Beograd, 15. oktobar, 2019  – Treća beogradska konferencija kompjuterske grafike okupiće značajna imena svetske i domaće industrije među kojima je i Igor Jovanović, Srbin koji stoji iz naslova kao što su „Spajdermen – daleko od kuće“ i „Kralj lavova“.
Igor Jovanović več skoro 10 godina radi u Londonu a u svojoj biografiji ima neke od najvećih naslova današnjice. Karijeru u svetu vizuelnih efekata započeo je u Beogradu radeći na TV reklamama za marketing agancije nakon završenih studija na Elektrotehničkom fakultetu. Stečeno iskustvo i kvalitet rada doveli su ga do najvećih studija u Srbiji i svetu nakon čega je usledio poziv iz Londona.
,,Moj prvi posao u Londonu bio je film „Gnev titana”. Od tada do danas sam imao prilike da budem deo timova koji su zaslužni sa naslove poput Oskarom nagradjene „Knjige o Džungli„, „Pirati sa Kariba„, „Kralj lavova„, „Alita: Borbeni Andjeo“ i poslednji u nizu „Spajdermen: Daleko od kuće”, rekao je Igor pred dolazak u Beograd gde će tokom prvog dana CGA Belgrade konferencije sa posetiocima podeliti svoje iskustvo u radu na filmu Spajdermen.

Cilj kreiranja CGA kao platforme je pozicioniranje Srbije kao regionalnog centra u oblasti vizuelnih efekata, gejminga, kompjuterske grafike i dizajna, ali i predstavljanje i edukacija mladih talenata kojih po Igorovim rečima u Srbiji ima mnogo:

,,U Srbiji rade veoma uspešni 3D umetnici čiji rad, talenat i sposobonosti su veoma cenjeni u svetu.’’

Igor trenutno radi kao supervizor za vizuelne efekte u londonskom Framestore studiju, a na pitanje koje su to sličnosti i razlike između Srbije i Velike Britanije kaže:

,,Zajedničko za Veliku Britaniju i Srbiju je veliki broj veoma talentovanih umetnika i kvaliteta radova. Razlika je možda najviše u tome što Velika Britanija više uvozi kadrove ali i pored toga, mislim da nam je budućnost u digitalnoj umetnosti veoma

slična s obzirom na već spomenuti veliki broj talentovanih umetnika iz Srbije.’’

Treća CGA Belgrade konferencija održaće se 1. i 2. novembra u zgradi Jugoslovenske Kinteke u Uzun Mirkovoj 1 pod sloganom Bujanje. Konferenciju će otvoriti višesturko nagrađivani reditelj i supervizor vizuelnih efekata Hugo Guerra, a tokom dvodnevnog programa biće predstavljeno preko 30 predavanja, panela, radionica i mastreklasova.

Kompetan program zainteresovani mogu pogledati na sajtu cgabelgrade.com

Za samo dve nedelje prijavljeno je oko 1000 učesnika. Zbog velikog interesovanja organizatori su obezbedili dodatan broj ulaznica, a registracija je besplatna i vrši se putem sajta cgabelgrade.com ili Eventbrite sistema.

https://www.eventbrite.com/e/cga-belgrade-2019-computer-graphics-arts-conference-tickets-74269101883

CGA Belgrade konferenciju zajednički organizuju Srpska filmska asocijacija, Crater VFX trening centar i portal VFX Srbija, i deo je platforme ,,Srbija stvara – Serbia creates” kreirane kroz rad kabineta predsednice Vlade Republike Srbije i njenog Saveta za kreativne industrije sa ciljem međunarodnog predstavljanja Srbije kroz kreativnu, inovativnu i digitalnu zajednicu.

Konferencija se održava uz podršku Ambasade Kanade u Beogradu i Austrijskog kulturnog foruma, Ministarstva kulture i partnera iz industrije koji nastavljaju podršku domaćoj CG zajednici: Autodesk, 3Lateral, Foundry, Access VFX i  Escape Studios.