Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 15. do 21. jula 2023. godine. U zvaničnom programu festivala na Letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, biće prikazano više od 100 filmova u 11 selekcija i programa. Za vas izdvajamo drame i dokumentarce o porodičnim odnosima, koje ne smete propustiti.

SESTRE

LETONIJA 2022
Selekcija: Parallels and Encounters
Režija: Linda Olte
Scenario: Linda Olte
Žanr: drama
Uloge: Emma Skirmante, Gerda Aljēna, Katrīna Krēsliņa, Iveta Pole, Elita Kļaviņa, Victoria Mayers-Gray, Neil McGarry, Igors Šelegovskis, Indra Briķe

Anastasija i Dajana su sestre koje žive u letonskom sirotištu. Kada saznaju da je američka porodica spremna da ih usvoji, Dajana jedva čeka da se preseli u Ameriku, dok je Anastasija manje uzbuđena idejom o napuštanju doma. Kada se njihova otuđena biološka majka Ala vrati u njihove živote, Anastasija čini sve da izgradi odnos sa njom, ali Ala ima druge planove.

HLADAN POPUT MERMERA

AZERBEJDŽAN, FRANCUSKA 2022
Selekcija: Parallels and Encounters
Režija: Asif Rustamov
Scenario: Asif Rustamov, Roelof-Jan Minneboo
Žanr: drama
Uloge: Gurban Ismayilov, Elshan Asgarov, Natavan Abbasli

Nakon što mu je otac, posle deset godina odležanih u zatvoru zbog ubistva supruge, neočekivano pušten na slobodu, sin želi da sazna šta se tačno dogodilo.

UNUK

MAĐARSKA 2021
Selekcija: New Hungarian Film
Režija: Kristóf Deák
Scenario: Kristóf Deák
Žanr: drama
Uloge: Gergely Blahó, Tamás Jordán, Gábor Jászberényi, Judit Pogány, Judit Bárdos

Smerni službenik Rudi pretvara se u drugu osobu, nakon što odluči da neće dozvoliti bezdušnim telefonskim prevarantima da maltretiraju njegovog dedu.

POSETIOCI

ČEŠKA, NORVEŠKA, SLOVAČKA 2022
Selekcija: Eco Dox
Režija: Veronika Lišková
Scenario: Veronika Lišková
Žanr: dokumentarac

Zdenka, mladi antropolog, seli se sa porodicom u norveški Svalbard zbog proučavanja života u polarnim regionima. Zaljubljuje se u svoj novi dom, ali i uviđa da nije led jedino što na Arktiku iščezava. Sada je pitanje koliko je spremna da se umeša u zajednicu koju je prvobitno nameravala samo da posmatra.

POSLE MOSTA

ITALIJA 2023
Selekcija: New European Documentary Film
Režija: Davide Rizzo, Marzia Toscano
Scenario: Davide Rizzo, Marzia Toscano
Žanr: dokumentarac

Posle napada na Londonski most 2017, Valerija Kolina, šokirana majka, mora da se pomiri sa gubitkom svog sina, koji je bio džihadista ubijen u napadu. Nakon tragedije, ona se bori da pronađe mir.