Muzička dešavanja

Nišville pratilo više od 100.000 posetilaca – u hotelima 70 posto stranaca

 Nišville je pratilo više od 100.000 posetilaca – izjavio je direktor ove manifesrtacije Ivan Blagojević. Glavni program je pratilo 30.000, a prateće besplatne programe – više od 70.000 posetilaca. U prepunimj niškim hotelima, 70 posto je bilo stranih gostiju. Zahvaljujući punim hotelskim kapacitetima Nišville je kroz poreze i doprinose trostruko vratio Gradu Nišu uloženi novac, a kroz PDV budžetu republike Srbije više nego desetostruko od dobijenih sredstava na konkursima ministarstava kulture i turizma – kaže Blagojević.

– Posebno sam zadovoljan što je nastavljena tradicija divnih reakcija publike  koja je ispoštovala sve izvođače i da nije bilo ni jednog incidenta  tokom festivala.  Na žalost, još jedna tradicija se je nastavljena , a to je da nijedan ministar kulture za proteklih 27 godina svojim prisustvom nije ispoštovao festival.

Nedavno završeno izdanje Nišvilla može se oceniti kao izuzetno uspešno čak i bez navođenja fraze “s obzirom na pandemiju Covida 19” – tako čestog “pravdanja”  kada je reč o sličnim festivalima širom sveta

–Uz učešće eminentnih umetnika iz USA, Brazila, Argentine, Japana, Jamajke, Italije, Velike Britanije, Norveške, Austrije, Poljske, Bugarske, Mađarske, Francuske, Belgije, Holandije, Slovenije, Severne Makedonije – Nišville 2021 bio je bar na nivou izdanja održanih pre pandemije, odnosno, do 2019. Godine – kaže director Nišvila Ivan Blagojević i podseća da su u glavnom programu nastupili i Stanley Jordan, Gipsy Kings, Goran Bregović, Stone Riders, Trio Per “Bass Viking Mathisen – Nguyen Le i Gary Husband, Horny Funk Brothers & Hubert Tubbs, legendarni Philip Catherine sa svojim triom, Tango Jazz Quartet i Omladinska Filharmonija Naissus, Orkrstar Impresija sa gostima Bojanom Stamenov i Aleksandrom Šandorovim…  kao i više od sto mladih sastava iz Evrope i Srbije ispred kojih je sigurno blistava karijera.

 Blagojević naglašava da se u generalnom konceptu festivala kada je reč o pratećim i uvodnim programima nije nimalo odstupilo od nekadašnjih izdanja.

– Osim 24 sastava u glavnom program, kada je reč o muzičkim programima održan je uvodni dvodnevni program “Prijatelji Šabanu” sap o četiri grupe po večeri. Na Open stage-u je tokom četiri dana nastupilo 16 bendova, na Welcome stage-u 8 grupa, a na sceni kod Nišville jazz muzeja od 5. do 15. avgusta predstavilo se 30 sastava. Održan je i tradicionalni program Nišville jazz teatar u sklopu kojeg je odigrano 15predstava, prikazano  100 filmova u okviru filmskog programa “Nišville movie summit” kao i odlična Striporama. Program je jedino smanjen, sa četiri na tri dana na Hip Hop i Midnight jazzdance binama. Takođe tokom ovog izdanja Nišvilla održano je prvo okupljanje mladih muzičara iz Srbije, Belgije i Francuske u sklopu projekta “Roma Jazzinh Europe” podržanog od strane EU programa “Kreativna Evropa”. Dvadesetčetvoro mladih muzičara romske ali neromskih nacionalnostui – nastupili su prvo u sklopu programa “peijatelji Šabanu”, kao i u četvorosatnom program na Museum – Youth bini pretposlednjeg dana festivala.

Ivan Blagojević kaže da je poseta zabeležila pad isključivo kod besplatnih programa a uzrok je isključivo strah od zaražavanja koronom u šetališnoj zoni Tvrđave –  ali opet ne kao što su neki prognozirali.

-U potpunosti smo ispoštovali mere zaštite od Covida-19 odnosno zajednički protokol “Safe Events Serbia” koji su Kriznom štabu predložile najznačajnije letnje manifestacije u zemlji: kontrola potvrda o vakcinisanju drugom dozom, ili dokaza da su neki posetioci preležali virus, merenje temperature na ulazima, a oni koji nisu imali ništa od toga na punktovima Laboratorije “Aqualab” sa kojom smo imali odličnu saradnju – moglo se obaviti rapid antigen testiranje koje je posetioce koštalo svega 300 dinara. Po izveštajima “Aqualaba” koji je odlično bavio testiranja, na glavnim festivalskim ulazima nijedan posetilac Nišvilla nije bio pozitivan.

-Kada je reč o testiranju učesnika, nastavlja direktor Nišvila, veliku olakšicu u ovoj komplikovanoj situaciji imali smo kroz procedure ulaska u Srbiju iz poslovnijh razloga preko Privredne komore Srbije. Naime, skoro svi umetnici iz inostranstva (osim onih iz Bugarske, Albanije i Severne Makedonije) morali bi bez ove procedure da pre ulaska u Srbiju urade PCR testove, jer Srbija, po princiopu reciproceteta priznavanja vakcinisanja, ne priznaje potvrde o vakcinisanju iz većine evropskih zemalja. Osim što je PCR testiranje mnogo skuplje, a to bi trebalo da refundira organizator, odnosno u ovom slučaju Nišville – mnogi muzičari koji su na turnejama,  fizički ne bi stigli da se testiraju i dobiju rezultate pre dolaska u Niš. Među njima su bili i recimo muzičari iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske  čije potvrde o vakcinaciji Srbija priznaje – ali oni nisu bili vakcinisani u svojim zemljama već na primer u Holandiji, Austriji ili Velikoj Britaniji. Po proceduri ulaska u Srbiju iz poslovnih razloga inostrani umetnici, odnosno muzičari, glumci, strip crtači … mogli su posle popunjavanja online formulara na sajtu Perivredne komore ( incovid.pks.rs ), da uđu u Srbiju samo uz mail kojim je njihova prijava potvrđena, a onda smo im mi organizovali testiranje u “Aqualabu” i bili obavezni da rezultate testiranja za svakog učesnika pošaljemo Privrednoj komori u roku od 24 sata od ulaska u Srbiju. Naglašavamo, kaže Blagojević odličnu saradnju sa kompletnim Inocovid timom Privredne komore koji je obrađivao naše prijave i kojem se još jednom zahvaljujemo na predusretljivosti i ljubaznosti u svakodnevnim komunikacijama. S njihove strane su, nakon naše zahvalnice, stigle i pohvale na račun Nišville tima jer smo ispoštovali kompeltnu procedure i rokove – uz konstataciju da im je veoma drago što su u svom domenu zaduženja pomogli tako značajnoj manifestaciji kao što je Nišville.

Od skoro 100 umetnika koji su ušli po ovoj proceduri – ni jedan test nije bio pozitivan, a ne računajući  pubkliku, direktno preko Nišvilla testirano urađeno je još oko pedesetak testova hostova koji su sačekivali grupe na Aerodromu Sofija, volontera, kao i muzičara kojima je to bilo potrebno da bi se vratili u svoje zemlje.

Nišville 2021 – Festival festivala

U PRODAJI ULAZNICE ZA VIP TRIBINU!

Predstojeći Nišville jazz festivalodržaće se od 6 do 15. avgusta 2021, a glavni festivalski program će biti održan od četvrtka do nedelje, od 12 do 15. avgusta 2021. godine na Platou niške Tvrđave. Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 300 programa na kojima će nastupiti blizu 1.000 izvođača!

Od srede, 4.avgusta u prodaji će biti i ulaznice za VIP Tribinu – VIP Kompleti po ceni od 5.500 rsd, kao i Pojedinačne VIP Ulaznice po ceni od 2.500 rsd!

Inače, Komplet ulaznica za Parter košta 4.000 dinara, a Pojedinačna ulaznica 1.750 dinara za jedno veče.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na https://www.tickets.rs/program/nisville-komplet-2021-1394?lang=sr

Prodajna mesta: https://www.tickets.rs/partners

Napomena: sve ulaznice koje su kupljene za Nišville 2020 u mreži Ticket Vision validne su i za ovogodišnji festival!

Inače, sledeće izdanje Nišville jazz festivala će pored bogatog muzičkog programa na više stejdževa u Tvrđavi, na Trgu Kralja Milana i na Amfiteatru keja na Nišavi, posetiocima ponuditi i kvalitetan internacionalni program u okviru narednog Nišville jazz teatarskog festivala, kao i mnoštvo dokumentarnih i igranih filmova sa muzičkom tematikom – Nišville Movie Summit 2021. Svi prateći programi za posetioce su besplatni, a ulaznica se plaća samo za glavni festivalski program.

Na Main binama (Earth & Sky), od 12 do 15.avgusta nastupiće Darryl Jones, Gipsy Kings, Stanley Jordan, Leb i sol, Goran Bregović, Anthony B i mnogi drugi.

Glavni program festivala: http://nisville.com/en/nisville-stages-2/earthsky-stage/

Kompletne informacije: www.nisville.com

Od pastirskog roka do world music rapsodija – Nišville 2021

Goranu Bregoviću nagrada “Šaban Bajramović”

Goran Bregović je ovogodišnji dobitnik Nišville Grand Prix „Šaban Bajramović za fuziju džeza sa drugim pravcima, a nakon uručenja nagrade, u subotu 14. avgusta,  Bregović će zajedno sa Nišville  big bendom izvesti nekoliko svojih kompozicija u džez aranžmanima. U drugom delu koncerta pridružiće im se njegov „Orkestar za svadbe i sahrane“. Goran Bregović će prvi put obići Spomenik Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. godine – bio prvi donator.

Goran Bregović je sigurno jedan od najomiljenijh, a istovremeno i najkuđeniji muzičar sa ovih prostora. Ali, kako činjenice govore – on je sigurno najuspešniji umetnik sa područja Balkana na polju muzike u svetskim okvirima.  Kao osnivač, vođa, gitarista i autor muzike legendarne sarajevske grupe Bijelo Dugme bio je među prvima koji su  u  rock muziku počeli da ubacuju elemente ex Yu foklora. Iako je i pre (a i posle) Bijelog dugmeta na polju fuzije rok muzike i folkornih motiva bilo  sličnih muziičkih pokušaja (od kojih su neki, takođe zaslužili mesto u istoriji savremene muzike)– vreme je pokazalo da je Bregovićeva formula “pastirskog roka” sadržala najbolje sastojke koji su Bijelom dugmetu doneli neprikosnovenu titulu najveće rok grupe bivše Jugoslavije – sviđalo se to mnogima ili ne.Kao sin majke Srpkinje i oca Hrvata, a odrastao u pretežnno muslimanskom Sarajevu, Bregović je 1989. godine, u predvečerje raspada SFRJ i prve “kliničke slike”  sve zaraznije nacionalističke (ili biolje rečeno – šovinističke) groznice i to na svim stranama koje je on smatrao svojima – Bregović odlučuje da raspusti grupu.

 Nekako u to vreme, Bregović je na poziv nagrađivanog i svetski priznatog reditelja Emira Kusturice napisao muziku za  njegov film “Dom za vešanje” (ili “The  Time of the Gypsies” kako je film nazvan za svetsko tržište).

Pisanje muzike za „Vreme Cigana“ omogućilo je Goranu da izoštri osećaj za muzičku dramaturgiju i da se uhvati u koštac sa muzikom Roma koja ga je oduvek fascinirala. Kombinacija Kusturičinih slika i Bregovićeve muzike sublimirala je potresnu priču koja je ostavila snažan pečat. Saradnja sa Kusturicom odvela ga je u USA na snimanjea filma “Arizona dream” (u kojem su igrali Faye Dunaway, Johny Deep, Jerry Lewis) za koji je Bregović takođe napisao muziku, a nekoliko pesama za film je otpevao “kum panka” Iggy Pop. U međuvremenu, 1993. godine Bregović je napisao i muziku za film “Kraljica Margo” Patricea Chereaua  (sa Isabelle Adjani u naslovnoj ulozi). Priča zasnovana na romanu Aleksandra Dime, a koja govori o pokolju hugenota (francuskih protestanata) u Parizu 1572. godine, kroz Bregovićevu muziku odzvanja i opsada Sarajeva i početak rata (koji je imao elemente verskog rata) na prostorima bivše Jugoslavije. Poslednja saradnja Bregovića i Kusturice bila je na filmu “Underground” koji je 1995. Nagrađen “Zlatnom Palmom” u Kanu, a Bregović se ubrzo posle toga vraća koncertima.

Sa svojim “Orkestrom za svadbe i sahrane”  Bregović kombinuje formacije tradicionalnog romskog duvačkog orkestra pojačanog “baterijom”, bugarsku žensku tradicionalnu vokalnu grupu, “klasični” muški hor, a uz sve to često pridodaje i gudački orkestar pa i ceo simfonijski orkestar.  Odeven u belo, on sedi između pojačala i lap topa, i sa električnom gitarom u ruci, diriguje svojoj “šarenolikoj” posadi  koja broji od 9 do 19, a u posebnim prilikama i do 60 muzičara. Tokom više od dve decenije, Goran Bregović i njegov “Orkestar za svadbe i sahrane”održali su preko 3000 koncerata na svim kontinentima.

Njegova akutna sposobnost da razume i asimilira raznolike muzičke kulture omogućava mu da u svoju muziku ugradi tradicionalne korzikanske, gruzijske ili bugarske napjeve, kao i elemente elektronske muzike. Pisao je za mnoge velike pevače i sastave iz mnogih zemalja, među kojima su i čuvena Cesaria Evora, Scott Walker,  GerorgeDalaras (Grčka), Kayah (Poljska) Sezen Aksu (Turska), Gipsy Kings (Francuska)….

Sa “Orkestrom za svadbe I sahrane” objavio jje više albuma među kojima sam ističe “Tales and songs from Weddings and Funerals – 2002 ;Karmen with a Happy End – 2007; Alkohol – Sljivovica – 2009; Champagne for Gypsies – 2013; Three Letters From Sarajevo – 2017; Welcome to Goran Bregović – 2017. Albumom „Tri pisma iz Sarajeva“ Goran Bregović prepoznaje i slavi ovu raznolikost porekla i nasleđa na kulturnom, verskom i nacionalnom nivou. On na alegorijskom nivou objedinjuje tri religije “Balkanskog Jerusalim”, koristeći violinu kao metaforični instrument. Orijentalni, klezmer i klasični stilovi koegzistiraju u tri instrumentalna dela u izvođenju solista iz Izraela, Balkana i Magreba.  Album „Šampanjac za Cigane“ bio je reakcija na ekstremni pritisak koji Romi u poslednje vreme doživljavaju širom Evrope (proterivanja iz Francuske, Italije, spaljene kuće u Mađarskoj …).  „Čini se nepravednim pokrivati stvarne probleme izmišljenim problemima – Romi nisu problem već talenat ovog sveta. Oni imaju tu moć da impresioniraju i inspirišu –  bili oni nepoznati Romi  na vašem uglu ulice, ili se zvali Charlie Chaplin, Majka Teresa, Elvis Presley, Šaban Bajramović, Esma Redžepova ili Django Reinhardt… svi su oni ostavili neizbrisiv trag u svetskoj popularnoj kulturi “ – kaže Bregović.

Veoma je mali broj muzičara koji su uspeli da razviju umetnost takve amplitude koja koherentno meša tako veliku raznolikost stilova i tehnika, ne gubeći pri tom svoj identitet. Bregovićev komad se može prepoznati već na prvom saslušanju i čini se da se obraća čitavoj planeti – bez razlika koje nameću rasa, pol, godište ili religija. Ako se postavlja pitanje šta je Bregović: Savremeni kompozitor, tradicionalni muzičar ili rok zvezda, on nije morao da bira – uzeo je sve i stvorio muziku koja je istovremeno univerzalna i nepogrešivo njegova.

https://www.youtube.com/watch?v=OyMA84-mowI

Legenda jazz gitare odaje počast legendi rock gitare

Stanley  Jordan svira Hendrixa!

Poslednjih decenija jedan od najaktuelnijih jazz gitarista Stanley Jordan, poznat po svojoj „taping“ a moglo bi se reći i „klavirskoj“ tehnici sviranja gitare obema rukama na vratu gitare – predstaviće na na Nišvilu program: „Stanley plays Jimi“ – kojim odaje počast i obeležava 50 godina od smrti sigurno najoriginalnijeg rock gitariste Jimija Hendrixa, ali i njegovog legendarnog nastupa na Wodstock festivalu. U klasičnoh „hendrixovskoj“ formaciji trija (Laurence Cottle – bass i Gabor Dornyei – bubnjevi), Stanley Jordan će nastupiti u petak 13. avgusta.

Iako i sam Jordan kaže da ovo jeste „tribute“ program (pa je u sklopu toga na bini i obučen kao Hendrix) to je ipak daleko iznad puke imitacije, jer se on svojom kreativnošću nadovezuje na Jimijevo nasleđe. “Ovo je, kaže Jordan, neka vrsta fantazijskog koncerta –odnosno moje viđenje kako bi Hedndriks, da je živ – svirao danas. Stanley Jordan iza sebe ima 4 Grammy nominacije, rasprodate koncerte širom sveta, milionske tiraže albuma, od kojih je recimo samo debi album iz 1985. godine “Magic Touch” proveo pedeset i jednu (!) nedelju na prvom mestu Bilbordove jazz liste, a svirao je i snimao sa takvim imenima kao što su Benny Carter, Dizzy Gillespie, Miles Davis, Billy Cobham… Zbog svega toga njegov “hommage” Hendrix-u može izgledati kao iznenadjenje – ali samo na prvi pogled! Poslednjih godina je dosta nastupao i sa rokerima (Dave Matthews Band, Umphrey’s McGee, Moe ), tako da je kako sam kaže povratak rok korenima za njega predstavljao prtavo umetničko uživanje – što sada podižeiI na novi nivo.   “Uvek sam, kaže Jordan, osećao snažnu povezanost sa Hendrixom – on je bio prvi gitarista kojeg sam oponašao kao klinac. Pre nego što sam se okrenuo džezu, slušao sam rok muziku, a upravo me je Hendriksova muzika i usmerila ka džezu”. Jer, poznato je da je Hendrix (koji je za samo tri godine promenio rock scenu kao niko pre i niko posle njega) “džemovao” sa nekim izuzetnim  džezerima (Rasaan Roland Kirk, Larry Young…), a imao i dogovorena sminanja sa Milesom Davisom i Gilom Evansom. Da nije iznenada preminuo i u trenutku kada je njegova kreativnost bila u izrazito uzlaznoj putanji – možemo samo da pretpostavimo u kom bi pravcu otišla njegova muzika. “ Možete ga čuti, kaže Stanley Jordan, kako obogaćuje i širi svoj muzički rečnik, takoreći od snimka do snimka, albuma do albuma – što je za mene kao klinca bilo izuzetno podsticajno. Takođe, neke od njegovih kompozicija poput “Up from the Skies”, ‘”Belly Button Window” (…)  imaju izraziti jazz prizvuk.  I upravo je to ono što pokušavam da nadgradim”.

Stanley Jordan takođe naglašava da je ideju da se okrene “taping” tehnici mu je donelo svetsku slavu (mada izvodeći ovaj program, osim što i veoma uverljivo peva, dosta svira i “klasičnom” rok tehnihom, odnosno trzalicom u desnoj ruci!) dobio upravo od Hendrixa: “Gledao sam ga kako svira samo levom rukom, bez okidanja žica, a onda sam u jednom trenutku shvatio da bih mogao da na vratu upotrebim i desnu ruku” – kaže Jordan.

 S obzirom na to da ni Hendrixu elektronska pomagala nisu bila nepoznanica Stanley Jordan takođe koristi “feedback” (mikrofoniju) i neke od efekata (Wah- wah) koje je koristio i Hendrix. Međutim, naglašava da izbegava “novotarije” poput sekvencera ili unapred snimljenih deonica – jer ni Hendrix sigurnio ne bi išao tim putem. “Za Jimija elektronika nija bila sama sebi cilj, već sredstvo za postizanje cilja – neka vrsta  produžetka instrumenta i kanal njegovog duha”. Osim Hendrixovih kompozicija  na programu je i nekoliko originalnih Jordanovih numera, nastalih  kroz sagledavanje Hendrixovog nasleđa ali i kroz tumačenje nagoveštaje šta bi i kako on danas mogao da stvara. 

Ako neki gitarista, i na osnovu tehnike ali i na osnovu invencije “a priori” zaslužuje bespogovorno  pravo da se “uhvati u koštac” sa Hendrixom – onda je to svakako Stanley Jordan.

Video for promo: Voodoo Child

Promo cena Kompleta za Nišville 2021 do petka, 16.jula!

U PRODAJI POJEDINAČNE ULAZNICE ZA NIŠVILLE 2021!

Predstojeći Nišville jazz festival održaće se od 6 do 15. avgusta 2021, a glavni festivalski program će biti održan od četvrtka do nedelje, od 12 do 15. avgusta 2021. godine na Platou niške Tvrđave. Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 300 programa na kojima će nastupiti oko 1.000 izvođača!

Do petka, 16. jula aktuelna je promo cena Kompleta ulaznica od samo 3.000 dinara za 25 koncerata u centralnom festivalskom postoru.

Od subote, 17. jula Komplet ulaznica će koštati 4.000 dinara, a u prodaji će biti i Pojedinačne ulaznice po ceni od  1.750 dinara za jedno veče.

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na https://www.tickets.rs/program/nisville-komplet-2021-1394?lang=sr

Prodajna mesta: https://www.tickets.rs/partners

Napomena: sve ulaznice koje su kupljene za Nišville 2020 u mreži Ticket Vision validne su i za ovogodišnji festival!

Inače, sledeće izdanje Nišville jazz festivalaće pored bogatog muzičkog programa na više stejdževa u Tvrđavi, na Trgu Kralja Milana i na Amfiteatru keja na Nišavi, posetiocima ponuditi i kvalitetan internacionalni program u okviru narednog Nišville jazz teatarskog festivala, kao i mnoštvo dokumentarnih i igranih filmova sa muzičkom tematikom – Nišville Movie Summit 2021. Svi prateći programi za posetioce su besplatni, a ulaznica se plaća samo za glavni festivalski program.

Inače, na Main binama Nišvila od 12 do 15. avgusta nastupiće Earth, Wind & Fire feat. Al McKay, Stanley Jordan, Darryl Jones & Stone Riders, Goran Bregović & Nišville Big Band, Igor Butman Band i mnogi drugi. Više o izvođačima na oficijelnom sajtu festivala www.nisville.com 

 „Stone Raiders“ sa Darrylom Jonesom u Srbiji

Rolingstonsi promenili satnicu Nišvila

 Iako je još prošle godine dogovoreno da dugogodisnji basista Rolingstonsa Darryl Jones (zamenio Bila Vajmana 1993. godine ) nastupi na zatvaranju Nišvila – 15. avgusta , zbog obaveza prema Rollingstonsima zakazanim za 14. avgust,  nastupiće ipak na otvaranju Nišvilla – 12. avgusta sa svojim super triom “Stone Raiders”  – kaže direktor Nišvilla Ivan Blagojević.

–   Ovaj trio osim Darryla Jones-a čine još gitarista i kompozitor Jean-Paul Bourelly, koji je osim saradnje sa velikim džez imenima bio i gitarista Madone,  kao i i bubnjar grupe Living Coolour – Will Calhoun. Ljubav prema džezu nekadasnjeg basiste Milesa Davisa, Wyntona Marsalisa, ali i Stinga,  je isključivi motiv dolaska, tako da će praktično samo zbog Nišvilla doleteti iz Los Angelesa – i to će biti i jedini  nastup Stone Raidersa u Evropi ove godine – kaže direktor Nišvila.

Svakako najzvučnije ime ovog super tria je basista Darryl Jones, koji je još u tinejdžerskim danima i tokom studija muzike, postao značajan član čikaške blues i jazz scene. Posredstvom svog dugogodišnjeg prijatelja – bubnjara Vincenta Wilburn Juniora, inače sestrića Miles Davisa, Darryl  tek ušavši u treću deceniju dobija priliku da ga legendarni trubač čuje – i odmah postaje član Majlsovog sastava sa kojim debituje na albumima  “Decoy” (1984) I “You`re underarest”. Sa Majlsom je snimao i nastupao sve do kraja njegovog života 1991. I kao što to obično biva, Darryl kao jedan od “Majlsovih musketara” dospeva u žižu muzičke javnosti pa je usledilo i angažovanje na prvim Stngovim solo abumima (“Dream of the blue turtles”  I živom albumu “Bring on the nights – 1986) i to sa “klasičnom” džezerskom postavom u kojoj su bili i Branford Marsalis, Kenny Kirkland i Omar Hakim. Darryl Jones je snimao I išao na turneje sa čitavom plejadom rock I džez muzičara( Herbie Hancock and Headhunters,  Madonna, Eric Clapton, John Scofield, Hiram Bullock, Gil Evans, Steps Ahead, Peter Gabriel, B.B. King, Neil Young, …) a onda  je 1993. godine, stigao poziv od Rollingstonsa da na basu zameni Billa Waymana koji je tada napustio Stonse. Iako ga preostali ćlanovi benda nikada nisu promovisali u zvaničnog člana grupe – Darryl je sa Stonsima svirao na svim albumima i turnejama do danas, a uz sve to, osim što vodi i svoje autorske projekte, jedan od najomiljenijih angažmana mu je upravo ono što radi u sklopu “Stone Raidersa” sa kojima je objavio jedan album, a na novom koji izlazi ove godine – prvi put se pojavljuje i kao pevač.

Osnivač i formalni lider grupe  “Stone Raiders” Jean-Paul Bourelly je jedan od nakreativnijih i najoriginalnijih gitarista savremene muzičke scene. Njegov umetnički izraz objedinjava tradiciju Haitija zemlje iz koje on vuče poreklo, bluz izraz u rasponu od  Howlin Wolfa pa do (naročito!) Jimi Hendrixa, latino rock Carlosa Santane, funk  i razne jazz pravce. Nakon studiranja džeza kod čuvenog saksofoniste i pedagaoga Bunky Greena, Jean- Paul  kao osamnaestogodišnjak prelazi u Njujok gde je odmah dobio priliku da radi sa veoma značajnim džez imenima kao što su Elvin Jones, Pharoah Sanders, Roy Haynes, Miles Davis (svirao na albumu “Amandla”) ,  Muhal Richard Abrahams ( osnivač Asocijacije za razvoj kreativnih muzičara  – AACM) na čijem je albumu “Blues forever”, proglašenom za album godine po anketi “Downbeata” –  imao zapaženo učešće. Na spisku muzičara nove džez generacije sa kojima je Bourelly snimao i nastupao pre početka uspešne solo karijere su i  Olu Dara, Henry Threadgill, Steve Coleman, Graham Haynes, Cassandra Wilson. Između ostalih projekata koje je pokrenuo a pre “Stone Raiders” – bio  je sastav “Boom Bop” u kojem su bili i pevač Abdourahmane Diop i džez legenda Archie Shepp.  U najkraćem Jean- Paulov stil bi se mogao opisati kao: “ono što bi Jimi Hendrix verovatno danas radio.

 Treći, ali nikako najmanje važni član sastava je Will Calhoun  bubnjar sastava Livin Colour (koja još iz prve polovine devedesetih ima četiri Grammy i tri MTV nagrade) a čiji se  afiniteti prema poliritmiji odlično uklapaju u muzički koncept koji skladno objedinjava funk, jazz, blues…

Miss you – Rollingstones, Mexico 2016 (Darryl Jones bass solo)

Stone Raiders

Završeno snimanje spotova 12 bendova za odjavnu špicu serije „Složna braća – The Nekst Đeneration“

Dvanaest pobedničkih bendova, koji u učestvovali u konkursu „Aj pokidaj“, snimili su spotove za odjavne špice serije „Složna braća – The Nekst Đeneration“. Na ovaj konkurs koji je završen 15. juna prijavilo se preko 200 mladih muzičara i bendova.

Pobednički bendovi imali su priliku da svoje obrade  snime u profesionalnom muzičkom studiju, a zatim je 12 najboljih i najkreativnijih obrada naslovne numere kultne serije „Složna braća” dobilo  svoj novi vizuelni identitet na filmskom setu studija u Šimanovcima. Pobedničke numere postaće buduće odjavne špice i neki novi soundtrack koji će obeležiti novu sezonu istoimene serije, čije je snimanje počelo 15. maja u Šimanovcima.

Žiri koji su činili Dr Nele Karajlić, Bojan Ivković i Nevena Filipović izabrao je 12 obrada slavne numere izvedenih u najrazličitijim aranžmanima, te ćemo tako biti u prilici da čujemo izvođenja poznate pesme u pank, rege, metal, džez, rokabili, elektro pop i fanki maniru.

Među 12 pobedničkih sastava našli su se Marko Pejčić trio, Marija Ugrica trio, Milenko Vujić Rege, Bend Planet Caravan, Majka Mara Kvintet, Miloš Milovanović, Bend Čvrge, Centurion bend, Infinity kvintet, Hot Mess i Nervozni Mile Paštar, Drink or die bend, Nade iz kade i bend Aleksandra Sofronijevića.

Članovi bendova isticali su da im je glavni motiv za učestvovanje na konkursu bilo, uprkos vremenu koje je proteklo, i dalje sveže sećanje na seriju, na njene upečatljive likove poput Miljenka, Fike, Čorbe, Milene, Nane. Naglasili su i specifičan humor i nezaboravne replike koje su obeležile ne samo period u kom su nastale, već su se i generacijski prenosile kao lajtmotiv jednog problematičnog vremena čiju je apsurdnost ova serija duhovito i naivno izvrgla ruglu.

Scenario serije „Složna braća – The Nekst Đeneration”  i ovoga puta potpisuje dr Nele Karajlić, uz Srđana Jankovića, dok je režija poverena Miloradu Milinkoviću. U seriji igra impozantna glumačka ekipa iz čitavog regiona, predvođena Natašom Ninković, Raletom Milenkovićem, Zoranom Cvijanovićem, Andrijom Kuzmanovićem, Nenadom Okanovićem, Nikolom Pejakovićem, Ljubišom Savanovićem, Markom Gverom, Mimom Karadžićem, dr Neletom Karajlićem i drugima. Direktor serije je Telekom, a za izvršnu produkciju ove komedije zadužena je ETM produkcija.

Legende R’n’B i fanka dolazu u Srbiju

Earth, wind and fire Experience ft. Al McKay otvaraju Nišville

Earth, wind and fire Experience koji predvodi čuveni američki gitarista, autor i producent Al McKay,  dobitnik više Grammy nagrada – nastupiće na otvaranju ovogodišnjeg Nišvila – 12. avgusta.  Sam ili zajedno sa pevačem “Earth Wind and Fire” Maurice White-om, McKay je autor nekih od njihovih najvećih hitova uključujući i “September”, “Happy Feeling”, “Sunshine” (…) a sa White-om je producirao još neke od planetarnih hitova među kojima se izdvaja “Boogie Wonderland”. Program “Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience” je posvećen godinama koje je McKay proveo u u Earth Wind and Fire – jednom od najinovativnijih i komercijalno najuspešnijih bendova svih vremena. Uticajni Rolling Stone ih je nazvao „inovativnim, preciznim, a opet senzualnim, proračunatim i…. ispoliranim“,  uz konstataciju da je bend „promenio zvuk crnog popa. Jedan od najvećih bendova svih vremena”.

Al McKay je u grupi Earth wind and fire proveo osam zlatnih godina (1973 – 1981) tokom kojih su nastali mnogi od velikih hitova ove grupe koja je kombinujući  R&Bsoulfunkjazzdiscopopdancelatin, i afro pop stvorila autentičan stil i zvuk. McKay se priseća da su osnivač i pevač EWF Maurice White i on, neke od najboljih pesama napisali dok su se u garderobi – tj sobi za štimovanje  – pripremali za nastupe. “Ja bih počeo da nešto improvizujem a Maurice bi preko toga počeo da peva – tako su nastale pesme “Sing A Song”, ‘Best of My Love” za grupu The Emotions…-  kaže McKay i ističe da ga je upravo White (koji je zbog Parkinsonove bolesti prestao sa nastupima 1994 godine, a preminuo 2016.)  podsticao da se bavi komponovanjem, tako da je na repertoaru i dosta novih kompozicija koje su postale hitovi: “Heed the Message”, “Don’t think twice when your feeling is right”,  “Try meditation” Love is the calling”.

Kada su početkom osamdesetih EWF otišli na “dužu pauzu” McKay je želeo da nastavi nastavi u tradiciji benda i oformio svoju grupu u koju je doveo mnoge originalne članove Earth Wind and Fire (uključujući tada i uticajnog basistu Verdine-a White-a), sa kojom već decenijama uspešno snima i nastupa na vodećim evropskim festivalima, uključujući i poznate jazz festivale kao što su Marciac i Montreux – održavajući, a često i prevazilčazeći visoki standard kvaliteta živih nastupa tokom zlatnih EWF godina.

Al MCKay je pratio mnoga velika imena fank, soul, funk, pop muzike među kojima su i Sammy Davis Junior (koji ga je angažovao kada je čuo Alovo majstorstvo u korišćenju tada novog efekta: wah – wah pedale), Pearl Bailey, Andy Williams, Isaac Hayes, ali svirao i snimao sa važnim jazz muzičarima kao što su Gene Harris, Eddie Henderson, Patrice Rushen,  Ramsey Lewis, Herbie Hancock, Norman Brown, a producirao je albume Temptationsa i Shirley Jones.

Članovi aktualne postave AL McKay´s Earth, Wind & Fire Experience su Al McKay (gitara), Tim Owens (vokal), DeVere Duckett, (vokal), Claude Woods (vokal), James Manning (bas gitara), Ben Dowling (klavijature), David Iwataki (klavijature), Anthony Beverly (bubnjevi), David Leach (udaraljke), Joel Nunez

(saksofon), Luis Gonzales (truba), Omar Peralta (truba) i Shaunte Palmer (trombon).

Tinejdžer u Ike & Tina Turner bandu

            Prvi angažman – i to kakav – dobio je sa 18 godina, odmah po završetku srednje škole. Drug ga je odveo na probu Ike & Tina Turner  benda, a oni su tada uvežbavali pesmu Temptationsa  “Losing You”. Ike je tvrdio da uvodni deo sviraju dve gitare, a McKay je, pošto je i sam skidao taj uvod, glasno prokomentarisao da je to samo jedna gitara. Muzičari su u tišini pogledali školarca koji je dobacivao velikom (i ćudljivom!) Ajku, koji je namršteno rekao: “Stvarno?! Da ne znaš možda i da odsviraš”. Al je prokomentarisao: “Ok, ja sam levoruk, ali pokušaću da odsviram ne premeštajući žice” …. Okrenuo je gitaru i odsvirao deo za koji je Ike mislio da su dve giatre. “Sledećeg dana sam dobio poziv od Ajka koji je rekao da od juče više ne traži gitaristu i pozvao me da se pridržim bendu na turneji” – priseća se Al MCKay. Inače, Ike i Tina Turner su pre toga u bendu već imali jednog levorukog gitaristu koji se zvao Jimi Hendrix.

Al McKay po drugi put među Srbima

Al McKay je pre nešto više od četiri ipo decenije (1975) svirao u beogradskoj hali Pionir kao član najbolje postave Earth, Wind and Fire (što je bila njihova prva evropska turneja) kao predgrupa Santani… i po svim ocenama tada još uvek malo poznati bend je “ukrao šou” slavnom gitaristi – kako fantastičnom svirkom, tako i specijalnim efektima.  Mnogi koji su bili na tom koncertu i danas se pitaju kako je izveden efekat da se podijum sa kompletom bubnjeva okretao oko svoje horizontalne ose,  tako da su bubnjevi (i bubnjar za setom, naravno)  u jednom trenutku bili okrenuti naglavačke!

Video: “Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience” na Montreux jazz festivalu

Stefan Milenković na 10. Klasik Festu u Pančevu

Deseti Klasik Fest, međunarodni festival klasične kamerne muzike, održaće se od 10. do 13. juna, u više prostora u Pančevu, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Ovogišnji KLASIK FEST slavi dva jubileja – deset godina festivala i 250. rođendan L. van Beеthovena. Festival će biti otvoren izvođenjem Bеtovenove Prve simfonije, čime će svečano biti ukazana zahvalnost jednom od najvećih muzičkih genija.

Jubilej i prazničnu atmosferu upotpuniće violinista svetskog renomea, Stefan Milenković, koji će nastupiti na dva koncerta. Pored njega, publika će uživati i u nastupima solista Lidije Bizjak iz Francuske, Boštjana Lipovšeka iz Slovenije, ansambla Gudači Sv. Đorđa i Balkanska kamerna akademija.

Klasik Fest je nastao iz potrebe za isticanjem važnosti kamernog izvođenja muzike i s ciljem propagiranja kamerne muzike na ovim prostorima. Svrha festivala je negovanje dobrog muzičkog ukusa građana Pančeva, pre svega mladih, i uživanje u vrhunskoj umetničkoj muzici.

Umetnički direktor festivala je naš proslavljeni klarinetista, Ognjen Popović.

Program:

10. jun 2021. god. Rimokatolička crkva Sv. Karla Boromejskog u 20:00

Svečano otvaranje

Gudači Sv. Đorđa i Balkanska kamerna akademija/Srbija

E. Grieg – „Holberg svita”W. A. Mozart – Koncert za klarinet i orkestar KV 622, solista: Ognjen Popović/klarinet

L. van Beеthoven – Simfonija br. 1 u Ce-duru

Ulaz slobodan

 11. jun 2021. god. Dvorana Kulturnog centra Pančeva u 20:00

Stefan Milenković – violina/SAD/Srbija

Ognjen Popović – klarinet/Srbija

Lidija Bizjak – klavir/FrancuskaА. Хачатурян – TrioA. Ponchielli – Trio „Paolo i Virdžinija”G. C. Menotti – Trio

Ulaz: 800 rsd

12. jun 2021. god. Rimokatolička crkva Sv. Karla Boromejskog u 20:00

Stefan Milenković – violina/SAD/Srbija

Boštjan Lipovšek – horna/Slovenija

Ognjen Popović – klarinet/Srbija

Nenad Janković – fagot/Srbija

Nemanja Živanović – viola/Srbija

Miladin Batalović – viola/Slovenija/Srbija

Srđan Sretenović – violončelo/Srbija

Slobodan Gerić – kontrabas/Srbija

W. A. Mozart – Kvintet za hornu i gudače u Es-duru KV 407

L. van Beеthoven – septet u Es-duru Op. 20 za violinu, violu, violončelo, kontrabas, klarinet, fagot i hornu

Ulaz: 800 rsd

13. jun 2021. god. Narodni muzej Pančevo u 20:00

Simfo RockRok hitovi 20. veka

Ansambl Balkanske kamerne akademije/Srbija

Ulaz: 500 rsd

Koncert Marije Nešić Istorija jedne ljubavi” u Narodnom pozorištu Toša Jovanović” u Zrenjaninu

U četvrtak, 3. juna u 20 časova, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” u Zrenjaninu nastupiće sopran Marija Nešić, na koncertu pod nazivom „Istorija jedne ljubavi” (Historia de un Amor).

Koncert organizuje Fondacija Saša Marčeta kao poklon publici u Zrenjaninu.

Repertoar će činiti popularne pesme „O sole mio”, „Granada”, „Chitarra romana”, uz dela čuvenih italijanskih kompozitora Đakoma Pučinija i Nina Rote, i mnoge druge.

Marija Nešić u jednoj od najlepših pozorišnih zgrada u Srbiji doneće atmosferu toplog juga Italije muzikom kojom se udvaralo i kompozicijama remek dela klasičnog repertoara koju publika rado prihvata.

Publika će na koncertu imati priliku da, osim neverovatne energije i bogatog soprana Marije Nešić, uživa u muzici devetočlanog Maria Orchestra, koji čine pijanista Milivoje Veljić, harmonikaš Nenad Ljubenović, gitarista Zoran Anić, perkusionista Dmitrij Ivanilov, basista Stevan Bata Kovačević, violinistkinje Jelena Caković Ljubenović i Isidora Dramićanin, violista Ljuba Milovanović i violončelistkinja Jasmina Mima Vrbanić.

Program će voditi glumac Ivan Zekić. Ulaz na koncert je slobodan, uz rezervaciju besplatne karte.

Narodno pozorište „Toša Jovanović” najstarija je pozorišna zgrada u Srbiji i nastala je 1839. godine, kada je žitni magacin preuređen u pozorište. Po legendi, nastalo je iz neizmerne ljubavi jednog domaćeg imućnog građanina prema čuvenoj peštanskoj glumici; da bi je približio sebi i doveo u grad, izgradio je pozorište. Unutrašnjost pozorišta je, zahvaljujući sačuvanim originalnim planovima, restaurirana i autentična. Pozorište nosi ime čuvenog srpskog glumca romantizma, Toše Jovanovića, a pozorišni život Zrenjanina traje još od kraja 18. veka.

Koncert Marije Nešić održaće se pred ograničenim brojem publike i u skladu sa važećim epidemiološkim merama kriznog štaba Republike Srbije.

Ministarstvo kulture trostruko povećalo podršku Nišvilu, ali…

Nišville jazz festival se zahvaljuje Ministarstvu kulture Srbije što ga je konačno ocenilo najboljim muzičkim festivalom, na nedavnio završenom konkursu,  dodelivši mu 4,2 miliona dinara, što je trostruko više nego prethodne godine, kada mu je dodeljeno 1,4 miliona.

 Nažalost, ističe director Nišvila Ivan Blagojević, to je gotovo trostruko manje nego što je dodeljeno najboljim filmskim festivalima Paliću i Kustendorfu (po 12 miliona) ili najboljem pozorišnom festivalu – BITEF-u (takođe 12 miliona).

 Koliko su muzički festivali diskriminisani, najbolje govori zbirno izdvajanje  za tri najbolja filmska festivala (Palić, Kustenfdorf i FEST) koje iznosi 33 miliona dinara – naspram tri najbolja muzička festivala (Nišville, Gitar art i Beogradski jazz festival) koji su ukupno dobili 12, 2 miliona dinara.

 Naglašavamo da samo tehničko opremanje Nišvilla košta najmanje trostruko više od svih ovih pobrojanih festivala zajedno, a da je jedino Nišville rangiran u TOP 10 evropskih džez festivala – po londonskom Gardijanu.

 Treba napomenuti da je Komisija za filmsko stvaralaštvo ipak prepoznalo jedan segment pratećih programa Nišvila i selektiranih 100 muzičkih filmova koji će biti prikazani na osam bioskopa, dodelivši mu dodatnih 200.000 dinara.

 To, nažalost, nije bio slučaj sa Komisijom za dramsko stvaralaštvo, koje je odbilo najkvalitetniji prateći segment festivala – džez teatarski festival Nišvila, sa obrazloženjem da nije usklađen sa opštim interesom u kulturi iako je muzički tetatar  danas svetski primarni koncept. Dvadeset internacionalnih predstava muzičkog opredeljenja su upravo ono što nedostaje pozorišnoj sceni Srbije (osim BITEF-a Srbija praktično nema ni jedan međunarodni pozorišni festival) i očigledno je da Komisija daje prednost smotrama domaćih  i ex-Yu teatara, kao i dodatnim premijerama brojnih beogradskih pozorišta. Sjajne pozorišne kritike sa predstava prikazanih tokom Nišvila poslednjih godina (Kulturni dnevnik nas RTS-u, Večernje novosti, Politika, Blic, Danas…) nisu uzete u obzir.

 Iz obrazloženja Komisije zaključujemo, kaže Blagojević, da je bolje da Nišlijama uskratimo upoznavanje sa modernim teatrom i ugasimo taj segment festivala.

 Ne možemo a da se ne načudimo kriterijumima Komisije koja dodeljuje sredstva u pozorišnom svetu nepoznatim festivalima poput Borus Cap PR “Bears BM” (1.500.000 dinara),  ili premijeri iste agencije registrovane za turizam – pod nazivom “Ko reku prlja, ima da nadrlja” (1.000.000 dinara), koja više asocira na konkurse Ministarstva za zaštitu životne sredine .

 Paradoks je takođe da na Konkursu za dramsko stvaralaštvo deo novca odlazi na adaptacije pozorišnih zgrada i nabavku tehnike, iako su valjda programi i stvaralaštvo prioritet Konkursa – kaže Ivan Blagović.

 I na kraju – zaključuje on, najveći deo sredstava opet je otišao Beogradu, pa je vreme – ili da u komisijama bude i neko izvan Beograda, ili da se razdvoje opredeljeni budžeti za Beograd i ostatak Srbije, kao i komisije.

Podsećamo da je Nišvil postao svojevsni Festival –festivala sa150 koncerata, 20 pozorišnih muzičkih predstava, 100 muzičkih filmova, street art likovnom kolonijom, književnim programom, Striporamom, Zelenim ateljeom, brojnim izložbama, promocijama. … a u sklopu festivala se održava i Serbian showcase, kao i workshop na kojem najveće zvezde festivala besplatno edukuju studente muzičkih akademija i brojne izlozbe promocije i radionice na 20 različitih bina. Pod okriljem Nišvila radi i jedini džez muzej u Srbiji.

https://www.youtube.com/watch?v=igqIXQLzsik   International Nišville jazz teatar – promo film

 https://www.youtube.com/watch?v=NmsgGTaZRVs  Nisville jazz teatar 2019 aftermovie

 

https://www.youtube.com/watch?v=TDtuwBZhOXw   Nišville azz teatar 2017 aftermovie

 

https://www.youtube.com/watch?v=zHMh13qaPAQm   Nišville jazz tetara Guernica – cela predstava

ŠABAN BAJRAMOVIĆ  POSTAJE DEO JAZZ I BLUES MUZEJA U AMERICI

Čuveni Delta Mississippi Blues Museum uputio je pismo projekt menadžeru Nišville džez festivala u USA Jeleni Ivanjac,  u kojim izražava nameru da se organizuje postavka o srpkom muzičaru Šabanu Bajramoviću. Šaban bi bio prvi Srbin i Rom u svetu koji bi postao deo njihove postavke.

Delta Mississippi Blues Museum je čuven jer je legat za najpoznatije blues muzičare iz SAD, posebno one potekle iz Delte Mississippija. Podsećamo da su ovi muzičari bili jezgro čitavog blues -a / jazz-a  – stilova  koji su se kasnije raširili po celoj USA i izvršili uticaj na svetsku muziku.

 Pored Delta Misisipi Blues Muzeja , želju za sličnom  postavkom pokazalo još nekoliko blues muzeja, kao i muzej u New Orleansu – najčuveniji džez muzej, čiji je direktor Greg Lambsi, sa kojim se direktor Nišvila Ivan Blagojević sreo u New Orleansu – potvrdio dolazak na Nišville od 6.do 15 .avgusta.

 – Tokom Lambsijevog boravka u Nišu razgovaraćemo i o formiranjau spomen sobe Šabana Bajramovića u muzeju džeza u New Orleansu sa replikom statue Šabana Bajramovića, postavljenom na nišavskom keju, izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

 Inače, upravo u pomenutim muzejima biće snimani delovi dokumentarnog filma „Ja sam Šaban“ producenta i višestruko nagrađivanog reditelja Željka Mirkovića, a u koprodukciji  „Optimistic film“ i „Nišville jazz festivala“.

„Ja sam Šaban“ je priča o jedinstvenom romskom muzičaru i njegovom životu, ispričana iz ugla onih koji su ga poznavali, onih koji su radili sa njim, onih koji su mu se divili i pevali njegove pesme njemu u čast, ali i onih koji su znali i njegove strasti prema životu i slobodi…

Trailer filma

NIŠVILLE OBELEŽIO SVETSKI DAN DŽEZA

Nastupima sastava „Rojaze Nišville jazz band“ i „Takeshi and Friends“ ispred Nišville muzeja u Tvrđavi, Nišville jazz festival je i ove godine obeležio International jazz day (30. april) – praznik koji je na inicijativu poznatog muzičara Herbija Henkoka pre deset godina uvršten u kalendar UNESCO-a.

Sastav „Rojaze Nišville jazz band“ čine mladi muzičari romske i neromskih nacionalnosti uključeni u počinje da realizuje istomeni projekatt ROJAZE – Roma Jazzing Europe, koji će Nišville jazz festival sa partnerima iz Francuske i Belgije realizovati tokom naredne dve godine. Mladi muzičari iz ove tri zemlje će uvežbacati sopstvene programe i zajednički program zasnovan na bogatoj tradiciji romske muzike iz raznih delova Evrope, a sve to kroz džez izraz.

Grupu „Takeshi & Friends“ okupljenu u ovoj postavi specijalno za ovu priliku, predvodi japanski gitarista, kompozitor i aranžer – inače diplomac čuvene džez akademije Berkli – Takeshi Suda, koji je sa niškim muzičarima izveo program džez standarada.

Inače Nišville jazz festival je uključen u obeležavanje Svetskog dana džeza od samog početka, odnosno od 2012. godine.

Autor fotografija je Zoran Ćirić

International Jazz day Celebration 2021

NIŠVILLE OBELEŽAVA ZNAČAJAN JUBILEJ – 10 GODINA „SVETSKOG DANA DŽEZA“ !

Nišville jazz festival će i ove godine tradicionalno obeležiti „Svetski Dan Džeza“ u petak, 30. aprila, kao deo velike svetske proslave UNESCO-a i Herbie Hancock Institut of Jazz.

Za ovogodišnji deseti jubilarni International Jazz Day biće održan matine program sa početkom u 13h na bini ispred Nišville Džez Muzeja u niškoj Tvrđavi, gde će nastupiti dva jazz satava: „ROJAZE Nišville Jazz Band“ – osmoro mladih muzičara, učesnika međunarodnog projekta Srbije, Francuske i Belgije. Drugi sastav je  „Takeshi & Friends“, koji predvodi japanski gitarista Takeshi Suda, uz pratnju niških eminentnih jazz muzičara.

 Organizatori ovog programa pozivaju posetioce da poštuje mere zašite (obevezne maske i fizička distanca) od virusa Covid-19.

Ljubitelji kvalitetnog džeza moći će da prate ove koncerte uživo putem direktnog prenosa na internetu preko svojih kompjutera, tableta i smart telefona, na linku Nišville televizije online : http://nisville.com/live-stream/

U slučaju lošeg vremena, program će se održati u holu sa postavkom instrumenata u samom Nišville Jazz Muzeju.

U sklopu ovog programa, biće prezentovana i knjiga “Teme o džezu” niškog džez publiciste Aleksandra Radovanovića (izdanje Niškog kulturnog centra) koja će zvaničnu promociju imati tokom predstojećeg Nišville jazz festival (12-15. avgust)

Takođe, na programu Nišville radija u istom terminu u petak, 30. aprila od 13h biće upriličen poseban program koji su za muzičke sladokusce pripremili rezidenti Nišville Midnight Jazzdance bine, “NiSu Brothers” – Milan Saitović Jazzysad (DJ Master Flow) i Dejan Šobot – DJ Loptica. Oni će za slušaoce Nišville radija birati i puštati kvalitetnu plesnu džež muziku iz celog sveta koju ćete moći online slušati na linku Nišville radija online: http://nisville.com/sr/nisville-radio-jazz-fest-radio/

Poslednji dan aprila proglašen je pre deset godina od strane UNESCO-a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Svim ljubiteljima džez muzike čestitamo Međunarodni Dan Džeza!

Nišville promo – plakat i baner