doživljaju ovog izdanja,
obećavajući da će i vizualno biti impresivan koliko i muzički.
Bend The Thunder Corpses je nastao u Knjaževcu 2022. godine i sastoji se od tri talentovana muzičara
koja veoma vešto kombinuju senzibilitet garažnog roka i surfa iz 60ih godina prošlog veka, ali u modernom ruhu. Bend čine: Aleksandar Ljubić koji svira bas gitaru, Žarko Mihajlović za bubnjevima, dok
Vuk Jovanović preuzima ulogu frontmena i gitariste, a istovremeno je odgovoran za snimanje i miks
albuma.
Njihov prvi singl „Run“ koji su objavili pre dve nedelje za kratko vreme je naišao samo na pozitivne
reakcije publike, kao i regionalnih medija.

Miki Radojević, frontmen legendarnih bendova Six Pack i Čovek bez sluha objavio prvi solo album „Na kraju skitanja“

Frontmen legendarnih bendova Six Pack i Čovek bez sluha, Miki Radojević, je nakon višedecenijskog aktivnog prisustva na srpskoj i regionalnoj rok sceni, objavio prvi solo album pod nazivom „Na kraju skitanja“ u izdanju Mascoma.

Singlom „Izvini“ Radojević je pre dve godine najavio izdanje čiji će sadržaj prvenstveno biti posveta prerano preminulom pank saborcu Mikici Zdravkoviću ali će predstavljati i lični osvrt na turbulentan životni period.

Miki nas svojim pesmama podseća na principe pravednog života i na stvari koje nas čine ljudskim bićima.

„Moj prvi solo album je prilika da otkrijete sve četiri moje dimenzije: svetlu i tamnu, grubu i nežnu. Album je skup pesama mahom nastalih za vreme lokdauna i pandemije, s dodatkom singlova koji do sada nisu bili zvanično objavljeni,“ izjavio je autor.

Upravo zbog toga je ovo izdanje svojevrstan presedan u karijeri ovog muzičara jer je suštinski drugačije od svega što je do sada radio.

„Sve pesme sam napisao, otpevao i odsvirao sam. Spajao sam nespojivo kao što su pank, klasična muzika, disko pa čak i hip hop. Mislim da ga to čini jedinstvenim, ne samo kod nas već i na celom svetu,“ zaključuje Miki.

Digitalna verzija singla sadrži bonus pesmu „Bot“ u kojoj Miki, vodeći neku vrstu unutrašnjeg dijaloga, kritikuje zatrovanost javnog prostora.

Album „Na kraju skitanja“ je objavljen digitalno i na vinilu će biti dostupan od srede, 20. septembra, a već sada se može poručiti po povlašćenoj ceni uz besplatnu dostavu putem sajta mascom.rs.