Muzička dešavanja

Nišville ukida Youth stage i smanjuje broj volontera

Nišville jazz festival razočaran je rezultatima konkursa  Ministarstva sporta i omladine, odnosno, odlukom da prilikom dodeljivanja sredstava drugu godinu za redom ne budu  sagledani sadržaji Nišvilla namenjeni mladima.

Iako je evidentno da Nišville festival ima najbolji volonterski tim u Srbiji (i ove godine je za 350 mesta konkurisalo duplo više kandidata) i posebnu binu za nastupe mladih sastava – to nije bilo dovoljno da Ministarstvo omladine i sporta makar simbolično pomogne te veoma važne segmente Nišvila.

Samo troškovi smeštaja, opremanja i edukacije volonterskog tima, ove godine su bili veći od 3 miliona dinara, tako da će naredne godine pored ukidanja Youth stage-a (na kojem je ove godine nastupilo dvadesetak mladih bendova), Nišville i drastično smanjiti broj angažovanih volontera.

Podsećamo da je pre nekoliko godina Krovna organizacija mladih Srbije za najbolji omladinski projekat proglasila upravo „Nišville volonterski kamp“.

XVII Međunarodni Blues & Rock Festival “IN WIRES”

Petak, 7/09/2018. godine

Gradski kulturni centar – Trg Svetog Save 11, Užice

20:30h  – Otvaranje festivala

21:00h Koncert:

– Ed Philips and Memphis Patrol (Budapest, Hungary)
– MT Blues Band (Šabac)
– Hadži prodane duše (Užice)

Subota, 8/09/2018. godine

Gradski kulturni centar – Trg Svetog Save 11, Užice

17:00h Radionica bluz gitare (Aleksandar Tomović – Tomke „Goodwill“)
18:00h Predstavljanje knjige „Enciklopedija Rock muzike u Vojvodini“ autora
Bogomira Bogice Mijatovića i predstavljanje fanzina „Infinitum“, gost:
Živko Ivković
Ulaz: besplatan

21:00h Koncert:

– Goodwill (Kraljevo)
– Pilot Blues Band (Valjevo)
– The Highlanders (Užice)

volonteri nišvil 2018

Volonteri prvi zakoračili na festivalski prostor
Tekst: Čolović Jelena
Foto: Dimitrijević Đorđe

Na nišavskom keju u amfiteatru kod spomenika Šabanu Bajramoviću tradicionalno je održana prozivka volontera, koji će se potruditi da i ove godine Nišville jazz festival opravda svoj renome svetskih razmera.
Od 2010. godine pa do danas kroz volonterski program Festivala prošlo preko 3000 volontera, a ove godine je angažovano 300 njih koji će biti raspoređeni u 12 različitih sektora kojim upravljaju tim lideri sa njihovim asistentima:

Domaćin publike (Ivona Mitić, Maša Antonijević i Brankica Spasić);
Domaćin muzičara (Milica Stojković, Milena Jeremić i Nevena Milošević);
Pčelice i bubamare (Vladislava Stamenković);
Marketing (Anđela Krstić, Nola Cvetković i Dunja Dinić);
Press (Dušan Nešić, Anđelina Kocić i Jelena Čolović);
Tehnička podrška (Dušan Branković, Marko Nedeljković i Mihailo Mitić);
Logistika (Jovan Jovanović i Nenad Đorđević)
Ketering (Nikola Dopuđ, Aleksandar Grujić i Ana Tatalović);
Radionica (Vladan Mladenov i Petar Miljković);
Obezbeđenje (Borislav Raščanin i Ivan Vasić);
Na čelu sa koordinatorom volonterskog tima Mišom Kovićem.

Program je počeo obraćanjem kooridatora voloterskog tima Miše Kovića koji je i ove godine poželeo dobrodošlicu novim volonterima, ukratko ih uveo kroz ovogodišnji volonterski program i pozvao na tradicionalno volontersko druženje na keju.

Održan je i minut ćutanja od strane prisutnih povodom smrti bivšeg volontera Mihajla i time su volonteri ukazali solidarnost i iskreno saučešće Mihajlovoj porodici.
Nakon govora, volonteri su se sa svojim liderima uputili ka festivalskom prostoru koji će ove godine ugostiti velika imena džez scene, dobili su prve radne zadatke i tako zvanično otvorili festival i još jednu volontersku godinu.

Šaban Bajramović ispraćen na večni počinak u Nisville jazz muzej

Gipsana statua Šabana Bajramovića na konjskoj zaprezi i uz izvođenje njegovog hita “Đelem, đelem” u svečanoj povorci, ispraćena je na “rezervni” počinak u Nisville jazz muzej u niškoj Tvrđavi(zgrada Hamama). Radi se replici bronzanog spomenika koji je Nisville 2010. godine poklonio Gradu Nišu i koji se nalazi na nišavskom keju. Ovo je i jedan od prvih eksponata muzejske postavke prvog jazz muzeja u Evropi koji će svečano biti otvoren u petak 3. avgusta u 21h.
Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da je ovo predotvaranje napravljeno samo za specijalnog posetioca.
“Šaban je puno voleo konje i naša ideja je bila da ga ispratimo na ovaj rezervni počinak, isto tako večan i besmrtan kao onaj na keju, u pratnji njegova tri ljubimca. Svi posetioci muzeja će već od 3. avgusta moći da čuju originalnu kompoziciju Šabana Bajramovića sa jukeboxa i da se fotografišu pored spomenika. U muzeju imamo dva kralja soula, američkog kralja Solomona Barka i našeg kralja soula i bluza Šabana Bajramovića”, kaže Blagojević.
Autor statuete vajar Vlada Ašanin kaže da su mu i ovog puta, kao i pre 8 godina, pomešana osećanja.
“I ovoga puta rad na ovom delu mi je bio veliki izazov. Postojeći kalup je bio pripremljen za livenje u bronzi, i morao je da se preradi za livenje u gipsu. Sada je spomenik težak oko 150 kg, a visok 2 metra. Ovim će Šaban biti obezbeđen od napada vandala i od daljeg uništavanja”, kaže Ašanin.
Otvaranje muzeja je u petak 3. avgusta od 21h, ulaz će biti besplatan, a posetioci će biti u prilici da u glasačku kutiju ostave novčani prilog i time finansijski pomognu prvi jazz muzej na ovim prostorima.

Od ponedeljka, 9.jula, nova cena kompleta za Nišville 2018!
U PRODAJI SVE KATEGORIJE ULAZNICA ZA NIŠVILLE 2018!

Za predstojeći Nišville Jazz Festival koji će se održati od 3. do 12.avgusta u Nišu, do ponedeljka, 9.jula aktuelne su promo cene ulaznica: Komplet ulaznica košta 3.000 dinara, Pojedinačne ulaznice 1.500 dinara, VIP Komplet (VIP tribina) 4.000 dinara i VIP Pojedinačne ulaznice 2.000 dinara.
Od ponedeljka, 9.jula, Komplet ulaznica iznosiće 3.500 dinara, Pojedinačna ulaznica 1.500 dinara, VIP Komplet 4.500 dinara, a VIP Pojedinačna ulaznica koštaće 2.000 dinara.
Takođe, od ponedeljka, 9.jula, u prodaji će biti i Polukompleti – ulaznice za dva dana (Polukomplet 1 za četvrtak i petak, 9. i 10.avgust i Polukomplet 2 za subotu i nedelju, 11. i 12.avgust) za tribine i parter po ceni od 2.000 dinara na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim, kao i na sledećim lokacijama u Nišu: knjižara Indigo – Obrenovićeva 39, Energy music shop – TPC Kalča – prizemlje, Vintage shop – Davidova 9.
http://www.eventim.rs/rs/prodajna_mesta/
Treba napomenuti da će ulaznice za glavni festivalski program (Earth & Sky stage) važiti i za Midnight Jazzdance stage, kao i za deo programa na Nišville jazz teatarskom festivalu i filmskom festivalu Nišville Movie Summit.
Od 3. do 12. avgusta na festivalu Nišville 2018 biće izvedeno 250 programa i nastupiće 1.000 izvođača na 20 festivalskih scena.
Na ovogodišnjem Nišvilu između ostalih će nastupiti: The Manhattan Transfer, Gipsy Kings, Kenny Garrett, Lisa Simone, Inner Circle, Omarr Hakim, Matt Bianco, Black Art Jazz Collective i mnogi drugi.

http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/nisville-2018-nis-niska-tvrdava-474116/event.htm
Više o izvođačima: www.nisville.com

Premijerna koncertna promocija novog albuma saksofonistkinje Jasne Jovićević
FLOW VERTICAL – JASNA JOVIĆEVIĆ SEXTET
Scena Kulturnog centra Pančeva, 21. jun u 20.00.

p style=“text-align: justify;“>U četvrtak, 21. juna u 20 sati na Sceni Kulturnog centra Pančeva biće premijerno promovisan novi album „Flow vertical“ najpoznatije srpske džez saksofonistkinje Jasne Jovićević.

Flow Vertical” je novi album seksteta Jasne Jovićević, izdat kod engleskog izdavača FMR Records, 2018. Novi materijal je konceptualna programska savremena muzika, koja ima za cilj istraživanje zvučnih vibracija i direktan uticaj muzike na naše telo, energiju i kreativnost.

Kompozitorka i improvizatorka, Jasna Jovićević, istražuje kreativni proces komponovanja i izvođenja, kroz svedočenje i produkciju zvučnih frekvencija, koji na određeni način utiču na naš um, energiju i telo u odnosu na sedam glavnih psihičkih centara (čakri). Pisana je za gudački trio, fagot, perkusije, saksofone, bas klarinet, spacedrum i glas. Interakcija i kolaborativno izvođenje u fuziji sa vanžanrovskim savremenim pristupom u kamernom džezu pružaju potencijalni novi izraz.

Sekstet čine Jasna Jovićević- kompozicija, saksofoni, bas klarinet, spacedrum, vokal, Gabriela Koso- fagot, Filip Krumes- violina, Rastko Popović- viola, Dejan Božić- violončelo i Uroš Šećerov- perkusije.

Više informacija na: www.jasnajovicevic.com

Ejbel Ferara održao koncert u Beogradu      
Ovacije za kultnog reditelja u klubu posle svirke

Beograd, 10.5. – Kultni američki reditelj, gost Beldocs festivala – Ejber Ferara održao je sinoć koncert u punom klubu Kulturnog centra Grad. Nastupio je zajedno sa Borisom Milanovićem (Triko, Palms voice) i Duškom Rajković (VIS Limunada). A u jednog trenutku pridružio im se reditelj filma Kapuera Horhe Itapua (takođe gost festivala Beldocs) sa dairama i ritam sekcijom.
Ferara je svirao gitaru i usnu harmoniku i pevao omiljene pesme svoje mladosti. Publika je uživala i ovacijama pozdravljala svaku numeru. Među gostima su bili: Žoao Rodrigeš, koji je ove nedelje primio Zlatni pečat Kinoteke, reditelj Milutin Petrović, Aleksandra Duende, naš najtraženiji ženski DJ, Vladimir Aleksić, Jelisaveta Orašanin.
Reditelj se već nekoliko dana nalazi u Beogradu, gde je na Beldocs festivalu prikazan njegov dokumetnarni film ’’Trg Vitorio’

VIDEO

Na današnji dan rođen je Šaban Bajramović

Šabanova bista i u Nišville jazz muzeju

Na današnji dan pre 82 godine rođen je Šabana Bajramovića koji je još za života širom sveta stekao status legendarnog romskog umetnika. Nišville jazz festival će ove godine, osim tradicionalnog uvodnog programa 7. i 8. avgusta „Prijatelji Šabanu“ na River stage-u, i dodeljivanja Grand Prix Nišvila za fuziju različitih muzičkih pravaca koji nosi ime šabana Bajramovića (ove godine nagrada će biti uručena sastavu Gipsy Kings), odati još jednu počast velikom kantautoru: U Nišville jazz muzeju koji će do početka festivala početi da radi u nekadašnjem hamamu u Tvrđavi – deo izložbenog prostora biće posvećen Bajramoviću, a tu će biti izložena i replika njegovog spomenika koji se nalazi na keju  – rad akademskog vajara Vlade Ašanina.
Direktor festivala Ivan Blagojević podseća  da je Nišville jazz festival još 2006. godine ustanovio festivalski Grand Prix za fuziju džeza i drugih muzičkih pravaca koji nosi upravo ime Šabana Bajramovića, a sama nagrada je statua velikog pevača i autora mnogih pesama. Takođe, na inicijativu Nišvila, 2010. godine, u Amfiteatru na nišavskom keju postavljen je spomenik Šabanu Bajramoviću čije su podizanje pomogli Šabanovi prijatelji, saradnici i poštovaoci.
– Šaban Bajramović do kraja svog života verovatno ni sam nije bio svestan, da je je jedan od pionira world music pravca i to ne samo na ovim prostorima. Njegovo ime se često nalazilo u vrhovima lista poznatih magazina i to ne samo u kategoriji tradicionalne muzike. Mnogi renomrani  kritičari smatrali su ga i jednim od najoriginalnijih pevača u džezu, bluzu, soulu, latinu…. a uvek je pevao svoju muziku, koja se kroz njegovu fenomenalnu interpretaciju odlično uklapala u različite stilske miljee. I zato mu je od strane Nišvil, još za života odata dužna počast. Osim što je nekoliko puta nastupao na festivalu, te godine kada je i ustanovljena, ztakozvana „nulta“ nagrada je uručena upravo njemu – zaključuje direktor Nišvila.
Šaban Bajramović je umro 8. juna 2008. godine, a samo jedan  od primera kakav je status imao u svetskim razmerama je i tekst objavljen neposredno posle Bajramovićeve smrti, u londosnskom „Guardianu“ a čiji je autor Garth Cartwright:

https://www.theguardian.com/music/2008/aug/15/serbia

Kulturni Centar Šabac > Uskršnji rok maraton

Već dugi niz godina Uskršnji rok maraton (URM) je jedinstven sinonim za Kulturni centar. Iako je URM do sada, u zavisnosti od budžeta i nivoa organizacije, imao više uspona i padova, ovo je svakako najveća manifestacija koju Kulturni centar organizuje.
Ideja nam je da u 2018. godini URM, kroz proces rebrendiranja, transformišemo u moderan festival koji će biti mesto okupljanja mladih rok i alternativnih bendova. S obzirom da je misija Kulturnog centra afirmacija savremenih ali i alternativnih umetničkih pojava, smatramo da URM svakako treba da očuva i razvija takav duh.
Sigurno je da URM, pored dugogodišnje tradicije, ima i veliki potencijal za dalji razvoj u budućnosti. Uz izmene koje planiramo, u narednim godinama, vidimo ga, između ostalog, i kao predselektivni festival bendova koji bi nastupali na Šabačkom letnjem festivalu, kao centralnom godišnjem muzičkom događaju grada.
Negovanje ovog i ovakvog festivala otvara mogućnosti da Kulturni centar u perspektivi razvije različite projekte na platformi iskustva njegovog organizovanja, kao na primer Otvoreni muzički studio, koji bi mladim bendovima omogućio da tokom cele godine imaju prostor i uslove za stvaranje, vežbanje i pripremu svojih nastupa.

Promo cena kompleta za Nišville do kraja marta!

Od 1. aprila u prodaji pojedinačne ulaznice za Nišville 2018!

35. Internacionalni niški jazz festival „Nišville 2018“ održaće se od 3. do 12. avgusta, a glavni festivalski program 9, 10, 11 i 12.avgusta 2018 na niškoj Tvrđavi.
Rekordnih 1000 učesnika izvešće 250 programa na 20 stejdževa i scena.
Do 31.marta aktuelna je promo cena kompleta od 2.000 dinara za 25 koncerata na glavnim binama, a od 1.aprila 2018 komplet ulaznica koštaće 2.500 dinara. Komplet ulaznica će i ove godine važiti za Midnihgt Jazzdance stage, na kome će nastupiti eminentni svetski i domaći DJ-evi i producenti, kao i za većinu pratećih programa festivala.

Od nedelje, 1.aprila u prodaji će biti i pojedinačne ulaznice za tribine po ceni od 1.500 dinara, kao i ulaznice za VIP tribinu – VIP kompleti po ceni od 4.000 dinara i VIP pojedinačne ulaznice koje će koštati 2.000 dinara.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na linku http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/nisville-2018-nis-niska-tvrdava-474116/event.html

Prodajna mesta CS Eventim: http://www.eventim.rs/rs/prodajna_mesta/

Organizatori naglašavaju da svaka ulaznica važi za jednu osobu. Karta se na ulazu poništava i umesto nje se dobija narukvica.

Na ovogodišnjem Nišvilu između ostalih će nastupiti: Gipsy Kings, Lisa Simone, Inner Circle, Omarr Hakim, Matt Bianco i mnogi drugi.

Više informacija o festivalu:

www.nisville.com

https://www.facebook.com/NisvilleJazzFestival/

Nišville otvara jazz muzej

Nišvil džez festival će uskoro otvoriti prvi džez muzej u Srbiji u niškoj Tvrđavi u prostoru starog turskog Hamama.

U toku su pripreme oko uređenja prostora i nabavke eksponata. Svoje mesto imaće najznačajniji učesnici dosadašnjih izdanja Nišvila od Benny Golsona i Sun Ra Arkestra do Candy Dulfer i Joss Stone a posebne prostorije imaće američki kralj soula Solomon Burke i balkanski kralj Saban Bajramović.

Festival poziva poklonike džeza da pomognu formiranju ove jedinstvene kulturne institucije bilo novčanim prilozima bilo zanimljivim eksponatima iz ličnih arhiva.

Mnogi muzičari poslali su već svoje ploče a Larry Vučkovic je napisao i posvetu muzeju na svojim antologijskim LP izdanjima objavljenim u Americi gde ovaj značajni pijanista poreklom sa ovih prostora – živi i radi već više od pola veka.

Saradnju i pomoć obećao je i poznati Američki džez muzej iz prapostojbine džeza – New Orleansa.

Specijalni popust za Nišville 2018 do 20.januara!

USKORO KOMPLETI ZA NIŠVILLE 2018 PO DRUGOJ PROMO CENI!

  1. Internacionalni niški jazz festival „Nišville 2018“ održaće se od 3. do 12.avgusta, a glavni festivalski program 9, 10, 11 i 12.avgusta 2018 na niškoj Tvrđavi. Rekordnih 1000 učesnika izvešće 250 programa na 20 stejdževa i scena.

Do 20. januara aktuelna je prva promo cena od 1.500 dinara za 25 koncerata na glavnim binama, a od 21. januara 2018 komplet ulaznica koštaće 2.000 dinara. Komplet ulaznica će i ove godine važiti za Midnihgt Jazzdance stage, na kome će nastupiti eminentni svetski i domaći DJ-evi i producenti. Kupljeni kompleti važiće i za pozorišni „Nišville jazz Teatarski festival“, kao i za flilmski festival „Nišville Movie Summit“.

Inače, cena kompleta neposredno pred održavanje festivala festivala iznosiće 4.000 dinara, a pojedinačna ulaznica će koštati 1.500 dinara, tako da će najvernija publika kupovinom promo kompleta u prvoj fazi pretprodaje moći da prati sve programe Nišvila po ceni jedne pojedinačne ulaznice!

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na linku http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/nisville-2018-nis-niska-tvrdava-474116/event.html

Prodajna mesta CS Eventim: http://www.eventim.rs/rs/prodajna_mesta/

Organizatori naglašavaju da komplet ulaznica važi za jednu osobu. Karta se na ulazu poništava i umesto nje se dobija narukvica.

Više informacija o festivalu:

www.nisville.com

https://www.facebook.com/NisvilleJazzFestival/

 

NOVOGODIŠNJI KONCERT „NEVERNIH BEBA“ U PANČEVU

  1. decembar, 20 sati, Dvorana Kulturnog centra

Jedna od najvećih regionalnih koncertnih atrakcija, pop rok sastav „Neverne bebe“ održaće ekskluzivni novogodišnji koncert u Kulturnom centru Pančeva, 22.decembra sa početkom u 20 časova pod nazivom „Prvih 25…“

Izuzetnu koncertnu godinu u kojoj je širom regiona odsvirano više od 40 velikih koncerata u okviru turneje „Priča o nama“, popularne „Bebe“ će privesti kraju na jednoj od, po sopstvenom priznanju, najomiljenijih scena za nastupe.

„Pančevačkoj publici sa kojom tradicionalno delimo život makar jednom godišnje izvešćemo specijalan repertoar i tako simbolično najaviti obeležavanje naših prvih 25 godina. U Pančevu smo zaista kao kod kuće, to je grad u kome imamo veoma mnogo prijatelja i atmosfera na kocertima bude izuzetno prisna, intimna i emotivna. Interesovanje je ogromno i to nas raduje, pozivamo sve da dođu i sa nama kroz muziku koju vole proputuju sa nam taj put dug četvrt veka “ – kaže frontmen Milan Đurđević.

Specijalna gošća koncerta biće Ana Sofrenović  a koju pesmu će iz bogatog opusa „Nevernih beba“ otpevati na sceni sa ovom grupom izuzetnih muzičara, neka ostane tajna. U svakom slučaju, Pančevcima sledi druženje koje će pamtiti.

Jazz saradnja Niš(vill)a i Krakova
Direktor Nišvila u Umetničkom savetu „Hitch On Music“

Direktor Nišville jazz festivala Ivan Blagojević ovih dana boravi u Poljskoj  kao član Umteničkog saveta internacionalnog jazz konkursa „Hitch On Music“, jednog od najpoznatijih takmičenja ove vrste, koje se već nekoliko decenija tradicionalno održava u Krakovu. Članovi međunarodnog Umetničkog saveta imali su zadatak da od 45 prijavljenih sastava – koji iza sebe u poslednjih godinu dana imaju objavljeno izdanje – odaberu 8 najboljih koji se od 3. do 5. decembra predstavljaju publici u Krakovu i članovima umetničkog saveta iz Srbije Italije Španije Rusije i Kine. Nišville jazz festival je predstavljen kao oficijelni partner ovog pretižnog konkursa – showcase-a, a direktor Ivan Blagojević će među finalistima odabrati sastav koji će se predstaviti na Nišvilu 2018.

 

Saradnja niškog jazz festivala i Kineske jazz asocijacije

Nišville šalje muzičare iz Srbije u Kinu
Zahvaljujući saradnji Nišville jazz festivala i Kineske jazz asocijacije, mladi niški skasofonista Filipš Stipsić dobio je poziv da u drugoj polovini septembra boravi u Kini kao član internacionalnog jazz big benda, koji se okuplja povodm samita ministara kulture zemalja istočne i centralne Evrope (CEEC) čiji će domaćin biti ministar kulture Kine.  Takođe, posredstvom Nišvilla i Kineske jazz asocijacije, ove jeseni će dva sastava iz Srbije održati više nastupa u Kini.

The China-CEEC Jazz Big Band project, ili skraćeno CEEC Jazz Big Band okupiće 16 jazz muzičara iz Centralne i Istočne Evrope, kao i dva kineska muzičara koji ćeučestvovati kao dirigent i kompozitor. Nastup CEEC Jazz Big Banda planiran je za 23. septembar u Guandžou (Hangzhou, Zhejiang Province, China).  Na programu big benda naći će se jazz standardi kao i kompozicije gostujućih kompozitora specijalno napisane za tu priliku. – a sve u cilju promocije muzičke saradnje između Kine zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i podsticanja saradnje umetnika Kine i CEEC.
Saradnja Nišvila i Kineske jazz asocijacije je, podsećamo, počela pre tri godine kada je direktor Nišvila Ivan Blagojević (sa direktorima jazz festivala zemlaja Centralne i Istočne Evrope) kao gost te instituciuje boravio uz Kini, a nastavljena već sledeće godine, kada je kineski sastav Golden Buddha Jazz Band nastupao na Nišvilu.  Nišville je, takođe preko Kineske jazz asocijacije  pozvan da organizatortima koncerata i festivala u Kini predloži sastave iz Srbije za gostovanja u toj zemlji – što će, takođe ove jeseni biti i realizovano nastupima u Kini niškog sastava Veri Naiss i beogradske grupe Milan Petrović Quartet.
Kineska jazz asocijacija je nedavno pozvala  Nišvil i da predloži muzičare – potencijalne članove CEEC Jazz Big Banda., a od desetak muzičara koji su poslali svoje profesionalne biografije – za člana internacionalnog orkestra izabran je Filip Stipsić, član rhythm & blue – jazz – soul satava Benny Brickman, nekoliko combo jazz sastava, a na poslednjem izdanju Nišvila bio je član Nišville tango big band projekta.

Candy Dulfer počasna Nišlijka

Poznata holandska saksofonistkinja Kendi Dalfer od sinoc je počasna građanka Niša. Gradonacelnik Nisa Darko Bulatovic urucio joj je ovo priznanje neposredno pred njen nastup. Organizatori su ovu odluku obrazlozili kao zahvalnost umetnici za dosadašnju promociju grada Niša, kao i dodatnu motivacija da kao počasna građanka nastavi sa promovisanjem Nisa i Nišville džez festivala.

Poslednje vece festivala obeležila je kiša, ali i nastup svetski poznatog Toma Harela. Nastupili su i džez sastavi – „Big band Gverillaz“, „Silent Blast“, „Tbilisi Big band“ i „Visions of a Nomad“. Nešto posle ponoći zabavu je nastavio Rambo Amadeus, a prvoklasni alternativni bsastav „E-play“ svirao je kao poslednji u Tvrđavi.

Podsetimo, od planirana četiri dana glavnog programa Nišvila, zbog nevremena je izostao jedan. Propuštena subota biće realizovana u petak kada će nastupiti Darko Rundek sa svojim bendom “Apokalipso now” i niška grupa “Very naiss“ sa Ivanom Kurtićem. Koncert će biti održan u Tvrđavi i za njega će važiti postojeće karte sa Nišvila.