Tokom tri dana festivala biće prikazano četiri filma u glavnom takmičarskom programu i osam filmova u omladinskom programu studenata Akademija umetnosti iz Novog Sada i Cetinja

Beograd, 20. jun 2019. – Sutra, 21. juna, će svečano biti otvoren treći Ravno Selo Film Festival u ovom vojvođanskom selu projekcijom filma Kralj Petar Prvi, reditelja Petra Ristovskog. Na svečanom otvaranju nastupiće Ana Stanić, Dušica Novaković, Mirna Radulović, Ksenija Mijatović i Luka Maraš, koji će uz pratnju muzičara Novosadske filharmonije predvođene maestrom Mikicom Jevtovićem izvesti neke od najlepših I najpopularnijih numera filmske muzike. Naredne dve večeri biće prikazana četiri filma reditelja debitanata u takmičarskom programu:

1.             Čovek koji je kupio mesec, reditelja Paola Zuke (Italija) 22. juna

2.            Između dana i noći, reditelja Andra Martinovića (Crna Gora) 22. Juna

3.            Taksi bluzMiroslava Stamatova (Srbija) 23. juna

4.            Poslednji Srbin u HrvatskojPredraga Ličine (Hrvatska i Srbija) 23. juna

Ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti biće kolege sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje. Na festivalu će biti prikazani filmovi studenata ove dve akademije u takmičarksom program za najbolji kratkometražni omladinski film:

FAKULTET DRAMSKIH UMJETNOSTI CETINJE

BARS, WALLS  (12′) –  Režija: Sara Stijović
YOU DESERVE THE OCEAN  (14′)  –  Režija: Tamara Kadović
PRASKOZORJE  (18′) – Režija: Andrija Mugoša
TRAGOVI (15′)  – Režija: Nikola Vučinić

AKADEMIJA UMETNOSTI NOVI SAD

ČELKAŠ (23′) –  Režija: Ružica Anja Tadić
ŽELJNA SNA (15′)  –  Režija: Aleksa Pantić
OSVETA  (10′) – Režija: Mateja Đedović
ZALAZAK (7′)  – Režija: Dušanka Belada

Festival dodelje dve nagrade za dugometražni debitantski film i jednu za kratkometražni omladinski film. Zlatni klip festivala za najbolji film je nagrada od 1.500 EUR, dok je nagrada za najbolji film po izboru publike 1.000 EUR. Žiri će na poslednjoj večeri proglasiti pobednike u obe kategorije, i dodeliti Zlatni klip festivala za najbolji film u programu kratkometražnog omladinskog filma u iznosu od 500EUR.

Žirijem glavnog takmičarskog programa predsedava Marijana Janković, dok su ostali članovi Darko Bajić i Aleksandar Protić. Žiri publike čine: Maja Maraš, Veselin Crnovčić i Maja Milinić.

Poslednje pripreme za održavanje festivala u Ravnom Selu su u toku, i dok se juče postavljala bina đaci OŠ “Branko Radičević” oslikavali su zid Doma kulture. Dom kulture je uništen u požaru pre tri godine i ceo festival je osnovan sa idejom da se prikupe sredstva za obnavljanje ove zgrade, a sutra će svečano biti predstavljen projekat novog Doma kulture.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *