foto: Zoran Petrović

Premijerom filma „Linija života“, u režiji Darka Bajića, večeras (u sredu, 8. maja) u Kombank dvorani u Beogradu svečano je otvoren dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs.

Ceremonija svečanog otvaranja započeta je tradicionalnom dobrodošlicom osnivača i direktora, Mladena Vušurovića:

  • „Naši ciljevi su jasni. Sa punom odgovornošću stojim ovde, odlučan da vam saopštim da je Beldocs festival zadovoljio standarde i ciljeve koje smo postavili pre jedanaest godina, ali da ovde nećemo stati. Želimo da predstavimo festival u najboljem mogućem svetlu evropskoj i svetskoj filmskoj sceni i industriji, a samim tim Beograd i Srbiju i našu kulturu.“

Beldocs festival sa posebnom pažnjom neguje i promoviše srpski dokumentarni film, kroz selekciju domaćeg takmičarskog, ali i revijalnog programa. Filmski centar Srbije kao pouzdan partner festivala, ove godine je pokrovitelj nagradnog fonda srpskog takmičarskog programa.

Boban Jevtić, ispred Filmskog centra Srbije je istakao:

  • „Živimo u zlatnom dobu dokumentarnog filma, i posebno mi je drago što je dokumentaran film postao popularan u Srbiji. Zadovoljstvo je videti punu salu. Beldocs u Evropi važi za festival koji se jako brzo razvija, a to sve pokazuje da je ulaganje Filmskog centra Srbije i države imalo neke rezultate, što svakako ne bi bilo moguće da nije festivala poput Beldocsa koji su dokumentarni film popularizovali.”

Na svečanom otvaranju publici se obratio i japanski reditelj Kazuo Hara, koji u okviru ovogodišnjeg festivalskog programa ima i svoju retrospektivu:

  • „Na inostranim festivalima na kojima se prikazuje moja retrospektiva uglavnom organizatori skromno prikažu samo tri moja filma. Zato bih se zahvalio Beldocs festivalu što je omogućio publici da pogleda svih mojih pet filmova. Drago mi je što ćemo svi zajedno uživati u dokumentarnim filmovima jer su oni odraz duše i strasti onih koji ih stvaraju, stoga želim da svi uživamo u toj strasti zajedno večeras.”

„Linija života“ je film o velikom umetniku i profesoru Milošu Bajiću, o surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora, o 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive, rade, stvaraju i oforme porodice, i o tome kako je glavni junak svojom maštom i umetnošću pobedio smrt i postao prvi apstraktni slikar u bivšoj Jugoslaviji.

Pored autentičnih crteža nastalih u koncentracionom logoru Mauthauzen i slika nastalih tokom karijere Miloša Bajića, u filmu se vide i inserti iz filmova nastalih na super 8 filmskoj traci koji su snimali slikar i njegov sin Darko, danas profesor filmske režije na FDU u Beogradu i reditelj ovog filma.

Povodom premijere filma, Darko Bajić je rekao:

  • „Svi danas govore kako treba da se okrenemo budućnosti i pustimo prošlost, a mi smo satkani od tih genetskih foldera koje smo prikupljali iz prošlosti. Ovaj film je otvaranje jednog takvog foldera o mom ocu i njegovom oslobađanju. O slobodi. Ovaj film je moj najznačajniji film koji je i meni doneo slobodu.”

U četvrtak, 9. maja u više prostora u gradu a u okviru Beldocs-a, biće prikazani filmovi autora, ovogodišnjih gostiju festivala: Kazua Kobayashi (Goodbye CP), Henry Singera i Robert Millera (Suđenje Ratku Mladiću), Mads Brüggera (Nerešeni slučaj Hamaršeld), Jeremy Gravayata (Oduzimati mesto) i Marie Anton Cabot (<3).

Ovogodišnji, dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koji se održava od 8. do 15. maja u Beogradu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

foto: Zoran Petrović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *