Bojan Vasić
SRČA/ČREPINJE
edicija PESME=PESMI
SKC Danilo Kiš
Ljubljana, 2015.

Nedavno je u okviru izdavačke delatnosti Srpskog kulturnog centra Danilo Kiš pokrenuta edicija dvojezičnih knjiga srpskih i slovenačkih mladih pesnika i pesnikinja “pesme=pesmi”. Prva objaveljena knjiga je SRČA/ČREPINJE Bojana Vasića u prevodu Varje Balžalorsky Antić.

Bojan Vasić je pesnik i književni kritičar rođen 1985. godine u Banatskom Novom Selu u Srbiji. Objavio je sledeće pesničke knjige: Srča (2009, nagrada Mladi Dis i Matićev šal), Tomato (2011), Ictus (2012), 13 (2013) i Detroit (2014). Član je pesničke grupe zajedno s Tamarom Šuškić, Urošem Kotlajićem, Goranom Korunovićem i Vladimirom Tabaševićem, okupljene oko edicije Caché. Živi u Pančevu.

O knjizi:

Srča odražava poraz instumentalističke i nomenklaturne logike jezika. Naime, uvođenje metapoetskog postupka kao središnje tematsko-strukturne izotopije na ravni knjige, posredstvom čega pesnički jezik dobija novu ontološku dimenziju (unutar „fikcije“ pesme), moguće je čitati u smeru – ukoliko ne već naglašavanja – u najmanju ruku evociranja performativne snage pesničkog jezika koji decentriranom subjektu otvara prostor za trenutačno samo-uspostavljanje i sklizak dodir s policentričnom stvarnošću.

Varja Balžalorsky Antić

Treba pobeći iz zatvora svoje hiperrealnosti, iz tog simulakruma jezika (i pogleda), iz diznilenda svakog diskursa da bi se dosegao „jezik lipa“. Ono mesto koje se, zapravo, nikada ne doseže, ali samo bi to bilo revolucionarna promena. Ili se možda doseže, ponekad, poezijom? Kako god bilo, svaki je subjekat, u tom smislu, obična pop struktura, zatočena u dekoru svoje ikoničnosti.

Dejan Ilić




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *