„Zlogonje“, debitantski celovečernji igrani film mladog Raška Miljkovića, nastao i uz institucionalnu podršku Filmskog centra Srbije, nedavno je stigao na redovne repertoare ovdašnjih bioskopa, a tokom dana i sedmica pred nama nastavlja festivalski pohod širom planete.

Prva stanica je peti festival dečijeg filma Kino dzieci (Kids Film Festival) u Poljskoj, i tom prilikom odabrana ostvarenja obići će 21 poljski grad. Prvi dan oktobra Zlogonje će biti i deo zvanične  ponude 23. Međunarodnog festivala filmova za decu i mlađu publiku u Kemnicu, u Nemačkoj. Negde u isto vreme ovaj film Raška Miljkovića nadmetaće se u skopu dečijeg programa 26. Film Fest-a u Hamburgu. Odmah potom Zlogonje učestvuju i na 14. Filmskom festivalu u Cirihu, gde su uvrštene u programsku celinu ZFF for Kids (Filmski festival u Cirihu za decu). Ubrzo će Zlogonje moći da pogleda i publika u Južnoj Koreji, gde ovo srpsko-makedonsko ostvarenje nastupa u okviru programa CineKids Međunarodnog filmskog festivala u Busanu.

Ova priča nastala je pod vođstvom producentkinje Jovane Karaulić i producentske kuće Akcija produkcija, a scenario po motivima knjige O dugmetu i sreći autorke Jasminke Petrović napisali su Marko Manojlović i Miloš Krečković. Koproducent ​i na ovom filmskom ostvarenju su kuće This and That iz Beograda kao i Dream Factory iz Makedonije​. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, autorka muzike Nevena Glušica,  kostimografkinja je Milena Milenković, montažer filma je Đorđe Marković, dok je scenograf iskusni Aljoša Spajić. U Zlogonjama glume deca Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, kao i glumci Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milena Predić, i Matija Popović.

Sinopsis Zlogonja glasi: Priča o Jovanu i Milici, desetogodišnjacima koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica malo po malo uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu. Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje oseća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata ali ubrzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj mašti. A najveća prepreka od svih za Jovana je upravo on sam. Jovan će morati da prihvati sebe takvog kakav jeste i zdušno se baci u najveću avanturu od svih – život. Kada to učini pred njim se otvara ceo jedan novi svet, u kome će zajedno sa Milicom otkriti istinsku prirodu veštice i na potpuno neočekivan ali i zreo način savladati njenu pretnju. I postati pravi heroj.

Film Zlogonje premijerno je prikazan u okviru zvaničnog programa 20. festivala TIFF Kids, održanog od 9. do 18. marta u Torontu, a koji je sastavni deo jednog od najznačajnijih filmskih festivala na svetu – Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (Toronto International Film Festival). Zlogonje su u Torontu osvojile nagradu Žirija mladih (TIFF Young People’s Jury Awards). Početkom juna, na 58. Međunarodnom festivalu filmova za decu i mlade u Zlinu, u Češkoj, Silma Mahmuti i Mihajlo Milavić, tumači glavnih uloga u Zlogonjama, dobili su nagradu „Zlatna papuča“ za najbolju decu-glumce. Krajem jula, na PriFestu u Prištini, Silma Mahmuti osvojila je nagradu za najbolju glumicu. Na 32. Filmskom festivalu u Herceg Novom, film je dobio Nagradu publike  (prosečna ocena od čak 4,48). U septebmbru film je nagrađen i u Ukrajini – dobio je Nagradu za najbolji celovečernji film za decu na 10. izdanju Međunarodnog festivala „Dytiatko“ u Harkovu, kao i CIFEJ nagradu.

Film su institucionalno podržali: Filmski centar Srbije, Media program, Kreativna Evropa, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Republike Srbije, Grad Beograd, Opština Stari Grad. Distributer filma u Srbiji je kuća Taramount Film.

 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *