Muzička dešavanja

BLACK THRASH METAL RAZARANJE U NOVEMBRU!

THE LAWS KILL DESTROY

Internacionalni Tribute to SARCOFAGO bend koji čine članovi raznih extremnih metal bendova.

Na repertoaru će se naći sve prljave himne najlucidnijeg thrash black metal benda ikada, SARCOFAGO!

https://www.facebook.com/thelawskilldestroy

SATAN WORSHIP

Bestijalni black thrash metal bend sa članovima bendova: Sodomizer, ex-Morgoth,  ex-Destruction…

https://www.facebook.com/satanworshipofficial

Ulaznice po ceni od 500din će se prodavati samo na dan koncerta u klubu!

MM Concerts / Serbian Hellbangers u saradnji sa SKC Novi Sad predstavljaju:

VADER u Novom Sadu!

Jedan od najstarijih istočnoevropskih metal bendova konačno ponovo stiže u Srbiju!

Facebook event: https://www.facebook.com/events/3867707186662821/

Bend koji bez ustezanja možemo nazvati gigantom evropske death metakl scene, jedan od onih koji naše krajeve nikada nije zaobišao na svojim bezbrojnim turnejama, ovoga puta u sveopštem svetskom ludilu upisuje SKCNS Fabriku kao jednu od svojih lokacija na turneji koja se uz sve poteškoće i prepreke dešava kao jedna od retkih muzičkih manifestacija koje uspevaju da putuju starim kontinentom, kao nekada.

Bend nam ovoga puta dolazi u sklopu promocije svog najnovijeg, 16. po redu studijskog albuma objavljenog protekle 2020. godine pod nazivom “Solitude in Madness” ali i ponovnog objavljivanja kultnog drugog po redu albuma “De Profundis” koji je originalno objavljen 1995. godine, a sada je ponovo izdat na svim mogučim nosačima zvuka u 2021. godini.

Specijalni gosti isto veče biće internacionalna brutal death metal kreacija Monumenth of Misanthropy koja postoji na relaciji Austrija – Francuska i uskoro objabvljuje novi studijski album pod nazivom “Unterweger”.

Uskoro sve informacije o cenama i prodaji ulaznica.

VADER:

https://www.facebook.com/vader

https://www.instagram.com/vader_band_official/

MONUMENT OF MISANTHOPY:

https://www.facebook.com/OfficialMonumentOfMisanthropy.BrutalDeathMetal

https://www.instagram.com/monumentofmisanthropy

MM Concerts, Serbian Hellbangers u saradnji sa SKC Novi Sad predstavljaju:

FESTIVAL SRPSKOG PODZEMLJA – VII

08. i 09. oktobar, SKCNS Fabrika

https://festivalsrpskogpodzemlja.weebly.com/

Ovogodišnji Festival srpskog podzemlja održaće se 08. i 09. oktobra, u Fabrici Studentskog kulturnog centra Novi Sad, u izmenjenom formatu zbog epidemioloških mera koje su trenutno na snazi u Republici Srbiji.

Ovo je sedmo izdanje festivala, a u sklopu dvodnevnog programa publici će se predstaviti 10 domaćih bendova, od kojih čak 9 nikada nije nastupilo na našem događaju. Izuzetna nam je čast da vam predstavimo ovogodišnji program, naročito imajući u vidu sve prepreke koje smo morali prevazići kako bismo festival ipak uspeli da organizujemo. Predaja nikada nije bila opcija, kao ni odustajanje, tako da smo veoma srećni što ćemo se družiti u prostoru SKCNS Fabrike.

08. oktobra nastupaju:

PROGON – jedan od najmlađih novosadskih death metal bendova.

https://www.facebook.com/progon.band

PENETRATORI – iskusni novosadski hardcore punk veterani.

https://www.facebook.com/Penetratori-202300430112827/

SCAFFOLD – kultno beogradsko ime domaće deathrash metal scene.

https://www.facebook.com/ScaffoldMetalSerbia

ATOMSKI RAT – noise thrash grindcore barabe iz Šida.

https://www.facebook.com/Atomski-Rat-264658965086

LEDNIK – unikatni instumentalni post rock-metal bend iz Novog Sada.

https://www.facebook.com/lednikband1

09. oktobra nastupaju:

FORGOTTEN SCREAM – sve aktivniji mladi zrenjaninski modern-metal bend.

https://www.facebook.com/WeAreForgottenScream

CITIZEN X – direktan i dinamičan punk rock sa beogradskog asfalta.

https://www.facebook.com/CitizenXbgd

CARNIVAL OF FLESH – jedan od retkih melodičnih black metal bendova iz Beograda.

https://www.facebook.com/carnivalofflesh

OATHBRINGER – tradicionalni sirovi heavy metal iz Kragujevca.

https://www.facebook.com/oathbringerkg

DRNCH – Novosadski andergraund hardcore punk.

https://www.facebook.com/DRNCH-701998699844754

SATNICA:

08.10.

19:00 – ulaz, distro…

19:30 – 20:05 PROGON

20:25 – 21:00 PENETRATORI

21:20 – 22:00 SCAFFOLD

22:20 – 23:00 ATOMSKI RAT

23:20 – 00:00 LEDNIK

09.10.

19:00 – ulaz, distro…

19:30 – 20:05 FORGOTTEN SCREAM

20:25 – 21:00 CITIZEN X

21:20 – 22:00 CARNIVAL OF FLESH

22:20 – 23:00 OATHBRINGER

23:20 – 00:00 DRNCH

Pored muzičkog dela programa, tokom oba dana festivala, pred posetiocima će se naći sada već tradicionalna berza svih mogućih nosača zvuka, ručnih radova, umetničkih kreacija i svega ostalog što naši podzemni drugari vredno stvaraju. Spisak svih izlagača biće objavljen naknadno.

Dobili smo mnogo upita u vezi sa konkursom za vizuelne umetnike koji je nerazdvojni segment našeg festivala. Nažalost, ove godine, zbog epidemioloških mera, nismo u mogućnosti da adekvatno organizujemo izložbu u isto vreme kada i ostatak programa. Plan je da se konkurs i izložba održe u narednom periodu kao zaseban događaj. O tome ćemo vas obavestiti čim se steknu uslovi za organizaciju ovog dela programa.

Ulaznice za festival koštaće 500 dinara po danu i prodavaće se samo na ulazu u SKCNS Fabriku na dan događaja. Što se tiče uslova za ulazak, sem ulaznice, ne mora da se priloži nikakav drugi dokument/propusnica. Festival će se održati u skladu sa epidemiološkim merama koje su na snazi u Republici Srbiji, a broj posetilaca ograničen je na 250.

Čuvajte se, čuvajte druge, budite svoji i naravno ANDERGRAUND NEMA ALTERNATIVU!

FSP 2021

20 GODINA REANIMACIJE ANDERGRAUND DUHA!

02. oktobra, prebrojavanje koliko nas zaista ima!

Video najava: https://www.facebook.com/GROMRecords/videos/991487028370976

Nastupaju:


BOMBARDER

Legende ex YU metal scene, kultni bend koji aktivno radi od sredine 80ih.


INFEST

Najaktivniji domaći death metal bend.


NEMESIS + specijalni gost!

Sveženski melodični death metal bend.

Vrata Doma omladine otvaraju se u 19:30h.

Nastupi:

19:30 – distro ponuda

20:30 – NEMESIS

21:50 – INFEST

22:50 – BOMBARDER

Prodaja ulaznica po ceni od 500rsd biće organizovana samo na dan koncerta na ulazu od 19:30h.

Dom omladine je državna ustanova i radi pod C19 režimom, u prodaju će biti pušteno samo 300 ulaznica i pri ulazu posetioci treba da imaju maske i izvrše dezinfekciju ruku.

Nisu potrebne bilo kakve dodatne potvrde.

Pored nastupa bendova sve vas očekuje i dosta propratnog sadržaja za ovo veče specijalnog jubileja, distro ponuda, merchandise…

Ethno.com festival od 30. septembra do 2. oktobra u Pančevu

Osamnaesto izdanje Ethno.com festivala u Pančevu, posvećenog savremenoj world music sceni, biće održano od 30. septembra do 2. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančevo, i uz pokroviteljstvo Grada Pančeva i Ministarstva kulture Republike Srbije. Na ovogodišnjem izdanju manifestacije predstaviće se šest autora i ansambala iz Srbije, Austrije i Slovenije: Jelena Popržan, Aleksandar Jovanović Šljuka, Rođenice, Širom, Pančevački tamburaški orkestar i Shira Utfila.

Prve festivalske večeri, u četvrtak 30. septembra od 20 časova u Svetosavskom domu u Pančevu, publici će se predstaviti Jelena Popržan i Aleksandar Jovanović Šljuka.

Jelena Popržan, violistkinja i vokalistkinja, raznovrsna je umetnica srpskog porekla koja živi i radi u Austriji, gde je kroz rad najpre u duetu Catch-Pop String-Strong, a kasnije sa sastavima Madame Baheuk i Sormeh učvrstila svoju reputaciju maštovitog aranžera, izražajnog vokalnog umetnika i zabavljača sa komičnim talentom i političkim angažmanom. Ova umetnica ima stilski vrlo raznovrsna interesovanja: novu i staru muzika, World Music, pevanje, komponovanje, kabare, neues vienerlied, folk, džez, koje spaja u jedinstvenu fuziju. Jelena Popržan je dobitnica nagrade „Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci“ za 2020. godinu, koju dodeljuje World Music asocijacija Srbije.

Pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka još od početka profesionalne muzičke karijere gaji ljubav prema nastupima i kompozicijama za solo klavir. Ova muzička forma, koja se često sreće u džezu, pruža veliku slobodu i mogućnosti za improvizaciju, ali istovremeno predstavlja i veliki izazov za svakog pijanistu. Kao solo pijanista, Jovanović je nastupao na koncertima i festivalima širom Srbije, kao i u inostranstvu, izvodeći sopstvene kompozicije, improvizacije i tradicionalne pesme Srbije i Balkana. Trenutno radi na svom prvom albumu za solo klavir, na kome će predstaviti nove autorske kompozicije, kao i nekoliko originalnih aranžmana tradicionalnih narodnih pesama.

Drugo festivalsko veče održava se u petak, 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva u 20 časova, a na programu će biti koncerti sastava Rođenice iz Srbije i Širom iz Slovenije.

Vokalni sastav Rođenice nastao je prvenstveno sa ciljem da kroz praksu istražuje vokalne tehnike karakteristične za tradicionalno pevanje na prostoru bivše Jugoslavije, da bi tokom godina rada i usavršavanja ova grupa postala prepoznatljiva po umetničkom pristupu i osavremenjivanju specifične muzičke forme kakvu prestavljaju tradicionalne seoske pesme. Naziv Rođenice referiše na trio sastav, odnosno značenje koje žene – rođenice (suđaje) imaju u slovenskoj mitologiji. One prestavljaju natprirodna ženska bića koja određuju sudbinu tek rođenom detetu.

Trio Širom, čiji članovi potiču iz prekmurskih, tolminskih i kraških krajeva Slovenije, u svom stvaralaštvu predstavlja isprepletanost različitih muzičkih pristupa, bogatstvo zvukova i neobuzdanu muzičku maštu. Iztok Koren, Samo Kutina i Ana Kravanja na svojim nastupima sviraju više od desetak instrumenata, a bogatstvo različitih muzičkih formi se može shvatiti kao inspiracija koja stoji iza karaktera ovog novog ansambla. Njihov izraz oscilira između širokog spektra tradicionalne muzike i savremene akustične meditacije u stilu roka, dok je krajnji rezultat utemeljen u uvek mističnom minimalizmu.

Poslednjeg festivalskog dana, u subotu 2. oktobra u 20h u Dvorani kulturnog centra Pančeva, nastupiće Pančevački tamburaški orkestar i sastav Shira Utfila.

Tamburaški orkestar Pančeva je počeo sa radom 2014 godine. Nakon dugogodišnjeg pedagoškog i izvođačkog iskustva, profesor Mihajlo Jović osniva tamburaški orkestar sa ciljem da neguje i izvodi tradicionalnu tamburašku i umetničku muziku. Tamburaški orkestar Pančeva je sastav koji nastavlja, nadograđuje tradiciju tamburaške muzike, sa novom mladalačkom energijom koja približava tamburašku muziku svim generacijama. U dosadašnjem radu orkestar se pretstavio publici  sa više različitih progama: Tamburaška instrumentalna muzika, Valceri na tamburi, Biseri tamburaške muzike, Večite melodije, Bitlsi na tamburi i Srpski pesnici romantičari u starogradskoj muzici. Orkestar ovim izborom programa pokazuje svoje opredeljenje da pored tradicionalne  i umentičke muzike širi i neguje svoj koncertni repertoar.

Shira Utfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske i bliskoistočne muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. 2009. godine Shira Utfila u Amsterdamu dobija prestižnu nagradu RASA za najbolju World Music grupu, dok je album „Biviendo en kantando”, izdat za holandskog izdavača Music & Words, svrstan u „Top of the world“ selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines”. Bend je upravo završio snimanje novog albuma, na kome se kao novi članovi pojavljuju operetska zvezda Branislava Podrumac i džez pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka.

Ethno.com festival je pokrenut 2003. godine, sa idejom istraživanja i prezentovanja autorskih vizija tradicionalne muzike najznačajnijih domaćih muzičara, ali i promovisanja umetnika posvećenih izvođenju narodne muzike u njenom autohtonom obliku. Od 2013. godine ova manifestacija pravi zaokret u programskom konceptu ka savremenim strujanjima na world music sceni. Cilj festivala je da kroz koncerte, radionice, rezidencije umetnika i naučno-obrazovni program predstavi muziku iz celog sveta s primarnim fokusom na stilovima Balkana, Bliskog istoka, Afrike i Azije, kao i onim nastalim na nasleđu evropskih naroda. Festival želi da bude otvoren i senzibilan na kulturne i umetničke različitosti u stalnoj tenziji između tradicije i inovacije, kažu organizatori. Umetnički direktor festivala je violinista Filip Krumes.

Nišville pratilo više od 100.000 posetilaca – u hotelima 70 posto stranaca

 Nišville je pratilo više od 100.000 posetilaca – izjavio je direktor ove manifesrtacije Ivan Blagojević. Glavni program je pratilo 30.000, a prateće besplatne programe – više od 70.000 posetilaca. U prepunimj niškim hotelima, 70 posto je bilo stranih gostiju. Zahvaljujući punim hotelskim kapacitetima Nišville je kroz poreze i doprinose trostruko vratio Gradu Nišu uloženi novac, a kroz PDV budžetu republike Srbije više nego desetostruko od dobijenih sredstava na konkursima ministarstava kulture i turizma – kaže Blagojević.

– Posebno sam zadovoljan što je nastavljena tradicija divnih reakcija publike  koja je ispoštovala sve izvođače i da nije bilo ni jednog incidenta  tokom festivala.  Na žalost, još jedna tradicija se je nastavljena , a to je da nijedan ministar kulture za proteklih 27 godina svojim prisustvom nije ispoštovao festival.

Nedavno završeno izdanje Nišvilla može se oceniti kao izuzetno uspešno čak i bez navođenja fraze “s obzirom na pandemiju Covida 19” – tako čestog “pravdanja”  kada je reč o sličnim festivalima širom sveta

–Uz učešće eminentnih umetnika iz USA, Brazila, Argentine, Japana, Jamajke, Italije, Velike Britanije, Norveške, Austrije, Poljske, Bugarske, Mađarske, Francuske, Belgije, Holandije, Slovenije, Severne Makedonije – Nišville 2021 bio je bar na nivou izdanja održanih pre pandemije, odnosno, do 2019. Godine – kaže director Nišvila Ivan Blagojević i podseća da su u glavnom programu nastupili i Stanley Jordan, Gipsy Kings, Goran Bregović, Stone Riders, Trio Per “Bass Viking Mathisen – Nguyen Le i Gary Husband, Horny Funk Brothers & Hubert Tubbs, legendarni Philip Catherine sa svojim triom, Tango Jazz Quartet i Omladinska Filharmonija Naissus, Orkrstar Impresija sa gostima Bojanom Stamenov i Aleksandrom Šandorovim…  kao i više od sto mladih sastava iz Evrope i Srbije ispred kojih je sigurno blistava karijera.

 Blagojević naglašava da se u generalnom konceptu festivala kada je reč o pratećim i uvodnim programima nije nimalo odstupilo od nekadašnjih izdanja.

– Osim 24 sastava u glavnom program, kada je reč o muzičkim programima održan je uvodni dvodnevni program “Prijatelji Šabanu” sap o četiri grupe po večeri. Na Open stage-u je tokom četiri dana nastupilo 16 bendova, na Welcome stage-u 8 grupa, a na sceni kod Nišville jazz muzeja od 5. do 15. avgusta predstavilo se 30 sastava. Održan je i tradicionalni program Nišville jazz teatar u sklopu kojeg je odigrano 15predstava, prikazano  100 filmova u okviru filmskog programa “Nišville movie summit” kao i odlična Striporama. Program je jedino smanjen, sa četiri na tri dana na Hip Hop i Midnight jazzdance binama. Takođe tokom ovog izdanja Nišvilla održano je prvo okupljanje mladih muzičara iz Srbije, Belgije i Francuske u sklopu projekta “Roma Jazzinh Europe” podržanog od strane EU programa “Kreativna Evropa”. Dvadesetčetvoro mladih muzičara romske ali neromskih nacionalnostui – nastupili su prvo u sklopu programa “peijatelji Šabanu”, kao i u četvorosatnom program na Museum – Youth bini pretposlednjeg dana festivala.

Ivan Blagojević kaže da je poseta zabeležila pad isključivo kod besplatnih programa a uzrok je isključivo strah od zaražavanja koronom u šetališnoj zoni Tvrđave –  ali opet ne kao što su neki prognozirali.

-U potpunosti smo ispoštovali mere zaštite od Covida-19 odnosno zajednički protokol “Safe Events Serbia” koji su Kriznom štabu predložile najznačajnije letnje manifestacije u zemlji: kontrola potvrda o vakcinisanju drugom dozom, ili dokaza da su neki posetioci preležali virus, merenje temperature na ulazima, a oni koji nisu imali ništa od toga na punktovima Laboratorije “Aqualab” sa kojom smo imali odličnu saradnju – moglo se obaviti rapid antigen testiranje koje je posetioce koštalo svega 300 dinara. Po izveštajima “Aqualaba” koji je odlično bavio testiranja, na glavnim festivalskim ulazima nijedan posetilac Nišvilla nije bio pozitivan.

-Kada je reč o testiranju učesnika, nastavlja direktor Nišvila, veliku olakšicu u ovoj komplikovanoj situaciji imali smo kroz procedure ulaska u Srbiju iz poslovnijh razloga preko Privredne komore Srbije. Naime, skoro svi umetnici iz inostranstva (osim onih iz Bugarske, Albanije i Severne Makedonije) morali bi bez ove procedure da pre ulaska u Srbiju urade PCR testove, jer Srbija, po princiopu reciproceteta priznavanja vakcinisanja, ne priznaje potvrde o vakcinisanju iz većine evropskih zemalja. Osim što je PCR testiranje mnogo skuplje, a to bi trebalo da refundira organizator, odnosno u ovom slučaju Nišville – mnogi muzičari koji su na turnejama,  fizički ne bi stigli da se testiraju i dobiju rezultate pre dolaska u Niš. Među njima su bili i recimo muzičari iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske  čije potvrde o vakcinaciji Srbija priznaje – ali oni nisu bili vakcinisani u svojim zemljama već na primer u Holandiji, Austriji ili Velikoj Britaniji. Po proceduri ulaska u Srbiju iz poslovnih razloga inostrani umetnici, odnosno muzičari, glumci, strip crtači … mogli su posle popunjavanja online formulara na sajtu Perivredne komore ( incovid.pks.rs ), da uđu u Srbiju samo uz mail kojim je njihova prijava potvrđena, a onda smo im mi organizovali testiranje u “Aqualabu” i bili obavezni da rezultate testiranja za svakog učesnika pošaljemo Privrednoj komori u roku od 24 sata od ulaska u Srbiju. Naglašavamo, kaže Blagojević odličnu saradnju sa kompletnim Inocovid timom Privredne komore koji je obrađivao naše prijave i kojem se još jednom zahvaljujemo na predusretljivosti i ljubaznosti u svakodnevnim komunikacijama. S njihove strane su, nakon naše zahvalnice, stigle i pohvale na račun Nišville tima jer smo ispoštovali kompeltnu procedure i rokove – uz konstataciju da im je veoma drago što su u svom domenu zaduženja pomogli tako značajnoj manifestaciji kao što je Nišville.

Od skoro 100 umetnika koji su ušli po ovoj proceduri – ni jedan test nije bio pozitivan, a ne računajući  pubkliku, direktno preko Nišvilla testirano urađeno je još oko pedesetak testova hostova koji su sačekivali grupe na Aerodromu Sofija, volontera, kao i muzičara kojima je to bilo potrebno da bi se vratili u svoje zemlje.

Nišville 2021 – Festival festivala

U PRODAJI ULAZNICE ZA VIP TRIBINU!

Predstojeći Nišville jazz festivalodržaće se od 6 do 15. avgusta 2021, a glavni festivalski program će biti održan od četvrtka do nedelje, od 12 do 15. avgusta 2021. godine na Platou niške Tvrđave. Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 300 programa na kojima će nastupiti blizu 1.000 izvođača!

Od srede, 4.avgusta u prodaji će biti i ulaznice za VIP Tribinu – VIP Kompleti po ceni od 5.500 rsd, kao i Pojedinačne VIP Ulaznice po ceni od 2.500 rsd!

Inače, Komplet ulaznica za Parter košta 4.000 dinara, a Pojedinačna ulaznica 1.750 dinara za jedno veče.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na https://www.tickets.rs/program/nisville-komplet-2021-1394?lang=sr

Prodajna mesta: https://www.tickets.rs/partners

Napomena: sve ulaznice koje su kupljene za Nišville 2020 u mreži Ticket Vision validne su i za ovogodišnji festival!

Inače, sledeće izdanje Nišville jazz festivala će pored bogatog muzičkog programa na više stejdževa u Tvrđavi, na Trgu Kralja Milana i na Amfiteatru keja na Nišavi, posetiocima ponuditi i kvalitetan internacionalni program u okviru narednog Nišville jazz teatarskog festivala, kao i mnoštvo dokumentarnih i igranih filmova sa muzičkom tematikom – Nišville Movie Summit 2021. Svi prateći programi za posetioce su besplatni, a ulaznica se plaća samo za glavni festivalski program.

Na Main binama (Earth & Sky), od 12 do 15.avgusta nastupiće Darryl Jones, Gipsy Kings, Stanley Jordan, Leb i sol, Goran Bregović, Anthony B i mnogi drugi.

Glavni program festivala: http://nisville.com/en/nisville-stages-2/earthsky-stage/

Kompletne informacije: www.nisville.com

Od pastirskog roka do world music rapsodija – Nišville 2021

Goranu Bregoviću nagrada “Šaban Bajramović”

Goran Bregović je ovogodišnji dobitnik Nišville Grand Prix „Šaban Bajramović za fuziju džeza sa drugim pravcima, a nakon uručenja nagrade, u subotu 14. avgusta,  Bregović će zajedno sa Nišville  big bendom izvesti nekoliko svojih kompozicija u džez aranžmanima. U drugom delu koncerta pridružiće im se njegov „Orkestar za svadbe i sahrane“. Goran Bregović će prvi put obići Spomenik Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. godine – bio prvi donator.

Goran Bregović je sigurno jedan od najomiljenijh, a istovremeno i najkuđeniji muzičar sa ovih prostora. Ali, kako činjenice govore – on je sigurno najuspešniji umetnik sa područja Balkana na polju muzike u svetskim okvirima.  Kao osnivač, vođa, gitarista i autor muzike legendarne sarajevske grupe Bijelo Dugme bio je među prvima koji su  u  rock muziku počeli da ubacuju elemente ex Yu foklora. Iako je i pre (a i posle) Bijelog dugmeta na polju fuzije rok muzike i folkornih motiva bilo  sličnih muziičkih pokušaja (od kojih su neki, takođe zaslužili mesto u istoriji savremene muzike)– vreme je pokazalo da je Bregovićeva formula “pastirskog roka” sadržala najbolje sastojke koji su Bijelom dugmetu doneli neprikosnovenu titulu najveće rok grupe bivše Jugoslavije – sviđalo se to mnogima ili ne.Kao sin majke Srpkinje i oca Hrvata, a odrastao u pretežnno muslimanskom Sarajevu, Bregović je 1989. godine, u predvečerje raspada SFRJ i prve “kliničke slike”  sve zaraznije nacionalističke (ili biolje rečeno – šovinističke) groznice i to na svim stranama koje je on smatrao svojima – Bregović odlučuje da raspusti grupu.

 Nekako u to vreme, Bregović je na poziv nagrađivanog i svetski priznatog reditelja Emira Kusturice napisao muziku za  njegov film “Dom za vešanje” (ili “The  Time of the Gypsies” kako je film nazvan za svetsko tržište).

Pisanje muzike za „Vreme Cigana“ omogućilo je Goranu da izoštri osećaj za muzičku dramaturgiju i da se uhvati u koštac sa muzikom Roma koja ga je oduvek fascinirala. Kombinacija Kusturičinih slika i Bregovićeve muzike sublimirala je potresnu priču koja je ostavila snažan pečat. Saradnja sa Kusturicom odvela ga je u USA na snimanjea filma “Arizona dream” (u kojem su igrali Faye Dunaway, Johny Deep, Jerry Lewis) za koji je Bregović takođe napisao muziku, a nekoliko pesama za film je otpevao “kum panka” Iggy Pop. U međuvremenu, 1993. godine Bregović je napisao i muziku za film “Kraljica Margo” Patricea Chereaua  (sa Isabelle Adjani u naslovnoj ulozi). Priča zasnovana na romanu Aleksandra Dime, a koja govori o pokolju hugenota (francuskih protestanata) u Parizu 1572. godine, kroz Bregovićevu muziku odzvanja i opsada Sarajeva i početak rata (koji je imao elemente verskog rata) na prostorima bivše Jugoslavije. Poslednja saradnja Bregovića i Kusturice bila je na filmu “Underground” koji je 1995. Nagrađen “Zlatnom Palmom” u Kanu, a Bregović se ubrzo posle toga vraća koncertima.

Sa svojim “Orkestrom za svadbe i sahrane”  Bregović kombinuje formacije tradicionalnog romskog duvačkog orkestra pojačanog “baterijom”, bugarsku žensku tradicionalnu vokalnu grupu, “klasični” muški hor, a uz sve to često pridodaje i gudački orkestar pa i ceo simfonijski orkestar.  Odeven u belo, on sedi između pojačala i lap topa, i sa električnom gitarom u ruci, diriguje svojoj “šarenolikoj” posadi  koja broji od 9 do 19, a u posebnim prilikama i do 60 muzičara. Tokom više od dve decenije, Goran Bregović i njegov “Orkestar za svadbe i sahrane”održali su preko 3000 koncerata na svim kontinentima.

Njegova akutna sposobnost da razume i asimilira raznolike muzičke kulture omogućava mu da u svoju muziku ugradi tradicionalne korzikanske, gruzijske ili bugarske napjeve, kao i elemente elektronske muzike. Pisao je za mnoge velike pevače i sastave iz mnogih zemalja, među kojima su i čuvena Cesaria Evora, Scott Walker,  GerorgeDalaras (Grčka), Kayah (Poljska) Sezen Aksu (Turska), Gipsy Kings (Francuska)….

Sa “Orkestrom za svadbe I sahrane” objavio jje više albuma među kojima sam ističe “Tales and songs from Weddings and Funerals – 2002 ;Karmen with a Happy End – 2007; Alkohol – Sljivovica – 2009; Champagne for Gypsies – 2013; Three Letters From Sarajevo – 2017; Welcome to Goran Bregović – 2017. Albumom „Tri pisma iz Sarajeva“ Goran Bregović prepoznaje i slavi ovu raznolikost porekla i nasleđa na kulturnom, verskom i nacionalnom nivou. On na alegorijskom nivou objedinjuje tri religije “Balkanskog Jerusalim”, koristeći violinu kao metaforični instrument. Orijentalni, klezmer i klasični stilovi koegzistiraju u tri instrumentalna dela u izvođenju solista iz Izraela, Balkana i Magreba.  Album „Šampanjac za Cigane“ bio je reakcija na ekstremni pritisak koji Romi u poslednje vreme doživljavaju širom Evrope (proterivanja iz Francuske, Italije, spaljene kuće u Mađarskoj …).  „Čini se nepravednim pokrivati stvarne probleme izmišljenim problemima – Romi nisu problem već talenat ovog sveta. Oni imaju tu moć da impresioniraju i inspirišu –  bili oni nepoznati Romi  na vašem uglu ulice, ili se zvali Charlie Chaplin, Majka Teresa, Elvis Presley, Šaban Bajramović, Esma Redžepova ili Django Reinhardt… svi su oni ostavili neizbrisiv trag u svetskoj popularnoj kulturi “ – kaže Bregović.

Veoma je mali broj muzičara koji su uspeli da razviju umetnost takve amplitude koja koherentno meša tako veliku raznolikost stilova i tehnika, ne gubeći pri tom svoj identitet. Bregovićev komad se može prepoznati već na prvom saslušanju i čini se da se obraća čitavoj planeti – bez razlika koje nameću rasa, pol, godište ili religija. Ako se postavlja pitanje šta je Bregović: Savremeni kompozitor, tradicionalni muzičar ili rok zvezda, on nije morao da bira – uzeo je sve i stvorio muziku koja je istovremeno univerzalna i nepogrešivo njegova.

https://www.youtube.com/watch?v=OyMA84-mowI

Legenda jazz gitare odaje počast legendi rock gitare

Stanley  Jordan svira Hendrixa!

Poslednjih decenija jedan od najaktuelnijih jazz gitarista Stanley Jordan, poznat po svojoj „taping“ a moglo bi se reći i „klavirskoj“ tehnici sviranja gitare obema rukama na vratu gitare – predstaviće na na Nišvilu program: „Stanley plays Jimi“ – kojim odaje počast i obeležava 50 godina od smrti sigurno najoriginalnijeg rock gitariste Jimija Hendrixa, ali i njegovog legendarnog nastupa na Wodstock festivalu. U klasičnoh „hendrixovskoj“ formaciji trija (Laurence Cottle – bass i Gabor Dornyei – bubnjevi), Stanley Jordan će nastupiti u petak 13. avgusta.

Iako i sam Jordan kaže da ovo jeste „tribute“ program (pa je u sklopu toga na bini i obučen kao Hendrix) to je ipak daleko iznad puke imitacije, jer se on svojom kreativnošću nadovezuje na Jimijevo nasleđe. “Ovo je, kaže Jordan, neka vrsta fantazijskog koncerta –odnosno moje viđenje kako bi Hedndriks, da je živ – svirao danas. Stanley Jordan iza sebe ima 4 Grammy nominacije, rasprodate koncerte širom sveta, milionske tiraže albuma, od kojih je recimo samo debi album iz 1985. godine “Magic Touch” proveo pedeset i jednu (!) nedelju na prvom mestu Bilbordove jazz liste, a svirao je i snimao sa takvim imenima kao što su Benny Carter, Dizzy Gillespie, Miles Davis, Billy Cobham… Zbog svega toga njegov “hommage” Hendrix-u može izgledati kao iznenadjenje – ali samo na prvi pogled! Poslednjih godina je dosta nastupao i sa rokerima (Dave Matthews Band, Umphrey’s McGee, Moe ), tako da je kako sam kaže povratak rok korenima za njega predstavljao prtavo umetničko uživanje – što sada podižeiI na novi nivo.   “Uvek sam, kaže Jordan, osećao snažnu povezanost sa Hendrixom – on je bio prvi gitarista kojeg sam oponašao kao klinac. Pre nego što sam se okrenuo džezu, slušao sam rok muziku, a upravo me je Hendriksova muzika i usmerila ka džezu”. Jer, poznato je da je Hendrix (koji je za samo tri godine promenio rock scenu kao niko pre i niko posle njega) “džemovao” sa nekim izuzetnim  džezerima (Rasaan Roland Kirk, Larry Young…), a imao i dogovorena sminanja sa Milesom Davisom i Gilom Evansom. Da nije iznenada preminuo i u trenutku kada je njegova kreativnost bila u izrazito uzlaznoj putanji – možemo samo da pretpostavimo u kom bi pravcu otišla njegova muzika. “ Možete ga čuti, kaže Stanley Jordan, kako obogaćuje i širi svoj muzički rečnik, takoreći od snimka do snimka, albuma do albuma – što je za mene kao klinca bilo izuzetno podsticajno. Takođe, neke od njegovih kompozicija poput “Up from the Skies”, ‘”Belly Button Window” (…)  imaju izraziti jazz prizvuk.  I upravo je to ono što pokušavam da nadgradim”.

Stanley Jordan takođe naglašava da je ideju da se okrene “taping” tehnici mu je donelo svetsku slavu (mada izvodeći ovaj program, osim što i veoma uverljivo peva, dosta svira i “klasičnom” rok tehnihom, odnosno trzalicom u desnoj ruci!) dobio upravo od Hendrixa: “Gledao sam ga kako svira samo levom rukom, bez okidanja žica, a onda sam u jednom trenutku shvatio da bih mogao da na vratu upotrebim i desnu ruku” – kaže Jordan.

 S obzirom na to da ni Hendrixu elektronska pomagala nisu bila nepoznanica Stanley Jordan takođe koristi “feedback” (mikrofoniju) i neke od efekata (Wah- wah) koje je koristio i Hendrix. Međutim, naglašava da izbegava “novotarije” poput sekvencera ili unapred snimljenih deonica – jer ni Hendrix sigurnio ne bi išao tim putem. “Za Jimija elektronika nija bila sama sebi cilj, već sredstvo za postizanje cilja – neka vrsta  produžetka instrumenta i kanal njegovog duha”. Osim Hendrixovih kompozicija  na programu je i nekoliko originalnih Jordanovih numera, nastalih  kroz sagledavanje Hendrixovog nasleđa ali i kroz tumačenje nagoveštaje šta bi i kako on danas mogao da stvara. 

Ako neki gitarista, i na osnovu tehnike ali i na osnovu invencije “a priori” zaslužuje bespogovorno  pravo da se “uhvati u koštac” sa Hendrixom – onda je to svakako Stanley Jordan.

Video for promo: Voodoo Child

Promo cena Kompleta za Nišville 2021 do petka, 16.jula!

U PRODAJI POJEDINAČNE ULAZNICE ZA NIŠVILLE 2021!

Predstojeći Nišville jazz festival održaće se od 6 do 15. avgusta 2021, a glavni festivalski program će biti održan od četvrtka do nedelje, od 12 do 15. avgusta 2021. godine na Platou niške Tvrđave. Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 300 programa na kojima će nastupiti oko 1.000 izvođača!

Do petka, 16. jula aktuelna je promo cena Kompleta ulaznica od samo 3.000 dinara za 25 koncerata u centralnom festivalskom postoru.

Od subote, 17. jula Komplet ulaznica će koštati 4.000 dinara, a u prodaji će biti i Pojedinačne ulaznice po ceni od  1.750 dinara za jedno veče.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na https://www.tickets.rs/program/nisville-komplet-2021-1394?lang=sr

Prodajna mesta: https://www.tickets.rs/partners

Napomena: sve ulaznice koje su kupljene za Nišville 2020 u mreži Ticket Vision validne su i za ovogodišnji festival!

Inače, sledeće izdanje Nišville jazz festivalaće pored bogatog muzičkog programa na više stejdževa u Tvrđavi, na Trgu Kralja Milana i na Amfiteatru keja na Nišavi, posetiocima ponuditi i kvalitetan internacionalni program u okviru narednog Nišville jazz teatarskog festivala, kao i mnoštvo dokumentarnih i igranih filmova sa muzičkom tematikom – Nišville Movie Summit 2021. Svi prateći programi za posetioce su besplatni, a ulaznica se plaća samo za glavni festivalski program.

Inače, na Main binama Nišvila od 12 do 15. avgusta nastupiće Earth, Wind & Fire feat. Al McKay, Stanley Jordan, Darryl Jones & Stone Riders, Goran Bregović & Nišville Big Band, Igor Butman Band i mnogi drugi. Više o izvođačima na oficijelnom sajtu festivala www.nisville.com 

 „Stone Raiders“ sa Darrylom Jonesom u Srbiji

Rolingstonsi promenili satnicu Nišvila

 Iako je još prošle godine dogovoreno da dugogodisnji basista Rolingstonsa Darryl Jones (zamenio Bila Vajmana 1993. godine ) nastupi na zatvaranju Nišvila – 15. avgusta , zbog obaveza prema Rollingstonsima zakazanim za 14. avgust,  nastupiće ipak na otvaranju Nišvilla – 12. avgusta sa svojim super triom “Stone Raiders”  – kaže direktor Nišvilla Ivan Blagojević.

–   Ovaj trio osim Darryla Jones-a čine još gitarista i kompozitor Jean-Paul Bourelly, koji je osim saradnje sa velikim džez imenima bio i gitarista Madone,  kao i i bubnjar grupe Living Coolour – Will Calhoun. Ljubav prema džezu nekadasnjeg basiste Milesa Davisa, Wyntona Marsalisa, ali i Stinga,  je isključivi motiv dolaska, tako da će praktično samo zbog Nišvilla doleteti iz Los Angelesa – i to će biti i jedini  nastup Stone Raidersa u Evropi ove godine – kaže direktor Nišvila.

Svakako najzvučnije ime ovog super tria je basista Darryl Jones, koji je još u tinejdžerskim danima i tokom studija muzike, postao značajan član čikaške blues i jazz scene. Posredstvom svog dugogodišnjeg prijatelja – bubnjara Vincenta Wilburn Juniora, inače sestrića Miles Davisa, Darryl  tek ušavši u treću deceniju dobija priliku da ga legendarni trubač čuje – i odmah postaje član Majlsovog sastava sa kojim debituje na albumima  “Decoy” (1984) I “You`re underarest”. Sa Majlsom je snimao i nastupao sve do kraja njegovog života 1991. I kao što to obično biva, Darryl kao jedan od “Majlsovih musketara” dospeva u žižu muzičke javnosti pa je usledilo i angažovanje na prvim Stngovim solo abumima (“Dream of the blue turtles”  I živom albumu “Bring on the nights – 1986) i to sa “klasičnom” džezerskom postavom u kojoj su bili i Branford Marsalis, Kenny Kirkland i Omar Hakim. Darryl Jones je snimao I išao na turneje sa čitavom plejadom rock I džez muzičara( Herbie Hancock and Headhunters,  Madonna, Eric Clapton, John Scofield, Hiram Bullock, Gil Evans, Steps Ahead, Peter Gabriel, B.B. King, Neil Young, …) a onda  je 1993. godine, stigao poziv od Rollingstonsa da na basu zameni Billa Waymana koji je tada napustio Stonse. Iako ga preostali ćlanovi benda nikada nisu promovisali u zvaničnog člana grupe – Darryl je sa Stonsima svirao na svim albumima i turnejama do danas, a uz sve to, osim što vodi i svoje autorske projekte, jedan od najomiljenijih angažmana mu je upravo ono što radi u sklopu “Stone Raidersa” sa kojima je objavio jedan album, a na novom koji izlazi ove godine – prvi put se pojavljuje i kao pevač.

Osnivač i formalni lider grupe  “Stone Raiders” Jean-Paul Bourelly je jedan od nakreativnijih i najoriginalnijih gitarista savremene muzičke scene. Njegov umetnički izraz objedinjava tradiciju Haitija zemlje iz koje on vuče poreklo, bluz izraz u rasponu od  Howlin Wolfa pa do (naročito!) Jimi Hendrixa, latino rock Carlosa Santane, funk  i razne jazz pravce. Nakon studiranja džeza kod čuvenog saksofoniste i pedagaoga Bunky Greena, Jean- Paul  kao osamnaestogodišnjak prelazi u Njujok gde je odmah dobio priliku da radi sa veoma značajnim džez imenima kao što su Elvin Jones, Pharoah Sanders, Roy Haynes, Miles Davis (svirao na albumu “Amandla”) ,  Muhal Richard Abrahams ( osnivač Asocijacije za razvoj kreativnih muzičara  – AACM) na čijem je albumu “Blues forever”, proglašenom za album godine po anketi “Downbeata” –  imao zapaženo učešće. Na spisku muzičara nove džez generacije sa kojima je Bourelly snimao i nastupao pre početka uspešne solo karijere su i  Olu Dara, Henry Threadgill, Steve Coleman, Graham Haynes, Cassandra Wilson. Između ostalih projekata koje je pokrenuo a pre “Stone Raiders” – bio  je sastav “Boom Bop” u kojem su bili i pevač Abdourahmane Diop i džez legenda Archie Shepp.  U najkraćem Jean- Paulov stil bi se mogao opisati kao: “ono što bi Jimi Hendrix verovatno danas radio.

 Treći, ali nikako najmanje važni član sastava je Will Calhoun  bubnjar sastava Livin Colour (koja još iz prve polovine devedesetih ima četiri Grammy i tri MTV nagrade) a čiji se  afiniteti prema poliritmiji odlično uklapaju u muzički koncept koji skladno objedinjava funk, jazz, blues…

Miss you – Rollingstones, Mexico 2016 (Darryl Jones bass solo)

Stone Raiders

Završeno snimanje spotova 12 bendova za odjavnu špicu serije „Složna braća – The Nekst Đeneration“

Dvanaest pobedničkih bendova, koji u učestvovali u konkursu „Aj pokidaj“, snimili su spotove za odjavne špice serije „Složna braća – The Nekst Đeneration“. Na ovaj konkurs koji je završen 15. juna prijavilo se preko 200 mladih muzičara i bendova.

Pobednički bendovi imali su priliku da svoje obrade  snime u profesionalnom muzičkom studiju, a zatim je 12 najboljih i najkreativnijih obrada naslovne numere kultne serije „Složna braća” dobilo  svoj novi vizuelni identitet na filmskom setu studija u Šimanovcima. Pobedničke numere postaće buduće odjavne špice i neki novi soundtrack koji će obeležiti novu sezonu istoimene serije, čije je snimanje počelo 15. maja u Šimanovcima.

Žiri koji su činili Dr Nele Karajlić, Bojan Ivković i Nevena Filipović izabrao je 12 obrada slavne numere izvedenih u najrazličitijim aranžmanima, te ćemo tako biti u prilici da čujemo izvođenja poznate pesme u pank, rege, metal, džez, rokabili, elektro pop i fanki maniru.

Među 12 pobedničkih sastava našli su se Marko Pejčić trio, Marija Ugrica trio, Milenko Vujić Rege, Bend Planet Caravan, Majka Mara Kvintet, Miloš Milovanović, Bend Čvrge, Centurion bend, Infinity kvintet, Hot Mess i Nervozni Mile Paštar, Drink or die bend, Nade iz kade i bend Aleksandra Sofronijevića.

Članovi bendova isticali su da im je glavni motiv za učestvovanje na konkursu bilo, uprkos vremenu koje je proteklo, i dalje sveže sećanje na seriju, na njene upečatljive likove poput Miljenka, Fike, Čorbe, Milene, Nane. Naglasili su i specifičan humor i nezaboravne replike koje su obeležile ne samo period u kom su nastale, već su se i generacijski prenosile kao lajtmotiv jednog problematičnog vremena čiju je apsurdnost ova serija duhovito i naivno izvrgla ruglu.

Scenario serije „Složna braća – The Nekst Đeneration”  i ovoga puta potpisuje dr Nele Karajlić, uz Srđana Jankovića, dok je režija poverena Miloradu Milinkoviću. U seriji igra impozantna glumačka ekipa iz čitavog regiona, predvođena Natašom Ninković, Raletom Milenkovićem, Zoranom Cvijanovićem, Andrijom Kuzmanovićem, Nenadom Okanovićem, Nikolom Pejakovićem, Ljubišom Savanovićem, Markom Gverom, Mimom Karadžićem, dr Neletom Karajlićem i drugima. Direktor serije je Telekom, a za izvršnu produkciju ove komedije zadužena je ETM produkcija.

Legende R’n’B i fanka dolazu u Srbiju

Earth, wind and fire Experience ft. Al McKay otvaraju Nišville

Earth, wind and fire Experience koji predvodi čuveni američki gitarista, autor i producent Al McKay,  dobitnik više Grammy nagrada – nastupiće na otvaranju ovogodišnjeg Nišvila – 12. avgusta.  Sam ili zajedno sa pevačem “Earth Wind and Fire” Maurice White-om, McKay je autor nekih od njihovih najvećih hitova uključujući i “September”, “Happy Feeling”, “Sunshine” (…) a sa White-om je producirao još neke od planetarnih hitova među kojima se izdvaja “Boogie Wonderland”. Program “Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience” je posvećen godinama koje je McKay proveo u u Earth Wind and Fire – jednom od najinovativnijih i komercijalno najuspešnijih bendova svih vremena. Uticajni Rolling Stone ih je nazvao „inovativnim, preciznim, a opet senzualnim, proračunatim i…. ispoliranim“,  uz konstataciju da je bend „promenio zvuk crnog popa. Jedan od najvećih bendova svih vremena”.

Al McKay je u grupi Earth wind and fire proveo osam zlatnih godina (1973 – 1981) tokom kojih su nastali mnogi od velikih hitova ove grupe koja je kombinujući  R&Bsoulfunkjazzdiscopopdancelatin, i afro pop stvorila autentičan stil i zvuk. McKay se priseća da su osnivač i pevač EWF Maurice White i on, neke od najboljih pesama napisali dok su se u garderobi – tj sobi za štimovanje  – pripremali za nastupe. “Ja bih počeo da nešto improvizujem a Maurice bi preko toga počeo da peva – tako su nastale pesme “Sing A Song”, ‘Best of My Love” za grupu The Emotions…-  kaže McKay i ističe da ga je upravo White (koji je zbog Parkinsonove bolesti prestao sa nastupima 1994 godine, a preminuo 2016.)  podsticao da se bavi komponovanjem, tako da je na repertoaru i dosta novih kompozicija koje su postale hitovi: “Heed the Message”, “Don’t think twice when your feeling is right”,  “Try meditation” Love is the calling”.

Kada su početkom osamdesetih EWF otišli na “dužu pauzu” McKay je želeo da nastavi nastavi u tradiciji benda i oformio svoju grupu u koju je doveo mnoge originalne članove Earth Wind and Fire (uključujući tada i uticajnog basistu Verdine-a White-a), sa kojom već decenijama uspešno snima i nastupa na vodećim evropskim festivalima, uključujući i poznate jazz festivale kao što su Marciac i Montreux – održavajući, a često i prevazilčazeći visoki standard kvaliteta živih nastupa tokom zlatnih EWF godina.

Al MCKay je pratio mnoga velika imena fank, soul, funk, pop muzike među kojima su i Sammy Davis Junior (koji ga je angažovao kada je čuo Alovo majstorstvo u korišćenju tada novog efekta: wah – wah pedale), Pearl Bailey, Andy Williams, Isaac Hayes, ali svirao i snimao sa važnim jazz muzičarima kao što su Gene Harris, Eddie Henderson, Patrice Rushen,  Ramsey Lewis, Herbie Hancock, Norman Brown, a producirao je albume Temptationsa i Shirley Jones.

Članovi aktualne postave AL McKay´s Earth, Wind & Fire Experience su Al McKay (gitara), Tim Owens (vokal), DeVere Duckett, (vokal), Claude Woods (vokal), James Manning (bas gitara), Ben Dowling (klavijature), David Iwataki (klavijature), Anthony Beverly (bubnjevi), David Leach (udaraljke), Joel Nunez

(saksofon), Luis Gonzales (truba), Omar Peralta (truba) i Shaunte Palmer (trombon).

Tinejdžer u Ike & Tina Turner bandu

            Prvi angažman – i to kakav – dobio je sa 18 godina, odmah po završetku srednje škole. Drug ga je odveo na probu Ike & Tina Turner  benda, a oni su tada uvežbavali pesmu Temptationsa  “Losing You”. Ike je tvrdio da uvodni deo sviraju dve gitare, a McKay je, pošto je i sam skidao taj uvod, glasno prokomentarisao da je to samo jedna gitara. Muzičari su u tišini pogledali školarca koji je dobacivao velikom (i ćudljivom!) Ajku, koji je namršteno rekao: “Stvarno?! Da ne znaš možda i da odsviraš”. Al je prokomentarisao: “Ok, ja sam levoruk, ali pokušaću da odsviram ne premeštajući žice” …. Okrenuo je gitaru i odsvirao deo za koji je Ike mislio da su dve giatre. “Sledećeg dana sam dobio poziv od Ajka koji je rekao da od juče više ne traži gitaristu i pozvao me da se pridržim bendu na turneji” – priseća se Al MCKay. Inače, Ike i Tina Turner su pre toga u bendu već imali jednog levorukog gitaristu koji se zvao Jimi Hendrix.

Al McKay po drugi put među Srbima

Al McKay je pre nešto više od četiri ipo decenije (1975) svirao u beogradskoj hali Pionir kao član najbolje postave Earth, Wind and Fire (što je bila njihova prva evropska turneja) kao predgrupa Santani… i po svim ocenama tada još uvek malo poznati bend je “ukrao šou” slavnom gitaristi – kako fantastičnom svirkom, tako i specijalnim efektima.  Mnogi koji su bili na tom koncertu i danas se pitaju kako je izveden efekat da se podijum sa kompletom bubnjeva okretao oko svoje horizontalne ose,  tako da su bubnjevi (i bubnjar za setom, naravno)  u jednom trenutku bili okrenuti naglavačke!

Video: “Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience” na Montreux jazz festivalu

Stefan Milenković na 10. Klasik Festu u Pančevu

Deseti Klasik Fest, međunarodni festival klasične kamerne muzike, održaće se od 10. do 13. juna, u više prostora u Pančevu, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Ovogišnji KLASIK FEST slavi dva jubileja – deset godina festivala i 250. rođendan L. van Beеthovena. Festival će biti otvoren izvođenjem Bеtovenove Prve simfonije, čime će svečano biti ukazana zahvalnost jednom od najvećih muzičkih genija.

Jubilej i prazničnu atmosferu upotpuniće violinista svetskog renomea, Stefan Milenković, koji će nastupiti na dva koncerta. Pored njega, publika će uživati i u nastupima solista Lidije Bizjak iz Francuske, Boštjana Lipovšeka iz Slovenije, ansambla Gudači Sv. Đorđa i Balkanska kamerna akademija.

Klasik Fest je nastao iz potrebe za isticanjem važnosti kamernog izvođenja muzike i s ciljem propagiranja kamerne muzike na ovim prostorima. Svrha festivala je negovanje dobrog muzičkog ukusa građana Pančeva, pre svega mladih, i uživanje u vrhunskoj umetničkoj muzici.

Umetnički direktor festivala je naš proslavljeni klarinetista, Ognjen Popović.

Program:

10. jun 2021. god. Rimokatolička crkva Sv. Karla Boromejskog u 20:00

Svečano otvaranje

Gudači Sv. Đorđa i Balkanska kamerna akademija/Srbija

E. Grieg – „Holberg svita”W. A. Mozart – Koncert za klarinet i orkestar KV 622, solista: Ognjen Popović/klarinet

L. van Beеthoven – Simfonija br. 1 u Ce-duru

Ulaz slobodan

 11. jun 2021. god. Dvorana Kulturnog centra Pančeva u 20:00

Stefan Milenković – violina/SAD/Srbija

Ognjen Popović – klarinet/Srbija

Lidija Bizjak – klavir/FrancuskaА. Хачатурян – TrioA. Ponchielli – Trio „Paolo i Virdžinija”G. C. Menotti – Trio

Ulaz: 800 rsd

12. jun 2021. god. Rimokatolička crkva Sv. Karla Boromejskog u 20:00

Stefan Milenković – violina/SAD/Srbija

Boštjan Lipovšek – horna/Slovenija

Ognjen Popović – klarinet/Srbija

Nenad Janković – fagot/Srbija

Nemanja Živanović – viola/Srbija

Miladin Batalović – viola/Slovenija/Srbija

Srđan Sretenović – violončelo/Srbija

Slobodan Gerić – kontrabas/Srbija

W. A. Mozart – Kvintet za hornu i gudače u Es-duru KV 407

L. van Beеthoven – septet u Es-duru Op. 20 za violinu, violu, violončelo, kontrabas, klarinet, fagot i hornu

Ulaz: 800 rsd

13. jun 2021. god. Narodni muzej Pančevo u 20:00

Simfo RockRok hitovi 20. veka

Ansambl Balkanske kamerne akademije/Srbija

Ulaz: 500 rsd