Nikola Šimić Tonin

Književnica, prevoditeljica, novinarka i naučni istraživač, Ana Stjelja, nedavno je pokrenula tiskani magazin „Alia Mundi” koji će promovirati kulturnu raznolikost. Časopis će izlaziti tri puta godišnje.
Prvi broj magazina „Alia Mundi” već je s uspjehom predstavljen.
Ideja o pokretanju magazina koji bi promovirao kulturnu raznolikost, rodila se iz želje za svojevrsnim kulturnim prosvjećivanjem te proširivanjem znanja o drugim narodima, njihovoj kulturi, tradiciji i običajima, i što je možda i najvažnije, skretanjem pozornosti na bogatstvo srpske kulturne baštine, kao i na značaj očuvanja kulturnog nasljeđa. Magazin „Alia Mundi” ima svoju misiju, a to je širenje i promoviranje ideje kulturne raznolikosti koju na globalnom nivou predstavlja UNESCO.
Magazin „Alia Mundi” predstavlja regionalni projekt koji ima tendenciju jačanja kulturnog mosta između naroda na eks-ju prostorima, kao i predstavljanje nekih manje poznatih elemenata svjetske kulturne baštine, odnosno kulture, tradicije i običaja raznih naroda svijeta.
Kroz sedam rubrika: AM predstavlja…, AM intervju, Globtroteri, Kultura Umetnost Religija, Tragom srpske kulturne baštine, Globus i Kapija Balkana, čitaoci će imati priliku upoznati se sa, kako institucijama, tako i pojedincima koji su dali značajan doprinos širenju ideje kulturne raznolikosti, bilo kroz kulturne, umjetničke, književne ili naučne aktivnosti. U magazinu biti će predstavljeni, kako istaknuti suvremenici, tako i znamenite ličnosti srpske i svjetske povijesti koje su svojim radom utrle put ideji kulturne raznolikosti, tako se ujedno boreći protiv ksenofobije i raznih predrasuda vezanih za druge i drugačije. Takođe, magazin će nastojati predstaviti djela iz oblasti kulture i umjetnosti koja su na tragu ideje o kulturnoj raznolikosti ali i povesti čitaoce u razne dijelove svjeta kroz putopisne tekstove povijesnih znamenitih ali i modernih globtrotera.
U prvom broju časopisa, čitaoci imaju priliku saznati nešto više između ostalih i o iranskoj, saudijskoj, ruskoj, tadžikistanskoj i sefardskoj kulturi, zatim o sprskom kulturnom naslijeđu Negotinske krajine, kalmičkom budističkom naslijeđu Beograda, potom o romskoj kulturi i glazbi, te naslijeđu grada Sarajeva oličenom u jednom značajnom kulturnom zdanju.
Magazin „Alia Mundi” prije svega želi doprinijeti širenju svijesti o kulturnoj raznolikosti. Nastoji pokazati da je svijet onoliko bogat koliko različitih kultura njeguje, te da treba biti ujedinjen u svojoj kulturnoj raznolikosti i multikulturalnosti.
Ako u tome uspije, misija magazina „Alia Mundi” biti će u potpunosti ispunjena, što mu svim srcem želim!




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *