Muzička dešavanja

35. VALJEVSKI JAZZ FESTIVAL od 10-19. maja

Besplatne radionice za mlade i karnevalska parada ovog vikenda

Oficijelni program od 16-19. maja

Valjevo, 10. maj 2019. – Ovogodišnje 35. izdanje Valjevo JAZZ festivala počinje sutra besplatnom muzičkom radionicom “Naučimo kako se sluša džez” reprezentativnog Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije u velikoj sali Muzičke škole u Valjevu. Predstojeći vikend će biti posvećen mladima, besplatnim programima i radionicama za učenike muzičkih škola i studente akademija umetnosti sa ciljem unapređenja muzičkog obrazovanja i razmene iskustva. Radionice će voditi eminentni umetnici i pedagozi kao što su Vasil Hadžimanov, Ivan Ilić, Duško Gojković, Dimitrije Vasiljević, Ricardo Grilli, Ben Tiberio, Raphael Pannier, Luka Ignjatović, Jova Torbica, Peđa Milutinović, Dragan Ćalina… Rukovodeći se krilaticom da se publika stvara a ne rađa osim edukacije jedna od važnih strategija festivala jeste i oživljavanje Jazz odseka u muzičkoj školi „Živorad Grbić“ u Valjevu.

Poseban doživljaj će biti karnevalska parada po ugledu na Mardi Gras karneval u Nju Orleansu koju će predvoditi Bow Lence Brass Band. Parada će krenuti u nedelju u 13 časova od gradskog trga i nastaviti ulicama grada praćena stotinama mališana sa roditeljima iz Vršca, Novog Sada, Bijeljine, Beograda i Valjeva.

U okviru oficijalnog programa festivala od 16-19. maja nastupiće Big Bend RTS-a i Duško Gojković, Dragan Ćalina kvartet, Dimitrije Vasiljević kvartet (USA), Sebastien Giniaux kvintet (Francuska), Shalos (Izrael) i bend Naked.

Valjevski Jazz festival jedini je festival koji je u kontinuitetu održavan svake godine od svog osnivanja i na kojem je nastupilo skoro 1.200 muzičara i više od stotinu bendova iz zemlje i inostranstva. Ove godine pod sloganom Ljuto skovan jazz podržan je od strane Ministarstva za Kulturu i informisanje i Grada Valjeva, a održava se u organizaciji Centra za kulturu Valjevo.

Saradnja muzeja New Orleansa i NišvilaNajpoznatiji džez muzej na svetu iz prapostojbine džeza u New Orleansu i Nišville džez muzej započeće saradnju tokom ovogodišnjeg Nišville džez festivala. O tome su se tokom vikenda u New Orleansu dogovorili direktor Nišvila Ivan Blagojevic i direktor New Orleans džez muzeja Greg Lambousy .

Direktor New Orleans Jazz Muzeja, Greg Lambousy boraviće u Nišu od 2. do 11. avgusta i lično osmisliti novu postavku Nišville džez muzeja, jednog od retkih džez muzeja na tlu Evrope, i pomoći oko nabavke novih eksponata. Lambousy je Blagojeviću pokazao prostorije sa brojnim eksponatima nedostupne redovnim posetiocima muzeja među kojima dominiraju instrumenti, ploče i fotografije najvećih legendi džeza s kraja XIX i tokom XX veka.
   Blagojević je izjavio da je fasciniran sistematičnosću i samom organizacijom rada muzeja i da mu je najveću pažnju naravno privukla originalna truba najpoznatijeg promotera New Orleansa Luisa Armstronga.

-Interesovalo me je, izjavio je Blagojević, kako da Nišville džez muzej dođe u posed tako vrednog eksponata, s obzirom da udarno mesto u sadašnjoj postavci Nišville muzeja zauzima fotografija na kojoj Luis Armstrong svira frulu. Rečeno mi je da vrednost trube kod kolekcionara prevazilazi 100 000 dolara ali da će Greg pokušati da preko članova porodice Luisa Armstronga koji i dalje žive u New Orleansu pronađe za Nišville prihvatljivu ponudu. Slučajno ili ne, datum početka ovogodišnjeg Nisvila poklopio se sa datumom početka tradicionalnog Sachmo Sumer festivala – posvećenog najpoznatijem džez trubaču. New Orleans džez muzej organizuje svirke i ispred je postavljena bina kako to čini i Nisville džez muzej. 
    Blagojević je inače boravio prethodnih dana kao specijalni gost New Orleans French Quarter džez festivala zajedno sa 10 drugih direktora najpoznatijih svetskih  džez festivala i propratio stotinak koncerata na desetak bina. 


Nišville jazz festival dobio još jednu prestižnu nagradu!

NIŠVILLE dobitnik nagrade TOP SERBIAN BRANDS 2018. u kategoriji

SPECIJALNA NAGRADA – NAJBOLJI FESTIVAL –

Navedeno priznanje se dodeljuje petu godinu za redom u 55 glavnih kategorija u organizaciji magazina TOP SERBIAN BRANDS, te portala bestofserbia.rs , isključivo prema glasovima građana Srbijena osnovu nezavisne i objektivne ankete sprovedene od 22. februara do 24. marta 2019. godine u 16 najvećih gradova Srbije.

Inače, ova prestižna nagrada već je postala sinonim tržišne prepoznatljivosti i izvrsnosti i naišla je na sjajan odjek u javnosti. U ovoj utakmici samo oni najbolji, najkvalitetniji i najpopularniji brendovi izdvojili su se pre svega svojim superiornim proizvodima, kreativnim marketingom i vrhunskim poslovanjem. Samim tim samo oni imaju čast da ponesu ovo laskavo priznanje.

Glavni uslovi za dobitnike nagrade su:

·         poznatost brenda 

·         vrhunski kvalitet

·         zadovoljstvo potrošača 

·         odličnost u poslovanju 

·         poslovni rezultati

Objektivnost i nezavisnost nagrade svakako daje dodatnu pozitivnu dimenziju, te se ovom prilikom Nišville jazz festival zahvaljuje svim građanima Srbije koji su glasali za Nišville kao prepoznatljiv kulturni brend i dodelili mu titulu najboljeg festivala u Srbiji u 2018.godini.

http://www.bestofserbia.rs/assets/pdf/lista-dobitnika-top-serbian-brands.pdf

THE BASWING
CD ALBUM ‘’ THE BASWING 3 ‘’
METROPOLIS MUSIC COMPANY 2018.

The Baswing je džez trio čiji autorski opus je zasnovan na ne baš ustaljenoj ili prepoznatljivoj ali daleko od zbunjujuće autorske fuzije džeza i bluza. Ne mogu se pohvaliti nekim boljim poznavanjem njihovog dosadašnjeg kreativnog opusa pa naravno da ne bi bilo korektno ili uputno upuštati se u neki kritički osvrt (to nikada nisam radio) vezano za ovo ostvarenje, ali bih mogao izvući odredjene zaključke i saznanja u smislu onom, kojim putem, prugom hode ili voze svejedno. Mašinovodja u Baswing lokomotivi je Slobodan Boba Subotin koji vozi svojim gitarskim autoritetom od uvodne one Bbedem pa sve do zaključne Blues Fantasy. Naravno, Dražić i Maćaš su neumorni ložači te, bez kojih ovaj album ne bi ni stigao na cilj, tako da uz odličnu produkciju Ljubičića imamo jedno zbilja respektabilno džez ostvarenje, e sad, ostaje otvoreno pitanje koliko njih će se zakačiti za Baswing lokomotivu i dvanaest vagona u pokretu uz džez kloparanje gvozdenog konja (kako su to govorili Indijanci), koji, po meni, zavredjuje visoku ocenu jer, nema klasičnog onog variranja i oscilacija u stvarima, te onog, ova je dobra druga nije, rečju, svi brojevi sa ovog su podjednako prihatljivi. Možda meni koji voli te male džez sastave /valjda kombo, one bez kompletnih duvačkih linija koje paraju uši) i gde ćete razumeti stremljenja svih instrumentalista ponaosob, pogotovo solo gitariste i upiti ih nakon samo dva-tri preslušavanja te se nadam da će ih širi džez auditorijum prihvatiti (ili barem oni do kojih stigne ovaj album). Usput, pleni stvar Blues Fantasy kojom Baswing lokomotiva ulazi u stanicu, gde ih, rekao bih, čeka, lično Stivi Rej Von , uzbudjen sav, ozaren tako reći, jer, evo, njegov uticaj je primetan i dan danas. I, da ne zaboravim, omot ovog cd albuma sadrži sve potrebne informacije i podatke o sastavu, numerama itd, a sve pohvale idu na adresu Subotina.

14.02.2019. godine Prozaonline

Nišville objavljuje Serbian Showcase konkurs


Internacionalni Nišville jazz festival 2019 imaće ove godine najbrojniju listu eminentnih gostiju – direktora inostranih džez festivala, džez impresarija, promotera i novinara koji će pratiti ovogodišnju umetničku produkciju srpske džez i fjužn scene, odnosno najbolje srpske bendove i orkestre koji će nastupiti u periodu od 8 do 11.avgusta u sklopu pratećeg programa ovogodišnjeg Nišville festivala pod nazivom Serbian Showcase.
Svi zainteresovani bendovi treba da pošalju uz prijavu i minimum tri snimljene kompozicije koje će preslušati stručna komisija i odabrati 15 sastava koji će imati priliku da svojim 25-minutnom nastupom u sali Oficirskog doma izbore nastup na nekom svetski priznatom ino festivalu. Nišville će odabranim bendovima obezbediti transport, smeštaj i dnevnice tokom predstojećeg festivala kao i mogućnost dodatnog celovečernjeg nastupa na nekom od stejdževa pratećeg programa.
Prijave poslati na showcase@nisville.com najkasnije do 15.marta 2019.

Direktor Nišvila u Umetničkom Savetu Showcase-a u Kini

Showcase je sve češća manifestacija širom sveta a Nišville rado viđen festival na njima i najtraženija destinacija među bendovima . Direktor Nišvila Ivan Blagojević će sledeće nedelje učestvovati u gradu Chengduu u Kini na pripremi “16 + 1“ Music Showcase-a koji će imati petnaestodnevno finale u četiri kineska grada oktobra meseca 2019. Krajem prošle godine zajedno sa još 40 direktora džez festivala učestvovao je na internacionalnom Showcase-u u Jerusalimu i Tel Avivu (Izrael), a aprila će biti i počasni gost Jazz & Blues Showcase-a u New Orleansu (USA), kao i na najvećem evropskom Jazz Showcase-u u Bremenu (Nemačka). Najbolji bendovi sa ovih Showcase-eva nastupiće na Nišvilu 2019.
Prošle godine na Nišvilu po prvi put je organizovan Showcase i niška grupa Jayus Jazz je pozvana na dva prestižna festivala. Krajem aprila nastupiće na Kaunas jazz festivalu u Litvaniji a početkom avgusta na Bansko jazz festivalu u Bugarskoj. Takođe, ovaj jazz fusion sastav će i otvoriti ovogodišnji Nišville 8.avgusta na Main stage-u u centralnom festivalskom prostoru.

Nišvilu u Beogradu, 2. decembra u Sava Centru
Nišville Big Band predgrupa Gipsy Kings

U sklopu velikog koncerta “Nišville u Beogradu”, 2. Decembra u Sava Centru sa čuvenim sastavom Gipsy Kings koji predvodi osnivač Paco Baliardo, nastupiće i Nišville Big Band koji je za nešto više od godinu ipo dana postojanja imao zapažene nastuše na džez festivalima u Srbiji i Bugraskoj kao i nekoliko samostalnih koncerata u Nišu u okolnim gradovima.
Nišville Big Band je formiran početkom 2017. godine, na inicijativu Nišville jazz festivala, odnosno, zbog realizacije Big Band Tango Jazz projecta (veoma zahtevni big band aranžmani poznatih tango kompozicija) u sklopu Nišvilla 2017 zajedno sa kavrtetom argentinskih muzičara i profesora. Ovaj veliki džez orkestra koji sačinjavaju profesori i studenti muzičke škole, Fakulteta umetnosti u Nišu i drugih univerziteta, kao i više muzičara koji su već godinama aktivni u sklopu nekoliko niških combo jazz sastava, tada je predvodio profesor Vladan Karadžova. Ohrabreni odličnim prijemom publike ali i kritike, sami muzičari odlučuju da bi bila velika šteta da se ta priča završi kao projekat za “jednokratnu upotrebu”, odnosno, da bila velika šteta da se ne iskoriste očigledni potencijali koji su se u Nišu iskristalisali tokom poslednje decenije. Kao dirigent, big bendu se priključio doktor sociologije Dragoslav B. Petrović, koji je kao dirigent vojnih orkrestara u Nišu i Beogradu formirao i vodio uspešne džez big band formacije, a dotadašnji dirigent Vladan Karadžov je preuzeo ulogu kontrabasiste.
Na poziv organizatora Internacioanalnog džez festivala u Banskom (Bugarska), Nišville Big Band je ove godine otvorio tu manifestaciju programom sastavljenim od poznatih džez standarda, nekoliko tradicionalnih starih gradskih pesama u vrhunskim aranžmanima, kao i nekim od popularnih hitova zabavne muzike u džez obradi, u izvođenju vokalnih solista iz Niša.
Specijalni gost na manifestaciji Nišville u Beogradu 2. decembra u u Sava Centru biće legenda srpskog i jugoslovenskog džeza, dugogodišnji dirigent Big Benda RTB – Vojisdlav Bubiša Simić čije će aranžmane starogradskih pesama za veliki džez orkestar Nišville big bend izvestii i ovom prilkom, a biće pozvan i da diriguje svoju kompoziciju “Pozdrav Kauntu Bejziju” koja je bila na repertoaru Big benda Radio Beograda 1958. godine na festivalu u Juan Les Pinsu – kada je beogradski orkestar proglađen najboljim velikim džez orkestrom u Evropi.
U sklopu akcije decentralizacije kulture “Nišville u Beogradu”pored “Gipsz Kingsa” nastupiće i verovatno najcenjeniju srpski bend u inostranstvu “Eyot”, a u pauzama i neposredno pred početak programa u velikoj Sali Sava Centra, publika će u holu moći da čuje “Youth Nišville Orchestra” koji čine niški učesnici “SaNiTi Youth Jazz Projekta!” koji je ovog leta i jeseni okupio mlade muzučare iz Sarajeva, Niša i Tirane, a podržan je od Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), kao niški sastavav “Jayus Jazz”, koji će otvoriti jubilarno izdanje Nišville jazz festivala 2019.
Takođe u holu Sava Centra, publika će moći da pogleda izložbu radova sa umetničke kolonije Nišvilla – “Art to go jazzy”, kao i prezentaciju strip radova nastalih tokom programa Nišville Striporama 2018, među kojima i radove jednog od crtača Supermena – Pitera Bogdanoviča.

Eyot uz Gipsy Kings na Nišvilu u Beogradu

U sklopu velikog koncerta “Nišville u Beogradu”, 2. Decembra u Sava Centru sa čuvenim sastavom Gipsy Kings koji predvodi osnivač Paco Baliardo, nastupiće i grupa Eyot iz Niša – verovatno najbolji, a suguzrno najaktivniji srpski džez sastav kada je reč o nastupšima u inostranstvu.
Nakon prvog velikog koncerta na Nišvil džez festivalu 2009. godine grupa Eyot zaokupljuje pažnju muzičke kritike i publike širom sveta. Njihova muzika predstavlja sveži zvuk koji spaja kulturu džeza, sofisticiranost klasičnog klavira, psihodelične i ambijentalne muzike, kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora. Sastav Eyot je jedan od tri pobednika Umbria Jazz Balkanic Windows 2009. godine i pobednik Midem 2012. u Kanu u Francuskoj.
Do 2015. godine nastupali su u više od 20 država i važe za svojevrstan fenomen i najvažniji srpski muzički džez sastav novije generacije. Desetogodišnjicu postojanja i predstavljanje DVD albuma “Koncert za prirodu” koji je snimljen uživo na vrhu Suve planine, na visini od 1.500 metara, osim nastupom u okviru programa Nišville u Beogradu, grupa je nedavno obeležila 10 godina rada rasprodatim koncertom u niškom Narodnom pozorištu, a uskoro im izlazi i video DVD “Koncert za prirodu”, snimljen letos na vrhu Stare planine.
Nastupili su u više od 20 zemalja širom sveta, što je neverovatno postignuće za bilo koji domaći sastav, posebno onaj koji svira džez. Sjajno prihvaćeni od publike i muzičke kritike gde god da dođu, stekli su reputaciju jednog od najzanimljivijih evropskih instrumentalnih bendova u poslednjoj deceniji. Njihovi koncerti izuzetan su doživljaji: uvek ispunjeni posebnom energijom koja slušaoca vodi daleko po horizontima naglašene osećajnosti.
Eyot su Dejan Ilijić (klavir i autor kompozicija), Slađan Milenović (gitara), Marko Stojiljković (bas) i Miloš Vojvodić (bunjevi). Do sad su objavili albume Horizon (Ninety and Nine Records/Constantinus, 2010), Drifters (Neuklang, 2013), Similarity (Ninety and Nine Records, 2014), kao i prošlogodišnji Innate, za inostrano (Ninety and Nine Records) i srpsko tržište (Metropolis Jazz).
Pobedili su na takmičenjima u Francuskoj 2009. i 2012. godine, a učestvovali su na brojnim značajnim manifestacijama širom sveta – Švajcarskoj, Rumuniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Hong Kongu, Italiji, Južnoj Koreji, kao i u klubovima u Londonu, Parizu, Berlinu, Moskvi, Šangaju…Početkom jeseni su bli na petnaestodnevnoj turneji po Rusiji od Moskve do Sibira, a nedavno su održali nekoliko koncerata i u Japanu.
U sklopu akcije decentralizacije kulture “Nišville u Beogradu” nastupiće i Nišville big bend, a u pauzama i neposredno pred početak programa u velikoj Sali Sava Centra, publika će u holu moći da čuje “Youth Nišville Orchestra” koji čine niški učesnici “SaNiTi Youth Jazz Projekta!” koji je ovog leta i jeseni okupio mlade muzučare iz Sarajeva, Niša i Tirane, a podržan je od Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), kao niški sastavav “Jayus Jazz”, koji će otvoriti jubilarno izdanje Nišville jazz festivala 2019.

  1. Pančevački jazz festival

Maestralna Sesil MekLorin Salvant zatvorila 21. Pančevački jazz festival

  1. novembar, Dvorana Kulturnog centra Pančevo

Završno, četvrto veče 21. Pančevačkog jazz festivala održano je sinoć, 4. novembra, u punoj Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Festivalsko veče pod nazivom Jazz Emotions, obeležio je nastup Sesil MekLorin Salvant uz pratnju Klejton-Hamilton Big benda, koji je nastupio u sastavu od osamnaest članova.

Džez diva Sesil MekLorin Salvant, koju mnogi smatraju umetnicom koja je povratila dostojanstvo i svežinu izvornoj tradiciji vokalnog džeza, ističe da ne pravi razliku između formacija u kojima nastupa jer svaki bend sa kojim sarađuje posmatra kao celinu:

– ”Kada sviram u svom bendu, to je jedna stvar – to je moj bend, ja pevam sa njima godinama, mi imamo repertoar i nemamo set-liste. Kada sviram sa velikim bendovima poput Klejton-Hamilton džez orkestra, stvar je drugačija. Pre nekoliko dana smo imali prvu zajedničku probu, tek se upoznajemo na sceni, nemam prostora da izađem pred tako veliki bend sa nekim svojim zahtevima kao neko ko sebe smatra bitnijim od celokupnog sastava. Muzika i međusobna interakcija na sceni su mi bitniji od toga. Bez obzira na to da li nastupam solo ili u velikom bendu, nikada nisam imala osećaj da ljudi gledaju samo mene, nego da smo svi na sceni jednaki i jedno.”

Džon Klejton osim što je izuzetan kontrabasista, on je i dirigent, kompozitor, producent i mentor, i nijednu od tih uloga ne izdvaja kao značajniju od drugih:

– “Sve uloge su mi podjednako omiljene jer prvenstveno volim muziku, volim da sviram, i moj instrument je u stvari pojačalo za muziku koja se nalazi u meni. Kontrabas mi pomaže da iznedrim tu muziku, ali to nije moj jedini način izražavanja. Pisati i aranžirati muziku podjednako mi je važno jer kad želim da napravim neki aranžman, ja treba da uvidim šta je to što želim da kreiram, koje raspoloženje želim da izazovem, da li je to uzbuđenje ili romantična nota, i na koji način je mogu učiniti efektnom. Takođe, volim i da podučavam jer kada vam neko pomaže, to je zato što je i toj osobi prethodno neko pomogao. To je životna lekcija kojoj me je naučio moj mentor i učitelj Rej Braun.”

Bubnjar Džef Hamilton, jedno od vodećih imena Klejton – Hamilton Big benda, ističe da mu nije bitno u kojim formacijama svira, jer je suština u nečemu drugom:

– ”Kada sviram na svom instrumentu i kada istražujem muziku, uvek na umu imam i ostale muzičare sa kojima sviram. O kakvim god formacijama da je reč, fokus mi je na tome da moj zvuk uvek bude bolji nego što sam mislio da treba da bude. Kada govorimo o muzici, najmanje mislim o sebi i tome kako sebi da ugodim. Samo razmišljam o tome kako da muziku učinim boljom i zato je stalno istražujem. Ne posmatram sebe kao osobu koja svira bubnjeve, već kao osobu koja igrom slučaja svira bubnjeve.”

U sklopu pratećeg programa, studenti katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, imali su priliku da prisustvuju javnom času, koji su održali Sesil MekLorin Salvant, Džon Klejton i Džef Hamilton. Nakon glavnog programa, u Foajeu je održan Jam Session u okviru kog su nastupili Dragan Ćalina, klavir, Nemanja Banović, truba, Milan Pavković, kontrabas, i Petar Radmilović, bubnjevi.

Nišville u epizodi: Decentralizacija kulture

NAJBOLJE SA NIŠVILA U SAVA CENTRU!

U nedelju, 2.decembra od 20h u akciji decentralizacije kulture „Nišville u Beogradu“, održaće se pet koncerata i dve izložbe u velikoj dvorani i foajeu Sava Centra u Beogradu.

U velikoj dvorani Sava Centra nastupiće:

  • Nišville Big Band sa dirigentom Dr. Dragoslavom B. Petrovićem
  • Eyot, najbolji srpski jazz sastav u međunarodnim okvirima
  • Legendarna grupa GIPSY KINGS sa osnivačem Pakom Balardom, ovogodišnjim dobitnikom Nišville Grand Prix festivala „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima.

U foajeu Sava Centra nastupiće:

  • Nišville Youth Orchestra, koji je nastao kao deo evropskog RYCO projekta Sarajevo – Niš – Tirana
  • Jayus Jazz, sekstet koji će otvoriti naredno, jubilarno 25. izdanje Nišville jazz festivala.

Pored koncerata, posetioci će u foajeu Sava centra videti i izložbu slikarskih radova učesnika umetničke kolonizacije niške tvrđave „Art to go jazzy“, kao i ilustracije strip autora ovogodišnje „Striporame“, među kojima i rad Viktora Bogdanoviča, crtača Supermena i Betmena.

Nišville će ovom prilikom uputiti poziv svim ministrima i poslanicima Skupštine Srbije da osete deo specifične atmosfere najvećeg umetničkog festivala Srbije i jednog od 10 najboljih evropskih festivala po Gardianu, u nadi da će festival ubuduće imati značajniju pomoć države, ne samo kao umetnički brend, već i kao lider promocije kulturnog turizma juga Srbije.

Ulaznice u prodaji na blagajni Sava Centra i na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim po cenama od 1.800, 2.300, 2.800 i 3.800 dinara od srede, 31.oktobra 2018.

Prodajna mesta CS Eventim: http://www.eventim.rs/rs/prodajna_mesta/

Finale “SaNiTi Youth Jazz Project” – 29. oktobra
Koncert mladih muzičara iz Albanije, BiH i Srbije u Sarajevu

U ponedeljak, 29. oktobra u Kulturnom Centru Istočno Novo Sarajevo (Stefana Nemanje 6), sa početkom u 20:00 sati biće održan završni koncert “SaNiTi Youth Jazz Projecta” koji je ovog leta i jeseni okupio tridesetak mladih muzičara iz Sarajeva, Niša i Tirane, odnosno iz Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije. Ulaz je besplatan.
Nešto ranije istog dana i u istom prostoru, od 12:00 sati će biti održana konferencija za novinare, a od 14:00 tribina- okrugli sto na koju si pozvani predstavnici lokalnih vlasti, kulturnih i obrazovnih institucija i nevladinih organizacija, čijim će predstavnicima biti predstavljen projekat, ali koji će tokom razgovora imati priliku da daju ideje kako oni, kao organizatori ili pokrovitelji, mogu pomoći održivosti ovakvih projekata i njohovoj realizaciji.
“SaNiTi (Sarajevo, Niš, Tirana) Youth Jazz Project” koji realizuju Nišville Fondacija, i organizacije Syri Blu iz Tirane i Motus Adulescenti iz Istočnog Sarajeva, podržan je na prvom konkursu Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i uz pomoć Ministarstva kultre Srbije.
Glavni cilj ovog projekta jeste pre svega multikulturalnost, odnosno, uspostavljanje kontakata između mladih u regionu, ali i umjetničku edukaciju, ne samo kada je riječ o zajedničkom muziciranju već i u smislu da im je omogućeno da tokom okupljanja na značajnim festivalima u regionu čuju najveća imena svjetske scene iz domena džeza, soula, bluza, world music pravca… A sve to posledično treba da rezultira i podizanjem kvaliteta muzičke scene u regionu.
Do sada su održana dva okupljanja: jula meseca u Tirani tokom Festivala “Jazz in Albania”, a avgusta u Nišu u vreme Nišville jazz festivala.
Iskustva koja su Nišville ali i partneri do sada imali nedvosmisleno govore da mladi iz različitih sredina okupljeni oko projekata koji se oslanjaju na druženje kroz umetnost i posebno kroz muziku, uprkos svim barijerama, po pravilu veoma lako uspostave kontakte sa mladima iz drugih ztemalja (čak i kada razlike u godinama učesnika prelaze brojku 10), jer….. muzika je univerzalni jezik.

Počinje prodaja ulaznica po promo ceni za Nišville 2019!
ČETVRT VEKA NIŠVILA OD 2. DO 11.AVGUSTA 2019!

U ponedeljak, 8.oktobra, tačno 10 meseci pre početka glavnog programa narednog izdanja Nišville jazz festivala koji će biti održan od 8. do 11.avgusta 2019, kreće pretprodaja kompleta ulaznica po promo ceni od samo 1.750 dinara! Ova cena važiće za prvih 500 kompleta ulaznica.
36. Internacionalni niški jazz festival „Nišville 2019“ održaće se od 2. do 11.avgusta 2019, a glavni festivalski program 8, 9, 10 i 11.avgusta 2019.godine na niškoj Tvrđavi.
Sledeće izdanje Nišvila biće jubilarno, 25. po redu pod nazivom Nišville jazz festival, a pored bogatog muzičkog programa posetiocima će ponuditi i kvalitetan program u okviru narednog Nišville jazz teatarskog festivala, kao i mnoštvo dokumentarnih i igranih filmova sa muzičkom tematikom – Nišville Movie Summit 2019.
Inače, cena kompleta neposredno pred održavanje festivala iznosiće 4.000 dinara, a pojedinačna ulaznica će koštati 1.750 dinara, tako da će najvernija publika kupovinom promo kompleta u prvoj fazi pretprodaje moći da prati sve programe Nišvila po ceni jedne pojedinačne ulaznice!
Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na www.eventim.rs
Prodajna mesta CS Eventim: http://www.eventim.rs/rs/prodajna_mesta/
Organizatori naglašavaju da komplet ulaznica važi za jednu osobu. Karta se na ulazu poništava i umesto nje se dobija narukvica.

www.nisville.com
https://www.facebook.com/NisvilleJazzFestival/

Nišville ukida Youth stage i smanjuje broj volontera

Nišville jazz festival razočaran je rezultatima konkursa  Ministarstva sporta i omladine, odnosno, odlukom da prilikom dodeljivanja sredstava drugu godinu za redom ne budu  sagledani sadržaji Nišvilla namenjeni mladima.

Iako je evidentno da Nišville festival ima najbolji volonterski tim u Srbiji (i ove godine je za 350 mesta konkurisalo duplo više kandidata) i posebnu binu za nastupe mladih sastava – to nije bilo dovoljno da Ministarstvo omladine i sporta makar simbolično pomogne te veoma važne segmente Nišvila.

Samo troškovi smeštaja, opremanja i edukacije volonterskog tima, ove godine su bili veći od 3 miliona dinara, tako da će naredne godine pored ukidanja Youth stage-a (na kojem je ove godine nastupilo dvadesetak mladih bendova), Nišville i drastično smanjiti broj angažovanih volontera.

Podsećamo da je pre nekoliko godina Krovna organizacija mladih Srbije za najbolji omladinski projekat proglasila upravo „Nišville volonterski kamp“.

XVII Međunarodni Blues & Rock Festival “IN WIRES”

Petak, 7/09/2018. godine

Gradski kulturni centar – Trg Svetog Save 11, Užice

20:30h  – Otvaranje festivala

21:00h Koncert:
– Ed Philips and Memphis Patrol (Budapest, Hungary)
– MT Blues Band (Šabac)
– Hadži prodane duše (Užice)

Subota, 8/09/2018. godine
Gradski kulturni centar – Trg Svetog Save 11, Užice

17:00h Radionica bluz gitare (Aleksandar Tomović – Tomke „Goodwill“)
18:00h Predstavljanje knjige „Enciklopedija Rock muzike u Vojvodini“ autora
Bogomira Bogice Mijatovića i predstavljanje fanzina „Infinitum“, gost:
Živko Ivković
Ulaz: besplatan

21:00h Koncert:
– Goodwill (Kraljevo)
– Pilot Blues Band (Valjevo)
– The Highlanders (Užice)

Šaban Bajramović ispraćen na večni počinak u Nisville jazz muzej

Gipsana statua Šabana Bajramovića na konjskoj zaprezi i uz izvođenje njegovog hita “Đelem, đelem” u svečanoj povorci, ispraćena je na “rezervni” počinak u Nisville jazz muzej u niškoj Tvrđavi(zgrada Hamama). Radi se replici bronzanog spomenika koji je Nisville 2010. godine poklonio Gradu Nišu i koji se nalazi na nišavskom keju. Ovo je i jedan od prvih eksponata muzejske postavke prvog jazz muzeja u Evropi koji će svečano biti otvoren u petak 3. avgusta u 21h.
Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je ovo predotvaranje napravljeno samo za specijalnog posetioca.
“Šaban je puno voleo konje i naša ideja je bila da ga ispratimo na ovaj rezervni počinak, isto tako večan i besmrtan kao onaj na keju, u pratnji njegova tri ljubimca. Svi posetioci muzeja će već od 3. avgusta moći da čuju originalnu kompoziciju Šabana Bajramovića sa jukeboxa i da se fotografišu pored spomenika. U muzeju imamo dva kralja soula, američkog kralja Solomona Barka i našeg kralja soula i bluza Šabana Bajramovića”, kaže Blagojević.
Autor statuete vajar Vlada Ašanin kaže da su mu i ovog puta, kao i pre 8 godina, pomešana osećanja.
“I ovoga puta rad na ovom delu mi je bio veliki izazov. Postojeći kalup je bio pripremljen za livenje u bronzi, i morao je da se preradi za livenje u gipsu. Sada je spomenik težak oko 150 kg, a visok 2 metra. Ovim će Šaban biti obezbeđen od napada vandala i od daljeg uništavanja”, kaže Ašanin.
Otvaranje muzeja je u petak 3. avgusta od 21h, ulaz će biti besplatan, a posetioci će biti u prilici da u glasačku kutiju ostave novčani prilog i time finansijski pomognu prvi jazz muzej na ovim prostorima.

Od ponedeljka, 9.jula, nova cena kompleta za Nišville 2018!
U PRODAJI SVE KATEGORIJE ULAZNICA ZA NIŠVILLE 2018!

Za predstojeći Nišville Jazz Festival koji će se održati od 3. do 12.avgusta u Nišu, do ponedeljka, 9.jula aktuelne su promo cene ulaznica: Komplet ulaznica košta 3.000 dinara, Pojedinačne ulaznice 1.500 dinara, VIP Komplet (VIP tribina) 4.000 dinara i VIP Pojedinačne ulaznice 2.000 dinara.
Od ponedeljka, 9.jula, Komplet ulaznica iznosiće 3.500 dinara, Pojedinačna ulaznica 1.500 dinara, VIP Komplet 4.500 dinara, a VIP Pojedinačna ulaznica koštaće 2.000 dinara.
Takođe, od ponedeljka, 9.jula, u prodaji će biti i Polukompleti – ulaznice za dva dana (Polukomplet 1 za četvrtak i petak, 9. i 10.avgust i Polukomplet 2 za subotu i nedelju, 11. i 12.avgust) za tribine i parter po ceni od 2.000 dinara na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim, kao i na sledećim lokacijama u Nišu: knjižara Indigo – Obrenovićeva 39, Energy music shop – TPC Kalča – prizemlje, Vintage shop – Davidova 9.
http://www.eventim.rs/rs/prodajna_mesta/
Treba napomenuti da će ulaznice za glavni festivalski program (Earth & Sky stage) važiti i za Midnight Jazzdance stage, kao i za deo programa na Nišville jazz teatarskom festivalu i filmskom festivalu Nišville Movie Summit.
Od 3. do 12. avgusta na festivalu Nišville 2018 biće izvedeno 250 programa i nastupiće 1.000 izvođača na 20 festivalskih scena.
Na ovogodišnjem Nišvilu između ostalih će nastupiti: The Manhattan Transfer, Gipsy Kings, Kenny Garrett, Lisa Simone, Inner Circle, Omarr Hakim, Matt Bianco, Black Art Jazz Collective i mnogi drugi.

http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/nisville-2018-nis-niska-tvrdava-474116/event.htm
Više o izvođačima: www.nisville.com

Premijerna koncertna promocija novog albuma saksofonistkinje Jasne Jovićević
FLOW VERTICAL – JASNA JOVIĆEVIĆ SEXTET
Scena Kulturnog centra Pančeva, 21. jun u 20.00.

p style=“text-align: justify;“>U četvrtak, 21. juna u 20 sati na Sceni Kulturnog centra Pančeva biće premijerno promovisan novi album „Flow vertical“ najpoznatije srpske džez saksofonistkinje Jasne Jovićević.

Flow Vertical” je novi album seksteta Jasne Jovićević, izdat kod engleskog izdavača FMR Records, 2018. Novi materijal je konceptualna programska savremena muzika, koja ima za cilj istraživanje zvučnih vibracija i direktan uticaj muzike na naše telo, energiju i kreativnost.

Kompozitorka i improvizatorka, Jasna Jovićević, istražuje kreativni proces komponovanja i izvođenja, kroz svedočenje i produkciju zvučnih frekvencija, koji na određeni način utiču na naš um, energiju i telo u odnosu na sedam glavnih psihičkih centara (čakri). Pisana je za gudački trio, fagot, perkusije, saksofone, bas klarinet, spacedrum i glas. Interakcija i kolaborativno izvođenje u fuziji sa vanžanrovskim savremenim pristupom u kamernom džezu pružaju potencijalni novi izraz.

Sekstet čine Jasna Jovićević- kompozicija, saksofoni, bas klarinet, spacedrum, vokal, Gabriela Koso- fagot, Filip Krumes- violina, Rastko Popović- viola, Dejan Božić- violončelo i Uroš Šećerov- perkusije.

Više informacija na: www.jasnajovicevic.com