Od danas, 10. aprila 2020. godine, na jutjub kanalu Filmskog centra Srbije svakog petka će biti postavljan za besplatno gledanje po jedan kratki film iz opusa naših renomiranih, svetski poznatih i priznatih reditelja. Posetioci FCS kanala će tako moći da pogledaju radove Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića, Slobodana Šijana, i drugih. U pitanju su mahom kratki filmovi nastali na početku njihovog profesionalnog bavljenja sedmom umetnošću, od kojih neki već decenijama uživaju kultni status. Filmski centar Srbije želi da ove rane radove naših svetski poznatih stvaralaca učini dostupnim što širem auditorijumu i da na ovaj način obezbedi platformu za njihovo kontinuirano prikazivanje.

Prvo ostvarenje u ovom ciklusu, dostupno od danas na FCS kanalu, biće „Bez naziva“, polusatni diplomski rad Gorana Markovića, nastao  početkom 70-tih u produkciji Televizije Beograd. Nakon što je za redakciju Drugog programa TV Beograd snimio niz dokumentarnih televizijskih filmova, Marković se u ostvarenju „Bez naziva“ po prvi put okušao i u domenu igranog filma. Film je snimljen prema istoimenoj pripovetki Borisa Piljnjaka, a u njemusu uloge odigrali Zorica Koljević, Branislav Ciga Milenković, Danilo Bata Stojković, Goran Sultanović, kao i sam reditelj.

Markovićev film „Bez naziva“ prvi put je prikazan na Martovskom festivalu dokumentarnih i kratkometražnih filmova. „Odmah posle uvodnih kadrova, začuo se prvo tih a onda sve snažniji zvižduk i negodovanje u publici. Tokom filma, zviždanje je preraslo u opšti bunt protiv onoga što se na platnu prikazivalo. Kako je to bilo prvo javno prikazivanje nečega što sam uradio, osećao sam se ne samo zbunjeno nego i apsolutno poraženo“, prisetio se proslavljeni reditelj premijere ovog ostvarenja.

Kako autor objašnjava, urednica na televiziji je postavila uslov da film bude snimljen po literarnom predlošku, i da autori moraju takođe biti mladi, ali već afirmisani pisci. Tako je za scenaristu Markovićevog rada određen Danilo Kiš. „On je pročitao pripovetku i napisao nešto jako lepo i pametno što, međutim, nije imalo scenarističku nego pre esejističku formu. Ja sam se na to požalio a urednica mi je rekla da umuknem i snimim ono što je čovek napisao“, pojašnjava Marković. „Na kraju sam napravio završnu glupost – potpisao sam kao scenariste sebe i Danila. Kiš se pojavio na toj mučnoj konferenciji za štampu i mirno saopštio da on sa tim filmom, iako piše drugačije, nema nikakve veze“. Kiš se nekoliko godina kasnije javno izvinio Markoviću, a dvojica velikih umetnika su postali prijatelji.

Goran Marković je filmski i pozorišni reditelj, scenarista, esejista i pisac. Reditelj je niza ključnih jugoslovenskih i srpskih filmova, kao što su „Specijalno vaspitanje“, „Nacionalna klasa“, „Majstori, majstori“, „Variola vera“, „Tajvanska kanasta“, „Već viđeno“, „Sabirni centar“, „Tito i ja“,  „Kordon“, „Turneja“, „Falsifikator“, itd.

Tri nedelje nakon pokretanja, Jutjub kanal Filmskog centra Srbije ima već preko sedam i po hiljada pratilaca, i više od 74 hiljade pregleda. Od 19. marta 2020. godine pa do danas, na ovom kanalu je svakog dana predstavljen po jedan film naših autora, u širokom dijapazonu koji obuhvata igrane, dokumentarne i animirane naslove  u trajanju od po nekoliko minuta, pa do dugometražnih formi. U dosadašnjoj ponudi našla su se ostvarenja autora mlađe i srednje generacije, kao što su Stefan Ivančić, Katarina Koljević, Milica Tomović, Vladimir Tagić, Mladen Kovačević, Mihajlo Dragaš, Ognjen Glavonić, Boris Mitić, Dejan Petrović, Balša Đogo, i drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *