Ovogodišnje, dvadeset deveto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Izdvajamo 5 naslova iz selekcija Novi evropski dokumentarni film i Eco Dox, koje uređuje selektor Igor Toholj.

SVI NAŠI OTKUCAJI SRCA POVEZANI SU KROZ EKSPLODIRAJUĆE ZVEZDE

Dženifer Rejnsford / Švedska/ 2022

Cunami iz 2011. godine je pozadina ove zapanjujuće odiseje, ispričane kao esej o obnovi ljudi i prirode nakon traume.

ŠTA KAŽU GLJIVE!

Marion Nojman / Švajcarska/ 2021

Film istražuje mogućnost uspostavljanja kontakta sa carstvom gljiva. Kao da svedočimo prevlasti ovog carstva. Susreti koje film prikazuje istražuju prirodu obnove i bave se onim što nas povezuje dok se svet, izgleda, raspada.

MONOBLOK

Hauke Vendler / Nemačka/ 2020

Monoblok plastična stolica je najprodavaniji komad nameštaja ikada. Film prikazuje kako jedna ovakva stolica osvaja svet – Vendler dekonstruiše naš kompleksni svet i svodi ga na pitanje onoga što je potrebno za srećan život.

13 MINUTA

Vit Klusak / Češka/ 2021

Kroz priče pet bezobzirnih vozača koji su izazvali teške udese film prikazuje koliko je dominantan problem brze vožnje u Češkoj.

AKO SI MUŠKARAC

Simon Panaj /  Francuska/ 2022

Rudnik zlata Perkoa, Burkina Faso. Trinaestogodišnji Opio zarađuje samo vreću kamenja mesečno. Otac želi da ga školuje, ali ne može da plati školarinu, te Opio mora da se snađe sam.