SAGLASJE

Samostalna izložba Lidije Živković

4. oktobar 2024. u 20h

Galerija “Nikola Radošević”

Delijska 3, Beograd

Samostalna izložba “Saglasje”, umetnice Lidije Živković, biće svečano otvorena za beogradsku publiku u Galeriji “Nikola Radošević”, ovog petka, 4. oktobra, sa početkom u 20 časova.

“Zlatne meditativne strukture u radovima Lidije Živković, bilo da evociraju mandalu – mistični krug koji predstavlja univerzum, renesansni krug – najsavršeniji geometrijski oblik, simbol potpune harmonije i božije perfekcije, ili Vozarovićev hipnotički Krug, zapravo su slike – reljefi snažnog simboličkog naboja i arhetipskih obrazaca, kojima umetnica aludira na koncept životne i duhovne harmonije, osećaj celovitosti, stabilnosti i (sve)mira, nasuprot rastrzanostima i stresovima, odsustvu prosvećenosti i humanosti savremenog trenutka, i atmosferi globalnog haosa. Lidijina likovna poetika jasno definisanih oblika i kolorita, te prečišćenih apstraktnih kompozicija, zbog svog idejnog ishodišta u domenu refleskivnog i transcedentalnog, naročito je bliska muzici, i zato je o njenim radovima moguće govoriti muzičkom terminologijom: o harmoniji kojom odišu, tonalitetima u kojima zvuče, ritmu, varijacijama, kadencama, saglasju…” reči su kustoskinje Jelena Balević, iz kataloga izložbe.

Govoreći o izloženim radovima, umetnica napominje da nakon dugog perioda razjedinjavanja, dolazi vreme koje poziva svakog od nas da dublje oslušne svoje biće i svet oko sebe – nismo sami, nismo odvojeni, u poretku postojanja, sve je povezano u apsolutnom skladu, a opus “Saglasje” je poziv ka toj spoznaji.***

Lidija Živković je diplomirala na beogradskoj Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti, a potom i na Arhitektonskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Član je Inženjerske komore Srbije i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Učesnik je velikog broja grupnih izložbi u oblasti slikarstva i ikonopisa a do sada je ostvarila dve samostalne izložbe. Dobitnica je Godišnje nagrade Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS 2022. i treće nagrade na konkursu Lepota velikog formata, 2023. godine.

Posetioci će izložbu “Saglasje” moći da posete do 13. oktobra 2024. godine.