Muzička dešavanja

Direktor jazz festivala najavljuje:

“Očekujemo 200.000 gostiju Nišvila”

               Od 5. do 14. avgusta naredne godine  održaće ce 28. Internacionalni Nisville džez festival.

 Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da će u sklopu svih segmenata Nišvila, više od 1000 učesnika izvesti preko 300 programa na 20 različitih scena, kao i da se očekuje da Nišvil poseti više od 200.000 posetilaca, Inače, po podacima Turističke organizacije Niša, tokom ovogodišnjeg izdanja festivala – 70 posto gostiju u niškim hotelima bilo je iz inostranstva.

– Glavni program održaće se od 11. do 14. avgusta u niškoj Tvrdjavi i očekuje se rekordna poseta stranih turista. Festival upravo potpisuje ugovore sa 5 najznačajnijih big bendova iz Amerike Evrope i Južne Koreje, medju kojima je svakako najpoznatiji Mingus Big Bend koji baštini zaostavštinu velikog Čarlsa Mingusa.  Potpisan je i ugovor sa osamnaestočlanim bendom Earth Wind and Fire Experience  koji predvodi jedan od osnivača Al McKay. Čuveni američki funk sastav će sledećeg leta biti na velikoj evropskoj turneji, a a nastupiće na otvaranju Nišvila 11. avgusta.  Takodje, nastavlja Blagojević, konačno dolazi Julian Marley, takođe u sklopu svoje velike evropske turneje. Očekujemo da ovih dana i potpisivanje ugovora  za nastup sa značajnom grupom Living Colour koja u martu naredne godine objavljuje novi album.

 Direktor Nišvila kaže da je svoj nastup potvrdila je i velika egipatska pevačica Natasha Atlas, čuveni saksofonista Paul McCandless sa grupom Charged particles, kao i da su svoje ponude poslali i veliki Bill Frisel, Kurt Rosenvinkel, grupa “Hipster Assassins” koju predvode sinovi legendarrnog Jaco Pastoriusa. Jedina programska nedoumica je dolazak poznatog britanskog benda Level 42, za koje je još neizvesno da li će krenuti na veliku evropsku turneju povodom 40 godina od osnivanja grupe.

Organizator trenutno pregovara da “Nišvil” 14. avgusta zatvori jedan od najvećih bendova koji je ikada nastupio u Srbiji ,ali će dogovor u mnogome zavisiti od cene, a i odluke da li žrtvovati 60 % ukupnog festivalskog budžeta, ma koliko bi takav koncert okupio publiku celog regiona i značajno pozicionirao Niš kao centar kulturnog turizma.

-Savet Festivala usvojiće u narednih 15 dana kompletan program Nišvila i počev od 5. decembra počeće prodaja promo kompleta karata po ceni pojedinačne karte. Nišvil inače, zaključuje Blagojević, poslednjih godina daleko najviše vraća budžetu Grada i Republike od svih sportskih i kulturnih manifestacija južno od Begrada zajedno, a doprinos imidžu Grada Niša i Srbije je nemerljiv, sto je uticalo da ga Londonski Gardijan uvrsti u 10 najboljih evropskih festivala.

Jelena Jovović, Francesco Bearzatti i Ark Noir nastupili treće večeri 24. Pančevačkog džez festivala

U subotu, 6. novembra, treće večeri 24. Pančevačkog džez festivala nastupili su Jelena Jovović i njena postava Jazz Junction, italijanski sastav Francesco Bearzatti Tinissima Quartet i nemačka grupa Ark Noir.

Program treće festivalske večeri u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva otvorili su Jelena Jovović i Jazz Junction. Poslednje dve decenije Jelena Jovović je sinomin za džez vokal na domaćoj muzičkoj sceni, a kulminacija njenog autorskog rada je album “Heartbeat” sa postavom Jazz Junction. Snažno utemeljena u najboljim momentima tradicije džez vokala, Jelena Jovović sa tih osnova diskretno nadograđuje svoj izraz post-bapom, fjužnom, fankom, pa i balkanskim melosom.

Jelena Jovović je naglasila svoju povezanost sa festivalom, i zadovoljstvo nastupanjem u Kulturnom centru Pančeva: “Ova sala, akustika i vajb, ova publika, potpuno su čarobni. Mnogo mi je drago što sam godinama ovde. Postava sa albuma, iz raznoraznih razloga nije bila tu, ali uvek je dobro imati neko novo čitanje sa drugačijim muzičarima. Ja to volim, osveži muziku i da ti neki novi pravac”. Popularna džez vokalistkinja je pauze između pesama “popunila” recitacijama stihova Miroslava Antića: “Kad razmišljaš o koncertu, razmišljaš o dramaturgiji. Kad sam ušla u svoju emociju vezano za Pančevo, tu je odmah u prvi plan izbila kuća Mike Antića u kojoj sam živela sa njegovom ćerkom i pokojnom mamom, početkom devedesetih dok sam studirala na FMU u Beogradu. Pančevo je bilo izvorište jedne neverovatne kreacije”.

U nastavku večeri, u istom prostoru nastupio je italijanski saksofonista Francesco Bearzatti, koji se publici u Pančevu predstavio sa svojim Tinissima Quartetom. U širokim okvirima dinamično odsviranog, poletnog džeza u interakciji sa pop, rok i folk muzikom, njegov bend je predstavio poslednji album “Zoro” koji referiše na čuvenog literarnog i filmskog junaka.

“Inspiracija je došla iz knjige Izabele Aljende. Njena verzija se bavi i Indijancima i za mene je to bilo magično. Volim da pričam priče muzikom. Jedino tako umem da radim i to volim. Sa Tinissima Quartetom uvek pravim konceptualne albume, kao što se radilo sedamdesetih”, pojasnio je Bearzatti.

Program trećeg dana festivala u u Foajeu KCP-a zatvorio je minhenski kolektiv Ark Noir, koji istražuje univerzum elektronske muzike u kombinaciji sa slobodom improvizacije. Ark Noir se u svojoj muzici poigravaju osnovnim postulatima elektronike i kreiraju muziku koristeći klasične, žive instrumente, poput akustičnih bubnjeva, saksofona, električnih gitara i basova, ali i sintisajzera i pedala, preispitujući konvencije odnosa analognog i digitalnog u muzici poznog 20. i ranog 21. veka.

Marco Dufner, bubnjar grupe Ark Noir, o koncertnim nastupima grupe je rekao: “Ponekad nastupamo u klubovima, gde mladi ljudi poznaju ritam i gruv elektronske muzike – njima je improvizacija nešto novo. Kada sviramo na tradicionalnijim lokacijama, publika poznaje improvizaciju, ali im je nov elektronski deo. Uvek konfrontiramo publiku nečim novim, što im nije poznato. Volimo tu tenziju koja nastaje u novom okruženju”.

Poslednje festivalske večeri, u nedelju 7. novembra, na programu su nastupi internacionalnog sastava LIUN + The Science Fiction Band (Švajcarska/Nemačka/SAD) i solo koncert američkog gitariste Marca Ribota.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Goethe instituta i Austrijskijskog kulturnog foruma.

Pančevački Jazz Festival – Wolfgang Puschnig, Antonio Sanchez i LBT nastupili druge večeri 24. Pančevačkog džez festivala

U petak, 5. novembra u Kulturnom centru Pančeva, na 24. izdanju Pančevačkog džez festivala nastupili su sastav Wolfgang Puschnig FULSOME X, Antonio Sanchez SHIFT, i LBT.

Program druge festivalske večeri u časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva otvorio je internacionalni sastav austrijskog saksofoniste Wolfganga Puschniga „Fulsome X“, u neobičnoj formaciji sa Asjom Valčić na violončelu, Jonom Sassom na tubi i bubnjarem Reinhardtom Winklerom. Projekat Fulsome X nastao je inicijalno u saradnji sa filadelfijskim gitaristom Rickom Iannaconeom i koncipiran je u duhu  „harmolodije“ koju je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih razvio fri-džez pionir Ornette Coleman, neobičnim spajanjem slobodnog džeza i fanka.

O ovoj saradnji i aktuelnoj formaciji benda, Wolfgang Puschnig je rekao: „Ricka sam upoznao jako davno kada sam svirao sa Jamaaladeenom Tackumom, gde je i on bio u bendu. Potom smo sarađivali u još nekoliko projekata. Potrajalo je čitavu večnost dok sam ga nagovorio da snimimo njegove pesme, i to se nije desilo još 20 godina. Muzika koju izvodimo bez njega nije ista, tako da smo sada svirali samo moje kompozicije. One su povezane sa njegovim načinom razmišljanja, iako nisu tako divlje“.

Jedan od najpoznatijih džez bubnjara današnjice, Antonio Sanchez, nastupio je sa svojom postavom SHIFT, sa vokalistkinjom Thanom Alexom, BIGYUKI-jem na klavijaturama i basistom Lexom Sadlerom. Projekat Bad Hombre naslovljen je po istoimenom Sanchezovom albumu, na kome je proslavljeni bubnjar osmislio kompozicije, aranžmane i snimio sve instrumente, fokusirajući se na interakciju bubnjeva, klavijatura i elektronike.

“Moj prvi Bad Hombre album sam snimio samostalno, kao i drugi album, koji će se zvati “Shift”. Tu su pesme velikih, značajnih pevača i kantautora, kao što su Trent Reznor, Dave Matthews, Meshell Ndegeocello. Hteo sam da izvedem i pesme muzičara sa hispanskog područja, kao što su Lila Downs, Silvana Estrada, Ana Tijoux iz Čilea, Rodrigo Y Gabriela – sjajni gitarski duo iz Meksika, zatim tu su Kimbra, Thana Alexa – moja žena, i drugi. Pomislio sam kako ovaj materijal moramo da izvedemo uživo, ali nisam hteo samo da ga reprodukujemo da zvuči kao na albumu. U srcu sam i džez i rok muzičar, i želeo sam da spojim ove delove moje ličnosti i vidim šta će se desiti”.

Program drugog dana festivala Foajeu KCP-a zatvorio je nemački trio LBT, koji čine pijanista Leo Betzl, kontrabasista Maximilian Hirning i bubnjar Sebastian Wolfgruber. Kroz spoj klasičnog džez trija i tehno muzike, LBT Trio je demonstrirao bogatstvo sviračkih finesa, koristeći svoje instrumente na načine koji odudaraju od džez standarda.

“Pre 5-6 godina nastao je veliki talas u Minhenu, kada je dosta džez muzičara počelo da svira klupsku, tehno muziku. Bilo je i par većih orkestara u kojima sam i ja svirao. Fascinirala me situacija u kojoj mladi džez muzičari sviraju pred ljudima koji igraju, ali i dalje improvizuju, vraćajući intelektualnu muziku nazad u klubove. Hteo sam ovo da izvedem u triju, jer je to jedna od glavnih formacija u džezu. Radimo i sa našim toncem Matthiasom koji je uvek sa nama. Važno je ostati kompaktan kao grupa, i ako imate razrađen sistem rada – ne menjate ga”, rekao je o genezi benda basista Maximilian Hirning.

Treće večeri festivala, u subotu, 6. novembra u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će moći da pogleda koncert jedne od naših najpoznatijih pevačica Jelene Jovović i njene postave Jazz Junction. U istom prostoru od 20:30 nastupiće italijanski saksofonista Francesco Bearzatti koji će se publici u Pančevu predstaviti sa svojim Tinissima Quartetom. Festivalsko veče u Foajeu KCP-a zatvoriće u 21:50 minhenski kolektiv Ark Noir, na raskršću elektronske muzike i improvizacije.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Goethe instituta i Austrijskijskog kulturnog foruma.

Koncertima Srđana Ivanovića, Joela Rossa i Lakecie Benjamin otvoren 24. Pančevački džez festival

Na otvaranju 24. Pančevačkog džez festivala, koji se održava od 4. do 7. novembra u Kulturnom centru Pančeva, nastupili su Blazin’ Quartet našeg bubnjara Srđana Ivanovića, i mlade nade američkog džeza – vibrafonista Joel Ross i saksofonistkinja Lakecia Benjamin sa svojim sastavima.

Blazin’ Quartet je izveo svoj aktuelni album “Sleeping Beauty”, u kome bubnjar Srđan Ivanović predstavlja sebe kao diskretnog lidera iz senke, u muzici koja ističe lirični pristup i suptilne emocije, ali i predstavlja grčkog trubača Andreasa Polyzogopoulosa kao sviračku zvezdu benda i muzičara koji bi mogao da ostavi značajan trag na evropskoj džez sceni.

O iskustvu stvaranja poslednjeg albuma i rada u ovoj postavi, Srđan Ivanović je rekao: “Blazin’ Quartet je bend koji se menjao i evoluirao. Ovaj album sam prilagodio njegovim muzičarima i donekle je slučajno postao blago meditativan, što nije bio originalni koncept. Jednostavno sam imao pesme, koje smo potom miksali i prerađivali. Svi živimo drugde, tako da smo imali samo dve probe i snimanje. Ispostavilo se kao koncept da je muzika bila manje folklorna, da se više bazira na baladama i otvorenosti. Namerno sam hteo da bude kao da neko pravi fotografiju našeg otvorenog sviranja u tom momentu, da ne budu savršeni aranžmani. Da se prepustimo trenutku“.

Između prva dva koncerta, festival je svečano otvoren obraćanjem Marije Jević, članice Gradskog veća za kulturu i omladinu: “Pančevo je grad koji sluša džez, svira džez i voli džez. Zbog toga je Pančevački džez festival ovako dobar, i zbog toga ste večeras vi ovde. Grad će i budućnosti nastaviti da podržava ovu manifestaciju, kako bi ona bila još bolja“, istakla je Marija Jević.  

Prisutnima se obratio i Jörg Hofmann, komercijalni direktor kompanije Brose DOO Pančevo, generalnog sponzora Pančevačkog džez festivala: “Brose je lociran ovde u Pančevu tek dve godine, ali smo srećni što smo pozvani da sponzorišemo ovaj fantastičan džez festival, i da pružimo šansu posetiocima da uživaju u nastupima sjajnih muzičara“.

U nastavku večeri nastupila je američka postava Joel Ross Good Vibes, koju predvodi jedan od vodećih vibrafonista savremenog džeza. Ovaj muzičar je do sada je snimio dva studijska albuma za legendarnu izdavačku kuću Blue Note, na kojima je predstavio kao autor lirične, tople i humane muzike, čiji emotivni učinak nadilazi veštinu aranžmana u duhu najboljih tendencija savremenog džez mejnstrima. Na Pančevačkom džez festivalu predstavio se ne samo na vibrafonu, već i kao veoma vešt pijanista.

„Klavir i bubnjevi su moje prave ljubavi, ali sam blagosloven što najbolje mogu da se izrazim na vibrafonu. Dosta komponujem na klaviru i potom se vraćam vibrafonu, najviše kroz aspekt improvizacije“, rekao je Joel Ross. Mladi muzičar je opisao i iskustvo rada u aktuelnom bendu: „Dosta vremena smo samo upoznavali materijal, tako da sada s njim možemo da radimo šta god poželimo. Odatle je potekao i fokus na otvorenosti i međuigri. Poznajemo muziku toliko dobro da svake večeri možemo da počnemo drugačije. Ne govorimo o tome šta ćemo svirati niti znamo tačan raspored. To čini sve ove koncerte mnogo interesantnijim i uzbudljivim, jer ne znamo šta će da se dogodi“.

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvorila je američka saksofonistkinja Lakecia Benjamin,  koja je predstavila svoj projekat i istoimeni album „Pursuance – The Coltranes“. Lakaecia Benjamin proglašena je 2020. za muzičarku u usponu po izboru američke Asocijacije džez novinara, dok je u izboru kritičara magazina Downbeat izabrana za zvezdu u usponu na alt saksofonu.

O iskustvu rada na muzici Johna i Alice Coltrane, kojima je posvetila svoj album, Lakecia Benjamin je rekla: „John i Alice Coltrane su imali najsavršenije moguće aranžmane, tako da koncept nije bio takav da pokušam da ih prevaziđem, ili da uradim nekakvu svoju verziju njihovih stvari. Ne treba da pokušavaš da budeš ono što jesi, jer ćeš to svakako uvek biti. Razmišljala sam o tome na sledeći način – šta bih uradila ako bi oni bili u studiju i gledali me, ako bih ovaj album izvodila kao poklon i odavanje počasti?“. O muzici dve legende džeza, ona je dodala: „Ne vidim ih kao dve različite muzičke osobe. Vidim ih kao jin i jang. Kada su se spojili, u tom trenutku su bili i najsličniji jedno drugom“.

Druge večeri Pančevačkog džez festivala, u petak 5. novembra, pred publikom u Kulturnom centru Pančeva će nastupiti sastavi Wolfgang Puschnig FULSOME X, Antonio Sanchez SHIFT i LBT.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Goethe instituta i Austrijskijskog kulturnog foruma.

Sutra počinje 24. Pančevački džez festival

Na 24. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 7. novembra 2021. u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će moći da pogleda 11 koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, SAD, Italije, Grčke, Bugarske, Austrije, Hrvatske, Meksika, Japana, Australije, Nemačke i Švajcarske. Festival će u četvrtak 4. novembra otvoriti koncerti postave Blazin’ Quartet našeg bubnjara Srđana Ivanovića, i mladih nada američkog džeza – vibrafoniste Joela Rossa i saksofonistkinje Lakecie Benjamin.

Prve festivalske večeri, 4. novembra u 19 časova, nastupiće internacionalna postava Blazin’ Quartet, koju predvodi bubnjar Srđan Ivanović. Ovaj sastav je diskografski debitovao 2009. godine, a pažnju domaće javnosti prvi put je privukao nakon objave albuma “Jalkan Bazz” koji je producirao Rambo Amadeus.

U nastavku večeri, u 20.30 će nastupiti američka postava Joel Ross Good Vibes. Sa svojih 26 godina, Joel Ross je već danas jedan od vodećih vibrafonista savremenog džeza. Kao dečak svirao je bubnjeve u crkvenom bendu, da bi koju godinu kasnije prešao na vibrafon, a uz ova dva instrumenta svira i klavir na kome često komponuje. Do sada je snimio dva studijska albuma, i to oba za legendarnu izdavačku kuću Blue Note, koja je prepoznala generacijski talenat.

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvoriće u 22.10 američka saksofonistkinja Lakecia Benjamin,  koja će predstaviti svoj projekat i istoimeni album „Pursuance – The Coltranes“. Premda je diskografska karijera Lakecije Benjamin započela još 2012. godine, vrlo je verovatno da će 2020. ostati upamćena kao prelomna u njenoj karijeri. Te godine je ova saksofonistkinja proglašena za muzičarku u usponu po izboru američke Asocijacije džez novinara, dok je u izboru kritičara magazina Downbeat izabrana za zvezdu u usponu na alt saksofonu.

Program druge festivalske večeri će u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva otvoriti internacionalni sastav austrijskog saksofoniste Wolfganga Puschniga „Fulsome X“. Još kao mladić ovaj saksofonista je bio jedan od suosnivača čuvenog Vienna Jazz Orchestra, koji će i danas ostati upamćen kao jedan od najkreativnijih sastava u istoriji evropskog džeza. Projekat Fulsome X posvećen je filadelfijskom gitaristi Ricku Iannaconeu i zasniva se na izvođenju njegovih neobjavljenih kompozicija.

Od 20:30 u istom prostoru nastupiće jedan od najpoznatijih džez bubnjara današnjice, Antonio Sanchez, sa svojom postavom SHIFT i projektom “Bad Hombre” naslovljenim po istoimenom albumu ovog muzičara. Meksičko-američki bubnjar Antonio Sanchez slavu u svetu džeza je stekao sa legendarnim Patom Methenyjem Garyjem Burtonom,  Chickom Coreaom i mnogim velikanima žanra, dok ga je šira publika upznala kao autora vanserijske muzike za film “Čovek ptica” meksičkog reditelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua, koji je potom osvojio i četiri Oskara, uključujući i glavnu nagradu za najbolji film.

Program drugog dana festivala će u 21:50 u Foajeu KCP-a zatvoriti nemački trio LBT, koji čine pijanista Leo Betzl, kontrabasista Maximilian Hirning i bubnjar Sebastian Wolfgruber. Kroz samo naizgled jednostavan spoj klasičnog džez trija i tehno muzike, LBT demonstrira bogatstvo sviračkih finesa i suptilnih dinamičkih varijacija nastalih tokom osmogodišnjeg zajedničkog staža u bendu.

Program treće festivalske večeri će u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva otvoriti Jelena Jovović i Jazz Junction. Poslednje dve decenije Jelena Jovović je sinomin za džez vokal na domaćoj muzičkoj sceni, a kulminacija njenog autorskog rada je album “Heartbeat” sa postavom Jazz Junction.

Od 20:30 u istom prostoru nastupiće italijanski saksofonista Francesco Bearzatti koji će se publici u Pančevu predstaviti sa svojim Tinissima Quartetom. U kontrastima dinamično odsviranog, poletnog džeza koji otvoreno koketira sa pop, rok i folk muzikom, i Bearzattijeve posvete istorijskim figurama i pokretima čiji je značaj danas društveno i politički relevantan, krije se posebna čar njegovog opusa.

Program trećeg dana festivala će u 21:50 u Foajeu KCP-a zatvoriti minhenski kolektiv Ark Noir, koji istražuje univerzum elektronske muzike u kombinaciji sa slobodom improvizacije. Ova jednostavna i jasna odrednica kojom se bend predstavlja, pozicionira ih kao reprezente aktuelnog muzičkog trenutka, u kome više nema klasičnih muzičkih žanrova kakve smo poznavali u 20. veku.

Poslednje festivalsko veče, u nedelju 7. novembra u 19 časova otvara postava LIUN + The Science Fiction Band, iza čijeg imena se krije duo vokalistkinje Lucie Cadotsch, dobitnice prestižne nemačke nagrade ECHO Jazz na najbolji vokal u godini kada snimila album “Speak Low”,  i berlinskog saksofoniste Wanje Slavina, koji je na studijskom albumu grupe odsvirao i nasnimio ne samo saksofone, već i flautu, sintove, trubu, klarinet, perkusije, pa naposletku i ritmove.

Festival će istog dana u 20:45 zatvoriti legendarni američki gitarista Marc Ribot sa svojim solo programom „Protest songs“. Mnogima je ovaj muzičar poznat kao gitarista Toma Waitsa, a tokom nekoliko decenija stekao je status jednog od najcenjenijih muzičara na njujorškoj avangardnoj džez sceni. Marc Ribot muzičar je nastupio na neverovatnih 300 i više albuma kao prateći muzičar, ali i na nekoliko desetina albuma vlastitih postava i autorskih projekata, u kojima je neretko izražavao svoju buntovnu stranu. U svojim pesmama govori o prekarnoj poziciji slobodnih muzičara, ali i o gorućim političkim temama poput odnosa prema imigrantima, nezaobilaznog Donalda Trampa, ili univerzalne borbe protiv fašizma koja i dalje traje.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora, i uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Goethe instituta i Austrijskijskog kulturnog foruma.

Treće i četvrto veče Pančevačkog džez festivala

Na 24. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 7. novembra 2021. u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će u subotu 6.  novembra moći da pogleda koncerte Jelene Jovović i njene postave Jazz Junction, italijanskog sastava Francesco Bearzatti Tinissima Quartet i nemačke grupe Ark Noir. Poslednje festivalske večeri, u nedelju 7. novembra, na programu su nastupi internacionalnog sastava LIUN + The Science Fiction Band (Švajcarska/Nemačka/SAD) i solo koncert američkog gitariste Marca Ribota.

Program treće festivalske večeri će u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva otvoriti Jelena Jovović i Jazz Junction. Poslednje dve decenije Jelena Jovović je sinomin za džez vokal na domaćoj muzičkoj sceni, a kulminacija njenog autorskog rada je album “Heartbeat” sa postavom Jazz Junction. Snažno utemeljena u najboljim momentima tradicije džez vokala, Jelena Jovović sa tih osnova diskretno nadograđuje svoj izraz post-bapom, fjužnom, fankom, pa i balkanskim melosom.

Od 20:30 u istom prostoru nastupiće italijanski saksofonista Francesco Bearzatti koji će se publici u Pančevu predstaviti sa svojim Tinissima Quartetom. U kontrastima dinamično odsviranog, poletnog džeza koji otvoreno koketira sa pop, rok i folk muzikom, i Bearzattijeve posvete istorijskim figurama i pokretima čiji je značaj danas društveno i politički relevantan, krije se posebna čar njegovog opusa. Bearzatti nas istovremeno zabavlja i obogaćuje doživljaj muzike velikim temama, a kroz pitke i komunikativne melodije i aranžmane nas uvodi u raskošne improvizacije u maniru najvećih majstora džeza.

Program trećeg dana festivala će u 21:50 u Foajeu KCP-a zatvoriti minhenski kolektiv Ark Noir, koji istražuje univerzum elektronske muzike u kombinaciji sa slobodom improvizacije. Ova jednostavna i jasna odrednica kojom se bend predstavlja, pozicionira ih kao reprezente aktuelnog muzičkog trenutka, u kome više nema klasičnih muzičkih žanrova kakve smo poznavali u 20. veku. Ark Noir se poigravaju osnovnim postulatima elektronike i kreiraju muziku koristeći klasične, žive instrumente, poput akustičnih bubnjeva, saksofona, električnih gitara i basova, ali i sintisajzera i pedala, preispitujući konvencije odnosa analognog i digitalnog u muzici poznog 20. i ranog 21. veka.

Poslednje festivalsko veče, u nedelju 7. novembra u 19 časova otvara postava LIUN + The Science Fiction Band, iza čijeg imena se krije duo vokalistkinje Lucie Cadotsch, dobitnice prestižne nemačke nagrade ECHO Jazz na najbolji vokal u godini kada snimila album “Speak Low”,  i berlinskog saksofoniste Wanje Slavina, koji je na studijskom albumu grupe odsvirao i nasnimio ne samo saksofone, već i flautu, sintove, trubu, klarinet, perkusije, pa naposletku i ritmove. Njima se pridružuju i gostujući muzičari, koji u koncertnim formacijama kompletiraju klasičan kvintet.  Ovaj kreativni poduhvat ujedno je i sjajna ogledna vežba o tome kako izgleda kada vedete savremene džez scene stvaraju pop muziku.

Festival će istog dana u 20:45 zatvoriti legendarni američki gitarista Marc Ribot sa svojim solo programom „Protest songs“. Mnogima je ovaj muzičar poznat kao gitarista Toma Waitsa, a tokom nekoliko decenija stekao je status jednog od najcenjenijih muzičara na njujorškoj avangardnoj džez sceni.  Polazeći od alternativnog roka, bluza i amerikane, a potom i post-bapa, fjužna, kubanske muzike ili čak tradicionalne džez gitare u maniru Georgea Bensona, ovaj muzičar je oduvek imao istančan osećaj i pravu meru u stilskoj dekonstrukciji ovih sviračkih stilova. Marc Ribot muzičar je nastupio na neverovatnih 300 i više albuma kao prateći muzičar, ali i na nekoliko desetina albuma vlastitih postava i autorskih projekata, u kojima je neretko izražavao svoju buntovnu stranu. U svojim pesmama govori o prekarnoj poziciji slobodnih muzičara, ali i o gorućim političkim temama poput odnosa prema imigrantima, nezaobilaznog Donalda Trampa, ili univerzalne borbe protiv fašizma koja i dalje traje.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora, i uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Goethe instituta i Austrijskijskog kulturnog foruma.

Muzika Tomislava Simovića za kultne Goste iz galaksije u obradama 11 međunarodnih umetnika (Goran Vejvoda, Tapan …)

elektronski soundtrack Tomislava Simovića za naučno-fantastični film Dušana Vukotića Gosti iz galaksije (1981.) u obradama domaćih i međunarodnih muzičara na albumu Visitors From The Galaxy Revisited (Original Motion Picture Soundtrack By Tomislav Simović Remixed) uskoro je u svim boljim prodavnicama i na striming platformama.

11 umetnika iz 9 zemalja remiksiralo je „Gosti iz galaksije soundtrack“, prvi elektronski soundtrack i prvi sci-fi u Jugoslaviji.
Artisti: Alen & Nenad Sinkauz (Hrvatska), Ali Renault (Velika Britanija), Anatolian Weapons (Grčka), Credit 00 (Nemačka), Drvg Cvltvre (Holandija), Goran Vejvoda (Francuska / SAD), Heinrich Dressel (Italija), Repeated Viewing (Škotska), Security DJ (Francuska), Tapan (Srbija) i Timothy Fife (SAD).

Valja spomenuti da niti regionalni kompozitor filmske (i ne samo filmske) muzike do danas nije dobio ovakvo internacionalno priznanje. Za distribuciju izdanja zadužen je Clone NL (Holandija), a novitet je i da izdanja izdavačke kuće Fox & His Friends odnedavno možete naći i na svim digitalnim platformama.
 
Objava za medije i pripadajuće fotografije nalaze se u dodatku.

Poslušajte celi album: https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy-revisited-1 i originalni soundtrack: https://bfan.link/visitors-from-the-galaxy

Muzički inserti: https://youtu.be/eGw-FlJ98JY

Wolfgang Puschnig, Antonio Sanchez i LBT druge večeri Pančevačkog džez festivala

Na 24. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 7. novembra 2021. u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će u petak 5. novembra moći da pogleda koncerte sastava Wolfgang Puschnig FULSOME X, Antonio Sanchez SHIFT i LBT.

Program druge festivalske večeri će u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Pančeva otvoriti internacionalni sastav austrijskog saksofoniste Wolfganga Puschniga „Fulsome X“. Još kao mladić ovaj saksofonista je bio jedan od suosnivača čuvenog Vienna Jazz Orchestra, koji će i danas ostati upamćen kao jedan od najkreativnijih sastava u istoriji evropskog džeza. Pored muzičara sa matične scene, saradnici su mu bili i američki velikani Linda Sharrock i Jamaaladeen Tacuma, a svirao je i u postavama legendarne Carle Bley. Od osamdesetih paralelno gradi i bendlidersku karijeru. Projekat Fulsome X posvećen je filadelfijskom gitaristi Ricku Iannaconeu i zasniva se na izvođenju njegovih neobjavljenih kompozicija. Ovaj autor je stvarao u duhu „harmolodije“ koju je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih razvio fri-džez pionir Ornette Coleman, neobičnim spajanjem slobodnog džeza i fanka.

Od 20:30 u istom prostoru nastupiće jedan od najpoznatijih džez bubnjara današnjice, Antonio Sanchez, sa svojom postavom SHIFT i projektom “Bad Hombre” naslovljenim po istoimenom albumu ovog muzičara. Meksičko-američki bubnjar Antonio Sanchez slavu u svetu džeza je stekao sa legendarnim Patom Methenyjem Garyjem Burtonom,  Chickom Coreaom i mnogim velikanima žanra, dok ga je šira publika upznala kao autora vanserijske muzike za film “Čovek ptica” meksičkog reditelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua, koji je potom osvojio i četiri Oskara, uključujući i glavnu nagradu za najbolji film. Na albumu  “Bad hombre” proslavljeni bubnjar je osmislio kompozicije, aranžmane i snimio sve instrumente, fokusirajući se na interakciju bubnjeva, klavijatura i elektronike. U Pančevu ćemo saznati kako ovakav individualni poduhvat može da zvuči uživo, kada će se Sanchezu na sceni pridružiti vokalistkinja Thana Alexa, klavijaturista BIGYUKI i basista Lex Sadler.

Program drugog dana festivala će u 21:50 u Foajeu KCP-a zatvoriti nemački trio LBT, koji čine pijanista Leo Betzl, kontrabasista Maximilian Hirning i bubnjar Sebastian Wolfgruber. Kroz samo naizgled jednostavan spoj klasičnog džez trija i tehno muzike, LBT demonstrira bogatstvo sviračkih finesa i suptilnih dinamičkih varijacija nastalih tokom osmogodišnjeg zajedničkog staža u bendu. Njihova interakcija i improvizacija se rađa na muzici minimalističkog sadržaja, koja u koncertnim izdanjima dobija novu dimenziju kroz pažljivo pozicionirane sviračke bravure trojice muzičara.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora, i uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Goethe instituta i Austrijskijskog kulturnog foruma.

TMINA Records ponosno predstavlja:

ARMAGEDDON “Master Of Peace”

CD izdanje 31.10.2021. za Halloween

Po višegodišnjoj tradiciji, za “Noć veštica”, 31. Oktobra, ARMAGEDDON objavljuje novo muzičko izdanje. Ovog puta u  pitanju je CD “Master Of Paece”. Prošle godine, objavljeno je 6 pesama na ploči (vinilu), za izdavačku kuću Soul Peddler iz Nemačke. Na zahtev mnogih fanova koji nemaju gramofon, domaći underground izdavač, Tmina Records, objavljuje 1000 kompakt diskova, proširenog izdanja ovog albuma. Pored već poznatih pesama sa ploče, dodate su 4 bonus pesme, tako da CD ima 10 numera i traje oko sat vremema.

Bonus pesme su “Sky Painter”, “Druid” i “Spirit Of Annabel Lee”. Muziku i tekst pisao je Đorđe Letić, a vokalni solista bio je poznati novosadski pevač Zoran Šandorov. Pesma “Sky Painter” snimana je u dve verzije. Prvu je pevao Zoran Šandorov, a kao specijalna gošća u drugoj verziji, pojavljuje se Dejana Betsa Garčević, pevačica grupe Claymorean iz Lazarevca.

Sledeća bonus numera je “Druid”, koji takođe postoji u dve verzije. Na CD-u je objavljeno samo “tvrđe” izdanje ove pesme, dok je ono “mekše” predstavljeno na You Tube-u, kao lyric spot.

Kompozicija “Spirit Of Annabel Lee” je akustični i narativni uvod u pesmu “Annabel Lee”, po tekstu E. A. Po-a (1809.-1849.). Zajedno, čine celinu u trajanju od 11 minuta i predstavljaju najkompleksnije ostvarenje na ovom albumu. Po mnogima, ovo je “najsimfoničnija” kompozicija u celom opusu ARMAGEDDON-a. Inače, ovo je treća Po-ova poema, za koju je Đorđe Letić pisao muziku. Još 2012. snimljena je himnična koračnica “Eldorado”, (jedan od hitova ARMAGEDDON-a), a zatim je stigla brza i mračna “City in the Sea”.  

Od ostalih učesnika treba pomenuti Miloša Krsmanovića, glavni vokal u tri pesme (“Kill the Leader”, “Just One bullet” i “Vampire Queen”). Zoran Šandorov otpevao je: “Demon Hunter”, “Freedom Call”, “Annabel Lee”, “Druid” i “Sky Painter”. Kao horski vokali, učestvovali su: Vesna Varagić – sopran, Vanda Marijanski – mecosopran, Marko Skendžić – tenor, Željko Andrić – bas bariton i Vladimir Zorijan – bas. Specijalni screaming vokal u pesmi “Demon Hunter”, bio je Miodrag Fodora. Od gostujućih gitarista pojavili su se Saša Friš (Pero Deformero, BES), Vladimir Garčević (Claymorean) i Raša Miljić (Thundersteel).

Višegodišnji muzičari ARMAGEDDON-a i dalje su: Đorđe Letić – gitara, klavijature, prateći vokali, Milan Malivuk – gitara, Nebojša Bjeletić “Ćebe” – bass gitara, Dejan Ćetković “Đubre” – bubnjevi.  Podršku “iz senke” i korisne studijske savete u vezi bubnjeva, davali su Predrag Drobnjak “Boldi” i Mića Ilin (koji se pojavljuje u novom spotu “Druid – heavy version”). Upravo, zahvaljujući Mići Ilinu, još davne 1995. upoznali su se Đorđe Letić i gitarista Stevan Bukvić, koji su tri godine kasnije, postali jedni od osnivača legendarnog benda Tornado. 

Bonus materijal je sniman u muzičkom studiju “Alfa” iz Novog Sada tokom 2021. godine, uz Vladimira Perovića, kao izvršnog producenta.

Za artwork je, kao i uvek, bio zadužen Čaba Nemet. Inače, zanimljivost za kolekcionare je da postoje dva tiraža albuma. Jedan, limitirani, od samo 100 diskova, koji ima digitalno štampan booklet i poklon nalepnicu sa artworkom albuma. Drugi, veći tiraž od 900 diskova, urađen je u standardnoj ofset štampi.

U promotivnom spotu “Druid – heavy version”, pojavljuje se i Mršavi Zlaja, višedecenijska maskota ARMAGEDDON-a, kostur prirodne veličine u odeždi Smrti. Mršavi Zlaja prvi put je “glumio” u spotu “Demons Advice” još 1993., a pojavljuje se i na live nastupu sa Exita 2015.     

CD može da se nabavi preko oficijalnog sajta benda www.armageddon.rs

ili preko facebook stranice https://www.facebook.com/armageddon.rs      

Kao i preko Tmina Records: http://www.gromrecords.net/tmina.html

Lakecia Benjamin, Joel Ross i Srđan Ivanović na otvaranju 24. Pančevačkog džez festivala

Na 24. izdanju Pančevačkog džez festivala, koje će se održati od 4. do 7. novembra 2021. u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, publika će moći da pogleda 11 koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, SAD, Italije, Grčke, Bugarske, Austrije, Hrvatske, Meksika, Japana, Australije, Nemačke i Švajcarske. Festival će u četvrtak 4. novembra otvoriti koncerti postave Blazin’ Quartet našeg bubnjara Srđana Ivanovića, i mladih nada američkog džeza – vibrafoniste Joela Rossa i saksofonistkinje Lakecie Benjamin.

Prve festivalske večeri, 4. novembra u 19 časova, nastupiće internacionalna postava Blazin’ Quartet, koju predvodi bubnjar Srđan Ivanović. Ovaj sastav je diskografski debitovao 2009. godine, a pažnju domaće javnosti prvi put je privukao nakon objave albuma “Jalkan Bazz” koji je producirao Rambo Amadeus. Bendlider Srđan Ivanović u međuvremenu se preselio iz Holandije u Francusku, a Blazin’ Quartet je promenio nekoliko inkarnacija, pre nego što objaviti za sad poslednji album “Sleeping Beauty”.  Ako bismo “Jalkan Bazz” posmatrali kao postavljanje snažnih temelja autorskog izraza, u kome je balkanski melos bio tretiran kroz odnos sa modernom džez ritmikom, elektronikom i gramofonima, ovo izdanje predstavlja Ivanovića kao majstora lirike i suptilnih emocija. Ivanović ovde predstavlja sebe kao diskretnog, ali samopouzdanog lidera iz senke, istovremeno predstavljajući grčkog trubača Andreasa Polyzogopoulosa kao svojevrsnu sviračku zvezdu benda i muzičara koji bi mogao da ostavi značajan trag na evropskoj džez sceni.

U nastavku večeri, u 20.30 će nastupiti američka postava Joel Ross Good Vibes. Sa svojih 26 godina, Joel Ross je već danas jedan od vodećih vibrafonista savremenog džeza. Kao dečak svirao je bubnjeve u crkvenom bendu, da bi koju godinu kasnije prešao na vibrafon, a uz ova dva instrumenta svira i klavir na kome često komponuje. Ova raznovrsnost Joelu Rossu donosi širinu vidika i razumevanje uloge svakog od instrumenata u bendu, kao i želju da ih ravnopravno uključi u svoju aranžersku viziju. Do sada je snimio dva studijska albuma, i to oba za legendarnu izdavačku kuću Blue Note, koja je prepoznala generacijski talenat. Rossova muzika na ovim izdanjima je pre svega lirična, topla i humana, a njen emotivni učinak nadilazi veštinu aranžmana u duhu najboljih tendencija savremenog džez mejnstrima.

Koncertno veče prvog dana 24. Pančevačkog džez festivala zatvoriće u 22.10 američka saksofonistkinja Lakecia Benjamin,  koja će predstaviti svoj projekat i istoimeni album „Pursuance – The Coltranes“. Premda je diskografska karijera Lakecije Benjamin započela još 2012. godine, vrlo je verovatno da će 2020. ostati upamćena kao prelomna u njenoj karijeri. Te godine je ova saksofonistkinja proglašena za muzičarku u usponu po izboru američke Asocijacije džez novinara, dok je u izboru kritičara magazina Downbeat izabrana za zvezdu u usponu na alt saksofonu. Bila je to i godina u kojoj je objavljen album “Pursuance: The Coltranes”, smelo izdanje sa pregršt slavnih gostiju na kome se Lakecia Benjamin upustila u sopstvenu interpretaciju dela Johna i Alice Coltrane. Talentovana saksofonistkinja, koja je prethodno gradila karijeru kombinujući džez izraz sa fank, soul i R’n’B tradicijom, uspešno je ovladala stilskim odlikama muzike Coltraneovih, ali je u svom omažu našla i pravu meru između podražavanja i autorske reinterpretacije njihovih dela.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Grada Pančeva i kompanije Brose kao generalnog sponzora. Kompanija Brose posluje na 65 lokacija u 24 zemlje u kojima radi oko 25.000 zaposlenih. Brose na svakoj lokaciji gde ima poslovanje pomaže lokalnu zajednicu i promoviše kulturu, obrazovanje, sport i ostale društvene projekte. U Srbiji, Brose Pančevo je već dosta uložio u edukaciju što mladima donosi prave vrednosti i poboljšava njihovo obrazovanje, a od nedavno postao je i generalni pokrovitelj Kulturnog Centra Pančeva, kao i generalni sponzor Jazz festivala, i time omogućio svim građanima Pančeva da uživaju u odličnoj muzici!

BLACK THRASH METAL RAZARANJE U NOVEMBRU!

THE LAWS KILL DESTROY

Internacionalni Tribute to SARCOFAGO bend koji čine članovi raznih extremnih metal bendova.

Na repertoaru će se naći sve prljave himne najlucidnijeg thrash black metal benda ikada, SARCOFAGO!

https://www.facebook.com/thelawskilldestroy

SATAN WORSHIP

Bestijalni black thrash metal bend sa članovima bendova: Sodomizer, ex-Morgoth,  ex-Destruction…

https://www.facebook.com/satanworshipofficial

Ulaznice po ceni od 500din će se prodavati samo na dan koncerta u klubu!

MM Concerts / Serbian Hellbangers u saradnji sa SKC Novi Sad predstavljaju:

VADER u Novom Sadu!

Jedan od najstarijih istočnoevropskih metal bendova konačno ponovo stiže u Srbiju!

Facebook event: https://www.facebook.com/events/3867707186662821/

Bend koji bez ustezanja možemo nazvati gigantom evropske death metakl scene, jedan od onih koji naše krajeve nikada nije zaobišao na svojim bezbrojnim turnejama, ovoga puta u sveopštem svetskom ludilu upisuje SKCNS Fabriku kao jednu od svojih lokacija na turneji koja se uz sve poteškoće i prepreke dešava kao jedna od retkih muzičkih manifestacija koje uspevaju da putuju starim kontinentom, kao nekada.

Bend nam ovoga puta dolazi u sklopu promocije svog najnovijeg, 16. po redu studijskog albuma objavljenog protekle 2020. godine pod nazivom “Solitude in Madness” ali i ponovnog objavljivanja kultnog drugog po redu albuma “De Profundis” koji je originalno objavljen 1995. godine, a sada je ponovo izdat na svim mogučim nosačima zvuka u 2021. godini.

Specijalni gosti isto veče biće internacionalna brutal death metal kreacija Monumenth of Misanthropy koja postoji na relaciji Austrija – Francuska i uskoro objabvljuje novi studijski album pod nazivom “Unterweger”.

Uskoro sve informacije o cenama i prodaji ulaznica.

VADER:

https://www.facebook.com/vader

https://www.instagram.com/vader_band_official/

MONUMENT OF MISANTHOPY:

https://www.facebook.com/OfficialMonumentOfMisanthropy.BrutalDeathMetal

https://www.instagram.com/monumentofmisanthropy

MM Concerts, Serbian Hellbangers u saradnji sa SKC Novi Sad predstavljaju:

FESTIVAL SRPSKOG PODZEMLJA – VII

08. i 09. oktobar, SKCNS Fabrika

https://festivalsrpskogpodzemlja.weebly.com/

Ovogodišnji Festival srpskog podzemlja održaće se 08. i 09. oktobra, u Fabrici Studentskog kulturnog centra Novi Sad, u izmenjenom formatu zbog epidemioloških mera koje su trenutno na snazi u Republici Srbiji.

Ovo je sedmo izdanje festivala, a u sklopu dvodnevnog programa publici će se predstaviti 10 domaćih bendova, od kojih čak 9 nikada nije nastupilo na našem događaju. Izuzetna nam je čast da vam predstavimo ovogodišnji program, naročito imajući u vidu sve prepreke koje smo morali prevazići kako bismo festival ipak uspeli da organizujemo. Predaja nikada nije bila opcija, kao ni odustajanje, tako da smo veoma srećni što ćemo se družiti u prostoru SKCNS Fabrike.

08. oktobra nastupaju:

PROGON – jedan od najmlađih novosadskih death metal bendova.

https://www.facebook.com/progon.band

PENETRATORI – iskusni novosadski hardcore punk veterani.

https://www.facebook.com/Penetratori-202300430112827/

SCAFFOLD – kultno beogradsko ime domaće deathrash metal scene.

https://www.facebook.com/ScaffoldMetalSerbia

ATOMSKI RAT – noise thrash grindcore barabe iz Šida.

https://www.facebook.com/Atomski-Rat-264658965086

LEDNIK – unikatni instumentalni post rock-metal bend iz Novog Sada.

https://www.facebook.com/lednikband1

09. oktobra nastupaju:

FORGOTTEN SCREAM – sve aktivniji mladi zrenjaninski modern-metal bend.

https://www.facebook.com/WeAreForgottenScream

CITIZEN X – direktan i dinamičan punk rock sa beogradskog asfalta.

https://www.facebook.com/CitizenXbgd

CARNIVAL OF FLESH – jedan od retkih melodičnih black metal bendova iz Beograda.

https://www.facebook.com/carnivalofflesh

OATHBRINGER – tradicionalni sirovi heavy metal iz Kragujevca.

https://www.facebook.com/oathbringerkg

DRNCH – Novosadski andergraund hardcore punk.

https://www.facebook.com/DRNCH-701998699844754

SATNICA:

08.10.

19:00 – ulaz, distro…

19:30 – 20:05 PROGON

20:25 – 21:00 PENETRATORI

21:20 – 22:00 SCAFFOLD

22:20 – 23:00 ATOMSKI RAT

23:20 – 00:00 LEDNIK

09.10.

19:00 – ulaz, distro…

19:30 – 20:05 FORGOTTEN SCREAM

20:25 – 21:00 CITIZEN X

21:20 – 22:00 CARNIVAL OF FLESH

22:20 – 23:00 OATHBRINGER

23:20 – 00:00 DRNCH

Pored muzičkog dela programa, tokom oba dana festivala, pred posetiocima će se naći sada već tradicionalna berza svih mogućih nosača zvuka, ručnih radova, umetničkih kreacija i svega ostalog što naši podzemni drugari vredno stvaraju. Spisak svih izlagača biće objavljen naknadno.

Dobili smo mnogo upita u vezi sa konkursom za vizuelne umetnike koji je nerazdvojni segment našeg festivala. Nažalost, ove godine, zbog epidemioloških mera, nismo u mogućnosti da adekvatno organizujemo izložbu u isto vreme kada i ostatak programa. Plan je da se konkurs i izložba održe u narednom periodu kao zaseban događaj. O tome ćemo vas obavestiti čim se steknu uslovi za organizaciju ovog dela programa.

Ulaznice za festival koštaće 500 dinara po danu i prodavaće se samo na ulazu u SKCNS Fabriku na dan događaja. Što se tiče uslova za ulazak, sem ulaznice, ne mora da se priloži nikakav drugi dokument/propusnica. Festival će se održati u skladu sa epidemiološkim merama koje su na snazi u Republici Srbiji, a broj posetilaca ograničen je na 250.

Čuvajte se, čuvajte druge, budite svoji i naravno ANDERGRAUND NEMA ALTERNATIVU!

FSP 2021

20 GODINA REANIMACIJE ANDERGRAUND DUHA!

02. oktobra, prebrojavanje koliko nas zaista ima!

Video najava: https://www.facebook.com/GROMRecords/videos/991487028370976

Nastupaju:


BOMBARDER

Legende ex YU metal scene, kultni bend koji aktivno radi od sredine 80ih.


INFEST

Najaktivniji domaći death metal bend.


NEMESIS + specijalni gost!

Sveženski melodični death metal bend.

Vrata Doma omladine otvaraju se u 19:30h.

Nastupi:

19:30 – distro ponuda

20:30 – NEMESIS

21:50 – INFEST

22:50 – BOMBARDER

Prodaja ulaznica po ceni od 500rsd biće organizovana samo na dan koncerta na ulazu od 19:30h.

Dom omladine je državna ustanova i radi pod C19 režimom, u prodaju će biti pušteno samo 300 ulaznica i pri ulazu posetioci treba da imaju maske i izvrše dezinfekciju ruku.

Nisu potrebne bilo kakve dodatne potvrde.

Pored nastupa bendova sve vas očekuje i dosta propratnog sadržaja za ovo veče specijalnog jubileja, distro ponuda, merchandise…