Kris Rodžek: FRENK SINATRA
preveo sa engleskog Ivan Filipović
izdavač: CLIO – BG,

I kao klinac sam naletao na štivo o Sinatri, u smislu onom, ponešto pročitao i slušao, mada, nikada impresioniran, ali i od tog vremena pa sve do kraja prošlog veka, njegovo ime se uvek provlačilo. Bezbroj puta sam se pitao kako je moguće da se bilo ko zadrži na samom vrhu popularne muzike i filma gotovo pola veka?!
Zvezde iz sfere muzike i filma bi, uglavnom, zasjale, potrajale izvesno vreme i ugasile se. On (Frenki) je o(p)stajao.
O Frensisu Albertu Sinatri, Frenki boju, večitom Strancu u noći, mi stariji i znamo što–šta, mlađi, verujem ništa, a čovek je obeležio svoju epohu, kao niko do danas, ostvario ameriken drim na My Way način! I evo , zahvaljujući izdavačkoj kući ’’Clio’’ mi stariji smo u prilici dopuniti i obnoviti izvetrelo o Frenki boju , a mlađi ne bi smeli propustiti jedinstvenu priliku i saznati mnogo toga o njemu. Postoje u popularnoj muzici izrazi poput onih: idolopoklonstvo, masovna histerija i dr. Malo je, ili uopšte nije poznato da su ti termini skopčani upravo za Sinatru, uz večitu dilemu da li je pružio više u muzici ili na filmu? Time ću se i pozabaviti a potpuno zanemariti njegovu povezanost sa mafijom, upliv u političke vode jer Frenki boj je naprosto među najznačajnijim imenima popularne muzike u svetu, obeležio je drugu polovinu dvadesetog veka nezaboravnim songovima i filmovima, a sve drugo…
Sinatrina karijera i kao glumca i kao pevača potrajala je gotovo pedeset godina! Od Frenkija je i krenulo sve vezano za masovnu histeriju i neviđenu popularnost. Snimio je bezbroj filmova (Frend Džo, Džoni Končo, Momci i devojke, Visoko društvo, Nežni izlet…) jer , njegov urođeni talenat za glumu je podrazumevao uspeh svakog filma u kom je igrao. Imao je u posedu i diskografsku kuću ’’Reprise’’! Sa novinarima se nikada nije slagao. Ostala je upamćena njegova izjava: „jedino čime se oni mogu pohvaliti jeste to da dobro loču!“
U predrokenrol eri , Frenki boj ostaje jedina zvezda popularne muzike, tako da slovi i za prvog tin idola uopšte , ali i onih starijih. Njegovo pevanje se može podvesti pod rezultat big orkestara i džez muzike. Prvi Sinatrin sastav ’’Hoboken Four’’ je formiran 1939. godine!
Kasnije se kao prateći sastavi Frenkija javljaju oni , Henryja Jamesa i Tommyja Dorseya. Godine 1943. na njegovu adresu je stiglo više od 250.000 pisama obožavateljki, a termin grupi devojke je takođe vezan za Sinatrinoj. ime jer, devojke koje su pratile Frenkija sa koncerta na koncert po tim ranim turnejama su nazvane Bobbysockser! Zabludu da je američki sistem demokratije najbolji na svetu je vrlo kapirao, ali se ipak trudio u nameri prihvatanja od svih u tom nazovi vrhu američke protestantske elite! „The Voice“, prvi album koji je snimio Frenki boj je u stvari sadržao nekoliko preteča singlova upakovanih u glomaznu kutiju i smatra se prvim konceptualnim. U knjizi gotovo da i nema detalja sa snimanja ploča, sve se svodi na neraskidiv odnos Frenka sa mafijom, ali i sa ličnostima iz sveta politike. U godinama kada je peščani sat podsećao Sinatru kako je njegovo vreme tu negde, da iscuri, nije posustajao. Naprotiv: ostaje zabeleženo da je 1990. održao šezdeset i pet koncerata , naredne 1991. sedamdeset i tri, a ’92 neverovatnih osamdeset i četiri, uključujući Australiju, Irsku, Švedsku i Japan… I tako do poslednjeg daha, rekao bih, jer poslednji koncert je održao u februaru 1995. godine. Nesporno „nuomo di respetto“ (čovek od poštovanja), i sasvim sigurno čovek iz Sidarhta grupacije! Frenki boj nikada nije pao u zaborav, ostao je večit, trajan, kako god, tek uz njegovo ime ne ide niti jedno drugo, ne postoji ličnost iz sveta popularne muzike koja se može pohvaliti poluvekovnim stažom na sceni.
Zvezda neugasla, forever star, zvezda najsvetlija… Frenki boj!




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *